TRANSLATOR
KOMORAČ

cvijet
Komorač (foeniculum vulgare mill.).eng: fennel, d: der fenchel, Fr: le fenouit commun. Biljka: porodica: apiaceae (umbelliferae) - štitarke. Ostali nazivi: koromač, morač, slatki kopar, janež, divlja mirođija. Podrijetlo: Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Stanište: Raste na poljima, i neobrađenimlivadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u Toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi. Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima. Komorač se danas cijeni kao mirodija za pripremanje kolača i kruha. Zrnca komorača, a još češće mljeveni komorač, miješaju se s brašnom tako da pecivo dobiva izvrstan okus. Komorač se pored toga stavlja u juhe, umake, variva i konzervirano povrće. Svježi, nježni listići komorača, kao i svježi korijen, nasjeckaju se u salate....[...]

Nastavi dalje...


KIM

cvijet
Kim (carum carvi l.). Porodica: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Eng: caraway. D: kummel. fr: le carvi. Drugi nazivi: divlji kim, kumen, kumin. Egipčani ga nazivaju; tapnen. Stari Rimljani: cuminum. A Grci: kyminon. Povijest i pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.

Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti....[...]

Nastavi dalje...


KESTEN DIVLJI

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. Poznato je stotinu različitih vrsta kestena. Općenito se dijele na pitome i divlje.

Divlji (samonikli rastu u prirodi) su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena te posjeduju ljekovita svojstva.. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.

S druge strane, pitomi kesten, koji nažalost nije za jelo niti nema nikakva ljekovita svojstva. Pitomi (hibridni) se obično sade po parkovima kao ukrasno drvo, a ljudi ih često krivo imenuju u "divlje", jer nisu jestivi. Nziv "divlji" imaju samonikle biljke u prirodi, a "pitome" su one cijepljene ili genetski modificirane. Nažalost pitomi kesten ima lijep veliki plod te prekrasne cvjetove ali nije upotrebljiv osim za ukras....[...]

Nastavi dalje...


ANIS

anis

Plodovi koji se sabiru dvaput u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne. Korijen se vadi u jesen. Poslije čišćenja korijena od zemlje, reže se na kockice ili rezance te suši na toplom prozračnom mjestu. Iz sjemena se destilacijom dobiva anisovo ulje (oleum anisi). Anis je podrijetlom iz Egipta. Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima: "ako golubinjak namažemo uljem anisa golubovi će ga sigurno prihvatiti jer obožavaju njegov miris." Sjeme anisa sadrži 1-5 % eteričnog ulja, bjelančevina i šećera do 20 %, masnih ulja do 10 %. željeza; ulje anisa sadrži i do 90 % anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd.

Ljekoviti dio biljke: plod

Anis je afrodizijak, antispazmatik, aromatik, antidepresiv, diuretik, dispeptik, ekspektorant, holagog, holeretik, galaktagog, karminativ, mikotik, pektoral, sekretolik, stimulans, tonik i vermifug.[...]

Nastavi dalje...


KLINČIĆ

cvijet
Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu. Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu. Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao). Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva. Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.

Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.

Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije. Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu. Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.

Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija. [...]

Nastavi dalje...


KOPAR

cvijet

Mljeveni plodovi kopra u mlincu za kavu uzimali su se kao začin kod svih dijetalnih jela 3 puta na dan na vrhu noža. Miriše ugodno i aromatično i vrlo je sličan komoraču. Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci). Bolesti bubrega i urinarnih puteva, digestivnih bolesti, glavobolje, gluhoće, grčeva, gušterače - (za bolji rad), kašlja, nesanice, neuroze, nadutost, skleroze, srčane aritmije zajedno sa komoračem, tumora, varikoznih vena, zatvora, za jače lučenje mlijeka, želučanih bolesti, žutice, izgubljenog apetita, lošeg zadaha iz usta.

U kuhinji kao začin, za pripremu osvježavajućeg čaja, te za ubode insekata.

Eterično ulje kopra rabe kao insekticid.

Tinkturu kopra od sjemena rabe kod gripe, grčeva te poremećaja probave.

Ljekovito djelovanje kopra u pučkoj medicini se dosta razvilo tako da su njegova svojstva nadopunjavali i s ostalim ljekovitim sredstvima kao što su med koji se dodavao čaju od kopra za liječenje plućnih oboljenja.

Zatim vino u kojemu se močio ili kuhao plod kopra za umirenje živaca a ako se popilo prije spavanja kod raznih nesanica. - Ženama je poznato poticajno djelovanje na mliječne žlijezde, poželjno kod dojilja. - Za izazivanje mjesečnog ciklusa. - Kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih..

O kopru postoji niz starih izreka koje dosta govore o njegovoj moći, onima, koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta, treba pod glavu staviti svežanj lišća od kopra, bio je jedan od uobičajenih savjeta.[...]

