TRANSLATOR
KOMORAČ

cvijet

Komorač (foeniculum vulgare mill.).eng: fennel, d: der fenchel, Fr: le fenouit commun. Obitelj: apiaceae (umbelliferae) - štitarke. Ostali nazivi: koromač, morač, slatki kopar, janež, divlja mirođija. Podrijetlo: Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Stanište: Raste na poljima, i neobrađenimlivadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u Toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi. Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima. Komorač se danas cijeni kao mirodija za pripremanje kolača i kruha. Zrnca komorača, a još češće mljeveni komorač, miješaju se s brašnom tako da pecivo dobiva izvrstan okus. Komorač se pored toga stavlja u juhe, umake, variva i konzervirano povrće. Svježi, nježni listići komorača, kao i svježi korijen, nasjeckaju se u salate....[...]

Nastavi dalje...


KIM

cvijet
Kim (carum carvi l.). Porodica: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Eng: caraway. D: kummel. fr: le carvi. Drugi nazivi: divlji kim, kumen, kumin. Egipčani ga nazivaju; tapnen. Stari Rimljani: cuminum. A Grci: kyminon. Povijest i pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.

Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti....[...]

Nastavi dalje...


ANIS

anis

Plodovi koji se sabiru dvaput u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne. Korijen se vadi u jesen. Poslije čišćenja korijena od zemlje, reže se na kockice ili rezance te suši na toplom prozračnom mjestu. Iz sjemena se destilacijom dobiva anisovo ulje (oleum anisi). Anis je podrijetlom iz Egipta. Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima: "ako golubinjak namažemo uljem anisa golubovi će ga sigurno prihvatiti jer obožavaju njegov miris." Sjeme anisa sadrži 1-5 % eteričnog ulja, bjelančevina i šećera do 20 %, masnih ulja do 10 %. željeza; ulje anisa sadrži i do 90 % anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd.

Ljekoviti dio biljke: plod

Anis je afrodizijak, antispazmatik, aromatik, antidepresiv, diuretik, dispeptik, ekspektorant, holagog, holeretik, galaktagog, karminativ, mikotik, pektoral, sekretolik, stimulans, tonik i vermifug.[...]

Nastavi dalje...


KLINČIĆ

cvijet
Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu. Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu. Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao). Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva. Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.

Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.

Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije. Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu. Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.

Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija. [...]

Nastavi dalje...


KOPAR

cvijet

Mljeveni plodovi kopra u mlincu za kavu uzimali su se kao začin kod svih dijetalnih jela 3 puta na dan na vrhu noža. Miriše ugodno i aromatično i vrlo je sličan komoraču. Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci). Bolesti bubrega i urinarnih puteva, digestivnih bolesti, glavobolje, gluhoće, grčeva, gušterače - (za bolji rad), kašlja, nesanice, neuroze, nadutost, skleroze, srčane aritmije zajedno sa komoračem, tumora, varikoznih vena, zatvora, za jače lučenje mlijeka, želučanih bolesti, žutice, izgubljenog apetita, lošeg zadaha iz usta.

U kuhinji kao začin, za pripremu osvježavajućeg čaja, te za ubode insekata.

Eterično ulje kopra rabe kao insekticid.

Tinkturu kopra od sjemena rabe kod gripe, grčeva te poremećaja probave.

Ljekovito djelovanje kopra u pučkoj medicini se dosta razvilo tako da su njegova svojstva nadopunjavali i s ostalim ljekovitim sredstvima kao što su med koji se dodavao čaju od kopra za liječenje plućnih oboljenja.

Zatim vino u kojemu se močio ili kuhao plod kopra za umirenje živaca a ako se popilo prije spavanja kod raznih nesanica. - Ženama je poznato poticajno djelovanje na mliječne žlijezde, poželjno kod dojilja. - Za izazivanje mjesečnog ciklusa. - Kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih..

O kopru postoji niz starih izreka koje dosta govore o njegovoj moći, onima, koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta, treba pod glavu staviti svežanj lišća od kopra, bio je jedan od uobičajenih savjeta.[...]

Nastavi dalje...


MASLINA

cvijet

Priča o maslinovu listu kreće od drevnih Egipćana koji su ga upotrebljavali prilikom mumificiranja faraona.

Poslije se otkrilo da pomaže u liječenju malarije i gripe te ima dobra svojstva u borbi protiv različitih infekcija i bolesnih stanja.

Spominje se u Bibliji, opisana je u djelima drevne egipatske civilizacije, a veliku ulogu imala je i u grčkoj mitologiji, gdje se spominje da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru, na kojoj je potom izrasla maslina.

Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod se koristio u liječenju mnogih bolesti. Smatrana je simbolom mira i mudrosti.

Maslinovim uljem kao zaštitom od sunca već stoljećima se služe ribari, a posljednja istraživanja govore o njegovim ljekovitim svojstvima u slučaju opeklina od sunca. [...]

Nastavi dalje...


MAGNEZIJ

cvijet

Opće je poznato da je magnezij esencijalni sastojak čovječeg i životinjskog organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Zbog toga, sa pravom se može reći da život bez magnezija ne bi bio moguć, tako da magnezij spada među najznačajnije minerale našeg vremena. Dodatna suplementacija prehrane magnezijem stoga se preporučuje kod prevencije srčanih oboljenja i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti i nemira, poremećaja spavanja, trudnoće i dojenja te za prevenciju migrene. .[...]

Nastavi dalje...


CINK

cvijet

Cink je esencijalni mineral koji nalazimo u gotovo svakoj stanici našeg tijela. Smatra se da je količina cinka u tijelu odrasle osobe oko 2 g. Najveću količinu cinka u tijelu nalazimo u retini i muškim reproduktivnim organima, dok ga u znatnoj mjeri nalazimo i u kostima i mišićima. Apsorpcija mu je loša, a glavni dio cinka apsorbira se u jejunumu, tj. u tankom crijevu. Cink sudjeluje u aktivnosti gotovo stotinu enzima, tvari koje omogućavaju odvijanje biokemijskih reakcija u našem tijelu. Cink utječe na osjećaj okusa i na tek. Elementi okusa nalaze se u slini i strukturna su tvar epitelnih stanica sluznice usne šupljine.. Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak teka i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni... Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost..[...]

Nastavi dalje...


JASMIN


JASMINOVO ULJE

Latinski naziv: Jasminum grandiflorum

Možda zvući nevjerojatno, ali cvijet jasmina zapravo pripada skupini maslina. Ovaj je cvijet dosta osjetljiv na niske temperature i vremenske neprilike, pa uglavnom raste u toplijim krajevima.

Listovi nisu veliki, jednostavnog su izgleda te pomalo sliče iglicama.

Mirisni dio jasmina njegov je opojni cvijet. Bijele je boje, no kod nekih manje poznatih vrsta može biti žutkast.

Eterično ulje jasmina vrlo je snažno i slovi za "kralja eteričnih ulja".

Cvjetovi za njegovu proizvodnju beru se isključivo noću, kada imaju najsnažniji miris.

Eterično se ulje iz cvjetova posebnim postupkom ekstrakcije - enfleurage.

U kombinaciji s eteričnim uljima bergamota i lavande, kreira sjajnu mješavinu za opuštajuću masažu.

Dar od Boga

JASMIN, Jasminum Sambac, Jasminum grandiflorum, senzualno ulje, opojnog mirisa, "podgrijava" emocije; afrodizijak. Opušta, smiruje i podiže samopouzdanje; antidepresivno ulje.

Koristi se za njegu osjetljive, suhe, masne i iritirane kože; tonik za mokraćni sustav; za reguliranje ciklusa (neredovite menstruacije).

Odličan je parfem (meni - najdraži).


JASMINOVO ULJEPrije 2500 godina, u vrijeme Buddhe, služili su se njime za pomazivanje bogataša i kraljeva.

U Kini su ga koristili za pročišćavanje zraka u bolesničkim prostorijama.

Poznat je i kao drevni lijek kod otrovnih uboda i ugriza.

U hinduističkim i muslimanskim kulturama njegov su miris zvali "parfemom ljubavi".

Porijeklom je iz Perzije, a prijevod mu je "dar od Boga".

Riječ je o jasminu, prvome među cvijećem, a njegovo eterično ulje zbog svoje senzualne i profinjene note već stoljećima nosi titulu – kralja eteričnih ulja.

Toliko je popularan da je jasmin danas nacionalni simbol nekoliko država među kojima su Filipini, Indonezija, Havaji i Pakistan, dok se u alternativnoj i narodnoj medicini koristi već stoljećima.

Samo dvije vrste pogodne su za eterično ulje.

Postoji mnogo vrsta jasmina, no nije svaka dovoljno kvalitetna i ne sadrži specifičan miris po kojemu je ovaj cvijet nadaleko poznat.

Primjerci koji se uzgajaju za proizvodnju eteričnog ulja i drugih kozmetičkih pripravaka su Jasminum officinale i Jasminum grandiflorum.

