TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae - glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja. [...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

RUŽA
DODATAK PRIPRAVKA

ruza

Ruža Lat: Rosa centifolia. Eng: rose (the provence rose or cabbage rose or rose de mai)D: die rosen (zentifolie, provence-rose, oder kohl-rose). Fr: la rose (le rosier cent-feuilles). Imena su još i crvena ruža, Francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža. Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.ST.pr.n.e. Donose u Europu. Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva. Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine sa dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni.[...]

Nastavi dalje..

ROSOPAS
DODATAK PRIPRAVKA

rosopas

Rosopas - vaš tihi susjed. Lat. Chelidonium Maius L. Eng: Greater celandine / tetterwort. D: Das Schöllkraut. Fr. La chélidoine / Grande chélidoine. Rosopas pripada obitelji makova (Familiae Papaveraceae), a ljekarnički mu je naziv Herba Chelidonii maioris. Rosopas je zeljasta biljka, plavozelena, razgranjena i visoka 30 do 80 cm. Svi dijelovi biljke sadrže žuti mliječni sok. Listovi su izmjenični, donji su perasti, a gornji perasto izrezani. Cvjetovi su zlatnožuti, s četiri latice i brojnim prašnicima, združeni u paštitaste cvatove na vrhovima ogranaka. Plod je duga višesjemena komuška. Zanimljivo, sjemenke imaju privjeske koje mravi rado jedu i sakupljajući ih rasprostiru ovu vrstu. [...]

Nastavi dalje...

KAĆUN OBIĆNI





KAĆUN OBIĆNI

Latinski: Orchis morio

Engleski: Orchid ordinary

Francuski: L'orchidee

Njemački: Mannsknabenkraut

Talijanski: Orchidea

Obitelj: Orchidaceae

Ljekarski: Tubera salep

Narodni nazivi: Kaćun obični, salep, vranjak, gorov cvijet, dremovac, kukavica, pasja jaja (muda), mošnica je ljekovita biljka latinskog imena Orchis moris, te poznata u struci i kao Tubera Salep.

Opis biljke:

Ta prosječno 20-ak cm visoka vrsta vjerojatno je najrasprostranjenija i nalazi se u najvećem broju, i to u dvije varijante, crvenoj i bijeloj (albino).

Kaćun ili Salep je višegodišnja zeljasta biljka s uspravnom stabljikom visine do 35 cm. Listovi su sabljasti i sočni.

Cvjetići su bijeli ili ružičasti, skupljeni u klas. Cvjetovi su dvospolni, a sastoje se od 6 latica (koje mogu biti vrlo različitih oblika a svojim se oblikom i bojom posebno ističe "medna usna" na doljnjem dijelu cvijeta), 2 prašnika te jednog tučka.

Plod je tobolac s velikim brojem vrlo vrlo sitnih sjemenki.

Kako su orhideje u klasifikaciji razvojno vrlo mlade tako se vrlo često događa da se međusobno križaju te nastaju hibridi koje je teško determinirati. Iz tog razloga još se vrlo često nalaze nove vrste te vrste koje imaju izražena svojstva svojih različitih roditeljskih biljaka.

Ima dva gomolja.

Kaćun u svibnju svake godine kiti livade i pašnjake svojim čudesno lijepim cvjetovima.

Još ću samo spomenuti da "Ozalj i okolica" podrazumijevaju prije svega područje općine Ozalj s naglaskom na njen sjeverozapadni dio koji uključuje i dobar dio Žumberka. Tek nekoliko predstavljenih vrsta izlaze iz okvira "našeg kraja" te su do sada viđene samo sjevernije u Žumberku ili na područjima koja graniča s područjem pod ozaljskom jurisdikcijom.

I ne zaboravimo da je većina orhideje u RH zakonom zaštićeno i ne smije se brati i uništavati, a većina njih nalazi se i u "crvenoj knjizi zaštićenih i ugroženih vrsta"

Kaćun spada u obitelj orhideja.

