TRANSLATOR

KOMORAČ

cvijet
Komorač (foeniculum vulgare mill.).eng: fennel, d: der fenchel, Fr: le fenouit commun. Obitelj: apiaceae (umbelliferae) - štitarke. Ostali nazivi: koromač, morač, slatki kopar, janež, divlja mirođija. Podrijetlo: Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Stanište: Raste na poljima, i neobrađenimlivadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u Toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi. Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima. Komorač se danas cijeni kao mirodija za pripremanje kolača i kruha. Zrnca komorača, a još češće mljeveni komorač, miješaju se s brašnom tako da pecivo dobiva izvrstan okus. Komorač se pored toga stavlja u juhe, umake, variva i konzervirano povrće. Svježi, nježni listići komorača, kao i svježi korijen, nasjeckaju se u salate....[...]

Nastavi dalje...


KIM

cvijet
Kim (carum carvi l.). Obitelj: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Eng: caraway. D: kummel. fr: le carvi. Drugi nazivi: divlji kim, kumen, kumin. Egipčani ga nazivaju; tapnen. Stari Rimljani: cuminum. A Grci: kyminon. Povijest i pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.

Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti....[...]

Nastavi dalje...


ANIS

anis

Plodovi koji se sabiru dvaput u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne. Korijen se vadi u jesen. Poslije čišćenja korijena od zemlje, reže se na kockice ili rezance te suši na toplom prozračnom mjestu. Iz sjemena se destilacijom dobiva anisovo ulje (oleum anisi). Anis je podrijetlom iz Egipta. Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima: "ako golubinjak namažemo uljem anisa golubovi će ga sigurno prihvatiti jer obožavaju njegov miris." Sjeme anisa sadrži 1-5 % eteričnog ulja, bjelančevina i šećera do 20 %, masnih ulja do 10 %. željeza; ulje anisa sadrži i do 90 % anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd.

Ljekoviti dio biljke: plod

Anis je afrodizijak, antispazmatik, aromatik, antidepresiv, diuretik, dispeptik, ekspektorant, holagog, holeretik, galaktagog, karminativ, mikotik, pektoral, sekretolik, stimulans, tonik i vermifug.[...]

Nastavi dalje...


KLINČIĆ

cvijet
Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu. Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu. Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao). Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva. Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.

Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.

Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije. Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu. Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.

Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija. [...]

Nastavi dalje...


KOPAR

cvijet

Mljeveni plodovi kopra u mlincu za kavu uzimali su se kao začin kod svih dijetalnih jela 3 puta na dan na vrhu noža. Miriše ugodno i aromatično i vrlo je sličan komoraču. Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci). Bolesti bubrega i urinarnih puteva, digestivnih bolesti, glavobolje, gluhoće, grčeva, gušterače - (za bolji rad), kašlja, nesanice, neuroze, nadutost, skleroze, srčane aritmije zajedno sa komoračem, tumora, varikoznih vena, zatvora, za jače lučenje mlijeka, želučanih bolesti, žutice, izgubljenog apetita, lošeg zadaha iz usta.

U kuhinji kao začin, za pripremu osvježavajućeg čaja, te za ubode insekata.

Eterično ulje kopra rabe kao insekticid.

Tinkturu kopra od sjemena rabe kod gripe, grčeva te poremećaja probave.

Ljekovito djelovanje kopra u pučkoj medicini se dosta razvilo tako da su njegova svojstva nadopunjavali i s ostalim ljekovitim sredstvima kao što su med koji se dodavao čaju od kopra za liječenje plućnih oboljenja.

Zatim vino u kojemu se močio ili kuhao plod kopra za umirenje živaca a ako se popilo prije spavanja kod raznih nesanica. - Ženama je poznato poticajno djelovanje na mliječne žlijezde, poželjno kod dojilja. - Za izazivanje mjesečnog ciklusa. - Kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih..

O kopru postoji niz starih izreka koje dosta govore o njegovoj moći, onima, koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta, treba pod glavu staviti svežanj lišća od kopra, bio je jedan od uobičajenih savjeta.[...]

Nastavi dalje...


MASLINA

cvijet

Priča o maslinovu listu kreće od drevnih Egipćana koji su ga upotrebljavali prilikom mumificiranja faraona.

Poslije se otkrilo da pomaže u liječenju malarije i gripe te ima dobra svojstva u borbi protiv različitih infekcija i bolesnih stanja.

Spominje se u Bibliji, opisana je u djelima drevne egipatske civilizacije, a veliku ulogu imala je i u grčkoj mitologiji, gdje se spominje da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru, na kojoj je potom izrasla maslina.

Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod se koristio u liječenju mnogih bolesti. Smatrana je simbolom mira i mudrosti.

