TRANSLATOR
KRISTALI


Aventurin je koristan u svim područjima kreativnosti, mašte kao i za mentalnu jasnoću. Vjeruje se da povećava blagostanje i donosi uspjeh u karijeri, pomaže vidjeti alternativu u svim situacijama. Daje mir, ravnotežu, unutarnju snagu i povećava radost. Donosi sreću, posebno u igrama na sreću. Koristan je za krv, cirkulaciju, glavobolje, poremećeni san. Štiti srčanu čakru od vanjskih prodora energije. Jača kosu i spriječava ispadanje, aktivira istraživački duh i sposobnosti vođenja.


Formula: SiO2, kremen

Boja: zelena od svijetle do tamne boje

Horoskop: Rak, Vodenjak

Osnovna čakra: srčana

Simbol: povezanosti s prirodom


Vrsta je kvarca odnosno kalcedona. Obično je zelene boje, no postoje i narančasti, smeđi, žuti, plavi i sivi. Pročišćava misli, utječe na objektivnost, ublažava loše snove, pozitivno djeluje na žučne kamence, oči, grlo. Povezan je s petom čakrom. Kalcedon uravnotežava energiju na fizičkom, mentalnom, emocionalnom i duhovnom stupnju. Potiče dobrotu; ublažava ljutnju, neprijateljstvo i melankoliju. Pomaže apsorpciju minerala, daje porast mentalne stabilnosti i smanjuje simptome senilnosti.


Nemojte nikada kupiti listić za loto ili odigrati lutriju bez aventurina u vašem lijevom đepu. Ako ga imate sa sobom, kaže se da je Dama Sreća tada u vašem lijevom đepu. Ovaj kamen je poznat kao kockarski kamen jer donosi sreću. Zeleni aventurin se često stavljao u vrećice kako bi se prizvala sreća ili novac. Ovo je kamen dobrih prilika. Poznat je kao kamen korisnih šansi i iznenadne sreće.


Kaže se da povećava percepciju i kreativni uvid u stvari. Ovo je kamen koji pripada čakri srca.

Zeleni aventurin je dobar za oči, pojačava psihičku oštrinu i mentalnu percepciju. On umiruje anksioznost, napade panike i nepravilne srčane ritmove. Aventurin zeleni je kamen plodnosti i olakšava urinarne probleme. Aventurin pomaže da se spreče nesreće nastale u brzini i prilikom nepažnje. Povećava poslovne mogućnosti. On štiti auru od psihičkih napada i iscrpljivanja koju čine emocionalni vampiri. Također pomaže djeci da se ozbiljnije posvete školskim obavezama i pisanju. Ovaj kamen pojačava vidovitost.

Plavi Aventurin je kamen zodijačkog znaka Ovna i otvara čakru trećeg oka. Ovo je izuzetno jak mentalni iscelitelj koji povećava vitalnost i pozitivni pogled na svijet. Ovaj kamen je divan asistent pri uspostavljanju i održavanju samodiscipline i u razvijanju unutrašnje snage.

Žuti Aventurin otvara čakru trećeg oka. Koristi se za balansiranje emocija i odnosa muško-ženskih energija.

Crveni Aventurin otvara čakru korjena. Podržava kreativnost i pomaže vam da vidite mogućnosti i nove šanse u svome životu.

Aveturin se koristi za liječenje kratkovidosti i jako stabilizira naše emocije. Odličan je za adolescente.

Aventurin može pomoći da se dobiju odgovori ili vidi budućnost. Primenjuje se kod akni, alergija, umiruje bijes, čisti auru, umanjuje bol, daje duhovni prosperitet, otklanja emotivnu napetost, daje emotivnu utjehu, pomaže pri liječenju emotivnog bola i energetske blokade, razvija intuiciju, pomaže kod tumora, repoduktivnih organa, također kod poremećaja opsesivnih poremećaja, kod lišajeva, protiv svraba je delotvoran, pomaže i kod bolova u zglobovima. On jača srce. Dobar je kod čišćenja kože. Daje mentalnu ravnotežu i duhovni mir. Veoma je dobro imati ovaj kamen jer povećava poslovne prilike, daje uspjeh pri poslovanju, također utječe na obilje, uspehe i prihode. Daje hrabrost, blagostanje, jača intuiciju. Ovaj kamen daje osećaj sreće. Jača bračnu ljubav. On je djelotvoran, jer poboljšava komunikaciju. Zaštita je i od energetskog vampirizma. Osoba koja ima migrenu ovaj kamen treba nositi sa sobom.

