TRANSLATOR
KRISTALI


Aventurin je koristan u svim područjima kreativnosti, mašte kao i za mentalnu jasnoću. Vjeruje se da povećava blagostanje i donosi uspjeh u karijeri, pomaže vidjeti alternativu u svim situacijama. Daje mir, ravnotežu, unutarnju snagu i povećava radost. Donosi sreću, posebno u igrama na sreću. Koristan je za krv, cirkulaciju, glavobolje, poremećeni san. Štiti srčanu čakru od vanjskih prodora energije. Jača kosu i spriječava ispadanje, aktivira istraživački duh i sposobnosti vođenja.


Formula: SiO2, kremen

Boja: zelena od svijetle do tamne boje

Horoskop: Rak, Vodenjak

Osnovna čakra: srčana

Simbol: povezanosti s prirodom


Vrsta je kvarca odnosno kalcedona. Obično je zelene boje, no postoje i narančasti, smeđi, žuti, plavi i sivi. Pročišćava misli, utječe na objektivnost, ublažava loše snove, pozitivno djeluje na žučne kamence, oči, grlo. Povezan je s petom čakrom. Kalcedon uravnotežava energiju na fizičkom, mentalnom, emocionalnom i duhovnom stupnju. Potiče dobrotu; ublažava ljutnju, neprijateljstvo i melankoliju. Pomaže apsorpciju minerala, daje porast mentalne stabilnosti i smanjuje simptome senilnosti.


Nemojte nikada kupiti listić za loto ili odigrati lutriju bez aventurina u vašem lijevom đepu. Ako ga imate sa sobom, kaže se da je Dama Sreća tada u vašem lijevom đepu. Ovaj kamen je poznat kao kockarski kamen jer donosi sreću. Zeleni aventurin se često stavljao u vrećice kako bi se prizvala sreća ili novac. Ovo je kamen dobrih prilika. Poznat je kao kamen korisnih šansi i iznenadne sreće.


Kaže se da povećava percepciju i kreativni uvid u stvari. Ovo je kamen koji pripada čakri srca.

Zeleni aventurin je dobar za oči, pojačava psihičku oštrinu i mentalnu percepciju. On umiruje anksioznost, napade panike i nepravilne srčane ritmove. Aventurin zeleni je kamen plodnosti i olakšava urinarne probleme. Aventurin pomaže da se spreče nesreće nastale u brzini i prilikom nepažnje. Povećava poslovne mogućnosti. On štiti auru od psihičkih napada i iscrpljivanja koju čine emocionalni vampiri. Također pomaže djeci da se ozbiljnije posvete školskim obavezama i pisanju. Ovaj kamen pojačava vidovitost.

Plavi Aventurin je kamen zodijačkog znaka Ovna i otvara čakru trećeg oka. Ovo je izuzetno jak mentalni iscelitelj koji povećava vitalnost i pozitivni pogled na svijet. Ovaj kamen je divan asistent pri uspostavljanju i održavanju samodiscipline i u razvijanju unutrašnje snage.

Žuti Aventurin otvara čakru trećeg oka. Koristi se za balansiranje emocija i odnosa muško-ženskih energija.

Crveni Aventurin otvara čakru korjena. Podržava kreativnost i pomaže vam da vidite mogućnosti i nove šanse u svome životu.

Aveturin se koristi za liječenje kratkovidosti i jako stabilizira naše emocije. Odličan je za adolescente.

Aventurin može pomoći da se dobiju odgovori ili vidi budućnost. Primenjuje se kod akni, alergija, umiruje bijes, čisti auru, umanjuje bol, daje duhovni prosperitet, otklanja emotivnu napetost, daje emotivnu utjehu, pomaže pri liječenju emotivnog bola i energetske blokade, razvija intuiciju, pomaže kod tumora, repoduktivnih organa, također kod poremećaja opsesivnih poremećaja, kod lišajeva, protiv svraba je delotvoran, pomaže i kod bolova u zglobovima. On jača srce. Dobar je kod čišćenja kože. Daje mentalnu ravnotežu i duhovni mir. Veoma je dobro imati ovaj kamen jer povećava poslovne prilike, daje uspjeh pri poslovanju, također utječe na obilje, uspehe i prihode. Daje hrabrost, blagostanje, jača intuiciju. Ovaj kamen daje osećaj sreće. Jača bračnu ljubav. On je djelotvoran, jer poboljšava komunikaciju. Zaštita je i od energetskog vampirizma. Osoba koja ima migrenu ovaj kamen treba nositi sa sobom.

Održavanje ovog kristala je jednostavno. On se čisti se pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, dva puta mjesečno i puni na suncu par sati ili preko noći u posudi zajedno s gorskim kristalom. Čakra na koje se stavlja ovaj kristal je srčana.

To što su minerali sposobni da interaguju sa svetlošću posledica je njihove specifične građe. Oni kao sastavne dijelove svoje strukture posjeduju atome različitih vrsta. Minerali se odlikuju svojim karakterističnim kemijskim sastavom koji nam daje informaciju o zastupljenosti atoma određenih elemenata u strukturi datog minerala. Svaki od ovih atoma sa svoje strane, u tako formiranoj zajednici donosi određeni broj elektrona, koji služe kao vezivno tkivo odgovorno da održava kristal kao jedinstvenu cjelinu.

Minerali, drago i poludrago kamenje oduvijek su fascinirali čovjeka prije svega zbog svoje vizualne privlačnosti, izuzetne čistoće, igre boja ili transparentnosti. Sa stanovišta duhovnosti carstvo minerala pripada osnovnoj stepenici evolucije svijesti, i pored toga što po mnogim karakteristikama koje diktira okvir sadašnjeg nivoa razvoja znanstvenosti, ovi entiteti ne spadaju u kategoriju živih svjesnih bića, već je potonja rezervirana samo za biljno, životinjsko i ljudsko carstvo.

KRISTALI


Jaspis je kamen nježnosti i opuštanja


Zovu ga još i velikim njegovateljem


Balansira nivo minerala u tijelu


Donosi tišinu, utjehu, cjelovitost


Čisti i raspršuje negativne energije


Jaspis je kamen nježnosti i opuštanja.

Jaspis je kamen zaštine energije i donosi uspeh osobama rođenim od 20.02 do 20.03.

Osoba koja sa sobom nosi jaspis neće imati strah od zmija i munja.

On otklanja loše misli i tugu. Jaspis je dobar kamen za životne promene.

Ovaj kamen olakšava bol ženskim osobama u kritičnim danima. Drevni iscelitelji su savetovali da se jaspis nosi blizu stomaka.

Donosi tišinu, utjehu, cjelovitost, izlječenje, blage završetke.

Jaspis je kamen ratnika au davna vremena se smatrao i sjajnim donosiocem kiše.

Zovu ga još i velikim njegovateljem zbog njegove zaštitničke energije.

Jaspis se dosta koristio kao asistent pri astralnim putovanjima.

U liječenju koristan je za jetru, žučni mjehur, umiruje želudac, balansira yin/yang.

Jaspis je koristan za vaskularni i probavni sustav, kao i za spolne organe.

Balansira nivo minerala u tijelu.

Posebno je koristan kao eliksir, zato što ne stimulira tijelo pretjerano.

Čisti i raspršuje negativne energije.

Omogućava brzi oporavak, dobro djeluje na unutrašnje organe, živce, kožna oboljenja.

Boja: zelena, ili krvavo crvena,plava ili žuta, smeđa ili purpurna, bazanit (crni jaspis), Mukait (australijski jaspis), Pejzažni jaspis, Orbikularni jaspis, Kraljevski jaspis boje šljive

Izgled: Mat, išaran, često uglačan vodom ili mali kotrljan.

Onom tko ga nosi daruje energiju i neustrasivost.

Donosi radost i odklanja svaku bol.

-Zeleni- jaspis, po vjerovanju, ulijeva glumačke sposobnosti.

Posjeduje ljekovita svojstva.

Jasper je mikrokristalno, fino zrnata sorta od minerala kvarca, a to je mineralna klasa od oksida u molarnom omjeru metala: kisika = 1:2.

To je usko povezano s uvijek strukturiranim vlaknastim kalcedonom.

Jasper se isključivo koristi za nakit. Jedna od najslavnijih egipatskih rezbarija od jaspisa je nepotpuno lice kraljice Tiye od žutog jaspisa.

Često se upotrebljavao za prsten pečatnjak i žigove koji su služili kao oblik identifikacije.

U Novom zavjetu jaspis je naveden kao jedan od kamena temeljaca Novog Jeruzalema.

Nedvojbeno su drevni Egipćani, suvremenici Izraelićana, pridonijeli da većina rukotvorina od jaspisa upozna suvremeni svijet, jer su ga iznimno cijenili i čuvali kao vrijedan materijal.

-Plavi- jaspis vas povezuje sa spiritualnim svijetom. Stimulira grlenu čakru. dovodi jin i jang energiju u ravnotežu, stabilizira auru. Ovaj kamen održava energiju tijekom posta, liječi degenerativne bolesti i balansira nedostatak minerala.

-Smeđi- jaspis je povezan sa zemljom i potiče ekološku svjesnost. Rezultat toga jesu stabilnost i ravnoteža koje on donosi. Naročto je korisan za smanjenje geopatogenog i ekološkog zračenja. Olakšava duboku meditaciju. usmjeravanje i regresiju prethodne živote, otkrivajući karmičke uzroke. Ovaj kamen poboljšava noćni vid, potiče astralna putovanja i stimulira donju zemaljsku čakru. Poboljšava imuni sustav, čisti zagađenja i toksine iz tijela, stlmulira organe za čišćenje. Liječi kožu.

