TRANSLATOR














KOMORAČ

cvijet
Komorač (foeniculum vulgare mill.).eng: fennel, d: der fenchel, Fr: le fenouit commun. Obitelj: apiaceae (umbelliferae) - štitarke. Ostali nazivi: koromač, morač, slatki kopar, janež, divlja mirođija. Podrijetlo: Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Stanište: Raste na poljima, i neobrađenimlivadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u Toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi. Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima. Komorač se danas cijeni kao mirodija za pripremanje kolača i kruha. Zrnca komorača, a još češće mljeveni komorač, miješaju se s brašnom tako da pecivo dobiva izvrstan okus. Komorač se pored toga stavlja u juhe, umake, variva i konzervirano povrće. Svježi, nježni listići komorača, kao i svježi korijen, nasjeckaju se u salate....[...]

Nastavi dalje...


KIM

cvijet
Kim (carum carvi l.). Obitelj: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Eng: caraway. D: kummel. fr: le carvi. Drugi nazivi: divlji kim, kumen, kumin. Egipčani ga nazivaju; tapnen. Stari Rimljani: cuminum. A Grci: kyminon. Povijest i pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.

Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti....[...]

Nastavi dalje...


ANIS

anis

Plodovi koji se sabiru dvaput u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne. Korijen se vadi u jesen. Poslije čišćenja korijena od zemlje, reže se na kockice ili rezance te suši na toplom prozračnom mjestu. Iz sjemena se destilacijom dobiva anisovo ulje (oleum anisi). Anis je podrijetlom iz Egipta. Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima: "ako golubinjak namažemo uljem anisa golubovi će ga sigurno prihvatiti jer obožavaju njegov miris." Sjeme anisa sadrži 1-5 % eteričnog ulja, bjelančevina i šećera do 20 %, masnih ulja do 10 %. željeza; ulje anisa sadrži i do 90 % anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd.

Ljekoviti dio biljke: plod

Anis je afrodizijak, antispazmatik, aromatik, antidepresiv, diuretik, dispeptik, ekspektorant, holagog, holeretik, galaktagog, karminativ, mikotik, pektoral, sekretolik, stimulans, tonik i vermifug.[...]

Nastavi dalje...


KLINČIĆ

cvijet
Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu. Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu. Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao). Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva. Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.

Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.

Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije. Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu. Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.

Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija. [...]

Nastavi dalje...


KOPAR

cvijet

Mljeveni plodovi kopra u mlincu za kavu uzimali su se kao začin kod svih dijetalnih jela 3 puta na dan na vrhu noža. Miriše ugodno i aromatično i vrlo je sličan komoraču. Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci). Bolesti bubrega i urinarnih puteva, digestivnih bolesti, glavobolje, gluhoće, grčeva, gušterače - (za bolji rad), kašlja, nesanice, neuroze, nadutost, skleroze, srčane aritmije zajedno sa komoračem, tumora, varikoznih vena, zatvora, za jače lučenje mlijeka, želučanih bolesti, žutice, izgubljenog apetita, lošeg zadaha iz usta.

U kuhinji kao začin, za pripremu osvježavajućeg čaja, te za ubode insekata.

Eterično ulje kopra rabe kao insekticid.

Tinkturu kopra od sjemena rabe kod gripe, grčeva te poremećaja probave.

Ljekovito djelovanje kopra u pučkoj medicini se dosta razvilo tako da su njegova svojstva nadopunjavali i s ostalim ljekovitim sredstvima kao što su med koji se dodavao čaju od kopra za liječenje plućnih oboljenja.

Zatim vino u kojemu se močio ili kuhao plod kopra za umirenje živaca a ako se popilo prije spavanja kod raznih nesanica. - Ženama je poznato poticajno djelovanje na mliječne žlijezde, poželjno kod dojilja. - Za izazivanje mjesečnog ciklusa. - Kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih..

O kopru postoji niz starih izreka koje dosta govore o njegovoj moći, onima, koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta, treba pod glavu staviti svežanj lišća od kopra, bio je jedan od uobičajenih savjeta.[...]

Nastavi dalje...


MASLINA

cvijet

Priča o maslinovu listu kreće od drevnih Egipćana koji su ga upotrebljavali prilikom mumificiranja faraona.

Poslije se otkrilo da pomaže u liječenju malarije i gripe te ima dobra svojstva u borbi protiv različitih infekcija i bolesnih stanja.

