TRANSLATOR














KOMORAČ

cvijet
Komorač (foeniculum vulgare mill.).eng: fennel, d: der fenchel, Fr: le fenouit commun. Obitelj: apiaceae (umbelliferae) - štitarke. Ostali nazivi: koromač, morač, slatki kopar, janež, divlja mirođija. Podrijetlo: Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Stanište: Raste na poljima, i neobrađenimlivadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u Toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi. Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima. Komorač se danas cijeni kao mirodija za pripremanje kolača i kruha. Zrnca komorača, a još češće mljeveni komorač, miješaju se s brašnom tako da pecivo dobiva izvrstan okus. Komorač se pored toga stavlja u juhe, umake, variva i konzervirano povrće. Svježi, nježni listići komorača, kao i svježi korijen, nasjeckaju se u salate....[...]

Nastavi dalje...


KIM

cvijet
Kim (carum carvi l.). Obitelj: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Eng: caraway. D: kummel. fr: le carvi. Drugi nazivi: divlji kim, kumen, kumin. Egipčani ga nazivaju; tapnen. Stari Rimljani: cuminum. A Grci: kyminon. Povijest i pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.

Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti....[...]

Nastavi dalje...


ANIS

anis

Plodovi koji se sabiru dvaput u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne. Korijen se vadi u jesen. Poslije čišćenja korijena od zemlje, reže se na kockice ili rezance te suši na toplom prozračnom mjestu. Iz sjemena se destilacijom dobiva anisovo ulje (oleum anisi). Anis je podrijetlom iz Egipta. Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima: "ako golubinjak namažemo uljem anisa golubovi će ga sigurno prihvatiti jer obožavaju njegov miris." Sjeme anisa sadrži 1-5 % eteričnog ulja, bjelančevina i šećera do 20 %, masnih ulja do 10 %. željeza; ulje anisa sadrži i do 90 % anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd.

Ljekoviti dio biljke: plod

Anis je afrodizijak, antispazmatik, aromatik, antidepresiv, diuretik, dispeptik, ekspektorant, holagog, holeretik, galaktagog, karminativ, mikotik, pektoral, sekretolik, stimulans, tonik i vermifug.[...]

Nastavi dalje...


KLINČIĆ

cvijet
Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu. Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu. Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao). Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva. Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.

Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.

Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije. Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu. Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.

Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija. [...]

Nastavi dalje...


KOPAR

cvijet

Mljeveni plodovi kopra u mlincu za kavu uzimali su se kao začin kod svih dijetalnih jela 3 puta na dan na vrhu noža. Miriše ugodno i aromatično i vrlo je sličan komoraču. Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci). Bolesti bubrega i urinarnih puteva, digestivnih bolesti, glavobolje, gluhoće, grčeva, gušterače - (za bolji rad), kašlja, nesanice, neuroze, nadutost, skleroze, srčane aritmije zajedno sa komoračem, tumora, varikoznih vena, zatvora, za jače lučenje mlijeka, želučanih bolesti, žutice, izgubljenog apetita, lošeg zadaha iz usta.

U kuhinji kao začin, za pripremu osvježavajućeg čaja, te za ubode insekata.

Eterično ulje kopra rabe kao insekticid.

Tinkturu kopra od sjemena rabe kod gripe, grčeva te poremećaja probave.

Ljekovito djelovanje kopra u pučkoj medicini se dosta razvilo tako da su njegova svojstva nadopunjavali i s ostalim ljekovitim sredstvima kao što su med koji se dodavao čaju od kopra za liječenje plućnih oboljenja.

Zatim vino u kojemu se močio ili kuhao plod kopra za umirenje živaca a ako se popilo prije spavanja kod raznih nesanica. - Ženama je poznato poticajno djelovanje na mliječne žlijezde, poželjno kod dojilja. - Za izazivanje mjesečnog ciklusa. - Kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih..

O kopru postoji niz starih izreka koje dosta govore o njegovoj moći, onima, koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta, treba pod glavu staviti svežanj lišća od kopra, bio je jedan od uobičajenih savjeta.[...]

Nastavi dalje...


