PIR
PIR
Latinski naziv: Triticum spelta
Narodni naziv: Krupnik ili prapšenica.
Njemački: Dinkel
Opis biljke:
Pir (krupnik, njem. Dinkel) ili prapšenica je jedna od najstarijih žitarica na svijetu. Spominje se još iz vremena prije Krista kao najstarija sorta pšenice. Jedinstvena je po tome što svako zrno na klasu ima svoju ovojnicu, odnosno ljusku koja brani od svih nametnika.
Čvrsta ovojnica čini pir otpornim na sve vrste bolesti te ne treba nikakvu kemijsku zaštitu. Također, ne podnosi nikakva gnojiva, osim stajskih u vrlo maloj količini.
Najčešći proizvod od ove žitarice je pirovo brašno koje se koristi za izradu kruha i peciva, piva i proizvoda za djecu. U trgovinama osim pirovog brašna možete pronaći pahuljice, krekere i griz. Mogu se koristiti i njegova prepržena i mljevena zrna koja mogu biti zamjena za kavu. Zrno se može kuhati i dodati u salatu ili voćne kompote.
U trenutku kad sam namjeravala odustati, naišla sam i na informaciju da su ne tako davno Njemačke vlasti, po odredbama EU „Health ClaimVO 1924/2006 europskog parlamenta“ zabranile mlinaru Karl Egonu Binzu, tiskati tekst sv. Hildegarde o ljekovitosti pira na vrećicama Pirovog kruha.
Obrazloženje:
Namirnice nisu lijek i takve tvrdnje za namirnicu kao što je pir su zabranjene!
S obzirom na današnje "progone" nije ni čudo da žele osporiti riječi jedne svetice, a s tim su osporili, ali su ismijali i Hipokratovu tvrdnju: "Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana" koju već preko 2000 godina pjeva svaka ptica na grani ujedinjene Europe.
S ovim saznanjem mi svaka riječ sv. Hildegarde iz Bingena o ljekovitosti pira dobiva smisao i gubi se svaka sumnja o ljekovitosti ove bogomdane žitarice. Sv. Hildegard iz Bingena je napisala:
"Pir je najbolja žitarica koja zagrijava i ‘podmazuje’, ima visoku hranjivu vrijednost i tijelo ga bolje podnosi nego druge žitarice. Tko jede pir, ima jake mišiće. Pir doprinosi poboljšanju krvne slike, razbistrava um i daje radost. Kako god da se pir pripremi, kao kruh ili neko drugo jelo, lako je probavljiv."
Pir liječi "neizlječivo"
Mnogobrojna znanstvena istraživanja danas potvrđuju ono što je ova svetica prije 850 godina opisala. Ona je već tad znala da su zdrava crijeva i zdrava probava ključ cjelokupnog zdravlja te da se uz odgovarajuću prehranu na temelju pira mogu izliječiti mnoge „neizlječive“ bolesti današnjice.
Žitarica malih prinosa, ali bogatih nutritivnih vrijednosti:
Zbog kronično krive ishrane, organizam je prisiljen crpiti zalihe tvari koje nisu unesene hranom, iz zuba, kostiju i vezivnog tkiva kako bi se održale životno važne funkcije organizma. Posljedica toga je nastanak kroničnih nezaraznih bolesti današnjice, od kojih se većina smatra "neizlječivim" (kronična slabost organizma, bolesti kardiovaskularnog sustava, metabolički poremećaji, alergije, bolesti bubrega i jetre, slab imunitet, crijevne i želučane bolesti kao i 20 000 drugih autoimunih bolesti). Stoga je vrlo važno unositi nutritivno bogatu hranu kao što je pir.
Hranidbene vrijednosti pira:
Na dva znanstvena simpozija sveučilišta u Hohenheimu predstavljeni su rezultati istraživanja hranidbene vrijednosti pira:
Pir sadrži visokokvalitetne i za život neophodne bjelančevine (12 – 20%).
Pir je bogat kompleksnim ugljikohidratima (do 75%) i biljnim vlaknima.
Pir sadrži sve minerale (kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar) i suplemente koji su potrebni za izgradnju kostiju i zglobova kao i elektrolite za normalan protok nervnih impulsa i mišićne kontrakcije.
Pir osigurava i rezerve minerala u tijelu te regulira kiselost organizma.
Sadrži visokokvalitetne masti s visokovrijednim nezasićenim masnim kiselinama kao i vitamine topljive u mastima A, E i D.
Pir obiluje i vitaminima topljivim u vodi B1, B2, B6 koji u crijevima služe za sintezu ostalih životno važnih tvari kao što je folna kiselina.
U piru nalazimo rodanid ili tiocijanat koji prirodno potiču protuupalna, imunostimulirajuća, antialergijska i tumor-inhibirajuća svojstva organizma.
Pir je jedina žitarica bez imalo toksina i gljivica iz okoliša.
Također je bogat izvor tiocijanata zbog kojeg ima imunostimulirajuće, protuupalno, antibiotsko i antikancerogeno djelovanje, te je glavna baza dijete za liječenje.