Spominje se u Bibliji, opisana je u djelima drevne egipatske civilizacije, a veliku ulogu imala je i u grčkoj mitologiji, gdje se spominje da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru, na kojoj je potom izrasla maslina.

Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod se koristio u liječenju mnogih bolesti. Smatrana je simbolom mira i mudrosti.

Maslinovim uljem kao zaštitom od sunca već stoljećima se služe ribari, a posljednja istraživanja govore o njegovim ljekovitim svojstvima u slučaju opeklina od sunca. [...]

Nastavi dalje...


MAGNEZIJ

cvijet

Opće je poznato da je magnezij esencijalni sastojak čovječeg i životinjskog organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Zbog toga, sa pravom se može reći da život bez magnezija ne bi bio moguć, tako da magnezij spada među najznačajnije minerale našeg vremena. Dodatna suplementacija prehrane magnezijem stoga se preporučuje kod prevencije srčanih oboljenja i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti i nemira, poremećaja spavanja, trudnoće i dojenja te za prevenciju migrene. .[...]

Nastavi dalje...


CINK

cvijet

Cink je esencijalni mineral koji nalazimo u gotovo svakoj stanici našeg tijela. Smatra se da je količina cinka u tijelu odrasle osobe oko 2 g. Najveću količinu cinka u tijelu nalazimo u retini i muškim reproduktivnim organima, dok ga u znatnoj mjeri nalazimo i u kostima i mišićima. Apsorpcija mu je loša, a glavni dio cinka apsorbira se u jejunumu, tj. u tankom crijevu. Cink sudjeluje u aktivnosti gotovo stotinu enzima, tvari koje omogućavaju odvijanje biokemijskih reakcija u našem tijelu. Cink utječe na osjećaj okusa i na tek. Elementi okusa nalaze se u slini i strukturna su tvar epitelnih stanica sluznice usne šupljine.. Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak teka i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni... Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost..[...]

Nastavi dalje...


ULJE PLODA DIVLJE RUŽE


ŠIPKOVO ULJE

Hladnim prešanjem pažljivo osušenih plodova divlje ruže (najčešće Rosa canina i R. rubiginosa syn. R. eglanteria, no i R. moschata, R. villosa, R. rugosa i ostale srodne vrste), dobiva se ulje zlatno-crvenkaste do crvene boje zbog prisustva karotenoida iz ploda. Šipkovi plodići, ne usplođe, su dio ploda koji daje dragocjeno ulje.

Šipkovo ulje

Ulje divlje ruže najčešće dolazi iz dva izvora:

Ulje ploda europske divlje ruže (najčešće se dobiva iz ploda R. canine) je tamno crvene boje, sadrži dominantno nezasićene masne kiseline: do 55% linolne (omega 6), do 27% alfa-linolenske (omega 3) i do 22% oleinske masne kiseline (omega 9). Udio zasićenih masnih kiselina (palmitinska, stearinska, arahidna) kreće se od 6-12%.

Ulje ploda čileanske divlje ruže (znano i pod nazivom Rosa mosqueta) se dobiva iz vrsta R. rubiginosa i R. canina te rjeđe R. moschata.

Redovito se navedene vrste pomiješaju (sve rastu divlje u južnim Andama) pa se iz miješanih plodova istiskuje ulje.

Osnovni sadržaj

Sadržaj vitamina E penje se do 130mg/100g; dominira gama tokoferol, koji ima najsnažnije kemoprotektivno djelovanje od svih tokoferola, a količina alfa tokoferola je ekvivalentna količini alfa tokoferola u lješnjakovom i suncokretovom ulju.

Delta i beta tokoferol su prisutni u nižim koncentracijama.

Prisustvo tretinoina (trans-retinoinska kiselina, "aktivni" vitamin A) u uljima divljih ruža je upitno.

Dok su neki znanstvenici isti pronašli u malim koncentracijama, drugi poriču da ulje sadrži taj oblik vitamina A.


ŠIPKOVO ULJE



Ulje za zacjeljivanje i njegu kože

No bez obzira na spor oko postojanja tretinoina u ulju divlje ruže ono se pokazalo vrlo efikasno za tretiranje ožiljaka, opeklina, oštećene kože i upalnih bolesti kože (psorijaza, seboreični i atopijski dermatitis).

U kozmetici to je ulje prvog odabira za tretiranje bora, strija, hiperpigmentacija, a zajedno s noćurkom (ili boražinom) neizostavni je dio krema i uljnih mješavina za njegu suhe i zrele kože.

