//

Bubamare ili božje ovčice (lat. Coccinellidae)

Bubamare

KOVAL

Bubamare ili božje ovčice (lat. Coccinellidae) porodica su kukaca, a predstavnici su joj vrste: dvotočkasta bubamara Adalia bipunctata, sedmotočkasta bubamara (Coccinella septempunctata), Anatis ocellata, četrnaesttočkasta bubamara (Propylea quatuordecimpunctata), Exochomus quadripustulatus, crna dvotočkasta bubamara (Chilocorus renipustulatus (Scriba), desettočkasta božja bubamara (Adalia decempunctata) i dr. Samo u srednjoj Europi ima ih oko 80 vrsta. Sedmotočkasta bubamara (Coccinella septempunctata) najčešća je vrsta u našim krajevima.

Često prezimljuje na hladnim mjestima u kućama.

Bubamare se hrane biljnim štetnicima (lisne uši), a njezine ličinke, čiji razvoj traje 3 do 5 tjedana, dnevno pojedu 20 do 30 lisnih ušiju. Na istočnoj crnomorskoj obali Turske postoji i predatorska vrsta Serangium parcesetosum, koja se koristila za suzbijanje štetnika. Bubamare žive na lišću zelenih biljaka, a u zimi ispod suhe kore drveća. Kad je bubamara u opasnosti brani se tzv. refleksnim krvarenjem, tj. ispušta krv (hemolimfu) iz nožnih zglobova. Ta "krv" sadrži vrlo neugodnu tvar (kokcinelin, alkaloid coccinellin) koja odbija većinu ptica i mrava.

Neke bubamare jedu grinje, a neke štitaste uši. U Južnoj Africi postoje vrste bubamara koje su isključivo biljojedi. Odrasla sedmotočkasta bubamara (Coccinella septempunctata) pojede 30-40 grinja na dan, 90 odraslih štitastih uši i do 300 ličinki štitastih uši.

LJEKOVITE BILJKE IZ NAŠEG PODNEBLJA - BILINARSKI LEKSIKON

ZIMZELEN: Vinca minor L.

#2

Mala zimzelen je naša autohtona zaštićena vrsta koja raste u brdskim područjima unutar šuma hrasta kitnjaka. Voli vlažnija staništa i zasjenjene položaje. Vrsta je koja ima ljekovita svojstva i često se koristi kao pokrivač tla u hortikulturi. Mali (i veliki) zimzelen liječi krvarenje iz nosa, pluća, debelog crijeva, hemoroida, proljev, liječi upalu grla otečene krajnike, zasluženost grla, ublažava kronične upale i kašalj, pročišćava krv i potiče lučenje mokraće, liječi bijelo pranje ako nije popraćeno groznicom, šećernu bolest i ublažava žeđ uslijed šećerne bolesti, jača srce, snižava krvni tlak,... … Nastavi dalje... »

DIMNJAČA: Fumaria officinalis L.

#2

U narodu poznata biljka, koja jača, izlučuje, krijepi, tjera i čisti. Jača cijeli metabolizam, naročito krv, te se uzima za: pojačano stvaranje crvenih krvnih zrnca (eritrociti, i to prvih tjedan dana uzimanja dimnjače, a kasnije naglo smanjuje), proljetno ili povremeno pročišćavanje krvi i cijelog organizma (detoksikacija, resolvens), jačanje cijelog organizma, izlučivanje – izbacivanje katara (želuca, crijeva, pluća, mokraćnih organa i putova), izlučivanje štetnih tvari iz krvi, crijeva, bubrega, mjehura, mokraćnih putova....… Nastavi dalje... »

KUPUS: Brassica oleracea

#2

Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina te minerali fosfor, kalcij, kalij i sumpor, te željezo, bakr, cink, magnezij i natrij. Osobito je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K. Suprotno vjerovanju, kupus nije osobito hranjivo povrće: daje jedva 40 kalorija na 100 grama - ne više od mahuna, i mnogo manje od, primjerice, krumpira. Postoje mnoge vrste kupusa, a najpoznatije su bijeli i crveni te savojski kupus, kojeg kod nas pogrešno nazivaju keljem. Za najdjelotvornijeg slovi crveni, koji je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje na prisutnost ljekovitih spojeva antocijanina. ... … Nastavi dalje... »

ŽUTIKA: BERBERIS VULGARIS L.

