TRANSLATOR
KRISTALI


IZGLED - Dugi, špicasti kristali, upadljivi, mliječni ili nabrani, često u grozdovima, svih veličina

BOJA - Proziran

UČESTALOST - Većina kvarcovih varijeteta je lako dostupna

IZVOR - Širom svijeta

Horoskop: Rak, Ovan, Lav, Jarac

Osnovne čakre: sve čakre

Formula : SiO2, kremen
OSOBINE - Gorski kristal (kvarc) od svega na ovoj planeti najviše pojačava energiju i iscjeljenje, zbog svoje jedinstvene spiralne kristalne forme. On apsorbira, pohranjuje, otpušta i regulira energiju i odlično uklanja blokade. Njegov puni energijski spektar aktivira sve razine svijesti. Univerzalan iscjeljitelj i pojačivač. Poravnava našu svijest sa snagama Univerzuma, pomažući svakome od nas da pronađe svoje vlastito unutrašnje svjetlo, koje nas povezuje sa Univerzalnim svjetlom.

Negativnu energiju pretvara u pozitivnu. On je ogledalo naše duše i njen transcendentalni vodič. Probuđuje u našoj duši Božansko svijetlo, spaja je s Univerzumom. Štiti i čuva našu auru, otklanja blokade i disharmoniju duše, prosvjetljuje naše osjećaje, mišljenja i puni nas novom životnom energijom.
Pomaže fokusirati i pojačati ideje i namjere. Uravnotežuje emocije. Raspršuje negativnosti u osobnom energijskom polju (auri) i u prostoru. Prima, aktivira, pohranjuje, prenosi, transformira i pojačava energiju, uključujući misli i informacije. Također, olakšava slanje i primanje informacija, pomaže komunikaciju sa Zemljom.

Kada su akupunkturne igle presvučene kvarcom, efekt se pojačava za deset posto. Kako je pokazano Kirilianovom kamerom, držanje kvarca u rukama udvostručava vaše biomagnetno polje. Generira elektromagnetizam i raspršuje statički elektricitet. Ovaj kristal radi na nivou vibracije prilagođene posebnim energetskim zahtjevima osobe kojoj je potrebno liječenje ili koja započinje duhovno djelovanje.

Dovodi energiju do najsavršenijeg mogućeg stanja, vraćajući se unatrag do vremena prije nastanka bolesti. Pročišćava i jača organe i duboko pročišćava dušu, povezujući fizičku dimenziju s umom.

Na duhovnom nivou, ovaj kristal podiže energiju do najvišeg mogućeg nivoa. Pošto sadrži sve moguće boje, prozirni kvarc djeluje na svim nivoima postojanja. Pohranjujući informacije kao prirodno računalo, ovi kristali predstavljaju duhovnu knjižnicu koja čeka da netko ude u nju.

Pojačava natčulne sposobnosti i povezuje vas s vašom duhovnom svrhom. Kvarc je najefikasniji prijemnik za programiranje. Čisti kvarc može se programirati za mnoge svrhe.
Izvrstan za meditaciju, telepatiju, spoznaju uvida. Pojačava imunitet, snagu, imaginaciju, snove. Stimulira funkcije mozga, potiče djelovanje u ALFA-valovima. Može se koristiti s mnogim drugim kristalima, jer dozira njihove energije. Na mentalnom nivou, potpomaže koncentraciju i otključava pamćenje. Kvarc je odličan za štednju energije. Prikačen na dovod goriva u automobilu, šiljak kvarca smanjuje potrošnju goriva. Kvarcovi šiljci imaju različito fasetirane oblike u ovisnosti od toga koliko brzo su se formirali.

LIJEČENJE - Kvarc je vrhunski iscjelitelj i može se koristiti za bilo koje stanje. Stimulira imuni sustav i dovodi tijelo u ravnotežu. Odlično djeluje na opekotine. Aktivira i balansira rad epifize i hipofize. Čisti krvne žile, stabilizira krvni tlak, pomaže radu srca i mozga. Podržava sve čakre, a naročito solarni pleksus, srčanu i šestu čakru. Kristal ima svojstvo da kao magent vuče vašu ruku prema bolesnim mjestima na tijelu. Ako pri ruci nemamo neki drugi kamen onda je gorski kristal univerzalni kamen za sve probleme. Položimo ga na sva oslabljena mjesta i djeluje na sve čakre.

Za prevenciju najbolje ga je nostit kao ogrlicu, privjesak ili koristit njegov eliksir. Gorski kristal trebao bi biti u svakom domu, gdje pročišćava energiju, poboljšava međuljudske odnose unutar obitelji. U kombinaciji s rozenkvarcom to je najdjelotvorniji prirodni filter protiv zračenja negativnog statičkog elektriciteta tj. za zaštitu od zračenja kompjutera, televizije i ostalih električnih aparata. Djelotvoran je i kao zaštita od podzemnih zračenja. Osim toga izjednačava i neutralizira patogene zone....
POLOŽAJ - Staviti gdje odgovara.