-Zeleni- jaspis liječi i otklanja nezdravosti. Balansira djelove vašeg života koji su postali previše važni, na štetu drugih. Ovaj kamen stimulira srčanu čakru. Zeleni jaspis liječi bolesti kože i smiruje otekline. Liječi oboljenja probavnog trakta i pročišćavajućih organa. Vrši detoksikaciju i smiruje upale. Purpurni jaspis stimulira krunsku čakru.

-Crveni- jaspis je blago stimulativan. Uzemljuje energiju i ispravlja nepravedne događaje. Crveni jaspis iznosi probleme na svjetlo, prije nego što postanu preveliki i osigurava uvid u najteže situacije. Kad se stavi pod jastuk, pomaže da se sjećate snova. Crveni jaspis stimulira zemaljske čakre, čisti i stabilizira auru. Ovo je kamen zdravlja koji jača i detoksificira vaskularni sustav, krv i jetru. Razgrađuje blokade u žučmm kanalima.

-Žuti- jaspis štiti tijekom spiritualnog rada i fizičkih putovanja. Usmjerava pozitivnu energiju, puni energijom endokrilni sustav. Žuti jaspis stimulira čakru solarnog pleksusa Otpušta toksine, poboljšava probavu i liječi želudac.

-Bazanit- (crni jaspis) je kamen koristan za otkrivanje. Nosi vas duboko u izmijenjeno stanje svijesti i donosi proročkc snove i vizije. Mukait (australijski jaspis) pruža korisnu ravnotežu između unutarnjih i vanjskih iskustava. Daje strast za novim iskustvima kao i duboku smirenost. Fleksibilni mukait potiče prilagodljivost. Ukazuje na sve mogućnosti i pomaže da odaberemo onu pravu. Mukait je kamen koji fizički stabilizira, jača imuni sustav, zacjeljuje rane i pročišćava krv.

-Pejzažni- jaspis je kamen za koji kažu da je obraćanje Majke Zemlje dvojoj djeci. Sadrži poruku iz prošlosti medu svopm slikama, za one koji je znaju pročitati. Iznosi na površinu skrivene osjećaje krivice, zavisti, mržnje i ljubavi i misli koje su uglavnom bile potisnute, btlo iz sadašnjeg ili iz prošlih života. Ovaj kamen daje osećaj proporcije i harmonije. Pejzažni jaspis donosi utjehu i razgrađujc strah. Stimulira imuni sustav i pročišćava bubrege. Orbikularni jaspis pomaže u pnhvaćanju odgovornosti i ulijeva strpljenje. Njegova kružna obilježja odgovaraju kružnom disanju, koje olakšava.

-Kraljevski- jaspis boje šljive otvara krunsku čakru i usklađuje duhovne energije s osobnom svrhom. donoseći status i moć. Ovaj kamen eliminira suprotnosti i potiče očuvanje dostojanstva pojedinca. Donosi emotivnu i mentalnu stabilnost.KRISTALI


Donosi emocionalnu ravnotežu i stabilnost.


Takodjer nekad su ga nazivali draguljem bogova


Koristi se i tako da dodiruje oboljelo podrucje


Bubrežnim bolesnicima se preporučuje piti eliksir od žada


ŽAD - Žad je kamen srca, povezan je sa srčanom ćakrom i dobro djeluje na sve probleme vezane za srčanu ćakru.

Naravno, privlači i pojačava ljubav svake vrste.

Također je kamen vjernosti i velikodušnosti.

Donosi emocionalnu ravnotežu i stabilnost.

Koristi se kod plućnih, bubrežnih problema, slabosti imuniteta, PTSP, prevelikog umora živčanog sustava.

Kinezima je simbol sa pet osnovnih i najvaznijih covjekovih vrlina : skromnost, moralna cistoca, pravednost, pristojnost i hrabrost.

Oni koji nose ukras od žada, kod njih potiće te vrline.

Smatra se amblemom savršenstva i simbolom kraljevske vladavine, uspoređuju ga sa zlatom.

Takodjer nekad su ga nazivali draguljem bogova.

Posjeduje ljekovita svojstva. Kada se nosi kao ogrlica, liječi poremečaje stomaka i bubrega.

Koristi se i tako da dodiruje oboljelo podrućje.

FORMULA: NaAI(Si2O8)

TVRDOĆA: 6,5 - 7

NALAZIŠTA: Burma,Kina(tamno zeleni),Kanada,Meksiko,Egipat

BOJA: svijetlo do tamno zelena, ali i ljubičasta, žuta,crna staklenog sjaja (za crni žad govore da je Luciferov kamen,koristi se u crnim misama)

ZODIJAK: djevica, vaga

ČAKRA: srčana

Pomaže kod problema sa bubrezima, mjehurom, mokraćnim putevima. Otklanja reumatske tegobe i pomaže kod svih reumatskih bolesti, bolesti nutarnjih organa, probavnog trakta,snizuje visoki tlak, regulira metabolizam.

Eliksir čisti jetra i bubrege, ublažuje trovanje hranom.

U psihi razgrađuje predrasude, jača milosrđe i pravednost.

Koristi se uglavnom obrađen i to kao privijesak, kamen za ruku, nakit, donut.

Bubrežnim bolesnicima se preporučuje piti eliksir od žada.

Jadeit je monoklinski alkalni piroksenski mineral.

Jadeit nastaje u metamorfnim stijenama pod visokim tlakom i pri relativno niskim temperaturama.

Stijene koje se gotovo u potpunosti sastoje od minerala jadeita nazivamo žadeititima.

U svim dobro poznatim nalazištima žadeitit je nastao iz fluida unutar subdukcijskih zona, u zajednici sa serpentinima.

Jadeit je otporan na trošenje, a žadeititni šljunak nastaje u serpentinima bogatim okolišima.

Boja jadeita varira od bijele, preko blijedo zelene do duboko zelene boje, ali može biti i plavozelenih nijasni (kao nedavno otkriveni olmečko-plavi žad), boje lavande te još mnogih rijetkih nijansi.

Boja obično ovisi o prisutnosti elemenata u tragovima, kao što su Cr i Fe.

Prozirnost mu može varirati od potpuno prozirnih do potpuno opákih primjeraka.

Varijacije u boji i prozirnosti mogu biti prisutne čak i na jednom te istom uzorku.

Trenutno najpoznatiji izvori jadeita koji se koristi kao drago kamenje jesu Kalifornija, Mjanma, Novi Zeland te odnedavno Gvatemala; ostali lokaliteti su još u Kazahstanu, Rusiji, Britanskoj Kolumbiji, na Aljasci te u Turkmenistanu.

Jadeit je jedan od dva minerala koje nazivamo žadom.

Drugi je njegov amfibolski par nefrit.

Žad se nekad upotrebljavao za izradu oružja i oruđa.

Najcjenjeniji je žad tamnozelenih nijansi, sastavljen od vlaknastih i prutićastih agregata minerala jadeita, iako je u Kini tradicionalno vrlo vrijedan bijeli žadeit, gdje je bio cjenjeniji od plemenitih metala.

Trenutno je najpopularniji "carsko zeleni žad", a obilježava ga smaragdno zelena boja te visok stupanj prozračnosti.KRISTALI


Jedan je od najljepsih i najskupljih kristala


Još od Kleopatre upotrebljava se za najvredniji nakit


Vrijednost smaragda ovisi o brušenju, boji, jasnoći i broju karata


Smaragd slovi za dragulja besmrtnosti


Prodavao se kao "Emerita" ili "Simeraldi"


I Hurem sultanija je nosila smaragd

SMARAGD

Boja: zelena. Jedan je od najljepših i najskupljih kristala, donosi mir, podstiće nadu, pojačava svako osjećanje, produbljuje strasti.

Ako je supružnik nevjeran, mijenja boju.

Vjeruje se da smaragd predskazuje budučnost, da pomaže razvoju inteligencije i donosi veliku i sveobuhvatnu mudrost.

Spriječava nastanak mnogih bolesti.

Smaragd (Be3Al2(SiO3)6) je inačica dragog kamena berila.

Zelene je boje s kromom u tragovima, a ponekad i vanadijem.

Izuzetno je cijenjen i po težini se smatra najvrijednijim dragim kamenom.

Kristalizira u heksagonalnom sustavu, najčešće prizmatičnog habitusa.

Uglavnom nastaje magmatski, kao pegmatitni mineral. Sekundarna nalazišta zaobljenih kristala su u nanosima.

Redovito sadrži različite primjese kao željezo, mangan, krom. Spada u silikate. Tvrdoće je 7,5-8 . Ima bijel ogreb i staklast sjaj, te vrlo izraženu luminiscenciju. Slabo se kala i ima školjkast lom.

Proziran je ili djelomično proziran. Ipak stvarna tvrdoća smaragda je manja zbog prijeloma i inkluzija.

Većina smaragda ima dosta ubačenih čestica tako da se ipak lakše lome nego što bi se očekivalo po stupnju tvrdoće.

Smaragdi se javljaju u zelenoj i plavozelenoj boji.

Postoji širok raspon jasnoće, koji ovisi od inkluzija i rascjepa kristala.

Najveću cijenu dostiže jasno kamenje s tamnom, ali živahnom bojom.

Većina smaragda se ulji, da bi se poboljšala jasnoća.

Ulje od cedra često se rabi u tu svrhu, jer ima sličan indeks prelamanja.

U antičko doba smaragdi su se vadili u Egiptu, Austriji i u sjevernom Pakistanu.

Još od Kleopatre upotrebljava se za najvredniji nakit. Jedan od najvrednijih minerala za izradu nakita.

Obrađuje se u briliant, stepenasto, kabašon i miješano.