MASLINA

cvijet

Priča o maslinovu listu kreće od drevnih Egipćana koji su ga upotrebljavali prilikom mumificiranja faraona.

Poslije se otkrilo da pomaže u liječenju malarije i gripe te ima dobra svojstva u borbi protiv različitih infekcija i bolesnih stanja.

Spominje se u Bibliji, opisana je u djelima drevne egipatske civilizacije, a veliku ulogu imala je i u grčkoj mitologiji, gdje se spominje da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru, na kojoj je potom izrasla maslina.

Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod se koristio u liječenju mnogih bolesti. Smatrana je simbolom mira i mudrosti.

Maslinovim uljem kao zaštitom od sunca već stoljećima se služe ribari, a posljednja istraživanja govore o njegovim ljekovitim svojstvima u slučaju opeklina od sunca. [...]

Nastavi dalje...


MAGNEZIJ

cvijet

Opće je poznato da je magnezij esencijalni sastojak čovječeg i životinjskog organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Zbog toga, sa pravom se može reći da život bez magnezija ne bi bio moguć, tako da magnezij spada među najznačajnije minerale našeg vremena. Dodatna suplementacija prehrane magnezijem stoga se preporučuje kod prevencije srčanih oboljenja i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti i nemira, poremećaja spavanja, trudnoće i dojenja te za prevenciju migrene. .[...]

Nastavi dalje...


CINK

cvijet

Cink je esencijalni mineral koji nalazimo u gotovo svakoj stanici našeg tijela. Smatra se da je količina cinka u tijelu odrasle osobe oko 2 g. Najveću količinu cinka u tijelu nalazimo u retini i muškim reproduktivnim organima, dok ga u znatnoj mjeri nalazimo i u kostima i mišićima. Apsorpcija mu je loša, a glavni dio cinka apsorbira se u jejunumu, tj. u tankom crijevu. Cink sudjeluje u aktivnosti gotovo stotinu enzima, tvari koje omogućavaju odvijanje biokemijskih reakcija u našem tijelu. Cink utječe na osjećaj okusa i na tek. Elementi okusa nalaze se u slini i strukturna su tvar epitelnih stanica sluznice usne šupljine.. Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak teka i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni... Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost..[...]

Nastavi dalje...


RICINUS


RICINUSOVO ULJE

Latinski naziv: Ricinus communis - Oleum Ricini

Ljekovito ulje

Istina je da je ricin jedan od najjačih otrova na svijetu.

No ricinusovo ulje nije nimalo otrovno, nego zapravo jako ljekovito.

Dobiva se od biljke ricinus (lat. Ricinus communis), a ona je prema Guinnessovoj knjizi rekorda proglašena najotrovnijom biljkom na svijetu.

Ricinusovo ulje zbog svoje ljekovitosti u narodu nosi naziv Kristov dlan.

Kroz povijest, ricinusovo ulje se koristilo u vrlo različite svrhe.

U drevnoj Grčkoj ricinusovo ulje se koristilo u rasvjeti, kao mast za tijelo i za poboljšanje rasta kose.

Kleopatra ga je navodno koristila za izbjeljivanje bjeloočnica. U drevnim egipatskim spisima spominje se kao laksativno sredstvo.

U ayurvedi se ricinusovo ulje koristilo kao sredstvo protiv parazita.

Sjemenke su vrlo masne i od njih se dobiva ricinusovo ulje – Oleum Ricini.

U samoj sjemenci nalaze se i vrlo otrovne tvari koje često uspoređuju s otrovom kobre.

Otrov izaziva začepljenje žila u plućima, razgrađuje bjelančevine i uništava krvna tjelešca.

Bitno je naglasiti da se prilikom hladnog prešanja otrov izgubi i dobijemo krasno ulje koje se može primijeniti od glave do pete.

Osnovno djelovanje

Ono što ricinusovo ulje čini posebnim je vrlo rijetka ricinoleična kiselina, ono je sadrži čak 90%.

Vjeruje se da je baš zbog nje ricinusovo ulje toliko ljekovito.

