LJEKOVITE BUĆINE SJEMENKE
BUĆINE SJEMENKE
Latinski naziv: Cucurbita pepo
Engleski: Pumpkin seed
Gole bučine (bundevine, tikvine) sjemenke
Ostali nazivi jesu: tikva, buča, žuta tikva, bundava
Opis biljke:
Bundeva (lat. Cucurbita pepo) jednogodišnja je biljka s puzavom stabljikom. Puzava stabljika bundeve naraste i do 10 m, a cvijetovi su žuti i smješteni u pazuhu listova.
Biljka razvija posebno muške posebno ženske cvjetove, a listovi su veliki, srcolikog oblika i vrlo hrapavi.
Plodovi su kuglastog oblika, ponekad rebrasti.
Plodovi bundeve su hranjivog blagog i slatkastog okusa, a sjemenke uljnatog okusa.
Velika snaga malih sjemenki
Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima, a da je toliko zanemarena u našoj prehrani poput sjemenki.
Svaka sjemenka u sebi sadrži sve što je potrebno za rast biljke što znači da je budući život biljke koncentriran i sadržan u njoj.
Energetska i nutritivna vrijednost:
Energetska vrijednost sjemenki ne zaostaje za onom orašastih plodova, a znatan broj kalorija duguju visokom udjelu masnoća. Naime, više od polovice sadržaja čine masnoće, no riječ je o visoko vrijednim uljima, koja tek u malom dijelu čine zasićene, a većinom je ipak riječ o nezasićenim masnim kiselinama. Sjemenke se ističu visokim sadržajem esencijalnih masnih kiselina, nužnih za pravilno funkcioniranje brojnih važnih funkcija u organizmu. Ljudsko ih tijelo nije sposobno sintetizirati zbog čega je nužan njihov unos hranom. Značajan udio čine proteini, zauzimajući 20 -25 % sadržaja.
Vitamina nema u izobilju (osim vitamina E u sjemenkama suncokreta), ali zato ima "svega pomalo" počevši od vitamina A, preko vitamina E, do svih vitamina B kompleksa, izuzev vitamina B12. Sjemenke se ističu i sadržajem brojnih važnih minerala poput kalcija, magnezija, željeza, kalija, selena i cinka, a nije zanemariva ni količina prehrambenih vlakana.
Sjemenke bundeve su ukusna, vrijedna, ali i kalorična namirnica. Poput drugih sjemenki, gotovo polovinu sadržaja čine ulja koja u svom sastavu sadrže i omega 3 i omega 6 masne kiseline. Ističu se i relativno visokim udjelom proteina (oko 25 %) te obiljem minerala, osobito fosfora, magnezija i mangana, a nije zanemariv ni udio cinka, željeza i bakra. Od vitamina sjemenke bundeve su dobar izvor vitamina E i K te vitamina A u obliku beta-karotena.
Tako u navedenim sjemenkama oko 50 posto masti zauzimaju nezasićene masne kiseline. Nezasićene masne kiseline pomažu stvaranje "dobrog" kolesterola (HDL), koji djeluje poput čistača krvnih žila, a istovremeno se smanjuje udio "lošeg" kolesterola u krvi (LDL).
Sjemenke tikve su 14.470 puta zdravije od čokolade. Isto kao što je hranjiv plod, tako su hranjive i sjemenke tikve. Možete ih grickati koliko god želite, bez bojazni da će vam naštetiti. Prije grickanja sjemena, ruke bi trebalo dobro oprati, kako se ne bi dogodilo da preko prljavih ruku u organizam unesete crijevne parazite.
Sjemenke sadrže sve vitamine B skupine osim vitamina B12 (ne sadrže vitamin B12 jer se on ne stvara u biljkama).
Bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K. Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i reguliranje krvnog tlaka. Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti sjemenki bundeve i zašto ih trebate jesti umjesto nezdravih grickalica.
BUĆINE SJEMENKE
Sjemenke:
Sjemenke se mogu grickati same, ali će oživiti i svako jelo. Najviše ih se dodaje kruhu i pecivima, ali one se izvrsno slažu i s juhama, varivima, salatama, ribljim i mesnim jelima... U principu, mogućnosti su neograničene.
