TRANSLATOR
KRISTALI


IZGLED - Sjajan, mat ili proziran, s dugim naborima ili heksagonalne strukture. Svih veličina.

BOJA - Crna, smeđa, zelena, ružičasta, žuta, plava, boje lubenice, plavozelena

UČESTALOST - Lako dostupan

IZVOR - Brazil, Afrika, SAD, Zapadna Australija, Afganistan, Italija

Formula: SiO2NaFe3(AlFe)6((OH)4(BO3)2

Horoskop: Lav, Vaga, Škorpion, Ribe

Osnovne čakre: čeona i sve sporedne čakre

Simbol: inspiracije i mistike
Turmalin je najbogatiji mineral na planeti po kemijskim elementima. Riječ turamali ili toramolli potiče iz sinhalskog jezika /Sri Lanka/ gdje znači kamen koji privlaći pepeo. Često je zastupljen mineral. Ima ga u velikom spektru boja. Koristi se kao ruda bora, za proizvodnju električne opreme i služi kao polaroid za dobivanje linearno polarizirane svijetlosti. Turmalinski kristali zagrijavanjem postaju pozitivno nabijeni na jednom kraju, a negativno nabijeni na drugom. Zahvaljujući tom efektu, turmalini u kolekcionarskim zbirkama mogu na sebe navući ružne slojeve prašine, ako su izloženi pod jakim svjetlom. Nalazišta su u Brazilu, SAD-u, Afganistanu, Pakistanu, Sri Lanki, Kini, Australiji, Zimbabveu, Madagaskaru, Tanzaniji, Mazambiku, Keniji, Namibiji, Rusiji i Češkoj.

OSOBINE - Turmalin čisti, pročišćava i transformira gustu energiju u lakšu vibraciju. Uzemljuje duhovnu energiju, čisti i balansira sve čakre i stvara zaštitno polje oko tijela. Turmalin je šamanski kamen koji donosi zaštitu tokom rituala. Može se koristiti za otkrivanje, a tradicionalno se koristio da otkrije zločinca ili uzrok nevoljama, kao i da pokaže "dobar" pravac kretanja. Prirodni štapići od turmalina su korisan alat u iscjeljivanju. Oni čiste auru, otklanjaju blokade, raspršuju negativnu energiju i ukazuju na rješenja za određene probleme. Odlični su za balansiranje i povezivanje čakri. Na fizičkom nivou, vraćaju meridijane u ravnotežu. Turmalin je jako korisan za vrt i za biljke. Može djelovati kao prirodni insekticid, držeći gamad na odstojanju, a zakopan u zemlju, potiče rast i zdravlje usjeva.

Psihološki, turmalin vam pomaže da razumjete sebe i druge, nosi vas duboko u vašu unutrašnjost, potičući samopouzdanje i umanjujući strah. Otklanja svaki osećaj žrtve i privlači inspiraciju, suosećanje, toleranciju i napredak. Turmalin je moćan mentalni iscjelitelj, balansira lijevu i desnu hemisferu mozga i transformira negativne misaone modele u pozitivne. Ovaj kamen usklađuje mentalne procese, čakre i biomagnetni omotač. Korisan je u liječenju paranoje, kao i za nadilaženje disleksije, zato što popravlja koordinaciju oko-ruka i asimilaciju i prevođenje kodiranih informacija.

Emotivno, crveni, žuti i smeđi turmalin su korisni za seksualnost i za emotivnu disfunkciju koja leži u pozadini gubitka libida.

