TRANSLATOR

KOMORAČ

cvijet
Komorač (foeniculum vulgare mill.).eng: fennel, d: der fenchel, Fr: le fenouit commun. Biljka: porodica: apiaceae (umbelliferae) - štitarke. Ostali nazivi: koromač, morač, slatki kopar, janež, divlja mirođija. Podrijetlo: Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Stanište: Raste na poljima, i neobrađenimlivadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u Toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi. Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima. Komorač se danas cijeni kao mirodija za pripremanje kolača i kruha. Zrnca komorača, a još češće mljeveni komorač, miješaju se s brašnom tako da pecivo dobiva izvrstan okus. Komorač se pored toga stavlja u juhe, umake, variva i konzervirano povrće. Svježi, nježni listići komorača, kao i svježi korijen, nasjeckaju se u salate....[...]

Nastavi dalje...

KIM

cvijet
Kim (carum carvi l.). Porodica: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Eng: caraway. D: kummel. fr: le carvi. Drugi nazivi: divlji kim, kumen, kumin. Egipčani ga nazivaju; tapnen. Stari Rimljani: cuminum. A Grci: kyminon. Povijest i pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.

Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti....[...]

Nastavi dalje...


KESTEN DIVLJI

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. Poznato je stotinu različitih vrsta kestena. Općenito se dijele na pitome i divlje.

Divlji (samonikli rastu u prirodi) su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena te posjeduju ljekovita svojstva.. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.

S druge strane, pitomi kesten, koji nažalost nije za jelo niti nema nikakva ljekovita svojstva. Pitomi (hibridni) se obično sade po parkovima kao ukrasno drvo, a ljudi ih često krivo imenuju u "divlje", jer nisu jestivi. Nziv "divlji" imaju samonikle biljke u prirodi, a "pitome" su one cijepljene ili genetski modificirane. Nažalost pitomi kesten ima lijep veliki plod te prekrasne cvjetove ali nije upotrebljiv osim za ukras....[...]

Nastavi dalje...


ANIS

anis

Plodovi koji se sabiru dvaput u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne. Korijen se vadi u jesen. Poslije čišćenja korijena od zemlje, reže se na kockice ili rezance te suši na toplom prozračnom mjestu. Iz sjemena se destilacijom dobiva anisovo ulje (oleum anisi). Anis je podrijetlom iz Egipta. Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima: "ako golubinjak namažemo uljem anisa golubovi će ga sigurno prihvatiti jer obožavaju njegov miris." Sjeme anisa sadrži 1-5 % eteričnog ulja, bjelančevina i šećera do 20 %, masnih ulja do 10 %. željeza; ulje anisa sadrži i do 90 % anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd.

Ljekoviti dio biljke: plod

Anis je afrodizijak, antispazmatik, aromatik, antidepresiv, diuretik, dispeptik, ekspektorant, holagog, holeretik, galaktagog, karminativ, mikotik, pektoral, sekretolik, stimulans, tonik i vermifug.[...]

Nastavi dalje...


KLINČIĆ

cvijet
Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu. Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu. Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao). Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva. Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.

Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.

Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije. Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu. Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.

Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija. [...]

Nastavi dalje...


KOPAR

cvijet

Mljeveni plodovi kopra u mlincu za kavu uzimali su se kao začin kod svih dijetalnih jela 3 puta na dan na vrhu noža. Miriše ugodno i aromatično i vrlo je sličan komoraču. Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci). Bolesti bubrega i urinarnih puteva, digestivnih bolesti, glavobolje, gluhoće, grčeva, gušterače - (za bolji rad), kašlja, nesanice, neuroze, nadutost, skleroze, srčane aritmije zajedno sa komoračem, tumora, varikoznih vena, zatvora, za jače lučenje mlijeka, želučanih bolesti, žutice, izgubljenog apetita, lošeg zadaha iz usta.

U kuhinji kao začin, za pripremu osvježavajućeg čaja, te za ubode insekata.

Eterično ulje kopra rabe kao insekticid.

Tinkturu kopra od sjemena rabe kod gripe, grčeva te poremećaja probave.

Ljekovito djelovanje kopra u pučkoj medicini se dosta razvilo tako da su njegova svojstva nadopunjavali i s ostalim ljekovitim sredstvima kao što su med koji se dodavao čaju od kopra za liječenje plućnih oboljenja.

Zatim vino u kojemu se močio ili kuhao plod kopra za umirenje živaca a ako se popilo prije spavanja kod raznih nesanica. - Ženama je poznato poticajno djelovanje na mliječne žlijezde, poželjno kod dojilja. - Za izazivanje mjesečnog ciklusa. - Kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih..

O kopru postoji niz starih izreka koje dosta govore o njegovoj moći, onima, koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta, treba pod glavu staviti svežanj lišća od kopra, bio je jedan od uobičajenih savjeta.[...]

Nastavi dalje...

ZOB

zob
Zob je biljka koja se ubraja u porodicu trava. Klasići zobi sadrže 2 do 6 cvjetića. Nalaze se na raširenoj metlici na vrhu stabljike. Zrna su obavijena pljevom, nesraslom sa zrnom, po čemu se zob razlikuje od drugih žitarica (pšenice, ječma i raži).

Od vitamina mekinje zobi sadrže vitamine B kompleksa, tiamin (1,2 mg), riboflavin (0,2 mg), niacin (1 mg), pantotensku kiselinu (1,5 mg), vitamin B6 (0,1 mg), folna kiselina (31,2 mg, što čini 15% RDA), kolin (32 mg što čini 6% RDA), betain (19,6 mg), vitamin K (3,2 µg). Zobene mekinje na 100 g sadrže 10,6 g dijetalnih vlakana i 180 µg luteina i zeaksnatina.

