O sjemenkama

Što je sjemenka...svojstava...oblik?

KOVAL

Poput suhog voća, žitarica i mahuna i sjemenke u sebi sadrže visoko vrijedne tvari: bjelančevine ili proteine te velike količine vitamina E.

Sadrže i sve vitamine B skupine (osim B12) koji osiguravaju pravilnu izmjenu tvari, pravilnu podražljivost nervnog sistema te čuvaju zdravlje kože, kose i noktiju.

Nije zanemariva ni količina prehrambenih vlakana, jer su upravo to tvari koje se preporučuju u prehrani kako bi se održavala i osiguravala pravilna peristaltika crijeva i time djelotvorna detoksikacija organizma.

Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima, a da je toliko zanemarena u našoj prehrani poput sjemenki. Svaka sjemenka u sebi sadrži sve što je potrebno za rast biljke što znači da je budući život biljke koncentriran i sadržan u njoj.

Energetska vrijednost sjemenki ne zaostaje za onom orašastih plodova, a znatan broj kalorija duguju visokom udjelu masnoća. Naime, više od polovice sadržaja čine masnoće, no riječ je o visoko vrijednim uljima, koja tek u malom dijelu čine zasićene, a većinom je ipak riječ o nezasićenim masnim kiselinama.

Sjemenke se ističu visokim sadržajem esencijalnih masnih kiselina, nužnih za pravilno funkcioniranje brojnih važnih funkcija u organizmu. Ljudsko ih tijelo nije sposobno sintetizirati zbog čega je nužan njihov unos hranom. Značajan udio čine proteini, zauzimajući 20 -25 % sadržaja. KOVAL

Vitamina nema u izobilju (osim vitamina E u sjemenkama suncokreta), ali zato ima "svega pomalo" počevši od vitamina A, preko vitamina E, do svih vitamina B kompleksa, izuzev vitamina B12. Sjemenke se ističu i sadržajem brojnih važnih minerala poput kalcija, magnezija, željeza, kalija, selena i cinka, a nije zanemariva ni količina prehrambenih vlakana.

Zbog visokog udjela ulja, sjemenke lako užegnu pa je posebnu pažnju potrebno posvetiti njihovom čuvanju. Kako bi nutritivna vrijednost ostala maksimalno očuvana najbolje ih je držati na hladnim i suhim mjestima u tamnim posudama koje ne propuštaju zrak.

Sjemenke se mogu grickati same, ali će oživiti i svako jelo. Najviše ih se dodaje kruhu i pecivima, ali one se izvrsno slažu i s juhama, varivima, salatama, ribljim i mesnim jelima... U principu, mogućnosti su neograničene.

LJEKOVITE SJEMENKA - BILINARSKI LEKSIKON

BUĆINE SJEMENKE: Cucurbita pepo

bundeva

Sjemenke bundeve su ukusna, vrijedna, ali i kalorična namirnica. Poput drugih sjemenki, gotovo polovinu sadržaja čine ulja koja u svom sastavu sadrže i omega 3 i omega 6 masne kiseline. Ističu se i relativno visokim udjelom proteina (oko 25 %) te obiljem minerala, osobito fosfora, magnezija i mangana, a nije zanemariv ni udio cinka, željeza i bakra. Od vitamina sjemenke bundeve su dobar izvor vitamina E i K te vitamina A u obliku beta-karotena. Ulje se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije) Ustanovljeno je da su učinkovite u reguliranju razine šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na inzulin. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30g sjemenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa. ..... … Nastavi dalje... »

LAN SJEMENKE: Linum usitatissimum

#1

Sjemenke lana u posljednje se vrijeme polako ali sigurno penju na postolje supernamirnica. Glavnina razloga ovome leži u činjenici da sjemenke lana sadrže na desetke hranjivih tvari: linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3). Iznimno visoka razina omega-3 masnih kiselina u ovoj namirnici smanjuje razinu lošeg kolesterola odnosno LDL-a koji se veže uz srčane bolesti, pretilost, dijabetes i metaboličke sindrome. Već smo spomenuli lignin koji mogli bismo reći u lanu zaista posjeduje svojstva kakvog super heroja. Već je neko vrijeme predmet istraživanja raznih znanstvenih studija..... … Nastavi dalje... »

SEZAM: Sesamum indicum L.

#1

Slavna čarobna rečenica "Sezame, otvori se" potječe iz "Tisuću i jedne noći", priče o Ali-babi i četrdeset razbojnika. U islamskim se zemljama od sezama priređuju razna jela, a sezam je za njih predstavljao izvor života. Sjemenke sezama sadrže elemente koji pomažu u očuvanju krvnih žila, zdravlja kostiju, te sprječavanju pojave karcinoma. Osim toga, jačaju imunološki sustav i sprječavaju nastanak malignih bolesti. Sezam je prirodni adstrigent, antioksidans, antifungal, antianemik, bakterocid, diuretik, digestiv, dijetik, insekticid, hepatik, laksativ, kozmetik, revitalizant, stimulans i tonik, a izvrstan je u preventivi karcinoma..... … Nastavi dalje... »

SJEMENKE MARELICE: Prunus armenica L.

#1

Koštice marelica najbogatiji su izvor vitamina B17 za koji neki medicinski stručnjaci i neovisni biolozi smatraju da pomaže u liječenju zloćudnih bolesti. Koštice marelice mogu se konzumirati same, no kao i ostale orašide, moguće ih je pomiješati s pahuljicama, žitaricama ili dodati salatama. Benzaldehid i cijanid su otrovni elementi, ali u spoju vitamina B17 s molekulama glukoze su inertni i nemaju toksično djelovanje. Princip rada vitamina B17 podsjeća na trojanskog konja: stanice raka se polakome za glukozom, a kad je apsorbiraju bivaju terminirane. .... … Nastavi dalje... »

SJEMENKE SUNCOKRETA: Prunus armenica L.

