Dobrodošli na www.KOVAL.hr web stranice! - -BLOG EKY - Portal za razonodu



KORISNI SAVJETI ZA KUĆANSTVO

Posted by EKY

ORAHNJAČA


Najfinija orahnjača - by Eky

U kontitnentalnoj Hrvatskoj uz savijače i pite, bez orehnjače, ili makovnjače nije se mogao zamisliti nedjeljni ručak ili blagdan, berba grožđa...

Ako pak tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste stranici: ovaj blog krcat je receptima za obićnu - seljačku prehranu.

Orasi imaju posebno blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje, štite od bolesti kardiovaskularnog sustava, i ubrajaju se u one namirnice koje su zdrave za srce. Istraživanja su pokazala da imaju i značajno antikancerogeno djelovanje, jer utječu na stvaranje slobodnih radikala.

Orasi su omiljeni sastojak u raznim slasticama, od baklava do orehnjača čijem mirisu i prhkom okusu teško da ćete odoljeti u jesenskim hladnim večerima. U orasima uživamo bilo da ih jedemo tek očišćene, sirove ili ih koristimo mljevene kao dodatak salatama, voću, sladoledu i raznim jelima.

Pola kile brašna (pola glatkog - pola oštrog)

1 margarin

1 žličica soli

2 žlice šečera (bolji je štaub)

korica limuna (neprskanog)

5 žumanjaka

2 dcl. mlijeka

1 kocka germe

3 žlice ruma



Brašno i margarin dobro izradi, dodaj žumance, koricu limuna, šečer i germu rastopljenu u mlijeku. Zamijesi tijesto i podijeli na 2-3 dijela (ovisno o veličini protvana).







U orahe ili mak stavi šečer, vanilin šečer i rum te snijeg od 5 bjelanjaka i zamiješaj.





Tijesto razvaljaj tanko (neka bude dugačko kao i protvan), premaži trećinu fila i srolaj. Ponovi i sa ostalim štrucama.





Kad se na toplome štruce uzdignu tako da ispune protvan, peci 35 minuta na 160 celziusa, onda još 5-10 minuta samo donju zonu u pečnici. Kad korica postane zlatno žuta, pećeno premaži uljem i prekrij dok se ne ohladi.









Uslast!!! Svima koji su ju kušali se svidjela, - rekli su da nikad nisu bolju probali.















20.11. 2013 7:27 AM Posted by EKY

PITA ILI PITAC


Pita (savijača) od krumpira sa mljevenim mesom by Eky

Pita ili pitac - pitanje je sad??? Obično za burek sa mesom kažu da on nije pita već pitac. Ali savijača sa krumpirom je "pita". Ovo što ja radim je nešto između "pita ili pitac". Svidjela se svakome tko ju je kušao. Postoji nekoliko vrsta bosanske pite punjene raznim sastojcima, i svaka ima specifično ime. Ako se puni mesom i lukom, zovu je burek, sirnica je punjena sa sirom, zeljanica je pita sa špinatom i sirom, krompiruša samo sa krompirom. Bosanska pita zauzima posebno mjesto u Bosni. Slavi se u pjesmama, poeziji, literaturi... "sve su pite pitice samo je burek pitac". No kako ja nisam Bosanka tako ni moja savijača nije "posna", ja volim pitu dobro namastiti.



Prvo sam nasjekla luk. Jednu glavicu za meso i jednu za krumpir.

Zatim sam u tavici na domaćoj svinjskoj masti zapržila luk. (jednu glavicu)

Potom sam na luku prepekla mljeveno meso (miješano pola svinjetina, pola junetina) i dodala biber i sol.

Krumpir sam ogulila i naribala (količina krumpira mora ispuniti protvan). Potom sam naribani krumpir oprala i dobro ocijedila.