Podzemni su gomolji različiti i pod svakom biljkom ima dva: jedan svjež i krijepak, drugi smežuran i istrošen.

Stanište: Raste na vlažnim i suhim mjestima, u planinama, kraj potoka i na vodoplavnim livadama i na svim nadmorskim visinama (od 100-tinjak do nešto preko 1000m)

Ljekoviti dio biljke: za lijek koriste se gomolji.

Sočni se gomolji sabiru za vrijeme cvatnje (u svibnju), nižu na vrpce i suše na suncu.

Posve suhi drobe se u prah koji je ljekovit.

Sadrži: U gomolju ima i do 40% sluzi, oko 1% šećera, oko 1% škroba, oko 5% proteina, kalcij, tvari protiv bolnih nadražaja,celulozu, masne tvari i vinsku kiselinu.


KAĆUN (Orchis purpurea)



Bere se:

Biljka cvate od proljeća do polovice ljeta. Krepki i svježi gomolji beru se u svibnju, u vrijeme cvatnje.

Operu se kipućom vodom da se unište encimi, nanižu se na vrpce i osuše na suncu.

Tako postanu prozirni, ali se mogu dugo sačuvati, izgube neugodan miris, ne potamne i ne upljesnjive se.

Prije upotrebe zdrobe se u prah.

Ne bi bilo problema da se sakupljanje gomolja kaćuna vrši na pravilan način: biljka se iskopa, od dva gomoljčića se otkine mladi, a stari vrati u zemlju skupa s biljkom. Tako biljka ne propada nego ponovo proizvede zdravi gomoljčić. A kažu da je tisuću biljaka potrebno za 1 kilogram salepa.

Kako sunce sve više zagrijava tlo, nakon običnog kaćuna kao prva sljedeća vrsta pojavljuje se orhideja iz roda kokica. Kokice su među našim orhidejama posebno zanimljive po tome što svojim cvjetovima podsjećaju na kukce koji onda misleć da su naletjeli na ženku svoje vrste iste sasvim slučjno i nesvjesno oplođuju... U ovom slučaju, prva od kokica pojavljuje se Kokica paučica (Ophris sphegodes), i to od polovice travnja pa do kraja svibnja.

Gotovo u isto vrijeme kao i prethodna vrsta, od polovice travnja pa do kraja svibnja, sjenovite šikare i bukove šume viših predjela (do ca 700m/m) počinju krasiti predivni primjerci grimiznog kaćuna (Orchis purpurea).

Tu vrstu posebno odlikuje visina do koje može narasti, a iznosi i do 80-ak cm. Na gornjoj četvrtini (varira od jedinke do jedinke, pa može biti i manje) biljke nalazi se najčešće gust cvat s 2-3cm velikim bjelkasto-purpurnim cvjetovima.

Nešto kasnije,sredinom svibnja 2008. osim "standardnog" (O. purpurea subsp.caucasica) varijeteta grimiznog kaćuna na sličnom staništu (650m/m) našao sam također i jedan drugačiji varijetet ove vrste.

Vjerojatno je riječ o O.purpurea subsp.purpurea koji se posebno ističe jače obojenjem cvjetovima (bijelo obojeni dijelovi su manje zastupljeni), t.j. cijelog cvata što ga čini posebno atraktivnim u još uvijek ne potpuno razlistaloj šumi.

Općenito se može reći da je ovo vrijeme, od kraja travnja pa sve do kraja lipnja, glavno razdoblje cvatnje naših kaćunovki. Vremena cvjetanja im se naravno preklapaju te ovise i o količini padalina i sunčanih razdoblja.

Sljedeća vrsta koja svojom cvatnjom pridonosi bogatstvu vrsta prisutnih na našem području je Kacigasti kaćun (Orchis militaris). To je također jadna izgledom robusna vrsta,visine oko 50 cm. Na njenoj gornjoj trećini nalazi se lijepi bijelo-rozi cvat s oko 2,5 cm dugim cvjetovima.