Eterično ulje dobiveno od ove dvije vrste jasmina sadrži više od sto različitih kemijskih sastojaka i posjeduje brojna ljekovita, smirujuća i njegujuća svojstva.Zdravstvene dobrobiti

- Eterično ulje jasmina jedno je od najcjenjenijih ulja u aromaterapiji.

- Pomaže u reguliranju nepravilnog menstruacijskog ciklusa, uspješno otklanja menstrualne bolove te ublažava simptome menopauze.

- Blagotvorno djeluje na plućne tegobe, suzbija kašalj i dišne infekcije.

- Spojevi prisutni u ulju jasmina opuštaju mišiće te ublažavaju mnoge vrsta bolova, osobito nakon treninga ili u slučaju uganuća.

- U novije vrijeme sve je više dokaza da može pomoći i u prevenciji raka, no na tom području potrebna su dodatna istraživanja.Prirodno sredstvo za smirenje

Ovo ulje jedno je od najučinkovitijih antidepresiva.

Čak i brojni konvencionalni liječnici preporučuju eterično ulje jasmina u svrhu ublažavanja stresa, depresije, nemira, nervoze, nesanice i sličnih poremećaja.

Njemački znanstvenici utvrdili su da je jasmin prema molekularnom sastavu vrlo sličan valiumu.

No za razliku od mnogih negativnih nuspojava ovog lijeka, primjena eteričnog ulja jasmina ne šteti organizmu.

Dokazano opušta um i tijelo, podiže raspoloženje, pomaže u rješavanju emotivnih dilema i stimulira maštu.

Uspješno suzbija negativne emocije kao što su ljutnja, tuga, pesimizam, nepovjerenje, nesigurnost i krivnja te pomaže u eliminaciji raznih vrsta fobija.

Odličan je za podizanje niskog samopouzdanja te za jačanje pozitivne percepcije vlastitih mentalnih i fizičkih vrijednosti.

Upravo stoga se preporučuje u tretmanima liječenja anoreksije i raznih vrsta ovisnosti.

Prema nekim tvrdnjama, udisanje mirisa jasmina pozitivno djeluje na jačanje i održavanje memorije.

Povezujući srčanu i sakralnu čakru, potiče kreativnost i osjećajnost.

JASMINDjelotvorni afrodizijak

Upotreba eteričnog ulja jasmina u svrhu jačanja libida stara je nekoliko tisućljeća.

U mnogim kulturama bio je na cijeni kao snažan afrodizijak i odlična pomoć u poticanju romantičnog raspoloženja, intimnosti i fizičke ljubavi.

Potvrđeno je da uspješno pomaže kod impotencije i frigidnosti.

Smiruje, opušta, oslobađa, jača emocije i seksualnu želju te pridonosi povjerenju i razumijevanju između partnera.

Upravo ove vrijednosti prepoznate su u tradicionalnoj kineskoj medicini gdje se eterično ulje jasmina već godinama koristi kao prirodni afrodizijak.Za njegu kože, ožiljaka i strija

Eterično ulje jasmina je odlično sredstvo za njegu kože.

Osobito se preporučuje u njezi suhe, nadražene i osjetljive kože sklone osipu i upalama.

Pomaže održati elastičnost kože i ima odličan učinak na prevenciju bora.

Može pomoći smanjiti ožiljke i strije učiniti manje vidljivima.

Blagotvorno djeluje na dišne puteve

Jasminovo ulje ima izuzetno pozitivno djelovanje na zdravlje cijelog dišnog sustava.

Pomaže eliminirati kašalj, smanjiti promuklost, te ublažiti simptome laringitisa.

Olakšava disanje, otvara dišne puteve i smiruje nadraženost grla.

Blagotvorno djeluje na plućne tegobe, suzbija kašalj i dišne infekcije.

Spojevi prisutni u ulju jasmina opuštaju mišiće te ublažavaju mnoge vrsta bolova, osobito nakon treninga ili u slučaju uganuća.

U novije vrijeme sve je više dokaza da može pomoći i u prevenciji raka, no na tom području potrebna su dodatna istraživanja.

Vodite li stresan život, a nemate dovoljno slobodnog vremena ili novaca za odlazak na aromaterapije u kozmetičke salone, jasmin možete koristiti kod kuće. Kupka sa nekoliko kapi jasminovog ulja ili samo koje mirisna svijeća, odmah će vam smiriti cijelo tijelo.

Ulje nije previše skupo, baš kao ni svijeća, a jednostavno ih možete nabaviti u gotovo svakoj trgovini mirisima i kozmetikom.

JASMINPomaže tijekom i nakon poroda

Osim što jača energiju, koja je neophodna tijekom poroda, utrljavanje ovog ulja na donji dio trbuha i leđa neposredno prije porođaja pojačat će kontrakcije maternice.

