TRANSLATOR

KOMORAČ

cvijet
Komorač (foeniculum vulgare mill.).eng: fennel, d: der fenchel, Fr: le fenouit commun. Obitelj: apiaceae (umbelliferae) - štitarke. Ostali nazivi: koromač, morač, slatki kopar, janež, divlja mirođija. Podrijetlo: Komorač je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka što su ih koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci. Stanište: Raste na poljima, i neobrađenimlivadama, u vinogradima, na kamenjarima, a uzgaja se u vrtovima i na poljima. Komorač potiče iz Sredozemlja, a dosta se uzgaja i diljem svijeta, uglavnom u Toplijim krajevima Europe i Azije te Africi i Južnoj Americi. Raste po kamenjarima Hrvatskoga Primorja, Dalmacije i Makedonije. U nas ga najviše ima u primorskim krajevima i na otocima. Komorač se danas cijeni kao mirodija za pripremanje kolača i kruha. Zrnca komorača, a još češće mljeveni komorač, miješaju se s brašnom tako da pecivo dobiva izvrstan okus. Komorač se pored toga stavlja u juhe, umake, variva i konzervirano povrće. Svježi, nježni listići komorača, kao i svježi korijen, nasjeckaju se u salate....[...]

Nastavi dalje...


KIM

cvijet
Kim (carum carvi l.). Obitelj: umbelliferae (apiaceae) - štitarke. Eng: caraway. D: kummel. fr: le carvi. Drugi nazivi: divlji kim, kumen, kumin. Egipčani ga nazivaju; tapnen. Stari Rimljani: cuminum. A Grci: kyminon. Povijest i pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo. Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja. Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima. Stari Grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.

Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima. Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.

Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti....[...]

Nastavi dalje...


ANIS

anis

Plodovi koji se sabiru dvaput u sezoni moraju se očistiti od peteljki i odmah sušiti jer inače pocrne. Korijen se vadi u jesen. Poslije čišćenja korijena od zemlje, reže se na kockice ili rezance te suši na toplom prozračnom mjestu. Iz sjemena se destilacijom dobiva anisovo ulje (oleum anisi). Anis je podrijetlom iz Egipta. Ljekovito djelovanje anisa možda je najbolje opisano u starim zapisima: "ako golubinjak namažemo uljem anisa golubovi će ga sigurno prihvatiti jer obožavaju njegov miris." Sjeme anisa sadrži 1-5 % eteričnog ulja, bjelančevina i šećera do 20 %, masnih ulja do 10 %. željeza; ulje anisa sadrži i do 90 % anetola, zatim metilhavikola, aldehida, estragola, anisove kiseline, anis ketona i anisovog alkohola. U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd.

Ljekoviti dio biljke: plod

Anis je afrodizijak, antispazmatik, aromatik, antidepresiv, diuretik, dispeptik, ekspektorant, holagog, holeretik, galaktagog, karminativ, mikotik, pektoral, sekretolik, stimulans, tonik i vermifug.[...]

Nastavi dalje...


KLINČIĆ

cvijet
Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta, koji su ružičasti dok su svježi, a sušenjem mijenjaju boju u bakreno smeđu. Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu. Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao). Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

Klinčićevac ili klinčić (Syzygium aromaticum) je malo do srednje visoko, osjetljivo zimzeleno drvo iz tropskih krajeva. Pripada porodici mirta (Mirtaceae), a potječe iz sjevernih Molučkih otoka.

Uspijeva samo u tropskoj morskoj klimi pa se danas uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanki i Maleziji.

Drvo klinčićevca ima krošnju u obliku piramide te velike, kožaste i sjajne, jajolike listove koji se javljaju u parovima. Listovi su vrlo aromatični, a ugodan miris imaju i grančice i sitni zvonoliki crveni cvjetovi koji se javljaju u gustim nakupinma u dva razdoblja tijekom vegetacije. Još ružičasti cvjetni pupoljci beru se ručno ili tresu bambusovim štapovima, a zatim se suše na suncu. Nakon sušenja, pupoljci su crvenkastosmeđe boje i nalik čavliću, a pod nazivom klinčić upotrebljavaju se kao začin. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.

Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke.

Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija. [...]

Nastavi dalje...


