SJEMENKE DUNJE
DUNJA - Semen Cydoniae
Latinski naziv: Cydonia oblonga
Dunja (lat. - Cydonia oblonga) je jedina vrsta iz roda Cydonia koja pripada subporodici Maloideae iz porodice Rosaceae. Svoje latinsko ime je dobila po starom grčkom gradu Kydonia, danas grad Chania na otoku Kreti. U Armeniji i Iranu, dunje rastu u divljini.
Opis biljke:
Drži se da dunja potječe iz sjevernog Irana, gdje je rasla kao samonikla biljka. U staroj Grčkoj spominje se 650. godine prije Krista, gdje su je zvali jabuka iz Kidona, prema području u kojem su se uzgajale najkvalitetnije sorte dunje.
Danas dunju možemo naći u zemljama Sredozemlja te sjeverne i južne Europe.
Povijest:
Dunja je raširena i u Hrvatskoj, od sjevera do juga Lijepe naše. Zanimljivo, u Hrvatskom primorju mogu se naći i divlje, samonikle dunje.
U Sjevernoj Americi, to izrazito jesensko mirisno voće uzgaja se tek od 17. stoljeća. U stara vremena dunju su držali znakom plodnosti.
Tako su mladenci – uoči vjenčanja – morali pojesti dunju kako bi im brak bio plodan i sretan.
U mnogim našim kućama, od Hrvatskog zagorja i Slavonije do Dalmacije, u jesen se dunje stavljaju na ormare ili zidne police u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi jer prostor ispunjavaju ugodnim mirisom. Dunja je svoje mjesto dobila i u brojnim pjesmama, naročito narodnim.
Dunju su još pripremali i stari Grci. Izdubili bi je, napunili medom i pekli poput jabuka. Antički Grci povezivali su je s plodnošću i igrala je važnu ulogu u svadbenim slavljima, gdje se nudila kao dar. Svadbena pratnja bacala je plod dunje na svadbena kola kojima su mladenci išli u svoj novi dom, a mladenki se darovala dunja kao simbol ljubavi, braka i plodnosti.
DUNJA - PLOD - CVAT
Energetska i nutritivna vrijednost ploda:
U dunji ima kalija, kalcija, magnezija, natrija, željeza, sumpora, klora i bakra, a od vitamina: karotena (provitamina A), vitamina B1, B2, vitamina C i niacina. U dunjinim sjemenkama ima masti, tanina, pektina, šećera, jabučne kiseline, amigdalina, emulzina i protida.
Deset dekagrama svježe dunje ima energetsku vrijednost od 63 kalorije, a džem od dunja jači je više od četiri puta jer ista količina daje čak 258 kalorija.
Dunja je bogata:
- Vitaminom C
- Fosfornom kiselinom
- Pektinom
- Bakrom
- Kalijem
- Manganom
- Natrijem
- Taninom
- Amigdalinom
- Emulzinom.
Amigdalin je tzv. "zabranjeni" vitamin o kojemu se u javnosti jako malo govori. Međutim, američki liječnik dr. Krebs ističe da je amigdalin u slučaju raka faktor iscjeljivanja. Ova još nepoznata supstanca, čini dunju jednom od ljekovitih voćki.
Taninske tvari su grupa polifenolnih sastojaka, pretežno neobojene ili žućkaste boje. Po svojoj strukturi tanini su derivati flavan-3-ola i flavan-3,4 diola, s većim ili manjim brojem jedinica unutar polifenolnog lanca. Osim u dunji, taninske tvari se u većim količinama nalaze u kestenu, mušmuli, divljim sortama jabuka i krušaka, kao i u nedozrelim plodovima voća. Utječu na senzorska svojstva voća i povrća, kao i proizvoda od voća i povrća, to jest daju mu trpak ili gorak okus.
DUNJA - DETALJI
Energetska i nutritivna vrijednost SJEMENKI:
Sjemenke dunje u sjemenskoj ovojnici sadrže do 22% sluzi topivih u vodi. Plod sadrži velike količine šećera (osobito fruktoze), organskih kiselina, pektina i vitamina.
Sjemenke sadrže dosta sluzi, otrovnog cijanid-glikozida i masnih ulja. Sjemenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.
Sam plod sadrži mnogo vitamina C, kalija, natrija, cinka, željeza, bakra, mangana i fluora, tanina, organskih kiselina, jako puno pektina i sluzi.
Sam plod sadrži mnogo vitamina C, kalija, natrija, cinka, željeza, bakra, mangana i fluora, tanina, organskih kiselina, veoma mnogo pektina i sluzi.
Zdravstvene blagodati:
Svježi plod dunje - bogat je željezom, a sadrži i kalij, kalcij, magnezij, natrij, sumpor, klor i bakar, karoten (provitamin A), vitamine B1 i B2, vitamin C i niacin.
Uz to, bogat je vlaknima i pektinom, pa je tako idealno voće za sve koji žele izgubiti na tjelesnoj težini. Dunjin plod pomaže kod probavnih smetnji i u regulaciji kolesterola zbog pektina koji snižava "loši" LDL kolesterol, a povisuje "dobri" HDL kolesterol.
Zbog visokog udjela kalija može biti koristan u regulaciji hipertenzije (povišenoga krvnog tlaka).
Pravo je vrijeme da uživate u kuhanoj ili pečenoj dunji. Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži niacin, karoten, kalcij, magnezij, kalij, bakar, natrij, cink, željezo, mangan, klor i sumpor. Te sadrži proteine, dijetalna vlakna, ugljiko hidrate (15, 3 g), i malo masti (0,1 g). Prilikom kupovine, odaberite plod dunje koji nije jako mekan.
