PROSO
PROSO
Latinski naziv: Panicum milliaceum
Sinonimi: Panicum milium Pers
Ostali nazivi: jagle, muhar, proja, prosa, sitna proha, sitna proja.
Opis i podrijetlo:
Proso je sitna okruglasta i malo spljoštena žućkastobijela žitarica.
Zrno prosa je ovijeno pljevom (ljuskom), koju treba oljuštiti, jer je neprobavljiva (sadrži oko 53% celuloze).
Hranljiva je i ljekovita žitarica, sadrži skoro sve sastojke za fiziološku ravnotežu organizma. Ima prozračnu konzistenciju i lake je probavljivosti.
Izrazito je alkalna (bazna) žitarica i kao takva je nezamjenljiva za uspostavljanje ravnoteže kod oštećenja crijevne flore.
Klas prosa je rastresit i slabo okrenut prema dolje, a klasići u klasu imaju po tri zaštitne pljevice.
Vrijeme cvatnje: srpanj - kolovoz, a vrijeme žetve kolovoz do polovine rujna, što ovisi o položaju na kojem se proso uzgaja.
Stanište: proso nema nekih naročitih zahtjeva na zemljište pa uspijeva i na siromašnim pješčanim tlima, samo s tom razlikom da je kultura prosa nešto osjetljivija na hladnoću i vlagu.
Ljekoviti dio biljke je sjeme prosa. Od ljekovitih i djelotvornih tvari sjeme prosa sadrži uz fosfor, kalij i magnezij mnogo kremične kiseline i dr.
Porijeklo:
Proso je drevno sjeme, koje se izvorno uzgajalo u suhim klimama Afrike i sjeverne Kine još od neolita.
Arheolozi su otkrili 4000 godina staru zdjelu rezanaca od prosa u sjeverozapadnoj Kini.
S vremenom, proso se proširilo po cijelom svijetu.
Rimljani i Gali od ove žitarice su pravili kašu, a u Srednjem se vijeku proso jelo češće od pšenice.
Unatoč njegovoj popularnosti, u Americi i Europi proso se većinom smatralo stočnom hranom.
Srećom, zanimanje za ovu namirnicu raste, pogotovo među ljudima kojima se preporučuje bezglutenska dijeta.
Naime, za razliku od nekih žitarica, proso ne sadrži gluten.
Proso je jedna od najstarijih, ali i najzdravijih žitarica. Uzgaja se od prije 7000 godina, a podrijetlo vuče iz Azije, preciznije Kine i Afrike. Nekada je bila sirotinjska hrana, u Americi i Europi čak je služila kao stočna hrana dok se danas ova bezglutenska žitarica poznata diljem svijeta koristi za pripremu različitih jela; kao prilog, salata ili dodatak jelima, u juhama ili varivima.
Postoji u nekoliko vrsta, okruglog je oblika i kompaktnog zrna te najčešće žute boje. S obzirom na područja rasta u hladnoj klimi, prema makrobiotičkoj filozofiji je toplo za tijelo, stoga ga je najbolje jesti u kasno ljeto i jesen.
Prirodni pH dijelova ljudskog tijela je različit, ipak ukoliko on padne ispod 7, našem organizmu potrebna je pomoć hrane. Naravno one koja je po prirodi manje kisela, odnosno koja je lužnata.
Stres te "zapadnjački" tip prehrane uzrokuje acidozu (kiselost) organizma, koja je uzrok mnogih bolesti. Iako dok jedemo ne osjetimo kiselost određene namirnice, ona nakon razgradnje u probavnom sustavu postaje takva te može uzrokovati daljnju acidozu.
Ljekovita svojstva:
Povećava baznost organizma, a smanjuje njegovu kiselost. Na ovaj način spriječava rast i razvoj bakterija. Antifungicid je, pomaže kod prevencije pobačaja.
Pogodan je za uporabu oboljelih od celijakije.
Proso je najbolja žitarica protiv prekomjernog bujanja candide albicans.
Dobar je za dijareju (tostirati proso prije kuhanja), dobar je protiv mučnina i povračanja (juha od prosa), poboljšava probavu i kontrolu šećera u krvi.
Da bi se spriječila jutarnja mučnina u trudnoći idealna je juha od prosa.
