O ULJIMA

DESTILACIJA...ETERIČNA...LJEKOVITA ULJA

KOVAL

PRIMJER KVALITETNOG KUĆNOG DESTILATORA

Eterična ulja

OSOBINE I DOBIVANJE ETERIČNIH ULJA

Kako ćemo dobiti eterična ulja iz aromatičnih biljni sastojaka? Postoji nekoliko različitih načina za dobivanje hlapljivih aromata iz biljaka. Metoda koja se koristi ovisi o biljnom materijalu i najučinkovitiji način dobivanja eteričnih ulja ili aromata iz tog postrojenja. Postoje mnoga delikatna cvijeća koje će biti uništena od vode ili parne destilacije; Međutim, njihove aromatske molekule mogu se dobiti ekstrakcijom otapala. Tu su i hlapljivia ulja koja se mogu dobiti samo prešanjem, kao što su Citrus (limun) kore. Vađenje eteričnih ulja pomoću vode provodi se na sljedeće načine:

Voda ili parna destilacija

To je najčešće korištena i najekonomičniji način vađenje eteričnih ulja. Proces zahtijeva mnogo vještine i znanja kao što postoje mnoge varijable koje uključuju vrijeme, temperaturu i vrstu postrojenja za destiliranje. Također, neke biljke se destiliraju odmah nakon žetve, neke se djelomično suše, a neke mogu zahtijevati da se prije destilacije sasvim osuše. Uglavnom, biljni materijal se nalazi iznad kipuće vode (destilacije vode) ili u posebnoj komori gdje pare prolaze kroz parnu destilaciju. Potonji se ponekad naziva suha destilacija ako se radi pod pritiskom. Prednost parne destilacije preko destilacije vode je da sirovina ne dođe u kontakt sa kipućom vodom. Toplina i para uzrokuje razbijanja struktura biljnih stanica i, vađenja eteričnog ulja. Para i eterična ulja se zatim provode kroz zavojnicu hlađenja, gdje se sažimaju i vrše povratak u tekuće stanje, koja se sastoji od vode i eteričnog ulja. Većina eteričnih ulja će plutati na površini; teže ulja poput klinčića neće potonuti na dno. Zatim se odvajaju pomoću lijevaka za odjeljivanje ili istakanje. Voda preostala nakon ovog postupka se zove hidrolat (hydrosol) i sadrži male količine eteričnog ulja te drugih u vodi topivih biljnih sastojaka.

Hidro Destilacija

U ovoj metodi, biljni materijal se uranja u vodu, ostavljajući dovoljno prostora za paru. Količina vode treba odgovarati da se biljni materijal može slobodno kretati u kipućoj vodi te izbjegavanje pregrijavanja. Voda se zagrijava pod izravnom vatrom ili parom, ili u nekim slučajevima zatvorene parne zavojnice. Te može biti potrebno dodavati vode tijekom procesa destilacije da se spriječi zagaranje. Sva kondenzirana para proizvedena je i ulje je odvojeno od vode kao u parnoj destilaciji. Destilacija vodom koristi se kada je biljni materijal gust. Destilacija Vodom je sporiji proces u odnosu na paru, zahtijevaju više rada, više prostora, više goriva i to je neekonomična metoda pomoću vode. Pojedini dijelovi (esteri i aldehidi) mogu se pogoršati uz dulji kontakt s kipućom vodom, a neke komponente ovim načinom otopljene u vodi ne mogu se u potpunosti iskoristiti.

Drugi način za dobivanje eteričnih ulja koristi nema vode ili otapala, te je rezervirano isključivo za piling od članova obitelji Citrus poput bergamota, naranče, mandarine i limuna.

Izražavanje ili hladnim prešanjem

Citrus sadrži male eterične uljne vrećice, koji se nalaze odmah ispod površine kore. Pritiskom ruke je moguće istisnuti, očito, takav proces bi bio naporan rad. Dobivanje, Citrus ulja je prešanjem pomoću učinkovitih mehaničkih preša.

