TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum.Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke. [...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi.

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. [...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti.[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi Sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje. [...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun
Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix). Čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi. [...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae - glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike. Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA.

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich. Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds.Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja.Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...


ŽUTIKA



ŽUTIKA

Latinski: Berberis vulgare, Berberis vulgaris L.

Engleski: Barberry root bark

Francuski: L’ epine-vinette

Njemački: Sauerdorn gemeiner

Talijanski: Berbero

Obitelj: Berberidaceae

Podrijetlo: Berbera u Sjevernoj Africi

Ljekarski: Berberidis cortex, radix, fructus

Narodni nazivi: Žutika trpka, babkovina, brebenika, česmiga, česmigovina, česmina, divlji šimšir, kiseli trn, mali čevčežac, šimširika, šimširovo drvo, trpka žutika, žuti šipak, žutika, žutica, žutikovina, žutokora.



Opis:

Grane tog grma u mladosti su poput šibe i crvenkaste boje. One kasnije odrvene i dobiju prljavo-sivu koru.

Listovi se djelomično pretvaraju u trodijelno trnje.

Kratki izdanci razvijaju listove koji su smješteni u čupercima, jajasti su i na rubu nazubljeni.

Žuti cvjetovi čine obješene grozdove.

Bobičasti plodovi valjkastog su oblika i svijetlocrvene boje.

Miris i okus: miris grma je slab, kora korijena vrlo gorkog okusa i prilikom žvakanja oboji pljuvačku žuto. Zrele bobe imaju ugodan kiselkast okus.

Vrijeme cvatnje: svijetložuti grozdasti cvjetovi cvatu u svibnju i lipnju.

Zrelost boba: u kolovozu i rujnu. Dok su nezreli plodovi pomalo otrovni, potpuno zrele se bobe mogu bez oklijevanja uživati jer ne sadrže alkaloid.

Stanište: žutika trpka vjerojatno potječe iz zemlje Berbera u Sjevernoj Africi odakle je došla u Španjolsku, što pokazuje i Berberis - latinsko ime te biljke.

Kako stoka na paši izbjegava taj grm radi trnja, ova je biljka vrlo prikladna kao živa ograda, odnosno, živica.

Na donjoj strani listova razvijaju se zimske spore plamenjače ili žitne rđe (Puccinia graminis) pa se žutika kao domaćin te žitne bolesti ne trpi u žitnim područjima i tamo se sistematski iskorjenjuje!

Žutika je obični i vrlo poznati grm koji raste gotovo po čitavoj Europi. Mnogo ga se nalazi i u našim krajevima gdje raste po živicama, šikarama, uz rubove šuma i drugdje. U Hrvatskoj je žutika slabije poznata te se iz tog razloga uglavnom ne bere, dok se u primjerice Francuskoj koristi za pripremu marmelada i džemova. Plodovi se podvrgavaju i procesu kandiranja, a nakon što fermentiraju daju kiselkasti okus koji uz dodatak meda daje osvježavajući napitak. Od korijena i kore koji luče žutu tvar bojaju se tkanine, dok se samo drvo koristi za postupak intarzije – tehnike za dekoraciju najčešće drvenih površina umetanjem ornamenata ili figura od komadića raznobojnog drveta, metala ili slonove kosti. Cvijet i plod su vrlo slični Drijenu (Cornus Mas L.). Razlika je u tome što je Žutika grm, a Drijen drvo.

Klima i stanište: Udomaćen je prvenstveno u južnoj, ali i u srednjoj Europi, od dubodolina do visokih planina, uz rubove šuma i na kamenitim obroncima. Voli potpuno sunčana mjesta.

Tlo: Siromašna vapnenasta tla (biljka odlično podnosi sušu).

Razmnožavanje: Može se uspješno razmnožavati reznicama, kod bujnih vrsta također dijeljenjem korijena.

Njega: Žutiki povremeno štedljivo dodati zrelog komposta i nešto vapnenca, najbolje mljevenih stijena. Kod divljih oblika izostaviti zalijevanje. Dobro podnosi rezidbu. Sorte malog rasta su prikladne za obrubljivanje (ograde). Žutiku rado napada žitna hrđa (Puccinia graminis), gljivica koja uzrokuje velike štete na žitaricama. Zbog toga treba izbjegavati uzgoj žutike u blizini žitnih polja.




ŽUTIKA



Ljekoviti dijelovi i djelotvorne tvari biljke:

To su bobice (Fructus Berber idis) i kora sa korijena (Cortex Berberidis radicis).

