TRANSLATOR














KOMORAČ

cvijet
Komorač (foeniculum vulgare mill.).eng: fennel, d: der fenchel, Fr: le fenouit commun. Obitelj: apiaceae (umbelliferae) - štitarke. Ostali nazivi: koromač, morač, slatki kopar, janež, divlja mirođija. Podrijetlo: Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Stanište: Raste na poljima, i neobrađenimlivadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u Toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi. Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima. Komorač se danas cijeni kao mirodija za pripremanje kolača i kruha. Zrnca komorača, a još češće mljeveni komorač, miješaju se s brašnom tako da pecivo dobiva izvrstan okus. Komorač se pored toga stavlja u juhe, umake, variva i konzervirano povrće. Svježi, nježni listići komorača, kao i svježi korijen, nasjeckaju se u salate....[...]

Nastavi dalje...


KIM

cvijet
Kim (carum carvi l.). Obitelj: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Eng: caraway. D: kummel. fr: le carvi. Drugi nazivi: divlji kim, kumen, kumin. Egipčani ga nazivaju; tapnen. Stari Rimljani: cuminum. A Grci: kyminon. Povijest i pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.

Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti....[...]

Nastavi dalje...


ANIS

anis

Plodovi koji se sabiru dvaput u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne. Korijen se vadi u jesen. Poslije čišćenja korijena od zemlje, reže se na kockice ili rezance te suši na toplom prozračnom mjestu. Iz sjemena se destilacijom dobiva anisovo ulje (oleum anisi). Anis je podrijetlom iz Egipta. Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima: "ako golubinjak namažemo uljem anisa golubovi će ga sigurno prihvatiti jer obožavaju njegov miris." Sjeme anisa sadrži 1-5 % eteričnog ulja, bjelančevina i šećera do 20 %, masnih ulja do 10 %. željeza; ulje anisa sadrži i do 90 % anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd.

Ljekoviti dio biljke: plod

Anis je afrodizijak, antispazmatik, aromatik, antidepresiv, diuretik, dispeptik, ekspektorant, holagog, holeretik, galaktagog, karminativ, mikotik, pektoral, sekretolik, stimulans, tonik i vermifug.[...]

Nastavi dalje...


KLINČIĆ

cvijet
Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu. Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu. Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao). Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva. Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.

Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.

Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije. Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu. Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.

Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija. [...]

Nastavi dalje...


KOPAR

cvijet

Mljeveni plodovi kopra u mlincu za kavu uzimali su se kao začin kod svih dijetalnih jela 3 puta na dan na vrhu noža. Miriše ugodno i aromatično i vrlo je sličan komoraču. Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci). Bolesti bubrega i urinarnih puteva, digestivnih bolesti, glavobolje, gluhoće, grčeva, gušterače - (za bolji rad), kašlja, nesanice, neuroze, nadutost, skleroze, srčane aritmije zajedno sa komoračem, tumora, varikoznih vena, zatvora, za jače lučenje mlijeka, želučanih bolesti, žutice, izgubljenog apetita, lošeg zadaha iz usta.

U kuhinji kao začin, za pripremu osvježavajućeg čaja, te za ubode insekata.

Eterično ulje kopra rabe kao insekticid.

Tinkturu kopra od sjemena rabe kod gripe, grčeva te poremećaja probave.

Ljekovito djelovanje kopra u pučkoj medicini se dosta razvilo tako da su njegova svojstva nadopunjavali i s ostalim ljekovitim sredstvima kao što su med koji se dodavao čaju od kopra za liječenje plućnih oboljenja.

Zatim vino u kojemu se močio ili kuhao plod kopra za umirenje živaca a ako se popilo prije spavanja kod raznih nesanica. - Ženama je poznato poticajno djelovanje na mliječne žlijezde, poželjno kod dojilja. - Za izazivanje mjesečnog ciklusa. - Kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih..

O kopru postoji niz starih izreka koje dosta govore o njegovoj moći, onima, koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta, treba pod glavu staviti svežanj lišća od kopra, bio je jedan od uobičajenih savjeta.[...]

Nastavi dalje...


MASLINA

cvijet

Priča o maslinovu listu kreće od drevnih Egipćana koji su ga upotrebljavali prilikom mumificiranja faraona.

Poslije se otkrilo da pomaže u liječenju malarije i gripe te ima dobra svojstva u borbi protiv različitih infekcija i bolesnih stanja.

