KOKICE
KUKURUZ KOKIČAR - KOKICE
Latinski naziv: Zea everta L.
Engleski: Popcorn, popping corn
Kokice (engl. popcorn) je naziv za zrna posebne vrste kukuruza (t.zv. pucavac ili kokičar) koja nastaju pri zagrijavanju na oko 200 °C . Nemasne, nezasoljene ili nezaslađene kokice su niskokalorične i spadaju kao cjelovite žitarice u kategoriju zdrave hrane.
Sadrže:
Bogate su vlaknima, vitaminima B1 i B2, sadrže kalij, ugljikohidrate i magnezij.
Nešto manje sadrže bjelančevine, niacina i folata.
Nastaju od zrna kukuruza, a šalica sadrži oko 31 kaloriju, 4 g masti i 1 g natrija te 3 g vlakna.
Vlakna pomažu u regulaciji probave i u smanjenju razine kolesterola.
U prirodnom obliku ova namirnica ne pridonosi debljanju, ali način pripreme i dodaci koji se jedu s njom stvaraju dileme o stvarnom iznosu kalorija u njima.
Kokice sadrže malu količinu kalorija, ali pripremljene u ulju mogu postati jelo koje deblja.
100 g kokica sadrži 390 kalorija, dok 4 žlice biljnog ulja sadrži 480 kalorija. Primjerice, 150 g kokica koje su pripremljene u kokosovom ulju sadrži 660 kalorija, 30 g masti i 440 mg natrija.
Kokice sadrže beta karoten (66 mcg na 100 g) i kombinaciju luteina i zeaksantina (u količini od 1087 mcg na 100 g). Ako su dodane masnoće koje značajno popravljaju organoleptička svojstva, energetska vrijednost rapidno raste, a količina zaštitnih čimbenika postupno opada.
Pakiranja za mikrovalnu pećnicu:
Pakiranja za mikrovalnu pećnicu također sadrže kalorije i masti zbog raznih konzervansa.
Kokice pripremljene u mikrovalnoj sadrže dvostruko više kalorija od kokica pripremljenih u aparatu te sadrže trans masti koje štete zdravlju.
A ako im je dodan maslac sadrže i do 300 mg natrija po porciji.
Kupujete li kokice za mikrovalnu, odaberite pakiranja koja sadrže 45 do 90 kalorija, 1g ili manje masti i bez trans masti, odnosno bez hidrogeniziranog ulja.
Dobro razmislite prije nego naručite najveću porciju kokica u kinu.
Porcije "filmskih kokica" mogu sadržavati od 600 do 1.200 kalorija i 30 do 60 g zasićenih masti.
Dodaci poput maslaca donose još 200 kalorija na porciju koja tako sadrži gotovo 1.000 mg natrija što uzrokuje nadutost i zadržavanje vode.
Postoji i opasnost od vrećice u kojima se nalaze kokice iz mikrovalne pećnice. Svi gotovi i polugotovi proizvodi koji se pripremaju u mikrovalnoj pećnici uglavnom sadrže PFOA, kako ne bi propustili masnoću izvan pakiranja, a istraživanja pokazuju da ta tvar ima kancerogena svojstva, djeluje na reproduktivni sustav, jetru, štitnjaču i drugo.
Pravi nutricionistički rudnik zlata!
Ljubitelji filma često su i ljubitelji kokica, iako, ne mora značiti.
Mnogi vole kokice čak i ako ne idu često u kino. U današnje vrijeme postoji nekoliko desetaka vrsta kokica, od domaćih do tvorničkih, kao i različitih okusa i nutritivnih vrijednosti.
Teško je povjerovati da je ovako ukusan zalogaj za užinu, sličan svim onim nezdravim grickalicama u supermarketima, a ustvari, može biti vrlo zdrav obrok!
Kokice su jednostavno savršena užina između obroka jer su pomalo zasitne, a ne kvare apetit nadolazećeg obroka.
Dr. Joe Vinson, pionir u analiziranju zdravih sastojaka čokolade, oraha i ostalih namirnica, objasnio je da su polifenoli jače koncentrirani u kokicama, koje u prosjeku imaju 4% vode, dok se kod voća i povrća razvodne u 90% vode koju oni sadrže. Također, istaknuo je kako u tvrdom dijelu, tj. ljuski kokice - koju svi izbjegavaju jer se može lako zavući među zube - najveća koncentracija polifenola i vlakana.
Kokice imaju minimalno kalorija i sadrže vlakna koja su dobra za probavu
"Taj tvrdi dio zaslužuje našu najveću pozornost, to je pravi nutricionistički rudnik zlata!", ističe Vinson sa Sveučilista Scranton, Pennsylvania.
Ukupni rezultati istraživanja naveli su dr. Joea Vinstona na zaključak: "Kokice predstavljaju savršene grickalice jer su jedine grickalice koje sadrže 100% neobrađeno cjelovito zrno.
Ostala zrna se prerađuju i miješaju s drugim sastojcima, te iako se žitarice zovu "cjelovitima" - to samo predstavlja da se 51% težine proizvoda sastoji od cjelovitih žitarica, dodaje Vinson.