Fizički, turmalin smanjuje napetost, što je korisno za namještanje kralježnice. Uravnotežava mušku i žensku energiju u tijelu.
LIJEČENJE - Nabori duž turmalina poboljšavaju tok energije, čineći ga odličnim za liječenje, popravljanje energije i otklanjanje blokada. Svaka boja turmalina ima vlastite iscjeljujuće sposobnosti. Turmalin općenito pojačava cijeli oslabljeni i bolesni organizam, ubrzava ozdravljenje poslije operacija tako da aktivira hormone i enzime koji ubrzavaju proces ozdravljenja. Regulira promjenu tkiva u stanicama. Turmalin kvarc položen na čakru čela utječe na psihosomatske bolesti, kod multilpeksne skleroze, raznih infekcija, ublažava vrtoglavicu, mučninu i živčanu napetost. Položen na pupčanu čakru liječi bolesti donjeg dijela leđa kao išijas, uklještenje živaca i ublažava grčeve. Napomena - turmalin nije farmaceutski lijek.

Turmalin čišćenje: turmalin se čisti 1 -2 puta mjesečno, kratko pod mlazom mlake vode ili preko noći u posudi s vodom te zajedno s gorskim kristalom.

Turmalin punjenje: sve vrste turmalina punimo neograničeno na direktnom suncu.

POLOŽAJ - Staviti ili nositi kako odgovara. Za stimulaciju meridijana, postaviti ga tako da je vrh usmjeren u istom pravcu kao i tok. Odličan za spravljanje esencije, koja djeluje brzo i efikasno.
ODREĐENE BOJE - Pored općih svojstava, slijedeće boje imaju dodatna svojstva:

Crni turmalin štiti od zračenja mobilnih telefona, eletromagnetnog smoga, radijacije, natčulnih napada, vračanja, uroka i negativnih energija svih vrsta. Povezujući se sa zemaljskom čakrom, uzemljuje energiju i povećava fizičku vitalnost, raspršujući napetost i stres. Budući da čisti negativne misli, potiče opušten stav i objektivnu neutralnost s jasnim racionalnim misaonim procesom. Potiče poziitivan stav, bez obzira na okolnosti, i stimulira altruizam i praktičnu kreativnost. U liječenju, crni turmalin postavljen vrhom od tijela izvlači negativnu energiju. Crni turmalin brani od bolesti isrpljenosti, jača imuni sustav, tretira disleksiju i artritis, ublažava bolove, poravnava kičmeni stup.

Plavi turmalin aktivira grlenu čakru i treće oko i stimulira žudnju za duhovnom slobodom i za jasnoćom u izražavanju sebe. Ova boja pomaže natčulnoj svjesnosti, izaziva vizije i otvara put služenja drugima, podržavajući vjernost, etiku, toleranciju i ljubav prema istini. Nosi zrak mira i raspršuje tugu i blokirane osjećaje, donoseći ih polako na površinu da budu izliječeni ili razgrađeni. Pomaže u razvijanju unutrašnjeg osjećaja odgovornosti, podržava život u harmoiji s okruženjem. To je odličan kamen za iscjelitelje, zato što sprečava napade udarne energije. U liječenju plavi turmalin je korisan dijagnostički instrument i pomaže u prepoznavanju korjenskih uzroka nezdravosti. Plavi turmalin je korisan za plućni i imuni sustav i za mozak, ispravlja disbalans tekućina, utječe na bubrege i mokraćni mjehur i kronično bolno grlo. Dobar je kod nesanice, noćnog znojenja, upale sinusa i bakterijskih infekclja. Tradicionalno se koristi za grlo, pluća, jednjak i oči. Smiruje opekotine i sprečava nastanak ožiljaka.

