SAMOPOMOĆ

Izbijelite zube kod kuće:

KOVAL

-Pomiješajte jednu žličicu sode bikarbone, malo soli i nekoliko kapi jabučnog octa. Mješavina bi se trebala malo zapjeniti i spremni ste za četkanje zubiju.

-Jagode čine čuda zbog enzima koji sadrže. Taj enzim izbjeljuje zube i čisti zubne naslage. Zbog visokog udjela šećera u jagodama preporuča se nakon korištenja jagoda zube oprati običnom pastom za zube

-Izmiješajte žličicu soda bikarbone s žličicom hidrogena (8%) i žličicom vode. Ovime iščetkajte zube. Trik ovdje je hidrogen. Ne smijete ga progutati!

-Žličica jabučnog octa pomiješana s pola čaše vode postaje izvrsna tekućina za ispiranje usta. Mješavina je dovoljno slaba i neće oštetiti zubnu caklinu, a opet dovoljno jaka da zube očisti od štetnih naslaga.

LJEKOVITE BILJKE IZ NAŠEG PODNEBLJA - BILINARSKI LEKSIKON

PRESLICA: EQUISETUM ARVENSE L.

#1

Preslica- lat: equisetum arvense l. Ljekovito djelovanje: kod povreda i bolesti kostiju i vezivnog tkiva, kod zaustavljanja gotovo svih vrsta krvarenja, protiv upala, kod liječenja edema, urinarnih putova, mjehura i bubrega, kod liječenja gonoreje, kod problema s prostatom, kod noćnog ili nekontroliranog mokrenja djece, kod kožnih oboljenja, kod liječenja gihta i reume, u liječenju raka i to raka kostiju, a nakon dužeg pijenja čaja od preslice nestaju i neki oblici tumora, kod svih problema ili bolesti koje su posljedica loše izmjene tvari, u liječenju celulita... … Nastavi dalje... »

RAJČICA: SOLANUM LYCOPERSICUM L.

#2

Latinski naziv: solanum lycopersicum l. (lycopersicum esculentum l.) Porodica: solanaceae - pomoćnice Narodna imena: crveni patliđan, pomidor, paradižnik, tomat, rajsko jabolko... Tako, rajčica pospješuje izlučivanje vode iz organizma, snižava količinu ureje, dobro djeluje na srce i krvotok, snižava krvni tlak, regulira stolicu. Preporučuje se dijabetičarima jer potiče rad gušterače... Koristan je i za one koji imaju probleme sa cirkulacijom. Preporučuje se anemičnim osobama. … Nastavi dalje... »

RICINUS: RICINUS COMMUNIS L.

#2

Ricinus- Lat: ricinus communis l. U starom Egiptu još 4000 godina pr. n. e. uzgajao se za dobivanje ulja. Kao jak otrov, ricin rabe bioteroristi za atentate. U liječenju zatvora i tegoba crijeva, hemeroida, analnih fistula, polipa u crijevima, katara želuca i crijeva, te protiv crijevnih nametnika. Koristi se također u klizmi koja se daje u liječenju raznih bolesti, prije ili poslije operacije. Grčeva, otečene jetre i slezene, groznice, glavobolje, lumbaga, reume, išijasa, bolova u zglobovima, nervnih bolesti, menstrualnih tegoba, za čišćenje nakon trovanja...... … Nastavi dalje... »

ROSOPAS: CHELIDONIUM MAIUS L.

#2

Rosopas- Ne zna se tko je prvi shvatio da bi svježi, ljepljivi sok rosopasa mogao poslužiti za rješavanje dosadnih virusnih bradavica. -Bolesti jetre, žuči i slezene, bolesti očiju, želuca i crijeva, reumatskih bolova i gihta, grčeva (bronha, crijeva, želuca, naručito žuči i grčeva maternice), bolesti pluća (astma, tuberkuloza, krvarenje iz pluća), srca (angina pektoris, nervoza srca, zabrinutost, niski tlak), neuroza i depresije (lagano smiruje, opušta), bubrega i mjehura (infekcije bakterijama), te u liječenju i sprječavanju rasta bradavica, tumora i karcinoma. Biljka čisti i tvori krv. Koristiti ju zajedno s koprivom i mladicama bazge kod leukemije... … Nastavi dalje... »

RUSOMAČA: CAPSELLA PASTORIS L.

#2

Rusomača- Capsella bursa pastoris. rusomače pomažu: Kod probavnih problema jačanjem peristaltike crijeva. Kod tegoba jetre, naročito kod žutice i bolesti žuči. Kod tegoba respiratornog sustava. Kod gihta, reume, kostobolje, upalnih stanja, zglobova, artritisa. U liječenju bolesti bubrega i mjehura. Kod dijabetesa, proljetnog čišćenja krvi, bolesti slezene. U jačanju organizma, pogotovo starijih osoba. Kod tegoba želuca. Kod bolesti živca, naročito u križima. Poznata je zlouporaba rusomače za izazivanje pobačaja. … Nastavi dalje... »

RUTA: RUTA GRAVEOLENS L.