Za pripremu tankog tijesta za savijače pripremite: 300 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550, 2 žlice ulja, 1 žlicu octa ili bijelog vina, 150 ml tople vode i sol. Zamotati u streč foliju i pustiti da odstoji 1 sat. Ja sam iz pizzerije uzela jednu "bulu" (tijesto za pizzu). U mikrovalnoj pečnici sam na nekoliko sekundi ugrijala tijesto da se bolje razvlaći.

Proces razvlaćenja je isti kao i kod svih savijača. Međutim sasvim dobro mogu poslužiti i gotove kore za savijaču (bolje su one deblje).

Kad je tijesto razvučeno na odgovarajuću veličinu ili kad su kore spremne, treba ga/ih malo pouljiti (premazati kistom umočenim u ulje -ja koristim rastopljenu svinjsku mast).

Ocijeđen krumpir pomiješati sa uprženim mesom, preostalim lukom, biberom i dodati pola žličice soli. Smjesu nije potrebno previše soliti jer se gotova pita prelije sa temeljcem koji je odgovarajuće slan.

Razvučeno tijesto ili kore sam posula sa pripremljenim krumpirom i mesom. Radi odabira protvana rasporedila sam tijesto u dvije polovice.

Potom sam ih uvila u dvije štruce i prepolovila rubom tanjurića. Uvijala sam ih tako da sam pomalo podizala krajnji rub platna na kojemu sam razvlačila tijesto.

Prepolovljene štruce sam položila u protvan te namastila rastopljenom svinjskom mašču. Vi možete i cijele namotati u krug ako imate okruklu "tepsiju".

Pekla sam u pečnici najprije 40 min. na 180-200 stupnjeva (ovisno o debljini štruca). Potom sam na regulatoru odredila da se peče samo sa donje strane još 30-40 minuta. Kad je pita dobro pečena i izvađena iz pečnice, najprije ju treba izrezati da se temeljac bolje upije, potom ju trba zaliti temeljcem ili slanom vodom (ja u vodu od pola litre stavim kocku od goveđe juhe i malo vegete, ako imam moču od pečenja, stavim 1 žlicu). Idealno je kad zalijete temeljcem da bude jedan centimetar na dnu protvana. Temeljac neka bude ohlađen a pita vruća. Najbolje je da odstoji barem 15 -ak minuta prije posluživanja.

U SLAST!!!















KORISNI SAVJETI

24.11. 2013 7:27 AM Posted by EKY

DOMAĆI REZANCI ZA JUHU


Napravite svoje domaće rezance

Osjećate li u nosnicama već miris fine domaće juhe? Sjećate li se osjećaja sigurnosti i mira koji ste osjećali kada ste se budili u nedjeljnja jutra kao dijete a juha se već krčkala za obiteljski ručak? Prava fina i bogata juha ponos je svake domaćice. Bitna komponenta unutar juhe su dodaci poput rezananca ili knedlica. Danas ću vas naučiti kako možete kod kuće napraviti vlastite rezance za juhu. Imate li mamin ili bakin recept to je sjajno, ali ako nemate, pa ste se bacili u potragu, na pravom ste mjestu.

Prosijte čitav kilogram brašna kako bi bilo rastresito i glatko i dodajte u njega žlicu soli. Sada u sredini brašna načinite rupu i razbijte u nju sva jaja. Dobro umijesite. Tijesto bi trebalo biti relativno kompaktno i odvajati se od posude. Lijepi li se ili je premekano dodajte po malo još brašna dok ne postignete željenu teksturu, (što tvrđe - to bolje). Izvadite ga iz posude i oblikujte u loptu.

Za ovo će vam biti potreban čitav stol. Preko njega rasprostite čist bijeli stoljnjak (najbolje da odaberete jedan koji će od sada pa nadalje služiti isključivo za izradu tjestenine). Razvaljajte loptu na debljinu od oko 3-4 centimetra i zatim je razrežite na trake debljine 1-2 centimetra i ne duže od oko 7 centimetara. Morate računanati na to da će se trake značajno produljiti kako ćete ih stanjivati.