Održavanje ovog kristala je jednostavno. On se čisti se pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, dva puta mjesečno i puni na suncu par sati ili preko noći u posudi zajedno s gorskim kristalom. Čakra na koje se stavlja ovaj kristal je srčana.

To što su minerali sposobni da interaguju sa svetlošću posledica je njihove specifične građe. Oni kao sastavne dijelove svoje strukture posjeduju atome različitih vrsta. Minerali se odlikuju svojim karakterističnim kemijskim sastavom koji nam daje informaciju o zastupljenosti atoma određenih elemenata u strukturi datog minerala. Svaki od ovih atoma sa svoje strane, u tako formiranoj zajednici donosi određeni broj elektrona, koji služe kao vezivno tkivo odgovorno da održava kristal kao jedinstvenu cjelinu.

Minerali, drago i poludrago kamenje oduvijek su fascinirali čovjeka prije svega zbog svoje vizualne privlačnosti, izuzetne čistoće, igre boja ili transparentnosti. Sa stanovišta duhovnosti carstvo minerala pripada osnovnoj stepenici evolucije svijesti, i pored toga što po mnogim karakteristikama koje diktira okvir sadašnjeg nivoa razvoja znanstvenosti, ovi entiteti ne spadaju u kategoriju živih svjesnih bića, već je potonja rezervirana samo za biljno, životinjsko i ljudsko carstvo.

KRISTALI


Jaspis je kamen nježnosti i opuštanja


Zovu ga još i velikim njegovateljem


Balansira nivo minerala u tijelu


Donosi tišinu, utjehu, cjelovitost


Čisti i raspršuje negativne energije


Jaspis je kamen nježnosti i opuštanja.

Jaspis je kamen zaštine energije i donosi uspeh osobama rođenim od 20.02 do 20.03.

Osoba koja sa sobom nosi jaspis neće imati strah od zmija i munja.

On otklanja loše misli i tugu. Jaspis je dobar kamen za životne promene.

Ovaj kamen olakšava bol ženskim osobama u kritičnim danima. Drevni iscelitelji su savetovali da se jaspis nosi blizu stomaka.

Donosi tišinu, utjehu, cjelovitost, izlječenje, blage završetke.

Jaspis je kamen ratnika au davna vremena se smatrao i sjajnim donosiocem kiše.

Zovu ga još i velikim njegovateljem zbog njegove zaštitničke energije.

Jaspis se dosta koristio kao asistent pri astralnim putovanjima.

U liječenju koristan je za jetru, žučni mjehur, umiruje želudac, balansira yin/yang.

Jaspis je koristan za vaskularni i probavni sustav, kao i za spolne organe.

Balansira nivo minerala u tijelu.

Posebno je koristan kao eliksir, zato što ne stimulira tijelo pretjerano.

Čisti i raspršuje negativne energije.

Omogućava brzi oporavak, dobro djeluje na unutrašnje organe, živce, kožna oboljenja.

Boja: zelena, ili krvavo crvena,plava ili žuta, smeđa ili purpurna, bazanit (crni jaspis), Mukait (australijski jaspis), Pejzažni jaspis, Orbikularni jaspis, Kraljevski jaspis boje šljive

Izgled: Mat, išaran, često uglačan vodom ili mali kotrljan.

Onom tko ga nosi daruje energiju i neustrasivost.

Donosi radost i odklanja svaku bol.

-Zeleni- jaspis, po vjerovanju, ulijeva glumačke sposobnosti.

Posjeduje ljekovita svojstva.

Jasper je mikrokristalno, fino zrnata sorta od minerala kvarca, a to je mineralna klasa od oksida u molarnom omjeru metala: kisika = 1:2.

To je usko povezano s uvijek strukturiranim vlaknastim kalcedonom.

Jasper se isključivo koristi za nakit. Jedna od najslavnijih egipatskih rezbarija od jaspisa je nepotpuno lice kraljice Tiye od žutog jaspisa.

Često se upotrebljavao za prsten pečatnjak i žigove koji su služili kao oblik identifikacije.

U Novom zavjetu jaspis je naveden kao jedan od kamena temeljaca Novog Jeruzalema.

Nedvojbeno su drevni Egipćani, suvremenici Izraelićana, pridonijeli da većina rukotvorina od jaspisa upozna suvremeni svijet, jer su ga iznimno cijenili i čuvali kao vrijedan materijal.