To pridonosi bržem porodu, a ujedno znatno smanjuje porođajnu bol.

Zbog pozitivnog djelovanja na hormonalnu ravnotežu, korisno je prirodno sredstvo koje liječi postporođajnu depresiju i podiže raspoloženje.

Eterično ulje jasmina

- Ublažava nervozu, razdražljivost i učinke stresa

- Pomaže kod osipa i sunčanih opeklina

- Djeluje protuupalno i antibakterijski

- Liječi frigidnost i impotenciju

- Uklanja bolove

- Pomaže kod otrovnih uboda

- Ublažava tegobe PMS-a i menopauze

- Eliminira postporođajnu depresiju

- Čisti kožu

- Pomaže u odvikavanju od ovisnosti

Jasmin se u nekim zemljama dodaje i u hranu, odnosno piće. U istočnim zemljama miješaju ga sa raznim vrstama čaja, kao što je zeleni ili bijeli čaj.

Preporučeni recepti

Opuštajuća masaža za tijelo:

Pomiješajte pet kapi eteričnog ulja jasmina s 2,5 dcl ulja jojobe i tom mješavinom masirajte tijelo. Ljekovito ulje će putem kože ući u krvotok i vrlo brzo osigurati da se opustite i osjećate bolje. Ovu masažu iskoristite i kako biste odagnali nesanicu, umor, depresiju, kako biste se smirili i oraspoložili. Ujedno, djelotvorna je i kao prirodni analgetik – oslobodit će vas bolova u mišićima.

Masaža vlasišta koja pobjeđuje glavobolju:

Pomiješajte pet kapi jasminovog ulja s 2,5 ml bademovog ulja i tom mješavinom nježno masirajte vlasište. Ova masaža učinkovita je za uklanjanje glavobolje, smanjuje učinke stresa i brige, opušta i smiruje. Djelotvorna je za poboljšanje koncentracije i pamćenja. Pomoći će i vašoj kosi, osigurati joj zdravlje, sjaj i neodoljiv miris.

Inhalacija od koje se lakše diše:

Dodajte dvije kapi eteričnog ulja jasmina u posudu s toplom vodom i inhalirajte nekoliko minuta. Inhalacija pare obogaćene jasminovim uljem može vam olakšati brojne respiratorne poteškoće. Iskoristite je kod problema kao što su začepljen nos, upaljeni sinusi, prehlada, kašalj i bronhitis.

Kupka za opuštanje i pomoć kod ženskih tegoba:

Desetak kapi kvalitetnog eteričnog ulja jasmina koje ćete dodati u svoju večernju kupku imaju nevjerojatan učinak na organizam. Opustite se u kadi i uživajte, osjetite kako nestaju umor, tjeskoba, napetost i teške misli. Ova vrsta kupke poznata je i po svom afrodizijačkom djelovanju - jača libido. Ujedno, možete je iskoristiti za ublažavanje bolnih i neugodnih predmenstrualnih tegoba.

Mirisna nota za cijelo tijelo:

Jednu do dvije kapi eteričnog ulja dodajte u vaš uobičajeni losion ili kremu. Ulje jasmina pobrinut će se za vlažnost i elastičnost kože. Ublažit će dermatitis, smanjiti ostale upale ili crvenilo. Zahvaljujući antivirusnim i antibakterijskim svojstvima, na ovaj način kožu ćete zaštititi i od štetnih mikroba. Pomoći će vam ublažiti vidljivost ožiljaka ili strija. Prema nekim istraživanjima, ova vrsta losiona i kreme može vam pomoći i kod raznih kožnih alergija. I na kraju - zahvaljujući svojim sastojcima jasmin će vam osigurati neodoljiv, božanstven miris cijelog tijela.

Privatna oaza za užitak i smirenost:

Dodajte dvije kapi ulja u aroma lampu i tako svom domu priuštite egzotičnu notu. Već samo udisanje arome eteričnog ulja jasmina pozitivno će djelovati na cijeli vaš organizam i prostorije u kojima boravite pretvoriti u privatnu oazu opuštanja, užitka i smirenosti.

JASMINNUSPOJAVE:

Oprez: Nikako se ne smije uzimati oralno, a na koži se smije primjenjivati u malim količinama (manje od 0,5%).

Trudnice i bebe ne bi smjele koristiti eterično ulje jasmina.

Najbolje ga je koristiti u aroma lampi, možda 1 kap dovoljno ako je ulje visoke čistoće.

molimo pročitati izjavu