O ULJIMA

ESENCIJALNA...ETERIČNA...LJEKOVITA ULJA

KOVAL

Eterična ulja su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnog materijala destilacijom ili tiještenjem. Eterična ulja zbog malih molekula i lipofilnosti kroz kožu veoma brzo ulaze u organizam. Da bismo smanjili brzinu ulaska, eterična ulja na kožu nanosimo razrijeđena u biljnim uljima. Time postižemo nekoliko ciljeva: smanjujemo eventualna oštećenja kože do kojih može doći zbog nanošenja čistog eteričnog ulja na istu, spriječavamo nagli ulazak eteričnog ulja u organizam (neka ulja sadrže toksične sastavnice, i zbog naglog ulaska u organizam mogu izazvati neugodne nuspojave). Također, sporija apsorpcija omogućava duže prisustvo terapijskih sastavnica u krvi, ili na ciljanom tkivu. Stoga, eterična ulja se gotovo nikada ne nanose nerazrijeđena na kožu! KOVAL

Da bi eterična ulja osim ugodnog mirisa imala terapijsko, psihoemotivno i energetsko djelovanje potrebno je da budu prirodna i kvalitetna. No na tržištu ima svakojakih ulja sumnjive kvalitete pa pri kupovini treba biti vrlo oprezan.

Eterična ulja često se patvore sintetskim spojevima, skuplja se ulja miješaju sa jeftinijima sličnog mirisa, dodaju im se razni kemijski aditivi ili se podvrgavaju dodatnim kemijskim procesima (deterpenizacija, peroksidacija…). Jedan od sigurnih načina da utvrdite radi li se o kvalitetnom ulju jest da provjerite etiketu na bočici. Ako je ulje tzv. aromaterapijske kvalitete ono će na bočici imati napisano slijedeće:

- latinsko ime roda i vrste biljke iz koje je ulje dobiveno (važno je poznavati točnu vrstu iz koje je ulje dobiveno jer postoji više vrsta lavandi, eukaliptusa, metvica, borova, jela, smreka, cedrova, tamjana i drugih biljaka)

- dio biljke iz kojeg je ulje dobiveno (jer se iz različitih dijelova iste vrste mogu dobiti ulja različitog sastava i djelovanja)

- način dobivanja ulja (jer o njemu također ovisi sastav i djelovanje ulja)

- glavne kemijske sastavnice (ulja dobivena iz iste vrste mogu imati različiti kemijski sastav ovisno o staništu, mikroklimi i drugim faktorima; to su kemotipovi ulja -npr. ružmarin ima tri kemotipa različitog sastava i djelovanja, od kojih je kemotip kamfor toksičan za jetru za razliku od kemotipa verbenon koji je liječi; timijan ima čak devet kemotipova!)

-eventualno zemlja gdje je biljka rasla (znalcima može ukazivati na kemotip ulja)

-eventualno način uzgoja: biodinamički, organski, konvencionalni, tradicionalni, divlji rast…).

Ako na etiketi ili certifikatu (koji prodavač treba imati) izostaje takva preciznost vrlo je vjerojatno da se ne radi o uljima aromaterapijske kvalitete pa ih je najbolje izbjegavati.

Načini korištenja eteričnih ulja

Eterična ulja se mogu koristiti na razne načine. Najsigurniji način za laike je korištenje u aromalampici.

Ulja se mogu inhalirati, stavljati u kupke i saune, koristiti za masažu ili lokalno utrljavati, a neki ih koriste i u kulinarstvu. Prirodni kozmetički preparati i parfemi se također mogu napraviti s eteričnim uljima. Za takve načine uporabe već je potrebno osnovno znanje o aromaterapiji i poznavanje djelovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterična ulja terapijski se mogu koristiti i oralno, vaginalno i rektalno, no za takvu uporabu potrebno je doista veliko znanje aromaterapije (i poželjno medicinsko obrazovanje), te je najbolje kloniti se takve uporabe bez nadzora stručne osobe. U Francuskoj se takav način klinički primjenjuje uz izvanredne rezultate.

