SJEMENKE SUNCOKRETA
SJEMENKE SUNCOKRETA
Latinski naziv: Helianthus annuus L.
Engleski: Sunflower
Obitelj: Glavočika i roda (Helianthus)
Botaničko ime: Helianthus potječe od grčkih riječi helios (sunce) i anthos (cvijet)
Opis biljke:
Suncokret je najveća i jedna od omiljenijih biljaka iz porodice glavočika i roda (Helianthus).
Korijen mu je čupav i vlaknast, koji tvori mnoštvo prostranih korjenčića, a može prodrijeti u dubinu do 3 m. Zbog dubokog korijenja i sposobnosti da upije vodu i štetne tvari, suncokret se često koristi za isušivanje močvarnog tla i čišćenje zagađenog tla (otpadnih voda, olova, radioaktivnih tvari).
To je osjetljiva jednogodišnja biljka koja voli posve sunčan položaj i propusno tlo.
Sjeme se sije u ljuskama u proljeće, a kasnije se prorjeđuje ili presađuje.
Cvate žutim cvijetom velike ljubičasto-smeđe sjemene glavice od kasnog ljeta do mraza.
Cvijet se bere kada cvjetna glavica padne, te se obješena ostavi dok ne ispadnu sjemenke.
Nije pogodan za uzgoj u zatvorenom.
Stabljika izrasta iz korijena kao razgranata ili jednostavna, svijetlozelena, ispunjena prozirnom srčikom.
Središte glavice čine sitni žutosmeđi ili crvenosmeđi cjevasti cvjetovi, a okružuju ih žute jezičaste latice, duge i do 10 cm.
Iz središnjih cvjetova suncokreta razvijaju se ovalni i pljosnati, crni ili prošarani plodovi.
Unutar svakog ploda nalazi se po jedna svjetlosiva sjemenka, bogata biljnim mastima, vitaminima, bjelančevinama, mineralima i balastnim tvarima.
Od latice suncokreta u narodnoj se medicini priprema čaj i tinktura, imaju gorkast i sluzav okus i blago mirišu na med, a sadrže antocijanske glikozide, ksantofil, kolin, betain, karotenoide, fitosterine, sapogenine, suncokretovu kiselinu.
Sjemenke suncokreta imaju veliku hranjivu vrijednost i izuzetno su bogate uljem.
Povijest:
Domovinom suncokreta smatra se jugozapad sjeverne Amerike, Perua te Meksika. Prije 3.000 godina bio je neizostavna namirnica u prehrani sjevenoameričkih Indijanca, a Maje su ga štovale kao simbol svjetlosti i plodnosti. Od najranije povijesti čovječanstva sjeme biljaka smatra se najvažnijim i najboljim namirnicama. Indijanci iz Sjeverne, Srednje i Južne Amerike od svih vrsta sjemena najviše su cijenili sjeme suncokreta.
Tako je ta biljka postala simbolom boga Sunca jer u rano jutro svoje cvjetove okreće prema Suncu koje se rađa. Legenda kaže kako je suncokret stvorio bog sunca Apolon, pretvorivši u njega zaljubljenu djevojku kako bi svakog dana mogla slijedilti sunce u njegovu prolasku nebeskim svodom.
Po toj karakteristici suncokret je i dobio ime. Španjolci su, osvajanjem američkog kontinenta, donijeli sjeme suncokreta u Europu 1504. godine, jer im se svidio cvijet i prvi suncokreti procvjetali su u madridskim botaničkim vrtovima, kao ukrasna biljka. Suncokret se brzo proširio po Europi, ali tek 1830. godine utvrđeno je da ima puno više od lijepog izgleda, kada su u južnom dijelu Rusije, u Saratovu prvi put iz suncokretova sjemena iscijedili ulje. Od tada do danas Rusija je među najvećim proizvođačima visokovrijednog suncokretovog ulja.
Kasnije je otkriveno, što su Indijanci odavno znali, da je sjeme ukusna poslastica i da daje ulje. Početkom 20. stoljeća i u ostalim europskim zemljama počeo je uzgoj suncokreta. Danas je poznat kao kultura sunčanih, toplih i periodično suhih staništa. Od ukupne proizvodnje svih uljarica, na suncokret otpada 90-95%.
