TRANSLATOR

KOMORAČ

cvijet
Komorač (foeniculum vulgare mill.).eng: fennel, d: der fenchel, Fr: le fenouit commun. Obitelj: apiaceae (umbelliferae) - štitarke. Ostali nazivi: koromač, morač, slatki kopar, janež, divlja mirođija. Podrijetlo: Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Stanište: Raste na poljima, i neobrađenimlivadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u Toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi. Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima. Komorač se danas cijeni kao mirodija za pripremanje kolača i kruha. Zrnca komorača, a još češće mljeveni komorač, miješaju se s brašnom tako da pecivo dobiva izvrstan okus. Komorač se pored toga stavlja u juhe, umake, variva i konzervirano povrće. Svježi, nježni listići komorača, kao i svježi korijen, nasjeckaju se u salate....[...]

Nastavi dalje...


KIM

cvijet
Kim (carum carvi l.). Obitelj: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Eng: caraway. D: kummel. fr: le carvi. Drugi nazivi: divlji kim, kumen, kumin. Egipčani ga nazivaju; tapnen. Stari Rimljani: cuminum. A Grci: kyminon. Povijest i pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.

Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti....[...]

Nastavi dalje...


ANIS

anis

Plodovi koji se sabiru dvaput u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne. Korijen se vadi u jesen. Poslije čišćenja korijena od zemlje, reže se na kockice ili rezance te suši na toplom prozračnom mjestu. Iz sjemena se destilacijom dobiva anisovo ulje (oleum anisi). Anis je podrijetlom iz Egipta. Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima: "ako golubinjak namažemo uljem anisa golubovi će ga sigurno prihvatiti jer obožavaju njegov miris." Sjeme anisa sadrži 1-5 % eteričnog ulja, bjelančevina i šećera do 20 %, masnih ulja do 10 %. željeza; ulje anisa sadrži i do 90 % anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd.

Ljekoviti dio biljke: plod

Anis je afrodizijak, antispazmatik, aromatik, antidepresiv, diuretik, dispeptik, ekspektorant, holagog, holeretik, galaktagog, karminativ, mikotik, pektoral, sekretolik, stimulans, tonik i vermifug.[...]

Nastavi dalje...


KLINČIĆ

cvijet
Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu. Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu. Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao). Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva. Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.

Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.

Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije. Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu. Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.

Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija. [...]

Nastavi dalje...


KOPAR

cvijet

Mljeveni plodovi kopra u mlincu za kavu uzimali su se kao začin kod svih dijetalnih jela 3 puta na dan na vrhu noža. Miriše ugodno i aromatično i vrlo je sličan komoraču. Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci). Bolesti bubrega i urinarnih puteva, digestivnih bolesti, glavobolje, gluhoće, grčeva, gušterače - (za bolji rad), kašlja, nesanice, neuroze, nadutost, skleroze, srčane aritmije zajedno sa komoračem, tumora, varikoznih vena, zatvora, za jače lučenje mlijeka, želučanih bolesti, žutice, izgubljenog apetita, lošeg zadaha iz usta.

U kuhinji kao začin, za pripremu osvježavajućeg čaja, te za ubode insekata.

Eterično ulje kopra rabe kao insekticid.

Tinkturu kopra od sjemena rabe kod gripe, grčeva te poremećaja probave.

Ljekovito djelovanje kopra u pučkoj medicini se dosta razvilo tako da su njegova svojstva nadopunjavali i s ostalim ljekovitim sredstvima kao što su med koji se dodavao čaju od kopra za liječenje plućnih oboljenja.

Zatim vino u kojemu se močio ili kuhao plod kopra za umirenje živaca a ako se popilo prije spavanja kod raznih nesanica. - Ženama je poznato poticajno djelovanje na mliječne žlijezde, poželjno kod dojilja. - Za izazivanje mjesečnog ciklusa. - Kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih..

O kopru postoji niz starih izreka koje dosta govore o njegovoj moći, onima, koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta, treba pod glavu staviti svežanj lišća od kopra, bio je jedan od uobičajenih savjeta.[...]

Nastavi dalje...


MASLINA

cvijet

Priča o maslinovu listu kreće od drevnih Egipćana koji su ga upotrebljavali prilikom mumificiranja faraona.

Poslije se otkrilo da pomaže u liječenju malarije i gripe te ima dobra svojstva u borbi protiv različitih infekcija i bolesnih stanja.