Aromalampica i difuzeri

Nakapajte na vodu u lampici sveukupno oko 12 kapi eteričnih ulja. Bolje ne miješajte više od tri različite vrste ulja. KOVAL

Ulja možete koristiti ciljano za neku svrhu ili ih slobodno miješati prema osobnom ukusu za mirise.

Aromalampica treba biti dovoljno velika kako voda ne bi isparila prije nego lučica dogori. Osim toga, zatvorene lampice se prije ugriju nego one otvorene na kojima je posudica s vodom na tankim držačima, pa se u njima dio topline gubi u okolnom prostoru.

Osim aromalampice mogu se koristiti i difuzeri za eterična ulja. Njihova je prednost što se ulja ne griju već se hladna i nepromijenjena raspršuju u prostor.

U klasični difuzer u spremnik se ulije nekoliko mililitara eteričnog ulja. Difuzer se uključi. Prostorija se ispuni mirisom do one mjere koja vam odgovara (obično se potroši 0,5-1 mL eteričnog ulja). U slučaju da koristite difuzer za ispunjavanje prostorije eteričnim uljima u ljekovite svrhe, poput ravensare ili niaulija kemotipa cineol kod gripe, tada se jedna soba prosječne veličine ispuni s nešto većom količinom eteričnog ulja (2-3 mL). Kod ultrazvučnih difuzera eterična ulja se miješaju s vodom i dodaje ih se prema uputi proizvošača difuzera (uobičajeno 10-30 kapi).

Inhalacija

Na pola litre vruće vode kapnite jednu kap eteričnog ulja, glavu pokrijte ručnikom i udišite paru oko jednu minutu, zatim kapnite još jednu kap pa udišite sljedeću minutu, i tako dok ne kapnete najviše 4 kapi ulja. Ponovite 2-3 puta dnevno tijekom kraćeg razdoblja. Kod astme izbjegavajte inhaliranje jer para može izazvati astmatični napadaj!

Inhalirati se možete i difuzerima. U difuzer stavite preporučeno eterično ulje (vidi tekst Aromaterapija za dišne tegobe). Uključite difuzer i izlaz difuzera postavite na cca 10 cm udaljenosti od nosa. Inhalirajte oko 5 minuta, 2-3 puta na dan. Ovo je vrlo elegantan način inhalacije, idealan za sve one kojima se ne da inhalirati nad posudom s vrelom vodom, glave pokrivene ručnikom. Sam proces inhalacije je brži, a primjena eteričnih ulja je djelotvornija i ljekovitija od klasične inhalacije.

Kupka

Oko 20 kapi eteričnih ulja pomiješajte s pola decilitra sojinog vrhnja (koje je zbog prirodnog emulgatora sojinog lecitina najbolje sredstvo za disperziju eteričnih ulja u vodi). Kadu napunite vodom, a po želji u vodi rastopite šaku čiste morske soli (izvlači toksine iz kože i Čisti energetsko polje -auru). Sojino vrhnje s uljima dodajte tek kad je kada puna jer će u suprotnom ulja ishlapjeti s parom.

Za suhu kožu (ili ako se u kupku dodaje morska sol koja lagano isušuje kožu) dobro je u mješavinu eteričnih ulja i sojinog vrhnja dodati 1-2 žličice nekog hladno prešanog biljnog ulja koje će istovremeno njegovati kožu.

Vruće kupke (oko 38oC) su dobre za pojačavanje rada žlijezda znojnica, što je dobro ako imate prehladu ili gripu. U takvu kupku stavite neko imunostimulirajuće ulje (čajevac, ravensara) i nakon kupke otiđite u krevet i iznojite se.

Opuštajuće kupke (29 - 34oC) služe za smirenje i opuštanje.

Okrepljujuće kupke (18 -24oC) stimuliraju, razbuđuju i osvježavaju. Stimulirajuća eterična ulja (ružmarin, eukaliptus, bor…) u takvoj kupki imaju najbolje djelovanje jer se u toplijima poništava njihov stimulirajući učinak.