Žutoj varijanti bazginog kaćuna vrlo je sličan Bljedoliki kaćun (Orchis pallens). On se od prethodne vrste razlikuje ponešto u obliku cvjetova te listovima koji se ne penju po stapci, a vrhovi su im obliji. Raste također u višim predjelima (700-900m), u svjetlim šumama,rjeđe na rubnim djelovima šume i livade.

Gotovo na istim mjestima kao i bazgin kaćun, ali u manjem broju, nalazio sam do 40 cm visoki Muški kaćun (Orchis mascula). Od ostalih kaćuna istiće se posebno svojom dobro razvijenom, jakom stabljikom na čijem se gornjem dijelu nalazi cvat boje mesa...

Vrsta kaćuna ima još mnogo, ali meni nije moguće sve obraditi.



KAĆUN obićni i - Bljedoliki kaćun (Orchis pallens)



Ljekovito djelovanje:

Kaćun se koristi kao lijek protiv katara i dječjih proljeva. Pomiješan s drugim ljekovitim biljkama koristi se u liječenju mnogih drugih bolesti.

Kaćun se u medicini koristi za hranu kao Tubera salep. Kaćun u obliku čaja ublažuje izbacivanje katara, liječi kašalj, proljev, promuklost, katar crijeva, grizu, dišne organe, sluzokožu, pomanjkanje apetita i druge bolesti. Vrlo je laka i probavljiva hrana. Naročito kao lijek mnogo vrijedi za djecu i starce.

Salep oštećenu sluzokožu probavnog trakta oblaže zaštitnim slojem koji spriječava daljnja oštećenja i omogućava oštećenim mjestima da se oporave.

I ne samo da omogućava nego i učestvuje u zacjeljivanju sluzokože, jačanju sluzokože, funkcionalnoj djelatnosti sluzokože probavnog trakta.

Najveći gastroenterološki patnici su čiraši i vlasnici ulceroznog kolitisa, ali sve smetnje probavnog trakta od nervoze do želučanog gastritisa, od proljeva do zatvora, od gastritisa do čira, od upalnih procesa do trovanja salep je vrlo voljan sanirati.

Početni stadiji ulceroznog kolitisa bi se vjerovatno tu i završili redovnom upotrebom salepa, a oni odmakli stadiji bi mogli dočekati i olakšanje.

Zapad je sve zainteresiraniji za ovaj podanak. Što je nervozniji način života, to je salep potrebniji.

Istina je da ga sve manje ima jer ga nije lako uzgajati, a mnogi pokušaji uzgajanja su i propali.



KAĆUN - MJEŠOVITI



Djelovanje i upotrba:

Brašno kaćuna propusti se kroz sito i navlaži s malo hladne vode tek toliko da postane gusto poput maslaca. Na tu masu nalije se vrele vode 20 puta toliko koliko iznosi kaša. To je odlična i lako probavljiva hrana.

U obliku čaja liječi od katara, kašlja, promuklosti, proljeva, griže.

Lagan je i probavljiv, pa je prikladan za djecu i starce.

Smatraju ga i afrodizijakom.

Stvarajući sluzavi film, preko sluznice ublažuje upalu i smiruje bolove.

Kaćun se uzima pomiješan sa šećerom tri puta prije jela po šalicu dnevno. — Djeca bi umjesto kave ujutro trebala dobiti šalicu salepa..

Isplatio bi se uzgajati kaćun barem u mjestima gdje kod nas uspijeva.



Prah:

Prah salep napravljen od krtola livadskih kaćuna koristio se od davnina za čišćenje i jačanje organizma, ali i za lečenje astme i upale želuca…

Salep je prah koji se dobija obradom gomolja lijepih livadnih cvetova najrazličitijih boja i oblika, koji se zajedno nazivaju kaćuni i cvatu od polovine proljeća do kraja ljeta.

Svi imaju tanki korijen i dva gomolja, prošlogodišnji i ovogodišnji. Vade se mladi gomolji, za vrijeme cvatnje.