Za pripremu doručka i raznih slastica najčešće se koriste zobene pahuljice i klice. I na kraju, zob je idealna namirnica za bolesnike i ljude koji se oporavljaju od bolesti, budući da je lako probavljiva, bogata vitaminima (A, B1, B2, B3, B5, B6, E) te uspostavlja ravnotežu elektrolita.

Zob je izvrstan izvor vlakana, omega-3 masnih kiselina, tiamina, željeza, beta glukana i antioksidansa avenantramida. Ova izuzetno zdrava žitarica pomaže u snižavanju lošeg kolesterola, visokog krvnog tlaka i poboljšava imunitet. Redovito konzumiranje zobi može spriječiti dijabetes tipa 2 i rak dojke, posebno u kombinaciji s voćem.

Zob je odličan izvor ugljikohidrata koji pomaže sportašima u izdržljivosti jer povoljno djeluje na metabolizam 45 minuta do 1 sat nakon obroka. Zrna se zobi ponekad prepisuju za razna živčana oboljenja, djeluju kao blagi antidepresivi, lagano podižu razinu energije u slučaju iscrpljenosti kod oboljelih od multipleskleroze, kronične neuralgije i nesanice.[...]

Nastavi dalje...

SEZAM
LJEKOVITOST SJEMENKI

SEZAM

Malene su sjemenke sezama jedan od najstarijih poznatih začina, stoga i ne čudi da su se dodavale pekarskim proizvodima još u vrijeme drevnog Egipta. Sezamu kineska medicina pripisuje ljekovita svojstva, a smatrana je i namirnicom koja usporava starenje.

Sadrže vitamin E koji pomaže u sprječavanju nastanka bora i preranog starenja kože, na što bi pažnju trebale obratiti posebno ovisinice o cigaretama. Sjeme ove biljke bogato je antioksidansima pomoću kojih povlači toksine van iz vašeg organizma.[...]

Nastavi dalje...

MAK DIVLJI

mak

Porijeklom je iz Bugarske i Turske, mak turčinak srodnik je orijentalne vrste maka. U Egipatskim grobnicama nađen je cvijet maka. U Grčkoj i Italiji koristili su se mladi listovi za pripremu salata sve do 16. stoljeća. Mak je jednogodišnja zeljasta biljka s uspravnom stabljikom visine do 60 cm, obrasla gustim dlačicama. Perasto iscijepani listovi su jajoliki.

Cvijet je jarkocrven, svijetlocrven ili bijel, a čim se rascvate i uspravi, odbaci latice. Latice cvjetova se suše i od njih se spremaju sirupi i čajevi, koji se koriste u narodnoj medicini za smirivanje kašlja, pomažu kod prehlade i upale grla, krajnika, pluća, kroničnog bronhitisa i astme. Krunićni listići cvijeta poboljšavaju probavu, smiruju grčeve i bolove u želucu te zajedno sa sjemenkama pomažu kod depresije i nesanice.

Koriste se i za bojenje vina i rakije.

Sjemenje se koristi kao začin za posipanje peciva i kolača, a sjemenke se beru tek kada su čahure potpuno zrele. U narodnoj medicini koriste se za liječenje oboljenja i smetnji sa dišnim organima, želucem i liječenje duševnih bolesti.[...]

Nastavi dalje...


DRAGOLJUB

cvijet

Moda nije rezervirana samo za odjeću. I kod ljubitelja biljaka postoje biljke koje su, ovisno o sezoni, popularne ili manje popularne. Osim ruža koje su, kao i dijamanti, uvijek popularne, ostale biljke s vremena na vrijeme dolaze u modu. Jedna od retro biljaka koje su opet postale in je dragoljub ili potočarka.

Zapadna pučka medicina koristi dragoljub za liječenje: angine, bronhi­tisa, groznice, gljivičnih infekcija, bole­sti bubrega, infekcija respiratornih orga­na, mjehura i mokraćnih putova, infekcija uzrokovanih streptokokom i stafilo­kokom, iritacija kože, prehlade, upalnih stanja usta, za pražnjenje crijeva.

Jestivi delovi biljke su: listovi, cvetovi, pupoljci i semenke. Ovi dijelovi imaju poseban, oštar miris i okus.

Koristi se kao: Afrodizijak, antibakterik, antibiotik, antikarcinomik, antiseptik, antiskorbut, depurativ, diuretik, ekspektorant, emenagog, laksativ, mikocid, stimulans.

Poseban okus daju kajgani i omletu. Mlade sjemeke imaju intenzivniji okus. Usitnjene se mogu dodati tartar sosu, kao zamjena za hren.

U Nemačkoj stavljaju u ocat čvrste cvjetne pupoljke i nedozrele zelene plodove i upotrebljavaju kao pikantan začin.[...]

Nastavi dalje...


MAGNEZIJ

cvijet

Opće je poznato da je magnezij esencijalni sastojak čovječeg i životinjskog organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Zbog toga, sa pravom se može reći da život bez magnezija ne bi bio moguć, tako da magnezij spada među najznačajnije minerale našeg vremena. Dodatna suplementacija prehrane magnezijem stoga se preporučuje kod prevencije srčanih oboljenja i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti i nemira, poremećaja spavanja, trudnoće i dojenja te za prevenciju migrene. .[...]

Nastavi dalje...