Rijedak tip smaragda zvan trapiš nalazi se u Kolumbiji. Kolumbijski smaragdi su najcjenjeniji zbog jasnoće.

Smaragdi se nalaze se i u Zambiji, Brazilu, Zimbabveu, Madagaskaru, Pakistanu, Indiji, Afganistanu i Rusiji.

Vrijednost smaragda ovisi o brušenju, boji, jasnoći i broju karata.

Smaragdi su rijetko i vrijedno drago kamenje i zbog toga se pokušalo s umjetnom proizvodnjom smaragda. Prvi uspješan komercijalni proizvođač sintetičkih smaragda bio je Carroll Chatham. Drugi veliki proizvođač je Pierre Gilson, koji ih proizvodi od 1964. Obično se rabi bezbojni beril za kristalizaciju. Kristal raste oko 1 milimetar mjesečno, tako da se za 7 mjeseci proizvede smaragd veličine 7 milimetara.

Prvi vrlo uspješan komercijalni smaragd prodavao se kao "Emerita" ili "Simeraldi", a proizvodnja je bila u Innsbrucku. Od 1965. do 1975

Union Carbide proivodi umjetne smaragde hidrotermalnim postupkom.

Postižu rast trećine milimetra dnevno.

Smaragd se smatra tradicionalnim dragim kamenom za one rođene u svibnju, kao i za rođene u znaku bika i raka.

Ime smaragd potječe od grč. smaragdos = zeleni kamen, spada u grupu berila i najdragocjeniji u toj grupi minerala.

Ljepotu ovog kamena su cijenili Egipatski faraoni "Kleopatrin kamen", a smatran je svetim još u vreme Inka.

U indijskim svetim pismima naznačeno je da donosi sreću i blagostanje.

1,759 karatni smaragd Guinness pronađen je u rudniku Coscuez u Kolumbiji i jedan je od najvećih kristala smaragda na svijetu.

Danas se čuva u zbirci Banco Nazionale de la Republica in Bogota Columbia.

The Chalk Esmerald svrstavaju među najljepše kolumbijske smaragde.

Prema legendi, nekad je bio centralni dio smaragdno dijamantne ogrlice maharadže bivše indijske države Baroda. Originalna težina bila mu je 38.40 karata, no bio je ponovno brušen i smješten u prsten, gdje je okružen sa 60 malih dijamanata (ukupno 15 karata).

Smaragd slovi za dragulja besmrtnosti, mladosti i proljeća, donosi sreću i pobjeđuje iskušenje, a njegova kristalna zelena boja ulijeva mir, daje nadu, pojačava osjećaje i produbljuje strasti.

Smaragd je kamen inspiracije i beskrajnog strpljenja. Osigurava fizičku, emotivnu i mentalnu ravnotežu.

KRISTALI
Formula: CaCO3 - karbonat

Boja: bijela, žućkasta, crvenkasta, crvenkasto smeđa, smeđa i bezojna svilenog sjaja

Horoskop: Strijelac, Vodenjak

Osnovna čakra : pupčana
Duhovno značenje: aragonit kristal donosi koncentraciju, unutarnji mir, ublažava stres, napetost i noćne more, izbavljuje nas od osjećaja izgubljenosti i smušenosti. Aragonit pomaže u duhovnom razvoju čovjeka.

Potiče dobro raspoloženje.
Ljekovita svojstva: aragonit mineral zbog visokog sadržaja kalcija povoljno djeluje na kožu lica, promjenu tkiva i kosti.

Liječi koštana oboljenja, reumu, ukrućene mišiće i zglobove. Pomaže kod problema s kralježnicom, želudčanom nervozom i mučninom. Ukupno jača imunitet, probavni trakt, liječi karijes i štiti zube.

Napomena - Aragonit nije farmaceutski lijek.
aragonit čišćenje: aragonit se čisti pod mlakom vodom 1 - 2 puta mjesečno. aragonit punjenje: aragonit se puni u posudi zajedno s gorskim kristalom.
Aragonit povećava energiju, osobito povećava energiju molitve i meditacije.

Potiče osjećaj samopouzdanja i vlastite vrijednosti.

Smanjuje ljutnju i opterećenje stresom.

Koristan je kod kroničnog umora i gubitka kose.

Aragonit je mineral iz skupine karbonata, jedan od dva prirodna polimorfna oblika kalcijevog karbonata, kemijske formule -{CaCO3}-.

Drugi mineral sa istom kemijskom formulom je kalcit.

Aragonit je mineral iz skupine karbonata, jedan od dva prirodna polimorfna oblika kalcijevog karbonata, kemijske formule -{CaCO3}-. Drugi mineral sa istom kemijskom formulom je kalcit. Tvrdoće je 3,5 do 4,5 po mohsovoj ljestvici.

Naziv je dobio po nalazištu Molina-de-Aragón u Španjolskoj.

Aragonit je karbonat i spada u bezvodne karbonate bez dodatnog aniona, niz aragonita.

Koristi morskim organizmima za građu ljuštura i glavna je sastavna komponenta bisera.


TOKSIČNE TVARI U HRANI


Kontaminanti u hrani

Često mislimo da toksične materije dolaze samo iz izvora koje stvara čovjek, ali je činjenica da mnoge mogu biti prirodno prisutne u hrani. Tako toksične tvari u hrani mogu biti njeni prirodni konstituenti ili neprirodni sastojak koji nastaje kao rezultat kontaminacije hrane u lancu proizvodnje.

Kontaminanti u hranu mogu dospjeti nekontrolirano iz okoliša ili mogu biti rezidue (ostaci) tretiranja koje je čovjek koristio u različitim fazama proizvodnje. Prema tome, kontaminanti su tvari koje nisu namjerno dodane u hranu nego su posljedica kontaminacije hrane tokom proizvodnje, pakiranja, transporta, obrade hrane ili su pak posljedica nekih prirodnih procesa. Kemijske kontaminante koji se mogu naći u hrani, a s obzirom na njihov izvor, možemo podijeliti na:

- prirodne kontaminante, kao što su mikotoksini porijeklom iz plijesni i enterotoksini iz bakterija

- kontaminante iz okoliša, kao što su dioksini, policiklički bifenili, policiklički aromatski ugljikovodici i

- kontaminante koji nastaju obradom hrane, kao što su klorpropanoli, akrilamid, ostaci sredstava za čišćenje i drugi

Mnogi fakori utječu na apsorpciju toksičnih tvari iz hrane i toksični efekat tih supstanci. Među najvažnijim faktorima su koncentracija ili doza toksične tvari, dužina izloženosti-zadržavanja, fizikalnohemijska svojstva, put ulaska, individualna otpornost i dr.

Čestice toksikanta u hrani mogu biti molekule, atomi i ioni. Da bi ispoljile svoje toksično djelovanje moraju proći kroz epitel probavnog trakta. Osnovni mehanizam apsorpcije toksikanata polazi od prolaska tih čestica kroz membrane stanica uzrokujući toksične promjene u organizmu. Toksične promjene mogu biti: iritantnost, alergičnost, korozivnost, teratogenost, embriotoksičnost, genotoksičnost, karcinogenost, mutagenost itd. Teratogenost je karakteristična za malformacije na plodu. Teratogeni period se događa u vrlo uskom razdoblju fetalnog razvoja.

Mutacijsko djelovanje ima uticaj na promjenu genske strukture i nasljednih svojstava živih organizama sa dugotrajnim posljedicama na potomstvo. Kancerogenost – osobina supstanci koje mogu izazvati rak ili pak u kombinaciji s nekim drugim materijalima ili vanjskim utjecajima pospješiti njegovo nastajanje i razvoj. Najčešći karcinogeni u hrani su dioksini, nitriti, benzolni spojevi, teški metali i mikotoksini. Genotoksičnost se definirana kao štetni učinak na genetski materijal, ne nužno povezani s mutagenošću, može biti zazvana oštećenjem DNA bez direktnog dokaza za mutacije.

Veliki broj prirodnih otrova i kontaminanta se može nalaziti u hrani, a samo dobra edukacije je efikasna preventivna zaštita od posljedica.

Prirodne toksične tvari u hrani:

Prirodno prisutne toksične tvari u hrani mogu biti iz biljnih i životinjskih namirnica. U hrani su prisutne kao prirodni toksini u biljkama, toksične tvari u gljivama, prirodni toksini koji se korsite kao pesticidi, tokisini animalnog porijekla itd.

Česti su primjeri toksičnih tvari koje proizvode alge, a kojima se u eko sustavu hrane ostale morske životinje, pa se tako toksini prenose na ostale stanovnike eko sustava. Svježa pitka prirodna voda takođe može sadržavati toksične materije.

Mikrocistin je toksin kojeg proizvode cijano bakterije u vodi. Mikrocistin može uzrokovati uginuće stoke i divljači, ali isto tako može uzrokovati trovanje ljudi. Posljedica intoksikacije mikrocistinom može biti oboljenje jetre.

Prirodni toksini i njima slične tvari u biljkama. Prirodni toksini u biljkama mogu se svrastati u nekoliko grupa kao što su: inhibitori enzima, cijanogenični glikozidi, glukokozinolati u lisnatomm povrću (zelju, brokuli), lektinski proteini – fitohemaglutinini, latirogeni – pirolizidnski alkaloidi u nautu, otrovne gljive i sl. Međutim neke komponente iz hrane mogu utjecati i na smanjenu iskoristivost vitamina u organizmu. Takve antivitaminske tvari su antitijaminske komponete u zelenoj soji, rižinim mekinjama, repi i sl. Sličan efekat stvara avidin u svježem bjelanjku jajeta. Bioflavonoidi kao što su kvercetin i rutin inaktiviraju vitamin B1- tiamin.