Smeđi turmalin je izvanredan uzemljujući kamen, koji čisti i otvara zemaljsku čakru i uzemljujuću nit koja drži fizičko tijelo u životu. Čisti auru, usklađuje eterično tijelo i štiti ga. Pošto podržava duh zajednice i društvenu obvezu, smeđi turmalin čini da se pojedinac osjeća komotno u velikoj grupi. Ovaj kamen iscjeljuje nefunkcionalne obiteljske odnose i pojačava suosećajnost. Smeđi turmalin utječe na poremećaje crijeva i na bolesti kože i stimulira regeneraciju čitavog tijela.
Bezbojni turmalin spaja sve druge boje i otvara krunsku čakru. U liječenju usklađuje meridijane fizičkog i eteričnih tijela. Zeleni turmalin odlično iscjeljuje i potpomaže vizualizaciju, otvara srčanu čakru, budi suosećanje, blagost, strpljenje i osećaj pripadanja. Ovaj njegujući kamen donosi ravnotežu. Sječeni turmalin potiče strpljenje i otvorenost, transformirajući negativnu energiju u pozitivnu i raspršujući strahove. Podmlađuje i inspirira kreativnost. S ovim kamenom ste sposobni da vidite sva moguća rješenja i da izaberete najkonstruktivnije. Usmjerava nosioca prema naprektu i obilju.

Zeleni turmalin prevazilazi probleme s figurama oca. U liječenju, kao i sve drugo zeleno kamenje, svojom bojom poboljšava san i smiruje um. Jača nervni sustav, liječi oči, srce, timus. mozak i imuni sustav; olakšava mršavljenje, pomaže kod iscrpljenosti. Zeleni turmalin je korisan detoksikant i liječi opstipaciju i diareju. Može smiriti klaustrofobiju i napadaje panike. Zeleni turmalin je korisan za hiperaktivnu djecu.

Višebojni turmalin sadrži sve boje te djeluje na cjelovitost uma. tijela i duha. Odličan kamen za slikovito izlaganje i za poticanje sna, inspirira kreativnost i pojačanu maštovitost. U liječenju višebojni turmalin stimulira imuni sustav i metabolizam.

Ružičasti turmalin je afrodizijak koji privlači ljubav u materijalnom i duhovnom svijetu. Pruža sigurnost u ljubavi, inspirira vjeru u ljubav i potvrđuje da je neophodno da zavolite sebe samog, pa se tek onda možete nadati da će vas netko drugi zavoljeti. Ovaj kamen potpomaže djeljenje fizičkog užitka. Emotivnu bol i stare destruktivne osjećaje raspršuje kroz srčanu čakru, koju pročišćava, pa onda spaja ljubav s duhovnošću. Potičući mir i opuštenost, ružičasti turmalin vas povezuje s mudrošću i suosjećanjem i stimulira otvorenost ka iscjeljujućim energijama. U liječenju ružičasti turmalin balansira disfunkcionalni endokrilni sustav i djeluje na kožu, pluća i srce. Staviti na srce.

Purpurnoljubičasti turmalin stimulira liječenje srca i proizvodi svijest koja voli. Povezuje zemaljsku i srčanu čakru, pojačavajući posvećenost i težnju ka ljubavi. Ovaj kamen stimulira kreativnost i intuiciju. Uklanja blokadu čakre trećeg oka, stimulira pinealnu žlijezdu i ogoljava iluzije. U liječenju, purpurni turmalin smanjuje depresiju i otpušta opsesivne misli. Liječi osjetljivost na zagađiivače, Alzheimerovu bolest, epilepsiju.

Crveni turmalin jača sposobnost razumijevanja ljubavi, potiče taktičnost i fleksibilnost, društvenost i ekstrovertnost, balansirajući previše agresivnosti ili pasivnosti. Iscjeljuje i puni energijom sakralnu čakru i pojačava kreativnost na svim nivoima. Ova boja nudi čvrstinu i izdržljivost. U liječenju, crveni turmalin daje vitalnost fizičkom tijelu i detoksificira ga. Liječi srce, djeluje na probavni sustav, na krvne žile i na reproduktivni sustav; stimulira cirkulaciju krvi i rad slezene i jetre; obnavlja vene. Korisan je protiv mišićnih grčeva.

