TRANSLATOR
KRISTALI


Formula: SiO2, varijetet kremena (kvarca), spada u kalcedone.

Boja: smeđe crvena sa crnim mrljama, neproziran, zelena ili krvavo crvena.

Horoskop: Ovan, Djevica, Vaga

Osnovna čakra: korijenska

Duhovno značenje: jaspis breša je kamen kretivnosti, fantazije ali istovremeno ima i karakteristike Zemlje koje nas prizemljuju te nam davaju motornu energiju za stvaranje i realizaciju. Ideje pretvara u djelo.


Jaspis je mineral koji spada u grupu kalcedona. Nalazi se na svim kontinentima u mnogim bojama. Svoja trgovačka imena dobio upravo po različitim bojama. Od pamtivjeka je bio važan materijal za izradu ukrasa i pečata. Danas su najveća nalazišta Jaspisa u Indiji, Kini, Mongoliji, Rusiji, SAD-u, Brazilu, Nikaragvi, Venecueli, JAR-u, Australiji, Egiptu, Ugandi, Libiji, Frnacuskoj i Njemačkoj. Pogledajte opis najpoznatijih vrsta Jaspisa


Duhovno značenje: jaspis breša je kamen kretivnosti, fantazije ali istovremeno ima i karakteristike Zemlje koje nas prizemljuju te nam davaju motornu energiju za stvaranje i realizaciju. Ideje pretvara u djelo.


Ljekovito značenje: jaspis breša djeluje slično kao crveni jaspis ali ima slabije vibracije. Organizmu daje snagu, energiju i aktivira sve životno važne organe u tijelu. Otklanja nesanicu uzrokovanu štetnim zračenjima iz zemlje. Zaustavlja krvarenja.


Duhovno značenje: crveni jaspis simbolizira vitalnu životnu energiju. Njegova zemljana boja aktivira našu volju, odlučnost i izdržljivost. Stabilizira i uravnotežava energiju. Po starim predajama zvali su ga majkom svih kamena. Smatra se da prenosi elementarnu snagu, mudrost, strpljenje iz Zemlje na kojoj živimo. Njegove snažne vibracije čiste energiju, daju nam skromnost, suosjećanje, strpljenje i želju činiti dobra djela. Zato ga nazivaju kamenom čednosti i pravednosti. Vodič je i tumač naših snova.


Ljekovita svojstva: crveni jaspis ima jaku moć iscjeljenja i pozitivno djeluje na mnoge bolesti. Na korijenskoj čakri utječe na seksualni nagon, liječenje problema s potencijom i plodnošću. Pomaže prilikom nepravilne menstruacije, potiče brzi i nekomplicirani porod. Pozitivno utječe na kvalitetu krvi, zaustavlja krvarenja, pomaže kod hemeroida i groznice. Položen na srčanu čakru pojačava krvni tok, na pupčanoj čakri (najbolje zajedno s gorskim kristalom ili magnezitom) liječi želudčane bolesti, probleme probave, smanjuje nadimanje i pročišćava crijeva. Aktivira rad jetre, žučnika i slezene. Na sakralnoj čakri odlično utječe na liječenje bubrega, mokrenja, na izbacivanje kamenaca iz tijela. Tradicionalno ima pozitivno djelovanje kod epilepsije.

Duhovno značenje: jaspis dalmatinac pomaže nam shvatiti sebe onakve kakvi jesmo, razvijati najbolje osobine i otloniti loše. Podržava osjećaj skromnosti i strpljenja. Djeluje vrlo umirujuće, skladno i opuštajuće. Vrlo djelotvorno pomaže osobama koje su u sukobu interesa ili koji su izloženi jakim konfliktima. Pomaže nam ojačati psihu. Razvija umjetničku inspiraciju i kreativnost. Otklanja noćne more, negativna mišljenja, strah i omogućuje mirnije spavanje. Pobuđuje u nama radost i zabavu. Razvija osjećaj lojanosti te životnim partnerima pomaže održavat dugogodišnje veze.

