TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene...[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi. . [...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca

Rusomača- Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

DUNJINE SJEMENKE
LJEKOVITOST SJEMENKI

cvijet

Zahvaljujući visokom postotku sluzi, sjemenke dunje njeguju i hidratiziraju kožu. Reguliraju proces prirodnog vlaženja, pomažući koži u zadržavanju vlage. Zbog toga postaju sve zastupljeniji sastojak u kozmetičkoj industriji. Preporučuju se kao jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa, opekotina, ispucale kože, svrbeža i kao oblog za upaljene oči. Sjemenke dunje u sjemenskoj ovojnici sadrže do 22% sluzi topivih u vodi. Plod sadrži velike količine šećera (osobito fruktoze), organskih kiselina, pektina i vitamina. Sjemenke sadrže dosta sluzi, otrovnog cijanid-glikozida i masnih ulja. Sam plod sadrži dosta vitamina C, kalija, natrija, cinka, željeza, bakra, mangana i fluora, tanina, organskih kiselina, vrlo mnogo pektina i sluzi. [...]

Nastavi dalje...

DUNJA





DUNJA

Lat: Cydonia Oblonga L.

Eng: Quince

D: Die Quitte

Fr: Cognassier

Narodni nazivi: cunja, funja, gdunja, gunja, kunja, kutinja, tkunja, tunja, vunja.

Dunja je jedna od starijih voćaka, porijeklom iz Perzije, Anadolije, a možda i Grčke ili s Krima.

Dunja (lat. - Cydonia oblonga) je jedina vrsta iz roda Cydonia koja pripada subporodici Maloideae iz porodice Rosaceae. Svoje latinsko ime je dobila po starom grčkom gradu Kydonia, danas grad Chania na otoku Kreti. U Armeniji i Iranu, dunje rastu u divljini.




DUNJA - DETALJI



Opis:

Dunja je slična stablu jabuke i njezin je bliži srodnik iako se često pojavljuje u rastu grmolikog oblika.

Kora je glatka i smeđa, listovi su nalik listovima jabuke samo što su po rubu cijeli i s donje strane sivo pustenasti.

Cvjetovi su veliki, svijetlocrvene do bijele boje i ne dolaze u čupercima kao kod jabuke nego pojedinačno.

Plod je oblika jabuke ili kruške, presvučen dlakama koje se lako skidaju. Zreli su plodovi zlatnožute boje.

Miris i okus: sirovi plodovi dunje imaju izvanredan miris, no okusa su trpka i stežu tako da se jedu samo kuhani.

Vrijeme cvatnje: svibanj do lipnja, a vrijeme sazrijevanja plodova u listopadu. Kod pažljivog uskladištenja naknadna zrioba dunje vrši se čak do zime.

Stanište: domovina dunje su šume sjevernog Irana gdje je dunja uspijevala u samoniklom obliku. Grci nazivaju dunju melon kydonion - jabuka iz Kydona, odakle su potekle najljepše sorte.

Preko donje Italije prodrla je dunja u ostala područja Europe, gdje uspijeva u područjima vinove loze.

Dunja je osjetljiva na mraz i zahtijeva duboka zemljišta.

Dunja kasno sazrijeva i bere se kad plod mijenja boju iz jako zelene u žutu. Sabiru se plodovi u vrijeme od sredine rujna do kraja listopada što je ovisno o klimatskim prilikama staništa na kojima se dunja uzgaja.

Lišće se sabire prema potrebi od sredine svibnja do sredine rujna.

Vunasta pokožica plodova oguli se pri upotrebi i osuši.

Sjeme dunje (Semen Cvdoniae) treba sabrati prilikom upotrebe plodova i spremiti.




DUNJA CVIJET



Ljekovite i djelotvorne tvari:

Plodovi sadrže obilno sluzne tvari: pektin, nadalje masno ulje, amigdalin, emulzin, fosfornu kiselinu i bioflavonide, jabučnu kiselinu (i druge kiseline), cink šećere (raznih vrsta).