CINK

cvijet

Cink je esencijalni mineral koji nalazimo u gotovo svakoj stanici našeg tijela. Smatra se da je količina cinka u tijelu odrasle osobe oko 2 g. Najveću količinu cinka u tijelu nalazimo u retini i muškim reproduktivnim organima, dok ga u znatnoj mjeri nalazimo i u kostima i mišićima. Apsorpcija mu je loša, a glavni dio cinka apsorbira se u jejunumu, tj. u tankom crijevu. Cink sudjeluje u aktivnosti gotovo stotinu enzima, tvari koje omogućavaju odvijanje biokemijskih reakcija u našem tijelu. Cink utječe na osjećaj okusa i na tek. Elementi okusa nalaze se u slini i strukturna su tvar epitelnih stanica sluznice usne šupljine.. Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak teka i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni... Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost..[...]

Nastavi dalje...


ORAH
ORAH - JUGLANS REGIA L.

Latinski naziv: Juglans regia

Njemački: Walnuss die, Nuss

Francuski: Noyer

Regionalni naziv: orih, orak

Narodni nazivi: bijeli orah, laški oreh, ora, orah, orak, oreh, orih, orjev.Opis biljke:

Orah se razvija kao stasito drvo do 25 m visine. Neparno perasti listovi u početku su nešto crvenkaste boje. Muški cvjetovi razvijaju se u pazuhu listova kao obješene rese dok se ženski cvjetovi razvijaju pojedinačno, ili u manjim skupinama, na novim izbojima. Krošnja mu može biti različitog oblika, a obično je prilično široka. Listovi su prilično dugi, te mogu biti ljepljivi i dlakavi kad su mladi, dok su u starijoj dobi glatki. Plod je u početku zelene boje, a kad dozrije, ovoj pocrni i orah ispada van.

Vrijeme cvatnje:

Orah cvate u svibnju prije no što se pojave listovi, a plodovi sazrijevaju u rujnu. Glavni izvor ljekovitih svojstava su listovi oraha, koji se mogu brati tijekom šestog mjeseca, prilikom lijepog vremena. Listove je preporučljivo osušiti čim prije, i to na zraku. Što se nalazišta tiče, kao što je već navedeno, orah se lako može naći po listopadnim šumama.

Stanište:

Orah potječe iz Male Azije i Dalekog istoka te se pojavljuje kao samonikao ili polusamonikao u šumama, a dosta se i uzgaja. Kako je orah vrlo osjetljiv na niske temperature, razvija se dobro na položajima gdje nema mrazova i u dubokoj zemlji, što je podloga na kojoj raste kamenitija, tim su plodovi manji, a sjemeni omotač deblji.

Gotovo svaka okućnica ima poneki orah i svi znamo da oko oraha ništa ne raste, a kukci ga izbjegavaju. Razlog tome je spoj hidrojuglon koji se izlučuje iz korijena. U manjoj količini ga sadrže listovi, kora i zelena ovojnica oraha. U dodiru s tlom ili zrakom hidrojuglon oksidira u juglon koji otežava klijanje, usporava rast ili čak uzrokuje propapanje nekih biljnih vrsta. Čak i nakon oraha, na tlu na kojem je živio orah je otežan rast drugih biljaka. Potrebno je barem dvije godine da se juglon raspadne i zemlja očisti.

Ljekoviti dijelovi biljke: beru se:

- listovi koji se beru u mjesecu lipnju, brzo se osuše kako bi i nakon sušenja zadržali zelenu boju i na taj način ostali djelotvorni;

- nezreli plodovi sabiru se u lipnju i srpnju mjesecu za proizvodnju orahove rakije koja služi za jačanje želuca;

- zreli plodovi imaju izrazito balzamičan miris i oštar, gorak i trpak okus. U suhom stanju miris se gubi.

Od davnina su poznata ljekovita svojstva oraha, sabiru se kora, rese i sok (travanj, svibanj), listovi (lipanj), nezreli plodovi (lipanj, srpanj) te zreli plodovi (rujan).Ljuska...

Malo je osoba koje mogu reći da nikada u životu nisu barem pokušale slomiti ljusku oraha... no jeste li znali da bacajući ljusku s njom bacate i dragocjeni ljekoviti sastojak? Osim koštunjičave orahove ljuske, ljekoviti su kora stabla, mlade grančice s pupoljcima, zeleni ovoj oko ploda pred zriobu, listovi, muške rese i mladi plodovi.

Neki od problema pri kojima nam orah može pomoći su pojava peruti na vlasištu, kraste i svrab vlasišta, ispadanje kose te bolesti krajnika, grla i dušnika. Osim toga, orah sadrži velike količine serotonina koji pruža osjećaj sitosti pa je šačica oraha možda najzdraviji međuobrok koji već u malim količinama može utažiti vašu želju za hranom i pomoći vam da skinete višak kilograma.

Važno je ipak naglasiti da su orasi bogati biljnim mastima pa je, ako ih koristite na ovaj način, bolje ne pretjerivati u količini. Neobični pripravci od oraha, poput bijelog vina s lišćem oraha mogu pomoći čak i kod ozbiljnih bolesti, poput žutice i šećerne bolesti.

Drvenaste ljuske i kora oraha koriste se kao ogrjevni materijal i u cvjećarstvu za izradu cvjetnih aranžmana.

Ako kažemo da je dokazano da se kombinacija oraha i meda ne može porediti ni sa nekim najmoćnijim farmaceutskim preparatima onda možemo donijeti zaključak da se radi o izuzetnom prirodnom lijeku.

Vanjska ljuska ploda oraha … koristi se zapripremu orahove rakije koja u umjerenim količinama blagotvorno djeluje na želudac. Vanjsko usplođe ploda obiluje solima, nadalje sadrži masno ulje, tanin, jabučnu, citronsku i oksalnu kiselinu, hidrojuglon, peroksidazu i emulzin.