Ekstrakcijsko otapalo je postupak koji ne dobije "pravo" eterično ulje, koji se može dobiti samo destilacijom pomoću vodene pare. Ova metoda se koristi za izdvajanje aromata iz delikatna cvijeća, i smola koje su osjetjive na vruću vodu i pare i, koje ne mogu biti destilirane. Postoji nekoliko različitih stadija za ekstrakciju otapala u proizvodnji. KOVAL

SHEMA PRINCIPA RADA DESTILATORA

Cvjetni "kolač"

Da biste dobili apsolutno, prvi korak je priprema kolača. Priprema cvjetnog kolača zahtijeva temeljito poznavanje određenog biljnog materijala za obradu. Stručnjaci su razvili vlastite metode temeljene na individualnom razumijevanju specifičnih botaničkih metoda, što je jednako važno kao i bilo koje tehničko razmatranje. Korištenjem određenih ugljikovodika za otapala, koja ima svoje kvalitete. Heksan je vjerojatno najviše korišteno otapalo i, u slučaju delikatnog cvijeća, treba odrediti do točke tako da se samo otapaju pigmenati, vosak i hlapljiva ulja, ostavljajući sadržaj vode iza. Benzen je alternativno otapalo. Postoji dosta vode u svježem cvijetnom materijalu, tako da je ovo delikatna proces i sadržaj vode u svježem cvijetnom materijalu može razrijediti otapalo do mjere da je nedjelotvorno. U ovoj fazi ekstrakcije, alkohol se ne može koristiti kao otapalo, mora biti dovoljno hlapljiv iz otopine. Proces izrade kolača uključuje raslojavanje cvijeće, uredno složeni i probrani, a ne zdrobljeni, tanko složeni da heksan ili otapala može lako dodirnuti svaku površinu.

Apsolutni

Nakon što je kolač spreman, čuva se na hladnom mjestu, s visokom koncentracijom voskova, on će se naravno, održati niz godina. Dobivanje iz ulja kolača priprema se u procesu. Taj proces uključuje miješanje i zagrijavanje (oko 115-125 stupnjeva F) voštanog kolača s alkoholom u kojem su aromatske molekule i bit će prenijete. Tijekom tog procesa, kolač će se razbiti u vrlo sitne čestice, povećavajući površinu izvorne mase. Aromatske molekule su topive u alkoholu iz voska. Neki se vosak može otopiti, koji se uklanja smrzavanjem otopine pri vrlo niskim temperaturama (30 ° F) i miješanjem se istaložiti. Apsolutna se može koristiti kao takva, ostavljajući malu količinu voska koji mogu djelovati kao prirodni fiksator. U preparatu iz Indije su u procesu dodavali sandalovinu kao fiksator, koji daje vrlo ugodan miris.

Pri visokom tlaku događa se kritična točka ekstrakcije otapala

Najjednostavniji način objasniti CO2 ekstrakcija ili visokotlačnog otapala za ekstrakciju je da stavite biljni materijal u tlačnoj posudi i upumpate ukapljeni plin ili tekućinu otapala na određenom tlaku i temperaturi. Pritisak će onda odvajati željene sastojke vrlo brzo. CO2 danas se smatra superiornije otapalo za bilje; može se široko manipulirati sa finim promjenama tlaka i temperaturama te na taj način ne ostavlja otrovne ostatke iza sebe.

Postoje:

(1) pod niskim pritiskom, koja uključuje hladno ekstrakcije hlađenjem na između 35-55 CO2 stupnjeva i pumpanja kroz biljni materijal na između 800 i 1.500 psi i

(2) fluid superkritične ekstrakcije koji uključuje zagrijavanje CO2 87 stupnjeva F i pritisak iznad 1.100 psi. Niski tlak CO2 je najbolja metoda za proizvodnju visokokvalitetnih botaničkih ekstrakata. Superkritični CO2 se vidi kao obećavajući zeleno otapalo jer je netoksičan i odvajanje reakcije komponenti iz polaznog biljnog materijala je jednostavnije nego s tradicionalnim organskim otapalima. KOVAL

JEDNA OD IZVEDBI DESTILATORA

Prednosti korištenja ekstrakta CO2:

- Najbliže organopleptic profil, okus i miris u sirovog bilja.

- Nema gubitka.

- Bez kemijskih ostataka i otapala, čime je zagađenje minimalno.

- Visoka koncentracija manjih aktivnih sastojaka znači bolju učinkovitost.

- Duži rok trajanja, zbog suradnje ekstrakcije antioksidansa.

Alkohol Tinkura (alkoholatura)

S ponovnom pojavom prirodne parfumerije, hobisti i majstori perfumerije stvaraju male količine aromatskih parfemskih materijala (posebno one koje se ne mogu dobiti parnim destilacijama i ne može biti dostupan u prodaji) koje su u visokoj kvaliteti perfumeriskog alkohola (etanol).