Sjemenke bundeve jesu kalorične, ali to nije razlog da ne uživate u njima. One, naime, pomažu smanjenju koncentracije lošeg kolesterola u serumu.
Iako obiluju mastima, u sastavu tih masti zastupljeno je više nezasićenih masnih kiselina nego u mnogim drugim namirnicama koje smatramo niskokaloričnima.
Zdravstvene blagodati:
Istraživanja ukazuju na smanjenju učestalost oboljenja prostate u područjima gdje se redovito konzumiraju sjemenke bundeve. Iako nije poznat mehanizam pozitivnog djelovanja, zaslužnim se smatra jedinstvena kombinacija cinka, beta karotena i omega-3 masnih kiselina sadržanih u njima.
Slično sjemenkama sezama, sjemenke bundeve kao vrlo dobar izvor magnezija pomažu regulirati visoki krvni tlak i prevenirati napadaje migrene, a kao dobar izvor bakra pomaže u smanjenju upalnih stanja povezanih sa reumatoidnim artritisom.
Štoviše, istraživanja na životinjama pokazuju da dodatak sjemenki bundeve prehrani povoljno djeluje na ublažavanje upala i da se njihov učinak može usporediti sa djelovanjem nesteroidnih protuupalnih lijekova.
No, za razliku od protuupalnih lijekova koji povisuju razinu oksidiranih masti u zglobovima i na taj način dovode do progresije artritisa, unos sjemenki bundeva ne prate negativne nuspojave.
Kao dobar izvor željeza sjemenke bundeve mogu biti od velike koristi veganima kojima često nedostaje ovaj važan mineral. Neke od posljedica nedostatka željeza su umor, podložnost infekcijama te smanjena sposobnost učenja i koncentracije.
Zdravstvena primjena:
Protiv raka
Istraživanje koje su sproveli španski naučnici je pokazalo da sjemenke bundeve sadrže spojeve koje se uspješno bore protiv stanica raka. Još jedno istraživanje, ovog puta njemačkih naučnika, potvrdilo da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako učinkovitima su se pokazale i sjemenke suncokreta.
Dobre za zdravlje prostate
Ulje sjemenki bundeve se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitokemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i sprječavaju nastanak kancerogenih stanica.
Ublažavaju simptome menopauze
Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, sjemenke bundeve su odličan izbor. One reguliraju napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promjena raspoloženja. Znanstvenici su dokazali da sjemenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) kolesterola i reguliraju krvni tlak.
Smanjuju kolesterol
Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve loš kolesterol mogu smanjiti za 13%, a nivo ukupnog kolesterola za 10%. Također će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sustava, moždanog i srčanog udara.
Štite od dijabetesa
Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su učinkovite u reguliranju razine šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na inzulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju sjemenke bundave kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.
Dobre za mršavljenje
Bogat su izvor vlakana i proteina, tvari koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30g sjemenki bundeve ima oko 5g proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umjereno jer šalica sjemenki sadrži oko 285 kalorija.
Poboljšavaju raspoloženje
Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Znanstvenici su ustanovili da sjemenke bundave pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti. Jednim istraživanjem se pokazalo da povećavaju želju za seksom.
Olakšavaju artritis
Znanstvenici su ustanovili da sjemenke bundave imaju antiupalno djelovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30g sjemenki bundave kako biste olakšali simptome artritisa.
Sprječavaju nastanak osteoporoze
Osobe kojima u tijelu nedostaje cinka trebaju razmisliti od tome da počnu grickati sjemenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje sjemenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrijednosti cinka.
BUĆINE SJEMENKE
Kupovanje i čuvanje:
Zbog visokog udjela ulja, sjemenke lako užegnu pa je posebnu pažnju potrebno posvetiti njihovom čuvanju.
Kako bi nutritivna vrijednost ostala maksimalno očuvana najbolje ih je držati na hladnim i suhim mjestima u tamnim posudama koje ne propuštaju zrak.