Lišće oraha…

Je također ljekovito, baš poput plodova. List sadrži tanin, ulje žućkaste boje, kiseline te tvari ljutog i gorkog ukusa. Od lišća se mogu spravljati sirupi, ekstrakti, tinkture, ali i boje za kosu i kožu, kozmetičke kreme i ulja za sunčanje.

Lišće je najbolje upotrijebiti dok je zeleno i svježe. Listovi oraha imaju i insekticidno djelovanje.

Svježi listovi oraha jakim mirisom tjeraju mrave, moljce, uši, stjenice i druge kukce.

Čaj od mladog lišća oraha kojem se dodaje med upotrebljava se kao sredstvo za detoksikaciju organizma, jačanje želuca i poboljšavanje probave i krvne slike, protiv čireva, kostobolje, gnojnih rana te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju.

Drvo oraha …

Koristi se kao kvalitetno drvo za proizvodnju namještaja.


ORAH - DETALJIPovijest:

Orah potječe iz Azije odakle je preko Grčke udomaćen u srednjoj Evropi. U sojenicama kamenog doba našlo se u Italiji i Francuskoj spremište za orahe i orahove ljuske.

Najstarije zabilješke o orahu potječu od Dioskurida koji mu daje naziv "kraljevski orah". Kozmetička primjena oraha, tj. bojenje u tamno ženske kose bilo je poznato već u staroj Grčkoj.

Poznati tiranin Dioniz iz Sirakuze (oko 400. god. p. n. e.) bio je toliko nepovjerljiv da se ni od vlastite kćeri nije dao brijati britvom, jer se britve bojao kao oružja za ubojstvo, pa mu je ljubimica kćerka morala spaljivati bradu užarenim ljuskama oraha. Orah se već u starom vijeku dosta upotrebljavao u pučkoj medicini kao sveto drvo Jupitra (Jovis glans).

Kombinacija meda i oraha našem organizmu osigurava sve neophodne vitamine, mineralne materije, bjelančevine, masti, ugljikohidrate te još mnogo toga.

- Zbog svoje vrijednosti nazivali su ga „ kraljevskim orahom“, a u narodu se pojavila i izreka: "Kao što nije sigurna sjemenka u ljusci oraha, tako je nesigurno i sve što čovjek očekuje u braku".

- Budući da jezgra oraha izgledom asocira na mozak, smatrali su je hranom koja potiče rad mozga!

- Poslovica kaže: "U kameno doba, dok je čovjek jeo žireve, bogovi su jeli orah!"

- Zanimljiva pojava kod oraha je tzv. apomiksis, plod sa sjemenom nastao bez oplodnje, čest slučaj i kod limuna.

Njegova višestruka iskoristivost čini ga stvarno kraljem među voćem:

- svježi listovi koriste se za bojenje kose i kože (zbog juglana koji sadrže), juglon dobiven iz svježih listova i usplođa dodaje se kao boja kremama i uljima za sunčanje

- poznato je i da listovi djeluju insekticidno, svježi listovi zbog jaka mirisa tjeraju kućne nametnike, osobito mrave, moljce, uši, stjenice i druge kukce

- od omotača ploda oraha priprema se orahova rakija koja se smatra univerzalnim sredstvom za sve probleme sa želucem

- od mladih zelenih oraha proizvode se sirup, ekstrakt, tinktura, orahovo ulje

- od mladih pupoljaka radi se mast protiv prhuti i ispadanja kose - orah je svoju upotrebu našao i u drvnoj industriji kao vrlo kvalitetno drvo za proizvodnju namještaja, a drvenaste ljuske koriste se kao ogrjevni materijal, nastirka pa čak i u cvjećarstvu kod izrade aranžmana

- naravno orah je neizostavna namirnica za pripremanje kolačaORAH - JEZGRA - ULJEEnergetska i nutritivna vrijednost:

Listovi oraha sadrže tanin, eterično ulje ugodna mirisa, gorke tvari, jedan alkaloid i drugo.

Ruski znanstvenik Mičurin prozvao je orah "voćkom - kombinatom" jer se kod oraha koristi sve: i lišće, i pupoljci, i mladi, nezreli orasi, i ljuska mladih oraha, i zreli plodovi i drvo.

Listovi oraha sadrže tanine, eterično ulje, inozit, kvarcetin, gorke tvari te juglan.

Ljuska sadrži tanin, masno ulje, oksalnu, limunsku i jabučnu kiselinu, emulzin, peroksidazu, hidrojuglan, inozitol, smole te mnoge soli.

Jezgre oraha sadrže preko 50 % masnih ulja, nezasićenih masnih kiselina, aminokiseline, bjelančevine (16%), ugljikohidrate (18%), mineralne soli, vitamin A, u manjim količinama vitamine C, E, B6, folnu kiselinu, Zn, Cu, Mn, K, Ca, P, J, S, Mg. U orasima su nađeni i flavonoidi (tvari antioksidativnog djelovanja) a pomažu u borbi protiv karcinoma i srčanih bolesti.

Iako je kaloričan (na 100g ima 698 kcal ili 2924 kJ) i mastan, zbog brojnih ljekovitih svojstava ipak se preporuča njegova upotreba posebno stoga jer je dokazano da djeluje na smanjenje sadržaja ukupnog i štetnog LDL kolesterola u organizmu.