Gorski kristal čišćenje: gorski kristal čisti se temeljito nekoliko minuta pod mlazom tekuće vode ili preko noći u posudi s vodom. Nekad se preporučuje gorski kristal stavit uz hematit kako bi se ispraznio ili očistio.

Gorski kristal punjenje: gorski kristal puni se direktno i neograničeno na suncu. Ukoliko imate kuglu onda obratite pozornost na postolje da nebi izgorilo jer gorski kristal djeluje kao leća. I ne zaboravite da gorski kristal čisti i puni svo ostalo kamenje !!!!

NATRIJ -simbol Na


NATRIJ SIROVINA


Sodik je stari hrvatski naziv za natrij

Natrium, Sodium, Sodium, Natrij, Sodio, Sodió, Sodio

Kemijski element Natrij nosi u periodnom sustavu elemenata simbol Na, atomski (redni) broj mu je 11, a atomska masa mu iznosi 22,98976928(2). Sodik je stari hrvatski naziv za natrij.


Svojstva i rasprostranjenost:

Nataij je najčešći i najpoznatiji među alkalijskim metalima. Pripada prvoj skupini elemenata PSE (alkalijski metali). Naziv alkalijski potječe od arapske riječi "al quili", što znači biljni pepeo, budući da pepeo sadrži mnogo natrijeva i kalijeva karbonata. Naziv natrij je dobio po arapskoj riječi natron, što znači sredstvo za pranje.

Najrasprostranjeniji je element u prirodi, pa je vrlo teško naći uzorak neke tvari u kojem se, bar u tragovima ne nalazi poneki spoj natrija. Elektronska mu je konfiguracija 1s2 2s2 2p6 3s1.

U svjetskim je oceanima oko 14 000 000 000 000 000 tona tog elementa - more je otopina uglavnom natrijevog klorida (kuhinjske soli). Otkrio ga je Sir Humphry Davy.

Elementarni natrij izgledom ne podsjeća na metale poznate iz svakidašnjeg života, kao što su: željezo, bakar, zlato, olovo i drugi. Litij, natrij i kalij se čuvaju u petroleju.

NATRIJ, kemijski element iz grupe alkalijskih metala. Vrlo mekan, srebrnobijeli metal modrikasta sjaja poput olova, tali se kod 98°C; na vlažnom zraku se brzo prevlači slojem hidroksida zbog čega ga se čuva pod petrolejem ili parafinskim uljem. Komadić natrija bačen u vodu burno reagira stvarajući natrij-hidroksid i oslobađajući vodik.RUDNIK


Dobivanje:

Danas se natrij uglavnom dobiva elektrolizom taljevine/otopine/ natrijeva klorida (NaCl) sa živinom katodom zbog prenapona vodika na živi. U talini se nalaze Na+ i Cl– ioni. Pritom nastane amalgam natrija i žive. Iz njega se natrij odvaja destilacijom. (tv(Hg) = 257°C; tv(Na) = 883°C).

Elektroliza se provodi u Downsovom uređaju za elektrolizu. Budući da je talište natrijeva klorida visoko (801°C, dodaje se kalcijev klorid (w = 60%), čim se talište snizuje ZA (ne: na!) oko 60°C. Na taj se način uštedi mnogo energije. Na katodi se reducira natrij (Na+ + e– › Na), a na anodi se oksidira klor (2Cl– › Cl2 + 2e–). Cijela jednadžba reakcije glasi: 2 Na+ + 2 Cl– › 2 Na(s) + Cl2(g).

Downsova se ćelija sastoji od kotla načinjenog od vatrostalnih opeka (i nekih keramičkih dijelova), u koji s donje strane ulazi grafitna anoda. Katoda u obliku željeznog valjka prstenasto okružuje anodu, koja je odozgo pokrivena zvonom od željeznog lima kroz koji se odvodi nastali plinoviti klor. Anodni i katodni prostor odvojeni su dijafragmom. Dobiveni tekući natrij odvodi se u poseban spremnik.


Natrijev klorid (NaCl, kuhinjska sol):

U prirodi je dosta rasprostranjen, a najvažniji izvor je morska voda u kojoj je maseni udio NaCl-a oko 2,8 %. U zemljinoj kori nalazi se u naslagama kao kamena sol ili halit. Industrijski, NaCl se dobiva isparavanjem morske vode u plitkim bazenima ili u rudnicima kamene soli. Dobro se otapa u vodi, a apsolutna vrijednost entalpije otapanja mu je jako mala.

Natrij održava raspodjelu tekućina i pH ravnotežu. U kombinaciji s kalijem pomaže pri upravljanju stezanja mišića i radom živaca. Uz kalij većinom održava osmotsku ravnotežu u tijelu. Volumen odjeljka izvanstanične tekućine direktno ovisi o ukupnoj koncentraciji natrija u tijelu.

Koncentracija natrija u plazmi identična je onoj iz intersticijske tekućine.

Referentne vrijednosti;

Muškarci i žene:137 - 146 mmol/L

Povišeno:

Povećana koncentracija natrija u serumu prati sljedeća patološka stanja: hiperfunkcija nadbubrežne žlijezde (Cushingov sindrom), pretjerani gubitak tekućine pri čemu se prije svega gubi voda pa dolazi do hemokoncentracije, nekontrolirana terapija hipertonom otopinom NaCl, nakon terapije inzulinom u dijabetičkoj komi zbog naglog smanjenja koncentracije glukoze u krvi te u nekim ozljedama mozga.