Maslinovim uljem kao zaštitom od sunca već stoljećima se služe ribari, a posljednja istraživanja govore o njegovim ljekovitim svojstvima u slučaju opeklina od sunca. [...]

Nastavi dalje...


MAGNEZIJ

cvijet

Opće je poznato da je magnezij esencijalni sastojak čovječeg i životinjskog organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Zbog toga, sa pravom se može reći da život bez magnezija ne bi bio moguć, tako da magnezij spada među najznačajnije minerale našeg vremena. Dodatna suplementacija prehrane magnezijem stoga se preporučuje kod prevencije srčanih oboljenja i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti i nemira, poremećaja spavanja, trudnoće i dojenja te za prevenciju migrene. .[...]

Nastavi dalje...


CINK

cvijet

Cink je esencijalni mineral koji nalazimo u gotovo svakoj stanici našeg tijela. Smatra se da je količina cinka u tijelu odrasle osobe oko 2 g. Najveću količinu cinka u tijelu nalazimo u retini i muškim reproduktivnim organima, dok ga u znatnoj mjeri nalazimo i u kostima i mišićima. Apsorpcija mu je loša, a glavni dio cinka apsorbira se u jejunumu, tj. u tankom crijevu. Cink sudjeluje u aktivnosti gotovo stotinu enzima, tvari koje omogućavaju odvijanje biokemijskih reakcija u našem tijelu. Cink utječe na osjećaj okusa i na tek. Elementi okusa nalaze se u slini i strukturna su tvar epitelnih stanica sluznice usne šupljine.. Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak teka i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni... Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost..[...]

Nastavi dalje...


METVICA


ULJE METVICE (Mentha piperita)

Jedno je od eteričnih ulja koje bi svakako trebalo imati mjesto u kućnoj i priručnoj ljekarni.

Ulje paprene metvice

Esencijalno ulje paprene metvice (Mentha x piperita L., Lamiaceae) je široko primjenjivo u aromaterapiji zbog cijelog spektra ljekovitih svojstava.

Dobiva se iz cijelog nadzemnog dijela biljke, a ovisno iz kojeg je varijeteta dobiveno (ima ih mnogo), razlikuje se po sadržaju mentola i mentona.

Ovo bezbojno ili lagano žućkasto ulje, izrazito svježeg i prodornog mirisa bogato mentolom (28- 46%) i ketonom mentonom(16-36%), djeluje stimulacijski i otklanja osjećaj umora što je dobro za upamtiti ukoliko se iscrpljujete poslom ili nekom mentalnom aktivnošću.

Esencijalno ulje djeluje antibakterijski i antivirusno. Stimulira živčani sustav, podiže krvni tlak, djeluje kao stomahik.

Stimulira metabolizam jetrenih stanica i pomaže regeneraciji jetre.

Lokalno djeluje analgetički pa se primjenjuje kod migrena i glavobolja, reumatoidnog i osteoartritisa.

Sadrži:

Esencijalno ulje sadrži 1-5% limonena, 3.5-14% 1,8 cineola, 14-32% mentona, 1-9% mentofurana, 1.5-10% izomentona, 2.8-10% mentil acetata, 30-55% mentola i najviše 4% pulegona i 1% carvone.

Eterično ulje metvice sadrži vitamine A i C, omega-3 kiseline te minerale željezo, mangan, magnezij, kalcij, kalij i bakar.

Neki kultivari daju ulja izrazito bogata mentolom.

Visok sadržaj mentola ne pojačava djelovanje i pogodan je uglavnom za prehrambenu i kozmetičku industriju.

Ulje sadrži i estere (mentil acetat) te tragove sumpornih spojeva (mintsulfid).
ULJE METVICEPogodnosti:

Upotrebljava se za liječenje glavobolje, bolova u mišićima, probavnih smetnji kao što su spora probava, zatvor ili nadutost.

Pogodno je za liječenje brojnih zdravstvenih problema i djeluje slično kao i čaj od metvice.

Odobreno je u službenoj medicini za liječenje migrena, reumatskih tegoba, pruritusa (svrbeža) kože, alergijske upale kože, nadutosti, iritabilnog debelog crijeva, prehlade i kašlja.

U aromaterapiji, ovo se ulje preporučuje oralno uzimati kod tegoba sa žuči i jetrom te aknama.

Povoljno djeluje i kod upaljenih mišića. U neko bazno ulje dodajte par kapi eteričnog ulja metvice i koristite ga u masaži.

Učenje, ispitni rokovi, preopterećenje- paprena metvica će razbistriti misli.