KOPAR

cvijet

Mljeveni plodovi kopra u mlincu za kavu uzimali su se kao začin kod svih dijetalnih jela 3 puta na dan na vrhu noža. Miriše ugodno i aromatično i vrlo je sličan komoraču. Kopar je u svojoj dugovječnoj povijesti u narodu izgradio svoju mitsku povijest s legendom o čarobnoj moći a u kuhinjama domaćica sve do današnjeg dana ostao je ljekovita i začinska biljka, čije lišće se koristi kod kiseljenja krastavaca, kod zelenih salata, salate od krumpira i graha, te raznim jelima (variva, juhe, umaci). Bolesti bubrega i urinarnih puteva, digestivnih bolesti, glavobolje, gluhoće, grčeva, gušterače - (za bolji rad), kašlja, nesanice, neuroze, nadutost, skleroze, srčane aritmije zajedno sa komoračem, tumora, varikoznih vena, zatvora, za jače lučenje mlijeka, želučanih bolesti, žutice, izgubljenog apetita, lošeg zadaha iz usta.

U kuhinji kao začin, za pripremu osvježavajućeg čaja, te za ubode insekata.

Eterično ulje kopra rabe kao insekticid.

Tinkturu kopra od sjemena rabe kod gripe, grčeva te poremećaja probave.

Ljekovito djelovanje kopra u pučkoj medicini se dosta razvilo tako da su njegova svojstva nadopunjavali i s ostalim ljekovitim sredstvima kao što su med koji se dodavao čaju od kopra za liječenje plućnih oboljenja.

Zatim vino u kojemu se močio ili kuhao plod kopra za umirenje živaca a ako se popilo prije spavanja kod raznih nesanica. - Ženama je poznato poticajno djelovanje na mliječne žlijezde, poželjno kod dojilja. - Za izazivanje mjesečnog ciklusa. - Kod grčeva koji se javljaju kod dojenčadi jer umiruje i otklanja ih..

O kopru postoji niz starih izreka koje dosta govore o njegovoj moći, onima, koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta, treba pod glavu staviti svežanj lišća od kopra, bio je jedan od uobičajenih savjeta.[...]

Nastavi dalje...


MASLINA

cvijet

Priča o maslinovu listu kreće od drevnih Egipćana koji su ga upotrebljavali prilikom mumificiranja faraona.

Poslije se otkrilo da pomaže u liječenju malarije i gripe te ima dobra svojstva u borbi protiv različitih infekcija i bolesnih stanja.

Spominje se u Bibliji, opisana je u djelima drevne egipatske civilizacije, a veliku ulogu imala je i u grčkoj mitologiji, gdje se spominje da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru, na kojoj je potom izrasla maslina.

Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod se koristio u liječenju mnogih bolesti. Smatrana je simbolom mira i mudrosti.

Maslinovim uljem kao zaštitom od sunca već stoljećima se služe ribari, a posljednja istraživanja govore o njegovim ljekovitim svojstvima u slučaju opeklina od sunca. [...]

Nastavi dalje...


MAGNEZIJ

cvijet

Opće je poznato da je magnezij esencijalni sastojak čovječeg i životinjskog organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Zbog toga, sa pravom se može reći da život bez magnezija ne bi bio moguć, tako da magnezij spada među najznačajnije minerale našeg vremena. Dodatna suplementacija prehrane magnezijem stoga se preporučuje kod prevencije srčanih oboljenja i ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, živčane napetosti, razdražljivosti i nemira, poremećaja spavanja, trudnoće i dojenja te za prevenciju migrene. .[...]

Nastavi dalje...


CINK

cvijet

Cink je esencijalni mineral koji nalazimo u gotovo svakoj stanici našeg tijela. Smatra se da je količina cinka u tijelu odrasle osobe oko 2 g. Najveću količinu cinka u tijelu nalazimo u retini i muškim reproduktivnim organima, dok ga u znatnoj mjeri nalazimo i u kostima i mišićima. Apsorpcija mu je loša, a glavni dio cinka apsorbira se u jejunumu, tj. u tankom crijevu. Cink sudjeluje u aktivnosti gotovo stotinu enzima, tvari koje omogućavaju odvijanje biokemijskih reakcija u našem tijelu. Cink utječe na osjećaj okusa i na tek. Elementi okusa nalaze se u slini i strukturna su tvar epitelnih stanica sluznice usne šupljine.. Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak teka i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni... Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost..[...]

Nastavi dalje...


ORAH


ORAHOVO ULJE

Latinski naziv: Olea europaea

Orahovo ulje

Pripada istoj skupini kao i laneno ulje, mada nije toliko popularno.

Koristi se iz istih razloga kao i laneno: štiti krvožilni sustav.

Izrazito je bogato omega-3,6 i 9 kiselinama, koje su od vitalnog značaja za funkcioniranje svake stanice u našem organizmu, puno bogatije vitaminom E nego što je ulje lana, i može se uzimati oralno. Esencijalne masne kiseline iz orahovog ulja blokiraju kemikalije koje izazivaju upale u organizmu.

Za razliku od ulja lana koje je snažnog okusa, ovo ima okus - po orasima.