-Plavi- jaspis vas povezuje sa spiritualnim svijetom. Stimulira grlenu čakru. dovodi jin i jang energiju u ravnotežu, stabilizira auru. Ovaj kamen održava energiju tijekom posta, liječi degenerativne bolesti i balansira nedostatak minerala.

-Smeđi- jaspis je povezan sa zemljom i potiče ekološku svjesnost. Rezultat toga jesu stabilnost i ravnoteža koje on donosi. Naročto je korisan za smanjenje geopatogenog i ekološkog zračenja. Olakšava duboku meditaciju. usmjeravanje i regresiju prethodne živote, otkrivajući karmičke uzroke. Ovaj kamen poboljšava noćni vid, potiče astralna putovanja i stimulira donju zemaljsku čakru. Poboljšava imuni sustav, čisti zagađenja i toksine iz tijela, stlmulira organe za čišćenje. Liječi kožu.

-Zeleni- jaspis liječi i otklanja nezdravosti. Balansira djelove vašeg života koji su postali previše važni, na štetu drugih. Ovaj kamen stimulira srčanu čakru. Zeleni jaspis liječi bolesti kože i smiruje otekline. Liječi oboljenja probavnog trakta i pročišćavajućih organa. Vrši detoksikaciju i smiruje upale. Purpurni jaspis stimulira krunsku čakru.

-Crveni- jaspis je blago stimulativan. Uzemljuje energiju i ispravlja nepravedne događaje. Crveni jaspis iznosi probleme na svjetlo, prije nego što postanu preveliki i osigurava uvid u najteže situacije. Kad se stavi pod jastuk, pomaže da se sjećate snova. Crveni jaspis stimulira zemaljske čakre, čisti i stabilizira auru. Ovo je kamen zdravlja koji jača i detoksificira vaskularni sustav, krv i jetru. Razgrađuje blokade u žučmm kanalima.

-Žuti- jaspis štiti tijekom spiritualnog rada i fizičkih putovanja. Usmjerava pozitivnu energiju, puni energijom endokrilni sustav. Žuti jaspis stimulira čakru solarnog pleksusa Otpušta toksine, poboljšava probavu i liječi želudac.

-Bazanit- (crni jaspis) je kamen koristan za otkrivanje. Nosi vas duboko u izmijenjeno stanje svijesti i donosi proročkc snove i vizije. Mukait (australijski jaspis) pruža korisnu ravnotežu između unutarnjih i vanjskih iskustava. Daje strast za novim iskustvima kao i duboku smirenost. Fleksibilni mukait potiče prilagodljivost. Ukazuje na sve mogućnosti i pomaže da odaberemo onu pravu. Mukait je kamen koji fizički stabilizira, jača imuni sustav, zacjeljuje rane i pročišćava krv.

-Pejzažni- jaspis je kamen za koji kažu da je obraćanje Majke Zemlje dvojoj djeci. Sadrži poruku iz prošlosti medu svopm slikama, za one koji je znaju pročitati. Iznosi na površinu skrivene osjećaje krivice, zavisti, mržnje i ljubavi i misli koje su uglavnom bile potisnute, btlo iz sadašnjeg ili iz prošlih života. Ovaj kamen daje osećaj proporcije i harmonije. Pejzažni jaspis donosi utjehu i razgrađujc strah. Stimulira imuni sustav i pročišćava bubrege. Orbikularni jaspis pomaže u pnhvaćanju odgovornosti i ulijeva strpljenje. Njegova kružna obilježja odgovaraju kružnom disanju, koje olakšava.

-Kraljevski- jaspis boje šljive otvara krunsku čakru i usklađuje duhovne energije s osobnom svrhom. donoseći status i moć. Ovaj kamen eliminira suprotnosti i potiče očuvanje dostojanstva pojedinca. Donosi emotivnu i mentalnu stabilnost.KADMIJ


CADMIUM


KADMIJ

Simbol: Cd

Elektronska konfiguracija: Kr 4d10 5s2

Atomski broj: 48

Talište: 321,1 °C

Otkriveno: 1817.

Atomska masa: 112,411 ± 0,008 u

Otkrili: Friedrich Stromeyer, Karl Samuel Leberecht Hermann

Internacionalni naziv: Cadmium

Oksidacijska stanja: 1, [2]

Talište / Vrelište (K): 594,1 / 1038

Elektronegativnost: 1,69 / 4,33 eV

Element je: Prijelazni element

Spada u grupu: 12 / IIb

Spada u skupinu: Cinkova sk.