Koristi se i oralno kod upalnih kožnih bolesti, ateroskleroze (snižava razinu kolesterola u krvi) te kod gastritisa i čira na želucu i dvanaesniku.

Biljno ulje ploda divlje ruže bogato je retinolnom kiselinom, tretinoinom, čiji se sintetski analog nalazi u komercijalnim sredstvima za liječenje akni (Tretinoin, Retin-A, Renova)Ulje ploda divlje ruže se već stoljećima koristi u Južnoj Americi za zacjeljivanje i njegu kože, a njegovo djelovanje je znanstveno potvrđeno 1983., kada se na Fakultetu kemije i farmakologije Sveučilišta začeća u Čileu provelo istraživanje na 180 osoba.

Istraživanje je uključivalo osobe sa zamjetnim ožiljcima, ožiljcima od akni, dubokim borama, UV oštećenjima, oštećenjima od zračenja, ožiljcima od opekotina, ožiljcima od operativnih zahvata, dermatitisom i ostalim kožnim problemima.

Ulje ploda divlje ruže je izregeneriralo kožu, smanjilo ožiljke i bore, spriječilo daljnje stvaranje bora i pomoglo da koža povrati svoju prirodnu boju i tonus.

Od tada su i druga sveučilišta izvodila testiranje ulja, s pozitivnim rezultatima.

Djelovanje ulja ploda divlje ruže

Biljno ulje ploda divlje ruže je čest sastojak prirodne aroma kozmetike zbog svojih iznimnih regenerativnih svojstava.

Djelovanje ulja ploda divlje ruže na regeneraciju kože se u početku pridodavalo visokom sadržaju nezasićenih masnih kiselina koji uključuje oleinsku kiselinu (15-20%), linoleinsku kiselinu (44-50%) i linolnu kiselinu (30-35%), uz pomoć vitamina E koji kao antioksidans neutralizira nestabilne slobodne radikale, te se koristi za tretmane protiv bora i starenja kože, kao i kod ekcema, čireva i ožiljaka.

Međutim, dr. Berta Pareja i dr. Horst Kehl su uspješno prepoznali prisutstvo retinolne kiseline kao odgovoran čimbenik izuzetnih farmakoloških svojstava ploda divlje ruže.

Biljno ulje ploda divlje ruže, u kombinaciji s drugim biljnim i eteričnim uljima, prirodno je rješenje za tretiranje ožiljaka, strija, i raznih kožnih oštećenja...Retinolna kiselina (u kliničkoj terminologiji se naziva tretinoin) je derivat retinola (vitamina A).

Terapeutski učinak dermalnog nanošenja vitamina A u tretmanima raznih dermatoloških poteškoća je priznat i dokumentiran u posljednjih 30 godina. Vitamin A brzo djeluje na kožu u smislu pozitivnih promjena, ali obzirom da je vrlo snažnog djelovanja, treba se nanositi uz nadzor medicinskog osoblja.

Pretjerano korištenje vitamina A može uzrokovati iritaciju kože u obliku crvenila, peckanja i ljuštenja kože.

Ulje ploda divlje ruže pruža sve prednosti retinola, ali bez nuspojava koje se obično dešavaju kod proizvoda koji sadrže retinolnu kiselinu sintetiziranu u laboratoriju.

Retinolna kiselina se nalazi u ulju u svom prirodnom stanju kao dio složenog sustava nezasićenih masnih kiselina.

Njeno djelovanje ima učinak polaganog otpuštanja, te se tako izbjegava rizik predoziranja.

Prirodna pomoć kod kožnih problema:

Jedino je ulje s karotenoidima koje se može umjereno konzumirati i oralnim putem i to u svrhu ljepote.

Jedna čajna žličica dnevno povoljno će djelovati na kožu.

Bogato je esencijalnim kiselinama, a aromaterapeuti ga smatraju jednim od najcjenjenijih ulja za liječenje raznih upalnih bolesti kože, a pomaže i kod zacjeljivanja ožiljaka.

Zbog svojeg izuzetnog sastava, hladno prešano ulje ploda divlje ruže se primjenjuje kod cijelog niza indikacija.

Ulje broj jedan za uklanjanje bora, strija, ožiljaka, keloida i staračkih pjega.

Isto tako se uspješno primjenjuje kod opeklina i kože oštećene UV zrakama, dermatitisa, ekcema, vitiliga, seboreje, psorijaze, akne rozacee i atopijskog dermatitisa.