Lubenica turmalin (ružičasta omotana u zelenu) je "superaktivator'' srčane čakre, te je povezuje sa višim ja i ljubavlju, nježnošću i prijateljstvom. Ovaj kamen daje strpljenje i uči taktičnosti i diplomaciji. Umanjuje depresiju i strah, potiče unutarnju sigurnost. Pomaže razumijevanju situacija i jasnom izražavanju namjera. Djeluje na emotivnu disfunkciju i otpušta staru bol, korisan je za veze i pomaže da nađete radost u raznim situacijama. U liječenju, lubenica turmalin potiče regeneraciju živaca, posebno kod paralize ili multiple skleroze i liječi stres.

Žuti turmalin stimulira solarni pleksus i povećava vlastitu snagu. Otvara duhovni put i pomaže intelektualnim stremljenjima i razrješavanju poslovnih pitanja. U liječenju, žuti turmalin liječi želudac, jetru, slezenu, bubrege i žuč. Štapići crnog turmalina u kvarcu odlični su za neutraliziranje natčulnih ill pravih napada, dajući snagu osobi izloženoj tome i poboljšavajući njeno blagostanje. Može se koristiti kao zaštita od terorističkih napada i za liječenje posljedica takvih napada. Ovaj kamen ima sposobnost da ide preko dualnosti i da integrira sjenku u čitavu ličnost.

Turmalin s lepidolitom u matriksu je odličan za odvikavanje od ovisnosti svih vrsta, za razumijevanje razloga koji stoje iza ovisnosti. Onda vam pomaže da živite život bez lažne podrške supstanci koje izazivaju ovisnost ili ovisničko ponašanje, zamjenjujući ga ljubavlju i zaštitom univerzalnih energija i snažnim samoiscjeljujućim potencijalom.


SUMPOR -simbol S


SUMPOR SIROVINA


Kemijski element Sumpor nosi u periodnom sustavu elemenata simbol S

SUMPOR - S

Sulfur, Soufre, Sulphur, Sumpor, Zolfo, Zwavel, Schwefel, Enxofre, Azufre, Svavel

Kemijski element Sumpor nosi u periodnom sustavu elemenata simbol S

Atomski (redni) broj mu je 16, a atomska masa mu iznosi 32,065(5).

Sumpor je na sobnoj temperaturi krutina u finom prahu bez mirisa svijetložute boje.


Osobine:

Mirisom podsjeća na šibice, lagan je i mekan. Netopljiv u vodi, ali je topljiv u nepolarnim otapalima, primjerice ugljikovu disulfidu (CS2), tetetraklorugljiku (CCl4) i toluenu (C6H5CH3). Slab je vodič topline i elektriciteta. Gori plavičastim plamenom pri čemu nastaje sumporov dioksid (SO2). Na povišenim temperaturama tvori spojeve s klorom, ugljikom, željezom i drugim elementima.

Kristali su mu žute boje, a najčešće se pojavljuje kao sulfat i sulfit, ili čak kao elementarni sumpor (posebno u blizini vulkana). Najčešće ga nalazimo u solima (mineralima) sfalerit i pirit. Amorfni sumpor se često naziva "sumporni cvijet".

Sumpor je, vjerojatno, element s najviše alotropskih modifikacija (više od 30), ali su pri sobnoj temperaturi dvije kristalne modifikacije stabilne – rompska i monoklinska.

Pri sobnoj temperaturi molekule elementarnog sumpora imaju prstenastu strukturu od osam atoma sumpora (S8) međusobno povezanih jednostrukim kovalentnim vezama.

Sumpor je kemijski reaktivan element, ali manje od kisika. Na povišenoj temperaturi, reagira izravno s gotovo svim elementima pri čemu nastaju sulfidi u kojima je oksidacijski broj sumpora –II. Sumpor u spojevima ima i pozitivne oksidacijske brojeve (II, IV, VI) jer pri nastajanju spojeva sumpora, u kemijskoj vezi mogu sudjelovati i d-orbitale. Većina smjesa sa sumporom smrdi po pokvarenim jajima.SUMPOR U PRIRODI


Uporaba:

Nemetal, u elementarnom stanju dolazi u nekoliko alotropskih modifikacija. Najvažniji je obični, žuti (rompski) sumpor koji tvori krte grude ili štapiće netopljive u vodi, teško topljive u organskim otapalima, lako topljive u sumporougljiku; loš je vodič topline i elektriciteta, trljan kožnatom krpom električki se nabija negativno. Monoklinski sumpor stabilan je iznad 96,5°C, tvori duge, gotovo bezbojne igle. Iznad 160°C nastaju smeđe i poput smole žilave ili elastične modifikacije sumpora, djelomično netopljive u sumporougljiku.