Provucite ih kroz mašinicu nekoliko puta. Prvo na debljini 4 pa zatim svaki puta povećajte okretaj za jednu veličinu dok ne dođete do 7 (najtanje tijesto). Stanjene trake stavljajte na stoljnjak. Ako je vrlo vruće prebrzo će se sušiti stoga ih pokrijte rubom stoljnjaka kako se nebi presušile, jer će pucati pri rezanju na tanje trakice. Provucite ih kroz nastavak za rezanje i izrežite na širinu koja vam odgovara. Kada su svi izrezani pažljivo ih rastresite po stoljnjaku i ostavite neka se posuše 24 sata a zatim ih spremite u platnenu ili papirnatu vrećicu. Vaša domaća tjestenina je spremna. Dobar tek!

Sastojci:

1 kg brašna, žlica soli, 10 jaja













KORISNI SAVJETI

20.11. 2013 7:27 AM Posted by EKY

SAVRŠENI KOLAČIĆI BEZ GLUTENA


Kolačići od suhih smokava i oraha

Možda ovi kolačići ne zaslužuju da se tako zovu. Možda ih treba zvati energetske kockice. Sigurno će vas oduševiti, ali pod uvjetom da volite ove sastojke: suhe smokve i orahe. Jednom pripremljeni, mogu stajati na hladnom i tamnom mjestu čak i do 2 mjeseca, ali vjerujte mi na riječ – neće tako dugi rok sigurno dočekati :)) Također u ovaj bezglutenski kolač po želji možete dodati mljeveni pistacio i/ili kokosovo brašno.


Suhe smokve i orahe zajedno sam samljela u mašini za mljevenje mesa. Koristila sam krupnije sito.

Zatim sam montirala sito sa sitnijim rupama i ponovno sve premljela.

Dobivenu smjesu sam zamijesila i razvaljala valjkom na debljinu jednog centimetra.

Potom sam isjekla na ravnomjerne kockice, malo ih prstima oblikovala te posložila na pladanj. Ukoliko ih želite spremiti za dulje vrijeme, onda ih poslažite u plastičnu posudu sa hermetičkim poklopcem. Imate li više redova u jednoj posudi stavite masni papir između redova. U ove kolačiće nije potrebno stavljati nikakve masnoće niti šečer, ali ja volim slatko pa sam ih za sebe spravila tako da sam i uvaljala u štaub šečer pomiješan sa cimetom.











KORISNI SAVJETI

20.11. 2013 7:27 AM Posted by EKY

REZANCI OD PIRE KRUMPIRA


Ostalo vam je pire krumpira, nedovoljno za još jedan obrok za sve članove, ali dovoljno da je šteta baciti ga. Dat ću vam nekoliko recepata za "day after"

Na 3 decilitra pire krumpira; 1 jaje, 1 žličica soli, te od-prilike 3 decilitra brašna. Zamijesite tijesto da se odvaja od dlanova, razvaljajte ga da ne bude baš tanko kao za savijaću, izrežite rezance.

Zavrite vodu u širokom loncu i ubacite ih sve istovremeno, malo posolite vodu. Kada rezanci isplivaju, izvadite ih šupljom kutljačom van ili ih procijedite kroz cjedilo, zatim na tavici sa malo ulja propržite prezle (mrvice) pa ih prelite po skuhanim toplim rezancima. Po želji stavite mljevene orahe, mak ili pekmez ili samo pošečerite. Možete ih odmah istresti u gulaš ili kao ja zapeči na tavi sa šunkom i sirom. Možete dodati i koju žlicu vrhnja ili milerama. Mljac....

Možete i drugi način: tijesto zamijesite i oblikujte štrucu, zatim velikim nožem režite manje dijelove, a te opet režite u takozvane njoke. Daljni postupak je isti kao i prvi.