Od vitamina najviše ima vitamina C, ali i zavidnih količina karotena (provitamin A), vitamina B 1 i B 2, kao i niacina.

Plod dunje sadrži sluz, koja se, kako smatraju neki prirodnjaci, sastoji od smole i celuloze. Inače, 100 grama dunja "sadrži" 40 kcal, odnosno 165 kJ, pošto se sastoje od 83,1 posto vode i 8,3 posto ugljiko hidrata. Sadrže i 33 mikrograma provitamina A (beta-karotina), vitamina B1 i B2 i 13 miligrama vitamina C. Veoma su bogate kalijem (201 miligram), a siromašne natrijem (2 mg%), sadrže i 10 mg% kalcija, 21,4 mg% fosfora, 8,2 mg% magnezija, i 0,6 mg% željeza. Od mikroelemenata, tu su fluor (6 mikrograma) i bakar (0,13 miligrama u 100 grama).

U dunjama ima i 155 miligrama zasićenih masnih kiselina, ali i 175 mg% mononezasićenih i 180 mg% polinezasićenih, što znaći da ih trebaju jesti oni koji imaju problema sa povišenim kolesterolom.

Dunja ima jako malo kalorija i masti, a nešto više ugljikohidrata, dijetnih vlakana i malo proteina.

Taninske tvari su grupa polifenolnih sastojaka, pretežno neobojene ili žućkaste boje. Po svojoj strukturi tanini su derivati flavan-3-ola i flavan-3,4 diola, s većim ili manjim brojem jedinica unutar polifenolnog lanca. Osim u dunji, taninske tvari se u većim količinama nalaze u kestenu, mušmuli, divljim sortama jabuka i krušaka, kao i u nedozrelim plodovima voća. Utječu na senzorska svojstva voća i povrća, kao i proizvoda od voća i povrća, to jest daju mu trpak ili gorak okus.

Amigdalin je tzv. "zabranjeni" vitamin o kojemu se u javnosti jako malo govori. Međutim, američki liječnik dr. Krebs ističe da je amigdalin u slučaju raka faktor iscjeljivanja. Ova još nepoznata supstanca, čini dunju jednom od ljekovitih voćki.

Povijest:

Plinije je kao o njenim "medicinskim vrlinama" govorio da štiti od urokljivog pogleda, a kod Grka i Rimljana bila je posvećena Veneri, i možda je ona od Parisa, zapravo, dobila dunju, a ne zlatnu jabuku, kako pjeva Vergilije, pošto su u to vrijeme jedine "zlatne jabuke" poznate u Italiji bile – dunje.

Kao voće posvećeno Veneri, dunja je smatrana simbolom ljubavi i sreće, a Plutarh je pomenuo običaj da mladenci podijele dunju, kako bi im budući zajednički dani bili slatki i puni oduševljenja.

Bila je sveti plod božice Afrodite.

Proizvodnja marmelada započela je upravo u Portugalu (pojam "marmelada" potječe od portugalske riječi marmelo, što znači dunja), a u Italiji se spravlja codognata (kodonjata). Marmelada od dunje bila je poznata stoljećima prije nego što je proizvedena marmelada od naranče u Škotskoj.


DUNJA - MARMELADA



Ljekovito djelovanje:

U ljekarni pripremljena dunjina željezna tinktura (Tinctura Ferri cydoniata) od soka svježih plodova ima jednako i odlično ljekovito djelovanje protiv bljedoće kao i kiseli jabučni željezni ekstrakt koji je spomenut kod ljekovitog djelovanja jabuke.

Sluz dunjina sjemena (Mucilago Cydoniae) priprema se stavljanjem sjemena u vodu, a izvana primjenjena daje dobre rezultate u liječenju. Ne samo da je najbolje sredstvo protiv rana koje nastaju dugotrajnim ležanjem bolesnika (decubitus) i protiv opekotina, nego služi i kao sredstvo za obloge kod upaljenih očiju i otvorene raspucane kože, naročito na prsnim bradavicama.

