Dobrodošli na www.KOVAL.hr web stranice! - -BLOG EKY - Portal za razonodu i kreativan rad

PRISUTNOST PESTICIDA U VOĆU I POVRĆU

Posted by EKYTOKSIČNE TVARI U HRANI

Pesticidi DDE i dieldrina, klorpirifos, famoksadon, oksidemeton...

Od posebnog su interesa za javno zdravlje, ovi prehrambeni usjevi: lisnato zeleno povrće i paprike. Američko Ministarstvo poljoprivrede provodi testove na posebno otrovne pesticide. Među opasnim kemikalijama u pitanju su organofosfat i karbamatni insekticidi, nisu otkriveni na drugim proizvodima, bilo zbog obvezujućih zakonskih ograničenja ili dobrovoljnog moralnog ograničenja. Lisnato povrće nije kvalificirano na EWG-a: Dirty DozenTM popisu ove godine pod sustavom Vodič rejting tradicionalni EWG kupac, koji ističe proizvode s najvećim brojem i koncentracijom pesticida. Ipak, zbog izvanredne toksičnosti pesticida otkrivenih na njima, mi ih naglašavamo u ovom posebnom odjeljku.

USDA ispitivanja 739 uzoraka ljute paprike u 2010. i 2011. godine (USDA 2010, 2011) pronađeni ostaci tri vrlo otrovna insekticida - acefat, klorpirifos, a oksamil - na dijelu uzoraka paprike u koncentracijama dovoljno visokim da uzrokuje zabrinutost. Ovi insekticidi su zabranjeni na nekim zajedničkim usjevima, ali još uvijek su dopušteni na feferonima.

U ispitivanjima provedenim u 2007. i 2008. godine, USDA znanstvenici su otkrili 51 pesticid na kelju i 41 pesticida na raštiki (USDA 2007, 2008). Nekoliko tih pesticida - klorpirifos, famoksadon, oksidemeton, dieldrina, DDE i esfenvalerat - vrlo su otrovni. Iako su mnogi poljoprivrednici možda promijenili svoju praksu pesticida od 2008, neke od tih kemikalija još uvijek je dopušteno za lisnato povrće. Pesticidi DDE i dieldrina su zabranjeni prije nekoliko godina, ali ustrajali na poljoprivrednim zemljištima i dalje su prisutni na lisnatom povrću. EWG preporučuje da osobe koje često jedu lisnato zeleno povrće i ljute papričice kupnju organske sorte. Ako ne možete pronaći ili si priuštiti organske vrste, kuhajte ih, jer razina pesticida se obično smanji kad se hrana kuha.

Savezni zakon o zaštiti kvalitete hrane 1996. propisao je zakon da za zaštitu okoliša treba poboljšati regulaciju pesticida i smanjiti rizik od izloženosti pesticidima za djecu. Čak i u malim dozama, oni mogu narušiti dječji inteligenciju i razvoj mozga. Tijekom protekla dva 5desetljeća, organofosfati su povučeni iz mnogih poljoprivrednih upotreba i zabranjeni čak i za upotrebu u domačinstavu. Ipak, još uvijek se mogu primijeniti na određenim usjevima. Nekoliko dugoročnih studija američke djece započetih u 1990. otkrili su da dječja izloženost otrovnim organofosfat insekticidima u ne samo poljoprivrednim zajednicama, već i u gradovima bili su dovoljno visoko da uzrokuje suptilne, ali trajne štete na njihovim mozgovima te na živčanom sustavu (Bouchard 2011. godine, Rauh 2011. godine, Engel 2011).

EPA i neke poljoprivredne industrije tvrde da ograničenja donesena nakon što su ta djeca rođena bi se osiguralo da dječja izloženost prema tim pesticidima iz hrane budu sigurna.

Međutim, istraživanje je vodio Stephen Rauch British Columbia u Dječjoj bolnici i objavljen 2012. u znanstvenom časopisu Health Perspectives okoliša, otkrio smanjenje u dojenačkoj porođajnoj težini i da trudnoća kraće traje (Rauch 2012.). Ove trudnoće su se dogodila nakon velikog organofosfatskog ograničenja koje je stupilo na snagu početkom 2000-ih. Studija pokazuje da Rauch organofosfat izloženosti moraju biti dodatno smanjene zbog zaštite zdravlja djece.Poredak tretiranosti namirnica prema postotku kontaminiranosti...