Ricinoleična kiselina se pokazala vrlo djelotvornom protiv gljivica, plijesni, virusa, parazita i bakterija.

Ricinusovo ulje se već dugo primjenjuje kod...

- išijasa

- ćelavosti

- artritisa

- slabe cirkulacije

- zatvora

- tumora dojke

- mioma i cista

- bradavica

- bronhitisa i prehlade

- autoimunih poremećaja

- Parkinsonove bolesti

- epilepsije

Ricinusovo ulje poznati je lijek protiv zatvora.

Preporučuje ga se piti navečer pomiješano sa sokom radi izbjegavanja neugodnog okusa.




RICINUSOVO ULJE



Preporuka kod navedenih tegoba:

Preporučena doza ulja iznosi 0,5 – 1 žlice. Ulje se ne smije konzumirati više od tjedan dana. Zbog snažnog djelovanja na cirkulaciju ricinusovo ulje se često koristi u oblozima. Sve što vam je potrebno je čista gaza, plastična traka, termofor i ručnik. Uljem natopljenu gazu stavite na kritično mjesto, prekrijte trakom, na to stavite termofor, omotajte ručnikom i držite sat vremena. Postupak ponavljate toliko često koliko želite - kod ozbiljnijih tegoba preporučuje se staviti oblog 4 puta tjedno tokom mjesec dana.

Kod mioma, cista na jajnicima, benignih tumora, različitih upalnih stanja, menstrualnih bolova, zatvora i proljeva preporučuje se stavljati obloge na donji dio trbuha. Oblozi se mogu stavljati i na područje jetre u svrhu čišćenja jetre.

Masaža ricinusovim uljem pomaže kod natečenih dojki, raka dojke, artritisa, reumatizma, bronhitisa i prehlade. Ako imate problema s bradavicama, svake večeri ih masirajte 10-15 minuta ricinusovim uljem dok ne otpadnu.

Ricinusovo ulje pokazalo se korisnim u vanjskoj primjeni kod Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i cerebralne paralize. Može ublažiti tegobe uzrokovane lupusom i sklerodermijom. Korisno je i kod epilepsije, hiperaktivnosti, bolesti jetre i žučnog mjehura te kod kroničnog zadržavanja tekućine.

Ricinusovo ulje za savršen izgled kože:

Ovo ulje ima veliku upotrebu u kozmetici zbog visokog udjela vitamina E i ricinoleične kiseline.

Zbog svojih hidrantnih svojstava idealno je sredstvo za njegu suhe kože i kose.

Potiče stvaranje kolagena i elastina što umanjuje pojavu bora - to ga čini odličnim sredstvom za njegu zrelije kože.

Ricinusovo ulje uklanja prištiće i mitesere, čisti i hidratizira kožu. Potiče rast trepavica, kose i obrva.

Redovita primjena ulja također potiče rast noktiju, sprječava opadanje kose i uklanja perut.

Ricinusovo ulje je poželjno sredstvo za hidrataciju kože, jer zbog svoje male molekularne težine lako prodire u pore kože i korijen kose (za razliku od većine ulja za njegu, koji ne prodiru duboko u kožu i djeluju površinski, ulje ricinusa dubinski njeguje kožu i kosu).

Pomaže kod manjih porezotina, opekolina, abrazija, koristi se kao prevencija strija i protiv ekcema.

Ricinusovo ulje odlično uklanja make-up.

Evo kako pripremiti sredstvo za skidanje šminke prema vašem tipu kože:

Masna koža – 30% ricinusovog ulja, 70% suncokretovog ulja.

Normalna koža – 20% ricinusovog ulja, 80% suncokretovog ulja

Suha koža – 10% ricinusovog ulja, 90% maslinovog ulja

RICINUSOVO ULJE



Ubrzava rast kose

Ricinusovo ulje najbolji je prirodni proizvod za ubrzavanje rasta kose.

Preporučuje ga se nanijeti na tjeme kako bi kosa dobila na gustoći.

Kako je ricinusovo ulje teško i gusto, savjetujemo vam da ga pomiješate s bademovim, čičkovim ili kokosovim uljem te ga na taj način razrijedite.

