TRANSLATOR


KRISTALI


Formula: Al2Be3(Si6O18), silikat

Boja: svijetlo plava do plavo zelena, staklenog sjaja

Horoskop: Vaga, Škorpion, Vodenjak, Ribe ali bi ga Lavovi trebali izbjegavati.

Osnovna čakra: grlena

Čuva arterije, jača samosvijest, u braku produbljuje ljubav i vjernost.

Boja: zelenkastoplava.

Zelenkastoplavom bojom potiće osjećaj vjernosti i postojanosti, pobudjuje na duboka razmišljanja.

Simbolizira nadu, zdravlje, mladenačku vitalnost, vrednoču i radinost.

Grčki i rimski moreplovci vjerovali su da akvamarin donosi sreću na moru i sprijećava morsku bolest. Moreplovci su ga nosili, jer su vjerovali da ih štiti protiv utapanja i nesreća koja se mogu javljati na njihovim putovanjima morem.

Akvamarin je takva vrsta kamena, kojemu ne treba naređivati, već ga treba slušati i osjećati njegove vibracije.

Energetsko polje, odnosno cijeli organizam puni se tako što se nosi na ogrlici oko vrata.

(lat: aqua marina, morska voda) je transparentni dragi kamen, koji je jedan od varijeteta berila.

Ima plavu ili tirkiznu boju i liči na boju mora.

Akvamarin je prelijepi kristal s glavnim nalazištima u Brazilu, Madagaskaru, SAD-u, Rusiji, Pakistanu, Zimbabve-u, Tanzaniji, JAR, Mozambiku, Nigeriji, Keniji, Namibiji i Sri Lanci.

Po tumačenju srednjovjekih astrologa imao je sposobnost umirit olujno more. Od 14. stoljeća poznat je kao odličan materijal za brušenje leća.

Akvamarin je beril sa heksagonalnom kristalnom strukturom i hemijskom formulom Be3Al2Si6O18, tj. berilijum alumijium silikatni mineral.

Ima specifičnu težinu 2,68 do 2,74, a tvrdoću 7,5 do 8 po Mosovoj skali. Indeks prelamanja je 1,57 do 1,58.

Nalazi se na većini lokaliteta, gdje se nalazi i obični beril, a najkvalitetniji dolaze iz Rusije.

Sličan je smaragdu. Što je plava boja tamnija akvamarin se smatra vrijednijim. Najveći akvamarin je nađen 1910. u Marambaji u Minas Žeraisu u Brazilu. Težio je 110 kilograma, a bio je 48,5 -{cm}- dugačak i 42 -{cm}- u dijametru.

Akvamarin je poznat kao kamen hrabrosti i odvažnosti.

Potiče brze intelektualne reakcije.

Daje mir, umirujuću komunikaciju i štiti auru.

Štiti mornare i putnike na vodi.

Povezan je s grlenom ćakrom i koristan je kod dišnih puteva, astme, bronhitisa.

Duhovno značenje: akvamarin je kamen mistika i traženja čistote srca, hrabrosti i odvažnosti. Zbog svojih boja donosi nam radost, svijetlo i nadu. Po starim vjerovanjima akvamarin je kamen vizionara, lječitelja, zaštitnik je mornara i putnika na moru.

Nositelj ovog kamena zadržava mladost, partnersku vjeronst i blaženost ljubavi i sreće. Umiruje i ublažava agresivnost, daje ravnotežu te štiti auru. Akvamarin je kamen meditacije i našim duhovnim vodičom.

Psihološki, akvamarin ima moć da probudi toleranciju drugih, pruža podršku svakome, a naročito onim osobama kojima je teško biti odgovoran, stvara osobnost koja je korektna, uporna i dinamična. Svojim djelovanjem dovodi vas do cilja nedovršenog posla, oslobađa blokiranu komunikaciju i poboljšava sposobnost izražavanja.

Ljekovita svojstva: akvamarin kristal u čakri grla pročišćava blokade stvorene nečistim mislima i izrazima, pročišćava glas, pojašnjava riječitost, pomaže kao prevencija kod liječenja bolesti dišnih puteva, sluznice, pluća, ublažava kašalj, asmu, napetost u šiji, čuva od ovapnenja aterija i senilnosti. Koristan je za grlobolju, natečene žlijezde i probleme s tiroidnom žlijezdom, regulira hormon rasta. Kao tonik, ojačava sve organe koji služe za čišćenje organizma, pomaže očima, zubima, želucu, koristi ga se za liječenje kratkovidnosti i dalekovidnosti, stišava pretjerane reakcije imunološkog sustava i autoimune bolesti.