LJEKOVITA ULJA - BILINARSKI LEKSIKON

BADEMOVO ULJE: Prunus amygdalis var. dulcis

#1

Pogodno je za sve tipove kože, brzo se i lijepo upija, zbog čega je jedno od najboljih ulja za masažu. Odlično je i za emulzijske sustave ili kao kvalitetni glavni nosač u kojem se otapaju eterična ulja te druga, skuplja biljna ulja. Uz navedeno, ubrzava probavu, snižava "loš" kolesterol, jača imunološki sustav, opušta mišiće... Ljekovita svojstva bademovog ulja su u mediteranskim zemljama poznata još od antičkih vremena, a njegova primjena je univerzalna. Ono se koristi za cjelokupnu njegu tijela, ali i u prehrani... … Nastavi dalje...»

BUĆINO ULJE: Cucurbita oleum

#1

Tamno zelene do crne je boje i uglavnom se dobiva laganim zagrijavanjem i prešanjem sjemenki koštica posebne vrste roda Cucurbita pepo var. styrriaca. Bućino ulje sadrži bjelančevine, minerale, nezasićene masne kiseline i mnoge vitamine. Mnogobrojna istraživanja diljem svijeta provedena na starijoj muškoj populaciji pokazala su da liječi probleme sa prostatom. Još od davnina bućino ulje je poznato kao diuretik, ali i izvrsno sredstvo za čišćenje organizma od crijevnih parazita. Dokazana je i snažna moć ovog ulja u prevenciji oštećenja bubrega uzrokovanih dijabetesom... … Nastavi dalje... »

JASMINOVO ULJE: Jasminum grandiflorum oleum

#1

JASMIN, senzualno ulje, opojnog mirisa, "podgrijava" emocije; afrodizijak. Opušta, smiruje i podiže samopouzdanje; antidepresivno ulje. Koristi se za njegu osjetljive, suhe, masne i iritirane kože; tonik za mokraćni sustav; za reguliranje ciklusa (neredovite menstruacije). U mnogim kulturama bio je na cijeni kao snažan afrodizijak i odlična pomoć u poticanju romantičnog raspoloženja, intimnosti i fizičke ljubavi. Potvrđeno je da uspješno pomaže kod impotencije i frigidnosti. Smiruje, opušta, oslobađa, jača emocije i seksualnu želju te pridonosi povjerenju i razumijevanju između partnera... … Nastavi dalje...»

LJEŠNJAKOVO ULJE: Corylus avellana L.

#1

Najpoznatije je za njegu masne i mješovite kože te se najčešće koristi i kod masaža ljudi s masnom kožom koja ne podnosi druga biljna ulja. Zovu ga prirodnim liftingom. Velike količine vitamina E hladno prešanom ulju lješnjaka donijele su titulu nenadmašnog "zaštitnog faktora" i eliksira mladosti u kozmetici, prije svega u čuvanju, njezi i obnavljanju kože nakon 40. godine života. Ulje lješnjaka je, naime, vrlo slično maslinovu ulju u tri važna parametra: sastav masnih kiselina, sastav triacilglicerola te po sastavu i ukupnoj količini sterola.... … Nastavi dalje...»

ULJE MATIČNJAKA: Melissa officinalis oleum

#1

Po sastavu pripada u aldehidna ulja što određuje njegova najvažnija mirisna i terapeutska svojstva. Miris matičnjaka je svjež, sladak i biljnih nota, a djeluje osvježavajuće i motivirajuće. Nasuprot tvrdnjama iz mnogih knjiga, eterično ulje matičnjaka nije učinkovito protiv herpes virusa, već se za tu tegobu koriste vodeni ekstrakti matičnjaka. Ulje matičnjaka rijetko se upotrebljava zbog cijene, ali postoje i djelotvorne zamjene, poput eteričnog ulja mažurana i usplođa mandarine.... … Nastavi dalje...»