Nastavi dalje...


MAGNEZIJ

cvijet

Opće je poznato da je magnezij esencijalni sastojak čovječeg i životinjskog organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Zbog toga, sa pravom se može reći da život bez magnezija ne bi bio moguć, tako da magnezij spada među najznačajnije minerale našeg vremena. Dodatna suplementacija prehrane magnezijem stoga se preporučuje kod prevencije srčanih oboljenja i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti i nemira, poremećaja spavanja, trudnoće i dojenja te za prevenciju migrene. .[...]

Nastavi dalje...

ŠLJIVAŠLJIVA - JEZGRA SJEMENKE

Latinski naziv: Nucleus Prunus Domestica

Engleski: Plum

Njemački: Pflaume

Talijanski: Prugna, susina

Šljiva jezgra:

Jezgra šljive, objašnjeno nam je, bogata je vitaminom B 17 koji jača imunitet organizma. A uspjeli su i da od jezgra šljive proizvedu jestivo hladno prešano ulje.

Po uobičajenom obrascu, FDA je ubrzo pokrenula masovnu kampanju protiv tog jeftinog i lako dostupnog lijeka, temeljenu na tvrdnji da je vitamin B17 izuzetno opasan, jer sadrži cijanid.

Pritom su, nekako, zaboravili spomenuti da hrana koju svakodnevno konzumiramo, također sadrži brojne prirodne otrove, pa smo još uvijek živi i zdravi, zahvaljujući pukoj činjenici što su količine toksina koje unosimo u organizam, neškodljive za zdravlje.

Zabranama i zastrašivanju vezanim uz uporabu vitamina B17 i nije se za čuditi, uzme li se u obzir koliko ljudi dobro živi na temelju prihoda od proizvodnje i prodaje farmaceutskih lijekova za rak.

Srećom, među liječnicima je bilo dovoljno entuzijasta koji su tijekom proteklih godina u praksi uspjeli potvrditi Krebsov koncept i tako izliječiti mnoge oboljele.

Između ostalog, zanimljivo je spomenuti da je na temelju više istraživanja ustanovljeno kako Eskimi i pripadnici plemena Hunza, kao i pripadnici ostalih izoliranih zajednica diljem svijeta, koji jedu hranu bogatu vitaminom B17, nikada ne obolijevaju od raka.

Što je vitamin B17

Vitamin B17 (laetril, amygdalin) je prirodni sastojak, koji se nalazi u mnogim namirnicama.

Amygdalin je prvi put otkriven 1830. u gorkom bademu. Ernst. T. Krebs, Jr. (1912 – 1996) je bio kemičar koji je prvi promovirao amygdalin kao lijek protiv raka početkom 1950 godine.


SJEMENKE - ŠLJIVEU plemenu Hunza uz vitamin B17 žive preko 100 godina i ne obolijevaju od raka!

Narod koji ju je naselio, dolinu naziva Hunzakuti. Ti su ljudi poznati po jednostavnom načinu života, bave se ratarstvom i u manjoj mjeri stočarstvom – uzgajaju koze, ovce i jake uglavnom zbog mlijeka, vune i gnojiva.

Dugovječnost je ono po čemu su Hunze najpoznatiji – mit je da u prosjeku žive više od stotinu godina, a spominju se i pojedinci koji su doživjeli 140 godina!

Životni vijek dulji je nego na zapadu, no skeptici ne vjeruju i osporavaju im silnu dugovječnost tvrdeći da se stvarna dob ne može sa sigurnošću utvrditi.

Ipak, oni koji su posjetili dolinu rijeke Hunza svjedoče da su starci vitalni i u dobroj kondiciji pa nije neobično vidjeti ih kako skakuću po kamenim puteljicma. A taj kršni i izolirani kraj nije bilo lako ukrotiti. Teški životni uvjeti i izoliranost Hunze čine žilavim i zdravim. Hrane se oskudno i objeduju tek dva puta na dan – doručak i ručak – između kojih nema međuobroka

Je li dolina Hunza Shangri-la raj na zemlji - Zbog predivnog krajolika i svježine dolina doista izgleda kao raj na zemlji, no život ondje nije nimalo idiličan.

Uvjeti su surovi, naročito u proljeće kada nema hrane.

Jelovnik bitan čimbenik za ljudsko zdravlje - Jedu voće, povrće i žitarice od kojih prave kruh i pite, a svu hranu pripremaju kratko pa su one nutritivno bogate. Meso jedu rijetko. Njihova hrana ima bogati udio vitamina B17. Bogatstvo u plemenu Hunza se mjeri količinom stabala marelice ili šljive, što ima više stabala, pripadnik plemena je ugledniji i bogatiji, jer su osušene koštice marelice i šljive posebna delicija. Osušene koštice marelice su najbogatije nitrilozidom (vitaminom B17).

