TRANSLATOR














KOMORAČ

cvijet
Komorač (foeniculum vulgare mill.).eng: fennel, d: der fenchel, Fr: le fenouit commun. Obitelj: apiaceae (umbelliferae) - štitarke. Ostali nazivi: koromač, morač, slatki kopar, janež, divlja mirođija. Podrijetlo: Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Stanište: Raste na poljima, i neobrađenimlivadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u Toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi. Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima. Komorač se danas cijeni kao mirodija za pripremanje kolača i kruha. Zrnca komorača, a još češće mljeveni komorač, miješaju se s brašnom tako da pecivo dobiva izvrstan okus. Komorač se pored toga stavlja u juhe, umake, variva i konzervirano povrće. Svježi, nježni listići komorača, kao i svježi korijen, nasjeckaju se u salate....[...]

Nastavi dalje...


KIM

cvijet
Kim (carum carvi l.).Obitelj: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Eng: caraway. D: kummel. fr: le carvi. Drugi nazivi: divlji kim, kumen, kumin. Egipčani ga nazivaju; tapnen. Stari Rimljani: cuminum. A Grci: kyminon. Povijest i pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.

Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti....[...]

Nastavi dalje...


ANIS

anis

Plodovi koji se sabiru dvaput u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne. Korijen se vadi u jesen. Poslije čišćenja korijena od zemlje, reže se na kockice ili rezance te suši na toplom prozračnom mjestu. Iz sjemena se destilacijom dobiva anisovo ulje (oleum anisi). Anis je podrijetlom iz Egipta. Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima: "ako golubinjak namažemo uljem anisa golubovi će ga sigurno prihvatiti jer obožavaju njegov miris." Sjeme anisa sadrži 1-5 % eteričnog ulja, bjelančevina i šećera do 20 %, masnih ulja do 10 %. željeza; ulje anisa sadrži i do 90 % anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd.

Ljekoviti dio biljke: plod

Anis je afrodizijak, antispazmatik, aromatik, antidepresiv, diuretik, dispeptik, ekspektorant, holagog, holeretik, galaktagog, karminativ, mikotik, pektoral, sekretolik, stimulans, tonik i vermifug.[...]

Nastavi dalje...


KLINČIĆ

cvijet
Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu. Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu. Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao). Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva. Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.

Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.

Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije. Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu. Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.

Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija. [...]

Nastavi dalje...


KOPAR

cvijet

Mljeveni plodovi kopra u mlincu za kavu uzimali su se kao začin kod svih dijetalnih jela 3 puta na dan na vrhu noža. Miriše ugodno i aromatično i vrlo je sličan komoraču. Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci). Bolesti bubrega i urinarnih puteva, digestivnih bolesti, glavobolje, gluhoće, grčeva, gušterače - (za bolji rad), kašlja, nesanice, neuroze, nadutost, skleroze, srčane aritmije zajedno sa komoračem, tumora, varikoznih vena, zatvora, za jače lučenje mlijeka, želučanih bolesti, žutice, izgubljenog apetita, lošeg zadaha iz usta.

U kuhinji kao začin, za pripremu osvježavajućeg čaja, te za ubode insekata.

Eterično ulje kopra rabe kao insekticid.

Tinkturu kopra od sjemena rabe kod gripe, grčeva te poremećaja probave.

Ljekovito djelovanje kopra u pučkoj medicini se dosta razvilo tako da su njegova svojstva nadopunjavali i s ostalim ljekovitim sredstvima kao što su med koji se dodavao čaju od kopra za liječenje plućnih oboljenja.

Zatim vino u kojemu se močio ili kuhao plod kopra za umirenje živaca a ako se popilo prije spavanja kod raznih nesanica. - Ženama je poznato poticajno djelovanje na mliječne žlijezde, poželjno kod dojilja. - Za izazivanje mjesečnog ciklusa. - Kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih..

O kopru postoji niz starih izreka koje dosta govore o njegovoj moći, onima, koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta, treba pod glavu staviti svežanj lišća od kopra, bio je jedan od uobičajenih savjeta.[...]