ULJE METVICE: Prunus amygdalis var. dulcis

#1

Jedno je od eteričnih ulja koje bi svakako trebalo imati mjesto u kućnoj i priručnoj ljekarni. Esencijalno ulje djeluje antibakterijski i antivirusno. Stimulira živčani sustav, podiže krvni tlak, djeluje kao stomahik. Stimulira metabolizam jetrenih stanica i pomaže regeneraciji jetre. Lokalno djeluje analgetički pa se primjenjuje kod migrena i glavobolja, reumatoidnog i osteoartritisa. U aromaterapiji, ovo se ulje preporučuje oralno uzimati kod tegoba sa žuči i jetrom te aknama. Povoljno djeluje i kod upaljenih mišića... … Nastavi dalje...»

ORAHOVO ULJE: Olea europaea

#1

Ulje oraha iznimno je bogato esencijalnom omega-3 alfa-linolenskom kiselinom pa se koristi za zaštitu krvnih žila od procesa ateroskleroze, te kod dislipidemija, najčešće kod povišene razine kolesterola u krvi (klinički dokazano). Okusom je daleko ugodnije od lanenog ulje koje se koristi u iste medicinske svrhe. Orahovo ulje je također bogato antioksidansima i jedan je od najboljih izvora antioksidansa među orašastim plodovima. Premda je orah naširoko korišten u kulinarstvu, ulje jezgre oraha kod nas je na žalost vrlo slabo poznato.... … Nastavi dalje...»

RICINUSOVO ULJE : Oleum Ricini

#1

Kroz povijest, ricinusovo ulje se koristilo u vrlo različite svrhe. U drevnoj Grčkoj ricinusovo ulje se koristilo u rasvjeti, kao mast za tijelo i za poboljšanje rasta kose. Kleopatra ga je navodno koristila za izbjeljivanje bjeloočnica. U ayurvedi se ricinusovo ulje koristilo kao sredstvo protiv parazita. Sjemenke su vrlo masne i od njih se dobiva ricinusovo ulje – Oleum Ricini. U samoj sjemenci nalaze se i vrlo otrovne tvari koje često uspoređuju s otrovom kobre... … Nastavi dalje...»

ŠIPKOVO ULJE: Rosa canina oleum

#1

U kozmetici to je ulje prvog odabira za tretiranje bora, strija, hiperpigmentacija, a zajedno s noćurkom (ili boražinom) neizostavni je dio krema i uljnih mješavina za njegu suhe i zrele kože. Koristi se i oralno kod upalnih kožnih bolesti, ateroskleroze (snižava razinu kolesterola u krvi) te kod gastritisa i čira na želucu i dvanaesniku. Ulje ploda divlje ruže pruža sve prednosti retinola, ali bez nuspojava koje se obično dešavaju kod proizvoda koji sadrže retinolnu kiselinu sintetiziranu u laboratoriju.... … Nastavi dalje...»

ULJE CRNOG KIMA: Nigella sativa.

#1

Osnovna mu je namjena – ljekovitost. Djelotvorno je kod astme i alergijskih bolesti kože i dišnog sustava. Štiti od peludne hunjavice do atopijskog dermatitisa zbog čega je dobio naziv prirodnog antihistaminika. Ulje crnog kima pravu snagu i ljekovitost neće pokazati kad se simptomi alergije već pojave, njega je potrebno konzumirati preventivno. Ako je riječ o alergiji na ambroziju treba ga početi piti već početkom srpnja, dakle četiri do šest tjedana prije sezone ambrozije kako bi se stvorio imunitet.... … Nastavi dalje...»

SEZAMOVO ULJE: Sesamum indicum oleum

#1

Aktivira hormone u koži i jača imunološki sustav, grije. Namijenjeno je je osetljivoj koži sklonoj upalama, slabo prokrvljenoj koži, kod psorijaze i za njegu kože pušača. Kao prirodni antioksidans pomaže u smanjenju vidljivosti ožiljaka na koži, tj. namjenjeno je tretiranju svih stanja kože posebno sklonoj čestim upalnim procesima i lošijoj mikrocirkulaciji, a posebice kod osjetljive suhe kože. Uz redovitu uporabu na koži, osjetljivost na UV zračenje značajno se smanjuje, a samim tim, usporava se i proces starenja. Kod oralne primjene pomaže kod dijabetesa, visokog krvnog tlaka, gingivitisa.... … Nastavi dalje...»