Kao sastavni dio proteina, sumpor je element koji je nužan za život i za zdravlje ljudi i životinja. U prosječnom odraslom ljudskom tijelu ga ima oko 100 miligrama od čega se najviše nalazi u tri aminokiseline, a to su cistein, cistin i metionin. Ostatak sumpora u tijelu nalazimo u obliku sulafata spojenih za druge sastojke u stanicama tijela. Najveće koncentracije sumpora nalazimo u koži, kosi i noktima jer je neophodan za izgradnju keratina, proteina od kojih se oni većim dijelom sastoje.

Sumpor se nalazi u svakoj stanici, posebno u tkivima bogatim bjelančevinama (kosi, noktima, mišićima i koži). Pomaže upravljat razinom šećera u krvi. Sumpor ima reputacuiju kao mineral ljepote tijela. Ova tvrdnja ima veze s činjenicom da se sumpor nalazi u keratinu koji održava kosu, kožu i nokte jakim i zdravim. Primjenjujemo ga i kao lijek protiv trovanja jer on pretvara neke otrovne tvari u neotrovne i one se zatim izlučuju iz tijela. Sumpor tim tkivima daje čvrstoću i oblik.

Osim gore navedenih funkcija, sumpor je i sastavni dio važnog antioksidativnog enzima glutationa i koenzima A. Sumpor igra značajnu ulogu u proizvodnji kolagena, najboljeg saveznika kože. Kolagen je prisutan u vezivnom tkivu kože i on pomaže u očuvanju kože elastičnom. Kolagen također pomaže u zacjeljivanju rana.

Također je sastavni dio hormona kao što je inzulin te vitamin B skupine tiamina i biotina. Sudjeluje u metabolizmu proteina, šećera i masti, potreban je i za zgrušavanje krvi i stvaranje krvnog ugruška, potrebnog za zaustavljanje krvarenja, te za proizvodnju žučnih soli važnih za apsorpciju sastojaka i probavu.

Lokalno na koži sumpor je keratolitik (odstranjuje zadebljali sloj kože), blagi antiseptik i blagi antimikotik. U manjim koncentracijama djeluje keratoplastički (potiče stanice epidermisa na regeneraciju). Primjenjuje se u terapiji akni, prhuti, seboreje, alopecije, kod ekcema i sl.


Alotropske modifikacije:

Sumpor je od davnina poznat element. Ime je dobio od latinske riječi sulfur što znači paklena vatra. To je element koji dolazi u nekoliko krutih, tekućih i plinovitih modifikacija. Sumpor tvori preko trideset čvrstih alotropa, više ih ima samo ugljik. Na sobnoj temperaturi postojana su dva kristalna oblika -rompski i monoklinski sumpor. U čistom obliku ima karakterističnu žutozelenu boju. Dobar je električni izolator, a slab vodič topline.

Kristali žutog sumpora imaju oblik romba (S8 - rombohedralna struktura).

Na temperaturi od 95,3°C ?-sumpor prelazi u ß-sumpor, u kristale u obliku štapića.U PROIZVODNJI


Dobivanje i uporaba sumpora:

Sumpor je jedan od najstarijih poznatih elemenata, a spominje se već i u Bibliji. Sumpor se u prirodi može naći u elementarnom stanju na površinskim dijelovima Zemljine kore, mada je zastupljenost sumpora u Zemljinoj kori vrlo mala, a u mineralima i rudama znatna. Ako se uzme u obzir zastupljenost elemenata samo u rudama i mineralima, tada je sumpor treći, odmah iza kisika i silicija.