Inhibitori enzima. Primjeri inhibitora enzima su kolinesteraza inhibitori koji se mogu nalaziti u krumpiru, rajčici i patlidžanima. Acetilholin je neurotransmiter u mozgu i perifernom nervnom sustavu. Funkcija enzima holinesteraza je razlaganje acetilholina. Ako se holinesteraza inhibira onda kontinuirano prisustvo acetilholina uzrokuje prestimulaciju post-sinaptičkih nervnih stanica uzrokujući simptome trovanja. Sintetski insekticidi orgnofosfornih spojeva i karbamati stvaraju iste biohemijske mehanizme. Glikoalkaloidi kao što su solanin i kaconin su antikolinesteraze.

Inhibitori proteaza su proteini koji imaju sposobnost da inhibiraju proteaze. Toplotnim tretmanom se osigurava kuhanje proteina. Poznatiji inhibitori proteaza se nalaze u sirovim sojinim zrncima, inhibitori amilaza u pšeničnom brašnu i tanini u kavi čaju i kakau. Inhibitori proteaza interferiraju sa tripsinom i kimostripsinom, pankreasnim enzimima koji razlažu proteine. Oni se nalaze u nekim zrnima žitarica kao što su kukuruz, pšenica, ječam, proso, zob, kao i u luku, korijenu repe i kikirikiju. Sirovo sojino zrno sadrži visoku razinu tripsin inhibitora. Tripsin inhibitori i hemotripsin inhibitori se nalaze u sjemenu leguminoza, pa je važno upotrebiti adekvatan toplotni tretman za njihovu inaktivaciju.

Pšenica sadrži grupu inhibitora amilaza. Pšenica se rijetko jede sirova, a toplina uništava antiamilaze.

U hrani mogu biti prisutni i drugi toksični spojevi kao što je gosipol otrov koji štiti pamuk od inskata. Ulje od pamuka se korsiti u prehrani pa se djelomično može pojaviti u formi rezidua.


Gosipol prolazi kroz stanice i uzrokuje inhibiciju nekoliko dehidrogenaza enzima:

Polifenoli, tanini, glikozidi. Poznati su štetni efekti po zdravlje nekih spojeva iz ove grupe. Mnogi od njih se primjenjuju kao supstance u proizvodnji lijekova. Tanini se mogu, između ostalih namirnica, nalaziti u čaju, kavi i kakau. Nije utvrđeno da imaju štetno djelovanje na čovjeka. Kod in vivo eksperimenata, na životinjama ako se injektiraju, pokazuju karcinogena djelovanja.

Polifenoli. Polifenolna jedinjenja kao što su flavonoidi, flavonoli, njihovi glukozidi, antocijani, izoflavoni, fenolne kiseline su prisutni u opnama plodova i sjemena voća i povrća. Sadržaj ovih spojeva je naročito visok u opni obojenih plodova. Antinutritivni efekat polifenola može se ispoljiti u procesu vezivanja proteina u komplekse, pa proteini postaju nedostupni. Polifenoli mogu istim mehanizmom inaktivirati i enzime. Ipak polifenoli imaju i pozitivan antioksidativni efekat.

Cijanogeni glikozidi. Cijanogeni glikozidi su prisutni u brojnim biljkama i sjemenju. Hidrogen cijanid (cijanovodonična kiselina ) se stvara iz mnogih cijanogenih glikozida kad se svježi biljni materijal macerira tijekom žvakanja. To omogućuje enzimima i cijanogenim glikozidima da dođu u kontakt, pri čemu se oslobađa hidrogen cijanid. Cijanid je jedan od najpotentnijih, brzodjelujućih poznatih otrova. Inhibira oksidativne procese u stanicama uzrokujući brzu smrt. Kod odraslih osoba male koncentracije i ekspozicije brzo se detoksificiraju. Izloženost koncentaciji od 200 do 500 ppm u vremenu od 30 minuta je fatalna.

Tabela 6.1.1. Neki cijanogeni glikozidi i sadržaj cijanida

Biljka: Gorki badem HCN mg/100 g: -250 Glikozid: Amigdalin

Biljka: Korijen kasave HCN mg/100 g: -53 Glikozid: Linamarin

Biljka: Sirak HCN mg/100 g: -250 Glikozid: Durin

Amigdalin se nalazi u gorkim bademima, sjemenju marelice, nektarine, kruške, šljive itd. Nalazi se u smeđoj riži, prosu, lanu i mnogim tropskim biljkama, posebno tropskoj kasavi (linamarin). Ima ga u skoro svim košticama iz obitelji ruža.

S druge strane postoji vjerovanje da amigdalin spriječava rast stanice raka. U mnogim literaturnim izvorima nazvan je vitamin B17, ali isto tako zabilježeni su i smrtni slučajevi trovanja sjemenkam od voća koji sadrže amigdalin.

Goitrogene supstance. Biljke i povrće iz porodice krstašica sadrže supstancije koje se zovu glukozinolati. Ako namirnice koje sadrže glukozinolate jedu ljudi i životinje, onda oni inhibiraju funkcije štitnjače uzrokujući njenu atrofiju i gušavost. Goitrogene supstancije se nalaze u zeljaricama kao što su zelje, brokula, karfiol ali i u sjemenu uljne repice.

Lektinski proteini. Lektinski proteini – fitohemaglutinini su glikoproteinske substancije, najčešće biljnog porijekla, mada mogu biti i animalnog, bakterijskog, fungalnog i porijeklom iz algi. Mijenjaju fiziologiju stanične membrane uzrokujući aglutinaciju i druge biokemijske promjene u stanici. U manjim količinama nalaze se u žitaricama i crvenom grahu. Ove antinutritivne materije su otporne na digestivne enzime i prije konzumacije zahtijevaju duže termičke tretmane.

Pirolizidin alkaloidi. Monoge otrovne biljke su toksične, a mogu rasti zajedno sa žitaricama (korovi). Pirolizidin alkaloidi (PA) nastaju kod nekih biljaka, a kojima se kasnije hrane životinje.

Mnoge biljke iz obitelji Boraginaceae, Compositae i Leguminosae sadrže pirolizidin. U humani prehrambeni lanac dolaze preko žitarica koje su kontaminirane sa korovima koji sadrže PA. Mogu se naći u mlijeku i mliječnim proizvodima životinja koje su se hranile biljkama koje sadrže pirolizidin. Neki biljni čajevi mogu ga sadržavati. Toksičan je za stanice jetre i uzrokuje akutne bolesti jetre kod ljudi i životinja. Pokazuje mutagena i karcinogena djelovanmja kod in vivo ispitivanja na eksperimentalnim životinjama.

Toksične gljive. Od otrovnih biljaka, trovanja ljudi najčešće izazivaju otrovne gljive koje sadrže različite toksične tvari. Posljedice trovanja mogu biti brojne smetnje, pa čak i smrt. Neki se otrovi u gljivama mogu eliminirati termičkom obradom. Prave otrovnice ostaju opasne i nakon kuhanja, prženja, usitnjavanja, a otrovne su i sušene. Jedna od najotrovnijih je zelena pupavka – Amanita phalloides za koju ne postoji efikasan protivotrov.

Slična zelenoj pupavci je i ušiljena pupavka – Amanita virosa, kao i druge brojne vrste otrovnih gljiva: panterovka – Amanita pantherina, muhara – Amanita muscaria, ludara – Boletus satanas smrdljiva suncobranka – Lepiota cristata, crvenjača – Cortinarius orellanus i druge.


Karcinogene tvari u hrani biljnog porijekla:

Za karcinogene tvari se obično smatra da su sintetskog porijekla (dioksini, nitriti, benzolni spojevi, teški metali), ali postoje i brojne karcinogene tvari koje se prirodno nalaze u hrani. Karcinogeni safrol se može naći u nekim biljkama i proizvodima kao što je muskatov orah i kakao.

Piperidin i alfamelipirolin su sekundarni amini u crnom papru koji može prijeći u nitrozopiperidin koji je izrazito karcinogen. Karcinogeni spojevi prirodnog porijekla još nisu dobro istraženi.

Tokisčne tvari u hrani animalnog porijekla. Iz grupe animalnih toksina najčešće se spominju histamini u školjkama i ribama. Histamin se formira post mortem u ribama bakterijskom dekarboksilacijom iz amino kiseline histidina. Veći broj vrsta morskih školjki i morskih riba, u određeno godišnje doba, mogu izazvati trovanje ljudi. Simptomi trovanja školjkama su obično: paraliza respiratornih mišića i slabost mišića ekstremiteta i vrata. Posebno su značajni školjkaši i njihovi prirodni otrovi kao što je domoična kiselina, brevetoksini, dinofizistoksini i okadaična kiselina. Domoična kiselina je izolirana iz crvenih algi "doumoi" u Japanu i po njima je dobila ime. Može se naći u mesu morskih životinja koje s hrane planktonom kao što su školjke i sardine. Okadaična kiselina uzrokuje neurotoksična trovanja. Pojava toksičnosti vezana je uz cvjetanje dinoflagelata.

Treba pomenuti i primjere žučnih kiselina kao što je holna kiselina kao i derivate jetre stoke za klanje goveda, ovaca, koza kunića i sl. Također jetra morskih sisavaca i nekih riba može biti toksična kod visokih koncentracija retinola (vitamina A).

