O sjemenkama

Što je sjemenka...svojstava...oblik?

KOVAL

Sve što trebate znati o cjelovitim žitaricama:

Brojnim je istraživanjima dokazano da cjelovite žitarice imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje pa ipak mnogi ljudi ih još uvijek nisu učinili sastavnim dijelom svojih jelovnika. Donosimo vam pregled nekih od najvažnijih žitarica koje biste što prije trebali uvrstiti u svoj jelovnik

Žitarice su dio ljudske prehrane već tisućljećima. Za razliku od suvremenih ljudi, naši su preci koristili isključivo cjelovite žitarice. No s vremenom, ali i razvojem industrije, cjelovite žitarice zamijenile su rafinirane koje su zbog postupka obrade izgubile brojna vrijedna svojstva. Brojnim je istraživanjima dokazano da cjelovite žitarice imaju iznimno povoljan učinak na ljudsko zdravlje pa ipak mnogi ljudi ih još uvijek nisu učinili sastavnim dijelom svojih jelovnika. Ako odlučite promijeniti situaciju i učiniti nešto dobro za sebe, informacije koje slijede mogu vam biti od pomoći.

Ječam: Ječam je višestoljetna žitarica iz porodice trava. Sadržava proteine, zdrave masti, ugljikohidrate i vlakna. Bogat je kalijem, fosforom, magnezijem, željezom, manganom, cinkom i selenom. Sadržava i velike količine vitamina B te u manjim količinama vitamine A, E i K. Ječam je iznimno vrijedna namirnica koja bi se svakako trebala naći u vašem jelovniku, i to redovito. Potiče bolje funkcioniranje probave te pridonosi smanjenu kolesterola u krvi. Možete ga konzumirati kao cjelovitu žitaricu, odnosno pahuljice za doručak, ali i u raznim varivima, juhama te napicima.

Proso: Za proso mnogi kažu da je jedna od najvažnijih žitarica. Jedna je od rijetkih lužnatih žitarica, a sadržava čitav niz bogatih prehrambenih vrijednosti – bjelančevine, ugljikohidrate, minerale, vitamine te aminokiseline. Posebno je bogato magnezijem i željezom pa je vrlo često u prehrani vegetarijanaca i vegana. Poznato je da je proso iznimno dobar za probavni sustav, a posebno za želučane tegobe. Dobro djeluje i na slezenu te gušteraču. Sve u svemu, riječ je o namirnici koju ne biste trebali zaobilaziti. Možete je koristiti za doručak, kao prilog uz glavna jela, a može poslužiti i za deserte. Ima lagano slatkast okus pa se većini ljudi sviđa.

Smeđa riža: Riža je dio ljudske prehrane više od 5.000 godina. Smeđa, odnosno integralna riža puno je vrednija od bijele riže, zato što sadržava klicu kao i dio ovojnice pa se tako zadržavaju hranjive tvari u njoj. Smeđa riža sadržava magnezij, vitamin B1, vlakna i folnu kiselinu te kalij i fosfor. Iznimno brzo organizmu donosi energiju, ne izaziva alergije, a blagotvorno djeluje na probavu, posebno na crijeva. Dokazano je da smeđa riža smanjuje nervozu, pomaže kardiovaskularnom sustavu, regulira krvni tlak te smiruje živce. Riža može biti samostalno jelo, a može se koristiti i kao prilog glavnim jelima. Također, može se dodati i juhama i varivima.

Zob: Zob je biljka koja pripada porodici trava. Od svih žitarica zob sadržava najviše kalcija. Usto, zob sadržava i brojne druge minerale, zdrave masne kiseline, vlakna i ugljikohidrate. Zbog takvih svojstava, zob se sporo probavlja pa je stalan izvor energije. Upravo zbog toga najbolji je izbor za doručak, a možete je kombinirati s voćem ili mliječnim proizvodima. Ako želite jako zdravu kombinaciju, kombinirajte je sa sojinim mlijekom ili jogurtom. Zob je odličan saveznik u borbi protiv dijabetesa i kolesterola, a štiti i krvožilni sustav. Dobra je za jačanje imuniteta, a blagotvorno djeluje i na probavu. Budući da zob sadržava fitoestrogene, sjajan je izbor za žene, posebno one koje imaju problema s grudima ili reproduktivnim organima. Osim za doručak, zob možete jesti i u salatama te kao prilog glavnim jelima, ali i u varivima.