– blagotvorno deluje na organizam (prije svega na želudac, slezenu i guštreraču, pospešuje probavu,
– obnavlja stanice i crevnu floru,
– jača srce, potiče mokrenje i znojenje, koristi se protiv anemije, nervne napetosti i depresije, smanjuje upale i otekline,
– štiti od umora, kihavice, bronhitisa, karijesa…
– pomaže spriječavanju pobačaja.
– uljepšava tijelo, utječe na lijep ten, pročišćava kožu, jača kosu i nokte,
Preporučuje se kao dijetalna hrana osobama koje se bave intelektualnim poslovima, nervoznim i starijim osobama kojima prijeti skleroza.
Korištenje prosa se savetuje kod tegoba sa kiselom krvi (acidoze), koristi se i protiv taloženja štetnih materija kod reumatizma i gihta.
Dijetom od prosene kaše i povrća uspostavlja se unutarnja ravnoteža metabolizma.
PROSO
Ljekovito djelovanje:
Ono nije bilo samo glavna hrana već je radi svoje ljekovitosti bilo i jedan od najstarijih prirodnih lijekova u pučkoj medicini. Poznavalac bilja,
Rivius pisao je o prosu oko 1560. god. među ostalim slijedeće: "Proso služi onima koji trpe od 'tekućih bolesti' (vodena bolest), ono tjera mokraću i snažno pokreće znojenje.
Proso čisti utrobu, kao što je to bio lijek sv. Ambroziju, a siromašnim ljudima liječi groznicu i slabosti." Kaša od prosa, koju sve više potiskuje zobena kaša, gotovo je potpuno isključena u Evropi upotrebom riže.
Moderna biljna biologija ponovo je prosu ustupila dostojno mjesto među ljekovitim biljem, pa se proso kao ljekovita dijeta ne može dovoljno preporučiti.
Nutritivna svojstva prosa:
Proso je blago slatkastog okusa i orašaste teksture.
Ova žitarica preporučuje se svima jer tijelo opskrbljuje s mnoštvom korisnih hranjivih tvari.
Sadrži čak 15 posto bjelančevina, što ga čini vrhunskom namirnicom za vegetarijance, a uz to je bogato vlaknima, vitaminima B-kompleksa, uključujući niacin, tiamin i riboflavin.
Proso je i odličan izvor minerala, jer u njemu ima željeza, magnezija, mangana, fosfora i kalija.
Fosfor obavlja važnu ulogu u našem organizmu.
Osim što je odgovoran za izgradnju kostiju i zubi, fosfor je potreban za rast i obnovu stanica te proizvodnju DNA i RNA.
Proso je namirnica koja čuva zdravlje srca, jer je bogata magnezijem.
Ovaj mineral ublažava i tegobe s astmom te učestale napade migrene. Osim toga, magnezij pomaže pri snižavanju krvnog tlaka i smanjuje rizik od srčanog udara.
Proso sadrži i fitokemikalije, uključujući fitinsku kiselinu, za koju se vjeruje da snizuje kolesterol, te fitat, koji je povezan sa smanjenim rizikom od raka.
Ova žitarica pripada alkalnoj skupini namirnica, što ga čini lako probavljivim i djeluje umirujuće na želudac.
Proso je pametan ugljikohidrat s puno vlakana i niskim postotkom šećera. Zbog toga ima i relativno nizak glikemijski indeks.
Smatra se da proso čisti organizam, uspostavlja ravnotežu, regulira probavu i jača imunitet.
Preporučuje se u slučajevima povećanog fizičkog i psihičkog napora, trudnicama i dojiljama.
Osim što nema glutena, proso je alkalna žitarica, zbog čega je lako probavljiva, a prema nekim znanstvenicima i antikancerogena jer alkalna hrana ne uzrokuje kiselost organizma. Preporučuje se stoga osobama koje imaju crijevnih problema jer pomaže u regeneraciji crijevne flore, za probleme sa slezenom i gušteračom, ali i kod problema sa anemijom, artritisom te živčanim sustavom.
Jede se bez ljuske u kojoj se nalazi jer je ona teško probavljiva.
Sadrži silicijum dioksid, Koji pomaže održavanju kostiju fleksibilnim u procesu starenja
Bogata je magnezijem i željezom, odličan je izvor proteina (u 100 g ima 10 g bjelančevina), kalcijem, fosforom, cinkom, niklom, vitaminom E i vitaminima B kompleksa.