Kulinarska primjena:
Bundava se uzgaja ne samo zbog jestivog ploda, nego i zbog sjemenki. I meso i sjemenke bundave bile su vrlo popularna namirnica Indijanaca koji su ih cijenili zbog ljekovitih svojstava i nutritivnog sastava. Iako su danas sjemenke bundava sastavni dio recepata mnogih kultura, smatraju se zaštitnim znakom tradicionalne meksičke kuhinje.
Većina ljudi sjemenke bundave unosi putem krušnih proizvoda ili grickajući ih zasebno kao međuobrok. No, zbog osebujnog okusa i vrijednih sastojaka koje sadrže, zaslužuju značajnije mjesto u našoj kuhinji. Kako bi hranjivi sastojci ostali maksimalno očuvani, sjemenke je preporučljivo oljuštiti netom prije upotrebe, pri čemu se ne smije ukloniti sivo-zelenkasta opna osobito bogata nutrijentima.
Sjemenke bundave odlično se slažu sa salatama, bilo da ih samo posipate po njima bilo u obliku preljeva za salatu načinjenog od samljetih sjemenki bundave, češnjaka i peršina pomiješanih sa maslinovim uljem i limunovim sokom. Dodati ih možete i pirjanom povrću, omiljenim žitaricama za doručak, jogurtu, ali i smjesi za odreske od mesa i povrća.
Sjemenke bundave se mogu koristiti kao dodatak pecivima i salatama, a posebno je važno da se prilikom ljuštenja sačuva njihov zelenkasti dio, jer se upravo u toj ovojnici nalazi dosta hranjivih vlakana. Sjemenke bundave ima 20 puta veću kalorijsku vrijednost od ploda. S obzirom da se u sjemenkama nalazi mnogo bjelančevina, ugljenih hidrata i masti, biohemičari su precizno izračunali da su sjemenke bundave 14.470 puta zdravije od pločice čokolade. Mi u Hrvatskoj ih kupujemo prije utakmice ili ulaska u kino.
Ako se u zelenu salatu stavi nekoliko sjemenki, ne smao da je salata ukusnija nego i kuhar odmah ostavlja ozbiljniji dojam. Ako se pri tome sjemenke istucaju, manja količina daje puno više dobrog i aromatičnog okusa. Ako sjemenke malo prepečemo one će mirisati još intenzivnije. U svakom slučaju vrlo su ukusne grickalice, izuzetno kvalitezan prirodni lijek i vrlo zahvalan dodatak svakodenvnoj prehrani.
Recepti; Evo kako ispeći sjemenke od bundave
Što je veća bundeva to više sjemenki ima. Izvadite unutarnji sadržaj bundeve i stavite ga u zdjelu ako ćete odvajati sjemenke od "mesa" bundave. Razdvojite sjemenke na način da unutarnji sadržaj stavite u cjedilo (posuda) i pustite vodu na to. Sada počnite vaditi sjemenke i odlažite ih u drugo cjedilo ili sito. Jednom kad ste izvadili sve sjemenke, isperite ih pod vodom dok ne postanu bijele. Sjemenke možete posoliti ili dodati bilo koji sezonski začin.
Sjemenke položite na ravnu tablu, ploču, tepsiju ili tavu te prelijte sa malo maslinovog ulja. Namočite obje strane sjemenke. Da biste ispekli sjemenke od bundeve, pecite ih u pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva sve dok lagano ne potamne. Pripazite da vam sjemenke ne zagore. Kad dobe boju maknite ih iz pećnice odmah i ostavite da se ohlade. Sjemenke su spremne za jelo!
Izrezbarite bundavu za noć vještica
Rezbarenjem bundave dobivamo tradicionalne lampione koje izrađujemo prigodom Noći vještica. Samo zapamtite da za rezbarenje bundave treba više upornosti nego vještina. Uzmite svježu bundavu u obliku koji vama paše.
Nekima paše niska i široka bundava, nekima pak visoka i uska. Nacrtajte šesterokut na vrhu bundave za pripremu otvora, no da je dovoljno velik da možete gurnuti ruku unutra. Izrežite šesterokut po vanjskim crtama oznaka sa oštrim nožem ili posebnim alatom za rezanje bundave. Koristite naprijed-natrag rezove da biste probili debelu koru. Izvadite dio u obliku šesterokuta , on će vam poslužiti kao kapa tj. poklopac i pobrinite se da sa njega dobro ostružete i odstranite sadržaj bundave. Koristite veliku žlicu da biste očistili cijelu bundavu od njezinog sadržaja.