Obožavaju ga bumbari i pčele, svojim žutim vedrim laticama simbol je sunca i ukras ljeta, a njegovi su cvjetovi inspirirali i slavnog Van Gogha.
Cijeđenjem sjemena dobivaju se ulje i uljene pogače koje se koriste za stočnu hranu, kao vrlo kvalitetna energetska hrana. Danas su poznate mnoge sorte suncokreta, koje se uzgajaju za proizvodnju ulja i one koje daju obilnu zelenu masu, koja se koristi kao zelena stočna hrana za silažu.
Za proizvodnju ulja postoje dvije vrste sjemena: sitno crno sjeme daje ulje visoke kvalitete, a krupno sivkastocrno sjeme s bijelim prugama služi za jelo.
ULJE OD SJEMENKI SUNCOKRETA
Energetska i mineralna vrijednost:
Sjemenke suncokreta imaju visok postotak višestruko nezasićenih masti, poput linolne kiseline, koje pospješuju procese koagulacije krvi, te lecitina zahvaljujući kojem održavaju pod kontrolom razinu kolesterola u krvi. Imaju i visok udio proteina, ugljikohidrata, vitamina skupine B te D i E vitamina. I što je najbolje, odličan su izvor minerala, te su vrlo preporučljiv dodatak jelima u razdobljima pojačanog fizičkog ili psihičkog stresa. Možete ih grickati između obroka, no ukusne su i kao dodatak salatama i kruhu.
Suncokret najčešće povezujemo sa beskrajnim poljima ove velike biljke prepoznatljivog žutog cvijeta i uljem koji se dobiva iz njegovih sjemenki, ali malo se govori o drugim pozitivnim čimbenicima za naš organizam. U sjemenkama suncokreta krije se zdravlje.
Šaka suncokretovih sjemenki odlično utažuje glad, ali i nudi pregršt korisnih sastojaka. U prilog tome ide činjenica da je "World Cancer Research Fund" izdvojio 20 namirnica koje zbog svog povoljnog sastava pružaju zaštitu od karcinoma i koje zbog toga treba konzumirati što češće.
Poput suhog voća, žitarica i mahuna i sjemenke u sebi sadrže visoko vrijedne tvari - bjelančevine ili proteine te velike količine vitamina E.
Sadrže i sve vitamine B skupine (osim B12) koji osiguravaju pravilnu izmjenu tvari, pravilnu podražljivost živčanog sustava te čuvaju zdravlje kože, kose i noktiju. Nije zanemariva ni količina prehrambenih vlakana, jer su upravo to tvari koje se preporučuju u prehrani kako bi se održavala i osiguravala pravilna peristaltika crijeva i time djelotvorna detoksikacija organizma.
Sjemenke suncokreta sadrže i do 50% ulja, koje je bogato proteinima i nezasićenim masnim kiselinama. Nutricionisti preporučuju upravo te nezasićene masne kiseline u svakodnevnoj prehrani, zbog njihove uloge u zdravlju srca i mozga. Sjemenke se s druge strane često konzumiraju i kao grickalica, a ponekad i kao prilog uz neka druga jela.
One su vrlo bogate vitaminima E i B1, toliko da samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za spomenutim vitaminima. Sa samo 100 grama sjemenki mogu se pak zadovoljiti dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijem, selenom, fosforom i vitaminom B6, a znatne su i količine vitamina C i cinka. Sjemenke suncokreta izvor vitamina E i nezasićene linolenske masne kiseline, nužne za pravilnu izgradnju membrana naših stanica.
SJEMENKE SUNCOKRETA NA KRUHU
Sjemenke suncokreta pozitivno utječu na organizam:
Vitamin E, koji je jedan od najvažnijih vitamina u našem organizmu, vrlo je jak antioksidans, koji neutralizira slobodne radikale. On djeluje u suzbijanju upala, tumora, dijabetesa, te srčanih i drugih kroničnih bolesti. Premda su vrlo visoke energetske vrijednosti, sjemenke suncokreta smanjuju razinu kolesterola u krvi.
Sjemenke bundeve, suncokreta i sezama jesu hiperkalorične, ali ih nije pametno izbjegavati nego redovito jesti u malim količinama.