Ljekovita svojstva: jaspis dalmatinac pomaže kod regeneracije i lječenja oštećenih tkiva, čisti krv, ublažava želudčane probleme, umiruje grčeve, pomaže kod gubitka pameti u starosti, djeluje antidepresivno.

Duhovno značenje: jaspis mookait nalazi se na samo jednom nalazištu u zapadnoj Australiji. Pomaže kod svake situacije pronaći potrebni mir i ravnotežu te bez problema uskladit fizičku aktivnost i duhovne potrebe. Ljekovita svojstva: jaspis mookait pomaže kod lječenja različitih lomova i oteklina, upala u usnim, nosnim i čeonim šupljinama, ublažava suhi kašalj, Aktivira rad jetre, slezene i pročišćava krv. Pojačava imunitet, ublažava stres, pomaže kod mucavosti. Eliksir od mookaita lječi kožne alergije i čir na želudcu. Mookait je još od starog Egipta poznat kao jaki prirodni afrodizijak za strastveni seks.

Duhovno značenje: ocean jaspis je jedan od najnovijih kristala, pronađen pod morem na neprstupačnim obalama Madagaskara za vrijeme oseke. Prvi je puta izložen u siječnju 2000. god. na međunarodnoj izložbi dragulja i minerala u Tucsonu i od tada je tražen diljem svijeta. Poznat je kao "orbicular jaspis" ili pod mističnim imenom "Kamen Atlantide". Pošto je pronađen ispod površine mora vjeruje se da u sebi ima mistične osobine i znanja. Ocean jaspis djeluje vrlo umirujući, potiče univerzalnu ljubav prema svemu na planeti. Pogledom na njega vidite more, njegove dubine, ljepote i tajne. Zato djeluje umirujuće, donosi mir i blaženstvo. Kroz shvaćanje snage i moći prirode povećava nam razinu odgovornosti prema životu i prirodi. Na mentalnoj razini razvija brzo razmišljanje i organizacijske sposobnosti. Stimulira maštu i realizira ideje. Dodaje nam odlučnost, hrabrost prilikom riješavanja teških situacija.

Ljekovita svojstva: ocean jaspis ima široki spektar ljekovitog djelovanja, navodimo ih po čakrama :

-korijenska čakra: pomaže kod neplodnosti, menopauze, gljivičnih infekcija,

-sakralna čakra: porčišćava mokračni mjehur i probavni trakt, jača rad bugrega, regulira funkciju prostate,

-pleksus solaris: jača jetru, ublažuje bolesti trbuha, pomaže kod čira na želudcu

-srčana čakra: pomaže kod dermatitisa i kožnih alergija,

-grlena čakra: lječi upalu grla, bronhitis, gripu, kašalj, jača rad štitnjače

-treće oko: pomaže kod konjuktivitisa, migrene, sinusa,

Ocean jaspis vrlo je djelotvoran i kod raznih alergija, otklanja žuljeve, spriječava celulit, pomaže kod dijabetesa, iscrpljenosti, snižava visoke temperature, opušta umorna stopala, jača cijeli imunitet, smanjuje hrkanje, ublažava mučnine, ublažva preosjetljivost na promjene vremena, spriječava nasatanak cisti. Na mentalnoj razini otklanja noćne more i umiruje snove.

Duhovno značenje: Jaspis višebojni ili slikoviti razvija kreativnost i osjećaj suživota s prirodom. Otklanja stah od nesigurne budućnosti. Utječe na miran i sretan san te se ujutro budimo svježi i krepki. Produbljuje u nama osjećaj prema svemu što trpi i strada.... Ljekovita svojstva: višebojni Jaspis pomaže kod svih alergija, pojačava imunitet, aktivira rad jetre, žučnika i bubrega.