-Ključni pojmovi:

Prirodni toksini u biljkama mogu se svrstati u nekoliko grupa kao što su inhibitori enzima, cijanogenični glikozidi, glukokozinolati, lektinski proteini, latirogeni, pirolizidnski alaloidi, otrovne gljive, antivitaminske tvari i sl. Od toksičnih tvari animalnog porijekla značajni su otrovi školjkaša i riba kao što su domoična kiselina, brevetoksini, dinofizistoksini i okadaična kiseli


Toksične tvari koje nastaju obradom hrane:

Termičkom obradom hrane pri visokim temperaturama dolazi do stvaranja određenih vrsta toksičnih tvari. Osnovna svrha kuhanja hrane je dobiti mikrobiološki sigurnu hranu sa optimalnim nutritivnim i senzorskim svojstvima i minimalnim sadržajem potencijalono štetnih tvari. Toksikanti koji nastaju obradom mogu biti različiti produkti procesa. Tako toksične tvari mogu nastati u procesima kao što su Maillardove reakcije, termička obrada hrane, autooksidacija lipida, tretiranje kiselinama i lužinama, fermentacija, salamurenje, ionizirajuće zračenje, obrada vode za piće i sl. Prikazat ću nekoliko karakterističnih primjera toksičnih tvari koje nastaju tokom prerade hrane.

Toksična tvar koja nastaje termičkom obradom nekih vrsta hrane pri visokim temperaturama je akrilamid. Može biti prisutan u širokom spektru pržene i pečene hrane. Akrilamid je od strane IRAC svrstan u grupa karcinogena. Ispitivanja su pokazala da se relativno visoke koncentracije akrilamida nalaze u hrani bogatoj ugljikohidratima kao što su čips, prženi i pečeni krompir i tostirani kruh. Nastanak akrilamida je u vezi sa stupnjem preprženosti hrane, gdje dolaze do izražaja Maillard-ove reakcije posebno aminokiseline asparagina. Kruh, odnosno kora kruha, žitarice i kava sadrže određene koncentracije akrilamida.

Takođe, heterociklični amidi (HCA) u pečenom mesu mogu biti povezani sa nastankom raka u trbuhu i drugim organima. Heterociklični amid se formira kada aminokiseline i kreatin reaguju na visokim temperaturama. Četiri faktora utiču na formiranje hetrocikličnih amida: vrsta hrane, metod kuhanja, temperatura i vrijeme. Hetrociklični amidi se mogu naći u kuhanom mišićnom mesu. Drugi izvori proteina kao što su mlijeko, jaja, tofu, jetra sadrže vrlo malo ili nikako HCA ako se kuhaju. Prženje, pečenje i roštilj proizvode njveće količine HCA.

Kao potencijalne toksične tvari u hrani značajni su klorpropanoli i policiklički aromatski ugljikovodici, koji također nastaju termičkom obradom hrane. Klorpropanoli nastaju obradom različitih vrsta hrane ili sastojaka hrane. Značajne količine mogu biti u ječmu za vrijeme proizvodnje slada, kao i tostiranom kruhu, prženom siru ili prženim žitaricama, umacima od soje i sličnim proizvodi, biskvitima, kuhanoj usoljenoj ribi ili mesu. Najvažniji spojevi iz grupe klorpropanola se 3-monoklorpropandiol (3-MCPD) i 1,3-diklor-2-propanol.

-Ključni pojmovi:

Poznatije toksične tvari koje nastaju termičkom obradom nekih vrsta hrane pri visokim temperaturama su akrilamid, hetrociklični amidi, klorpropanoli i policiklički aromatski ugljikovodici. Tretman hrane na visokim temperaturama u procesima kao što su prženje, pečenje i roštiljanje najčešće dovode do stvaranja ovih spojeva.


Toksične kemijske supstancije mikrobnog porijekla:

Namirnice predstavljaju dobru hranjivu podlogu za različite mikroorganizme. Prehrana ljudi oduvijek je bila vezana sa opasnošću od unošenja u organizam mikroorganizama i njihovih produkata, koji mogu dovesti do nastanka bolesti. Neki od njih mogu se nalaziti u namirnicama, dok je prisustvo ostalih posljedica kontaminacije porjeklom iz vanjske sredine, životinja ili čovjeka. Bakterije, kvasci, plijesni, protozoe i virusi pripadaju različitim sistematskim kategorijama, ali se kao kontaminanti namirnica, iz praktičnih razloga, zajedno označavaju "mikroorganizmima".

U principu razlikujemo dvije vrste štetnog djelovanja mikroorganizama na zdravlje čovjeka: intoksikacije i infekcije. Kod intoksinacija životnim namirnicama trovanje ne izazivaju mikroorganizmi, nego toksini koji nastaju kao produkti njihovog metabolizma u namirnicama. U slučaju infekcija životnim namirnicama nosioci trovanja se prenose prehrambenim artiklima. Kod infekcija životne namirnice su nakon uništenja mikroorganizama bezopasne, dok kod toksikacije stvoreni toksini mogu, pod određenim uslovima, djelovati i nakon uništenja mikroorganizama.

U proizvodnji prehrambenih proizvoda najveći problem predstavlja razvoj različitih vrsta plijesni. Plijesni možemo podijeliti na takozvane "plijesni polja" (Fusarium) i na "plijesni skladišta" (Penicillium, Aspergillus). Ipak obje skupine plijesni mogu proizvoditi mikotoksine u žitaricama i u polju i skladištu. Za svoj rast i razvoj plijesni sintetiziraju primarne metabolite, dok sekundarne metabolite koriste kao odbranu od drugih mikroorganizama. Sekundarni metaboliti mogu biti toksični i za ljude. Opasni su zbog visoke toksičnosti i u malim količinama zbog odsutnosti senzorskog upozorenja. Više vrsta pa i rodova plijesni može proizvoditi isti mikotoksin, ali isto tako jedna plijesan može proizvoditi više mikotoksina. Glavni mikotoksini su: aflatoxins, ochratoxins, fumonisins, zearalenone, trichothecenes i patulin. Akutno i kronično oštećenje zdravlja zbog djelovanja mikotoksina naziva se mikotoksikoza. Do razvoja mikotoksikoza dolazi nakon unošenja mikotoksina hranom u probavni sistem. Jednokratno uzimanje namirnica s visokom koncentracijom mikotoksina dovodi do akutnog otrovanja, dok konzumiranje hrane s niskim koncentracijama mikotoksina duži vremenski period dovodi do karcinogenih i drugih bolesti usljed kumulativnog djelovanja.

Gotovo svi mikotoksini su citotoksični i uništavaju stanične strukture kao što su membrane, te interferiraju s vitalnim staničnim procesima kao što je sinteza proteina, RNA i DNA.

Simptomi mikotoksikoza ovise o nizu faktora: koncentraciji i dužini izloženosti mikotoksinu, o vrsti i farmakodinamičkim osobinama mikotoksina (apsorpciji, hidrofilnosti / lipofilnosti, distribuciji u tkivima i organima, metabolizmu i poluvremenu raspada, te eliminaciji).

Ključni pojmovi:

- Razlikujemo dvije vrste štetnog djelovanja mikroorganizama na zdravlje čovjeka intoksikacije i infekcije.

- Bakterijski enetrotoksini i mikotoksini plijesni nastaju kao produkti njihovog metabolizma u namirnicama.

- Najznačajniji mikotoksini su Aflatoxins, Ochratoxins, Fumonisins, Zearalenone, Trichothecenes i Patulin.


Teški metali:

Teški metali se zovu zbog toga što imaju gustinu veću od 5 g/cm3. U hrani mogu se naći u sastavu okolišnih kontaminanta. Teški metali kojima je hrana najčešće kontaminirana su: olovo (Pb), živa (Hg), kadmij (Cd) i arsen (As). Olovo se skladišti u kostima i manjim djelom u jetri, bubrezima i mekim tkivima. Trovanje olovom utiče na funkciju mozga i nervnog sustava, smanjuje nivo inteligencije, moć zapažanja i memoriranja. Najteži oblici izazivaju smrt. Živa (Hg) je teški metal koji u hranu dolazi najčešće upotrebom pesticida. Živa je toksična i kao elementarna i u svim svojim spojevima. Simptomi trovanja javljaju se u organima za probavu, a zatim u nervnom sustavu. Kadmij (Cd) u hranu dolazi iz prirodnih izvora. Visoka doza kadmija u bubrezima izaziva oštećenje tkiva bubrega, utječe na nastanak kamenca u bubrezima i povećanje tlaka. Kadmij utječe na strukturu kostiju dovodeći do njihove deformacije. Čest je uzrok anemije, oštećenja srca i bubrega, a i kancerogen je.

Arsen (As) je manje toksičan od ostalih teških metala. Arsen koji je vezan u organska jedinjenja (As5+) i elementarni arsen nisu toksični za razliku od neorganskog trovalentnog arsena (As3+). Arsen se akumulira u tijelu, posebno u kosi, koži i nekim unutrašnjim organima. Trovanje arsenom izaziva opadanje kose, dermatitis i druge probleme organa za probavu, zatim premorenost, glavobolju, zbunjenost, psihološke probleme i oderđene promjene na jetri i bubrezima.

Ključni pojmovi:

Najpoznatiji toksikanti koji zagađuju hranu porijeklom iz okoliša su: klorirani ugljikovodici, policiklički aromatski ugljikovodići, teški metali i radioaktivni elementi.

Iz grupe stabilnih kloriranih ugljikovodica u hrani mogu biti prisutni dioksini, poliklorirani bifenili i policiklički aromatski ugljikovodici


Ostali kontaminanti u hrani:

U nekim slučajvima toksične tvari su prirodni konstituenti hrane i mogu biti iz biljnih i iz životinjskih namirnica. S druge strane postoji kemijska kontaminacija hrane koja se može dogoditi u bilo kojoj fazi proizvodnje. Toksične tvari kemijske prirode uglavnom nisu prirodan sastojak hrane (ilegalci), a u hrani se mogu naći iz različitih izvora kao što su:

-kontaminanti iz okoliša i kemijske supstancije u formi ostataka tretiranja životinja i biljaka.