Iako samo žlica sjemenki ima više od 100 kalorija (oko 420 kJ) one pridonose smanjenju koncentracije lošeg kolesterola u našem serumu (tzv. kolesterola niske gustoće, engl. low density cholesterol - LDL).
Sjemenke naime sadrže masti, ali je u njihovu sastavu zastupljeno više nezasićenih masnih kiselina u ukupnom sastavu lipida nego u mnogim drugim namirnicama koje smatramo niskokaloričnim.
Nezasićene masne kiseline pomažu stvaranje tzv. dobrog kolesterola (HDL), koji djeluje poput čistača krvnih žila, a istodobno se smanjuje udio lošeg kolesterola u krvi.
Najbolje ih je koristiti u izvornu obliku, bez dodatnog soljenja, jer suvišna količina soli dovodi do povećanja koncentracije natrija, što ima nepovoljan utjecaj na povećanje krvnog tlaka i volumena tekućine koja cirkulira organizmom.
Pri kupnji je važno uzeti one koje su djelomično popržene ili kratko kuhane. Prženjem ili kuhanjem u njima se naime uništavaju tvari koje nisu dobre za organizam. Riječ je o nekim biološkim aktivnim molekulama, koje predstavljaju antinutritivne tvari.
Jedna od njih je inhibitor proteolitičkog enzima tripsina, antitripsin, koji, ako ga ima, umanjuje stupanj razgradnje proteina u namirnici.
Drugu skupinu nepoželjnih tvari čine one iz grupe hemaglutinina, molekula koje ako se potpuno ne razgrade tijekom probave mogu uzrokovati proljev i povraćanje. Iz tih se razloga mnoge sjemenke prodaju pržene, a ako se neke i koriste sirove, potrebna je mala količina.
Kako djeluju?
Jedna od stvari koje ćete primjetiti kada dođete u Kinu jeste da njeni stanovnici obožavaju sjemenke suncokreta, posvuda ih jedu. Pržene sjemenke suncokreta su zaista popularane glickalice u Kini, Kinezi im dodaju i bogate okuse dok se prže, pa mogu imati slatki, slani, kremasti, okus s pet začina (prži se sa pet vrsta kineskih začina, npr. kineski cimet itd). Kinezi se vole okupljati i razgovarati, pijući čaj, jedu sjemenke suncokreta, radi se o vrsti uživanja kakvo Europljani prakticiraju uz kavu.
Sjemenke se mogu koristiti u juhama, maneštricama, varivima, kao dodatak salatama, a često se stavljaju na peciva ili u razne krušne proizvode.
Uz spomenute vitamine, suncokretove sjemenke su bogate mineralima koji su našem tijelu potrebni u mili ili mikro dozama, ali su svejedno ključni za njegov normalan rad.
Magnezij apsorbiran iz sjemenki smiruje živce i mišiće, te snizuje krvni tlak. Njegova uloga u zdravlju kostiju i proizvodnji energije je dobro poznata, a značajno smanjuje rizik od srčanog udara i astme. Selen, još jedan važan mineral koji se u velikim količinama nalazi u sjemenkama suncokreta, ima ključnu ulogu u diobi stanica, imunološkom odazivu na bolesti i ozljede, te značajno smanjuje rizik od pojave tumora.
Slično djeluje i cink, koji je jedan od najbitnijih elemenata u borbi tijela protiv infekcija.
Na kraju, valja spomenuti i vrlo visoku količinu vlakana u sjemenkama, koje potpomažu i reguliraju probavu. Iz svega navedenog, može se zaključiti da taj mali, neugledni plod stvarno je prava riznica zdravlja.
Sjemenkama do zdravlja:
Sjemenke suncokreta su dobre za zdravlje, već je poznato da je ulje od sjemenki suncokreta jako zdravno, sirove sjemenke suncokreta su također dobre za čovjeka, a evo i zašto:
Sirove sjemenke suncokreta sadrže puno linolnih kiselika, pomažu čovjeku u smanjenju kolesterola u krvi, i održavaju kardiovaskularno zdravlje.
Sirove sjemenke suncokreta su bogate vitaminom E, čime se usporava starenje stanica. 50 grama ovih sjemenki nam nudi dovoljno vitamina E za cijeli dan.
Sirove sjemenke suncokreta mogu olakšiti nesanicu, ojačati pamćenje, djelovati na prevenciju hipertenzije i neurastenije.