Smanjuje depresiju i jača samosvijest. Komadić akvamarina položen na grlo ublažava bolesti čeljusti, desni i zubiju.

Mineral Akvamarin pojačava vid kad na treće oko položimo veći komad kristala a manje komadiće na očne kapke. Kod želučanih i problema s jetrom akvamarin se polaže za čakru pleksusa solarisa ili pupčanu čakru. Uz to ujutro prije jela popijte nekoliko gutljaja akvamarinovog eleksira. Eliksir možemo koristiti za kožne alergije i infekcije.

Duhovno - Njegova umirujuća energija smanjuje stres, pa je dobar za meditaciju. Izoštrava intuiciju. Ovaj kristal je koristan da se postigne bolja komunikacija u razumijevanju skrivenih emotivnih stanja, stišava strahove i pojačava senzibilitet. Pošto smiruje um, pridonosi tome da otklanja nevažne misli, filtrira informacije koje stižu do mozga i bistri percepciju, raščišćava konfuziju i izoštrava intelekt.

Psihički - Pogoduje osetljivim ljudima. S njim ćete biti tolerantni i prevladaćete različite predrasude. Preporučuje se i ljudima koji na poslu imaju veliku odgovornost.

Zanimljivosti: Prema grčkoj mitologiji kralj mora Neptun darovao ga je kao poklon sirenama. U Akvamarinu je "zarobljena" ljepota mora. Svakom tko ga posjeduje donosi ljubav.

Mitologija: Za akvamarin kažu da je zarobio ljepotu mora. Prema legendi, akvamarin potječe iz kovčega s blagom sirena, a nekada davno je jedna ljupka sirena doplovila iz morskih dubina i kao poklon ljudima na obali ostavila pun kovčežić akvamarina. Postoji vjerovanje da je akvamarin bio jedan od kamena na čuvenom Aronovom plastronu, a u drevnom Egiptu je sahranjivan zajedno sa svojim vlasnicima, jer se vjerovalo da pomaže u putovanju sa ovog na onaj svijet. Katolička crkva ga je svrstala među sveto kamenje. Ukrašava kraljevske i papinske krune.

Fizički - Koristan je kod problema dišnih puteva, astme, umiruje upaljeno grlo. Harmonizira rad štitne žlijezde i hipofize.

Napomena - Akvamarin nije farmaceutski lijek.

Akavmarin čišćenje: akvamarin na suncu gubi boju zato ga punite preko dana bez djelovanja sunčevih zraka zajedno sa gorskim kristalom.

Sunce i mjesec pročišćava i aktivira energiju.

Akavamarin punjenje: akvamarin se puni na suncu bez dodira sunčevih zraka ili s gorskim kristalom

KLOR -simbol Cl


KLOR


Klor nosi u periodnom sustavu elemenata simbol Cl

D: Chlor

FR: Chlore

ENG: Chlorine

TAL: Cloro

ESP: Cloro

Kemijski element Klor nosi u periodnom sustavu elemenata simbol Cl, atomski (redni) broj mu je 17, a atomska masa mu iznosi 35,453(2). Hrvatski naziv za klor je solik, a skovao ga je Bogoslav Šulek.


Svojstva i osobine:

Klor je najrasprostranjeniji halogeni element u prirodi. Kao ni ostalih halogenih elemenata, u prirodi ga nema u elementarnom stanju zbog velike kemijske reaktivnosti. Najčešće se nalazi u kloridima (NaCl, KCl i MgCl2), kojih ima u morskoj vodi, isušenim slanim jezerima i podzemnim nalazištima. Maseni udio kloridnih iona u moru je oko 1.94%, a u zemljinoj kori oko 0,013% (oko 130 ppm).

Najvažniji minerali klora su halit (NaCl), silvin (KCl) i karnalit (KCl x MgCl2 * 6H2O).

Elementarni klor je plin zelenkastožute boje, gustoće 2,5 puta veće od zraka (2,9 x 10-3 g/cm3 pri 25°C), što će reći da je dva i pol puta teži od zraka. Pritiskom i hlađenjem lako se pretvara u žutu tekućinu normalnog vrelišta.