Nastavi dalje...


MASLINA

cvijet

Priča o maslinovu listu kreće od drevnih Egipćana koji su ga upotrebljavali prilikom mumificiranja faraona.

Poslije se otkrilo da pomaže u liječenju malarije i gripe te ima dobra svojstva u borbi protiv različitih infekcija i bolesnih stanja.

Spominje se u Bibliji, opisana je u djelima drevne egipatske civilizacije, a veliku ulogu imala je i u grčkoj mitologiji, gdje se spominje da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru, na kojoj je potom izrasla maslina.

Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod se koristio u liječenju mnogih bolesti. Smatrana je simbolom mira i mudrosti.

Maslinovim uljem kao zaštitom od sunca već stoljećima se služe ribari, a posljednja istraživanja govore o njegovim ljekovitim svojstvima u slučaju opeklina od sunca. [...]

Nastavi dalje...


MAGNEZIJ

cvijet

Opće je poznato da je magnezij esencijalni sastojak čovječeg i životinjskog organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Zbog toga, sa pravom se može reći da život bez magnezija ne bi bio moguć, tako da magnezij spada među najznačajnije minerale našeg vremena. Dodatna suplementacija prehrane magnezijem stoga se preporučuje kod prevencije srčanih oboljenja i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti i nemira, poremećaja spavanja, trudnoće i dojenja te za prevenciju migrene. .[...]

Nastavi dalje...


CINK

cvijet

Cink je esencijalni mineral koji nalazimo u gotovo svakoj stanici našeg tijela. Smatra se da je količina cinka u tijelu odrasle osobe oko 2 g. Najveću količinu cinka u tijelu nalazimo u retini i muškim reproduktivnim organima, dok ga u znatnoj mjeri nalazimo i u kostima i mišićima. Apsorpcija mu je loša, a glavni dio cinka apsorbira se u jejunumu, tj. u tankom crijevu. Cink sudjeluje u aktivnosti gotovo stotinu enzima, tvari koje omogućavaju odvijanje biokemijskih reakcija u našem tijelu. Cink utječe na osjećaj okusa i na tek. Elementi okusa nalaze se u slini i strukturna su tvar epitelnih stanica sluznice usne šupljine.. Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak teka i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni... Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost..[...]

Nastavi dalje...


BADEM



BADEMOVO ULJE

Latinski naziv: Amygdalus communis, (Prunus dulcis; Amygdalus prunus, Amygdalis communis,

Naziv za ulje: Prunus amygdalis var. dulcis

Engleski: Almonds

Sanskrt: Vadam

Regionalni naziv; Bajam, mindul, mjendul, mendula, mendul, omiendul

Drvenasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae), jestive jezgre ploda.

Poznat je i badem s mekom korom (mekoč).

U pripremi slastica primjena badema je neograničena: od dodavanja u tijesta ili nadjeve, pudinge i kreme, do ukrašavanja torti i kolača marcipanom. Par kapi esencije od badema može se dodati u kreme i čokoladni fondue.

Kod nas se uzgaja u primorskoj Hrvatskoj, a kasno cvjetajuće sorte i u nekim kontinentalnim predjelima.



Bademovo ulje

Pogodno je za sve tipove kože, brzo se i lijepo upija, zbog čega je jedno od najboljih ulja za masažu.

Odlično je i za emulzijske sustave ili kao kvalitetni glavni nosač u kojem se otapaju eterična ulja te druga, skuplja biljna ulja.

Bademovo ulje odlično je i za novorođenčad, pogotovo u kombinaciji s uljem pšeničnih klica.

Bogato je oleinskom i linolnom kiselinom, a hladno prešano sadrži i voskov te cijanogene spojeve koji i daju diskretan miris na bademe.

Smatra se i da, ako se redovito upotrebljava, bademovo ulje poboljšava intelektualne sposobnosti, jer je odlična hrana za mozak i živčani sustav.

Uz navedeno, ubrzava probavu, snižava "loš" kolesterol, jača imunološki sustav, opušta mišiće... Ljekovita svojstva bademovog ulja su u mediteranskim zemljama poznata još od antičkih vremena, a njegova primjena je univerzalna.