#2

Žutika je osobito prikladna kao lijek u slučaju otečene jetre sa žuticom i otečene slezene poslije malarije, jer steže tkivo slezene i tako istiskuje uzročnike malarije u krv, gdje ih leukociti progutaju irazgrade, a kinin ubija. Još se bolji pokazao atebrin i plasmochin. Zbog toga se primjenjuje i za zaustavljanje krvarenja iz maternice izvan menstruacije, ali je u tom slučaju prijeko potrebna kontrola liječnika.... … Nastavi dalje... »

MRKVA: DAUCUS CAROTA SUBSP. SATIVUS

#2

Mrkva sadrži posebnu vrstu vlakana, kalcij pektat, koji smanjuje razinu kolesterola u krvi. Također djeluje i kao diuretik, smanjujući zadržavanje tekućine i umirujući cistitis. Pomaže i u oslobađanju sluzi iz dišnih organa kod kašlja, bronhitisa i astme, a zbog svoje antiseptičnosti pomaže pri liječenju infekcija. Mrkva je ljekovita onda kad se jede sirova. Svaka termička obrada npr kuhanje, umanjuje njenu ljekovitost. Za lijek koristi se svježa mrkva i sok od mrkve. Možda zvuči nevjerojatno, no postoje zabilježeni slučajevi izlječenja od raka, i to u poodmaklom stadiju, a zbog konzumacije soka od mrkve..... … Nastavi dalje... »

BLAŽENI ČKALJ: CNICUS BENEDICTUS L.

#2

Zbog velikog broja bolesti, naročito želuca i bolesti srca ova je biljka vrlo tražena u srednjem vijeku. Martin Luther uspješno je rabio plodove kod bolova slezene. Jaka biljna gorčina je zapravo pravi prirodni lijek za sve bolesti. A čaj od osušenih cvjetnih glavica i listova benedikte svojom gorčinom podsjeća na upravo to staro pučko pravilo. Plodovi su dobar purgativ i emetik ako ih žvačemo i jedemo. Kod tegoba sa slezenom i podmuklim bolovima ispod rebara pije se čaj od plodova benedikte..... … Nastavi dalje... »

ČEMERIKA: Veratrum album

#2

Danas je unutarnja upotreba potpuno izbačena zbog otrovnosti, premda se čemerika obično nije primjenjivala sama nego u mjesavmi s reserpinom, rutinom, češnjakom, imelom i dr. radi proširenja krvnih žila i sniženja tlaka. Djeluje depresivno i sedativno na srce, dakako, u homeopatskim dozama. Od korijena se pravi prašak i ekstrakt, ali kako su doze toliko male da ih je u kući teško odmjeriti, može te lijekove izraditi samo ljekarnik. Prikladniji je oblik lijeka tinktura, od koje se npr. u slučaju Basedowljeve bolesti uzima 20-30 kapi dnevno, tj., triput po 6-20 kapi poslije jela.... … Nastavi dalje... »

DUNJA : Veratrum album

#2

Osim što ublažuje nadražaje i djeluje protiv upala, dunja uzrokuje i stezanje što se pripisuje sadržaju tanina. Budući da dunja steže, preporuča se i izvana za liječenje rana, a dunja uzeta iznutra ublažuje jaki proljev. Dunja kao jelo koje djeluje na ublaživanje nadražaja i ujedno steže, vrlo je prikladna kod proljeva izazvanih tuberkuloznim čirevima crijeva jer se u tom slučaju traži dijetno jelo koje u sebi udružuje oba ta svojstva. Sok od dunje, ukuhan s jednakim dijelovima šećera, dobro je sredstvo protiv prsnih bolesti i bolesti grla... … Nastavi dalje... »

OMAN: Inula helenium

#2

Oman je izvrstan za nadražujući kašalj, bez obzira da li je kašalj izazvan astmom, infekcijom, kroničnim bronhitisom, emfizemom ili nekim drugim uzrokom. U prošlosti se često koristio za liječenje tuberkuloze. Ima jedinstvenu kombinaciju sastojaka koja umiruje upalu, stimulira izlučivanje sluzi, uništava infekciju i ima ljekovit učinak na pluća i probavni sustav. Oman mogu koristiti i djeca i odrasli, a može ga se uzimati koliko god je potrebno. Za kašalj se može kombinirati s biljem kao što su sladić, ljekoviti sipan, pupavica ili stolisnik...… Nastavi dalje... »

CRVENA KONOPLJUŠA : Eupatorium cannabinum

#2

Liječi bolesti jetre, žuči, žučne kesice, slezene, žuticu, gripu, rane, kožne bolesti, pojačava znojenje i mokrenje, istjeruje crijevne gliste. Biljka između ostalog sadrži gorke tvari, trijeslovine i saponine. U narodnoj medicini se zbog toga koristila kao sredstvo za poticanje funkcije žuči i izlučivanja mokraće. Biljka sadrži eterično ulje, dok listovi imaju gorke glikozid-eupatorine, flavonoide, saponine, trjeslovine i smolu malo eteričnog ulja, tanine, fosfate, silicijsku kiselinu. Korijenje ima gorkih sastojaka i alkaloide pirolizidine, ima dosta inulina...… Nastavi dalje... »