Cirkulacija u folikulima dlaka na tjemenu pospješuje brži rast kose pa ga je potrebno dobro umasirati.

Kako biste što prije postigli najbolje rezultate, ulje umasirajte na tjeme, prekrijte kosu kapom te ostavite da djeluje preko noći te ujutro isperite.

Osim što pospješuje brži rast kose ono hidratizira vašu kosu te smanjuje njezino lomljenje.

Ubrzava rast trepavica i obrva

Upotreba ulja za ubrzanje rasta obrva i trepavica je iznimno učinkovita jer kemijski sastav sprečava lomljenje vlasi.

Ulje nanesite prije spavanja u maloj količini kako ne bi došlo do iritacije očiju.

Ponovite postupak svaku večer.

I u ovom postupku možete dodati kokosovo ulje te ovom smjesom skinuti šminku s očiju i nahraniti ovo osjetljivo područje te pospješiti rast trepavica i obrva.

Njega noktiju

Brojne prednosti ovog ulja uključuju i njegu noktiju jer ulje učvršćuje lomljive nokte, ubrzava rast te njeguje kožu oko noktiju.

Najbolji način za njegu jest da u staru bočicu od laka ulijete nekoliko žlica maslinovog ili bademovog ulja te dodate deset kapi ricinusa i onda svakodnevno premazujte nokte.

Postupak:

Umasirajte ricinusovo ulje u nokte dva puta dnevno. Za bolje rezultate tretman provodite svakodnevno u kuri od tri mjeseca.

Ricinus i koža

Kao odličan ovlaživač, ricinusovo ulje pomaže koži sklonoj isušivanju i pucanju.

Postupak:

Pomiješajte čajnu žličicu ricinusovog ulja s pola čajne žličice ružine vodice i nanesite smjesu na lice i vrat. To ponavljajte navečer i ujutro te isperite mlakom vodom.

Želite li omekšati pete, laktove ili šake, nanesite ricinusovo ulje i umasirajte ga. Za pojačani efekt kod stopala koje ste prethodno namazali, ostavite pamučne čarape preko noći.

Pučki lijek protiv kurjeg oka:

Namočite noge u otopinu gorke (ili epsomske) soli i vode. Nakon kupke namažite ricinusovo ulje na zahvaćeno područje.

Maska za kosu:

Primijetili ste da vam je kosa beživotna i bez sjaja. Napravite smjesu od 2 jušne žlice ricinusovog ulja, 1 jušne žlice glicerina i 1 bjelanjka. Umasirajte smjesu u mokru kosu, ostavite desetak minuta, a potom isperite. Ovu masku možete primjenjivati jednom mjesečno.

Zapadna pučka medicina upotrebljava ricinus za liječenje bolesti i probleme poput:

grčeva, zatvora, enteritisa, akni, sunčanih pjega, depresivnog kašlja, svih oblika tumora, rana, hemeroida, konjuktivitsa, bolesti kože, reume, astme, opekotina, dermatitisa, delirija, epilepsije, glavobolje, groznice te za čišćenje i detoksikaciju.

Ljekovitost ricinusovog ulja kroz povijest

Prema Ebersovu papirusu, koristilo se kao purgativ, kao ulje za svjetiljke i za izradu masti.

U 16 stoljeću ricinus je rastao u mnogim vrtovima.

Njegovo ulje se primjenjivalo izvana za kožne bolesti poput lišajeva, pa čak i protiv gube.

Ljekovito ulje

Ricinusovo ulje ima širok spektar ljekovitog djelovanja i lako je dostupno. Možete ga nabaviti u svim ljekarnama i trgovinama zdrave hrane po vrlo pristupačnoj cijeni.

Sadrži visoki udio vitamina E i ricinoleične kiseline.

Ricinusovo ulje nije otrov nego vrijedan prirodni lijek koji možete koristiti za sveopću dobrobit organizma.

Ulje ricinusa hidratizira kožu, a zbog visokog udjela vitamina E pomaže kod raznih kožnih bolesti kao što su gljivična oboljenja kože.