To svojstvo da dunja djeluje protiv upale uvjetovano je obilnim sadržajem sluznih tvari i pektina. Dunja je zato vrlo pogodno sredstvo kod upale ždrijela i sluznice te krajnika i zračnih putova. Uživanje kuhane dunje djeluje ljekovito i kod upale želučane i crijevne sluznice.

Osim što ublažuje nadražaje i djeluje protiv upala, dunja uzrokuje i stezanje što se pripisuje sadržaju tanina. Budući da dunja steže, preporuča se i izvana za liječenje rana, a dunja uzeta iznutra ublažuje jaki proljev.

Dunja kao jelo koje djeluje na ublaživanje nadražaja i ujedno steže, vrlo je prikladna kod proljeva izazvanih tuberkuloznim čirevima crijeva jer se u tom slučaju traži dijetno jelo koje u sebi udružuje oba ta svojstva.

Primjena u pučkoj medicini:

Voda u kojoj je namočeno dunjino sjeme dobra je za grgljanje kod čireva u grlu.

Parne kupelji pripremljene od listova dunje korisne su kod ispadanja debelog crijeva i maternice (prolaps).

Sok od dunje, ukuhan s jednakim dijelovima šećera, dobro je sredstvo protiv prsnih bolesti i bolesti grla.

Vunasta pokožica ploda stavljena na rane umiruje krvarenje.

Pečena dunja, posipana šećerom, sprečava podrigivanje, a redovno uzimana liječi bljedoću.

Ako se 5 g zdrobljenog sjemena dunje stavi na močenje u 100 g vode tako dugo dok ne nastane sluzasta masa i, ako se ta masa pomiješa sa sirupom od trpuca, dobije se odličan kućni lijek kod upale grla, gripoznih nahlada i bronhitisa.

U pučkoj se medicini uvarak od dunje označuje kao sredstvo za pospješenje menstruacije, dok nesavjesni ljudi miješaju taj uvarak sa sominom i upotrebljavaju ga u nedozvoljene svrhe (pobačaj).

Kora dunje je dosta debela, a "meso" oporo i gorkasto, sa skupljajućim kiselkastim okusom. Zbog toga ih mnogi ne vole jesti sirove, nego samo kuhane.

Sirup od dunja može da se koristi kao dodatak drugim napicima koji se koriste kod proljeva, pošto ova voćka steže, ali i za liječenje sluzokože grla, krajnika i drugih disajnih puteva.

Odlična je i za liječenje anemije, a sluz pripremljena od dunjinog sjemena potopljenog desetak minuta koristi se za liječenje dekubitusa (rana koje nastaju od dugotrajnog ležanja), kao i dizenterije, proljeva i gonoreje (u zvaničnoj engleskoj farmakopeji) i očnih bolesti, ali ima i svojstva slična lanenom sjemenu.

Imaju okus kao gorki badem.

Pored sjemenki, ljekovit je i čaj od dunje, koji blagotvorno djeluje na sluzokožu usne šupljine i želuca.Kod djece, ovaj čaj je posebno dobar za ublažavanje dijereje.

Ako imate problema sa kašljem, čaj napravite od cvjetova dunje. Za upaljeno grlo najbolji je sok od dunje koji ćete pomiješati sa nekoliko žlica šećera.

Zahvaljujući taninu kojeg sadrži, dunja blagotvorno djeluje i na probavne organe. Liječi začepljenost, te sprječava infektivne bolesti. Dunju možete jesti i sirovu, ali zbog oporog okusa i tvrdoće, bolje je da se odlučite za kompot, marmeladu od dunje ili pečene dunje, koje mogu biti veoma ukusne.

Kao droga koriste se osušene sjemenke zrelih plodova, koje čuvamo u dobro zatvorenim posudama. Katkad se u narodnoj medicini koriste i osušeni ili svježi listovi.