Za spravljanje salepa najčešće se koriste one jajastog oblika. Svježe iskopane, odmah nakon čišćenja popare se kipučom vodom, a potom suše na temperaturi do 80 stupnjeva C.

Nakon ovog gomoljike gube gorčinu i neugodan miris, postaju prozirne, tvrde, teške i ljepljive. Kad se izmrve u prah nazivaju se salep.

Za najbolje kaćune važe gomolji ovih cvjetova – Orchis morio, Orchis militaris, Orchis maculata i Orchis latifolia.

SALEP - NAPITAK



Salep - fini, topli, slatki napitak:

Salep u prahu je osušeno, mljeveno korijenje nekoliko vrsta divlje orhideje (ili samo gomolj orhideje).

U Bosni se salep priprema od osušenog, samljevenog i prerađenog gomolja Običnog kaćuna (Orchis morio).

Salep je fini, topli, slatki napitak idealan za hladne zimske dane, napitak kojeg su nama donijeli Turci, a proširio se po Bliskom istoku, pa sve do Engleske i Njemačke.

Pripema salepa, od livade do čaše, teče ovako: Gomoljke se vade, peru od zemlje, očiste od opni i kratko prokuhaju, najbolje u surutki. Zatim se suše prvo na zraku, potom u sušnici, dok ne postanu skoro kristalno prozirne, potom se satru u prah, prosiju i čuvaju u suhim prostorima.

Žlicu salepa u prahu pomiješati sa čašom mlake vode da ne bude grudica. Kad voda u posudi zakipi, dodati šećer, prokuhati kratko vrijeme, pa dodati umućeni salep. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća, pomalo sluzava tečnost. Paziti da ne iskipi! Sipa se u staklene čaše, pa se po površini pospe prah đumbira ili cimeta.

U salast!!!

Koristi se i kao sredstvo za liječenje upala sluznice crijeva i želuca, a posebno kod raznih vrsta katara i proljeva.

Salep oštećenu sluzokožu probavnog trakta oblaže zaštitnim slojem koji spriječava daljnja oštećenja i omogućava oštećenim mjestima da se oporave. I ne samo da omogućava nego i učestvuje u i zacjeljuje sluzokože, jačanju sluzokože, funkcionalnoj djelatnosti sluzokože probavnog trakta.

Početkom prošlog stoljeća na ulicama su se mogli sresti salbdžije koji su na leđima nosili prepoznatljive posude za salep koje su imale dvije komore, jednu za salep, druga za vruću vodu. Salebdžija je nosio par čaša iz kojih su svi pili i nakon što neko popije salep on odmah opere čašu vrelom vodom. Otvaranjem slastičarnica ulična prodaja je zamrla a svaka bolja slastičarna imala je specijalna kuhala za pravljenje salepa.



KAĆUN OBIĆNI



Priprema:

Salepova sluz:

U 10 g salepa u prahu dodati 10 ml 70-postotnog alkohola, promiješati i od prethodno pripremljene 1/2 l kipuče vode dodati 50 ml. Dobro promiješati i polako dosipavati ostatak vode. Ostaviti da se ohladi uz stalno meijšanje dok se ne zgusne. Radi poboljšanja okusa može se pomiješati sa voćnim sokom.

Čokolada sa salepom:

Rastopiti 100 g čokolade sa žlicom margarina i u rastopljenu smjesu dodati 50 g salepa u prahu,dobro promiješati. Konzumirati kad se ohladi i stvrdne.

Mliječni napitak sa salepom:

Prokuhati 300 ml mlijeka i dodati 50 g salepa u prahu. Kuhati na tihoj vatri dok se smjesa ne zgusne poput pudinga. Zasladiti vanilin-šećerom i posuti cimetom. Piti vruće.

Napomena:

Prilikom vađenja gomolja voditi računa o tome da se kaćun ne pomeša sa mrazovcem.

Oba cvijeta i njihovi gomolji vrlo su slični, ali je mrazovac otrovna biljka čija upotreba može dovesti do vrlo ozbiljnih zdravstvenih poteškoća.

molimo pročitati izjavu