Iako su ga alkemičari u srednjem vijeku iscrpno opisali, elementarnu prirodu sumpora spoznao je tek 1777.g. Lavoisier.

Minerali sumpora uglavnom su sulfidi i sulfati, od kojih su najvažniji pirit, halkopirit, galenit, cinabarit i sadra. U sedimentnim stijenama sumpor je ugrađen obliku teže razgradivih spojeva (npr.FeS). Tlo se obogaćuje sumporom iz stijena u kojima je u obliku sulfida. Tijekom njihove razgradnje se oslobađa sumpor i oksidira. Oksidaciju obavljaju sumporne bakterije od kojih su najznačajnije Thiobacillus spp (Thiofer NPA).

Uloga kemolitotrofnih bakterija iz roda Thiobacillus (Thiofer NPA) u procesu oksidacije i redukcije sumpora je velika. Oksidacija sumpora ili sulfurifikacija je važan korak ciklusa sumpora koji utiče na poboljšanje plodnosti tla. Rezultira formiranjem sulfata, koji biljke mogu iskoristiti, a kiselost iz te reakcije pomaže topivosti drugih biljnih hranjiva.


Najvažniji minerali sumpora su:

pirit (FeS2)

sfalerit (ZnS)

halkopirit (CuFeS2)

galenit (PbS)

cinabarit (HgS)

sadra (CaSO4 x 2H2O).

Najveći svjetski proizvođač sumpora su SAD. Podzemne naslage sumpora se tale vodenom parom zagrijanom na 160°C te se pumpama izvlače na površinu, gdje se otopljeni sumpor skladišti u drvene sanduke i nakon hlađenja transportira dalje. Ovaj način proizvodnje sumpora naziva se Fraschov postupak, prema njemačkom kemičaru Hermanu Fraschu.

Iz ležišta u kojima je u elementarnom stanju sumpor se vadi taljenjem ili iskapanjem. Ako se sumpor nalazi u zemlji ispod naslaga pijeska, ne množe se kopati, već se do njega dolazi primjenom Fraschova postupka. Tim se postupkom do sumpora dopire Fraschovom trocijevnom sondom. Kroz vanjsku se cijev crpkom tlači pregrijana vodena para kojom se sumpor rastali. Vrući zrak pod tlakom, koji dolazi kroz srednju cijev, potiskuje rastaljeni sumpor prema površini, gdje se lijeva u kalupe. Na taj način se dobiva relativno čist sumpor (98 – 99,5%).

Sve više sumpora dobiva se iz sumporovodika, koji se u prirodi često pojavljuje kao sastojak prirodnog plina. Nalazi se i u mnogim industrijskim i tehničkim plinovima, koji se pročišćavaju oksidacijom sumporovodika prije daljnje uporabe ili ispuštanja u atmosferu. Dio se sumpora se dobiva iz sumporova (IV) oksida. Tehnički plinovi, nastali npr. prženjem sulfidnih ruda, sadrže znatne količine sumporova(IV) oksida. Iz njega se sumpor dobiva redukcijom s vrućim koksom ili plinovima koji sadrže ugljikov monoksid, vodik ili metan.

Sumpor se osim u elementarnom stanju rabi i kao polazna sirovina za proizvodnju mnogih tehnički važnih spojeva, posebice sumporne kiseline.

Uporaba sumpora je raznolika: -u medicini, proizvodnja najbitnije kiseline u industriji; sumporne kiseline, te proizvodnja ugljikova disulfida. Sumpor se najviše upotrebljava kao jedna od sirovina za gnojiva, insekticide, fungicide, lijekove, organske boje, barut, žigice (šibice), pošto ima široku izdržljivost koristi se za proizvodnju automobilskih guma (vulkanizacija gume), također se koristi za sumporenje bačvi u vinogradarstvu.