Vitamin B17 ili laetril radi na način da ubija stanice raka i izgrađuje sistem imuniteta (otpornosti) uklanjajući buduće ponovno izbijanje raka. Priča o vitaminu B17 je tipična borba malog poštenog čovjeka koji u nesebičnoj želji da pomogne bližnjem svom dolazi u sukob s mafijom.

Kao epilog svega američka agencija za kontrolu hrane i lijekova FDA (Food and Drug Agency) proglašava laetril opasnom supstancom te zabranjuje prodaju, proizvodnju, uvoz i testiranje nad životnijama

U Bibliji se čak može naći i zanimljiv citat gdje Bog, nakon što je stvorio čovjeka i ženu, kaže: "… dajem vam biljke sa sjemenom, rasutim po čitavoj planeti, i svako drvo koje ima plod sa sjemenom bit će vaša hrana".

SUŠENJEVitamin B17 u većim količinama možete pronaći u...

Divljim kupinama, trešnjama, ribizlu, košticama jabuke, kruške i šljive, košticama marelice, breskve i nektarine, bobu, mung dalu, gorkim bademima, indijskom oraščiću, australskom orahu (macadamia)

U nešto manjim količinama ima ga u...

ogrozdu, grožđicama, dudu, dunji, jagodi, malini, sjemenkama lana, prosu, ječmu, heljdi, leći, crvenom grahu, mahunama

Kako vitamin B17 djeluje na stanice raka:

Laetril se sastoji od 1 molekule benzaldehida, 1 molekule hidrocijanida i 2 molekule glukoze.

Benzaldehid i cijanid su otrovni elementi, ali u spoju vitamina B17 s molekulama glukoze su inertni i nemaju toksično djelovanje.

Da bi se cijanid i benzaldehid mogli osloboditi iz vitamina B17, potrebno je da dođu kontakt sa specifičnim enzimom beta-glukozidazom (betaglucosidase). Ovaj enzim je prisutan svugdje u ljudskom tijelu, ali najviše ga ima u stanicama raka (do 3000 puta više).

Princip djelovanja je jednostavan: stanice raka za svoj rast trebaju ogromne količine energije, odnosno glukoze.

Kad unosite vitamin B17, stanice raka apsorbiraju molekule glukoze iz vitamina B17, a s enzimom beta-glukozidazom "otključavaju" benzaldehid i cijanid iz vitamina B17, uzrokujući vlastitu smrt.

Zahvaljujući velikoj koncentraciji enzima beta-glukozidaza vitamin B17 je izrazito smrtonosan za stanice raka, dok za ostale zdrave stanice nije toksičan.

Princip rada vitamina B17 podsjeća na trojanskog konja: stanice raka se polakome za glukozom, a kad je apsorbiraju bivaju terminirane.

Zdravstvene blagodati:

Šljive su izuzetno zdravo voće, prije svega zbog značajne količine vitamina C i antioksidanasa. Međutim, ono što mnogi ne znaju, je da su i jezgra iz koštica šljiva također koristan dodatak prehrani.

Naime, i jezgra koštice ojačava imunitet i osigurava potrebnu količinu vitamina B17, jer ima antikancerogeno djelovanje, te služi kao preventiva kod zdravih ljudi, dok kod bolesnih pomaže u uništavanju malignih stanica.

Način primjene: izmjerite svoju tjelesnu težinu, potom ju podijelite sa 2,5 i tako dobivate dnevnu potrebu organizma za jezgrama. Prosječna dnevna količina je oko 30 (trideset) jezgrica. Svaku jezgru šljivine koštice dobro sažvakati a potom progutati.

ŠLJIVA - ULJE OD KOŠTICANajveča koncentracija B17 vitamina je...

U molekuli vitamina B17 nalaze se dvije jedinice šećera, jedna cijanida i jedna benzadelhida, koji se u ljudskom organizmu oslobađa samo na mjestu gdje se nalazi maligna stanica.

Enzim betaglikozidazon se u ostalim, zdravim, stanica tijela nalazi u izuzetno malim količinama, pa praktički ne dolazi do trovanja zdravih stanica organizma.

Jezgra iz koštica šljiva, marelica i drugih mogu se efektno iskoristiti kao prirodni medikament u borbi protiv raka. Pogotovu, kad najnoviji podaci navode, da se svake godine u svijetu,otkriju novih, oko 3. 000. 000 bolesnika sa ovom opakom bolešću. Zato usmjerimo sve snage i znanja u borbi protiv ovog zla.

U jezgrama koštice šljiva, marelica i drugih nalazi se vitamin B17.

Odnosno, največa koncentracija B17 vitamina je u gorkim bademima, u jezgrama koštica jabuke, marelice, nektarine, kruške, šljive, trešnje, limuna, kupina, malina, jagoda i drugih.