Ricinusovo ulje odličan je dezinficijens, za manje povrede kože (ogrebotine, ubodi, posjekotine…).

Direktnim nanošenjem na otvorenu ranu djeluje antimikrobno, te umanjuje svrbež i bol.

Ricinusovo ulje koristi se za njegu kose još od vremena starih Egipćana (muškarci su ricinusovim uljem masirali vlasište, kako bi spriječili i tretirali ćelavost).

Ovo ulje kosi daje zdrav izgled i poboljšava njenu gustoću, daje sjaj kosi i ubrzava njen rast.

Ricinusovo ulje potiče rast kose, čak i na mjestima na kojima kosa ranije nije rasla.

Pored toga, ono može ubrzati rast trepavica.

RICINUSOVO ULJE



Vilijam Mek Grej, doktor u neprofitnoj A.R.E. klinici koju je osnovao Edgar Sajse, detaljno je opisao uspjeh u liječenju različitih tegoba s ricinusovim uljem:

- Alergije nestaju ako popijete pet kapi ricinusovog ulja svakog jutra.

- Rane, posjekotine i masnice brzo zacjeljuju kada se trljaju ricinusovim uljem.

- Masiranje trbuha sa ricinusovim uljem posljednja dva mjeseca trudnoće spriječava strije.

- Povrijeđeni zglob brzo zacjeljujete ako ga umotate u oblogu od ricinusovog ulja i ostavite preko noći.

- Primjećeno je značajno smanjenje zujanja u ušima i gubitka sluha kapanjem ricinusovog ulja u uho.

- Kataraktu možete izliječiti kapanjem jedne kapi ulja u oko prije spavanja svaku večer.

- Primjećen je nestanak pilonidalne ciste primjenom obloga od ricinusovog ulja.

- Smeđe pjege se mogu izbjeliti mješavinom ricinusovog ulja i sode bikarbone.

- Olakšajte ozbiljne očne alergije utrljavanjem ricinusovog ulja u kapke prije spavanja.

- Smanjite bol u donjem dijelu leđa primjenom obloga od ricinusovog ulja jednom tjedno.

- Olakšajte kronični proljev primjenom obloga na području trbuha.

- Dnevnom primjenom obloga na vratu tijekom tri mjeseca možete ukloniti čvoriće na glasnim žicama i kroničnu promuklost.

- Primjećen je kompletan nestanak zujanja u ušima oralnim uzimanjem 6-8 kapi ricinusovog ulja dnevno tijekom četiri tjedna.

- Hiperaktivnost može se liječiti primjenom obloga od ricinusovog ulja na području trbuha.

- Bradavice nestaju nakon četiri tjedna mazanja ricinusovim uljem.

- Tvrde naslage na tabanima nestaju kod svakodnevne masaže ricinusovim uljem.

- Primjećen je nestanak raka kože nakon nanošenja ricinusovog ulja i sode bikarbone.

- Hrkanje prestaje nakon dvotjedne primjene obloga s ricinusovim uljem na abdomenu.

- Ubodi pčele brzo zacjeljuju nakon nanošenja ricinusovog ulja.

- Rast kose možete potaknuti svakodnevnom masažom ricinusovim uljem dvadeset minuta prije šamponiranja.

- Primjećeno je brzo ozdravljenje od hepatitisa korištenjem obloga od ricinusovog ulja.

- Gljivice na noktima možete eliminirati svakodnevnom upotrebom obloga na oboljenim mjestima.

- Korištenjem općih obloga, može se liječiti alkoholizam.

- Redovnom vanjsko primjenom ulja mogu se ukloniti madeži.

- Primjećeno je poboljšanje zdravstvenog stanja kod terminalne faze karcinoma korištenjem općih obloga sa ricinusovim uljem.

NUSPOJAVE:

Ricinusovo ulje se ne preporučuje trudnicama, osobama sa osjetljivim želucem i bolestima bubrega. Nemojte ga uzimati u prevelikim količinama, jer može dovesti do proljeva i povraćanja.

molimo pročitati izjavu