KUPUS
KUPUS
Latinski: Brassica oleracea
Narodni: Zelje
Opis i podrijetlo:
Kupus (lat. Brassica oleracea, još poznato kao zelje), kupusnjača, koja pripada porodici krstašica, razvio se iz divljeg kupusa (Brassica oleracea L.) koji raste na kamenitim obalama Europe, od Sredozemne obale do Irske i još od prethistorijskog doba su ga prastanovnici europskog obalnog područja upotrebljavali u svojoj prehrani.
Stalnom selekcijom, kroz dugo vremensko razdoblje, nastalo je iz divljeg kupusa današnjih veći broj kulturnih biljaka. Veliki ugled je kupus uživao kod Rimljana koji su ga nazivali brassica, a Katon Stariji je kupus hvalio kao najbolje povrće u jednom od svojih djela De agricultura i dao je čitav niz kuharskih i medicinskih uputa. Već u 4. stoljeću pr. Kr. Teofrast (Aristotelov učenik) razlikuje tri vrste kupusa.
Ljekovite i djelotvorne tvari:
I crveni i zeleni kupus imaju puno vitamina C. (kuhanjem se gubi), kalcija, fosfora, kalija, željeza, bakra, cinka, magnezija, sumpora, mliječne kiseline, karotena, vitamina E, K i B grupe. Samo u kiselom kupusu prisutan je i vitamin U, blagotvoran kod čira na želucu.
Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina te minerali fosfor, kalcij, kalij i sumpor, te željezo, bakr, cink, magnezij i natrij. Osobito je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K.
Suprotno vjerovanju, kupus nije osobito hranjivo povrće: daje jedva 40 kalorija na 100 grama - ne više od mahuna, i mnogo manje od, primjerice, krumpira.
Postoje mnoge vrste kupusa, a najpoznatije su bijeli i crveni te savojski kupus, kojeg kod nas pogrešno nazivaju keljem.
Za najdjelotvornijeg slovi crveni, koji je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje na prisutnost ljekovitih spojeva antocijanina.
Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.
Jeftin lijek za mnoge tegobe:
Najbolje je kupus jesti sirov ili kratko kuhan. U svrhu liječenja, koristite nešpricani domaći ili ekološki uzgojeni kupus.
Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod slabokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti.
Kuhani kupus je odlično sredstvo za proljetnu detoksikaciju te jedno od najboljih sredstava protiv živčane napetosti, tjeskobe, slabosti i slabe koncentracije.
I još nekoliko "zanimljivosti" oko kupusa: Ne može se poreći da je teško probavljiv i da stvara nadutost, ali je tome glavni "krivac" upravo kuhanje u vodi, jer ga voda lišava elemenata koji pogoduju dobroj probavi. Ne možete li ga uvijek pripraviti u sirovu stanju, možete ga kuhati na pari.
Kupus obiluje antikancerogenim spojem sinigrinom, koji posjeduje jedinstvena svojstva protiv raka prostate, crijeva i mjehura.
Izvrsno je i protuupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume.
Kod plućnih bolesti djelotvoran je sok od kupusa pomiješan s medom.
On čisti dišne puteve, pomaže kod astme i bronhitisa.
Kod bolesti grla preporučljivo je grgljati sok od kupusa.
Ljekovito djelovanje kupusa:
- djeluje preventivno protiv raka
- potpomaže mršavljenju
- poboljšava probavu
- ima antiupalna svojstva
- liječi čir na želucu i dvanaestercu
- jača imunitet
- čisti organizam
- ublažava depresiju i tjeskobu
- poboljšava koncentraciju
- pomaže kod bolesti dišnih puteva
CRVENI KUPUS
Vjerovanja:
Tko na Novu godinu pojede jelo priređeno s bijelim kupusom, imat će, prema narodnom vjerovanju, cijele godine dovoljno novaca. - Helmut Hiller
Kupus - jeftin lijek za mnoge tegobe
Recepti:
Sok od kupusa protiv čira na želucu
Poznata je primjena kupusa protiv čira na želucu.
To može zahvaliti svom sastojku sulforafanu, koji eliminira H. Pylori i ujedno brani gastrointestinalni trakt od refluksa kiseline.
Sadržava i glutamin, koji je bitan za zdravlje želuca. Istraživanja su pokazala da je to bolje sredstvo protiv čira od standardnih antacida.
Da sok od kupusa zaista pomaže u liječenju čira pokazao je eksperiment prof. dr Garnetta Cheyneyja sa Stanfordskog medicinskog fakulteta u SAD.