Ne samo da će razbistriti misli, paprena metvica djeluje na impresivno dug popis raznovrsnih stanja i bolesti i usprkos tome što ovaj popis zvuči kao da ga je sastavio putujući farmaceut iz 19.st koji sve tegobe liječi čudotvornim napitkom- paprena metvica aromaterapijske kvalitete zaista zadovoljava sve navedene kriterije.Indikacije za uporabu paprene metvice:

- vrtoglavice, migrene, osjećaj umora

- fizički, mentalni, emocionalni umor te slaba seksualna želja

- šok, trauma

- mučnine uzrokovane putovanjem (kinetoze)

- probavne smetnje, grčevi probavnog trkta, crijevne viroze, mučnina i povraćanje

- bolovi i sportske ozljede

- ciroza, jetrena insuficijecija, hepatitis

- bolovi u kralježnici, bolovi u vratu, ramenima, neuralgije, glavobolje, reumatske bolesti, tendinitis

- respiratorne infekcije, rinitis, sinusitis, otitis

- niski krvni pritisak

- antipruritik- sredstvo protiv svrbeža raznih etiologija (ubod, urtikarija, ekcem, vodene kozice)Koristimo ulje za:

PEPERMINT - Mentha piperita, osvježava, regenerira, stimulira (mentalno).

Koristi se za tretman kože (akne, dermatitis, zubobolja), kod neuralgija, mišićnih bolova, lupanja srca, gripe, prehlade, astme, bronhitisa, grčevitog kašlja, grčeva, nadutosti, mučnine, mentalnog umora, živčane napetosti, glavobolje, za odbijanje insekata, kod neugodnog zadaha.

Kap, dvije eteričnog ulja paprene metvice nakapanih na papirnatu maramicu koje će se lagano inhalirati , bit će dovoljno da otkloni osjećaj umora i vrati „živost“ u organizam.

Kapi raspršene difuzerom će vas „podignuti“, osvježiti prostoriju i spriječiti umnožavanje mikroorganizama.

Kap metvice nakapana na područje zapešća i dvije kapi na sredinu svakog stopala imat će isti efekt kao i inhalacija preko papirnate maramice i u času vas osvježiti.

Osobe koje pate od mučnina prilikom putovanja (kinetoze) lako ih mogu ublažiti ili otkloniti na ovaj jednostavan način.

ULJE METVICELjekovito ulje

Nadalje, jedno od najvažnijih djelovanja paprene metvice jest ono da djeluje analgetski i anestetički i ulje je izbora kod svih vrsta boli.

Pokriva bol kod glavobolje uzrokovane niskim krvnim pritiskom, kod svih vrsta migrena i pogotovo kod sportskih ozljeda.

Zbog jake senzacije hlađenja nanosi se samo po nekoliko kapi na bolno mjesto nakapanih na film baznog ulja (desetak kapi hladno prešanog i nerafiniranog sezama, badema, suncokreta) i postupak se češće ponavlja (u početku svakih petnaestak minuta dok bol ne prođe, a kasnije rijeđe).

Kod glavobolje kap Menthe piperite se nanese na područje svake sljepoočnice na malo baznog ulja , jedna kap na područje tjemena i jedna do dvije kapi na zatiljak.

Kod sportskih ozljeda bez krvarenja (uganuća, istegnuća, oteklina) treba napraviti film od baznog ulja i nakapati jednu do dvije kapi paprene metvice na ozlijeđeno područje te ponavljati postupak svakih sat vremena dok bol ne prođe.

Ako je ozljeda kombinirana sa jačim oteknućem može se na bolno i oteknuto mjesto na par kapi baznog ulja uz Menthu piperitu dodati i dvije kapi himalajskog ili atlaskog cedra.

Kod problema sa probavom, bilo da se radi o kroničnim problemima ili o akutnoj boli i grčevima u području abdomena uzrokovanoj nekom infekcijom virusnog ili bakterijskog podrijetla- u bočicu od 10ml ukapa se 10 kapi eteričnog ulja metvice i 10ml nekog brzoupijajućeg baznog ulja (makadamija, lješnjak, ).

Sa dvadesetak kapi te mješavine lagano izmasirati područje abdomena i ponavljati postupak svakih sat vremena.

Kod respiratornih infekcija gornjeg respiratornog sustava primjenjuje se na slijedeći način- u bočicu od 10ml ukapa se 5 kapi eteričnog ulja paprene metvice, 5 kapi čajevca ( Melaleuca alternifolia) i 5 kapi eukaliptusa radiate ( Eucaliptus radiata) i nadopuni brzoupijajućim baznim uljem do 10ml ( dobije se približno 7,5%- tna mješavina).

Mješavina se nanosi na područje sinusa, uz korijen nosa te iza ušne školjke (ukoliko postoji infekcija uha) od tri do pet puta dnevno u tankom sloju (nekoliko kapi).