Tvari koje nisu namjerno dodane u hranu nego su posljedica zagađenja hrane tijekom proizvodnje, pakiranja, transporta, obrade hrane ili su pak posljedica nekih prirodnih okolišnih procesa zovu se kontaminanti.


Kontaminanti iz okoliša:

Uzrok kontaminacije hrane može biti zagađenost zraka, vode i tla. Ovi izvori kontaminacije zbog globalnih utjecaja vrlo teško se kontroliraju. Glavni zagađivači zraka su emisije otrovnih plinova iz industrijskih postrojenja i sagorijevni plinovi iz motornih vozila. Toksične čestice iz zraka se apsorbiraju u žitarice, voće, povrće i dalje prenose putem lanca prerade i distribucije hrane do krajnjeg potrošača. S druge strane tekući industrijski i otpad iz domaćinstava često završava u vodi, pri čemu se toksične kemikalije apsorbiraju u ekosustav i na taj način ulaze u lanac prehrane. Na zagađenost tla najviše uticaja ima upotreba pesticida i umjetnih gnojiva. Neke od ovih komponenti se mogu u tlu zadržati i po više godina.

Najpoznatiji toksikanti koji zagadjuju hranu porijeklom iz industrijskog otpada i prirodnog okoliša su: klorirani ugljikovodici, policiklički aromatski ugljikovodici, teški metali, radioaktivni i ostali elementi. Često su prisutni dioksini stabilni klorirani ugljikovodonici. Osim dioksina mogu i biti prisutni u hrani i poliklorirani dibenzofurani (furani). Ovi spojevi imaju slične osobine i sličnu kemijsku strukturu. Također imaju i slične biološke karakteristike, uključujući i toksičnost. Nastaju često kao nenamjerni nus-produkti procesa sagorijevanja u industriji i domaćinstvu. Dioksini se primarno najčešće nalaze u zraku, a preko zraka ulaze u tlo, vodu i biljke. Tako se mogu naći u različitim ciklusima lanca prehrane. Preko biljaka i životinja dospijevaju u meso i mlijeko te ulaze u lanac prehrane čovjeka. U organizmu se vrlo tesko razgrađuju, pa su i mala djeca ugrožena čak i majčinim mlijekom. U organizmu se postupno akumuliraju i vrlo sporo ili nikako razgrađuju.

Često su prisutni i poliklorirani bifenili (PCB). To je grupa kemijskih spojeva kod kojih je jedan ili svih deset atoma vodika iz bifenilne molekule zamijenjeno s atomom klora. PCB su usko vezana uz dioksine i pokazuju sličnu toksičnost kao i dioksini. Izuzetno stabilan i dugovječan otrov. Izaziva pad imuniteta, ispadanje kose, smetnje u nervnom sustavu. PCB su u hrani prisutni u vrlo malim koncentracijama i to u mesu, ribi i mliječnim proizvodima, a unosom u organizam se akumuliraju u adipoznom tkivu. Polihlorirani bifenili se široko koriste kao prijenosnici toplote, pesticidi, dodaci gumi i plastici, kao i u industriji ulja, boja i lakova pa su putevi mogućeg dolaska u hranu raznoliki.

Često spominjani kontaminanti koji se mogu naći u hrani su policiklički aromatski ugljikovodići (PAH). Policiklički aromatski ugljikovodici predstavljaju veliku skupinu organskih spojeva koji sadrže dva ili više spojenih aromatskih prstena koji se sastoje samo od atoma ugljika i vodika. Nastaju za vrijeme nepotpunog sagorijevanja ili pirolize organskih tvari kod industrijskih procesa i u domaćinstvu. Imaju izražen kancerogeni i genotoksični potencijal. PAH-ovi u hranu mogu doći iz okoliša i obradom hrane.


Kemijske supstancije u formi ostataka tretiranja životinja i biljaka:

Fitiofarmacija, veterinarska medicina i agrotehnika općenito, primjenjuje mnoge kemijske supstancije u cilju zaštite zdravlja biljaka i životinja kao i povećanja prinosa te poboljšanja kvaliteta poljoprivrednih proizvoda. Međutim, takve kemijske supstancije zaostaju u biljkama i životinjama i sa sobom nose određene opasnosti i rizike po zdravlje konzumenata.

Ostaci od tretiranja biljaka-pesticidi. Pesticidi su selektivne sintetske toksične tvari namijenjene za uništavanje štetnih životinjskih i biljnih organizama. Primjenjuju se u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji radi zaštite usjeva kao i za uništavanje skladišnih štetočina. Prema kemijskom sastavu mogu biti neorganske tvari kao i tvari iz biljaka, bakterija i gljiva. Mogu biti i organske sintetske tvari kao što su: organoklorirani i organofosforni spojevi, triazini, derivati fenoksi-ugljične kiseline, sinteticki piretroidi itd. Najčešće sadrže toksične elemenate kao što je živa, arsen, fosfor i drugi. Neki među njima su i karcinogeni nakon dužeg konzumiranja. Najvažniji pesticidi su insekticidi (sredstva za uništavanje insekata, stajskih parazita, muha i krpelja), rodenticidi (uništavanje glodara), herbicidi (sredstva za zaštitu bilja od bolesti i korova), fungicidi i drugi. U hrani se pojavljuju u obliku rezidua . Nasuprot aditivima, pesticidi u hrani nemaju nikakvu funkciju i oni su zagađivači hrane. Porijeklo ostataka pesticida u hrani može biti neposredno od tretiranja ili posredno iz okoliša. Tako posredno pesticidi mogu dospjeti putema slijevanja voda sa tretiranih usjeva u rijeke i ribnjake, putem hrane kojom se hrane domaće životinje, putem zagađenje štala od tretmana životinja itd.

Ukoliko je upotreba pesticida u proizvodnji hrane nekontrolirana posljedice mogu biti katastrofalne po zdravlje ljudi. Zbog toga se nastoji da upotreba pesticida bude pod kontrolom uz osiguranje integralne proizvodnje i monitoringa njihove pravilne primjene. Proizvođači poljoprivrednih proizvoda su dužni pridržavati se potrebnih karenci u cilju smanjenja sadržaja pesticida u hrani na najmanju moguću mjeru (MRL ). Putem lanca prehrane pesticidi se prenose i na životinje koje čovjek koristi za dobijanje hrane. Zbog toga praćenje prisustva pesticida postaje obavezno kako u namirnicama biljnog tako i u namirnicama životinjskog porijekla.

Ostaci od tretiranja životinja. Za zdravstvenu sigurnost hrane životinjskog porijekla posebno je značana upotreba veterinarskih lijekova za liječenje i kontrolu zdravlja životinja. Ostaci od tretiranja životinja su najčešće: antibiotici, antiparazitni lijekovi, hormonski pripravci, antiseptici, dezinficijensi i sredstva za smirenje. Karenca lijeka, odnosno period njegovog izlučivanja iz organizma životinja, je najvažniji faktor koji utiče na pojavu rezidua lijekova u namirnicama životinjskog porijekla. U pogledu zdravstvene sigurnosti hrane životinjskog porijekla, ostaci veterinarskih lijekova u jestivim tkivima životinja, ukoliko se unose u dužem vremenskom periodu mogu izazvati toksične efekte.

Ključni pojmovi:

Najznačajnije kemijske supstancije u formi ostataka tretiranja biljaka su pesticidi, a kod tretiranja životinja veterinarski lijekovi. Ako se nalaze u hrani na razini većoj od MRL mogu biti toksični.

Izvor: http://www.tehnologijahrane.com/hemijahrane/toksicne-tvari-hrani


Uzrok svih bolesti:

Ova priča će nas odvesti puno, puno dalje nego što bi mogli i pomisliti. Ova priča će nas odvesti čak i do pitanja kako odgajati našu djecu, ljude i u konačnici kako transformirati čovjeka u neko bolje biće, biće puno ljubavi, da bi u konačnici transformirali cijeli svijet.

Pa krenimo. Alergija je nepravilno funkcioniranje imunog sistema. Alergija je prekomjerna reakcija organizma na specifičnu, inače neškodljivu tvar ili više njih znanim pod imenom alergeni. I u službenoj i u alternativnoj medicini postoje teorije o nastanku alergije. Sve one drže vodu, ali ispod tih teorija ipak postoji korijen, bit i sam njezin uzrok, koji se baš kao i korijen biljke krije ispod površine. Taj izvorni problem, sigurno i polako probija se na vidjelo dana. Pa čak smatram da je ovdje, kod dijagnoze, službena medicina malo naprednija od alternativne. No to je manje bitno. Na vidjelo dana, probija se prava istina uzroka alergija a to je stres ili trauma.

Glavni uzrok alergija je trauma (stres) koji se nakupljaju u našoj psihi i podsvijesti. Ali ne staje se samo tu, jer velika je istina da velika većina bolesti ima uzrok u našoj psihi! Mnoge, možda gotovo i sve osim nekoliko iznimki koje su striktno vezane za gene, ali čak ćemo i to dovesti pod znak pitanja u drugom dijelu teksta. Alergija je službeno zapažena 1906. godine i to od strane bečkog pedijatra Clemensa von Pirqueta. Naravno, alergija je postojala i prije toga, samo nije bila službeno dijagnosticirana. Zapaženo je da je porastao broj alergičnih ljudi u zadnjih nekoliko desetljeća, što se povezuje sa modernim načinom života. A kakav je moderan način života? Pun stresa!!! Već se i na medicinskim fakultetima uči da 4/5 bolesti dolazi iz glave, da to se uči i na našim medicinskim fakultetima.