Napomena: Ovo nije denaturirani alkohol. Ovaj proces je nešto slično maceraciji (slika dolje). Ostavljanje biljnog materijala u alkoholu predugo nije preporučljivo jer će uništiti miris kad se biljni materijal počne raspadati. Za povećanje mirisa tinkture, biljni materijal je uklonjen i zamijenjen te iznova obnovljen sa svježim materijalom. Kod nekih materijala, korisno je koristiti tehniku pranja dobiveno u Soxhlet.

Ponekad je potrebno držati u hladnjaku ili zamrznuti filtrirani alkohol iz sezone u sezonu da bi se povećao intenzitet mirisa i da bi zamijenio svježe cvijetove. Ovo je jedini način da dobijete pravi prirodni miris cvijeća, kao što su lila i Buddleia.

Močenje

Maceracija ili unosi ulja su koristi od davnina i bio je vjerojatno prvi proces koji se koristi za spremanje mirisa. Ne samo da su se aromati oporavljali u tom procesu, nego i drugi biljni sastojci su korišteni u herbalismu. U tom procesu, biljni materijal usitnjen ili izlomljen, postavljeni čvrsto (ali ne prečvrsto) u posudu i prekriven biljnim uljem - ulijevanje biljnih sastojaka u fiksno ulje. Ulje može biti "hladno prožet" i ostavljen na sobnoj temperaturi nekoliko tjedana (do mjesec dana ili više), ili grijano na vrlo niskoj temperature (ne više od 100-105 stupnjeva F) za kraće trajanje, ponekad u zemljanom lonacu, 5-7 dana. Različita ulja se koriste, uključujući frakcionirano kokosovo ulje uvelike produžuje vijek trajanja vašeg gotovog proizvoda. Maslinovo ulje je vjerojatno najbolje ulje za maceracije, relativno stabilno i, ako je u hladnjaku, bit će razuman rok trajanja. Nakon maceriranog razdoblja, uklonite sav biljni materijal. Svježe biljke sadrže vodu, da bi se koristitle treba osušiti biljke ili popljesniviti i fermentirati. Trebalo bi osušiti ili djelomično suh svježi biljni materijal za upotrebu 24-48 sati prije maceriranja. Nakon što se maceracija završi, izvadite svježi biljni materijal, bez stiskanja ili cijeđenja, tako da ne ostavljaju vode više nego što je potrebno za sobom. Ostavite ulje otvoreno dan ili dva da se ispari ostatak vode. Nemojte mješati svoj macerat tijekom isparavanja. Osušene biljke može se macerirati na isti način, a ulje ne sadrži vodu. KOVAL

JEDNA OD IZVEDBI DESTILATORA

NJEGA eteričnih ulja

Eterična ulja su aromatični, hlapljivi ekstrakti, sastavljen od koncentriranih prirodnih kemikalija. U zatvorenoj boci, eterična ulja su grupirana, aromatske molekule koje su u tekućom obliku. S izuzetkom više viskozna ulja, srednje i manje gustoće eterična ulja će postati plinovita vrlo brzo kada su izložena zraku.

Nakon nekoliko jednostavnih smjernica, možete stvoriti optimalne uvjete za vaša eterična ulja kako bi trajali i od 2-5 godina. Otkrili smo lonce melema u grobnicama starog Egipta koji mirišu i danas. Ako se koristi u roku od 6 mjeseci do godine, 5 ml ili 15 ml boca - miris eteričnog ulja treba ostati svjež i jak ako se skladišti pravilno.

Kisik je PRVI najgori neprijatelj eteričnog ulja. Ako se spremaju veće količine eteričnih ulja, oni će ostati stabilni duže ako su bez pristupa kisika u boci. Kisik uzrokuje oksidaciju i propadanje.

Sunčeva svjetlost je DRUGI najgori neprijatelj eteričnog ulja. Možete pružiti zaštitu od oštećenja uzrokovanih ultraljubičastim svjetlom ako uvijek pohranjujete eterična ulja u bocama tamnih boja u zatvorenoj tamnoj komori na hladnom te na relativno konstantnoj temperaturi.