Raž: Raž se ubraja među najvažnije žitarice. Bogata je mineralima, posebno kalijem, fosforom i magnezijem. Sadržava i vitamine B-kompleksa te vitamin E. Bogat je izvor ugljikohidrata, proteina i zdravih masti. Raž je iznimno dobra za dijabetičare, štiti crijeva i sprečava karcinom debelog crijeva, blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav. Posebno se preporučuje ženama u menopauzi koje pate od povišenog kolesterola. Ova vrijedna žitarica najčešće se može pronaći u kruhu, ali dobra je i kao prilog jelima te u obliku pahuljica za doručak.

Quinoa: Quinoa je drevna južnoamerička biljka koja je u posljednje vrijeme postala popularna među pobornicima zdrave prehrane diljem svijeta. Ima više proteina od nekih žitarica, a iznimno je bogata i aminokiselinama. Sadržava i kalcij, željezo, vlakna, kompleks vitamina B te fosfor i magnezij. Ne sadržava gluten pa je vrlo tražena i zbog toga. Quinoa je najviše na dobru glasu zbog svoje ljekovitosti. Pomaže pri zacjeljivanju tkiva, odlična je u borbi protiv glavobolje te blagotvorno djeluje na krvožilni sustav. Usporava pojavu stenoze i ateroskleroze, sprečava kolesterol i nastanak karcinoma dojke, a pomaže i kod borbe sa žučnim kamencima. Quinou možete jesti za doručak u kombinaciji s voćem, može poslužiti kao prilog jelu, a dodaje se i varivima te salatama i juhama. Svakako nastojte da se quinoa nađe na vašem jelovniku, a tijelo će vam na tomu biti vrlo zahvalno.

LJEKOVITE SJEMENKA - BILINARSKI LEKSIKON

SJEMENKE PAPRA: PIPER NIGRUM L.

#1

Sušeni mljeveni papar je bio korišten još od starog vijeka zbog svog okusa kao i ljekovitog svojstva. Crni papar je začin kojim se najviše trguje u svijetu. Ljutoća crnog papra je zbog kemijske tvari piperin. Sveprisutan je u industrijaliziranom svijetu, često se uparuje s kuhinjskom soli. Brojne studije su pokazale da crni papar ima antioksidativna i protuupalna svojstva. Udah papra osim što izaziva kihanje, stimulacijom dišnih puteva može pomoći pri smanjenju apstinencijskih simptoma prestanka pušenja.... … Nastavi dalje... »

HELJDA: FAGOPYRUM ASCULENTUM MNCH. - FAGOPYRUM SAGITTAIUM

#1

Znanstvena otkrića njemačkih biologa koji su utvrdili da jela od heljde snižavaju tlak, slično kao i riža te preporučuju heljdu u liječenju hipertenzije (visoki tlak) i arteroskleroze (ovapnjenje krvnih žila), osobama starije dobi i osobama oboljelih od spomenutih bolesti, jela od nepročišćene heljde (heljdina kaša) pomlađuju krvne žile. Zapadna pučka medicina rabi heljdu kao adstrigent, arteriosklerotik, dermetik, sedativ, za liječenje bolesti kože i krvnih žila, bolesti živaca. Med se koristi tegobe sa želucem itd... … Nastavi dalje... »

DUNJA: SEMEN CYDONIAE OBLONGA

#1

Sjemenke sadrže dosta sluzi, otrovnog cijanid-glikozida i masnih ulja. Sjemenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom. Osim ploda, ljekovita svojstva imaju i sjemenke i listovi dunje. Sjemenke dunje sadrže amigdalin ili vitamin B17, koji ima antikancerogena svojstva. Također, sjemenke obiluju taninom, šećerima, pektinom, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom. Čaj od dunjinih sjemenki liječi nesanicu, ublažava napetost... … Nastavi dalje... »

DINJA: SEMEN CUCUMIS MELO L.

#1

Sjemenke dinje bogate su proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i vlaknima. Prema ayurvedi, sjemenke dinje imaju rashlađujući efekt i idealne su za jesti tijekom ljeta. U Indiji, mljevene sjemenke dinje dodaju se u lassi (napitak od jogurta) i thandai (hladno mlijeko sa začinima), a cijele sjemenke u slatkiše i halve. Mogu se dodati u kruh i peciva (poput sjemenki bundeve ili sunockreta) ili u torte i kolače (poput oraha ili lješnjaka). Mogu se jesti i same, kao zdrava grickalica.... … Nastavi dalje... »