Bobice se sabiru u kolovozu i rujnu, a kora s korijena u kasnoj jeseni (studeni) ili u rano proljeće (ožujak).

Svježe bobe suše se na zraku ili na suncu. Za vlažna vremena mogu se bobe oprezno sušiti u pećnici kod vrlo umjerene topline.

Bobice se sabiru bez peteljke te nakon sušenja moraju zadržati svoju prirodnu crvenu boju.

Ako se bobice beru s peteljkom, tada se nakon sušenja peteljke odstrane rešetanjem. lako rjeđe, sabire se i čitav korijen (Radix Berberidis) inače vrlo tvrd i drven pa ga je vrlo teško rezati u oblike u kojima, iako rijetko, dolazi u promet.

Osim toga se sabire i kora s grana (Corlex Berberidis) i to tako da se guli s mladih grana i suši bilo u hladu ili na suncu.

Korijen se zbog tvrdoće upotrebljava u tokariji, a kora za dobivanje žute boje.

Kod sabiranja manjih količina oguljena se kora s korijenom nakon sakupljanja naniže na konac i suši u hladu.

Kora:

Ako se bobe beru s peteljkom, tada se nakon sušenja peteljke odstrane rešetanjem. Iako rjeđe, sabire se i čitav korijen inače vrlo tvrd i drven pa ga je vrlo teško rezati. Osim toga sabire se i kora i to tako da se guli s mladih grana i suši bilo u hladu ili na suncu. Korijen se zbog tvrdoće upotrebljava u tokariji, a kora za dobivanje žute boje. Kod sa­biranja manjih količina oguljena se kora s korijenom nakon skupljanja naniže na konac i suši u hladu.

Bobice:

Zrele bobice sadrže samo voćne kiseline ali ne i vinsku i citronsku kiselinu, nadalje pektoze, gu­rnu i jednu još ne pobliže istraženu aromatičnu kiselinu. U kori korijena otkriven je čitav niz alkaloida, u prvom redu berbe­rin i alkaloidi berbamin, oksiakantin i oksiakantin-vinetin. Daljnje djelotvorne tvari u kori korijena su palmatin, jatrorizin, kolumbanin, šećer, škrob i hemiceluloza. Alkaloidu berberinu pripisuje se čitav niz ljekovitih djelovanja.

ŽUTIKA



Pomaže u liječenju:

- pospješuje izlučivanje žuči.

- poboljšava optok krvi uz istovre­meno sniženje krvnog tlaka.

- otklanja zastoj funkcije žuči, žutice, oteknuće jetre i ostale bolesti jetre.

- preporuča se kod proljeva, a naročito kod karakterističnih proljeva tuberkuloznih plućnih bolesnika.

- pospješuje aktivnost bubrega, ali se ne smije primijeniti kod grozničave upale bubrega.

- pomaže u liječenju upale žučne kesice povezane s jakim bolo­vima u leđima.

- pomaže u liječenju hemoroida.

- pomaže kod kronične vodene bolesti.

- pomaže kod bolnog zadržavanja mokraće i bolova u mokraćnim kanalima.



ŽUTIKA - DETALJI



Ljekovite i djelotvorne tvari:

Zrele bobice sadrže samo voćne kiseline, ali ne i vinsku i citronsku kiselinu, nadalje pektoze i jednu još ne pobliže istraženu aromatičnu kiselinu, berberin, berberamin, berberubin, oksiakantin-vinetin, palmatin, jatrorhizin, kolumbamin, dekstrozu, levulozu i gumu.

U kori korijena otkriven je čitav niz alkaloida, u prvom redu berberin i alkaloidi berbamin, oksiakantin i oksiakantin-vinetin.

Daljnje djelotvorne tvari u kori korijena su palmatin, jatrorizin, kolumbanin, šećer, škrob i hemiceluloza.



Ljekovito djelovanje:

Alkaloidu berberinu pripisuje se čitav niz ljekovitih djelovanja.

Tako mu se pripisuje pospješenje izlučivanja žuči, a uslijed funkcije proširenja žila i poboljšanje optoka krvi uz istovremeno sniženje krvnog tlaka.

Otklanja se nadalje zastoj funkcije žuči, žutice, oteknuće jetre i ostale bolesti jetre.

S druge strane žutika se preporuča kod proljeva, a naročito kod karakterističnih proljeva tuberkuloznih plućnih bolesnika.