On je utvrdio da je 2,5 decilitra soka od kupusa dnevno umanjuje bol te liječi čir na želucu i dvanaestercu brže i efikasnije od standardnih tretmana. Od 55 pacijenata koji su u tom eksperimentu pili sok od kupusa 95% osjećalo se bolje već za dva do pet dana.
Sviježi sok od kupusa:
Naribajte pola kilograma kupusa, posolite i dodajte sok jednog limuna, ostavite da odstoji. Nakon toga procijedite.
Uvijek pijte svježe pripremljen sok.
U svrhu liječenja uzimajte tri do četiri čaše soka od kupusa na dan, pola sata prije obroka.
Sok od kupusa možete upotrijebiti i za vanjsku njegu kose. On će je učiniti jačom, spriječiti njeno ispadanje i potaknuti rast.
Oblozi od kupusa:
Oblozi od kupusa staro su narodno sredstvo za liječenje različitih tegoba.
Može se reći da što god da vas muči – stavite na to list kupusa.
Kupus snažno izvlači gnoj iz rana i dezinficira ih, pa se često koristi kod problematičnih rana koje sporo zacjeljuju.
Uklonite s lista kupusa sredinu i žile. Stavite list u više slojeva na oboljelo mjesto i lagano povežite sve slojeve da čvrsto stoje na mjestu.
Oblog mijenjajte tri puta dnevno.
Kod gnojnih i teško zacjeljujućih rana, tijekom promjene obloga dezinficirajte ranu.
Kod težih oboljenja, istovremeno provodite i unutarnju kuru sa sokom.
Oblozi od kupusa pomažu kod: opekotina, ekcema i akni, čireva, prištića i osipa, oteklina i ozeblina, hemeroida, reume i išijasa, migrene, bubrežnih kolika.
Čirevi:
Listovi kupusa najdjelotvorniji su u liječenju čireva. Postupak je isto kao u rana, listovi se mijenjaju sve do izlječenja oboljelog mjesta.
Rane:
Obložite listovima kupusa tako da prelaze rub rane i mijenjajte u početku svaka dva sata, a zatim svaka četiri sata. Listovi kupusa izvlače nečistoću koja se odstranjuje čišćenjem rane slanom vodom (1 žličica morske soli stavi se u čašu prokuhane i ohlađene vode) svaki put kad se mijenjaju listovi.
Dermatoze:
Akne, iišajevi i neke vrste ekcema ublažuju se oblozima od listova ili losionom od soka svježeg kupusa.
Udarci:
Da bi se ublažile čak i veće modrice, stavljaju se oblozi od listova kupusa, uvijenih u smotuljke koji se mijenjaju čim se sasuše, odnosno izgube svježinu.
Slabokrvnost:
Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i klorofilom, te se preporučuje slabokrvnim osobama koje bi ga trebale jesti sirova ili kuhana na pari, a bilo bi dobro da dana popiju po dvije čaše iscijeđena soka.
Rane:
Još u stara vremena vojnici su oblagali svoje rane listovima kupusa. Time su se služili i seljaci od pamtivijeka. Primjena je jednostavna: izaberu se zeleni listovi, operu u tekućoj vodi, obrišu, nožem se izrežu korijeni, a listovi izravnaju valjkom ili običnom bocom. Zatim se izrežu u potrebnoj veličini i lagano ugriju na peći prije nego što se stave na ranu.
KISELI KUPUS
Kiseli kupus:
U početku se konzerviranje kupusa radilo na rimski način, tako što bi se glavice kupusa posipale solju, prelile octom i spremale u glinene posude, ali tek je slavenski način kiseljenja kupusa našao na opću primjenu. Za ispravno kiseljenje kupusa moraju se u rezanom i zasoljenom kupusu razviti bacil mliječne kiseline i kvasne gljivice, koje potiskuju gljivice plijesni i bakterije maslačne kiseline. Kiseli kupus sadrži značajne količine vitamina C , pa otklanja bolesti koje su povezane s nedostatkom tog vitamina. Tako je James Cook na svoje putovanje uzeo 60 bačvi kiselog kupusa prema savjetu njemačkog prirodoslovca Georga Forstera i nije izgubio niti jednog člana posade zbog skorbuta, što je nekad desetkovalo posade brodova na dugim putovanjima (poput posade Vasco da Game na plovidbi oko Rta Dobre Nade).
Kiseli kupus oduvijek je bio cijenjen, posebice kao lijek.
Način njegove pripreme potječe od Slavena, a koristi se i dan danas. Poznato je da je moreplovac James Cook svoju posadu hranio kiselim kupusom za prevenciju od opasnog skorbuta.