#2

Ruta graveolens l. Jačanje želuca i za bolju probavu. Liječenje tegoba kao što je navala krvi u glavu. Jače izlučivanje mokraće i znoja. Umirenje i ravnotežu nervoznog lupanja srca. Liječenje tegoba u donjem dijelu tijela. Bolesti kože, liječenje histerije. Liječenje reume i gihta i smirivanje grčeva. Liječenje bolesnih živaca i noćnih mora. Reguliranje mjesečnog ciklusa i bolesti maternice. Liječenje tegoba kao što je krvavo mokrenje. Uspješno odstranjivanje crijevnih nametnika. Liječenje nevjestice, teškoće s disanjem, bolesti vena. Liječenje očnih bolesti kao što je glaukom. Liječenje bronhijalne astme i kašlja, išijasa. Liječenje katara ždrijela i upale grla. Liječenje ugriza zmija otrovnica..... … Nastavi dalje... »

RUŽMARIN: ROSMARINUS OFFICINALIS L.

#2

Ružmarin- Botanički podaci: Ružmarin (rosmarinus officinalis l.) je vrlo razgranat, aromatičan polugrm, koji naraste od od jednog do tri metra visine, drvenast samo u donjem dijelu, s gustim, na rubovima prema dolje savijenim listovima. Listovi imaju vrlo kratku peteljku, usko su suličasti, kožasti, tamnozeleni, odozgo malo hrapavi, odozdo bjelkasto pusteni, s bijelom prugom. Povoljno djeluje na rad jetre, protiv bolova kod artritisa, kod reumatoidnog artritisa, udaraca i bolnih mišića nakon tjelovježbe i napornog rada..... … Nastavi dalje... »

RUŽA: ROSA CENTIFOLIA

#2

Kod crvenog jetra, kod osjetljive, stare i suhe kože, opeklina itd), srca (srčani tonik za jačanje, staračko srce, slabo srce), jetre (pročišćavanje, žutice, detoksikacije jetre), krvi , krvarenja, pluća (svih prsnih bolesti, za jačanje pluća kod rekonvalescenta, starijih osoba, tuberkuloze, raznog krvarenja pluća), kod nesvjestice, melankolije, prejake - obilne menstruacije (adstrigentno djelovanje), vaginitisa, kao vaginalni tuš kod ženskih bolesti (bijelog pranja, jakog krvarenja), glavobolje, vrtoglavice, prehlade (za znojenje), začepljenog nosa, proljeva - dizenterije, crijeva (poremećaj u crijevnoj flori - odnos bakterija vrenja i truljenje - uravnotežuje i obnavlja), usne šupljine (afte, gljivice), grlobolje, gihta, faringitisa, bleferitisa, bolesti očiju (ispiranje, konjuktivitis, raznih iritacija oka itd). … Nastavi dalje... »

SURUČICA : SPIRAEA ULMARIA L.

#2

Čaj se vrlo preporuča kod vodene bolesti, naročito kod potkožnog i trbušnog skupljanja vode, kod bolesti mjehura i bubrega i protiv glista. Kako velika količina salicila ne djeluje samo protiv procesa gniljenja i vrenja nego i smanjuje povišenu fibroznu temperaturu tijela, suručica je kao lijek vrlo dobra kod oboljenja želuca i crijeva uslijed probavnih smetnji. Suručica se baš kao i ovaj čuveni lijek upotrebljava kod reumatizma, artritisa, upale mišića. Pored salicilata, suručica sadrži i tanine i flavonoide koji umiruju mišićne grčeve i rešavaju probleme sa digestivnim traktom. Naravno, suručica je pokazale dobre rezultate u liječenju glavobolje, zubobolje i bolova u zglobovima.... … Nastavi dalje... »

KIČICA : CENTAURIUM UMBELLATUM GILIB.

#2

Kičica je izrazita ljekovita biljka za bolesni želudac. Ona djeluje u prvom redu na sprečavanje vrenja i pobuđuje rad želučanih, crijevnih i pljuvačnih žlijezda. Otklanjanjem pojava vrenja, jačanjem preslabog ili tromog želuca kao i pospješenjem rada želučanih žlijezdi, naročito kod nedovoljnog izlučivanja solne kiseline, postiže se temeljita promjena cjelokupnog rada želuca i crijeva. Prije svega pospješuje se stolica, otklanja začepljenje, a odstranjuje se, odnosno smanjuje zastoj u radu i želučani plinovi. Kičica uspostavlja u želucu i crijevima ponovo prirodni rad i funkcije, a time djeluje i na funkcije jetre i žuči, otklanja i ovdje nedovoljan rad tih organa, odnosno, među ostalim liječi smetnje u jetri, žučne grčeve i žuticu. .... … Nastavi dalje... »

KAĆUN OBIĆNI : Orchis morio

#2

Kaćun se u medicini koristi za hranu kao Tubera salep. Kaćun u obliku čaja ublažuje izbacivanje katara, liječi kašalj, proljev, promuklost, katar crijeva, grizu, dišne organe, sluzokožu, pomanjkanje apetita i druge bolesti. Vrlo je laka i probavljiva hrana. Naročito kao lijek mnogo vrijedi za djecu i starce. Salep oštećenu sluzokožu probavnog trakta oblaže zaštitnim slojem koji spriječava daljnja oštećenja i omogućava oštećenim mjestima da se oporave. Kaćun spada u obitelj orhideja. Smatraju ga i afrodizijakom.... … Nastavi dalje... »