KOŠTICE ŠLJIVE: NUCLEUS PRUNUS DOMESTICA

#1

Jezgra šljive, objašnjeno nam je, bogata je vitaminom B 17 koji jača imunitet organizma. U Bibliji se čak može naći i zanimljiv citat gdje Bog, nakon što je stvorio čovjeka i ženu, kaže: …dajem vam biljke sa sjemenom, rasutim po čitavoj planeti, i svako drvo koje ima plod sa sjemenom bit će vaša hrana."". Zahvaljujući velikoj koncentraciji enzima beta-glukozidaza vitamin B17 je izrazito smrtonosan za stanice raka, dok za ostale zdrave stanice nije toksičan. Princip rada vitamina B17 podsjeća na trojanskog konja..... … Nastavi dalje... »

KUKURUZ: ZEA MAYS L. (caryopsis)

#1

Kad ima svježeg kukuruza, znamo da je ljeto. Jedemo ga tada kuhanog ili pečenog, izravno s klipa, poput sladoleda na štapiću. Ako izuzmemo kokice, kod nas se kukuruz jede uglavnom tijekom kratkog ljetnog razdoblja. U zrnu kukuruza 80% bjelančevina nalazi se u endospermu, a 20% u klici. Kakvoća bjelančevina ne zadovoljava, jer postoji deficit u esencijalnim aminokiselinama izuzev hibrida "opaqe".... … Nastavi dalje... »

LEĆA: LENS ESCULENTA MOENCH

#1

Za razliku od nekih vrsta mahunarki kao što su npr. soja, kikiriki i slanutak, leća je siromašna mastima. Sadrži značajne količine vitamina i minerala. Odličan je izvor tiamina, vitamina B6, fosfora, magnezija, željeza i cinka. Dobar je izvor riboflavina i niacina, i osrednji izvor folata i kalcija. Kod nas se najčešće kuha smeđkasta leća, a može se naći zelena i narančasta. Leća kuhana u octu, zdrobljena u kašu i nanesena na ekceme, čireve i otekline, liječi upalu na tim bolnim mjestima.... … Nastavi dalje... »

PROSO: PANICUM MILLIACEUM

#1

Proso je jedna od najstarijih, ali i najzdravijih žitarica. Uzgaja se od prije 7000 godina, a podrijetlo vuče iz Azije, preciznije Kine i Afrike. Nekada je bila sirotinjska hrana, u Americi i Europi čak je služila kao stočna hrana dok se danas ova bezglutenska žitarica poznata diljem svijeta koristi za pripremu različitih jela; kao prilog, salata ili dodatak jelima, u juhama ili varivima. Proso je najbolja žitarica protiv prekomjernog bujanja candide albicans..... … Nastavi dalje... »

PISKAVICA: TRIGONELLA FOENUM GRAECUM L.

#1

U prehrani se koristi kao začin. U fitoterapiji se koristi kod kolesterola i dijabetesa, kod zarastanja rana, anoreksije, dispepsije, gastritisa, konvalescencije, površinski kod frunkuloze, mialgije, limfadenitisa, gihta i čireva na nogama. Djelotvorna je i protiv alergija i peludne groznice. Kada se koristi kao iscrpina ili prah, do izražaja dolaze njena dubinska svojstva te postaje vrijedan tonik i superhrana. Stimulira metabolizam jetre i bubrega te općenito zagrijava tijelo...... … Nastavi dalje... »

SOJA: HISPIDA MOENCH

#1

Zrelo sojino sjeme može se pržiti, peći, kuhati te podvrći vrenju. Vrenjem soje dobije se sojino mlijeko, odnosno sojino brašno iz kojeg se kasnije priređuje niz živežnih namirnica – primjerice, sojin sir te nekoliko vrsta sojinog brašna i umaka. U trgovinama namijenjenim vegetarijancima i makrobiotičarima može se naći niz proizvoda od soje, pa i polugotovih pripravaka za kuhanje. Soja se preporučuje dijabetičarima..... … Nastavi dalje... »

KUKURUZ KOKIČAR - KOKICE : ZEA EVERTA L.

#1

U današnje vrijeme postoji nekoliko desetaka vrsta kokica, od domaćih do tvorničkih, kao i različitih okusa i nutritivnih vrijednosti. Teško je povjerovati da je ovako ukusan zalogaj za užinu, sličan svim onim nezdravim grickalicama u supermarketima, a ustvari, može biti vrlo zdrav obrok! Kokice su jednostavno savršena užina između obroka jer su pomalo zasitne, a ne kvare apetit nadolazećeg obroka. ..... … Nastavi dalje... »

PISTACIJA: PISTACIJA VERA L.

#1

Pistacije dokazano smanjuju LDL ili loš kolesterol i povećavaju HDL ili dobar kolesterol, nakon vrlo kratkog razdoblja konzumiranja. Bogate su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E. Također se bore protiv upale, štite krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i vrlo malo uzimanje ovih orašastih plodova povećava razine luteina..... … Nastavi dalje... »