Eterična ulja čuvati na hladnom i tamnom. Učinci sunca su štetni za krhki sastav eteričnog ulja, promjena temperature ima štetan učinak UV zraka. Eterična ulja je najbolje skladištiti u tamnim staklenim bocama (smeđa, kobaltna ili druga tamna stakla) na hladnom i tamnom mjestu.

Eterična ulja se uvijek treba dobro označiti kako bi se osigurala točnost sadržaja. To je dobra ideja za pokrivanje papirnatim naljepnicama s jasnom trakom, tako da je naljepnica uvijek čitljiva. KOVAL

JEDNA OD IZVEDBI DESTILATORA

Nikada ne koristite gumene čepove zatvarače / raspršivače za čista eterična ulja.

Renomirani dobavljači će eterična ulja pohraniti u malim bočicama sa umetnutom kapaljkom izrađene od izdržljive plastike koja može izdržati korozivne učinke eteričnih ulja i pogodnost nanošenje kapi za miješanje.

Kada dodate svoje eterično ulje u fiksno ulje, kremu ili losion bazu, rok trajanja postaje odlučujući faktor roka trajanja preparata, a ne eteričnog ulja. Stoga je najbolje napraviti male serije proizvoda koje će se koristiti u kratkom vremenskom razdoblju. Vaši gotovi proizvodi zadržat će se duže, ako su pohranjeni u hladnjaku.

Pretpostavlja se da se eterična ulja razrjeđuju kod homeopatskih pripravaka, jer oni mogu biti pogođeni jakim mirisima eteričnih ulja poput eukaliptusa ili mints.

Inhalacija KOVAL

JEDNA OD MOGUĆNOSTI MINI KUĆNE DESTILACIJE

Prilikom rada s eteričnim uljima, uvijek provjerite je li okoliš i svi mjerni alati i oprema čista i dezinficirana. Moguće je koristiti antiseptička / antibakterijska eterična ulja se za tu svrhu. Citrusna ulja koja su počela oksidirati su dobri elementi za čišćenje i, u kombinaciji s malo čajevca sa antibakterijskim djelovanjem, izuzetno su korisni za čišćenje svih površina. To je korisno za čišćenje otvora redukcije, kape i boca vrata povremeno s alkoholom kako bi se spriječilo onečišćenje.

Kad miješanja ili punjenja eteričnih ulja, ne zaboravite se zaštititi od prekomjernog izlaganja. Izbjegavajte kontakt s nerazrijeđenm (čisti) eteričnim uljima, osobito na oštečenoj koži. Nosite odgovarajuće rukavice i laboratorijski pokrov. Pobrinite se za prikladnu ventilaciju i radite česte pauze za šetnju na svježem zraku.

Eterična ulja treba koristiti s oprezom. KOVAL

JEDNA OD MOGUĆNOSTI MINI KUĆNE DESTILACIJE

Oko 20 kapi eteričnih ulja pomiješajte s pola decilitra sojinog vrhnja (koje je zbog prirodnog emulgatora sojinog lecitina najbolje sredstvo za disperziju eteričnih ulja u vodi). Kadu napunite vodom, a po želji u vodi rastopite šaku čiste morske soli (izvlači toksine iz kože i Čisti energetsko polje -auru). Sojino vrhnje s uljima dodajte tek kad je kada puna jer će u suprotnom ulja ishlapjeti s parom.

Za suhu kožu (ili ako se u kupku dodaje morska sol koja lagano isušuje kožu) dobro je u mješavinu eteričnih ulja i sojinog vrhnja dodati 1-2 žličice nekog hladno prešanog biljnog ulja koje će istovremeno njegovati kožu.

Vruće kupke (oko 38oC) su dobre za pojačavanje rada žlijezda znojnica, što je dobro ako imate prehladu ili gripu. U takvu kupku stavite neko imunostimulirajuće ulje (čajevac, ravensara) i nakon kupke otiđite u krevet i iznojite se.

Opuštajuće kupke (29 - 34oC) služe za smirenje i opuštanje. KOVAL

PROFESIONALNA DESTILERIJA ZA VEĆE KOLIČINE DESTILATA

Okrepljujuće kupke (18 -24oC) stimuliraju, razbuđuju i osvježavaju. Stimulirajuća eterična ulja (ružmarin, eukaliptus, bor…) u takvoj kupki imaju najbolje djelovanje jer se u toplijima poništava njihov stimulirajući učinak.

KOVAL

VRSTE DESTILATA (ULJE)