DUNJA OSUŠENI PLOD ZA ČAJ ILI KOMPOT



Ljekovito djelovanje:

Akne, anemija, bolesti grla i nosa (krajnici), bronhitis, grčevi u želucu, gripa i prehlada, dijareja, ekcemi, zadah iz usta, infekcije kože, jačanje imuniteta, kašalj i kihanje, neke vrste raka (karcinoma), nervoza, nesanica, opekline, problemi sa želucem i organima za probavu, problemi sa kožnim bolestima, razne infekcija, sinuzitis, sindrom nadraženih crijeva, skorbut, upale organa za disanje, pospješuje rad žuči, želuca i crijeva, ubrzava zarašavanje rana



Pripravci:

Zaslađivač:

Sameljite kilogram dunja, iscjedite sok, a zatim mu dodajte 2 kg šećera i kratko prokuhajte. Sipajte u stelirne boce. Koristite da zasladite čajeve za ublažavanje brojnih tegoba i bolesti.

Dunja protiv opeklina:

Dvije žličice dunjinih sjemenki valja kuhati 3 do 5 minuta, zatim vodu odliti i skuhane koštice dobro zgnječiti (u mužaru) te pomiješati s istom količinom (neslane) svinjske ili guščje masti. Kada dobijete dobro izmiješanu glatku smjesu, mast protiv opeklina spremna je za uporabu. Opekline se tom mašću mažu svakodnevno – do izlječenja, odnosno zacjeljenja rana.

Za bolju probavu:

Pomoću sokovnika iscijedite litru soka dunje pa ga pomiješajte s 1,5 kilograma šećera. Dobivenu smjesu kuhajte na laganoj vatri (ne smije ključati) sat vremena. Dobiveni sirup ohladite i ulijte u tamne boce. Za bolju probavu uzimajte – 20 dana – tri puta dnevno, prije jela, po jušnu žlicu dunjina sirupa. Razumljivo, zbog velike koncentracije šećera, dijabetičari taj sirup moraju zaboraviti.

Istarska juha s dunjama:

Pola kilograma dunja izrežite na kriške i ispecite u pećnici. Ispečene dunje stavite u zemljanu posudu, prelijte ih litrom dobroga crnog vina (terana ili burgonje), dodajte 15 dekagrama šećera i čajnu žličicu maslinova ulja. Prema želji popaprite. U tu istarsku juhu moči se kruh ispod peke ili prepečenac. Oprezno s količinom jer ta juha vodi u pijanstvo! Dijabetičari je mogu gledati samo izdaleka!

Francuski sir od dunja:

Dva kilograma dunja dobro operite u hladnoj vodi i obrišite suhom krpom. Nemojte im guliti kožicu. Kuhajte ih u vodi dok potpuno ne omekšaju. Kada se dunje ohlade, izrežite ih na komadiće i propasirajte. Dobivenu masu izvažite pa na 1,5 kilogram pirea od dunja stavite kilogram šećera. Izmiješanu smjesu kuhajte na laganoj vatri 45 minuta, neprestano miješajući da ne zagori. Odmah nakon završetka kuhanja sir od dunja ulijte u odgovarajući lim, plitku staklenu posudu ili u manje limene ili staklene posudice. Kad se ukusna slastica ohladi, veće komade treba narezati na kocke i uvaljati u šećer u prahu. Čuva se na suhom i tamnom mjestu.

Francuski sir od dunja jak je izvor energije, ali se može uzimati i kao lijek jer poboljšava probavu. Razumljivo, ne preporučuje se pretilim osobama i dijabetičarima.

Kotunjata:

Priprema: Dunje operite, ogulite, prerežite napola, očistite od sjemenki, narežite na kockice i kuhajte u vodi dok ne omekšaju. Kuhane dunje propasirajte i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Umiješajte limunov sok, šećer i nastavite kuhati uz neprekidno miješanje još 30-ak minuta. Topli sir od dunja izlijte u odgovarajuće kalupe koje ste prethodno premazali uljem. Dobro ohladite, istresite iz kalupa i narežite. Kotunjatu poslužite uz očišćene polovice oraha.

