//

STARAČKA DEMENCIJA

Zdrav mozak treba nam cijeli život

KOVAL

Zdrav mozak treba nam cijeli život, a stručnjaci preporučuju da na njega pazimo pridržavajući se pravila zdravog života - radi se o nepušenju, vježbanju, smanjenju tjelesne težine, smanjenju konzumacije alkohola te zdravoj prehrani.

Te promjene mogu smanjiti za trećinu rizik od demencije, pokazalo je istraživanje. Muškarci između 45 i 59 godina koji imaju dobar rezultat u barem četiri od tih pet kategorija imaju 36 posto manji rizik od kognitivnog propadanja, te 36 posto manji rizik razvoja demencije od onih čija je ocjena loša, kaže britanska studija koja je provođena punih 30 godina.

Demencija pogađa jednog od troje ljudi u dobi iznad 65 godina. Istraživanje je naručila skupina Age UK a proveo Ian Deary sa sveučilišta u Edinburghu.

Njegovo je istraživanje utemeljeno na Scottish Mental Survey, testu kojim se mjere mentalne sposobnosti svakog 11-ogodišnjaka u toj zemlji od 1947., što su podaci iznimno vrijedni znanstvenicima.

Deary je testirao dio od 70.000 djece podvrgnute testovima 1947. koji su sada bili 70-ogodišnjaci te je usporedio rezultate s profilima njihova načina života, zdravlja i genetike.

Caroline Abrahams iz Age UK kazala je da je istraživanje prilika koja se pruža jednom u životu da se razumije kako se kognitivne sposobnosti mijenjaju kroz život i kroz starenje.

'Iako još uvijek nema lijeka ni načina da se izliječi demencija, ovi dokazi pokazuju da postoje jednostavni i učinkoviti načini da se smanji rizik', rekla je Abrahams.

'Što je još važnije, promjene koje su potrebne da bi nam se mozak održao zdravim već su dokazane kao dobre za srce i ukupno zdravlje'.

Depresija je neovisni faktor rizika za demenciju, tvrde znanstvenici nakon novih saznanja proizašlih iz nedavnog istraživanja. Već je ranije uočeno kako starije osobe s depresijom češće pate i od demencije, no nije bilo poznato povećava li depresija rizik za demenciju ili je obrnuto.

LJEKOVITE BILJKE IZ NAŠEG PODNEBLJA - BILINARSKI LEKSIKON

PUZAVA IVICA: Ajuga reptans L.

#2

Ova je biljka prirodni aromatik, adstrigent, antidijaroik, diuretik i homeopatik. Danas uglavnom služi kao cvjetni ukras, a manje kao biljni lijek koji se rabi za liječenje bolesti pluća i dišnih putova (naročito za iritirajući kašalj, bronhitis, upalu pluća, bacanje krvi iz pluća, tuberkulozu, sušicu itd.), bolesti usta i grla, bolesti srca, alkoholizma, bolesti kože, bolesti želuca i crijeva, bolesti bubrega i mjehura. Od svježeg soka biljke dobro je raditi mast koju možemo rabiti za liječenje svraba i posjekotina i opeklina... … Nastavi dalje... »

JASEN: Fraxinus excelsior L., Fraxinus Ornus L.

#2

Crni jasen u narodu je još poznat i kao mali jasen. Suha kora njegova drva ima antiinflamatorno, antimikrobno, antioksidativno, antiparazitsko, antihelmetičko, antiviralno djelovanje te se rabi kod: upalnih stanja ili infekcija mokraćnih organa ili puta – kanala, plućnih tegoba, tegoba s crijevima, edema ili vodenih bolesti. Bijeli jasen rabimo kao: adstrigent, antiartritik, antidijabetik, anti-giht, antikatarik, emetik, antireumatik, diuretik, diaforetik, febrifug, karminativ, katarik, laksativ, tonik.... … Nastavi dalje... »

JASENAK: Dictamnus albus L.