KOŠTICE - ŠLJIVEFarmaceutske kompanije:

Razni spisi još od starih civilizacija kao što su Egipat za vrijeme Faraona ili Kina 2500 B.C. . spominju terapeutsku upotrebu gorkih badema.

Egipatski papirus od prije 5000 god spominje upotrebu aqua amigdalorum za tretman nekih kožnih tumora. Ali sistematsko proučavanje vitamina B 17 nije počelo sve do prve polovice prošlog stoljeća, kada je kemičar Bohn otkrio 1802 da tijekom destilacije vode od gorkih badema hidrocijanidna kiselina biva oslobođena.

Uskoro su mnogi znanstvenici pokazali interes za analizu tog ekstarakta i tako su po prvi put Robiquet i Boutron izolirali bijelu kristalnu supstanciju i nazvali ju AMYGDALIN (od amygdala = badem) U SAD FDA (ministarstvo za hranu i lijekove) je upotrebilo zakonsku regulativu, a ne zakon, da bi zabranilo liječnicima u nekim državama da koriste Laetril terapiju.

Ne postoji savezni zakon protiv Laetrila, niti ga ima na zvaničnoj listi zabranjenih proizvoda. Ali FDA koristi svoje regulative a ne zakon da bi zabranila međunarodne pošiljke tvrdeći da se radi o novom još neispitanom i necertificiranom proizvodu ili da da je proizvod nesiguran za upotrebu kao dodatak prehrani.

Ni u jednom slučaju nisu u pravu.

Amigdalin je ekstrakt koštice od šljive i marelice,što ga čini dodatkom prehrani i ništa više. Vitamin B 17 je bio predmetom velike polemike prije 18 godina kada su neki od vodećih znanstvenika i istraživača tvrdili da ukoliko konzumirate B17, njegove komponente sa 100% sigurnošću onemogućuju formiranje raka i ubijaju postojeći.

Farmaceutske kompanije su se istog časa bacile na posao da opovrgnu ove tvrdnje o vitaminu B 17, zahtijevajući od FDA da sprovede istragu i prouči B17. Farmaceutske kompanije vrše istraživanja na patentiranim lijekovima koje su sami proizveli da bi na kraju ako lijekovi budu priznati imali ekskluzivna prava na njihovu prodaju bilo gdje. Nikad ne vrše ispitivanja na hrani koju ne mogu patentirati i koja se može prodavati u bilo kojoj prodavaonici.

Važno je znati:

FDA se ponaša isto kao i farmaceutske kompanije, oni ne ocenjuju niti odobravaju prirodne proizvode iz jednostavnog razloga da bi proizvod i njegovo djelovanje prikazali pod lažnim svjetlom, s druge strane ne tvrde da proizvodi nisu ispravi i da nisu zdravi, ali oni (FDA) ih nisu ispitali (niti će) pa prema tome nisu odobreni.

Koštice marelice (i šljive) su proglašene kao lijek protiv raka još pred 35 godina.

ŠLJIVA - JEZGRA SJEMENKEUlje jezgre šljiva

Iskustva pokazuju blagotvorno djelovanje ovog ulja na ljudskoj koži.

Posjeduje velika hidratantna svojstva i doprinosi regeneraciji kože. Posebno je korisno za suhu, staru i problematičnu kožu.

U ovakvim slučajevima, sa nekoliko kapi, masirati kožu koja lako upija ovo ulje.

Hladno prešano ulje od jezgra koštice šljive koristi se u kulinarstvu za prženje, mariniranje i kao dresing za salate.

Bogato je vitaminom ? i ne sadrži trans-masti. Može se zagrijati tijekom prženja do 180 o C. Salata se ovim uljem začini sa nekoliko kapi, prema vlastitom ukusu.

Djelovanje na ljudski organizam:

Ulje koštica šljive bogato je antioksidansima i vitaminom B17. Sadrži oleinsku kiselinu, koja je dio obitelji omega 9 (60-80%), linolnu kiselinu (15-25%), vitamin E, vitamin B, provitamin B5 (beta-karoten) i beta-fitosterole.

Gorko sjeme šljive sadrži značajne količine cijanogenog glikozida aminoglikozida čiji se derivat leatril zadnjih desetak godina koristi u alternativnoj terapiji oboljelih od raka.

Čuvati ulje na tamnom i hladnom mjestu.

NUSPOJAVE:

Klonite se prerađenog šećera (šećer hrani rak) – kofein je vrlo loš za bubrege i jetru

Bijelo brašno (lako se preradi u šećer u organizmu)

Oboljeli od raka tijekom dana bi trebali uzimati jednu do dvije sjemenke na sat, no najbolji rezultati postižu se konzumiranjem 3-5 sjemenki svakih sat vremena tijekom dana.

Oralno konzumiranje ulja se ne preporučuje djeci.

molimo pročitati izjavu