Spominje se u Bibliji, opisana je u djelima drevne egipatske civilizacije, a veliku ulogu imala je i u grčkoj mitologiji, gdje se spominje da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru, na kojoj je potom izrasla maslina.

Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod se koristio u liječenju mnogih bolesti. Smatrana je simbolom mira i mudrosti.

Maslinovim uljem kao zaštitom od sunca već stoljećima se služe ribari, a posljednja istraživanja govore o njegovim ljekovitim svojstvima u slučaju opeklina od sunca. [...]

Nastavi dalje...


MAGNEZIJ

cvijet

Opće je poznato da je magnezij esencijalni sastojak čovječeg i životinjskog organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Zbog toga, sa pravom se može reći da život bez magnezija ne bi bio moguć, tako da magnezij spada među najznačajnije minerale našeg vremena. Dodatna suplementacija prehrane magnezijem stoga se preporučuje kod prevencije srčanih oboljenja i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti i nemira, poremećaja spavanja, trudnoće i dojenja te za prevenciju migrene. .[...]

Nastavi dalje...


CINK

cvijet

Cink je esencijalni mineral koji nalazimo u gotovo svakoj stanici našeg tijela. Smatra se da je količina cinka u tijelu odrasle osobe oko 2 g. Najveću količinu cinka u tijelu nalazimo u retini i muškim reproduktivnim organima, dok ga u znatnoj mjeri nalazimo i u kostima i mišićima. Apsorpcija mu je loša, a glavni dio cinka apsorbira se u jejunumu, tj. u tankom crijevu. Cink sudjeluje u aktivnosti gotovo stotinu enzima, tvari koje omogućavaju odvijanje biokemijskih reakcija u našem tijelu. Cink utječe na osjećaj okusa i na tek. Elementi okusa nalaze se u slini i strukturna su tvar epitelnih stanica sluznice usne šupljine.. Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak teka i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni... Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost..[...]

Nastavi dalje...


SEZAMOVO ULJE


SEZAMOVO ULJE

Latinski naziv: Sesamum indicum

Sezamovo ulje

Namirnica dobivena istiskivanjem ili ekstrakcijom ulja iz sezamovih sjemenki. Sirovo sezamovo ulje već je toliko kvalitetno da se može koristiti u prehrani, pa i za salatu, bez prethodne rafinacije.

Koristi se u kulinarsvu i industriji za sve vrste operacija (pečenje, prženje), a dodaje se i zbog aromatizacije.

Sezamovo ulje jedno je od najstabilnijih ulja, svijetle boje, bogato vitaminima, mineralima, lecitinom, linolnom i oleinskom kiselinom, te spojevima koji su dobri anti-oksidansi.

Uobičajeno je ulje u prehrani.

Spada u klasu repice, zdravo je, ali nije pretjerano ljekovito.

Vrlo je cijenjeno u ajurvedi jer ima reputaciju čistača organizma, iako su sjemenke mnogo ljekovitije od ulja.

Namjenjeno je tretiranju svih stanja kože, a posebice osjetljive kože sklone upalnim procesima.

Prirodni je UV filter, odbija oko 25% sunčevih zraka.

Često se koristi za spravljanje macerata raznih biljaka, kao i u u masažama te emulzijskim sustavima.

Miris se lakše neutralizira eteričnim uljima u emulzijskim sustavima, nego u uljima.

Vrlo je cijenjeno u ajurvedi, jer ima reputaciju da čisti organizam.

Vrlo je lagano te se može koristiti u njezi kose i vlasišta.

Prirodni je antioksidans i pomaže u smanjenju vidljivosti ožiljaka na koži.


ULJE OD PRŽENOG SEZAMA



Tamno sezamovo ulje:

Tamno sezamovo ulje dobiva se hladnim prešanjem prženih sezamovih sjemenki i zato ima izrazito fini miris i okus.

Sezam je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka na svijetu.

Mala zrnca sezama bila su vrlo cijenjena kao izvor ulja za prehranu u Babilonu, Asiriji i drugim zemljama još prije 4.000 godina.

Ti drevni narodi upotrebljavali su ga za očuvanje zdravlja, njegu tijela i očuvanje ljepote.

Hladno prešano ulje sezama mehanički se preša na sobnim temperaturama.