U slučaju da se infekcija proširila na donje respiratorne organe u gornju mješavinu dodajte još 5 kapi ružmarina verbenona (Rosmarinus officinalis kemotip verbenon) i dobit ćete 10%-tnu mješavinu kojom mažite u tankom sloju gornji dio leđa i prsa tri puta dnevno.

Zbog svojstva hlađenja i lagane anestezije- paprena metvica se koristi i kao antipruritik- sredstvo protiv svrbeža i dodaje u mješavine koje ublažavaju svrbež koji ima neku alergijsku podlogu, svrbež kod dermatitisa, svrbež kao posljedicu uboda insekata ili u šampone koji će spriječiti svrbež vlasišta- u niskim koncentracijama- dovoljno je dodati je 0.5-2% ( izračunavanje doza)

Osjetljivost na vremenske prilike poznata je mnogima od nas. Istraživanja pokazuju da je sve više i više osoba osjetljivih na vremenske prilike koje osjećaju neugode zbog promjene vremena. Bilo da ste razdražljivi, nemirni, loše raspoloženi, imate vrtoglavice ili se osjećate loše – sve što meteoropati trebaju je sakriveno u dvije bočice eteričnih ulja – paprenoj metvici

SPEARMINT - Mentha spicata:

Ovo ulje je blaže od eteričnog ulja peperminta i pogodno je za tretman dječjih bolesti. Povoljno djeluje kod akni, dermatitisa; astme, bronhitisa, sinusitisa, prehlade, gripe; umora, nervoze, stresa, glavobolje i migrena.

Ublažava bolove (lokalno); djeluje antiseptički; ublažava grčeve; potiče probavu; potiče iskašljavanje.

Vrlo često se olako koristi naziv "ulje metvice". Valja znati da na tržištu ima esencijalnih ulja mnogih drugih vrsta metvice, (M. pulegium, M. arvensis, M. spicata, M. longifolia, M. citrata) od kojih su neka vrlo toksična (M. pulegium, M. arvensis).

Preporuča se samo lokalna dermalna upotreba.

Ne smije se davati djeci.

Izrazit oprez je potreban kod oralnog uzimanja (niske doze).

Ne smiju ga uzimati osobe s visokim krvnim tlakom.

ULJE METVICE - (Mentha spicata)OPREZ

Paprena metvica ne smije se primjenjivati na djeci mlađoj od jedne godine. Na djeci mlađoj od sedam godina ne smije se primjenjivati nerazrijeđeno ulje niti ga se smije inhalirati.

Oralna upotreba ulja izbjegava se kod ljudi koji piju blokatore histaminskih receptora tipa 2 (lijekovi za smanjenje kiselosti želuca). Upotrebu ulja općenito treba izbjegavati u prva tri mjeseca trudnoće.

Oralna upotreba većih količina ulja može izazvati žgaravicu, a u vrlo visokim dozama mučninu, mršavljenje, duljom primjenom i probleme sa srcem. Vrlo rijetko, neki ljudi budu preosjetljivi na mentol, pa se u tom slučaju ne smije koristiti ulje metvice.

Iznimno rijetko, nakon inhalacije kod odraslih ljudi, može se javiti stezanje bronhalnih mišića i otežano disanje, pa tada treba zatražiti liječnički savjet i izbjegavati inhalacije uljem metvice.

Kod rijetke genetske bolesti u kojoj ljudi nemaju enzim glukoza-6-fosfat dehidrogenazu eterično ulje se ne smije primjenjivati oralno.

Kontraindikacije:

Obzirom da paprena metvica jako rashladi područje tijela na koje je nanesena koristiti je u maksimalnoj dozi od 5%.

Moguće su i iritacije kože pa i tu treba pripaziti i prije ciljanog nanošenja napraviti mali test- na zapešće kapnite par kapi nekog baznog ulja i 1 kap paprene metvice te pričekajte dva sata.

Ako nema iritacije možete nastaviti sa upotrebom metvice.

Kontraindicirana je kod visokog tlaka, trudnoće, dojenja i djece do šest godina.

Iako mnogi autori navode nižu životnu dob za početak uporabe eteričnog ulja paprene metvice bolje je biti oprezan jer kod jako male djece može uzrokovati šok, laringospazam i prestanak disanja, a uz to jako rashlađuje!

Kod djece starije od šest godina smanjiti dozu na četvrtinu ili polovicu doze za odraslu osobu i obavezno napraviti test iritacije.

Paprena metvica je ulje prve pomoći- ne koristiti je u visokim dozama i bez pauze dulje od nekoliko tjedana i pripaziti da se zaista radi o ulju terapijske kvalitete.

Za dulju uporabu posavjetovati se sa iskusnim aromaterapeutom.

molimo pročitati izjavu