Jedna porcija kokica zadovoljava više od 70% dnevnih potreba za cjelovitim žitaricama.
Prosječna osoba dnevno unese pola porcije cjelovitih žitarica, što znači da bi kokice izvrsno i jednostavno popunile tu prazninu, tj. nedostatak unosa.
KOKICE
Pazite kako ih pripremate!
Međutim, Vinson je upozorio da način na koji ljudi pripremaju i poslužuju kokice, može uništiti zdravu sliku o kokicama.
Pržene na ulju, maslacu i s puno soli - kokice postaju nutricionistička noćna mora krcata masnoćama i kalorijama.
"Kokice koje su ispucale na zraku imaju najmanji broj kalorija", izjavio je Vinson.
Kokice iz mikrovalne imaju dvostruko više kalorija od kokica koje su ispucale na zraku.
Vinson je izjavio da kokice ne mogu zamijeniti voće i povrće u zdravoj prehrani. Voće i povrće sadrži vitamine i druge hranjive sastojke koji su nužni za zdravlje, a nema ih u kokicama.
Najbolji način za pripremu kokica je korištenje posebnog aparata, za razliku od mikrovalne pečnice, tave ili woka u koje se dodaje ulje i sol. Primjenom aparata za kokice izbjeći ćete dodane konzervanse i masti koje sadrže kupovne kokice, a moći ćete ih pripremati i u manjoj količini i jesti ih svježe i vruće.
Možete ih pripremiti s niskokaloričnim dodacima poput mješavine začina kao što su bosiljak i origano.
KOKICE
Poreporuka za dijetu:
Budući da su zdrava i prirodna namirnica, kokice mogu biti dio redovne prehrane i onima koji žele smršavjeti.
Ovakav tip dijete uključuje kokice pripremljene u aparatu za kokice i njihovu konzumaciju bez ikakvih dodataka kao što su sol, maslac i slično.
Također, tijekom ovakve dijete trebalo bi iz prehrane izbaciti sve ostale grickalice, masnu i visokokaloričnu hranu.
Svaka hrana koju jedemo u neograničenim količinama može potencijalno postati hranom zbog koje ćemo se udebljati, ali to ovisi i o količini energije koja je potrebna našem organizmu.
Stoga, umjesto raznih slanih i prerađenih grickalica, pripremite kokice iz samog zrna kukuruza te nemojte dodavati ništa nakon pripreme kako biste dobili ukusan i hranjiv međuobrok ili "snack" te povećali unos cjelovitih žitarica u skladu s preporukama nutricionista.
Kokice bez dodane soli i drugih začina već su neko vrijeme hvaljena hrana za mršavljenje zbog vrlo malog broja kalorija i osjećaja sitosti koje ostavljaju.
Ipak, čini se kako bi ovo pucketavo jelo moglo biti puno zdravije za naš organizam nego smo prvotno mislili.
KUKURUZ KOKIČAR
Udio antioksidansa:
Naime, skupina američkih znanstvenika tvrdi da je udio antioksidansa u kokicama veći nego u bilo kojem voću ili povrću.
Antioksidansi imaju snažne pozitivne učinke na naše zdravlje, budući da se bore protiv molekula koje oštećuju stanice.
Kokice imaju vrlo visok udjel koncentriranih antioksidansa, budući da se sastoje od svega četiri posto vode, dok su ti antioksidansi puno razrjeđeniji u voću i povrću, koje nerijetko sadrži i do 90 posto vode.
Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Pennsylvaniji pokazalo je kako jedan obrok kokica ima i do 300 miligrama antioksidansa, što je gotovo dvostruko veća količina od one u obroku voća. Posebno bogatima i nutricionistički vrijednima pokazale su se ljuske kukuruza.
"Ljuske kokica nutricionistički su zlatni rudnik. Ipak, to još uvijek ne znači da se možete potpuno odreći voća i povrća, budući da kokicama nedostaju neki esencijalni vitamini i drugi nutrijenti", - rekao je Joe Vinson, voditelj istraživanja.
Budući da su nezačinjene kokice u potpunosti napravljene od neprerađene žitarice punog zrna, savršena su hrana za grickanje.
Potreba za integralnim žitaricama:
Primjerice, čak i "zdravi" muesli, koje se reklamiraju kao idealna dijetna hrana, u sebi moraju imati tek 51 posto žitarica iz punog zrna da ih se može nazvati integralnima.
Zanimljivo, prosječna osoba zadovoljava tek 50 posto svojih dnevnih potreba za integralnim žitaricama, zbog čega je jedan obrok kokica dnevno idealan dodatak prehrani.
KOKIČAR - DETALJI
NUSPOJAVE:
Na kraju jedno upozorenje: Sve gore navedeno vrijedi isključivo za kokice pripravljene na vrućem zraku.
Pržite li ih na ulju u posudi ili pripremate iz vrećice u mikrovalnoj pećnici, kalorijska vrijednost može im biti i četiri puta veća.