Općenito

KRISTALOTERAPIJAKOVAL

Kristaloterapija – ova alternativna metoda liječenja se zasniva na liječenju pomoću kristala pri raznim tegobama upotrebom na tijelu ili zaštitom prostora. Svaki kristal ima određeno djelovanje, a svaki čovjek ima kristal koju njemu odgovara te stoga nije preporučljivo vaš kristal posuđivati ili poklanjati prijateljima ili drugim članovima obitelji jer može učiniti više štete nego koristi.

Kristali pomažu u pretvorbi negativne energije u pozitivnu, mogu na sebe primiti negativna zračenja te tako zaštiti osobu, a djeluju osim na fizičkoj razini i na duhovnoj, eteričnoj, emotivnoj i energetskoj razini. Posjedovanje kristala koji odgovara vama može podignuti nivo energije u vašem tijelu i štiti vas od bolesti, dok kristal koji vama osobno ne odgovara može imati suprotan efekt stoga je važno pri odabiru se savjetovati sa stručnom osobom.

Općenito

O KRISTALIMA

U prirodi su nađene različite polimorfne modifikacije kvarca, te različite amorfne forme (kao što je opal). Zajedno ovi minerali formiraju oko 12% Zemljine kore.

Kristali u šupljinama stijena nazivaju se gorski kristali.

Nalazi se i u drugim oblicima kao:

- prozirac (bezbojni i prozirni kristali kremena)

- mliječnjak (bijeli)

- ametist (ljubičasti kristal kremena),

- citrin (žuti)

- čađavac (smeđasti)

- morion (crni)

Obojeni krupnozrnati agregati kremena nazivaju se također posebnim imenom:

- ružičnjaci su ružičaste boje, - prazem je zelen; ako svjetluca u zlatnožutim iskricama, naziva se avanturin,

- mačje oko, tigrovo oko, sokolovo oko - također su zrnasti kremeni agregati, ispunjeni vlakancima velikih drugih minerala, zbog kojih se prelijevaju u različitim bojama, primjerice tigrovo oko je žuto-smeđo-crni fibrozni kvarc.

Sitnokristalasti agregati kremena zovu se:

- kalcedoni; ako imaju slojeve – ahati, a obojene slojeve – oniksi i sardoniksi,

- jaspisi (gusti, neprozirni, crveno obojeni agregati),

- plazma je zeleni - a plazma s pjegama crvenima kao krv – heliotrop,

- rožnjaci su nečisti gusti kremeni agregati rožnata izgleda,

- Bijeli su krupnozrnasti agregati kremen bjelutak i kremen kresivac.

Veći dio navedenih vrsta kremena upotrebljava se kao poludrago kamenje za nakit i različite ukrasne predmete.

Vrste kvarca:

U prirodi su nađene različite polimorfne modifikacije kvarca, te različite amorfne forme (kao što je opal). Zajedno ovi minerali formiraju oko 12% Zemljine kore.

Kristali u šupljinama stijena nazivaju se gorski kristali. Nalazi se i u drugim oblicima kao:

- prozirac (bezbojni i prozirni kristali kremena)

- mliječnjak (bijeli)

- ametist (ljubičasti kristal kremena),

- citrin (žuti)

- čađavac (smeđasti)

- morion (crni)

Obojeni krupnozrnati agregati kremena nazivaju se također posebnim imenom:

- ružičnjaci su ružičaste boje,

- safirni kremen je modar,

- prazem je zelen; ako svjetluca u zlatnožutim iskricama, naziva se avanturin,

-mačje oko, tigrovo oko, sokolovo oko - također su zrnasti kremeni agregati, ispunjeni vlakancima velikih drugih minerala, zbog kojih se prelijevaju u

- različitim bojama, primjerice tigrovo oko je žuto-smeđo-crni fibrozni kvarc.

Sitnokristalasti agregati kremena zovu se:

- kalcedoni; ako imaju slojeve – ahati, a obojene slojeve – oniksi i sardoniksi,

- jaspisi (gusti, neprozirni, crveno obojeni agregati),

- plazma je zeleni - a plazma s pjegama crvenima kao krv – heliotrop,

- rožnjaci su nečisti gusti kremeni agregati rožnata izgleda,

- Bijeli su krupnozrnasti agregati kremen bjelutak i kremen kresivac.

Veći dio navedenih vrsta kremena upotrebljava se kao poludrago kamenje za nakit i različite ukrasne predmete.

LJEKOVITI KRISTALI

AHAT

ahat

Ahat (Eng. Agate, Fr. Agate, D. Achat, Rus. Agat) je mineral i poludragi kamen različitih boja. Predstavlja nagomilavanje različitih oblika kvarca, uglavnom kalcedona, koji je mikrokristalizirana silikatna kiselina. Upotrebljava se za izradu nakita. Ahat je dobio ime po rijeci Ahat (sada Drilo) na Siciliji, gdje je prvi put prnađen. Ahat je raznolik svilenkastog sjaja, višeslojan, lako prepoznatljiv kamen. Ahat pripada silikatnoj grupi minerala. To je varijacija kvarca koja pripada obitelji kalcedona.... … Nastavi dalje »

AKVAMARIN

akvamarin

Akvamarin je beril sa heksagonalnom kristalnom strukturom i hemijskom formulom Be3Al2Si6O18, tj. berilijum alumijium silikatni mineral. Ima specifičnu težinu 2,68 do 2,74, a tvrdoću 7,5 do 8 po Mosovoj skali. Nalazi se na većini lokaliteta, gde se nalazi i obični beril, a najkvalitetniji dolaze iz Rusije. Varijetet berila jasno žute boje, kakav se nalazi u Brazilu naziva se i hrizotil. Ležišta berila pronađena su i na Moslovačkoj gori u Hrvatskoj i na Motajici u Bosni i Hercegovini.... … Nastavi dalje »