Ima oštar, bockajući miris i vrlo je otrovan. Pri vrlo niskim koncentracijama i pri kraćem djelovanju samo nadražuje sluznicu dišnih organa, a ako je volumni udio u zraku samo 1%, već nekoliko udisaja može biti smrtonosno, zbog čega se i koristio kao bojni otrov u I. svj. ratu (1915.g.).

Jaki je nadražljivac, već i te male količine nadražuju oči i kožu, te reagira s vlagom sluznice nosa, grla i gornjih dišnih puteva, uzrokuje bronhitis i nakupljanje vode u plućima, dodir sa tekućim klorom uzrokuju ozebline i slijepoću.

Nastali nascentni kisik djeluje razorno na tkivo sluznice, a nadražuje je i klorovodična kiselina.

Klor na tržište dolazi u čeličnim bocama ili spremnicima pod tlakom. Klorirana voda za piće sadrži svega 0,1 mg klora po litri vode. U bazenima se osjeća miris klora iako voda u bazenu sadrži svega 0,3mg klora po litri vode.

Klorid je prirodna sol minerala klora. U organizmu, on se veže s natrijem i kalijem. Održava normalan raspored i pH svih tjelesnih tekućina. Poznato je i da povoljno djeluje na rad mišića i zdravlje živaca. Također, pridonosi pravilnoj probavi jer je osnovni sastojak kloridne kiseline (jedan od želučanih sokova koji pomaže probavu hrane), te uklanjanju otpadnih tvari.KLORIRANJE VODE


Dobivanje klora:

Industrijska proizvodnja klora, kao i njegovo laboratorijsko dobivanje, osniva se na oksidaciji kloridnih (Cl-) iona elektrokemijskim ili kemijskim putem.

-2Cl- --> Cl2 + 2e-

U industriji se proizvodi elektrolizom taljevine ili koncentrirane vodene otopine natrijeva klorida. Posebno je važna elektroliza vodene otopine jer se time dobivaju dvije vrlo važne sirovine za kemijsku industriju: klor i natrijeva klužina.

Laboratorijski se klor obično dobiva reakcijom klorovodične kiseline s oksidacijskim sredstvima čiji je redukcijski elektrodni potencijal pozitivniji od klora, kao što su primjerice kalijev permanganat (KMnO4) i manganov dioksid (MnO2).

Reakcijom kalijevog permanganata (KMnO4) i koncentrirane klorovodične (solne) kiseline (HCl) razvija se klor:

2 KMnO4 + 16 HCl(konc.) --> 5 Cl2 + 2 MnCl2 + 2 KCl + 8 H2O

Klor uveden u vodu se otapa, a djelomice s njom reagira i pritom se disproporcionira:

Cl2 + H20 <--> HCl + HClO

Nastala hipoklorasta kiselina je slaba i nestabilna, pa se razlaže uz otpuštanje atomskog ili nascentnog kisika.

HClO --> HCl + O

Klor koji nije kemijski reagirao ostaje otopljen u vodi. Tu otopinu nazivamo klorna voda.

Iako danas postoje suvremenije metode sterilizacije vode, klor se ipak ne isključuje potpuno, jer njegove vrlo male količine čine vodu trajnijom.

Umjesto klora za dezinfekciju se može rabiti natrijev hipoklorit (NaOCl).

Smjesu vodika i klora u volumnom omjesu 1:1 nazivamo klorni praskavac.


Povijest:

Carl William Scheele je 1774. prvi dobio klor reakcijom klorovodične kiseline (HCl) i manganovog dioksida (MnO2).

Godine 1870. britanski kemičar Humphry Davy dokazao je njegovu elementarnu prirodu i dao mu naziv klor, prema grčkom "kloros", što znači "blijedozelen".KLORMETAR


Uporaba klora:

Osim velike i raznovrsne primjene klora u kemijskoj industriji, koristi se za dezinfekciju vode za piće i bazenske vode.

Razlog baktericidnom djelovanju je u tome što se pri nastajanju klorne vode oslobađa nascentni kisik.

Osim za dezinfekciju, služi i za izbjeljivanje pamučnih, lanenih i drugih tkanina biljnog porijekla.