Treći naćin: razvaljajte tijesto pa oblikujte knedle koje možete napuniti šljivama ili marelicama ili pekmezom. Također upržite mrvice i pošečerite.















KORISNI SAVJETI

20.11. 2013 7:27 AM Posted by EKY

UKUSNO - A OD BUĆE


Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima, a da je toliko zanemarena u našoj prehrani poput bundeve. Osim toga, ona je ukusna i korisna za tijelo, sadrži puno vitamina i minerala koji su blagotvorno i za odrasle i djecu, bundeve sadrže velike količine vitamina D, što pojačava metabolizam i jača kosti. Bundeva je prirodni diuretik te bi je trebale jesti osobe s upalama mokraćnih putova, upalom bubrega, mjehura i žući, te bolesnom prostatom. Bundeva sadrži veliki postotak vode (do 95%), a sasvim mali postotak masti, tako da je korisna u svim dijetama. Bundeva je drugo čudo jeseni, koje često nazivamo još i "kraljicom jeseni", i to s pravom, jer ima samo 28 kalorija na 100 grama. Posebno je bogata beta karotenom, vitaminom C, E i vitaminima B skupine, te mineralima kalijem, kalcijem i fosforom.

Nutritivna vrijednost:

100 grama bundeve sadrži: Kalorije 32, Karoten 3,255, Kalij 280mg, Vitamin C 15mg, Vitamin E 1,8mg

Od bundeve možete pripremiti salatu, sok ili je koristi kod pripreme raznih slanih i slatkih jela.

Bundevu narezanu na kockice ili ploške možete kuhati na pari ili u kipućoj vodi, pirjati, peći na roštilju ili je pohati. Za kuhanje je dovoljno oko 5 minuta.

Nekoliko mojih recepata od bundeve: Pola kg. buće (slatke), 6 žlica pekmeza od šipka ili nekog po vašem izboru, 1 jaje, 1 mala žličica soli, pola kg. brašna (glatkog) pripremite malo više, ovisno o vlažnosti kuhane buće.

Dakle bundevu zvanu "stambolka" ili "turkinja" sam očistila, ogulila te narezala na kockice. Stavila sam ju u široku posudu za kuhanje, pa dodala pekmez i vode toliko da prekrije buću. Kuha se toliko da omekša. Zatim sam ju izvadila šupljikavom kutljačom. Sok u kojemu se kuhala sam ohladila i poslužila kao energetsko piće.



Kuhane kockice buće sam izgnječila poput pire krumpira. Dodala sol, jaje i brašno. Zamijesila. Dok je još mekano, odvojila sam jedan dio za kiflice, i u taj dio stavila prašak za pecivi i digo kvasac, premijesila i ostavila na toplom pokriveno streč folijom. Dio koji mi je ostao sam prepolovila.



Od jednog dijela sam napravila štrucu koju sam isjekla i napravila "njoke" te ih skuhala u slanoj vodi. Daljnja priprema ovisi o vašem ukusu.





Drugi dio sam valjkom razvaljala i isjekla male kockice. U maloj tavici sam ugrijala ulje za prženje pa ih popržila, zatim ih polžila na papirnati ubrus i posula štaub šečerom.





Onaj dio koji se odmarao i lagano bubrio sam isjekla na četiri komada. Svaki od njih sam razvaljala u okruglu ploču. Zatim sam ih isjekla u trokutaste trake, a na svaku sam stavila malo tvrdog pekmeza, zarolala i poslagala u protvan. Pekla sam ih otprilike 20 - 30 min. na 170 stupnjeva cel. Još vruće sam ih posula štaub šečerom. Ponekad poželim mekano i sočno pecivo, tada preko vručih kiflica prelijem onaj sok u kojemu se kuhala buća.









U slast!!!








EKY NASLOVNICA

Copyright (c) 2013 koval.hr. All rights reserved., coded by www.koval.hr

Privacy Policy | Terms of Use | XHTML | CSS