Duhovno značenje: jaspis zemljani do naše civilizacije došao je preko domorodaca kao simbol svjesnosti vrijednosti Zemlje i međusobne povezanosti svega živog sa Zemljom.

Ljekovita svojstva: jaspis zemljani najbolje djeluje na čakri pleksus solaris. Tu pomaže za lječenje unutarnjih organa jetre, žuči, bubrega i slezene. Potječe rad probavnog trakta i debelog crijeva. Ublažava mučnine, nepodnošljivost na masnoću i nadutost poslije jela. U kombinaciji s crvenim jaspisom pojačava imunitet. Eliksir od jaspisa zemljanog koristi se za rast i jačanje noktiju. Ogrlica i narukvica od jaspisa zemljanog čisti kožu i štiti od kožnih alergija.

Napomena - Jaspisi nisu farmaceutski lijek.

jaspis čišćenje: jaspis se čisti pod mlazom mlake vode ili u posudi vode preko noći i to najbolje s gorskim kristalom

jaspis punjenje: jaspis nije osjetljiv na svijetlo tako da ga možemo neograničeno punit na suncu.

Donosi tišinu, utjehu, cjelovitost, izlječenje, blage završetke.

Jaspis je kamen ratnika au davna vremena se smatrao i sjajnim donosiocem kiše.

Zovu ga još i velikim njegovateljem zbog njegove zaštitničke energije.

Jaspis se dosta koristio kao asistent pri astralnim putovanjima.

U liječenju koristan je za jetru, žučni mjehur, umiruje želudac, balansira yin/yang.

Jaspis je koristan za vaskularni i probavni sustav, kao i za spolne organe.

Balansira nivo minerala u tijelu.

Posebno je koristan kao eliksir, zato što ne stimulira tijelo pretjerano.

Čisti i raspršuje negativne energije.

Omogućava brzi oporavak, dobro djeluje na unutrašnje organe, živce, kožna oboljenja.

Boja: zelena, ili krvavo crvena.

Izgled: Mat, išaran, često uglačan vodom ili mali kotrljan.

Onom tko ga nosi daruje energiju i neustrasivost.

Donosi radost i odklanja svaku bol.

Zeleni jaspis, po vjerovanju, ulijeva glumacke sposobnosti.

Posjeduje ljekovita svojstva. Jasper je mikrokristalno, fino zrnata sorta od minerala kvarca, a to je mineralna klasa od oksida u molarnom omjeru metala: kisika = 1:2.

To je usko povezano s uvijek strukturiranim vlaknastim kalcedonom. Jasper se isključivo koristi za nakit. Jedna od najslavnijih egipatskih rezbarija od jaspisa je nepotpuno lice kraljice Tiye od žutog jaspisa.

Često se upotrebljavao za prsten pečatnjak i žigove koji su služili kao oblik identifikacije.

U Novom zavjetu jaspis je naveden kao jedan od kamena temeljaca Novog Jeruzalema.

Nedvojbeno su drevni Egipćani, suvremenici Izraelićana, pridonijeli da većina rukotvorina od jaspisa upozna suvremeni svijet, jer su ga iznimno cijenili i čuvali kao vrijedan materijal.

MANGAN simbol Mn


MANGAN SIROVINA

Mangan (Mn, latinski - manganium)

D: Mangan

ENG: Manganese

FR: Manganese

TAL: Manganese

ESP: Manganeso

Mangan (Mn, latinski - manganium) je metal VIIB, grupe. Ima 15 izotopa čije se atomske mase nalaze između 49-62.

Postojan je samo jedan- 55, koji čini skoro 100% sastava izotopa mangana koji se javljaju u prirodi.


Zastupljenost:

Zastupljen je u zemljinoj kori u količini od 950 ppm (eng. parts per million) u obliku rude koju čine mješavine nekoliko vrsta oksida.

Važniji minerali su: braunit, piroluzit i hausmanit. Sva tri su oksidi mangana.

Mangan je 1774 otkrio Johan Gottlieb Gahn .