Sniženo:

Smanjenje koncentracije natrija u serumu mogu uzrokovati razne bolesti, kao npr. različiti gastrointestinalni poremećaji, zatim jaka diureza koja se javlja kod dijabetesa insipidusa ili dijabetesa melitusa, zatim hipofunkcija nadbubrežne žlijezde, različite bubrežne bolesti, stanja praćena jakim znojenjem, infektivne bolesti (pneumonija).

Nalazi se u: kuhinjskoj soli, prerađenoj hrani, bezalkoholnim pićima, školjkama, začinima, grickalicama, te laksativima. Natrij se nalazi u kuhinjskoj soli, heringama, lososu, prerađenoj krani, kao što su mesni proizvodi. Natrij bez hlorida se nalazi u povrću, voću i integralnim žitaricama, te u bazičnim mineralnim vodama.

Dnevna potreba natrija je 2-3 g, što odgovara količini od 5-8 g kuhinjske soli dnevno. Dnevna količina od 10g kuhinjske soli, odnosno 4g natrija se ne bi smjela prekoračiti.SOL


Osobine:

Održavanje unosa natrija u razumnim granicama je vrlo bitno za dugoročno očuvanje zuba. Manjak natrija može sniziti visoki krvni tlak, uzrokovati mučninu, dehidraciju, mišićne grčeve… Natrij je jedan od glavnih elektrolita u organizmu. Hidratantnost organizma zavisi od natrija, jer je on zadužen za unošenje vode u ćelije i time reguliše razinu izvanćelijske tekućine u tijelu. Njegov "suparnik" je kalij, koji pumpa vodu i tekućinu iz ćelija. To je princip takozvane "natrijum- kalijeve pumpe" kojom se reguliše proces razmjene supstanci između ćelije i njene okoline.

Natrij je u organizmu važan za održavanje raspodjele tekućina i pH ravnotežu u tijelu, kiselo-bazičnu ravnotežu u organizmu, volumen krvi, za prenošenje elektrohemijskih signala u nervnom sistemu, te za upravljanje stezanja mišića.

Natrij omogućava ulazak glukoze i ostalih hranjivih supstanci u stanice, te rad srčanog mišića. Natrij je uključen i u apsorpciju mnogih hranjivih tvari iz crijeva pomoću natrijum - kalijeve pumpe.

Natrij sam nije štetan za zdravlje, nego natrij hlorid, kuhinjska sol i to samo ukoliko se previše unosi u tijelo. Kuhinjska sol u prevelikoj količini može dovesti do povećanja krvnog tlaka. Hrana koja u sebi sadrži previše soli veže vodu, to povećava volumen krvi i time dolazi do povećanja tlaka. Već 8-10 g soli veže litru vode. Prevelika količina natrijum hlorida može čak dovest i do smrti.


OPREZ SA UNOSOM SOLI !

Druga jedinjenja sa natrijom, kao što su natrij hidrogenkarbonat djeluju tako da smanjuju pritisak i dovode do povećanog izmokravanja. Zbog toga mnogi kardiolozi i urolozi preporučuju pijenje bazičnih voda koje u sebi imaju natrij hidrogenkarbonat.

Manjak natrija je jako rijedak, može se desiti ukoliko dođe do prenaglog gubitka kroz jako znojenje, proljev ili povraćanje. U tom slučaju se daju pića sa natrijom.

Simptomi manjka su nizak krvni pritisak, grčevi u mišićima, problemi sa krvotokom i lupanje srca.

U slučaju kolapsa prouzrokovanim prevelikom vrućinom, pored unošenja dovoljne količine vode, mogu se dati i tablete sa natrij hloridom.

Kod malih beba i male djece su preveliki gubitci opasni i moraju se brzo nadoknaditi.

Rezervoari natrija se mogu isprazniti uzimanjem većih količina kalija. Istovremeno velike doze natrija dovode do smanjivanja količina kalijuma.NASLAGE

OPREZ !!!

Iako natrij nije otrovan, njime valja pozorno rukovati jer izjeda kožu stvarajući opekline i duboke rane. Zato se pri radu s natrijem rabe zaštitne naočale i gumene rukavice. Ako ipak dođe u dodir s kožom, kožu valja dobro isprati alkoholom, zatim vodom i na kraju razrijeđenom octenom kiselinom!

Sve pokuse s njim, valja izvoditi u digestoru!

Posuda u kojoj natrij reagira s vodom mora biti okrugla da se natrij ne bi zaustavio u kutu posude, pri čemu se staklo može jako ugrijati i puknuti, ili natrij iskočiti.

Požar izazvan natrijem gasi se pijeskom, suhom kuhinjskom soli ili željeznom piljevinom. Požar se ni u kojem slučaju ne gasi vodom niti aparatima za gašenje požara s ugljikovim(IV) oksidom ili tetraklorugljikom jer natrij reagira s navedenim tvarima.


molimo pročitati izjavu