100 g - 654 kcal / 2738 kJ, 65% masti (polinezasićene 72%, mononezasićene 14%), 15% proteina i 13,7% ugljikohidrata. Minerali: kalcij (98 mg), željezo (3 mg), magnezij (158 mg), fosfor (346 mg), cink (3 mg), bakar (1,6 mg), mangan (3,4 mg) i selen (5 mcg). Vitamini: vitamini B kompleksa, tiamin (0,3 mg), riboflavin (0,15 mg), niacin (1,1 mg), folna kiselina (59 mcg), vitamin E (23 mg) i vitamina K (2,7 mcg).

Fitonutrijenti: 72 mg fitosterola i 64 mg beta-sitosterola.

Orah jača imunološki sustav, uravnotežuje tlak, pomaže kod slabe jetre, koristi se kao oblog za rane, te kod raznih kožnih bolesti kao što su akne, tvrdokorni ekcemi, ozebline, čaj se koristi za grgljanje te protiv proljeva, u obliku kupelji koristi se kod znojenja ruku i nogu, čaj od resa koristi se protiv pucanja kapilara i krvarenja hemoroida i za brojna druga stanja. Kao i kod svih droga koje sadrže trijeslovine, i ovdje je potreban oprez jer kod osjetljivih ljudi može uzrokovati slabost i povraćanje.

Ljekovitost:

U službenoj su upotrebi listovi oraha (Folia Juglandis) i osušeno zeleno usplođe ploda (Cortex Juglandis fruetus, Cortex Juglandis regiae nucum).

Čaj od listova oraha primjenjuje se kao sredstvo za čišćenje krvi. Izvana djeluje čaj od listova oraha za jačanje kao kupelj, oblozi ili za ispiranje kod skrofuloze, otečenih žlijezdi, rahitičnog oboljenja kostiju, kod gnojenja kostiju, oteklina kostiju, krvarenja zuba, očnog katara, oboljenja zubnog mesa i kod stanja opće slabosti. Vrlo dobri rezultati pokazuju se kod bubuljica, krasta na glavi, lišaja na bradi, mliječnih krastica (erusta lactea), gnojnih osipa te kod prekomjernog znojenja nogu i bijelog cvijeta.

Nakon što je otkriveno da samo sedam oraha na dan pruža zaštitu od srčanih bolesti, orasi su odmah proglašeni superhranom. No orašaste plodove već dugo smatraju najsavršenijom hranom u prirodi.

Otkriveno je da od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najveću razinu antioksidanata. A kad se govori o hrani koja je zdrava za srce, orasi se nalaze među tri najzdravije namirnice.

Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Ne čude stoga istraživanja koja pokazuju da redovno uzimanje oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.

U najnovijem istraživanju znanstvenici sa Sveučilišta Scranton u američkoj državi Pennsylvania analizirali su sadržaj antioksidanata u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistacijama, lješnjacima, brazilskim orasima, pekan orasima, makadamija orasima i indijskim oraščićima.

Voditelj studije dr. Joe Vinson kaže: "Orasi su rangirani iznad kikirikija, badema, pekan oraha, pistacija i drugih plodova. Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. Nažalost, ljudi baš ne jedu puno oraha. Naše istraživanje ukazuje da u sklopu zdrave prehrane treba jesti više oraha."

Tim dr. Vinsona otkrio je da su osim po količini antioksidanata orasi superiorniji i po jačini antioksidanata koje sadrže. Oni koji se nalaze u orasima su 15 puta snažniji od vitamina E koji je na glasu kao vrlo snažan antioksidant.

Znanstvenici ističu da je prednost oraha to što ih ljudi jedu neobrađene. Toplina od pečenja u pravilu smanjuje antioksidantska svojstva oraha i bilo kojeg drugog orašastog ploda.

Nažalost, mnogi izbjegavaju orahe jer misle da su masni i debljaju. No orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti. Jedete li orahe nećete se udebljati, osim toga mogli biste i smršavjeti jer oni izazivaju osjećaj zasićenosti.

"Sedam oraha na dan idealna je količina kako bismo dobili maksimalnu korist od njih", dodao je dr. Vinson.

Latinsko ime Juglans regia. dolazi od "Jovis glans"= Jupiterov žir, te "regia"= kraljevski dvor, što potvrđuje njegovu plemenitost.

Plod…

Svojim izgledom podsjeća na mozak, pa medicinari znaju istaknuti da usjeci i bore ploda oraha izgledaju kao neo-korteks. Plod ne podsjeća slučajno na mozak jer konzumiranje ploda oraha pomaže u razvoju više od tridesetak neuro-transmitera za moždane funkcije. Naime, visoki udio omega-3 masnih kiselina u orahu čini ga izvrsnom hranom za mozak.

Plod oraha je u prošlosti prozivan hranom bogova.

Naime, plod oraha ima mnoga ljekovita svojstva jer sadrži visokovrijedne nutritivne sastojke. Nutricionisti preporučaju dnevnu konzumaciju sedam plodova oraha ili oko 30 g ovih, kažu, bogova dostojnih plodova jer to može pozitivno utjecati na zdravlje.

U orahu ima puno fitonutrijenata od kojih se čak 90% nalazi u tankoj kožici ploda koja plodu daje blago gorak okus. Nutricionisti savjetuju dnevnu konzumaciju oraha kao prevenciju metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti, a posebice dijabetesa tipa 2 te bolesti krvožilnog sustava. Orah snižava razinu "lošeg" LDL kolesterola, ali i ukupnog kolesterola, povećava udio vitamina E, smanjuje mogućnost zakrečenja krvnih žila i smanjuje rizik od upala.