Sezamovo ulje ne sadrži sintetske konzervanse, a od kvarenja ga "čuvaju" dva prirodna konzervansa, osnovna sastojka sezamovog ulja - sazamol i sazamolin.

Zbog ovih prirodnih konzervansa sezamovo ulje se smatra jednim od najstabilnijih ulja s dužim rokom valjanosti.

Tamno sezamovo ulje proizvodi se obradom sjemenki na višoj temperaturi time se ekstrahira više ulja i dobiva karakterističan "prženi" okus.



Svijetlo sezamovo ulje

Hladno prešano ulje od sezama, organske kvalitete.

Odlično podnosi zagrijavanje i stoga je prikladno za spravljanje obroka pri visokim temperaturama - idealno je za spravljanje obroka u woku, pečenje kruha i raznih pekarskih proizvoda, kao i roštilja.

Lagano je probavljivo i prirodno je bogato vitaminima topivima u vodi i mineralima.

Osnovno djelovanje:

Izuzetno je za izradu krema i za maceriranje trava (kantariona, nevena, mrkve…).

-Sezamovo ulje upotrebljava se kao jestivo ulje (azijska kuhinja) te u kozmetici kao otapalo i sredstvo za poboljšanje stanja kože i kose.

-U lijekovima se koristi kao nosač tvari topljivih u mastima i kao emolijens te za intramuskularne injekcije, npr. na steroide.

-Ublažava kraste i koristi se kao ulje za masažu.

-Omogućuje dobro vlaženje: onemogućuje dehidraciju kože, a gubitak vode kroz kožu se smanjuje

-Ne sadrži bjelančevine koje mogu izazvati alergijske reakcije.

-Upotrebljava se za suhu kožu, sklonoj čestim upalnim procesima i lošijoj mikrocirkulaciji.

Bogato je vitaminima, mineralima, lecitinom i linoleinskom kiselinom djeluje kao prirodni zaštitni faktor 4.

Odličan je izvor bakra (4 mg što čini 444% RDA), mangana (2,5 mg što čini 123% RDA), kalcija (975 mg što čini 120% RDA), magnezija (351 mg što čini 117% RDA), željeza (14,55 mg što čini 104% RDA), fosfora (629 mg što čini 78,6% RDA), cinka (7,75 mg što čini 52% RDA) i dobar je izvor selena (5,7 μg što čini 13% RDA).

Od vitamina je izvrstan izvor tiamina B1 (0,8 mg što čini 57% RDA), piridoksina B6 (0,8mg što čini 40% RDA), niacina (4,5 mg što čini 25% RDA), folne kiseline (58,2 mg što čini 29% RDA), a dobar izvor riboflavina (0,25mg što čini 15% RDA).

ULJE OD SIROVIH SJEMENKI SEZAMA



Višestruka korist:

Aktivira hormone u koži i jača imunološki sustav, grije.

Namijenjeno je je osetljivoj koži sklonoj upalama, slabo prokrvljenoj koži, kod psorijaze i za njegu kože pušača.

Kao prirodni antioksidans pomaže u smanjenju vidljivosti ožiljaka na koži, tj. namjenjeno je tretiranju svih stanja kože posebno sklonoj čestim upalnim procesima i lošijoj mikrocirkulaciji, a posebice kod osjetljive suhe kože.

Prirodni je UV filter, odbija oko 25% sunčevih zraka.

Uz redovitu uporabu na koži, osjetljivost na UV zračenje značajno se smanjuje, a samim tim, usporava se i proces starenja.

Kod oralne primjene pomaže kod dijabetesa, visokog krvnog tlaka, gingivitisa.

Načelno ulje koje se koristi i kod masaže beba za miran san jer ima smirujuće djelovanje te djeluje vrlo blago na njenu kožu.

Zbog velike količine vitamina E, sezamovo ulje može spriječiti prijevremeni nastanak bora i starenje kože.

Cink u sezamovom ulju će ublažiti iritiranost kože, izliječiti akne, prištiće i mitesere.

Također potiče zacjeljivanje rana i liječi nepravilnosti na koži.

Ulje se može koristiti i površinski – tada smanjuje upale kože, bolove u zglobovima, infekcije, a djeluje i anitkancerogeno.

Kada se sezamovo ulje primjenjuje izvana, primjerice u masaži, usporava rast i razvoj raka kože. Ulje utrljajte na cijelo tijelo, pričekajte 15 minuta, pa se otuširajte.

