O namirnicama

Poboljšajte svoje pamćenje uz ove jednostavne vježbe

KOVAL

Iako zaboravljanje sitnica, ne znači da gubite razum, činjenica je da su prvi znaci demencije zaboravljanje nedavnih događaja, a tek kasnije zaboravljanje događaja iz prošlosti.

Evo nekoliko prijedloga kako da trenirate svoje pamćenje:

Ispunjavajte križaljke na stranom jeziku; Počinjete zaboravljati naučeni strani jezik, da bi ga lakše zadržali u sječanju nabavite si nekoliko križaljki na jeziku kojeg želite zadržati u pamčenju.

Čitajte; Čitanje je odlična vježba zato što na prirodan način vježbate svoju memoriju i prisjećate se informacija sa prethodnih strana i poglavlja.

Kuhajte "napamet"; Pročitajte recept pa zatvorite knjigu i probajte da se prisjetite točnih uputa i skuhate jelo. Ovo je vrlo efikasan način da uvježbate radnu memoriju.

Uživajte u mirisu ružmarina; Istraživanja su pokazala da miris ove biljke značajno poboljšava memoriju zato što budi acetilholin u mozgu, koji igra ključnu ulogu u održavanju pažnje.

LJEKOVITI MINERALI

SUMPOR

#10

Kemijski element Sumpor nosi u periodnom sustavu elemenata simbol S, atomski (redni) broj mu je 16, a atomska masa mu iznosi 32,065(5). Mirisom podsjeća na šibice, lagan je i mekan. Netopljiv u vodi, ali je topljiv u nepolarnim otapalima, primjerice ugljikovu disulfidu (CS2), tetetraklorugljiku (CCl4) i toluenu (C6H5CH3). Slab je vodič topline i elektriciteta. Gori plavičastim plamenom pri čemu nastaje sumporov dioksid (SO2)....… Nastavi dalje »

NATRIJ

#11

Kemijski element Natrij nosi u periodnom sustavu elemenata simbol Na, atomski (redni) broj mu je 11, a atomska masa mu iznosi 22,98976928(2). Sodik je stari hrvatski naziv za natrij. Najrasprostranjeniji je element u prirodi, pa je vrlo teško naći uzorak neke tvari u kojem se, bar u tragovima ne nalazi poneki spoj natrija. Elektronska mu je konfiguracija 1s2 2s2 2p6 3s1.....… Nastavi dalje »

ŠEČER

#12

Šećer je slatka kristalna ili praškasta supstanca, koja je bijela kada je čista, i sastoji se od saharoze koja se uglavnom dobija od šećerne repe i šećerne trske. Koristi se u raznoj hrani, pićima i lijekovima radi poboljšanja ukusa. Saharoza (C12H22O11) je disaharid koji se sastoji od molekula fruktoze i glukoze. Šećeri su kristalni ugljikohidrati, topivi u vodi, uključujući saharozu i laktozu (mliječni šećer). Imaju karakterističan sladak okus i klasificirani su kao monosaharidi, disaharidi i trisaharidi......… Nastavi dalje »

MANGAN

#13

Mangan (Mn, latinski - manganium) je metal VIIB, grupe. Ima 15 izotopa čije se atomske mase nalaze između 49-62. Postojan je samo jedan- 55, koji čini skoro 100% sastava izotopa mangana koji se javljaju u prirodi. Zastupljen je u zemljinoj kori u količini od 950 ppm (eng. parts per million) u obliku rude koju čine mješavine nekoliko vrsta oksida. Važniji minerali su: braunit, piroluzit i hausmanit. Sva tri su oksidi mangana. Mangan je 1774 otkrio Johan Gottlieb Gahn ......… Nastavi dalje»

KLOR

#14

Klor je najrasprostranjeniji halogeni element u prirodi. Kao ni ostalih halogenih elemenata, u prirodi ga nema u elementarnom stanju zbog velike kemijske reaktivnosti. Najčešće se nalazi u kloridima (NaCl, KCl i MgCl2), kojih ima u morskoj vodi, isušenim slanim jezerima i podzemnim nalazištima. Maseni udio kloridnih iona u moru je oko 1.94%, a u zemljinoj kori oko 0,013% (oko 130 ppm). Najvažniji minerali klora su halit (NaCl), silvin (KCl) i karnalit (KCl x MgCl2 * 6H2O)....… Nastavi dalje »

KADMIJ

#14

Kemijski element kadmij nosi u periodnom sustavu elemenata simbol Cd, atomski (redni) broj mu je 48, a atomska masa mu iznosi 112,411(8). Kadmij je srebrnobijel, mekan metal, može se rezati nožem, izvlačiti u žice i kovati u listiće. Kao prašina pri zagrijavanju burno reagira s jako oksidirajućim tvarima. Kadmij je kumulativan otrov; kada uđe u organizam, taloži se u bubrezima i ostaje gotovo cijelog života.......… Nastavi dalje »

ARSEN

#14

As - latinski - arsenium je kemijski element sa simbolom As i atomskim brojem 33. U periodnom sistemu elemenata svrstan je u 4. periodu i 5. glavnu grupu (grupa 15) odnosno u dušikovu grupu. U prirodi se veoma rijetko može naći samorodan, uglavnom je rasprostranjen u obliku sulfida. Spada u polumetale, koji ovisi od modifikacije pokazuje metalne ili nemetalne osobine. ARSEN pripada u tzv. sistemske i akumulativne otrove a tu se krije i najveća opasnost......… Nastavi dalje»

MOLIBDEN

#14

Molibden (Mo, latinski - molybdos) - je element 6. grupe kemijskih elemenata. Ime potječe od grčkog naziva za olovo - molybdos. Kemijski element molibden nosi u periodnom sustavu elemenata simbol Mo, atomski (redni) broj mu je 42, a atomska masa mu iznosi 95,94(2). Molibden je srebrnobijeli metal, visokoga tališta, velike čvrstoće, tvrd, dobro toplinske i električne vodljivosti. Važan je biogeni mikroelement. Molibden je mikroelement koji odigrava važnu ulogu u metabolizmu biljaka.......… Nastavi dalje »

BAKAR

#14

U antičko doba dolazio je gotovo jedino s Cipra, pa je bio poznat pod nazivom "aes cyprium" (ciparska ruda) ili u kraćem obliku cyprium, a od tog naziva potječe latinsko ime cuprum, po čem je dobio simbol Cu u periodnom sustavu elemenata. Bakar je element neophodan za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma u tragovima. Visoka razina bakra se povezuje s bolestima kao što su Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, shizofrenija, depresija i autizam.......… Nastavi dalje»