Najpoznatiji spoj mangana je kalijum permanganat KMnO4, koji ima baktericidne osobine, a koristi se i za borbu protiv gljivičnih oboljenja kože.MANGAN ELEMENT


Biološki značaj:

Mangan je sastojak mnogih enzima.

Njega bi trebalo dnevno unositi u količini od najmanje 1 miligram.

U velikim količinama soli mangana su toksične.


OPĆENITO O ELEMENTU

Ima gustoću 7,4. Nalazi se u elementarnom stanju u meteoritima; u spojevima je vrlo raširen. Ima ga gotovo u svim tlima, bar u tragovima. Mangan je jedan od 5 najvažnijih oligoelemenata, prijeko potreban za život biljaka i životinja te nastaju smetnje u rastu ako ga u tlu ili hrani nema dovoljno.

Ime je dobio od latinske riječi magnes što znači magnet jer se smatralo da je piroluzit (MnO2) - magnesia nigra vrsta magnezita.

Kemijski je sličan željezu te ga prati u njegovim rudama. Od ruda samog mangana najvažnija je piroluzit (MnO2); veću ili manju tehničku važnost imaju još braunit (Mn2O3), hausmanit (Mn3O4), manganit (MnO(OH)), rodokrozit ili dijalogit (MnCO3). U većim količinama manganske su se rude nakupile na razmjerno malo mjesta na Zemlji: u Rusiji, Indiji, Gani, Južnoafričkoj republici, Maroku, Brazilu i Kubi.

Metalni mangan dobiva se u tehnički čistom stanju aluminotermijski, ali se većinom upotrebljavaju legure mangana sa željezom i ugljikom (koje se dobivaju redukcijom ruda u visokoj ili električnoj peći kao zrcalno željezo (sa 25 - 80% Mn) i feromangan (sa 25 - 80% Mn ili više). U električnoj peći proizvodi se i legura sa silicijem silikomangan (50 - 70% Mn, 20 - 30% Si, 5 - 25% Fe);MANGAN - Bogate namirnice


Osobine:

Mangan je tvrd, srebrnast i krt metal. Vrlo je reaktivan, na vazduhu se pali. Rastvara se u kiselinama uz izdvajanje vodika. Mangan ima slične osobine kao i alkalni metali.

Mangan se masovno koristi kao dodatak čeliku smanjujući njegovu temperaturu topljenja i popravljajući mehaničke osobine.

Mangan sudjeluje u aktivnostima mnogih enzima, uključujući neke u metabolizmu lipida, bjelančevina i ugljikohidrata.

Pregled:

Mangan je element u tragovima pronađen u organizmu u kostima, jetri, bubrezima i gušterači.. Mangan pomaže stvaranju vezivnog tkiva, kostiju, faktora zgrušavanja krvi i spolnih hormona.

Također igra ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, apsorpciji kalcija, regulaciji krvnog šećera, moždanoj i živčanoj funkciji. Komponenta je antioksidativnog enzima superoksid dismutaze (SOD).


Povijest:

Elementarni mangan otkrio je švedski kemičar Johan Gottlieb Gahn 1774.; to je čelično-bijel, tvrd i vrlo krt metal, lako topljiv u razrijeđenim kiselinama, s kisikom izgara u svoj najpostojaniji oksid, Mn3O4. Tehnički čist metalni mangan upotrebljava se za deoksidaciju bakra i bronce (manganske bronca) i kao sastojina različitih legura: manganske vrste čelika odlikuju se čvrstoćom, tvrdoćom, žilavošću, otpornošću protiv habanja, pa se upotrebljavaju za alate i različite elemente strojeva. npr. za čeljusti drobilica, podstave kugličnih i drugih mlinova i sol; bakrene legure s manganom (do 15% Mn) upotrebljavaju se kao metali za otpornike i za konstrukcijske dijelove koji moraju zadržati čvrstoću na višim temperaturama; u mnogim lakim legurama aluminija i magnezija male količine mangana bitna su sastojina.