Sjemenke i listovi dunje:
Osim ploda, ljekovita svojstva imaju i sjemenke i listovi dunje. Sjemenke dunje sadrže amigdalin ili vitamin B17, koji ima antikancerogena svojstva.
Također, sjemenke obiluju taninom, šećerima, pektinom, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.
Čaj od dunjinih sjemenki liječi nesanicu, ublažava napetost i otklanja neugodan zadah, dok sluz od sjemenki liječi opekline i rane.
Nekoliko sjemenki dunje potopljenih u vodu, veoma brzo će oformiti sluzavu tečnost, koja je dobar pučki lijek protiv kašlja i upala dišnih organa.
Sjemenke se mogu staviti u vodu dok ne puste sluz koja zbog velikog sadržaja pektina i tanina djeluje kao antiseptik, te je odlična kod liječenja upalnih procesa, opeklina, otvorenih rana i upale očiju.
Čaj od listova dunje se odličan prirodan lijek za zaustavljanje proljeva. Pripremite čaj tako što ćete jednu žlicu osušenih listova dunje preliti sa pola litra kipuće vode. Ostavite da odstoji 30 minuta, pa procijedite. Konzumirajte topli čaj.
Dunjine sjemenke:
Zahvaljujući visokom postotku sluzi, sjemenke dunje njeguju i hidratiziraju kožu.
Reguliraju proces prirodnog vlaženja, pomažući koži u zadržavanju vlage.
Zbog toga postaju sve zastupljeniji sastojak u kozmetičkoj industriji.
Preporučuju se kao jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa, opekotina, ispucale kože, svrbeža i kao oblog za upaljene oči.
DJELOVANJE I UPORABA: Sluzi djeluju kod upala usne šupljine i ždrijela te ublažavaju bolove. U sjemenkama ima podosta glikozida amigdalina, zato ih zdrobljene ne koristimo. Sluzi od sjemenaka koristimo kod raspucalih usana, opeklina, dekubitusa i u brojnim kremama i mastima za njegu kože. Čaj je prikladan za pranje i obloge, pri čemu čekamo da se koža osuši i prekrije sluzima. Koža tako čuva prirodnu vlažnost i ostaje elastična i meka.
Kod proljeva, plodovi zatvaraju, slično kao jabuka, ponajviše stoga što sadrže znatne količine trjeslovina. U pučkoj je medicini za liječenje proljeva u dojenčadi i djece omiljen čaj od listova.
KOZMETIKA: Dunjine sluzi koristimo kod nečiste kože, svrbeža, kod suhe kože. Dragocjen dunjin vosak na koži stvara zaštitni film, pri čemu ne ometa prirodno disanje kože, a ekstrakt dunjina sjemena osigurava osvježavajuću vlagu. Djelovanje je učinkovitije ako kozmetički proizvod ne sadrži sintetske sastojke, jer u tom slučaju prirodna ljekovitost dunje može doći do potpuna izražaja.
DROGA: Kao droga koriste se osušene sjemenke zrelih plodova, koje čuvamo u dobro zatvorenim posudama. Katkad se u pučkoj medicini koriste i osušeni ili svježi listovi.
DUNJA
Recepti:
ČAJ:
Jednu čajnu žličicu cijelih osušenih sjemenki 6 sati držimo u hladnoj vodi. Prije konzumiranja čaj grijemo. Pijemo ga više puta na dan, po jednu šalicu.
Od jedne čajne žličice svježih ili suhih listova spravljamo oparak koji treba odstajati 15 minuta. Nezaslađen čaj djeci dajemo žlicom.
Nekoliko sjemenki dunje potopljenih u vodu, veoma brzo će oformiti sluzavu tečnost, koja je dobar narodni lijek protiv kašlja i upala dišnih organa.
Čaj od sjemenki:
U oralnoj primjeni čaj od dunjinih sjemenki pomaže u oslobađanju od stresa i nesanice.
Pomaže i kod upala usne šupljine i ždrijela te kao sredstvo za ublažavanje bolova.
Ostavite žličicu sjemenki preko noći u vodi. Zagrijte prije konzumiranja i pijte tri šalice na dan. Isti čaj, ali negrijan, koristite protiv kožnih problema kao lokalno sredstvo.
Pripravak od sjemena za dekubitus, rane, opekline:
Zdrobiti 10g sjemena dunje i močiti u 200g vode dok se ne dobije gusta sluzasta smjesa. Nanositi na oboljeli dio tijela, direktno ili kao oblog, npr za upaljene oči. Preporučuju se kao jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa, opekotina, ispucale kože, svrbeža i kao oblog za upaljene oči.
Protiv bora i ispucanih usana:
Jušnu žlicu sjemenki dunje izrežite sitno ili usitnite u mužaru pa prelijte dvjema jušnim žlicama proključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i dobro izmiješajte. Dobivenom mješavinom mažite ispucane usne ili mjesta na licu s izraženim borama. Učinak dunjinih sjemenki naprosto je čudesan, ali terapija valja biti redovita i dugotrajna.
Mnoge naše prabake i bake ključ za lice bez bora i lijepo njegovane usne (bez kozmetičkih krema i šminke) tražile su u dunjinim sjemenkama. Protiv bora može se pripremiti i dunjin losion: 20 dekagrama kožice dunje valja držati dva tjedna u tri decilitra jače rakije (komovice). Nakon toga rakija se procijedi, ulije u tri bočice i hermetički zatvori. Pripremljenim losionom mažu se dijelovi lica s borama, dva puta dnevno.
Zahvaljujući visokom postotku sluzi, sjemenke dunje njeguju i hidratiziraju kožu.
Reguliraju proces prirodnog vlaženja, pomažući koži u zadržavanju vlage.
Zbog toga postaju sve zastupljeniji sastojak u kozmetičkoj industriji.
NUSPOJAVE:
Nisu mi poznate