PIR - SJEMENKE
Primjena:
Pir potiče cirkulaciju i zagrijava tijelo.
Slično kao nakon injekcije kalcija, tako i nakon obroka s pirom tijelo preplavi osjećaj topline koji se širi iz crijeva i želuca prema drugim organima. Zbog dobre biorazgradivosti (dobre topljivosti u vodi i staničnoj plazmi), brzo ulazi u krvotok i djeluje na živčane stanice koje šire krvne žile i pospješuje cirkulaciju što rezultira osjećajem topline, bitnim uvjetom za liječenje kožnih bolesti i sluznice.
Pir se koristi kao lijek protiv anemije i migrene, za crijevna i želučana oboljenja, za okrepljivanje organizma, za rješavanje kožnih i alergijskih osipa, za borbu s neurodermitisom, za reumatska oboljenja, za povišeni kolesterol. Konzumacija pira potiče stvaranje krvi te regulira razinu kolesterola i šećera u krvi.
Iz osobnog iskustva: Prijateljica koja je inače zimogrozna, uvođenjem pira u prehranu osjetila je znatnu promjenu i stalni osjećaj ugodne topline tijela. Također, moji problemi sa stalno začepljenim sinusima su nestali. Primijetim i znatno poboljšanje tena.
Ljekovitost:
Pir "podmazuje" – jača živčani sustav
Pacijenti koji su svoju prehranu bazirali na piru, osjetili su značajno povećanje učinkovitosti i koncentracije. Najviše se dalo primijetiti kod djece školske dobi te studenata. Kao posljedica visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina u piru, aktiviraju se lipidi potrebni za regeneraciju živčanih mijelinskih vlakana.
Iz osobnog iskustva: Postepeno je nestao kronični umor koji me prati već duži niz godina.
Pospješuje probavu i smanjuje kolesterol
Pir je vrlo zasitan i upravo to optimalno vrijeme sitosti je vrlo važno za pokretanje "stop-and-go" mehanizma probave. Zrno pira je bogato vlaknima (preporučuje se jesti kuhano zrno pira sa zelenom salatom) koja pomažu kod opstipacije, djeluju preventivno na pojavu hemoroida, razrjeđuju, vezuju i brže odstranjuju potencijalne kancerogene tvari iz crijeva te pomaže normaliziranju razina glukoze u krvi i izlučivanju inzulina u slučajevima pretilosti, kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa.
Pir sadrži uravnotežen spoj masti, a u kombinaciji s izvrsnim sadržajem vlakana ta ravnoteža doprinosi smanjenju i kontroli kolesterola.
Pir obnavlja i "pomlađuje" cijeli organizam
Pir je bogat esencijalnim amino i masnim kiselinama, mineralima i elementima u tragovima koji su od životne važnosti za izgradnju čitavog ljudskog organizma, posebice potpornog, vezivnog i mišićnog tkiva, kao i izgradnju kostiju. Stoga, redovita konzumacija pira u prehrani doprinosi zdravom razvoju mladog čovjeka dok starijima je stalni izvor tvari potrebnih za staničnu regeneraciju.
Pir poboljšava krvnu sliku i jača imunitet
Konzumacija pira potiče stvaranje krvi te regulira razinu kolesterola i šećera u krvi. Također pospješuje prokrvljenost koštane srži u kojoj se stvaraju matične stanice.
Pir je bogat muko-polisaharidima, za koje je dokazano da pomažu krvi u obavljanju njenih funkcija jačajući imunološki sustav.
Rodanoid ili tiocijanat u piru jačaju staničnu membranu, tako da kancerogene tvari i virusi više ne mogu prodrijeti u stanicu.
Iz osobnog iskustva: Moji kronično povećani limfni čvorovi na području vrata znatno su se smanjili.
Pir za sretan um i zdrav duh:
Nekoliko sastojaka pronađenih u ovoj žitarici odgovorno je za poboljšanje raspoloženja i dobru mentalnu aktivnost. Dva važna sastavna bloka, fenilalanin i triptofan, dobro su zastupljeni u nutritivnom profilu pira. Dopamin te hormoni adrenalin i noradrenalina se proizvode iz fenilalanina, dok je triptofan stimulans za proizvodnju serotonina, važnog za dobro raspoloženje i budnost. Manjak ovih hormona može dovesti do teške depresije, te su također odgovorni za mnoge druge vitalne funkcije organizma. Zbog svega navedenog, pir stoji pri vrhu liste namirnica koje stabiliziraju živce i pospješuju duševno zdravlje.
Iz osobnog iskustva: O dobrom raspoloženju i budnosti bi se također dalo posvjedočiti.
Pir "podiže iz mrtvih"
Osim što je vrlo bogat nutrijinima pir je lagana i lako probavljiva i zasitna žitarica koja se preporučuje za teško bolesne pa čak i one koji su tek operirani. Za takve pacijente, kao i male bebe, preporučuje se lako probavljivi pirov griz koji na želučanu i crijevnu sluznicu djeluje poput melema.