Utjecaj na okoliš:

Industrijskim izgaranjem ugljena i petroleja stvara se sumporov dioksid (SO2), koji u atmosferi reagira s kisikom i vodenom parom te tvori sumpornu kiselinu (H2SO4).

Sumporna kiselina je komponenta kisele kiše, koja zagađuje i značajno umanjuje pH vrijednost tla i voda, što često ima pogubne posljedice na okoliš. Novi propisi u proizvodnji fosilnih goriva nalažu ekstrakciju sumpora iz konačnog proizvoda (ugljena, nafte, zemnog plina).


Zanimljivosti:

Varaždinske toplice su termalno kupalište i lječilište. Litra vode sadrži 7,6 mg sumpora i 1,04 mg fluora. Temperatura vode je 57,4°C. Sumporne termalne vode koriste se u terapiji kroničnog reumatizma, neuralgija, katara dišnih organa. Sumpor metabolički ima važnu ulogu u procesima detoksikacije, stimulacije imunološkog sustava i regulacije cirkulacije krvi.

Aktivni vulkani proizvode vulkanske plinove i lavu. Vulkanski plinovi sadrže uglavnom dušik, ugljikov (IV) oksid, klorovodik, fluorovodik, vodik, sumporovodik i vodenu paru. Jako zagrijani sumporovodik iz vulkanskih plinova se u dodiru s kisikom iz zraka oksidira u sumporov(IV) oksid. Nove količine sumporovodika reduciraju nastali sumporov (IV) oksid u elementarni sumpor.

Spojevi sumpora, aminokiseline cistein i metionin su od životne važnosti u ljudskom metabolizmu, gdje služe u biokemijskim reakcijama.


Apsorpcija:

Sumpor u anorganskom obliku dosta se slabo apsorbira dok je u organskim spojevima vezan za tri spomenute aminokiseline i apsorbira se s njima relativno dobro u tankom crijevu. Višak sumpora se izlučuje iz tijela urinom i stolicom.

Najmanji dnevni unos:

Preporučeni dnevni unos za sumpor nije utvrđen jer se smatra da deficit nije čest. Smatra se da je unos od oko 850 mg na dan dovoljan za ono što tijelu u osnovi treba.U NOKTIMA

Vitaminski pripravci:

Sumpor ulazi u sustav vitamina B1 koji utječe na metabolizam ugljikohidrata, održava tonus mišića, funkciju perifernih živaca, stimulira rad probavnih organa, potreban je za metabolizam stanica srca. U stanjima stresa povećana je potreba za vitaminom, a svaka upala ujedno je stres za organizam. Jedna od biljaka s najvećim sadržajem tog vitamina u svojim plodovima je crna bazga (Sambucus nigra). Ova grmolika biljka blijedožutih cvjetova karakterističnog mirisa, zajedno s kamilicom ubraja se među najstarije ljekovito bilje.

U pojedinim zemljama primjerice u Danskoj, sirup od cvjetova bazge i čaj obilato se uzimaju tijekom jeseni i zime i u vrijeme viroza zato što aktivne tvari imaju imunostimulirajuća svojstva. U cvjetovima ima eteričnog ulja, sluzi, holina, samunigrina, smole i saponina, organskih kiselina: jabučne, vinske i valerijanske.

Sumpor se na tržištu nalazi u mnogim ljekovitim kremama i sapunima, no ne postoje nikakvi vitaminski pripravci koji bi sadržavali samo sumpor. Može ga se naći zajedno s aminokiselinama koje ga prirodno sadrže, a to su cistein, metionin i cistin.


Sadržaj u hrani:

Nalazi se u: mesu, ribi, peradi, mliječnim proizvodima, jajima, grahu, grašku…

Nije zabilježen ni manjak, a ni višak sumpora kod ljudi.