Djelovanje žutike jednako je vrijedno ljekovitom djelovanju droge Radix Colombo uvezene iz Istočne Afrike (droga potječe od biljke Jatrorrhiza palmata Miers), čiju su jednaku vrijednost potvrdili značajni farmakolozi nakon temeljitih istraživanja.

Berberin osim toga pospješuje aktivnost bubrega ali se ne smije primijeniti kod grozničave upale bubrega.

Daljnje mogućnosti liječenja su upale žučne kesice povezane s jakim bolovima u leđima, hemoroidi, kronična vodena bolest, bolno zadržavanje mokraće i bolovi u mokraćnim kanalima.

Onima koji uživaju opijum ili morfij kora žutike može donijeti ozdravljenje. Terapija za odvikavanje sadrži čaj od kore žutike, ali se poduzima samo pod liječničkom kontrolom.

ŽUTIKA



Primjena u pučkoj medicini:

Pučka medicina posvetila je grmu žutike cjelokupnu pažnju i naučila ga cijeniti.

Već spomenute mogućnosti liječenja proizašle su prvobitno iz pučke medicine, a daljnje su mogućnosti liječenja: sa šećerom ukuhani sok od žutike uziman žlicom sprečava povraćanje uzrokovano trudnoćom.

Voćni ocat pripremljen iz boba žutike, uziman čajnom žlicom, blago je sredstvo za otvaranje.

Žutika je osobito prikladna kao lijek u slučaju otečene jetre sa žuticom i otečene slezene poslije malarije, jer steže tkivo slezene i tako istiskuje uzročnike malarije u krv, gdje ih leukociti progutaju irazgrade, a kinin ubija. Još se bolji pokazao atebrin i plasmochin.

Uvarak od lišća liječi od škorbuta i vodene bolesti. U slučaju upale bubrega s groznicom taj se lijek ne smije uzimati. Alkaloid berberin, koji se nalazi u svim dijelovima biljke, podražuje centar za disanje i centre krvotoka, usporava puls i suzuje krvne žile djelujući na njihove živce.

Zbog toga se primjenjuje i za zaustavljanje krvarenja iz maternice izvan menstruacije, ali je u tom slučaju prijeko potrebna kontrola liječnika. U tu se svrhu priprema infuzum od 20 g kore prelivene s 1 I ključale vode, što se poklopi i nakon 7-8 sati procijedi. Piju se 2-3 šalice dnevno, prije jela.

ŽUTIKA



Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Bobice se jedu sirove sa šećerom, ili kao slatko ili pekmez. Kroz povijest su korištene za pripremu želea i kiseljenje.

Sve je ljekovito, pa i sok koji osvježuje u grozničavim stanjima kao limun.

Ocat od boba spriječava truljenje i dezinficira, što koristi u slučaju tifusa i sličnih crijevnih bolesti.

Čaj se priprema tako da se 8 g korijena kuha 5 min. u 2,5 dl mješavine od pola vode i pola vina, a zatim se, nakon 10 min. procijedi. Pije se dvaput dnevno po 1 šalica. Pospješuje mokrenje, olakšava protok žuči i liječi od žutice, sprečava stvaranje pijeska i kamenaca ili omogućuje njihovo izlučivanje iz bubrega, žučnog i mokraćnog mjehura, liječi od gihta, popravlja probavu poremećenu zbog slabog izlučivanja želučanih sokova, zaustavlja povraćanje trudnica, običan i krvavi proljev, jača tek.

Čaj od kore priprema se tako da se kratko prekuha pola ili cijela čajna žlica osušene kore od korijena.

Čaj se ostavi pet minuta da odstoji i pije se bez šećera u gutljajima 1 do 2 šalice dnevno.

Svježi sok zrelih bobica od žutike ili čisti, odnosno sa šećerom lagano ukuhani sok (sirup), primjenjuje se protiv skorbuta i bolesti pluća, jetre i crijeva. Alkoholni ekstrakt služi kod kroničnih bolesti tih vrsta.

Svježi sok jača zubno meso, utvrđuje klimave zube i brzo otklanja krvarenje zubnog mesa.



NUSPOJAVE:

OPREZ! Ne smije se koristiti u trudnoći! Pripravci od žutike djeluju na maternicu, te ih ne valja uzimati u trudnoći.

NAPOMENA. PLODOVI - (BOBICE) JESTIVI SU KAD SAZRIJU, A SVJEŽI LIST I CVIJET SU OTROVNI.



molimo pročitati izjavu