Na žalost, očito je da liječnici te informacije ne shvaćaju ozbiljno. To je naravno problem u obrazovnom sustavu, koji te informacije ne naglašava dovoljno i ne potkrijepi ih čvrstim dokazima (kojih ima na pretek) u literaturi. A opet, te informacije koje dobe, liječnici jednostavno ne znaju primijeniti na pravi način. Tako da ćemo morati pričekati na medicinu koja u obzir uzima čovjeka kao složenije biće. Biće koje se ne sastoji samo od materije i psihe, nego i od podsvijesti i čiste Svijesti (pravi Ja). Dobar dio današnje medicine kod liječenja, počinje od materije prema psihi. A stvari teku obrnutim tokom. Zapravo idu malo drugačijim putem a to je podsvijest – psiha – materija. Na cjelovito – službenu medicinu, morat ćemo pričekati još neko određeno vrijeme. No to je tema za neku drugu raspravu.

I upravo zato možemo dati jednu novu definiciju alergena a to je da su oni u biti aktivatori stresa. Ovaj tekst ne temeljim samo na filozofiji, nego i na izravnom iskustvu sa alergijama, kao i put koji sam prošao i prolazim prema samoiscjeljenju!

Što se događa u organizmu kad se javi reakcija na alergen?

Osoba čiji imunološki sustav vjeruje da je alergen štetan za organizam proizvodi antitijela (IgE) koja napadaju alergen. Taj proces pokreće daljnje biokemijske reakcije koje uzrokuju otpuštanje upalnih medijatora iz upalnih stanica mastocita što dovodi do alergijskog odgovora organizma koji se očituje iritacijom, upalom, te konačno pojavom simptoma alergije.

Kod alergičnih osoba imuni sistem pogrešno shvaća određeni alergen kao neprijatelja i počinje stvarati antitijela da se obrani od njih. Takva antitijela, koja se nazivaju imunoglobulin E (igE), vežu se za mastocite kojih ima u obilju pod površinom kože, u nosu, očima, plućima i gastrointestinalnom traktu.

Kada antitijela IgE pronađu alergen, uhvate ga, izazivajući mastocite da stvaraju moćne kemikalije, uključujući histamin. To izaziva alergijsku reakciju. Alergijska reakcija može se dogoditi odmah ili nakon par sati poslije kontakta sa određenim alergenom.

Najčešći alergeni su:

grinje, pelud, mačke i druge životinje, na primjer, psi, konji, zečevi i svinje, hrana, kao što su kikiriki, jaja, soja, kravlje mlijeko i plodovi mora, ubodi insekata, lijekovi, plijesan, lateks, kikiriki i plodovi mora najčešći su uzroci alergije kod starije djece i odraslih.

Jaja i mliječni proizvodi su najčešći uzroci alergije kod male djece.

Uzrok alergija:

Alternativna i službena medicina, po ovom pitanju se nadopunjuju.

Alternativna medicina nadopunjuje službenu, pa prema njoj, neki od uzroka su paraziti u crijevima. Paraziti koji se nalaze u crijevima stvaraju toksine, koji štete obrambenom mehanizmu. Naravno, tu je bitna zdrava mikroflora u crijevu. Tu su još uključeni loš zrak, hrana, lijekovi, uglavnom moderan način života. Alternativna medicina tu pridodaje još i oslabljeno funkcioniranje jetre.

Prema službenoj medicini, alergijsku reakciju uzrokuju tvari iz našeg okoliša koje zovemo alergeni. Kao što je spomenuto na početku, takva pretjerana reakcija javlja se zbog nepravilnog funkcioniranja obrambenog sistema.

Ono što je ključno, je to da se takva reakcija događa zbog pada, ili nepravilnog funkcioniranja imunološkog sustava. Stanice zadužene za obranu su oslabljene i zbunjene. A to objašnjenje zašto se to događa, polako se budi i postaje sve glasnije. Još uvijek, u raznim medijima to ključno objašnjenje je na marginama, ali postaje sve glasnije i glasnije. A to je ključ izlječenja! To što oslabljuje naš sustav za obranu je virus, trojanski konj, koji je ubačen u naš softver, u naše računalo i zbog tog virusa, ne funkcioniramo baš najbolje. A kad vam računalo dobi virus, na koji način ćete se riješiti te napasti? Hoćete li otvoriti računalo, počistiti ga, čistiti ovaj materijalni dio računala ili ćete na ovog nematerijalnog napasnika primijeniti možda nematerijalnu metodu? Recimo možda antivirus? Zar to nije logično? Zar to ne poprima sada bolji smisao?

Uzrok alergije nije uvijek materijalne prirode i ne možemo ga rješavati na toj razini, kao što računalo zaraženo virusom čistimo antivirusom, tako moramo i sebe da očistimo od bolesti

Ovo je borba ne materije protiv ne materije. Često puta želimo rješavati neke probleme iz ove razine, a problemi potječu sa neke druge razine i onda se čudimo neuspjehu. Zanimljivo je za zapaziti kako službena medicina navodi kako su obrambene stanice zbunjene, i to je jedan od razloga njihove prejake reakcije. Ali ne objašnjava se na dovoljno dobar način zašto se to događa! Stvari se odvijaju baš kao u računalu koje je dobilo virus. Isti slučaj je i sa čovjekom. Pravo objašnjenje na pitanje zašto su obrambene stanice zbunjene, možemo dobiti tek kada ozbiljno primijenimo psiho – somatski model uzroka i posljedica. Ali o tome u drugom dijelu teksta.

"Značajni problemi sa kojima smo suočeni, ne mogu se riješiti istom razinom razmišljanja na kojoj smo bili kad smo ih stvorili." -Albert Einstein

Iskustvo:

Ovo je moje životno iskustvo kako sam došao do spoznaje i svjesnosti uzroka mojih alergija. Navedena su dva slučaja:

Slučaj prvi:

Još davno, čuo sam od nekih poznanika koji su imali alergiju, kako su im liječnici službene medicine spomenuli da pravi uzrok tih problema potječe iz glave (i zbog toga smatram da je službena medicina po ovom pitanju malo naprednija od alternativne ali to je nebitno). Tada mi je ta informacija samo proletjela kroz uši. Nisam ju shvaćao ozbiljno, ali ipak je ostala urezana negdje u memoriji, što će se nekoliko godina kasnije pokazati kao velika pomoć. I tako, nakon mnogo godina borbe sa alergijom, došao sam do zanimljivih zapažanja kod sebe i svojih prijatelja koji su imali slične probleme. Stvari su bile takve, da nam se je alergija pojačala ili ekstremno izražavala kada smo dolazili kući preko vikenda tokom studiranja. Kod mene su promjene bile ekstremne i radikalne. Kad sam stigao kući na dva tri dana, kihanje se je javljalo i do 10 – 15 puta za redom, jaki svrbež u grlu i očima, crvenilo i suzenje u očima. Kad sam odlazio u mjesto gdje sam studirao, za nekih 2-3 dana, simptomi su nestali kao da je netko zamahnuo čarobnim štapićem iako sam bio na lokaciji koja je gotovo centar ambrozije.

Jako slične stvari, zamijetio sam kod svojih prijatelja. Neki, kad su otišli u mjesto gdje studiraju, alergija im se potpuno ili djelomično povukla (ublažila). Ove promjene su bile prenagle i pre očite da se čovjek ne zapita, zašto se to događa? Zanimljivo je, da sam u tim vremenima, radio Solarnu jogu (koje sam se striktno držao do kraja) i prošao neke tretmane energijom. Solarna joga mi je definitivno omogućila ublažavanje simptoma, ali ne i potpuno izlječenje. Kasnije sam shvatio da svatko od nas ima svoj put i da neki jednostavno ne mogu dobiti poklone, u ovom slučaju izlječenje. Ja nisam mogao dobiti taj poklon, jer u tom slučaju ne bi došao do dubljih spoznaja, dublje svjesnosti i do informacija koje vam sada prenosim. Svatko ima svoj put i svoju ulogu. Idemo dalje. Solarna joga se je pokazala kao jedan od bitnih i ključnih faktora i zbog toga, jer sam naučio biti sam sa sobom, posvetiti se sebi, Svemiru, slušati ga i omogućila mi je da nađem unutrašnji mir i tišinu, što je u konačnici i ključno za samoiscjeljenje. Nije mi trebalo dugo da povežem konce. Stvari su bile očite.

U mojoj glavi slagale su se puzzle. Jedna puzzla – sjećanje na informacije da i liječnici smatraju da je alergija psihosomatska bolest, druge puzzle – reakcije prijatelja koji imaju alergiju, nagle promjene, informacije koje sam tada upijao o našoj podsvijesti… Itd. Jednom sam te informacije spominjao prijateljici, ona je samo nadodala da se sjeća kako još se automatski zna grčiti u želucu kad čuje mamu kako hoda po stepenicama i ide prema stanu! Podaci su se slagali i povezivali u mojoj glavi jedan za drugim.

Nije bilo nikakve dileme, zaključak je mogao biti samo jedan: alergija je čista psihosomatska bolest. Javlja se zbog doživljenih trauma, koje najčešće doživimo u obitelji!!!

Sve je bilo tako logično, tako jednostavno i u konačnici tako očito!!!