Ulje će se za to vrijeme upiti u kožu i očistiti tijelo, a topla voda dodatno će poboljšati apsorpciju.

Sezam sadrži topljive lignine s fitoestrogenskim svojstvima, poznate i kao sesamin.

Znanstvenici tvrde da sprječavaju širenje raznih stanica raka, i to različitih tipova raka kao što su: leukemija, višestruki mijelom, rak debelog crijeva, rak prostate, rak dojke, rak pluća,rak gušterače

Visoki krvni tlak:

istraživanje objavljeno 2006. u Journal of Biological Yale Medicine je pokazalo da ulje od sjemenki sezama ima blagotvoran učinak kod hipertenzivnih bolesnika bilo da su na diureticima ili beta-blokatorima. Zamjena svih prehrambenih ulja sa sezamovim uljem snižava sistolički i dijastolički krvni tlak na normalu te uporedo s tim smanjuje lipidne peroksidacije i antioksidacijski status.

Jedni od spojeva identificirani kao odgovorni za antihipertenzivne učinke su peptidi koji djeluju kao inhibitori angiotenzin I konvertirajućeg enzima.

Ulje sezama se pokazalo učinkovitim kod snižavanja krvnog tlaka. Znanstvenici su ustanovili da uvođenje sezamovog ulja u svakodnevnu prehranu snižava sistolički i dijastolički tlak i smanjuje lipidnu peroksidaciju, zbog čega dolazi do napada na veze između masnih kiselina. Tada nastaju peroksidi koji dalje reagiraju s drugim masnim kiselinama.

45 dana nakon uzimanja sezamovog ulja, rezultati su pokazali znatno smanjenje tlaka, a ispitanici su također i izgubili nekoliko kilograma. Učinci su nažalost bili privremeni – nakon prestanka konzumiranja sezamovog ulja tlak je ponovno narastao. Stoga je potrebno sezamovo ulje uključiti u svakodnevnu prehranu.

Gingivitis - Zubni plak:

Ulje sezama koristiti se za oralno zdravlje već tisućama godina u tradicionalnoj indijskoj medicini (Ayurveda) u procesu poznatom kao “uljno povlačenje.”

To uključuje ispiranje usne šupljine uljem od sezama, te se time spriječava propadanje zubi, krvarenje desni, suha usta i ždrijelo, a služi i za jačanje zubi, desni i čeljusti. Klinička istraživanja sada potvrđuju da se može usporediti s kemijskom vodom za usta (klorheksidin) za poboljšanje stanja gingivitisa induciranog plakom.

Također je sposoban smanjiti mutacije streptokoka povezane s oralnim plakom.

Sezam se tisućljećima godina koristio za održavanje zdravlja usne šupljine. Sprječava propadanje zubi, zadah iz usta, krvarenje desni, suho grlo, jača zube i desni.

Klinička istraživanja potvrđuju da je odličan za smanjenje zubnog plaka.

Gingivits se prepoznaje kada su desni izrazito upaljene i osjetljive. Lako krvare i na najmanji podražaj. Ako se gingivitis ne liječi, može doći do gubitka zubi.

Njega djece - ulje za masažu:

Istraživanje objavljeno u Indian Journal of Medical Research u 2000. godini pokazalo je da masaža djece sa sezamovim uljem poboljšava njihov rast, a i san nakon masaže, u usporedi s na kontrolnom grupom ulja kao što su mineralna ulja.

Sezamovo ulje je blago i odlično za njegu bebine kože.

SEZAMOVO ULJE SNIŽAVA KRVNI TLAK



Rak:

Sezam sadrži lignin topiv u masti s fitoestrogenskim svojstvima poznatijim kao sesamin, a koji je proučavan zbog sprječavanje širenja širokog spektra stanica raka, uključujući: leukemiju, višestruki mijelom, rak debelog crijeva, karcinom prostate, rak dojke, rak pluća, rak gušterače.

Antitumorski učinci sesamina su povezani s NF-kapaB signalizacijom.

Sezam zaslužuje da bude prepoznat, zajedno s češnjakom, medom, kurkumom i nekoliko drugih tvari, kao lako dostupna i pristupačna hrana-lijek koja bi mogla, ako se konzumira redovito, vrlo vjerojatno spasiti živote.

Sezamovo ulje ima SPF 4, te se može koristiti i za zaštitu od sunca u kasnijim fazama sunčanja, a štiti kožu od ultraljubičastog zračenja.