Ova biljka obiluje antioksidansima koji štite od karcinoma, prehrambenim vlaknima, vitaminima, kalcijem i ostalim mineralima, a povoljno utječce i na libido. Kupus je jedna od rijetkih, ako ne i jedina prirodna namirnica gdje je čovjek uspio poboljšati prirodu, tj. povećati nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja.
Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog podrijela. Iz tog razloga kiselo zelje je za mnoge neizostavna prehrambena namirnica.
Sva višegodišnja istraživanja uvijek iznovice potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može mjeriti s limunom i narančom.
Nije tajna da kiseli kupus ima blagotvorno djelovanje na imunitet. Redovna konzumacija kiselog kupusa pomaže u borbi protiv prehlade, čisti problematičnu kožu, snižava tjelesnu težinu i smanjuje toksičnost krvi.
Nedavne studije su pokazale da konzumiranje fermentisanog kupusa sprječava rast raka posebice u dojkama, debelom crijevu, plućima i jetri. Kao i jogurt, kiseli kupus je prepun korisnih bakterija koje mogu pomoći u održavanju ravnoteže unutar probavnog trakta. Kiseli kupus sadrži posebne bakterije koje snažno utječu na imunološki sistem. Ove korisne bakterije iz kupusa pomažu i u borbi protiv slobodnih radikala i poboljšavaju probavu posebice žitarica i mahunarki.
Lijek za probavni sustav:
Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Kiseli kupus slovi kao teško probavljiv, ali je to zato što se obično spravlja sa suhomesnatim proizvodima, koji mu i daju to svojstvo.
Zapravo, fermentacija kupusa tijekom kiseljenja zamjenjuje vrenje koje bi se obavilo tijekom probave. Štoviše, takvo pripravljanje kupusa ima prednost jer zadržava sve mineralne soli i vitamine sirovog kupusa.
No, koliko kupus nije zanimljiv po svojoj prehrambenoj vrijednosti, toliko je koristan zbog svojih ljekovitih svojstava, koja omogućuju ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba.
Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u liječenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebice nakon terapije antibioticima ili kemoterapije. Blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje probavi.
Pomaže i u probavljanju masnih obroka te ubrzava metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma te čisti i regenerira jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.
RASOL
Zacjeljuje rane i opekline:
Kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, a djeluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svrbeža na koži uslijed različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose.
Na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom. Imate li glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom.
Za podizanje raspoloženja te općenito dobro zdravlje, svaki dan pojedite dvije do tri žlice naribanog kiselog kupusa. Ljudi koji konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti.
Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i djeci.
Rasol - sok kiselog zelja:
Blagodati soka kiselog kupusa; ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najrjeđih vitamina, važnim za liječenje čira na želucu i dvanaestercu.
Vrlo je popularan narodni recept za liječenje nagluhosti pomoću rasola. Navečer, prije spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uho. Tako spavajte i izvadite je ujutro.
Između ostalog, rasol djeluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i liječi mamurluk.
Kiseli kupus u kulinarstvu:
Da biste iskoristili sve hranjive tvari u kiselom kupusu, konzumirajte ga sirovog, kao i njegov rasol.
Najzdraviji je u obliku salate uz dodatak bučinog ulja.
Osim toga, možete ga kuhati, pržiti, peći, pirjati i kombinirati sa žitaricama, na primjer ječmom.
Trodnevna dijeta od kupusa:
S ovom dijetom možete izgubiti do tri kilograma u tri dana i pritom detoksicirati organizam. Prvi dan pojedite do kilogram i pol kiselog kupusa raspoređenog u obroke. Pijte puno vode s nekoliko kapi limuna. Drugi dan za užinu pojedite pola kilograma kupusa, komadić kruha i nekoliko žlica svježeg sira. Za ručak ponovite, ali u kupus dodajte jabuke narezane na kockice.
Za večeru kupusu dodajte dva kuhana krumpira, pet grama maslaca, malo luka i kima (ili nekoga drugog začina prema želji) i sve to malo prepecite.
Trećeg dana iskombinirajte jelovnike prvih dvaju dana kako vam najbolje odgovara.
Priprema kiselog kupusa:
15 kg zelja, 0,5 kg soli šest lovorovih listova, žlica papra u zrnu, komadići dunje radi žuće boje, po izboru ljupčac, kim, komorač, vinova loza ili jabuke.
U plastičnu bačvu složite red rezanog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom dok ona prekrije kupus i hermetički zatvorite. Prvo držite zelje na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mjesec dana. Zatim ga premjestite na hladno mjesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne većoj od pet stupnjeva. Ako bačva nije puna do vrha, napunite najlonsku vreću vodom i stavite je kao uteg na zelje, da ga pritišće.
NUSPOJAVE:
Mogućnost nadutosti.