Slatko od dunja:

Sastojci: 1 kg dunja, 1250 gr šecera, 100 gr oraha, po ukusu limontusa

Priprema: Dunje oprati, oljuštiti, ostrugati i svježe uroniti u gusto ukuhan sirup od šećera. Po ukusu dodati limuntos, a pred kraj kuhanja dodati i isjeckane orahe. Vruće slatko sipati u zagrijane tegle, prekriti vlažnim ubrusom, pustiti da prenoći i sutra povezati.

Želimo li dobiti liker fantastičnog okusa, potrebno je očistiti meku patinu s ploda dunje, plodove posložiti u veliku staklenu posudu te ih preliti medom i rakijom (najviše preporučuju kruškovaču) i pustiti da odstoji.

ČAJ:

Jednu čajnu žličicu cijelih osušenih sjemenki 6 sati držimo u hladnoj vodi. Prije konzumiranja čaj grijemo. Pijemo ga više puta na dan, po jednu šalicu.

Od jedne čajne žličice svježih ili suhih listova spravljamo oparak koji treba odstajati 15 minuta. Nezaslađen čaj djeci dajemo žlicom.

Čaj od cvjetova dunje pomaže smirivanju kašlja. Čaj od sjemenki dunje djeluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i loš miris iz usta.

Čaj od sjemenki

U oralnoj primjeni čaj od dunjinih sjemenki pomaže u oslobađanju od stresa i nesanice. Pomaže i kod upala usne šupljine i ždrijela te kao sredstvo za ublažavanje bolova.

Ostavite žličicu sjemenki preko noći u vodi. Zagrijte prije konzumiranja i pijte tri šalice na dan. Isti čaj, ali negrijan, koristite protiv kožnih problema kao lokalno sredstvo.

Dunja u kozmetici:

Kozmetički proizvodi za njegu kože na bazi dunje izuzetno su djelotvorni s obzirom na vrijedan sastav ovog ploda. Dragocjen dunjin vosak na koži stvara zaštitni film, pri čemu ne ometa prirodno disanje kože, a ekstrakt dunjina sjemena osigurava osvježavajuću vlagu. Djelovanje je učinkovitije ako kozmetički proizvod ne sadrži sintetske sastojke, jer u tom slučaju prirodna ljekovitost dunje može doći do potpuna izražaja.

Protiv bora i ispucanih usana:

Jušnu žlicu sjemenki dunje izrežite sitno ili usitnite u mužaru pa prelijte dvjema jušnim žlicama proključale vode. Ostavite da stoji 10 minuta i dobro izmiješajte. Dobivenom mješavinom mažite ispucane usne ili mjesta na licu s izraženim borama. Učinak dunjinih sjemenki naprosto je čudesan, ali terapija valja biti redovita i dugotrajna.

Mnoge naše prabake i bake ključ za lice bez bora i lijepo njegovane usne (bez kozmetičkih krema i šminke) tražile su u dunjinim sjemenkama.

Protiv bora može se pripremiti i dunjin losion: 20 dekagrama kožice dunje valja držati dva tjedna u tri decilitra jače rakije (komovice). Nakon toga rakija se procijedi, ulije u tri bočice i hermetički zatvori. Pripremljenim losionom mažu se dijelovi lica s borama, dva puta dnevno.

DUNJA - STABLO



NUSPOJAVE:

Ako odmah ne koristimo svježu dunju za pripremu jela, najbolje ju je čuvati na sobnoj temperaturi dok potpuno ne dozrije, tj. požuti i počne puštati ugodan miris. To je svojedobno bio jedini osvježivač prostora koji su koristile naše bake. Kad dozriju, dunje treba odmah iskoristiti za pripremu jer duljim stajanjem postaju brašnaste.

Kad se jednom zareže, plod treba dobro čuvati ili odmah upotrijebiti jer vrlo brzo oksidira. Najbolje ih je čuvati odvojeno od jabuka i krušaka jer svojom jakom aromom prodiru u druge plodove.

molimo pročitati izjavu