Spominje se u Bibliji, opisana je u djelima drevne egipatske civilizacije, a veliku ulogu imala je i u grčkoj mitologiji, gdje se spominje da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru, na kojoj je potom izrasla maslina.

Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod se koristio u liječenju mnogih bolesti. Smatrana je simbolom mira i mudrosti.

Maslinovim uljem kao zaštitom od sunca već stoljećima se služe ribari, a posljednja istraživanja govore o njegovim ljekovitim svojstvima u slučaju opeklina od sunca. [...]

Nastavi dalje...


MAGNEZIJ

cvijet

Opće je poznato da je magnezij esencijalni sastojak čovječeg i životinjskog organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Zbog toga, sa pravom se može reći da život bez magnezija ne bi bio moguć, tako da magnezij spada među najznačajnije minerale našeg vremena. Dodatna suplementacija prehrane magnezijem stoga se preporučuje kod prevencije srčanih oboljenja i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti i nemira, poremećaja spavanja, trudnoće i dojenja te za prevenciju migrene. .[...]

Nastavi dalje...


CINK

cvijet

Cink je esencijalni mineral koji nalazimo u gotovo svakoj stanici našeg tijela. Smatra se da je količina cinka u tijelu odrasle osobe oko 2 g. Najveću količinu cinka u tijelu nalazimo u retini i muškim reproduktivnim organima, dok ga u znatnoj mjeri nalazimo i u kostima i mišićima. Apsorpcija mu je loša, a glavni dio cinka apsorbira se u jejunumu, tj. u tankom crijevu. Cink sudjeluje u aktivnosti gotovo stotinu enzima, tvari koje omogućavaju odvijanje biokemijskih reakcija u našem tijelu. Cink utječe na osjećaj okusa i na tek. Elementi okusa nalaze se u slini i strukturna su tvar epitelnih stanica sluznice usne šupljine.. Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak teka i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni... Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost..[...]

Nastavi dalje...


LJEŠNJAK


LJEŠNJAKOVO ULJE

Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lješnjakovo ulje

Ulje je jantarno-žute boje i vrlo ugodnog okusa.

Često se koristi u zamjenu za bademovo ulje, jer ima sličan sastav.

Ugodnog je i blagog mirisa, no nema snažna ljekovita svojstva.

Najpoznatije je za njegu masne i mješovite kože te se najčešće koristi i kod masaža ljudi s masnom kožom koja ne podnosi druga biljna ulja.Osnovno djelovanje

Prodire u gornji sloj kože, pa se preporučuje za masnu i miješanu kožu. Pospješuje cirkulaciju i blagi je astrigent (zatvara pore).

Zovu ga prirodnim liftingom.

Pri tretiranju akni, razrjeđuje se sa uljem grožđanih koštica i drugim baznim uljem poput suncokreta.

Često se koristi u preparatima za zaštitu od sunca budući da ima značajan faktor zaštite.


LJEŠNJAKOVO ULJEOsnovni sastav

Bazno ulje lješnjaka bogato je proteinima i nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži male količine vitamina B, vitamin B1, B6, i E.

Dobiva se hladnim prešanjem, nakon čega prvo odstoji nekoliko dana kako bi se se istaloži sediment, a zatim se filtrira.

Jezgra lješnjaka obvezan je sastojak zdravih prehrambenih dijeta budući da štiti od raznih oboljenja(ateroskleroze, karcinoma...)

Zahvaljujući aminokiselinama (prije svega argininu),fitosterolima, vitaminima A, B1, B2, E i C, te magneziju, željezu, bakru i selenu, lješnjak je dobar saveznik u podizanju imuniteta.

Lješnjak je ne samo neodoljivo ukusan, već je izuzetno bogat makro i mikro nutrijentima (proteinima, uljima, vitaminima i mineralima).

Po sastavu masnih kiselina sličnoje ekstra djevičanskom maslinovom ulju (visok udio omega-9 i omega-6), pa je izvrsno prehrambeno ulje.

Hladno prešano ulje lješnjaka lijepe je zlatnožute boje, ugodnog mirisa i finog slatkastog okusa.

Ulje lješnjaka najpoznatije je biljno ulje za njegu masne i mješovite kože sa otvorenim porama,iako je idealno za svaki tip kože.

Zbog unikatnog sastava fitosterola regulira lučenje masnoće, omekšava i vlaži.

Koristi se i za osjetljivu kožu sklonu crvenilu kojoj nedostaje vlage.

Bogato je vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, koje pomažu u umirivanju upalnih promjena suhe i izritirane kože.