Ono se koristi za cjelokupnu njegu tijela, ali i u prehrani.



Sastav

Bademovo ulje je tekućina bljedo žute boje koja ima karakterističan miris i okus. Bogato je biljnim bjelančevinama, vitaminima A, B1, B2 i B6 te vitaminom E. Osim toga, sadrži i tri vrste esencijalnih masnih kiselina: Omega-3, Omega-6 i Omega-9.

Bademovo ulje dobiva se ekstrakcijom iz suhih plodova badema, a jedno je od najstabilnijih biljnih ulja, bogate arome i ljekovitih sastojaka dugog trajanja.

Osobito se preporučuje nerafinirano odnosno hladno prešano bademovo ulje, s obzirom da u takvom postupku obrade ne gubi svoja svojstva zbog izloženosti visokim temperaturama.




BADEMOVO ULJE ZA LIJEPE NOKTE



Bademovo ulje u kozmetici

Primjena bademovog ulja u kozmetici je raznolika. Bademi su kalorična namirnica koja daje mnogo energije, a koristila ih je i Kleopatra u kozmetici za njegu tijela.

Ono je pogodno za njegu suhe i osjetljive kože, njegu kose i noktiju, a nezaobilazno je bazno ulje u masaži i aromaterapiji.

Osim toga, bademovo ulje može se koristiti i za svakodnevnu njegu lica, s obzirom da ne začepljuje pore. Njega kože

Bademovo ulje sadrži mnogobrojne sastojke neophodne za zdravu i njegovanu kožu.

Pogodno je za sve tipove kože, smiruje upale, dermatitise, opekline, ekceme i psorijazu, a osobito se preporučuje za njegu suhe i osjetljive kože.

Vrlo rijetko izaziva alergije, pa se može koristiti i za njegu dječje kože.

Bademovo ulje koži osigurava elastičnost pa se stoga vrlo često koristi u trudnoći za prevenciju nastanka strija i celulita, ali i bora.

Osim što vlaži, hrani i učinkovito štiti kožu, bademovo ulje ju čini mekom i svilenkastom, a uz to usporava starenje i poboljšava ten. Osim toga, bademovo ulje je jedno od najboljih sredstava protiv tamnih podočnjaka.

U pripravcima za suhu kožu, bademovom ulju možete dodati i ulje avokada, lješnjaka, jojobe, makadamije ili noćurka, a u pripravcima za osjetljivu ulje jojobe, sezama, divlje ruže, nevena, kamelije ili gospine trave.

Bademovo ulje možete koristiti i kao sredstvo za skidanje šminke tako da blaznicu namočite s malo vode i par kapi bademovog ulja. Ono vrlo učinkovito hrani kožu, uz istovremeni efekt omekšavanja osjetljive kože oko očiju.

Osigurava elastičnost kože pa se stoga vrlo često koristi u trudnoći za prevenciju nastanka strija i celulita, ali i bora. On pruža zaštitu od ultraljubičastih zraka, a bademovo ulje se posebno preporučuje za njegu suhe kože.

Ako želite imati meke i glatke pete, nanesite bademovo ulje na stopala i navucite pamučne čarape. Pukotine i suha koža će nestati preko noći. Svakodnevno, obilno njegujte ruke, noge i ramena bademovim uljem i neće vam trebati nikakva dodatna, skupa njega kože.



BADEMOVO ULJE ZA NJEGU KOSE



Njega kose

Bademovo ulje obiluje vitaminom A koji štiti folikule.

Ono ubrzava rast kose, a u kombinaciji s masažom vlasišta potiče obnovu vlasi te kosi vraća mekoću, sjaj i volumen.

Hraneći korijen kose bademovo ulje sprječava opadanje i pucanje vrhova, a uz to smiruje i nadraženost tjemena.