Svojstva:

Kemijski element kadmij nosi u periodnom sustavu elemenata simbol Cd, atomski (redni) broj mu je 48, a atomska masa mu iznosi 112,411(8). Kadmij je srebrnobijel, mekan metal, može se rezati nožem, izvlačiti u žice i kovati u listiće. Kao prašina pri zagrijavanju burno reagira s jako oksidirajućim tvarima.

Lat. cadmium, mek, srebrnast metal, sličan i srodan cinku, koji ga redovito prati u mineralima. Gustoća mu je 8,63. Hlapljiviji je od cinka, pa se stoga nalazi u prvim frakcijama prašine koja se taloži u predlošcima pri destilaciji cinka. Dobiva se iz dima iz peći za proizvodnju olova i bakra, kao i iz ostataka pri elektrolitskoj rafinaciji cinka.

Najvažniji mineral kadmija je grinokit. Kadmij se upotrebljava kao sastojak nekih legura, kao amalgam u Westonovu standardnom članku i kao zaštitna prevlaka na željezu i čeliku. Spojevi kadmija vrlo su otrovni. Najobičnija sol kadmija je sulfat, CdSO4, dobiven otapanjem metala u sulfatnoj kiselini. Kadmij-sulfid CdS, služi kao slikarska boja (kadmijsko žutilo). Kadmij-bromid (CdBr2) i jodid (CdI2) upotrebljavaju se u fotografiji slično solima srebra. Kristali kadmij-sulfida, selenida i telurida (CdS, CdSe, CdTe) upotrebljava se u poluvodičkoj elektronici zbog dobrih fotoelektričkih svojstava.KADMIJ


Toksičnost:

Mineral koji u organizmu nema nikakvu funkciju, pa se ne smatra esencijalnim. Do Drugog svjetskog rata bio je prilično rijedak i nezanimljiv element o čijoj se toksičnosti relativno malo znalo. Tek kada se u nedostatku željeznog lima, zbog golemih potreba za limenkama, posegnulo i za limom od kadmija,otkrilo se da je taj element po otrovnosti vrlo blizu živi.

Kadmij je kumulativan otrov; kada uđe u organizam, taloži se u bubrezima i ostaje gotovo cijelog života. Ako se dnevno unese samo 2 mcg, nakon 40 godina u organizmu se nataloži oko 30 mg. Prvi znak trovanja kadmijem je povišen tlak, no kada količina prijeđe određenu granicu, tlak više nije povišen, ali se teško oštećuju bubrezi i jetra.

Kadmija ima najviše u školjkašima (što je posljedica zagađenja morske vode), u instant kavi i čaju (što je posljedica procesa prerade). Budući da najveći dio kadmija ulazi u organizam kontaminiranom hranom, postoji sustav kontrole koji se striktno provodi u svim zemljama.


Dugotrajna izloženost:

DUGOTRAJNA izloženost malim količinama kadmija koji se često koristi u izradi baterija, može uzrokovati rak, pokazala je studija.

Većina kancerogenih supstanci može izravno oštetiti staničnu DNK, promijeniti genetski kod i tako uzrokovati nekontrolirano umnožavanje stanice.

Kadmij je, kažu autori studije, opasan jer mu je cilj stanični mehanizam koji iskorjenjuje i popravlja mutacije koje se mogu spontano dogoditi u stanicama nakon diobe.

Ako je rad tog mehanizma spriječen, u stanici su moguće genetske pogreške koje povećavaju rizik za rak. No, velika je nepoznanica mogu li na to utjecati supstance iz našeg okoliša.

Dugotrajna izloženost niskim dozama kadmija povećava razinu oštećenja DNK kvaščevih gljivica za 2000 puta, izvijestili su znanstvenici s američkoga Nacionalnog instituta za ekologiju u časopisu Nature Genetics.

Istraživači napominju kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se otkrili uvjeti i tipovi stanica u kojima može doći do opisanih oštećenja.KADMIJ


Kako dolazi u tijelo:

FAST-FOOD lanac McDonald's povukao je iz svojih restorana u SAD-u više od 12 milijuna plastičnih čaša sa likovima iz novog nastavka crtanog filma "Shrek", nakon što je ustanovljeno da boje upotrijebljene za oslikavanje čaša sadrže otrovni kadmij.

Opsežna istraživanja, potaknuta sve širom primjenom kadmija te posljedičnim brojnim akutnim, a naročito kroničnim trovanjima, upozorila su da taj toksički teški metal predstavlja ozbiljnu profesionalnu opasnost (Piscator, 1966).