Žlicu držite čim niže na dršci radi snage.
Nacrtajte uzorak izgleda lica bundave. Obavezno nacrtajte oči, nos, usta i to većih dimenzija, tako nećete imati problema sa rezanjem malih oznaka koristeći veliki nož. Nakon što ste izrezbarili oči, nos i usta sa unutarnje strane bundave lagano pritisnite izrezane dijelove prema van.
Bacite ili iskoristite izrezane dijelove (mašti na volju). Stavite svijeću u bundavu i dobit ćete tajanstven sjaj.
Što kažu kineski liječnici:
Što kažu kineski liječnici, uz napomenu da i zapadnjački nutricionisti visoko vrjednuju bučine sjemenke.
Česta konzumacija sjemenki umanjuje pojavu oboljenja prostate. Iako nije poznat mehanizam pozitivnog djelovanja, zaslužnim se smatra jedinstvena kombinacija cinka, beta karotena i omega-3 masnih kiselina sadržanih u njima.
Slično sjemenkama sezama, sjemenke bundave kao vrlo dobar izvor magnezija pomažu u reguliraciji visokog krvnog tlaka i preveniraju napadaje migrene.
Sve ovo su odvajkada znali liječnici kineske tradicionalne medicine pa se običaj grickanja ovih korisnih sjemenki duboko ukorijenio u prehrambenim navikama Kineza. Tako je i dan-danas. U većini kineskih trgovina, kao uobičajen dio ponude se nalazi i veliki udio sa sjemenkama. Bundavinih ima najviše, i pripremaju ih uz dodatak različitih začina tako da ih ponekad ne možete ni prepoznati. Ima ih slatkih, sasvim crnih od posebnog načina pečenja, neslanih, ljutih.
U odnosu na nas, u Kini su ljudi čini se svjesni ljekovitih svojstava bundavinih sjemenki, i tretiraju ih kao namirnice puno ozbiljnije nego mi. Dok je kod nas ulje od bučinih sjemenki vrlo rijetko u upotrebi, pogotovo u odnosu na suncokret, ovdašnja ga domaćinstva koriste obilato.
Većina ljudi sjemenke bundave unosi putem krušnih proizvoda ili grickajući ih zasebno kao međuobrok.
Kao dobar izvor željeza sjemenke bundave mogu biti od velike koristi veganima kojima često nedostaje ovaj važan mineral.
Kako bi hranjivi sastojci ostali maksimalno očuvani, sjemenke je preporučljivo oljuštiti netom prije upotrebe, pri čemu se ne smije ukloniti sivo-zelenkasta opna osobito bogata nutrijentima.
Evo, dragi moji, drugi put kada posegnete za šakom bućinih sjemenki, znajte da u ruci držite pregršt korisnih sastojaka, a ne samo grickalice za kino ili utakmice.
BUNDAVE - BUĆE
ULJE:
Ulje iz sjemenki dobiva se hladnim prešanjem, tamno zelene je boje, lako probavljivo i nutritivno vrlo vrijedno. Koristi se za pripremu raznih salata, ali i kao dodatak povrću i tjestenini.
Od sjemenki bundave se pravi bučino ulje - jedno od najhranjivijih vrsta ulja.
Ono je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata, vitamina i sterola.
Ulje sjemenki bundave djeluje kao diuretik, poboljšava kvalitetu spermija i zdravlje kože, jača imunitet, sprečava dijabetičku nefropatiju i uravnotežuje hormone.
Poznato je i po blagotvornom djelovanju na prostatu.
Ulje sjemenki bundave obično se koristi u pripremi salata, ali može se dodavati u juhe i shakeove.
I sjemenke i ulje poznato su sredstvo narodne medicine za tjeranje glista i drugih crijevnih parazita.
NUSPOJAVE:
Nisu mi poznate.