Najbogatiji izvori sumpora su moska alga, ječmene i pšenične klice, soja i sojino brašno, morski rak, jetra, meso, riba, te tvrdi sirevi. Voće sadrži malo sumpora. Jedino sjemenke poput kikirikija, lješnjaka, oraha i badema sadrže znatne količine i ubrajaju se u bogate izvore ovog elementa. Od povrća bogati izvori su soja, leća i cvjetača. Ostalo povrće ne sadrži puno sumpora.

Češnjak - Najstariji i ujedno lako dostupan borac protiv upala i viroza. Ljut i peckav okus češnjaka (Alium sativum) potječe od alil sulfida u osnovi kojih je makroelement sumpor. Upravo taj aromatični peckavi okus po čemu je češnjak prepoznatljiv zaslužan je za blagotvorni učinak na organizam, popravlja prokrvljenost, ubrzava metabolizam, detoksicira te ima povoljan učinak na imunološki sustav. Češnjak povoljno djeluje na bolesti krvožilnog sustava: sprečava ovapnjenje krvnih žila (snizuje ukupni i LDL kolesterol), pomaže u snižavanju krvnog tlaka, sprečava nakupljanje krvnih pločica i stvaranje ugrušaka te poboljšava izmokrivanje (djeluje kao diuretik). Sadrži i supstancije slične prirodnom inzulinu koje pomažu regulaciju povišenog šećera u krvi. Iz češnjaka je izoliran spoj alicin koji djeluje kao prirodni antibiotik. Poznat je povoljan učinak češnjaka kod upala uzrokovanih ne samo bakterijama nego i virusima, gljivicama i parazitima. Za one kojima ljut i peckav okus smeta i koji su radno aktivni postoje uljne kapsule s češnjakom koje se resorbiraju tek u želucu pa nema bojazni od širenje karakterističnog mirisa.U NAMIRNICAMA

Izvori:

Morska alga, ječmena klica, soja, pšenična klica, morski rak, jetra (pileća), jetra (teleća), piletina, pastrva, sir (tvrdi), jetra (svinjska), janjetina, kikiriki, govedina, kakao prah, zobeno brašno, zobene pahuljice, teletina, svinjetina, riba, morska, leća, lješnjak, jaja, jastog, orah, bademi, cvjetača, raženo brašno, kukuruzno brašno (integralno), riža (integralna), kruh (integralni), mlijeko (svježe)

Deficit:

Kako većina ljudi unosi dovoljne količine sumpora kroz prehranu, pa ze zato nedostatak sumpora jako rijetko javlja. Simptomi nedostatka sumpora su problemi s kožom, bolovi u mišićima, živčani poremećaji, problemi s cirkulacijom, artritis, oštećenja uslijed djelovanja slobodnih radikala, stres, infekcije, zatvor i bore.

Ako se sumpor ne koristi kao gnojivo, deficit sumpora u tlu će se vjerojatno povećati. Trave za silažu su vrlo osjetljive na nedostatak sumpora. Uljana repica je također osjetljiva na nedostatak sumpora, i dodatkom sumpora, ako je bio nedostatak može se drastično utjecati na prinos.

Sumpor u ishrani bilja i ljudi:

Iako sumpor nije prvi hranjivi element na koji ćete pomisliti pri uzgoju bilja ili u svojoj prehrani, njegova uloga i važnost za razvoj zdravih biljaka i blagotvorni utjecaj na zdravlje čovjeka je poznato već više od dva stoljeća. Sumpor kao sastavni dio proteina je element koji je nužan za život i zdravlje ljudi, životinja i biljaka.

Toksičnost:

Do sada nisu zabilježeni slučajevi otrovanja vitaminskim pripravcima sumpora ili sumpora iz hrane. Lokalna primjena pripravaka sumpora u obliku krema na koži u osjetljivih na sumpor može izazvati iritaciju kož i dermatitis.

Interakcije s lijekovima i mineralima:

Arsen se vrlo spremno veže za sumporni dio aminokiselina i od tuda njegova toksičnost za tijelo.


molimo pročitati izjavu