AMAZONIT

amazonit

Kemijski element kalcij nosi u periodnom sustavu elemenata simbol Ca, atomski (redni) broj mu je 20, a atomska masa mu iznosi 40,078(4). Vapnik stari hrvatski naziv za kalcij. Kalcij se u elementarnom stanju u prirodi ne nalazi jer je prereaktivan. Najrasprostranjeniji je zemnoalkalijski element u prirodi. Postoji u dvije alotropske modifikacije. Spojevi kalcija se javljaju i u vodi i uzrokuju njenu tvrdoću. Kosti čovjeka i životinja sadrže kalcij u obliku fosfata i karbonata. Nedostatak kalcija u kostima izaziva bolest rahitis, osteomalaciju i osteoporozu...… Nastavi dalje »

AMETIST

ametist

Riječ ametist dolazi od grčke riječi „amethustos“ što u prijevodu znači -"onaj koji nije pijan". Vjerovanje da ovaj kamen štiti od alkoholne ovisnosti potječe još od starih Grka. Grci i Rimljani su koristili ametist protiv opijanja i to na način da bi ga stavili u vino razblaženo vodom. U 19. stoljeću nalazišta ametista bila su samo na području Rusije. U to je vrijeme ametist bio vrlo rijedak te je tada po vrijednosti bio u rangu sa safirom i rubinom. Danas su nalazišta rasprostranjena po cijelom svijetu zbog čega je postao dostupan svima....… Nastavi dalje »

AMETRIN

ametrin

Zanimljiva igra prirode koja je spojila ametist sa citrinom i tako smo dobili novu vrstu - ametrin. Prirodni Ametrin uzorci pokazuju različite atribute dva kamena, u različitim kombinacijama boja, neki sa više ljubičaste te drugih sa lijepim zlatnim uzorcima protkanih kroz njih. Većina izvora dolazi iz Južne Amerike, iz Brazila, Urugvaja i Bolivije. Ametrine je također poznat kao trystine ili pod trgovačkim imenom kao bolivianite, je prirodni niz kvarca...… Nastavi dalje »

ANGELIT

angelit

Zbog svojih nježnih vibracija koje zrače neobjašnjivom energijom nazvan je kristalom Anđela. U industriji se upotrebljava kao punilo papira, u građevinarstvu kao dodatna sirovina cementu, za proizvodnju sulfatne kiseline, umjetnih gnojiva, te za izradu veziva. Vjeruje se da je Angelit kristal putem kojeg olakšano uspostavljamo kontakt sa anđelima i nebeskim kraljevstvom. Koristi se prilikom meditacije i molitve. Donosi moralnu snagu i emotivnu podršku osobama koje ga nose. ...… Nastavi dalje »

APATIT

apatit

Apatit je vrsta minerala koji se na Mohsovoj skali nalazi pod brojem 5. Minerali grupe apatita se javljaju u regionalno metamorfnim stijenama, a u mnogim stijenama dolaze kao minerali. Ima ga u pegmatitskim žilama, kao primarnog fluorofosfata. Najviše ga ima u sedimentima - fosforitima. Ima ga po cijelom svijetu te je glavni sastojak cakline u našim zubima. Problem s apatitom je što ga se lako miješa s drugim mineralima zbog čega je i dobio svoje ime; naime, apatit dolazi od grčke riječi apate koja znači "prijevara"...… Nastavi dalje »

ARAGONIT

aragonit

Aragonit je mineral iz skupine karbonata, jedan od dva prirodna polimorfna oblika, kada kristalizira u rompskom sustavu javlja se kao aragonit kalcijevog karbonata, kemijske formule -{CaCO3}-. Drugi mineral sa istom kemijskom formulom je kalcit koji kristalizira u trigonskom sustavu. Vrlo je rijedak plave ili ljubičaste boje. Neki kristali aragonita pokazuju fluorescenciju raznih boja izloženi ultraljubičastom svjetlu...… Nastavi dalje »

AVENTURIN

aventurin

To je kalcedon zelene boje koji u sebi sadrži malene umetke nekoliko različitih sjajnih minerala koji mu i daju efekat presijavanja, po kome je ovaj kamen i poznat. Boja sjaja koji će aventurin imati ovisi o tome koji mineral je najviše zastupljen u njemu. Umetak liskuna daje Aventurinu žućkasti ili srebrnasti sjaj. Ako Aventurin u sebi sadrži Getiti ili Hematit imaće crvenkasti ili sivkasti sjaj. Fuksit mu daje zelenkasti sjaj. Aventurin može biti različitih boja – zeleni, narandžasti, smeđi, žuti ili sivi....… Nastavi dalje »

AZURIT

azurit

Azurite je hidroksidni mineral bakrenog karbonata kemijskog sastava Cu3(CO3)2(OH)2. On je najpoznatiji po svojoj karakterističnoj duboko plavoj do ljubičasto-plavoj boja. Plave boje, poznat kao "plavo" je kao i modro večernje nebo često viđeno iznad pustinje. Azurite je sekundarni mineral koji se obično pojavljuje kada se ugljik-dioksid natovaren vodom spusti na Zemlju i reagira s podvodnom bakrenom rudom. Ugljična kiselina tih voda otapa male količine bakra iz rude. Nastali azuriti su obično masivni ili nodularni....… Nastavi dalje »