IZBJELJIVAĆ

NUSPOJAVE:

U svom elementarnom stanju kao plin klor je otrovan i nagrizajuća tvar, koja djeluje preko zraka i propisi o njegovom nadzoru su kod nas izrazito strogi. Iako se koristi u više od 300 klornih stanica za dezinfekciju vode možemo biti prilično zadovoljni s mjerama zaštite i obuzdavanju mogućih nesreća.

Što se tiče klora u vodi za piće on se tamo nalazi u izrazito malim koncentracijama, čak možda u nekim slučajevima preniskima. Naime klora bi se u vodi za piće moralo naći kod najudaljenijeg korisnika, jer samo njegovo prisustvo garantira sprječavanje hidričnih epidemija. U našoj

Dalmaciji je još prije 50 godina bilo izrazito mnogo smrtonosnih hidričnih epidemija od kojih su najčešće umirala mala djeca. Nije bilo vodovoda i onda se vodu donosilo sa svih mogućih mjesta prečesto bakterioloških onečišćenih. To je više nego dovoljan razlog za dezinfekciju vode za piće.

Klor kao oksidans izrazito brzo reagira sa svakim organskim materijalom i zato se koristi za dezinfekciju, jer će ubiti bakteriju ili virusa sastavljenog od organskog materijala. U želucu se on isti čas razgradi s hranom, probavnim sokovima, itd.

Štetu ne može napraviti budući su njegove koncentracije izrazito niske i prikladne samo za dezinfekciju čiste vode s tragovima bakterija. Čak se ni mutnu vodu ne klorira, jer je to besmisleno budući se sav klor potroši u času na organske materijale iz suspendirane zemlje. Zato se u slučaju mutne vode ona naprosto proglasi zdravstveno neispravnom bez tretiranja s klorom, a preporučuje se građanima vodu prokuhati radi uništavanja bakterija.KLORIRANJE BAZENA

OPREZ !!!

Nedavna studija je izloženost kloru povezala s alergijama na hranu i okolinu. Ova kemikalija, koja se koristi za dezinfekciju vode je također prisutna u uobičajenim pesticidima i kućanskim predmetima, kod nekih osoba može oslabiti toleranciju na hranu. Klor, koji je uveden u opskrbu vodom u reakciji s drugim elementima koji se prirodno pojavljuju u vodi formira otrov naziva trihalometan (THM) koji na kraju pronađe put do naših tijela. THM je povezan sa širokim rasponom ljudskih zdravstvenih tegoba koje variraju od astme i ekcema do raka mjehura i bolesti srca, oštećenja jetre i bubrega, poremećaja rada živčanog sustava, oslabljenja imunološkog sustava i raznih vrsta raka. Uz to, nekoliko studija umjerenu do učestalu potrošnju vode iz slavine povezuju s povećanjem stope pobačaja i defektnih rođenja.

Studije također procjenjuju da je oko 4% djece alergično na hranu, a sve je veći i broj crijevnih alergija koje su povezane s uobičajenom hranom kao što su kravlje mlijeko, pšenica, soja, jaja, celer, kivi itd. Prema istraživanjima, hrana temeljena na izloženosti kloru može, u stvari, igrati veću ulogu pri uzrokovanju alergija na hranu nego što je to slučaj s kloriranom vodom. Mnogi su gradovi, kao što su primjerice Las Vegas u Nevadi i Santa Clara u Kaliforniji počeli svoju vodu tretirati procesom nazvanim ozonizacija. Skuplji je, ali su nuspojave minimalne. Ozonizacija je proces kojim se u vodu dodaje ozon koji ubija bakterije i ostale organizme, ali i zbog kontrole boje, mirisa i okusa.

Daljnja izloženost kloru se može smanjiti kupnjom organskih proizvoda koji ne sadrže pesticide i odabirom bazena za plivanje koji su tretirani prirodnom soli umjesto klorom.

Znate li što se događa kada stavite klor u akvarij u kojem se nalazi riba? Sve ribe umiru. Zbog toga se u akvariju koristi deklorinator. Zbog čega onda mi pijemo i održavamo higijenu vodom koja sadrži kemikaliju koja će unutar nekoliko sati ubiti neki organizam?

Alergija na hranu može poprimiti oblik iznenadne po život opasne reakcije poznate pod nazivom anafilaksija, kao i ekcem ili osip.


molimo pročitati izjavu