Ulje oraha iznimno je bogato esencijalnom omega-3 alfa-linolenskom kiselinom pa se koristi za zaštitu krvnih žila od procesa ateroskleroze, te kod dislipidemija, najčešće kod povišene razine kolesterola u krvi (klinički dokazano). Okusom je daleko ugodnije od lanenog ulje koje se koristi u iste medicinske svrhe.

Istraživanje američkih znanstvenika s Penn State Universityja prvo je koje je pokazalo da prehrana bogata orasima snižava razinu C-reaktivnog proteina (CRP), markera za upalne procese povezane s bolestima srca. Orasi sadrže dva tipa nezasićenih masnih kiselina, proteine, vitamine i minerale čije kombinirano djelovanje smanjuje čimbenike rizika povezane s razvojem kardiovaskularnih bolesti.Osnovno djelovanje

Ulje koje se dobiva iz jezgre oraha je tečnost vrlo karakterističnog okusa i mirisa. Ovaj proizvod je vrlo hranljiv i ima velika ljekovita svojstva.

Ulje oraha bogato je nezasićenim masnim kiselinama i odličan je izvor omega-3 masnih kiselina. Mnoštvo vitamina nalazi se ulju, kao što su vitamini C, E, A, B1, B2 i niacin. Od minerala u njemu nalazimo željezo, kalcij, selen, magnezij, fosfor i cink te jod. 15 g belančevina, 10 g ugljičnih hidrata, 6,5 g biljnih vlakana, kao i 690 cal.

Ljekovito djeluje:

– Kod kroničnog ili akutnog kolitisa, gastritisai čira

– Psorijaze i ekcema.

– Proširenih vena, rana i opekotina.

– Pospješuje imunološki sustav.

– Snižava kolesterol.

Orahovo ulje ima veliki značaj u liječenju i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. U posljednje vrijeme se jako puno koristi u kozmetici, kao sredstvo koje poboljšava tena i kod suhe kože.

Orahovo ulje je također bogato antioksidansima i jedan je od najboljih izvora antioksidansa među orašastim plodovima.
ORAHOVO ULJESnižava krvni tlak

Laneno ulje bogatije je omega-3 masnim kiselinama od orahovog ulja, no ova studija nije ispitivala može li ono samostalno omekšati kardiovaskularan odgovor na stres.

"Ovi rezultati, u suglasnosti s nekoliko novijih studija pokazuju da orasi mogu sniziti kolesterol i krvni tlak," istaknula je West. "Ovaj rad govori o tome da do snižavanja krvnog tlaka dolazi i onda kada je osoba izložena stresu u svakodnevnom životu."

Premda je orah naširoko korišten u kulinarstvu, ulje jezgre oraha kod nas je na žalost vrlo slabo poznato.

Poput lana i konoplje iznimno je bogato esencijalnom omega-3 alfa-linolenskom kiselinom.

Stoga se koristi za zaštitu krvnih žila od procesa ateroskleroze, te kod dislipidemija, najčešće kod povišene razine kolesterola u krvi.Jedan od najvećih antioksidansa

Potrošnjom ulja riješit ćete se problema s jetrom, problema s disanjem kod bolesti dišnog sustava te je dobro kod čišćenja jetre.

Smanjit ćete rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, povišene trigliceride i kolesterol. Ako imate problema s oslabljenom cirkulacijom krenite s potrošnjom ovog vrijednog ulja.

Ono će spriječiti i pojavu raka, posebno raka dojke kod žena i raka prostate kod muškaraca.

Poboljšat će rad mozga i pamćenje pa se posebno preporučuje kod stresnih situacija jer njegovi sastojci pomažu kod borbe protiv njih.

Dobro je za nesanicu i za reguliranje krvnog tlaka. Održava pravilnu razinu hormona.

Orasi i orahovo ulje se smatraju jednim od najizdašnijih izvora antioksidansa među orašastim plodovima. Antioksidansi su supstancije koje neutraliziraju efekte slobodnih radikala, koji oštečuju stanice i ubrzavaju proces starenja.

Orasi su posebno bogati antioksidnom elagičnom kiselinom, koja pomaže u sprječavanju replikacije malignih tumora te ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

Galna i malna kiselina, obje antioksidansi, su prisutne u manjim količinama, ali ipak štite.

Suzbija candidu i razna druga gljivična oboljenja tako da se nanosi na bolesno područje. Što se tiče kožnih bolesti dobro ga je uzimati i kod psorijaze i tada se koristi lokalno i u kupkama.

Koriste se kod raznih medicinskih tretmana kože pa je njegova uporaba kao učinkovito sredstvo protiv bora prepoznata još u 17. stoljeću. Ublažava bore i vraća koži mladolik izgled. Štiti kožu od UV zraka.

