HELJDA
HELJDA
Latinski naziv: Fagopyrum asculentum Mnch. - Fagopyrum sagittaium
Engleski naziv joj je buckwheat
Njemački: Echter Buchweizen, Buchwiezen, Echte Buchweizen
Francuski: Blé noir, Sarrasin commun
Talijanski: grano saraceno comune
Slovenski: ajda
Ljekarnički naziv joj je Fagopyri herba.
Prirodni je antiarterosklerotik, dermetik, dijetik, hemostiptik, kozmetik, vermifug, sedativ.
Druga imena heljde su: ajda, eljda, hajda, hajdina, jelda, golokud.
Opis biljke:
Jednogodišnja zeljasta biljka sa čvrstom, rebrastom i grubom stabljikom visine od 15-60 cm, a na kraju vegetacije razgranata i crvenkaste boje.
Donji listovi su smješteni na dugim peteljkama, a gornji su sjedeći.
Listovi su srcoliki, streličasti i zašiljeni.
Cvjetovi su maleni, bijelo-crveni ili crveni jakog mirisa (do 2000 cvjetova na jednoj stabljici), a složeni su u gronjama na dugim stapkama koje rastu iz pazušca lista.
Plodovi su crnosmeđi, sitni i trobridni te 5-6 mm dugi.
Vrijeme cvatnje: VII. - IX. mjesec (poslije nicanja, cvate nakon 25 dana)
Miris i okus: miris je aromatičan koji za vrijeme cvatnje privlači pčele, a okus listova je gorak i nejestiv.
Stanište: uspijeva na siromašnoj, jako pjeskovitoj zemlji s dosta vlage.
CRNI KRUH (od heljdinog svježeg brašna)
Tradicija...
Ime je heljda dobila po grčkoj riječi fagus što u prijevodu znači bukva te riječi pyros - pšenica.
Domovina heljde je centralna Azija iz koje su u Evropu prenijeli Saraceni u 15. st.
Francuzi heljdu nazivaju * blé sarrasin * u prijevodu saracensko žito, a u Rusiji * greča ili grčika * što upućuje da su Grci prenijeli heljdu u te istočne krajeve u kojima se danas najviše uzgaja.
U našim krajevima, pogotovo u Međimurju, heljda je stoljetno tradicionalno narodno jelo.
Najviše se uzgaja u Rusiji i Poljskoj, jer je dio i njihove tradicionalne kuhinje.
Heljda je idealna namirnica za spremanje prirodno zdravih i dijetalnih jela, kod poremećaja u probavnom sustavu.
Unhulled (Svježa)
Izgled nakon berbe je trokutastog oblika, tamno smeđe iligotovo crne boje. Tek ubrana heljda se koristi za izradu crnog brašna.
Raw (Sirova)
Nakon što se ukloni ljuska, heljda dobiva svjetlo smeđu ili blijedo zelenu boju. Sada se koristi kao krupica, koja se može koristiti kao zamjena za zobene pahuljice.
Roasted (Pečena)
Heljda se na kraju prži, i kao takvu ju poznajemo kao "hajdinu kašu". Ona se koristi za kuhanje ili za brašno nešto mekše i prirodnije boje.
Ljekovito djelovanje:
U novije vrijeme, o velikom povratku heljde svjedoče ponajprije poklonici zdrave i prirodne hrane te već znani rezultati znanstvenih istraživanja.
U pučkoj medicini heljda se rabi dvojako, kao biljni čaj od osušene biljke i kao jelo (kaša) te čaj od sjemena heljde.