Sirove sjemenke suncokreta njeguju i blagotvorno utječu na kosu.
Sirove sjemenke suncokreta sadrže bogate nezasićene masne kiselina, zdravu masnoću za čovjeka, kao i mnogo kalija, željeza, cinka, magnezija, i vitamina B1.
Međutim, pržene sjemenke suncokreta imaju manje nutrijenata, jer se neki od njih oštećuju prženjem, stoga je bolje konzumirati sirovne sjemenke suncokreta.
U slučaju upale grla, dušnika ili krajnika usta treba ispirati tinkturom suncokreta rastvorenom u vodi jer se pokazalo kao vrlo djelotvorno. Isti rezultat se postiže i ako se ispiranje obavi uvarkom od listova ovog cvijeta. Potrebno je da se desetak minuta u jednoj litri vode kuha šaka listova koji su prethodno presječeni popola. Zatim se ostavi pet minuta poklopljeno i procijedi.
Ako imate grčeve u nogama, suncokretovo ulje se može upotrebiti za masažu. Bilo bi dobro da mišiće nogu masirate dva do tri puta dnevno jer tek onda pomaže grčevima da se ublaže. Na ovaj način možete ublažiti i reumatične bolove i bolove nastale zbog artritisa.
Za razliku od drugih masnoća, suncokretovo ulje je korisno za naš organizam. Ono sadrži višestruko zasićene masne kiseline koje su važne za zdravlje krvnih žila, ali se pokazalo i efikasnim u snizivanju nivoa kolesterola u krvi.
Za vrijeme trudnoće opskrbljuje organizam trudnice nezasićenim masnim kiselinama, važnima za razvoj ploda. Poboljšava rad štitne žlijezde i normalnu funkciju kože, jetre i bubrega.
Brašno od sjemena suncokreta pomiješano s vodom nanesite na lice i dekolte i ostavite da odstoji. Poslije par minuta, blagim kružnim pokretima sastružite nanijetu masu sa lica. Ona će vam poslužiti kao piling kojim ćete očistiti vaš ten. Ako vam je koža masna, smjesu pomješajte s vodom od lavande, a ako imate suhu kožu, onda dodajte nevenovu vodu. Oni koji imaju osetljivu kožu za pripremanje ove smjese trebali bi upotrebiti ružinu vodicu.
Ukulinarstvu:
Sjemenke suncokreta dijele sudbinu ostalih sjemenki – popularne su grickalice i učestali dodatak kruhu i raznim pekarskim proizvodima. Ali i one mogu biti odličan dodatak omiljenim žitaricama, jogurtu ili salati od tune ili piletine. Obična pečena jaja će dobiti poseban ukus ako im se dodaju sjemenke suncokreta.
Također, propržene i samljevene sjemenke upotpunit će i razna variva i umake.
Od njih se ekstrahira suncokretovo ulje koje se povremeno koristi i isključivo za proizvodnju margarina s visokim sadržajem polinezasićenih masnih kiselina.
Pileći fileti sa sjemenkama suncokreta
Jednostavna namirnica poput sjemenki suncokreta piletini će podariti novi okus. Pripremite marinadu i smjesu za paniranje, potom u 30 minuta načinite izvrsno glavno jelo. Kuhano povrće i zelena salata savršeno će se uklopiti u tu kombinaciju.
Priprema
1)Pileće filete narežite na odreske, natrljajte solju i nakapajte limunovim sokom. Ovako pripremljenu piletinu marinirajte oko 30 minuta.
2).Jaja istucite, dodajte sjemenke suncokreta, peršin i limunovu koricu. Mariniranu piletinu uvaljajte u brašno, umočite u pripremljenu smjesu za paniranje, a zatim pecite na zagrijanom ulju sa svake strane oko 5 minuta.
3).Pečenu piletinu stavite na papirnati ubrus kako bi se upila suvišna masnoća.
4).Posluživanje: Poslužite toplo uz kuhano povrće ili zelenu salatu.
PLANTAŽA SUNCOKRETA
NUSPOJAVE:
Iako su dobre za zdravlje, umjereno ih jedite, naročito pržene, u suprotnome riskirate pojavu „visoke unutrašnje temperature"(termin kineske tradicionalne medicine) čiji su simptomi suha usta, usni čir i zubobolja.