Pomoć je i kod mršavljenja. Ako se borite s viškom kilograma ubacite čašicu orahovog ulja dnevno. Smanjit će masne naslage na trbuhu.Orahovo ulje u kozmetici

Osim što liječi i pomaže kod raznih bolesti, orahovo ulje koristi se i u kozmetici.

Odlično je za njegu tamne kose i to tako da joj pruža sjaj i štiti vrhove vlasi od isušivanja i pucanja.

Nanesite ulje na kosu i nemojte ga ispirati.

Vitamin E iz ulja štiti kosu od štetnih UV zraka.

Koriste se i kao njega protiv prhuti i za brži rast kose.

Pomaže i kod ispadanja kose.

Nanesite ga tada prije pranja kose i ostavite da odstoji 15 minuta. Potom isperite kosu mlakom vodom.

Orahovo ulje koristilo se za brže zacijeljivanje kože, ali i za tamnjenje - tanini iz oraha daju koži vrlo tamnu boju tijekom ljeta - no ne štite od UV zraka!

Ipak, ne treba ga zamijeniti s maceratom lista oraha u maslinovom ulju - on je za razliku od svjetlo žutog ulja oraha, tamno smeđe boje.

ORAHOVO ULJE ZA SALATELjekovito ulje

Ono je zlatne i svijetlo smeđe boje i ima fini gorkast okus.

Kod pripreme jela s orahovim uljem dolazi do izražaja aromatičan prženi okus oraha.

Bitno je spomenuti da ga ne zagrijavate na visokim temperaturama jer će tada izgubiti ljekovita svojstva.

Dodajte ga u pripremljena jela tako što ćete ga koristiti kao preljev za salate ili umake za tjesteninu.

Nakon otvaranja čuvajte ga u hladnjaku i iskoristite tijekom jedne godine.

Čak i medicinski profesionalci nisu svjesni da iza ovako "banalnog" ulja stoji i nekoliko kliničkih studija.

Okusom je daleko dopadljiviji od lanenog i konopljinog ulja.

U kozmetici se koristi za njegu suhe, zrele i stanjene kože, a u kombinaciji s biljnim uljima poput marelice ili maceratom vanilije u bademu raskošnog je i intrigantnog mirisa čak i bez dodatka eteričnih ulja. Dobar je i u pakunzima za kosu.

Pod orahovim uljem katkad se zna skrivati macerat lista oraha u drugim biljnim uljima, koji nema ni sastav niti svojstva kao što ima biljno ulje jezgre oraha.

Orahovo ulje kao začin:

Umjesto jestivog ulja koje ste do sada koristili u prehrani, probajte orahovo ulje.

Dodavanje orahovog ulja u salate će vam pružiti osjećaj zasićenosti i pomoći tijelu da se izbori sa potrebom za mastima.

Dobrobit ovog ulja se najbolje ostvaruje konzumiranjem u prirodnom obliku.

Zagrijavanje orahovog ulja nije preporučljivo jer može postati gorko i izgubiti svoja blagotvorna svojstva. Zbog toga se prvenstveno preporučuje kao dresing.

Orahovo ulje je najbolje posluživati u hladnim jelima, kao preljev za tjesteninu ili ribu te razne salate.

Isto tako je korisno i kao preljev za deserte.

Pametno je čuvati orahovo ulje u hladnjaku i u tamnim bocama da bi se lakše zaštitilo od svjetlosti.

Poboljšava kvalitetu sna

Koristeći malo orahovog ulja svakodnevno shvatit ćete da se vaš san znatno poboljšao.

Jedna od mnogih zdravstvenih dobrobiti je ta da je sposoban povećati proizvodnju melatonina u tijelu, hormona koji je odgovoran za dobar san.

Zbog ove sposobnosti, orahovo ulje posredno utječe na ublažavanje stresa, depresije i anksioznosti, omogučujući kvalitetan san.

Već izvjesno vrijeme vlada mišljenje da određene namirnice podsjećeju na pojedine dijelove tijela pa su iz tog razloga dobre upravo za te dijelove tijela.

Kako orah podsjeće na mozak, smatra se da redovno konzumiranje oraha jezgre ili orahovoh ulja može poboljšati oštrinu uma i sposobnost učenja, umanjiti zaboravnost i sve u svemu održavati koncentraciju dok obavljate različite zadatke. Ovo je zaista još jedan od razloga da kapnete orahovog ulja na vašu omiljenu salatu i uživate.

ORAHOVO ULJE ZA SAMOTAMNJENJENUSPOJAVE:

Orahovo ulje koristi se u kulinarstvu, no treba se izbjegavati njegovo pretjerano zagrijavanje. Osobe koje imaju komplikacije sa žuči, aktivnim čirom i jetrom ne bi smjele uzimati orah ni orahovo ulje.

molimo pročitati izjavu