Sluznica probavnog trakta predstavlja prilično dobru zapreku za njegov ulaz u organizam i apsorpcija u prosijeku ne prelazi nekoliko postotaka od ukupno oralno unesene količine tog metala (Kello, 1976). Iz respiratornog trakta se, međutim apsorbira znatno više kadmija, pri čemu oblik, veličina čestica i funkcionalno stanje pluća ima vrlo važnu ulogu. Zbog toga se apsorpcija kreće u rasponu izmedu 20 i 40% od ukupno inhaliranih čestica kadmija (Friberg i sur., 1975), dok apsorpcija kadmijevih para može biti veća i od 60% (Lewis i sur., 1972).

Eksperimentalni podaci pokazuju da sudbina kadmija kada jednom uđe u organizam ne ovisi bitno o putu kojim je unesen (Moore i sur., 1973). Neposredno po ulasku u optok najvećim se dijelom nalazi u plazmi iz koje se vrlo brzo gubi i već nakon 24 sata većina kadmija je u krvnim stanicama (Perry i sur., 1970). U njegovu prijenosu po organizmu i raspodjeli po pojedinim tkivima i organima, čini se da vrlo važnu ulogu imaju metalotioneini (Nordberg i sur., 1975). To su proteini male molekularne težine (do 10.000) na kojima je nađen vezan kadmij u mnogim tkivima.

Najveći dio, odnosno oko 50% od njegove ukupne količine u organizmu, nalazi se u jetri i bubrezima (Vallee i Ulmer, 1972). U početnom razdoblju jetra ga sadrži znatno više nego bubrezi, no s vremenom pada koncentracija u jetri i raste u bubrezima, posebice u korteksu. Smatra se da do koncentriranja kadmija u bubrezima dolazi na taj način što se s vremenom metalotioneini oslobađaju iz jetre i drugih tkiva, te putem cirkulacije dospijevaju u glomerularni filtrat i reapsorbiraju u proksimalnim tubulima. Takva je preraspodjela najvjerojatniji uzrok akumulacije kadmija u bubrežnom korteksu, zbog čega se čak oko jedna trećina od njegove ukupne količine u tijelu ljudi nalazi u bubrezima (Friberg i sur., 1975). Od ostalih tkiva nešto više kadmija je nađeno u gušterači, sluznici probavnog trakta i plućima.

Ekskrecija kadmija iz organizma općenito je vrlo niska. U slučaju kada je sačuvana bubrežna funkcija dnevna ekskrecija kadmija urinom ne prelazi 0,02% od ukupnog tjelesnog opterećenja (Foulkes, 1974). Manjim dijelom se izlučuje i bilijamim putem. Ostali putovi ekskrecije, kao mlijeko, slina ili dlaka imaju malo značenje u izlučivanju kadmija (Friberg i sur., 1975).KADMIJ u školjkama, instant kavi i čaju


Bubrežna funkcija:

Uslijed niske ekskrecije kadmija njegovo je biološko poluvrijeme u ljudi vrlo dugo i iznosi u prosijeku čak oko 20 godina. Zbog toga se kadmij akumulira tokom života u ljudskom organizmu proporcionalno s dobi. Profesionalno neeksponirani odrasli čovjek sadrži u čitavom tijelu oko 30 mg kadmija, od čega na bubrege otpada oko 10, a na jetru oko 5 miligrama.

U tom je slučaju prosječna koncentracija kadmija u jetri oko 1 ppm, u bubregu oko 35 ppm, a u bubrežnom korteksu približno 50 ppm (Friberg i sur., 1974). U tim okolnostima koncentracija kadmija u krvi ne prelazi 10 ppm (1 µg/100 ml), dok dnevna ekskrecija urinom nije veća od 0,5 µg. Kada, međutim, usiijed povišene ekspozicije poraste količina akumuliranog kadmija u čitavom tijelu na 120 mg, odnosno njegova koncentracija u bubrežnom korteksu prijeđe 200 ppm, dolazi do specifičnih oštećenja bubrega, što uzrokuje i drugačiji metabolizam tog metala (Friberg i sur., 1975). Oštećenje bubrega očituje se prvenstveno zatajivanjem tubularne reapsorpcije s posljedičnom proteinurijom, posebice proteina male molekularne težine, te glukozurijom i fosfaturijom.

