ORAH
ORAHOVO ULJE
Latinski naziv: Olea europaea
Orahovo ulje
Pripada istoj skupini kao i laneno ulje, mada nije toliko popularno.
Koristi se iz istih razloga kao i laneno: štiti krvožilni sustav.
Izrazito je bogato omega-3,6 i 9 kiselinama, koje su od vitalnog značaja za funkcioniranje svake stanice u našem organizmu, puno bogatije vitaminom E nego što je ulje lana, i može se uzimati oralno. Esencijalne masne kiseline iz orahovog ulja blokiraju kemikalije koje izazivaju upale u organizmu.
Za razliku od ulja lana koje je snažnog okusa, ovo ima okus - po orasima.
Ulje oraha iznimno je bogato esencijalnom omega-3 alfa-linolenskom kiselinom pa se koristi za zaštitu krvnih žila od procesa ateroskleroze, te kod dislipidemija, najčešće kod povišene razine kolesterola u krvi (klinički dokazano). Okusom je daleko ugodnije od lanenog ulje koje se koristi u iste medicinske svrhe.
Istraživanje američkih znanstvenika s Penn State Universityja prvo je koje je pokazalo da prehrana bogata orasima snižava razinu C-reaktivnog proteina (CRP), markera za upalne procese povezane s bolestima srca. Orasi sadrže dva tipa nezasićenih masnih kiselina, proteine, vitamine i minerale čije kombinirano djelovanje smanjuje čimbenike rizika povezane s razvojem kardiovaskularnih bolesti.
Osnovno djelovanje
Ulje koje se dobiva iz jezgre oraha je tečnost vrlo karakterističnog okusa i mirisa. Ovaj proizvod je vrlo hranljiv i ima velika ljekovita svojstva.
Ulje oraha bogato je nezasićenim masnim kiselinama i odličan je izvor omega-3 masnih kiselina. Mnoštvo vitamina nalazi se ulju, kao što su vitamini C, E, A, B1, B2 i niacin. Od minerala u njemu nalazimo željezo, kalcij, selen, magnezij, fosfor i cink te jod. 15 g belančevina, 10 g ugljičnih hidrata, 6,5 g biljnih vlakana, kao i 690 cal.
Ljekovito djeluje:
– Kod kroničnog ili akutnog kolitisa, gastritisai čira
– Psorijaze i ekcema.
– Proširenih vena, rana i opekotina.
– Pospješuje imunološki sustav.
– Snižava kolesterol.
Orahovo ulje ima veliki značaj u liječenju i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. U posljednje vrijeme se jako puno koristi u kozmetici, kao sredstvo koje poboljšava tena i kod suhe kože.
Orahovo ulje je također bogato antioksidansima i jedan je od najboljih izvora antioksidansa među orašastim plodovima.
Snižava krvni tlak
Laneno ulje bogatije je omega-3 masnim kiselinama od orahovog ulja, no ova studija nije ispitivala može li ono samostalno omekšati kardiovaskularan odgovor na stres.
"Ovi rezultati, u suglasnosti s nekoliko novijih studija pokazuju da orasi mogu sniziti kolesterol i krvni tlak," istaknula je West. "Ovaj rad govori o tome da do snižavanja krvnog tlaka dolazi i onda kada je osoba izložena stresu u svakodnevnom životu."
Premda je orah naširoko korišten u kulinarstvu, ulje jezgre oraha kod nas je na žalost vrlo slabo poznato.
Poput lana i konoplje iznimno je bogato esencijalnom omega-3 alfa-linolenskom kiselinom.
Stoga se koristi za zaštitu krvnih žila od procesa ateroskleroze, te kod dislipidemija, najčešće kod povišene razine kolesterola u krvi.
Jedan od najvećih antioksidansa
Potrošnjom ulja riješit ćete se problema s jetrom, problema s disanjem kod bolesti dišnog sustava te je dobro kod čišćenja jetre.
Smanjit ćete rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, povišene trigliceride i kolesterol. Ako imate problema s oslabljenom cirkulacijom krenite s potrošnjom ovog vrijednog ulja.
Ono će spriječiti i pojavu raka, posebno raka dojke kod žena i raka prostate kod muškaraca.
Poboljšat će rad mozga i pamćenje pa se posebno preporučuje kod stresnih situacija jer njegovi sastojci pomažu kod borbe protiv njih.
Dobro je za nesanicu i za reguliranje krvnog tlaka. Održava pravilnu razinu hormona.
Orasi i orahovo ulje se smatraju jednim od najizdašnijih izvora antioksidansa među orašastim plodovima. Antioksidansi su supstancije koje neutraliziraju efekte slobodnih radikala, koji oštečuju stanice i ubrzavaju proces starenja.
Orasi su posebno bogati antioksidnom elagičnom kiselinom, koja pomaže u sprječavanju replikacije malignih tumora te ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje.
Galna i malna kiselina, obje antioksidansi, su prisutne u manjim količinama, ali ipak štite.
Suzbija candidu i razna druga gljivična oboljenja tako da se nanosi na bolesno područje. Što se tiče kožnih bolesti dobro ga je uzimati i kod psorijaze i tada se koristi lokalno i u kupkama.