Primjena:

Ulje zagrijte tako što ćete potrebnu količinu u zatvorenoj posudi uroniti u toplu vodu. Tako pripremljeno ulje prstima nanesite na čistu i vlažnu kosu, ravnomjerno od korijena do vrhova. Ostavite ulje da djeluje sat vremena. Kako bi se bolje upilo, preporučuje se da kosu zamotate toplim ručnikom ili kapom za tuširanje.

Nakon toga, kosu operite na uobičajen način. Bademovo ulje možete pomiješati s jednakom količinom ricinusovog i maslinovog ulja.

Tretman biste trebali ponavljati svakih tjedan dana.



Bademovo ulje za zdrave i čvrste nokte

Kod suhih i lomljivih noktiju redovita hidratacija je od iznimne važnosti.

Pri tome se osobito preporučuje bademovo i maslinovo ulje, koje će ojačati nokte, kožicu oko noktiju učiniti mekšom i tako spriječiti stvaranje zanoktica.

Osim toga, bademovo ulje sprječava listanje noktiju uzrokovano isušivanjem.

Bademovo ulje za masažu

Bademovo ulje je jedno od najčešće korištenih ulja za masažu. Također, ono ima važnu ulogu u aromaterapiji jer se koristi kao bazno ulje kod nanošenja više vrsta aromatičnih ulja, koja mogu iritirati kožu ukoliko se nanose sama.

Srednje je konzistencije, dobro se upija i lako nanosi.

Zbog svoje lagana teksture, lako prodire u dublje slojeve mišića, omekšava i jača kožu, opušta napete mišiće i pomlađuje tijelo. Naročito je dobro kod ekcema. Pomaže kod svraba, bola, suhoće, peckanja i upale.

Izvrsno je ulje je za emulzijske sustave ili bude glavni nosač u koje se otapaju eterična ulja te druga, skuplja biljna ulja.

Odlično je ulje i za bebe, pogotovo u kombinaciji s uljem pšeničnih klica.

Ljekovita svojstva bademovog ulja

Osim široke primjene u kozmetici, bademovo ulje ima i iznimna ljekovita svojstva.

Bademovo ulje je odlična hrana za mozak i živčani sustav.

Ako se redovito upotrebljava poboljšava intelektualne sposobnosti i produljuje život.

Ubrzava probavu, snižava “loš” kolesterol, jača imunološki sustav, opušta umorne mišiće i djeluje kao analgetik.

Zbog sposobnosti vlaženja kože, bademovo ulje se koristi u pripravi hidratantnih sapuna, kao i velikog broja različitih kozmetičkih pripravaka.

Ono poboljšava intelektualne sposobnosti, ubrzava probavu, snižava kolesterol, jača imunološki sustav, opušta umorne mišiće i djeluje kao antialergik.

Bademovo ulje koristi se i u ayurvedi zbog sposobnosti čišćenja jetre.

Masaža bademovim uljem je stari narodni lijek protiv hernije (kile), a ako se umasira na prsni koš, olakšava kašalj.

Osim toga, korisno je i za liječenje opeklina i upaljenih vena, problema s grlom i različitih upalnih stanja.

Također, neki smatraju da je bademovo ulje izvrstan afrodizijak.

Ljekovita svojstva su:

– Poboljšava probavu

– Liječi upalu debelog crijeva

– Protiv infekcija i opeklina

– Protiv nadutosti, opstipacije

– Kod prehlade, bronhitisa

Bademovo ulje stimulira rast kose i čini je sjajnom i elastičnom. Zato je jako dobro kao prirodni pakung za kosu. Ublažava srije kod žena i starenje kože.

Dobro za masažu i zaštitu kože. Može se upotrebljavati 100% nerazblaženo.

BADEMOVO ULJE KAO ZAČIN



Proizvodnja:

Svjetska proizvodnja 2002. iznosi 1,85 milijuna tona (procjena FAO). Bademi se uzgajaju u Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Iranu, Pakistanu, Afganistanu, Siriji, Libanonu, Tunisu, Maroku, Australiji i Južnoafričkoj republici, a najveći proizvođači badema su Sjedinjene Američke Države, Grčka, Iran, Italija i Maroko.

NUSPOJAVE:

Nisu mi poznate

molimo pročitati izjavu