Sad se postavilo jedno jako bitno pitanje: Kako se izliječiti, kako maknuti teška sjećanja i traume? Ovdje za mene nije bilo dileme. Sjećanja na traume iz mlađih dana i djetinjstva, bila su zakopana u meni. Zaključio sam da su to sjećanja na stalnu galamu i viku koju sam morao slušati vikendima, tokom srednje, škole kada sam dolazio kući. Nema potrebe da ulazim u detalje, ali duljom analizom, bio sam svjestan što je uzrokovalo ove probleme. Iako su sjećanja na te događaje bila nepotpuna, opet, bila su dovoljna da budem siguran da su ona uzrok ovakvog stanja. Potraga je bila završena, krenula je druga faza, a to je čišćenje teških vibracija nataloženih u mojem biću. Informacije koje sam prikupljao sa mnogih strana, pomogle su mi da krenem sa procesom samoizlječenja.

Proces samoiscjeljenja Svjesnošću:

Stvar je bila jednostavna. Bio sam psihoterapeut samome sebi. Sam sebi sam bio liječnik, majka, otac, sigurnost i ljubav. Sam sebe sam tješio i voli. Sam sebe sam pazio i čuvao. Tada nisam znao kome u svojem biće se trebam obratiti, umu, podsvijesti, svojem Ja. Tada me je sve to zbunjivalo i nisam bio dovoljno informiran, ali sam nastavljao sa procesom. Sada, znam da se moramo obraćati svojoj podsvijesti ili unutrašnjem djetetu. Svojoj podsvijesti govorio sam tople riječi, tješio sam ju, pružao joj utjehu i ljubav. Neke od rečenica su izgledale ovako:

Sve će biti u redu, dijete moje. Nitko ti nije namjerno nanio bol. Oni nisu znali što rade, i zato nitko nije kriv, oni su bili nesvjesni svojih postupaka. Kad dođeš doma, više ti nitko neće ništa učiniti, sada si siguran. Oni te vole, samo ne znaju to pokazati. Ja te volim! Hvala ti na svemu. Nemoj nikoga kriviti… itd. Na žalost, ali kao djeca premalo slušamo pozitivne riječi od odraslih, pa je poželjno govoriti sebi: ti si predivno i čudesno dijete puno potencijala, ti si ljubav i radost, Volim te, Hvala ti!!!

Zanimljivo je i to, da bolestima, okolini šaljemo informacije. Preispitivajući sebe, otkrio sam da sam alergijom želio poslati slijedeću poruku: ja patim, učinili ste mi nepravdu, pogledajte što ste mi učinili, bole me sve one stvari što ste rekli i napravili, itd…

Bolesti su znakovni jezik naše podsvijesti, bolesti su glas podsvijesti

Dakle, bolest nije samo odraz teških vibracija utisnutih u nama, nego su i glas podsvijesti. Ali o tome nešto poslije. Dakle, ujedno sam morao svojoj podsvijesti govoriti i slijedeće: tebi više ne treba pažnja, nitko na tebe zbog alergije ne obraća pozornost, nitko ne razumije tvoj jezik, ne trebaš privlačiti pažnju na ovakav iskrivljen način, ovime samo sebi nanosiš bol i ništa više, ti ne trebaš više patiti…

Nakon nekoliko tjedana procesa samoiscjeljenja, rezultat je bio radikalan! Alergija se je gotovo u potpunosti povukla, više nije bilo svrbeža, oteklina, teških napadaj kihanja (gdje god da sam bio), i ostalih simptoma. Tu i tamo sam znao kihnuti u prostorijama gdje je bilo mnogo prašine, kada kuham sa začinima, ponekad na livadi, ali promjena je bila ogromna. Disao sam nekim drugim plućima, sa sebe sam bacio ogroman teret ovog života. No, ispostavilo se je da je to samo dio priče.

Slučaj drugi:

Nakon mnogo godina, od ovog slučaja, svjesnosti koju sam doživio i procesa samoizlječenja, dogodilo se je to, da sam ove godine (2013.), doživio ponovno buđenje starih i teških sjećanja. Sjećanja su izašla na površinu kao iz Pandorine kutije i stvorile kaos u mojem tijelu. Ponekad, kod nekih ljudi, traume mogu biti kao santa leda, vidite vrh a kad ono ispod površine nekoliko puta više leda. Sve je započelo naglim napadajima kihanja u prirodi. Napadaji su bili poprilično jaki. Za mene nije bilo dileme. Bio sam odmah svjestan da je ova alergija posljedica nekih teških vibracija koje su duboko zakopane u meni. Nisam čekao niti trena i odmah sam počeo raditi na sebi i svojoj podsvijesti.

Proces samoiscjeljenja Svjesnošću:

Prvo, želja mi je bila da saznam koje je to sjećanje što je izazvalo takvu buru reakcija u meni. U procesima samoizlječenja, ta informacija nije nužna. Ali ako želite ubrzati proces, dobro bi vam došlo da ju imate, jer kad "vidite uzrok problema", onda se i njegov efekt brže topi. Postoji izvrsna tehnika koja se zove Ho`oponopono. Ona je vrlo jednostavna. Temelji se upravo na tome da čistimo svoju podsvijest, da joj damo ljubav, sigurnost i nježnost. Vrlo je jednostavna. Mogu se koristiti samo riječi Hvala ti i Volim te. Ali ako želimo pojačati efekt i ubrzati ga, poželjno je imati Svjesnost o situaciji, događaju koji je uzrokovao situaciju u kojoj se nalazimo i dodati još po koje riječi koje sam naveo u prvom slučaju.

Počeo sam tražiti sjećanje. Nisam bio svjestan uzroka, pa sam krenuo meditacijom. Čekao sam da sjećanje izbije na površinu. I tako, meditirajući u sobi, čuo sam muhu kako zuji. Pomislio sam da bi bilo dobro da na vratima imam zavjese od bambusa koje zveckaju, to bi bilo zgodno, pomislio sam. U idućem trenutku samo sam pomislio kako jureći prolazim kroz takve zavjese od bambusa. I odmah nakon toga pojavio mi se prizor u kojem izlijećem van iz kuće (stare kuće u kojoj sam prije živio), upravo kroz takve bambusove zavjese, a moj me otac, držao za vrat. Vani sam plakao a tata je nešto vikao na mene i mislim da mi je dao koju pljusku. Da, odmah sam se prisjetio tog događaja. Tada, nisam želio jesti ručak, bilo je neko varivo. Moj otac je vjerojatno bio nervozan, uhvatio me je za vrat i tako smo izjurili kroz zavjese van na dvorište. Tamo sam dobio svoju porciju lekcije odgoja. To je bilo to sjećanje.

Odmah nakon toga prizora, prisjećam se C. G. Junga i njegovog slavnog slučaja sa skarabejom. Svemir, kolektivno nesvjesno, kako god, poslalo mi je informaciju. Dan, dva posije, ležim na livadi i tješim svoju podsvijest. Gledam u plavo nebo i vidim kako preko mojeg vidnog polja prelijeće leptir. Ponovno se sjećam Junga i njegovu priču sa skarabejom. Svemir mi ponovno šalje znakove. Svemir ponovno razgovara sa mnom. Za nekoga bi to bila samo obična slučajnost, samo još jedan leptir. Za mene ne postoje slučajnosti, doživio sam previše toga u životu da bih te stvari samo tako olako odbacivao. Odavno sam naučio čitati znakovni jezik Svemira. Za mene je leptir bio poruka, simbol preobrazbe!!!

Kako sam se osvijestio uzroka, tako je polagano i nestajala alergija u samom srcu sezone alergena. Ponovno sam svojoj podsvijesti govorio iste stvari: Nitko ti nije namjerno želio nauditi, oni ne znaju voljeti na pravi način i zato nisu krivi, on (moj otac) nije bio svjestan svojeg postupka i zbog toga ne može biti kriv, on je to učinio jer su i njemu radili ružne stvari, on te voli, samo nije to znao pokazati itd…

Kad mi je informacija, odnosno sjećanje izbilo na površinu, samo sam pomislio: to nije u redu što rade djeci, to jednostavno nije u redu…

Ali trebalo je utješiti podsvijest, dati joj ljubav, pažnju i sigurnost.

U ova dva slučaja postoje neke razlike. U prvom slučaju, svjesno, odnosno logikom sam došao do informacije što je uzrokovalo alergiju. To su bili logički zaključci istraživanja. U drugom slučaju, informacija, događaj, bio je duboko u meni zakopan i zato, je bilo iznimno teško čistom logikom doći do nje. Zato je bitno napomenuti i naglasiti još jednom da u pravilu nismo svjesni svojih trauma jer su duboko zakopane u nama!!! Pošto sam tražio, Svemir mi je dao informacije. One su izašle na površinu, počevši sa zujanjem muhe. Čini se smiješno (u neku ruku i je), ali nam je još davno Jung, sa svojim slavnim slučajem sa skarabejom i njezinom pacijenticom, pokazao kako postoje neke slučajnosti koje su toliko slučajne da jednostavno ne mogu biti slučajne. Ti događaji moraju biti vezani i nečim višim. Prema njemu, postoji neka dublja veza.

Kvanta fizika, dala nam je i znanstvene temelje takvom razmišljanju. Ovdje su primjeri kako nastaju bolesti i kako ih možete na vrlo jednostavan način maknuti. Vidio sam, probao sam, naučio sam lekcije i krenuo sam dalje. I doista funkcionira. No ovdje su ostali mnogi repovi za prodiskutirati. Njih ostavljam za idući tekst. Da napomenem ponovno svoju misao koju sam osjetio kad sam vidio sjećanje, prozor iz djetinjstva: to nije u redu što rade djeci!!! Već nam ova rečenica ostavlja mnoga pitanja: kako odgajati djecu, kako spriječiti ovakve stvari, je li vika ili koja pljuska doista trauma za dijete, možemo li odgojiti dijete i bez takvih stvari? Mnogo je pitanja ali i odgovora. Do čitanja.molimo pročitati izjavu