Koriste se kod raznih medicinskih tretmana kože pa je njegova uporaba kao učinkovito sredstvo protiv bora prepoznata još u 17. stoljeću. Ublažava bore i vraća koži mladolik izgled. Štiti kožu od UV zraka.
Pomoć je i kod mršavljenja. Ako se borite s viškom kilograma ubacite čašicu orahovog ulja dnevno. Smanjit će masne naslage na trbuhu.
Orahovo ulje u kozmetici
Osim što liječi i pomaže kod raznih bolesti, orahovo ulje koristi se i u kozmetici.
Odlično je za njegu tamne kose i to tako da joj pruža sjaj i štiti vrhove vlasi od isušivanja i pucanja.
Nanesite ulje na kosu i nemojte ga ispirati.
Vitamin E iz ulja štiti kosu od štetnih UV zraka.
Koriste se i kao njega protiv prhuti i za brži rast kose.
Pomaže i kod ispadanja kose.
Nanesite ga tada prije pranja kose i ostavite da odstoji 15 minuta. Potom isperite kosu mlakom vodom.
Orahovo ulje koristilo se za brže zacijeljivanje kože, ali i za tamnjenje - tanini iz oraha daju koži vrlo tamnu boju tijekom ljeta - no ne štite od UV zraka!
Ipak, ne treba ga zamijeniti s maceratom lista oraha u maslinovom ulju - on je za razliku od svjetlo žutog ulja oraha, tamno smeđe boje.
ORAHOVO ULJE ZA SALATE
Ljekovito ulje
Ono je zlatne i svijetlo smeđe boje i ima fini gorkast okus.
Kod pripreme jela s orahovim uljem dolazi do izražaja aromatičan prženi okus oraha.
Bitno je spomenuti da ga ne zagrijavate na visokim temperaturama jer će tada izgubiti ljekovita svojstva.
Dodajte ga u pripremljena jela tako što ćete ga koristiti kao preljev za salate ili umake za tjesteninu.
Nakon otvaranja čuvajte ga u hladnjaku i iskoristite tijekom jedne godine.
Čak i medicinski profesionalci nisu svjesni da iza ovako "banalnog" ulja stoji i nekoliko kliničkih studija.
Okusom je daleko dopadljiviji od lanenog i konopljinog ulja.
U kozmetici se koristi za njegu suhe, zrele i stanjene kože, a u kombinaciji s biljnim uljima poput marelice ili maceratom vanilije u bademu raskošnog je i intrigantnog mirisa čak i bez dodatka eteričnih ulja. Dobar je i u pakunzima za kosu.
Pod orahovim uljem katkad se zna skrivati macerat lista oraha u drugim biljnim uljima, koji nema ni sastav niti svojstva kao što ima biljno ulje jezgre oraha.
Orahovo ulje kao začin:
Umjesto jestivog ulja koje ste do sada koristili u prehrani, probajte orahovo ulje.
Dodavanje orahovog ulja u salate će vam pružiti osjećaj zasićenosti i pomoći tijelu da se izbori sa potrebom za mastima.
Dobrobit ovog ulja se najbolje ostvaruje konzumiranjem u prirodnom obliku.
Zagrijavanje orahovog ulja nije preporučljivo jer može postati gorko i izgubiti svoja blagotvorna svojstva. Zbog toga se prvenstveno preporučuje kao dresing.
Orahovo ulje je najbolje posluživati u hladnim jelima, kao preljev za tjesteninu ili ribu te razne salate.
Isto tako je korisno i kao preljev za deserte.
Pametno je čuvati orahovo ulje u hladnjaku i u tamnim bocama da bi se lakše zaštitilo od svjetlosti.
Poboljšava kvalitetu sna
Koristeći malo orahovog ulja svakodnevno shvatit ćete da se vaš san znatno poboljšao.
Jedna od mnogih zdravstvenih dobrobiti je ta da je sposoban povećati proizvodnju melatonina u tijelu, hormona koji je odgovoran za dobar san.
Zbog ove sposobnosti, orahovo ulje posredno utječe na ublažavanje stresa, depresije i anksioznosti, omogučujući kvalitetan san.
Već izvjesno vrijeme vlada mišljenje da određene namirnice podsjećeju na pojedine dijelove tijela pa su iz tog razloga dobre upravo za te dijelove tijela.
Kako orah podsjeće na mozak, smatra se da redovno konzumiranje oraha jezgre ili orahovoh ulja može poboljšati oštrinu uma i sposobnost učenja, umanjiti zaboravnost i sve u svemu održavati koncentraciju dok obavljate različite zadatke. Ovo je zaista još jedan od razloga da kapnete orahovog ulja na vašu omiljenu salatu i uživate.
ORAHOVO ULJE ZA SAMOTAMNJENJE
NUSPOJAVE:
Orahovo ulje koristi se u kulinarstvu, no treba se izbjegavati njegovo pretjerano zagrijavanje. Osobe koje imaju komplikacije sa žuči, aktivnim čirom i jetrom ne bi smjele uzimati orah ni orahovo ulje.