Poznati su ljekoviti učinci heljdinog čaja u liječenju:
- bolesti krvnih žila (proširenje vena, ovapnjenje žila, pucanje kapilara, i razna krvarenja kapilara),
- slabe memorije (poglavito kod starijih osoba, hrana za mozak),
- reumatizma, glaukoma, dijabetesa,
- danas medicina rabi rutin za sprječavanje krvarenja i jačanje otpornosti i elastičnosti kapilara, pojačavajući i samu propusnost kapilara kod visokog tlaka,
- znanstvena otkrića njemačkih biologa koji su utvrdili da jela od heljde snižavaju tlak, slično kao i riža te preporučuju heljdu u liječenju hipertenzije (visoki tlak) i arteroskleroze (ovapnjenje krvnih žila),
- osobama starije dobi i osobama oboljelih od spomenutih bolesti, jela od nepročišćene heljde (heljdina kaša) pomlađuju krvne žile
BRAŠNO (od prženih sjemenki)
Homeopatija:
Homeopatski lijek Fagopyrun rabi se za liječenje kožnih bolesti kao što su upala, infekcija, svrab, osip i raznih kožnih nečistoća kože, hemoroida, varikoznih vena, arterioskleroze, krvarenja itd.
Zapadna pučka medicina rabi heljdu kao adstrigent, arteriosklerotik, dermetik, sedativ, za liječenje bolesti kože i krvnih žila, bolesti živaca.
Med se koristi tegobe sa želucem itd.
Kineska medicina (heljda - chiao mai) rabi med od heljde, za liječenje dječjeg mokrenja u krevetu.
Heljda je idealna namirnica za spremanje prirodno zdravih i dijetalnih jela (hajdina kaša) kod poremećaja u probavnom sustavu (želuca, crijeva),
- kod posljedica zračenja i kemoterapije (razne vrste karcinoma),
- kod pretjeranog umnog rada (jača memoriju i koncentraciju, kao hrana za studente),
- kod živčane rastrojenosti (depresivna i razdražujuća stanja),
- gojaznosti (dijeta),
- kod slabe krvne slike (slabokrvnost),
- dijabetesa (danas možemo reći da su žitarice kao heljda, proso, zob, ječam i riža, hrana koja djeluje na dijabetes, te se preporučuje dijabetičarima da svakodnevno unose cjelovite kuhane žitarice u organizam).
HELJDA - CVAT
Ljekovit sadržaj:
Plod heljde sadrži: energetska vrijednost na 100 g iznosi 1407 kJ ili 335 kcal.
Ugljikohidrata ima 72 %, bjelančevina 12 %, biljnog ulja 2,4 %, biljnih vlakna 25 %, kalija 448 mg, fosfora 282 mg, kalcija 114 mg, željeza, natrija, globulina, glutenina, magnezija, vitamina B kompleksa.
List: 1-5 % glikozida rutina (vitamin P).
Heljdina kaša sadrži 0,2% biljnih sterola koji sprječavaju povećanje kolesterola u krvi.
Sastavljena je od 75% složenih ugljikohidrata.
Odličan je izvor vlakana jer sadrži oko 25% neprobavljivih sirovih vlakana koji blagotvorno djeluju na probavni sustav. Bogata je dijetalnim vlaknima.
Sadrži osam esencijalnih aminokiselina
Odličan je izvor minerala – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan
Bogata je flavonoidima, posebice rutinom
Regulira razinu šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare
Smanjuje visoki tlak i kolesterol
Ne sadrži gluten pa je stoga prikladna za osobe koje boluju od celijakije.
Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava
Smanjuje rizik od nastanka raka
Heljda je posebno pogodna za hladnije vrijeme jer ima zagrijavajuća svojstva.
Energetska i nutritivna vrijednost:
Kašu možete skuhati i poslužiti kao prilog ili upotrijebiti kao nadjev sarmi, musakama, peradi i savijačama.
Visoka prehrambena vrijednost nutrijenata, tj. značajne količine ključnih minerala i vitamina, čine ovu namirnicu osobito prikladnom i cijenjenom u prehrani.
Bogata je ugljikohidratima i sadrži sporo probavljivi škrob, koji izaziva postupan rast šećera u krvi. To znači da je vrlo dobra namirnica za ljude s povišenim šećerom u krvi i za one koji moraju paziti na prekomjerni unos kalorija.
HELJDA - PLANTAŽA
Kupovanje, čuvanje, priprema...
Plodovi heljde sitni su trobridni, 5-6 mm dugi, jajasti oraščići. Sušenjem se iz njih oslobađa sjemenka svijetle boje, koja prženjem dobiva smeđu boju i koju poznajemo pod nazivom heljdina kaša.