Tu ne prestaje blagotvorni učinak oraha na ljudsko zdravlje jer su istraživanja pokazala da orah zbog visokog udjela antioksidansa ima i antikancerogeno djelovanje i smanjuje kronični oksidativni stres. Iako orah ima visoko kalorijsku vrijednost, uravnoteženo konzumiranje oraha može dovesti do gubitka tjelesne težine i prevencije pretilosti. Osim toga, orah pomaže u regulaciji spavanja jer posjeduje bioučinkoviti oblik hormona melatonina.

S obzirom na činjenicu da se udio melatonina sa starenjem smanjuje, svim osobama iznad 40 godina preporučuje se redovita konzumacija plodova oraha. Orasi čuvaju i kosti jer njihova visoka koncentracija omega-3 kiselina koje potiču metabolizam kalcija i stvaranje kolagena pozitivno utječe na čvrstoću kostiju i jačanje strukture moždine kralježnice.

Osim toga, plod oraha jača imunološki sustav, uravnotežuje tlak i pomaže funkciju jetre.

Prednost oraha jest u tome što ih ljudi jedu sirove, odnosno termički neobrađene. Toplina od pečenja smanjuje antioksidantska svojstva oraha pa se preporuča konzumacija sirovih plodova. Orah se u kulinarstvu najviše koristi kao namirnica za pripremanje kolača, ali vrlo je dobar sastojak i mnogih drugih jela.

Iako se plodovi oraha konzumiraju kada su zreli, i nezreli zeleni plodovi oraha se mogu koristiti za proizvodnju sirupa, ekstrakta, tinktura i cijenjenog orahovog ulja. Posebno je cijenjen ljekoviti sirup koji se može primjenjivati i vanjski i unutarnje.ORAHNJAČAPrimjena u pučkoj medicini:

Snižavanje kolesterola

Prehrana bogata orasima smanjuje kolesterol, pokazalo je 13 naučnih studija. Preporučuje se 30 g dnevno, svaki dan cijelog mjeseca da bi uočili pozitivne promjene.

Primjena u pučkoj medicini: zeleni ili osušeni listovi rado se primjenjuju u obliku čajnog oparka protiv šećerne bolesti i žutice.

Primjena u liječenju životinja:

Zeleno usplođe orahovog ploda daje se govedu i ovcama ili u krmi ili se daje izravno i to kod proljeva, rastvaranje mokraće, crijevnih nametnika, prazničke bolesti, nadama, probavnih teškoća i kolika. Skuhano zeleno usplođe orahovog ploda služi kao sredstvo za rane u obliku obloga kod svih vrsta čireva, bage i otečenih zglobova.

Primjena u kozmetici:

Najpoznatije i potpuno neškodljivo sredstvo za bojenje kose jest zeleno usplođe oraha. Jedna šaka zelenog usplođa dobro se skuha, uvarak se filtrira, doda se komad stipse veličine oraha i ponovo se prokuha.

Tom se tekućinom temeljito pere kosa. Neupotrebljena tekućina stavi se u bocu i čuva na hladnom mjestu do slijedeće upotrebe.Kupovanje i čuvanje:

Najčešće se kupuje orahova jezgra bez ljuske, bilo da je to na tržnici u rinfuzi ili u voćarnama i supermarketima u pakiranjima od 100 g, 200 g ili više. Ako kupujete orah u rinfuzi, obratite pažnju na boju gdje je lomljena jezgra, koja treba biti svjetlija i ujednačena te da smeđa kožica bude neoštećena.

Najbolje je takav plod pomirisati ili pak probati jezgru jer orah ima veliki postotak masnoće koja se lako užegne. Kod kupovanja pakirane orahove jezgre prvenstveno obratite pažnju na deklaraciju i rok trajanja koje svako pakovanje mora posjedovati, no ako je pakiranje providno obratite pažnju i na izgled jezgre.

Jezgra prilikom kupnje ne bi trebala biti jako lomljena, već treba biti u obliku polovica i četvrtina. Jezgra oraha može biti i mljevena pa pakirana od 100 do 500 grama. Orahe možete kupiti i u ljusci koja treba biti cijela i neoštećena te ujednačene vanjske boje bez masnih mrlja koje su znak kvarenja.

Jezgre oraha čuvajte na hladnom i suhom mjestu u celofanskim ili papirnatim vrećicama ili pak u hladnjaku u posudama s hermetičkim poklopcem nekoliko mjeseci, a ako orahe pohranite u vakuum vrećicama u zamrzivaču, možete ih čuvati godinu dana.

Kulinarska primjena:

Neki ga vole u kolaču, neki s palačinkama, a neki u neobičnim slanim slasticama. Pri traženju biljaka sa željenim ljekovitim svojstvima ne moramo nužno lutati napuštenim livadama ili zaći duboko u šumu. Biljke poznatih gurmanskih kvaliteta vrlo često odlikuju i ne toliko poznata ljekovita svojstva.

Jedna od takvih biljaka je i najdraži nam orah.

Kao namirnica u ljudskoj prehrani orah se koristi od samog stvaranja svijeta.

Biblija već u samom svom uvodnom poglavlju orašaste plodove stavlja uz žitarice i voće među idealnu prehranu koju je Bog namijenio čovjeku.Zanimljivosti:

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) zabranila je kompaniji Diamond Foods prodaju njenih oraha u SAD, navodno zato što im je pripisivala ljekovita svojstva.

Zapravo, na etiketi oraha je pisalo da su orasi bogati omega 3 masnim kiselinama.

Takva tvrdnja, veli FDA, može se odnositi samo na lijekove, pa Diamond Foods mora ishoditi registraciju svojih oraha kao lijeka, što je skupa i neizvjesna procedura. Bez toga, ti se orasi ne smiju prodavati.