Najviše mangana troši se u obliku feromangana pri proizvodnji čelika: dodavanjem feromangana u rastaljeni metal na kraju procesa pretvaranja sirova željeza u čelik uklanja se iz njega kisik (deoksidacija) i sprječava se lomljivost čelika u žaru; feromanganom (silikomanganom) se istodobno unose u čelik i drugi njegovi sastojci (ugljik,

Mangan izvanredno čeliku povećava tvrdoću i otpornost na trošenje, te se od njega izrađuju željezničke tračnice i čeljusti drobilica.


BOGAT MANGANOM

Primjena:

Osteoporoza – prema jednom istraživanju, kombinacija kalcija, cinka, bakra i mangana pomaže smanjenju gubitka kostiju u postmenopauzalnih žena.

Artritis – nekoliko istraživanja pokazalo je da kombinacija glukozamina, hondroitina i mangana može smanjiti bolove.

Predmenstrualni sindrom (PMS) – prema jednom istraživanju, prehrana bogata manganom pomaže smanjenju simptoma PMS-a.

Dijabetes – dijabetičari imaju nisku razinu mangana, ali ne zna se je li dijabetes potpomognut nedostatkom mangana ili uzrokuje njegov nedostatak.

Epilepsija – iako oboljeli imaju niske razine mangana u krvi, nije dokazano da suplementacija može smanjiti napadaje.

Izvori iz hrane:

Bogati izvori mangana su orašidi, sjemenke, klice žitarica i cjelovite žitarice, leguminoze (avokado, sjemenke, alge, tamni i zeleni čajevi, suho grožđe, ananas, špinat, naranče, maline i zeleno lisnato povrće..)

Dostupni oblici:

Mangan je dostupan u obliku soli i kelata kao kapsule ili tablete.

Doziranje; Djeca:

0-6 mj.: 0.003 mg

7 mj.-1 god.: 0.6 mg

1-3 god.: 1.2 mg

4-8 god: 1.5 mg

-Dječaci 9-13 god.: 1.9 mg

- Dječaci 14-18 god.: 2.2 mg

- Djevojčice 9-18 god.: 1.6 mg

- Odrasli:

- Muškarci 19 god. i stariji: 2.3 mg

- Žene 19 god. i starije: 1.8 mg

- Trudnice: 2 mg

- Dojilje: 2.6 mg

Nije sasvim poznato, kako se na organizam očituje manjak mangana. Neki ljudi na manjak mangana pokazuju znakove povišenja kalcija i fosfora u krvi zbog pojave osteoporoze kostiju.

POMAŽE STVARANJU VEZIVNOG TKIVA

OPREZ !!!

Zbog potencijalnih nuspojava i interakcija s lijekovima, dodatke prehrani uvijek uzimati uz liječnički nadzor. Količina dnevno unesenog mangana iz hrane ne smije prijeći 10 mg zbog opasnosti od oštećenja živčanog sustava.

Ako se uzima kalcij i fosfor, potrebno je uzimati i mangan.

Rijetko je toksičan uzet oralno, toksične mogu biti pare mangana. Simptomi su gubitak apetita, glavobolje, grčevi u nogama, krutost mišića. tremor, konvulzije, iritabilnost, nasilnost i halucinacije.

Udisanje manganova praha, para ili spojeva, naročito viših oksida može biti smrtonosno.

- Interakcije:

Ako uzimate bilo koji od navedenih lijekova, prije uzimanja mangana konzultirajte se s liječnikom: haloperidol i drugi antipsihotici, rezerpin, antacidi, laksativi, tetraciklini.

Kronično trovanje manganom putem udisanja kod rudara, izaziva demenciju, psihičke poremećaje slične shizofreniji, te neurološke promjene, koje sliče Parkinson-ovoj bolesti.


molimo pročitati izjavu