Prodaje se u trgovinama, u manjim i većim pakiranjima, u prozračnoj papirnoj ili plastičnoj ambalaži, a čuva se na suhom i tamnom mjestu.
Heljdino brašno ćete najčešće naći u trgovinama zdrave hrane.
Kašu možete skuhati i poslužiti kao prilog ili upotrijebiti kao nadjev sarmi, musakama, peradi i savijačama.
Upotrebljava se i za pripremu variva samostalno ili s povrćem, kombinira se s različitim povrćem i mesom za hladne salate, a i kao dodatak kod pripreme domaćih kobasica.
Heljdino brašno možete koristiti kod pripreme štrukli, žganaca, peciva ili kruha.
U Rusiji ga upotrebljavaju za pripremu blina (manjih i debljih palačinki), u Japanu za pripremu soba okruglica, a u Italiji za pripremu tjestenine.
Upute za pčelare:
Prinosi po 1 hektaru iznose i do 90 kg meda.
Vrijeme cvatnje od tri tjedna čine ju odličnom medonosnom biljkom koja daje mnogo nektara.
Med od heljde je tamne boje, a miris i okus aromatičan.
Klasifikacijska ocjena za prinos (4).
Recepti….
Čaj za smirenje
Poznato je ljekovito djelovanje čaja od cvijeta heljde na dišne organe i puta (kašalj, sluz, katar), a mješavina lista i cvjetova heljde liječi arteriosklerozu krvnih žila. U krajevima gdje se heljda najviše uzgaja pije se čaj od sjemena za smirenje i kod nesanice. Grubo brašno od heljde rabimo za pripremu raznih obloga u liječenju raznih kožnih nečistoća (lišajeva, ekcema, čireva), a u kozmetici za njegu lica i to za pripremu maski (piling).
Čaj: (za liječenje arterioskleroze i jačanja otpornosti kapilara)
2 čajne žličice osušene biljke, 2 dl vode
Uputa za pripremu: kipućom vodom prelijemo bilje, poklopimo, pustimo da odstoji 15 minuta i procijedimo.
Uputa za uporabu: pijemo 2-3 šalice čaja dnevno. Za dobar rezultat, terapija čajem traje 4-8 tjedana.
Čaj II: (za liječenje arterioskleroze)
1 jušna žlica neoljuštenog sjemena heljde, 2 dl vode
Uputa za pripremu: sjeme heljde kuhamo u vodi 10 minuta i procijedimo.
Uputa za uporabu: Pijemo mlako 2-3 šalice dnevno, a ako zasladimo sa heljdinim medom napitak djeluje umirujuće. Terapija traje 3-4 tjedna.
Heljdina juha: (za liječenje visokog tlaka i arterioskleroze)
1 šalice sjemena heljde, 5 dag korijena peršina s lišćem, 1 l vode, kim
Uputa za pripremu: sjeme heljde operemo i navečer stavimo močiti da nabubri. Sutradan ocijedimo i stavimo kuhati. Kuhamo na tihoj vatri uz povremeno miješanje da ne zagori. Dok kuha, operemo korijen peršina i sitno ga naribamo, a listove sitno isjeckamo. Kad utvrdimo da je heljda malo omekšala, dodajmo ribani korijen peršina i pustimo da kuha 2-3 minute.
Uputa za uporabu: kad serviramo heljdinu juhu, neposredno prije samog jela posipamo sjeckanim peršinom i mljevenim sjemenkama kima.
Kako se koristi heljdino brašno kod pripreme tijesta?
Kod priprema tijesta heljdino brašno može se koristiti samo ili miješati sa pšeničnim ili raženim brašnom.
HAJDINA KAŠA
Branje i prerada:
U pučkoj medicini rabi se biljka u cvatu i plod.
Biljku beremo za vrijeme cvatnje, a sušimo na prozračnom mjestu u hladu.
Plod rabimo za pripravu raznih jela (juhe, kaše, popečci, žganci), te za dobivanje heljdinog brašna.
NUSPOJAVE:
Kontraindikacije nisu poznate, osim kod uporabe većih količina.