Kupovanje i čuvanje:
Potražite ga u trgovinama zdrave hrane.
Proso se često kupuje na mjeru.
Treba ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, u staklenoj ambalaži i upotrebiti u roku od šest do devet mjeseci.
Potražite žute boje, sirovog prosa u trgovinama zdrave hrane.
PROSO
Ovaj će napitak u 10 dana razbiti vaše bubrežne kamence!
Jedan od najuspješnijih kućnih lijekova krije se u samo jednoj jedinoj namirnici i spasit će vas od odlaska liječniku.
Kada je riječ o bubrežnim kamencima, većina ih kroz urinarni trakt može proći unutar 48 sati bez većih problema, za što je potrebno piti velike količine tekućine.
Međutim, ako je riječ o većem kamenu, ili više njih, ova pojava može biti bolna i neugodna te je se nećete riješiti bez liječničke pomoći. No, jedan od najuspješnijih kućnih lijekova krije se u samo jednoj jedinoj namirnici i spasit će vas od odlaska liječniku.
Riječ je o prosu čija je ljekovitost poznata od pamtivijeka te za samo deset dana može riješiti problem bubrežnih kamenaca. Ova žitarica djeluje tako da razgrađuje kamenčiće, pijesak i talog u bubrezima i mjehuru, ali i čisti od toksina.
Sastojci:
– 200 grama prosa
– 2 litre vode
– Lonac od 3 litre
– Staklenka s poklopcem
Proso isperite u toploj vodi i stavite ga da odstoji preko noći. Ujutro proso istresite u veći lonac, zagrijte 2 litre vode do ključanja te je prelijte u lonac s prosom. Poklopite lonac i ostavite da odstoji cijeli dan. Navečer ga promiješajte pa procijedite proso, a tekućinu spremite u staklenu posudu te je zaklopite. Tekućinu pijte svaki dan 10 do 15 dana u neograničenim količinama (minimalno čašu dnevno).
Priprema prosa:
Proso je svestrana namirnica. Može se koristiti u slanim jelima i desertima.
Ima delikatan orašasti okus i, ovisno o tome kako ga kuhate, može biti hrskavo ili mekano.
Od prosa možemo pripremati ukusnu kašu za doručak, sa komadićima voća i žlicom meda, pudinge, kolače.
Možemo ga dodavati u juhe umjesto tjestenine, kuhati u woku ili na tavi s povrćem; proseno brašno ima odlična vezivna svojstva pa ga se koristi umjesto bjelanjaka za izradu kolačića, povrtnih pašteta ili vegeburgera.
Za pripremu i kuhanje prosa potrebno je svega desetak minuta; dovoljno ga je kuhati nekoliko minuta u kipućoj vodi i nakon toga ostaviti pet minuta u vrućoj vodi u kojoj se kuhalo kako bi zrno nabubrilo.
PROSO - PLANTAŽA
Osnovni recept:
Počnite pripremati jelo od prosa tako da ga isperete i ocijedite.
U srednji lonac ulijte dvije i pol šalice vode i kad zakipi dodajte šalicu prosa. Poklopite, smanjite temperaturu i kuhajte 15 minuta. Zatim maknite s vatre i pustite da stoji još 20 minuta. Dodajte maslinovo ulje i začinite po želji. Za nešto mekšu kašu od prosa, povećajte količinu vode na tri i pol šalice i kuhajte pokriveno dok se voda potpuno ne apsorbira 45 minuta do sat vremena.
Ako želite da bude hrskavije, tostirajte proso prije kuhanja. Pržite ga u suhoj tavi na srednjoj vatri uz stalno miješanje oko tri minute, a zatim dodajte vodu i poklopite.
Ako vam nakon ručka ostane prosa, ne trebate razmišljati što ćete s njim. Ostatke prosa možete: ubaciti u salate, prepržiti s tofuom i povrćem
pripremiti s mlijekom, medom i cimetom za doručak
NUSPOJAVE:
Oprez:
Ljudima koji imaju problema s tiroidnom žlijezdom ne savjetuje se konzumacija prosa jer on sadrži blokatore tiroidne preoksidaze.