Nedavna istraživanja pokazuju da hladno prešano ulje sezama u kombinaciji s eteričnim uljem smilja može biti dobra zaštita od oštećenja stanica nastalih pretjeranim izlaganjem sunčevim zrakama

Sezam sadrži topljive lignine s fitoestrogenskim svojstvima, poznate i kao sesamin. Znanstvenici tvrde da sprječavaju širenje raznih stanica raka, i to različitih tipova raka kao što su:

- leukemija

- višestruki mijelom

- rak debelog crijeva

- rak prostate

- rak dojke

- rak pluća

- rak gušterače

Budući da je i snažan antioksidans, sezamovo ulje se dodaje u brojne kozmetičke pripravke, kako bi produljilo njihov vijek trajanja, kao i pospješilo njihove karakteristike.

Apsorbira toksične supstance te na taj način vrši detoksikaciju.

Sprječava pojavu akni, kao i osipe.

Dijabetes:

Istraživanje objavljeno 2011. u Clinical Journal of Nutrition pokazalo je da sezamovo ulje poboljšava učinkovitost oralnog dijabetičkog lijeka glibenklamida kod dijabetesa tip 2.

Drugo istraživanje objavljeno 2006. u časopisu Journal of Medicinal Foods pokazuje da uvođenje ulja od sezama kao jedinog jestivog ulja snižava krvni tlak i glukozu kod hipertenzivnih dijabetičara.

Znanstvenici su ustanovili da sezamovo ulje poboljšava djelotvornost oralnih lijekova (glibenklamida) koji se koriste za kontroliranje dijabetesa tipa 2. Drugo istraživanje je pokazalo da uvođenjem sezamovog ulja u svakodnevnu prehranu možete sniziti krvni tlak i razinu glukoze kod hipertenzivnih dijabetičara, kojima je rizik od bolesti kardiovaskularnog sustava znatno veći (2 do 3 puta veći kod muškaraca i 4 do 5 puta veći kod žena).

Potvrdila su to brojna istraživanja, a jedno od njih ispitivalo je učinke ulja na dvije grupe štakora. Prva je grupa dobivala sezamovo ulje, a druga nije. Rezultati su pokazali da se kod prve grupe smanjila razina šećera u krvi, a porastao je i postotak antioksidansa u krvi.

ULJE SEZAMA POMAŽE U BORBI SA DIJABETESOM



Multipla skleroza (MS):

U životinjskom modelu MS, također poznatom kao eksperimentalni autoimuni encefalomijelitis, sezamovo ulje štiti miševe od razvoja bolesti tako što smanjuje lučenje IFN-gama sekreta, ključnog čimbenika u pokretanju autoimune upale i ozljede u živčanom sustavu.

Također je istraživano za svoju potencijalno korisnu ulogu kod drugog neurodegenerativnog stanja, Huntingtonove bolesti.

Oštećenja bubrega uzrokovana antibiotikom: ulje sezama štiti od oštećenja bubrega izazvanih gentamicinom kod štakora, smanjenjem oksidativnog oštećenja uzrokovanog antibiotikom

Ateroskleroza:

Ulje sezama sprječava nastanak aterosklerotskih lezija kod miševa hranjenih aterogenom prehranom. Za antioksidativne i protuupalne lignane pronađene unutar sezama, poznatije kao sesamol, je utvrđeno da su djelomično odgovorni za njegova anti-aterogena svojstva.

U stvari, sesamol posjeduje više od dvadesetak korisnih farmakoloških aktivnih svojstva, od kojih mnogi mogu pridonijeti poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja.

Oštećenja DNK usljed zračenja:

Sesamol je pokazao da štiti od oštećenja DNK nastalih usljed gama zračenja, vjerojatno putem svojih antioksidativnih svojstava.

Sposoban je smanjiti smrtnost zračenja liječenih miševa, kroz sprečavanje šteta na crijevima i slezeni. U usporedbi s drugim snažnim antioksidansima, za melatonin je utvrđeno da je 20 puta učinkovitiji kao čistač od slobodnih radikala.

NUSPOJAVE:

Važno je naglasiti da je sezamovo ulje alergeno, te da prije upotrebe provjerite da li ste alergični na njega.

Ako pijete lijekove za visoki tlak, svakako se prije početka konzumiranja ulja posavjetujte s liječnikom.

molimo pročitati izjavu