Za smrtno bolesne pacijente sv. Hildegard iz Bingena piše:
"Ako je netko od bolesti toliko oslabio da od slabosti ne može ni gristi, dajte mu cjelovito zrno pira, skuhano u vodi te začinite maslom ili dodajte izmućen žumanjak s malo soli. Dajte to bolesnome za jesti i to će ga iznutra liječiti kao ljekovit melem."
IZVOR - Hildegard-universitaet.de
PIR
Pir u svakodnevnoj prehrani:
Dovoljno je uvrstiti pir u sva tri obroka i normalizirat će te kiselost organizma, potaknuti cirkulaciju, zaštititi i obnoviti želučanu i crijevnu sluznicu, spriječiti trombozu kao i sužavanje krvnih žila. Već sa samo jednom šnitom Pirovog kruha neutralizirat ćete žučnu kiselinu te će nestati žgaravica i želučana bol.
Cijena Pirovog brašna i inače proizvoda od pira nije mala, no iz osobnog iskustva mogu posvjedočiti da se zdrava prehrana može prilagoditi svakom budžetu samim tim što kruh pečete sami i izbacite potpuno kupovinu prerađenih proizvoda.
Inače način prehrane koji preporučuje sv. Hildegard iz Bingena lako se prilagođava našim standardima i navikama. Također preporučujem kupovanje pirovog brašna kod lokalnih mlinara. Cijena s dostavom po kilogramu brašna je povoljnija nego u prodavaonicama zdrave hrane.
Dan započnite kašom od pira i jabuka. Kao prilog za ručak možete poslužiti tjesteninu ili valjuške od pira, kuhano zrno pira u salati, žličnjake od pirovog griza… Za večeru npr. je dovoljan pirov kruh s namazom.
Zdravlje i životni stil:
Širom svijeta je prihvaćena činjenica i znanstveno dokazana da čovjekovo zdravlje danas najvećim dijelom ovisi o njegovu životnom stilu i prehrani, ali se još ne predaje važnost ni stilu ni prehrani. Čovjek uz ispravnu prehranu i disciplinirani životni stil može svoje zdravlje zadržati ili ga ponovno uspostaviti u više od 80% slučajeva, a tek 20% čine nasljedne bolesti, odnosno utjecaji okoliša.
Način života utječe na naš imunološki sustav koji kad je razoren, javlja se i razvija mnoštvo autoagresivnih bolesti. Zbog svega toga treba mijenjati način prehrane i životni stil.
Nikad nije kasno za promjene – započnite danas, ali ne zaboravite da je vjera osnovni preduvjet za cjelovito liječenje čovjeka.
3 razloga da se zaljubiš u pir:
1. Potiče probavu i regulira metabolizam
Zbog vrlo visokog udjela vlakana, pir pozitivno djeluje na probavni sustav i olakšava ispravan rad crijeva. Važno ga je samo temeljito sažvakati kako bi predprobavni enzimi u slini obavili svoj dio posla.
2. Održava stabilnu razinu šećera u krvi
Za razliku od rafinirane varijante bilo kojeg tipa pšenice, cjelovito ekološko zrno pira povoljno utječe na održavanje stabilne razine šećera u krvi jer ima niži GI (glikemijski indeks) pa ne uzrokuje naglo i brzo dizanje šećera u krvi.
3. Smanjuje simptome stresa i tjeskobe
Zbog značajnog udjela vitamina B1, pir može biti tvoj saveznik u razdoblju povećanog stresa i umora jer povoljno djeluje na zdravlje živčanog sustava te može smanjiti napetost i tjeskobu.
Ovo su bili zdravstveni argumenti u prilog piru, a sada malo o okusu, načinu kuhanja i idejama za uživanje u ovoj vrijednoj žitarici.
Kako pravilno skuhati pir:
Pir je odlična alternativa uobičajenim žitaricama na tvom jelovniku koje su ti možda dosadile. Okus mu je slatkast, blago orašast i podsjeća na okus ječma, samo bez karakteristične sluzavosti.
Pir je izvrstan na rižoto ili kao dodatak salatama. Ako ga želiš isprobati umjesto riže, skuhaj ga na mekano: 3 šalice vode i 1 šalicu pira kuhaj sat i pol i to nakon što ga opereš i pustiš da stoji u vodi preko noći. Na taj ćeš ga način učiniti lakše probavljivim.
Ako želiš oplemeniti svoje salate, skuhaj ga tako da bude dobro kuhan, ali ipak malo žvakast. Nakon pranja i namakanja, kuhaj ga na laganoj vatri do 45 minuta u 2 šalice vode, pa postepeno dodaj vode po potrebi, dok ne ispari. Naravno, pir je odličan i kao dodatak varivima i juhama.
PIR - HRANA
NAPOMENA:
Kod normalne probave ili pak kod problema s opstipacijom, preporučuje se integralno brašno i svi njegovi proizvodi kao kruh, griz, tjestenina, cjelovito pirovo zrno, mekinje, pahuljice…
Ako ste skloni mekšim stolicama ili patite od sindroma iritabilnog crijeva preporučuju se proizvodi od polubijelog ili bijelog pirovog brašna tip 405 ili 630.