Zahvaljujući tim svojstvima cijenjeno je i kao začinsko ulje u kulinarstvu, no najpoznatija je njegova primjena u kozmetici i farmaceutskoj industriji.

Velike količine vitamina E hladno prešanom ulju lješnjaka donijele su titulu nenadmašnog "zaštitnog faktora" i eliksira mladosti u kozmetici, prije svega u čuvanju, njezi i obnavljanju kože nakon 40. godine života.

Hladno prešano ulje lješnjaka:

– pomaže izgradnju tkiva i povečava količinu kolagena u koži

– jača elastičnost kože i kapilara

– lako se upija, umiruje, ali istovremeno lagano napinje kožu

– primjenjivo na sve tipove kože, a osobito je dobro za osjetljivu kožu.

Ugodnog je i blagog mirisa, no nema snažna ljekovita svojstva.

Najpoznatije je za njegu masne i mješovite kože te se najčešće koristi i kod masaža ljudi s masnom kožom koja ne podnosi druga biljna ulja.

Ulje lješnjaka je, naime, vrlo slično maslinovu ulju u tri važna parametra: sastav masnih kiselina, sastav triacilglicerola te po sastavu i ukupnoj količini sterola.

Dakle, može se dodati veća količina ulja lješnjaka u maslinovo ulje, a da to propisanim metodama ne bude moguće utvrditi.U kulinarstvu

Lješnjakovo ulje se ne koristi za prženje, već kao dodatak salatama, slanim i slatkim desertima.

Mirisno ulje dobiveno iz lješnjaka ima jaku orašastu aromu i općenito se iz tog razloga kombinira s laganijim i manje aromatičnim uljima.

Može se koristiti za pripremu salatnih preljeva, za aromatiziranje umaka, glavnih jela i raznih jela koja se pripremaju pečenjem.

LJEŠNJAKOVO ULJEPrimjena kod problema s venama i kapilarama

Biljno ulje lješnjaka je preporučljivo koristiti iz dva razloga: vrlo brzo se upija u kožu, te na taj način omogućava eteričnim uljima da što prije prodru u organizam i započnu sa svojim ciljanim djelovanjem.

Drugi razlog je što lješnjak učvrščuje kapilare, potiče regeneraciju stanica, te pospješuje cirkulaciju.

Mješavina pomno odabranih eteričnih ulja i biljnog ulja lješnjaka čini sinergiju koja vrlo brzo i učinkovito rješava probleme proširenih i/ili upaljenih vena, te popucalih kapilara.

Redovitim i ispravnim korištenjem već nakon tjedan dana osjeti se značajno poboljšanje u smislu smanjenja bolova i osjećaja težine u nogama.

Primjena kod strija, ožiljaka i celulita

Kao i kod proširenih vena, biljno ulje lješnjaka je iz istih razloga djelotvorno kod tretiranja strija, ožiljaka i celulita: velika i brza upojnost pogoduje djelovanju eteričnih ulja, dok i samo ulje potiče cirkulaciju i regeneraciju stanica.

Isto tako, sadržaj vitamina E ubrzava proces zacjeljivanja kože.

Velika je i prednost što lješnjak ne ostavlja masan trag na koži, pa se mješavine mogu nanositi i neposredno prije odijevanja.

Dodatne primjene lješnjaka

Zbog već nekoliko puta spomenutog svojstva velike upojnosti, biljno ulje lješnjaka je ulje izbora kod svih terapuetskih mješavina kod kojih je bitno brzo prodiranje eteričnih ulja u organizam.

Bilo da se radi o recepturi koja djeluje na gljivice na stopalima, ili o mješavini protiv bolova, lješnjak omogućava brzi učinak.

Masaža djece uljem od lješnjaka pokazala se učinkovita protiv problema dišnih puteva. Otkriveno je da ulje od lješnjaka ima svojstvo filtriranja zraka sunca pa se često upotrebljava u kozmetici za zaštitu od sunca.

Često se koristi u preparatima za sunčanje, a zbog brzog upijanja je iznimno poželjan u aromaterapiji kao nosač eteričnih ulja.

Zbog svojih izuzetnih svojstava se koristi gotovo u svim preparatima za masaže, u raznim kremama i losionima, sapunima, te raznim preparatima u njezi kože.

LJEŠNJAKOVO ULJENUSPOJAVE:

Nisu mi poznate. Ulje se čuva u hladnjaku.

molimo pročitati izjavu