Pritom je FDA zanemarila rezultate 35 znanstvenih istraživanja, koji pokazuju povoljne učinke oraha na krvožilno zdravlje i srčanu funkciju, iako su im ta istraživanja dostupna u američkoj nacionalnoj knjižnici. FDA inzistira da proizvođač podnese poseban zahtjev za registraciju oraha kao lijeka i prođe kroz kompliciranu proceduru, kao da ljekovitost oraha već nije utvrđena. "Utvrdili smo da promovirate svoje proizvode s orasima kao lijekove, jer ih namjenjujete prevenciji, ublažavanju i liječenju bolesti", napisala je FDA proizvođaču, prigovorivši mu i da se dotični orasi ne smiju preporučivati protiv bolesti čije je dijagnosticiranje i liječenje dopušteno samo ovlaštenim stručnjacima.

Jasno je da, kao i uvijek, FDA brani financijske interese farmaceutskih kompanija, jer ako se dio populacije prebaci na biljnu terapiju, njihovi prihodi će se smanjiti.

Općenito o orahu ….

Orah potječe iz Azije, a u Europu su ga donijeli rimski legionari. Ime oraha na latinskom je Juglans regia koje dolazi od "Jovis glans" (Jupiterov žir) + "regia" (kraljevski dvor), što ukazuje da je orah u rimskoj kulturi uživao veliki ugled. Zvali su ga i "kraljevskim orahom“ u narodu proglašavali hranom bogova. Hranjive vrijednosti oraha poznate su od davnina. Biblija u idealnu prehranu koju je Bog namijenio čovjeku svrstava orahe, odnosno orašaste plodove te žitarice i voće. Postoji dvadesetak vrsta oraha, ali dvije najpoznatije su perzijski orah (Juglans regia) koji potječe iz Azije i Dalekog istoka, i crni orah (Juglans nigra) koji je rodom iz Sjeverne Amerike.STABLO ORAHA

Recepti….

ČAJ:

Čaj od mladog lišća oraha, uz dodatak meda, koristi se za čišćenje, poboljšanje krvne slike i jačanje krvi, zatim jačanje želuca, olakšavanje probave, protiv raznih čireva, kostobolje, gnojnih rana svih vrsta, te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju.

Efikasan je u liječenju rahitičnih oboljenja kostiju, opće slabosti organizma, krvarenja zuba i bolesti desni.

Vrlo dobri rezultati postižu se u slučaju saniranja bubuljica, krastica na glavi, lišajeva na bradi, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu i bijelog pranja.

Protiv tih bolesti uzima se 5 jedaćih žlica usitnjenih i osušenih listova koji se stavljaju na močenje kroz 24 sata u 1 litru bijelog vina. Nakon što je procijeđeno, pije se po 1 mala čašica vina ujutro na tašte i uveče prije spavanja. Bilinar Kunzle preporuča protiv bijelog cvijeta čaj pripremljen od cvjetova oraha i to 2 čajne žlice cvjetova za 1 šalicu čajnog oparka.

Čaj možete spremiti tako da jednu veliku žlicu svježeg ili suhog orahovog lišća prelijete s pola litre kipuće vode te ostavite stajati 5 minuta. Čaj nakon toga procijedite i pijte tijekom dana na gutljaje.

SIRUP:

Od zelenih nedozrelih plodova ili samo od zelene ljuske, uz dodatak meda, priprema se ljekoviti sirup. Kod vanjske primjene orah se koristi za obloge i kupanje, protiv upale očiju, kroničnog ekcema i nečistih rana, a može da posluži i kao odličan preparat za kosu.

Mladi, zeleni orasi su bogati vitaminom C te drugim vitaminima te se stoga stavljaju u med kao "slatko". S obzirom na to da predstavlja pravu riznicu vitamina proizvodi od oraha daju se bolesnicima, slabašnoj djeci i slabokrvnim osobama. Kada se trljaju na zraku, svi dijelovi biljke potamne i "ofarbaju" ruke crnom bojom koja se teško skida. Međutim, upravo zahvaljujući toj osobini od oraha se dobiva kvalitetno ulje koje se nanosi na kožu prije sunčanja, kako bi se osiguralo ravnomjerno i lako tamnjenje.

Sastojci: 1 kg zelenih oraha, 1 l vode, 2 kg meda

Priprema: Sakupite mlade, zelene orahe, operite, narežite na četvrtine pa kuhajte 2 sata. Procijedite pa dobivenu tekućinu pomiješajte s medom, a zatim ponovo kuhajte da se zgusne ko sirup.

Primjena: Jedna žlica za kavu sirupa na 1,5 dl vode ili čaja, 2 do 4 puta. Sirup se koristi za jačanje želuca i štitnjače te mišića i čitavog organizma.

Razrijeđen se koristi za grgljanje kod upale grla i usne šupljine.

PROTIV ZNOJENJA NOGU:

U 2 litre vode potopiti po 5 većih žilca usitnjenog orahovog lišća i kore mladog hrasta. Zakuhati i ostaviti na vatri 10 minuta. Kada pripravak postane mlak u njemu oprati noge. Ne brisati noge nakon pranja već ih ostaviti da se osuše na zraku.

ZA JAČANJE KOSE:

Samljeti 10 žlica orahovih jezgri i staviti u 1 litru alkohola (96%). Bocu sa mješavinom dobro zatvoriti i ostaviti je da stoji na toplom mjestu 2 tjedna. Dobivenom tekućinom svaku večer masirati kožu glave, zatim oprati kosu i osušiti.