Ostale značajke rezultata testiranja:Svaki uzorak uvezenih nektarine ispitan i 99 posto uzoraka je pozitivno na barem jedan od pesticida.

Krumpir ima veču zastupljenost pesticidima po masi od bilo koje druge hrane.

Grožđe je pozitivno na 15 pesticida.

Pojedinačni uzorci celer, cherry rajčice, uvozni grašak i jagode pozitivno na 13 različitih pesticida po komadu.

89 posto ananas, 82 posto kivi, 80 posto papaja, 88 posto mango dok dinja nije imala toliki postotak.

Gotovo svo voće s Clean Petnaest popisa pozitivno je na više od 4 vrste pesticida.

Konvencionalno-uzgojene jabuke imaju visoku koncentraciju pesticida, prvenstveno zbog kemikalija primjenjenih na usjev nakon žetve kako bi sačuvali izgled tijekom dugih mjeseci hladnog skladištenja.

U 2012. godini, DPA je zabranjen za upotrebu na voće koje se uzgaja u Europskoj uniji zbog zabrinutosti da bi mogao formirati kancerogeni nitrosamines.

Ostalo voće i povrće na prekomjernim dozama pesticida su jagode, grožđe, celer, breskve, špinat, slatke paprike, uvezene nektarine, krastavci, cherry rajčice, krumpir i smrznuti grašak. Lisnato povrće - kelj i raštika - a ljute paprike često su kontaminirane s insekticidima koji su posebno otrovni za ljudsko zdravlje.

Pesticidi su povezani s rakom, hormonskim poremećajima i nenormalanim radom mozga, živčanim sustavom, među ostalim zdravstvenim problemima. Iz tih razloga, u 2012. Američka akademija pedijatara objavila je izvješće, tvrdeći da djeca imaju "jedinstvenu osjetljivost na predozirane pesticide i potencijalne toksičnosti." Organizacija pedijatrije citira; "pedijatrijska istraživanja koja su povezana sa izloženosti pesticidima u ranom životu imaju rak, smanjene kognitivne funkcije, te probleme u ponašanju."

Reference:

Bouchard M Chevrier J, Harley K, et al. 2011. Prenatalna izloženost organofosfat Pesticidi i IQ-u 7-godišnji djecu. Health Perspect okružiti 119 (8): 1189-1195.

Engel SM, Wetmur J, J Chen, et al. 2011. Prenatalna izloženost organofosfata, paraoksonaze 1, i kognitivni razvoj u djetinjstvu. Health Perspect okružiti 119 (8): 1182-1188.

Rauch SA, Braun JM, Barr DB et al. 2012. Udruge Prenatal Izloženost organofosfat pesticida metabolita s gestacijske dobi i porođajne težine.

Environ Zdravlje Perspect. 120 (7): 1055-1060.

Rauh V, Arunajadai S, Horton M, et al. 2011. 7-Godina neurorazvojnim Rezultati i Prenatalna izloženost klorpirifos, a Zajedničke poljoprivredne pesticida. Environ Zdravlje Perspect. 119 (8): 1196-1201.

USDA. 2007. pesticida program podataka: Godišnje Sažetak, kalendar Godina 2007. američko ministarstvo poljoprivrede. Prosinac 2008. godine.

USDA. 2008. pesticida program podataka: Godišnje Sažetak, kalendar Godina 2008. američko ministarstvo poljoprivrede. Prosinca 2009.

USDA. 2010. pesticida program podataka: Godišnje Sažetak, kalendar Godina 2010. američko ministarstvo poljoprivrede. Svibnja 2012.

USDA. 2011. pesticida program podataka: Godišnje Sažetak, kalendar Godina 2011. američko ministarstvo poljoprivrede. Svibnja 2013.
EKY NASLOVNICA

Copyright (c) 2013 koval.hr. All rights reserved., coded by www.koval.hr

Privacy Policy | Terms of Use | XHTML | CSS