#1

Sjemenke suncokreta imaju veliku hranjivu vrijednost i izuzetno su bogate uljem. One su vrlo bogate vitaminima E i B1, toliko da samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za spomenutim vitaminima. Sa samo 100 grama sjemenki mogu se pak zadovoljiti dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijem, selenom, fosforom i vitaminom B6, a znatne su i količine vitamina C i cinka. Sjemenke suncokreta izvor vitamina E i nezasićene linolenske masne kiseline, nužne za pravilnu izgradnju membrana naših stanica. Sirove sjemenke suncokreta sadrže puno linolnih kiselika, pomažu čovjeku u smanjenju kolesterola u krvi, i održavaju kardiovaskularno zdravlje....… Nastavi dalje... »

SJEMENKE KONOPLJE: Prunus armenica L.

#1

Sjemenke konoplje ne sadrže tvari koje mogu imati djelovanje na Vaše stanje. Protein sjemenke vrlo je sličan onome koji se nalazi u ljudskoj krvi. Sjemenke biljke jedine su sjemenke koje sadrže u sebi ulja sa gotovo niti malo zasićenim mastima. Kao dodatak hrani, ta ulja mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Konopljino sjeme ima posebno visoku razinu vitamina E, snažnog antioksidanta koji štiti omega-3 od užeglosti. Vitamin E, kojega tako često nedostaje u prehrani prerađenim namirnicama, od presudne je važnosti za zdravlje žila zbog toga što održava elastičnost stjenki krvnih žila. Bjelančevine u konoplji uravnotežene su i lako se apsorbiraju....… Nastavi dalje... »

ORAH: Juglans regia L.

#1

Orah potječe iz Azije, a u Europu su ga donijeli rimski legionari. Ime oraha na latinskom je Juglans regia koje dolazi od "Jovis glans" (Jupiterov žir) + "regia" (kraljevski dvor), što ukazuje da je orah u rimskoj kulturi uživao veliki ugled. Zvali su ga i "kraljevskim orahom" u narodu proglašavali hranom bogova. Hranjive vrijednosti oraha poznate su od davnina. Biblija u idealnu prehranu koju je Bog namijenio čovjeku svrstava orahe, odnosno orašaste plodove te žitarice i voće. Postoji dvadesetak vrsta oraha, ali dvije najpoznatije su perzijski orah (Juglans regia) koji potječe iz Azije i Dalekog istoka, i crni orah (Juglans nigra) koji je rodom iz Sjeverne Amerike.....… Nastavi dalje... »

LJEŠNJAK: Corylus avellana L.

#1

Lješnjak spada u skupinu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti diljem svijeta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima. Koliko je popularan govori nam činjenica da se u svijetu svake godine proizvede preko 800 tisuća tona lješnjaka. Lješnjaci sadrže vitamin B koji doprinosi živčanoj stabilnosti te zajedno s lipidima i masnim kiselinama poboljšavaju rad mozga. Ublažavaju i kronične tegobe jer sadrže prekursore hormona sreće serotonina, koji smanjuju osjetljivost na bol.....… Nastavi dalje... »

BADEM: Amygdalus communis L.

#1

Bademi su najbolji izvor vitamina E, koji djeluje kao snažni antioksidans i štiti od malignih bolesti. Vitamin E koristan je za ljude koji se bave sportom, jer ublažava upale mišića poslije napornih treninga. U bademu se nalaze i vitamini B kompleksa te kalcij i magnezij. Organski kalcij iz badema jača kosti, magnezij je bitan za mišiće i metabolizam, a vitamini B kompleksa važni su za mozak i igraju bitnu ulogu u proizvodnji energije. Osim toga, vitamini B kompleksa iz badema poboljšavaju ten i čine nas ljepšima. Svakodnevnim konzumiranjem 45 g badema možete sniziti rizik od pojave srčanih bolesti ...… Nastavi dalje... »

KIKIRIKI: Arachis hypogaea L

#1

Iako bi ga mnogi svrstali u orašaste plodove, botanički, kikiriki pripada porodici mahunarki zajedno s graškom, lećom, grahom i drugima. Još jedna zanimljivost je i ta da se cvjetovi biljke razvijaju iznad zemlje, a zatim se zbog svoje težine svijaju prema zemlji i ulaze unutar nje gdje se razvijaju i sazrijevaju mahune kikirikija. Iako su alergije na kikiriki u porastu, znanstvenici ga preporučuju kao izuzetno zdravu namirnicu....… Nastavi dalje... »

JEČAM: Hordeum vulgare L.

#1

Ječam je žitarica iz porodice trava (Poaceae) i zauzima peto mjesto u svjetskoj proizvodnji žitarica.,U današne doba, ječam se najvećim dijelom koristi u proizvodnji piva i viskija, te za ishranu stoke. U ljudskoj prehrani, ova vrijedna namirnica nepravedno je zanemarena. Nutritivni profil ječma odgovoran je za brojna pozitivna svojstva koja ima na organizam....… Nastavi dalje... »

PIR: Triticum spelta L.

#1

Pir (krupnik, njem. Dinkel) ili prapšenica je jedna od najstarijih žitarica na svijetu. Spominje se još iz vremena prije Krista kao najstarija sorta pšenice. Jedinstvena je po tome što svako zrno na klasu ima svoju ovojnicu, odnosno ljusku koja brani od svih nametnika...… Nastavi dalje... »