RAKIJA OD ORAHA (ORAHOVAČA):

Sastojci: 1 l rakije, 20 mladih zelenih oraha, 1g klinčića, 1 g cimetove kore, 1 g suhog korijena đumbira, 250 g šećerne otopine

Priprema: Operite orahe, narežite na četvrtine i prelijte rakijom, dodajte klinčić, cimet, đumbir, začepite pa stavite na sunčano mjesto neka stoji mjesec dana; sada dodajte u rakiju šećernu otopinu i ponovo stavite na sunce na mjesec dana; nakon toga procijedite i možete koristiti.

II.način:

Priprema orahove rakije iz zelenih plodova:

Zeleni se orasi uberu krajem lipnja ili najkasnije početkom srpnja, operu hladnom vodom, osuše, narežu na tanke ploške i stave u bocu. Tome se doda nešto đumbira, klinčaca ili cimeta i sve se prelije jakom rakijom. Za 1 litru rakije računa se 20 do 25 nezrelih oraha, te po 0,5 g đumbira i cimeta kao i 1 g klinčaca. Boca se dobro začepi i kroz mjesec dana ostavi na suncu ili u blizini peći. Zatim se boca otvori i doda 0,25 litre šećerne vode. Šećerna voda se priprema iz zasićene šećerne otopine koja se jednom prokuha i ohladi. Tek nakon toga smije se uliti u raniji pripravak. Sada se ponovo rakija ostavi dobro začepljena na suncu daljnjih 3 do 4 tjedna, nakon čega se konačno procijedi.

Rakija je djelotvornija što dulje stoji.

MAST:

Sastojci: 5 žlica mladih pupoljaka, 1 kg svinjske masti

Priprema: Pupoljke kuhati u masti pola sata, spremiti u ambalažu s poklopcem, ohladiti, čuvati u hladnjaku.

Primjena: Protiv prhuti i opadanja kose.

Tinkture i masti bolji su odabir za borbu protiv kožnih problema. Da biste pripremili tinkturu protiv ispadanja i za bolji rast kose, isjeckanim pupoljcima i mladim grančicama napunite bocu, a zatim ih prelijte rakijom i ostavite 3 tjedna na suncu ili toplom mjestu. Tako dobivenu tinkturu, procijedite i mažite 2 puta dnevno.

Ako pak patite od žutice ili šećerne bolesti, da biste olakšali njihove simptome stavite 4 velike žlice suhog, u prah samljevenog lišća ili mnogo svježeg lišća u bocu i prelijte bijelim vinom. Ostavite ovakvu mješavinu stajati 48 sati, a zatim procijedite i pijte po jednu čašu pola sata prije doručka i jednu čašu navečer prije spavanja.

PRIRODNI LIJEK ZA ANEMIJU na bazi meda i oraha – Pripremiti smjesu od pola kilograma meda i pola kilograma mljevenih oraha i soka od jednog limuna. Sve zajedno dobro izmiješati te pripravak uzimati 3 puta dnevno po jednu žlicu. Med sa orahom je dobar za oporavak iscrpljenih i anemičnih osoba.

VISOKI KRVNI TLAK – Kod problema sa visokim krvnim tlakom preporučuje se svakodnevno uzimanje 100 grama oraha i iste količine meda u periodu od 45 dana.

GLAVOBOLJE – ne samo da je jako ukusna slastica med u kombinaciji s orasima, već zaista dokazano i pomaže kod problema sa glavoboljom i nesanicom.

ČIR NA ŽELUCU – kod problema sa čirom potrebno je pripremiti orahovo mlijeko sa medom. Priprema je vrlo jednostavna; 20 grama mljevenih oraha pomješa se sa vrelom vodom, dobro promućka i procijedi. U mlijeko dodati 2 žlice meda i uzimati pola sata prije svakog jela 2-3 žlice.

PROTIV IMPOTENCIJE pomaže od davnina oproban recept: mljeveni orah pomiješan sa medom u istom omjeru. Uzimaju se dvije žlice dva-tri puta na dan, pola sata poslije jela. Da bi se postigli željeni efekti proces treba trajati najmanje od 20 do 30 dana.

KOD ANEMIJE – Pripremiti smijesu od pola kilograma livadnog meda, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve se dobro izmješa i uzima svaka tri do četiri sata. Smijesa je vrlo dobra za oporavak anemičnih i iscrpljenih osoba.

Osim navedenih recepata za zdravlje od meda se često izrađuju i prirodne maske za lice kako bi uljepšali svoju kožu, naime potrebno je napraviti u nekoj posudici smjesu od 2 čajne žličice meda i jednu do dvije žlice mlijeka. Dobro izmješati i na licu držati najmanje 20 minuta nakon čega je potrebno lice isprati mlakom vodom. Osim mlijeka isti recept za masku možete napravit i sa par kapi limuna.

Nemojte oklijevati zasaditi ovo divlje drvo ispod kojega ništa ne raste i od kojeg kukci bježe. U njemu se krije najsuperiornija hrana i lijek. Dnevno uzimanje nekoliko oraha pomoći će vam da očuvate prirodno zdravlje i ravnotežu bez ikakvih potreba za uzimanjem bilo kakvih dodataka.

Izvori: Zelena ljekarna, James A. Duke, Marjan Tisak, Split 2002., Božja biljna ljekarna, Pater Juro Marčinković, Školska knjiga, Odjel za kemiju: Changchun Normalno College, Changchun 130032, Kina, i Food Research program, Poljoprivreda i Agri-Food Kanada, 93 Stone Road West, Guelph, Ontario N1G 5C9, Kanada

ORASINUSPOJAVE:

Nisu mi poznatemolimo pročitati izjavu