Njeguje suhu i kemijski obrađenu kosu, te krhke nokte.

Kod svakodnevne njege kože hidratizira i revitalizira kožu, povećava elastičnost i potiče povećanje kolagena.



ŠIPKOVO ULJE



Djelovanje ploda divlje ruže na bore:

Jedan od uzroka pojave bora i stanjene kože je smanjeni udio elastina i kolagena u koži.

Ulje ploda divlje ruže dat će najbolje rezultate ako se koristi preventivno – preporuča se nanositi na lice od dvadesete godine života jedanput dnevno.

Takav tretman će naročito koristiti osobama koje lako izgore na suncu, obzirom da je takav tip kože najpodložniji nastanku bora.

Već postojeće sitne bore možete ukloniti nanošenjem ploda divlje ruže dva puta dnevno.

Prve rezultate možete očekivati već nakon tri tjedna, a bore mogu potpuno nestati nakon 4-6 mjeseci korištenja.

Fotostarenje:

Fotostarenjem (dermatoheliozom) se nazivaju promjene na koži uzrokovane pretjeranim izlaganjem suncu.

Fotostarenje se pojavljuje u različitim oblicima i intenzitetu, a neke od manifestacija su bore i stanjena koža, pojačana pigmentacija, vidljive žilice, crvenilo, sklonost modricama, pa čak i aktinička keratoza.

Ulje ploda divlje ruže je vrlo učinkovito u zaustavljanju posljedica pretjeranog izlaganja UV zrakama.

Istraživanje provedeno na ženama koje su imale očigledne znakove fotostarenja je dalo slijedeće rezultate: nakon tri tjedna svakodnevnog korištenja ploda divlje ruže površinske bore su počele nestajati, pojačana pigmentacija se smanjila, a nakon 4 mjeseca bore i mrlje su potpuno nestale.

Za kožu jako oštećenu suncem, ulje se treba obilato nanositi barem dva puta na dan.

Prve rezultate možete očekivati za otprilike 4 mjeseca.

Terapija kod ožiljaka:

Dvogodišnje istraživanje djelovanja ulja ploda divlje ruže na ožiljke na Fakultetu kemije i farmakologije Sveučilišta začeća u Čileu dalo je zapanjujuće rezultate.

Od 180 pacijenata sa ožiljcima nastalih od operativnih zahvata, trauma i opekotina, u 90% slučajeva koža je u potpunosti zacijelila.

Kod osoba s ožiljcima nastalih od akna, rezultati su bili jednako ohrabrujući, čak i kod ožiljaka starijih od 20 godina.

Ožiljke nastale nakon operativnih zahvata treba tretirati na slijedeći način: nakon što rana zacijeli, oprati područje blagim sapunom, nježno osušiti i nanijeti ulje blagom masažom.

Ponavljati dva puta dnevno.

Prvi rezultati mogu biti vidljivi za deset dana do 3 mjeseca (ovisno o veličini i dubini ožiljka).

ŠIPKOVO ULJE



Strije – prije i poslije trudnoće:

Strije su oblik kožnih ožiljaka srebrno- bijele boje, a uzrokovane su kidanjem dermisa.

Obično su povezane s trudnoćom i debljinom jer nastaju kao rezultat prebrzog rastezanja kože.

Ulje ploda divlje ruže se može koristiti u dvije faze: kao prevenciju tijekom trudnoće, ili kurativno za već nastale strije.

Iako vlada opće mišljenje da već nastale strije se ne mogu ukloniti, divlja ruža se pokazala kao vrlo učinkovito, a istovremeno blago prirodno rješenje.

No bez obzira na spor oko postojanja tretinoina u ulju divlje ruže ono se pokazalo vrlo efikasno za tretiranje ožiljaka, opeklina, oštećene kože i upalnih bolesti kože (psorijaza, seboreični i atopijski dermatitis). U kozmetici to je ulje prvog odabira za tretiranje bora, strija, hiperpigmentacija, a zajedno s noćurkom (ili boražinom) neizostavni je dio krema i uljnih mješavina za njegu suhe i zrele kože.

Koristi se i oralno kod upalnih kožnih bolesti, ateroskleroze (snižava razinu kolesterola u krvi) te kod gastritisa i čira na želucu i dvanaesniku.

OPREZ:

S obzirom da je ulje nestabilno treba ga čuvati na hladnom i tamnom mjestu te paziti na rok trajanja!

molimo pročitati izjavu