Zbog nemogućnosti reapsorpcije proteina na kojima je vezan kadmij u glomerularnom filtratu dolazi istodobno do porasta njegove ekskrecije urinom i pada koncentracije u bubrezima i krvi. Zbog toga se smatra da za ispravnu ocjenu ekspozicije i ukupnog opterećenja organizma kadmijem, nije dovoljno same poznavanje njegovih koncentracija u krvi i urinu, nego je potrebno imati i potpun uvid u stanje bubrežnih funkcija.


Klinička slika:

Klinička slika trovanja kadmijem i njegovim spojevima ovisi prvenstveno o načinu, trajanju i koncentracijama kojima je čovjek izložen. Slika akutnog trovanja, bilo da se radi o oralnoj ili inhalacionoj ekspoziciji, temelji se na snažnom lokalnom toksičnom učinku kadmija (Hodge i sur., 1971). U kliničkoj slici kroničnog trovanja najboiji pokazatelj toksičnih učinaka kadmija je uz emfizematozne promjene na plućima oštećenje bubreznih funkcija (Pis-cator, 1976).

Stoga se u kliničkoj slici danas jasno razlikuje akutno od kroničnog trovanja kadmijem.


Liječenje i prevencija

Kod akutnih trovanja kadmijem ili njegovim spojevima potrebno je sprovoditi simptomatsku terapiju posebno kod pojave plućnog edema jer danas još ne postoji mogućnost drugačijeg načina liječenja. Ustanovljeno je da primjena kelatogenih agenasa (EDTA, BAL, NTA, DTPA), koja se pokazala vrlo uspješnom kod trovanja nekim drugim teškim metalima, povećava nefrotoksične učinke kadmija (Chernhoff i Courtney, 1970, Nordberg, 1972 i 1973). Kod hroničnih, jednako kao i kod akutnih trovanja kadmijem, sprovodi se samo simptomatska terapija, i primjena kelatogenih agenasa je kontraindicirana, jer uzrokuje povećano nakupljanje kadmija u bubrezima (Friberg i sur., 1974).

Potrebno je istaći da je prevenciji trovanja kadmijem zbog njegove visoke toksičnosti, važno posvetiti osobitu pažnju. Posebna opasnost kod akutnih trovanja kadmijem leži u činjenici što udahnute i fatalne koncentracije nemaju neposredno djelovanje koje bi upozorilo radnika na opasnost (Hodge i sur., 1971). Kako dugotrajna izloženost i vrlo malim koncentracijama kadmija može dovesti do hroničnih oštećenja pluća i bubrega, najčešće ireverzibilnog karaktera, potrebno je uz sve mjere zaštite sprovoditi i redovnu kontrolu zdravstvenog stanja radnika, posebice bubrežnih funkcija.

U procjeni radne sposobnosti radnika treba voditi računa o činjenici, da kronične promjene na plućima i bubrezima uzrokovane kadmijem imaju progredirajući karakter. Zbog toga bi jednom otrovani radnici trebali biti uz stalnu zdravstvenu kontrolu i trajno uklonjeni s radnih mjesta gdje postoji mogućnost ekspozicije kadmiju.


Primjena:

Rabi se u proizvodnji niskotaljivih slitina, u proizvodnji alkalnih baterija (Ni-Cd), boja, legura, raznih električnih instrumenata, galvanizacija predmeta, auto industriji, te kao najvažnije, materijal za kontrolu fisije u nukleranim reaktorima.

Proizvodnja elementarnog kadmija u svijetu premašuje danas 20 tisuća tona godišnje. Primjena kadmija je raznovrsna, no najviše se upotrebljava u galvanizaciji (55-60%), proizvodnji boja i kemikalija (30-35%), u metalurskim procesima pri dobivanju različitih legura (5-10%), te u proizvodnji akumulatora, poluvodiča, polivinilnih klorida i nuklearnih reaktora (Kelle, 1976).jih nekoliko godina zabilježeni su pokušaji zabrane arsena u uzgoju peradi, ali on se i dalje koristi u konvencionalnom načinu uzgoja životinja.KADMIJ u baterijama


Opasnost

Sistemski je otrov; nakuplja se u bubrezima i jetri. Simptomi: kašalj, znojenje, bol u prsima, groznica, edem pluća - smrt.

Zaštita: zaštitna maska, prostorije trebaju biti dobro ventilirane, radna atmosfera mora se često analizirati

Oznake: T+, N, karc II, Muta III, Repr. tok. III

Dijamant opasnosti: 4-2


molimo pročitati izjavu