#2

Korijen jasenaka rabi kao dobro biljno ljekovito sredstvo za jačanje; -bolesti kože (ekcem, gljivične i bakterijske infekcije), -jače izlučivanje mokraće i znoja, -neurozu i epilepsiju, liječenje groznica i visokih temperatura, skorbuta, za liječenje ženskih tegoba s maternicom, i to naročito kod neredovitog mjesečnog ciklusa, -kao prirodni kontraceptiv, za uklanjanje nametnika u crijevima te ga rabimo za istjerivanje crva, glista, ameba, -kod bolesti bubrega i mjehura (nefritisa, cistitisa, katara, bakterijskih infekcija.... … Nastavi dalje... »

JETRENKA: Anemone hepatica L.

#2

Oblik listova poput jetre dao je srednjovjekovnoj nauci o signaturi dosta povoda da biljku protumači kao ljekovitu biljku za liječenje jetre. Ispravno pripremljen čaj od jetrenke upotrebljava se kod zastoja rada jetre, kod otečene jetre, kod općih teškoća žuči i žučnih kamenaca, a osobito kod pijeska u žuči i kod otečene slezene te u bolestima bubrega i mjehura. Iako službena medicina ne upotrebljava jetrenku kao ljekovitu biljku, u narodnoj medicini mnogih europskih zemalja jetrenka se i danas često upotrebljava.... … Nastavi dalje... »

JUSTICIA: Andrographis paniculata

#2

Andrographis paniculata je hvaljena kao "Eastern Echinaceae" Ova biljka se pojavljuje u istočnoj farmakopeji stoljećima. U Kini i Indiji biljka se obično koristi za liječenje širokog raspona infekcija, kao što su gastrointestinalni problemi, hepatitis, herpes, i infekcije grla. Ima adaptogena svojstva slična, ima antikancerogeno djelovanje, te gorak tonik, a to je antioksidans koji je dokazano da štiti jetru. Ukratko, to je jedna nevjerojatno ljekovita biljka! ....… Nastavi dalje... »

KRIŽALINA: Prunella vulgaris L.

#2

Smatra se kako ima antiseptično, antibakterijsko i antioksidativno djelovanje. Križalina se može primijeniti kao i matičnjak, za ispiranje usta, mast ili čak konzumirati kao čaj. Liječi: rane, ozljede, manje krvarenje, krvarenje desni, upale u ustima, grlobolju, probavne smetnje, grčeve u želucu, nadutost, kolitis, proljev, dizenteriju, herpes simplex, žuticu, glavobolju, vrtoglavicu, giht, visoki krvni tlak, teške menstruacije, opekline, nadražene oči , konjuktivitis, iscjedak, hemoroide i ubode insekata.... … Nastavi dalje... »

KRIZANTEMA: Chrysanthemum Parthenium L.

#2

Znanstvena istraživanja govore o pozitivnom djelovanju sastojaka (parthenolide), krizanteme u liječenju glavobolja, visokog tlaka, visoke temperature tijela, artritisa, tegoba sa koronarnim arterijama, abnormalnog rasta stanica i psorijaze. Dokazano je njeno inhibitorno djelovanje kod abnormalnog rasta stanica (hiperlazije stanica). Čaj od krizanteme djeluje na utrnulosti i bolove u nogama i rukama, koje uzrokuju vjetar, hladnoća i vlaga. Također, može ukloniti suhoću u ustima..... … Nastavi dalje... »

KRKAVINA: Rhamnus frangula L.

#2

Zapadna pučka medicina krkavinu koristi za liječenje akni, artritisa, analnih fisura, bolesti slezene, bubrežnih bolesti, bolesti metabolizma, ubrzanog rada srca, ciroze, ekcema, impentiga, bolesti jetre, hemeroida, herpesa, holecistitisa, krvarenja, kamenca žuči, karcinoma, komplikacija sa žuči i s jetrom, zatvora, parazita, plućnog edema, vrtoglavice, vodenih bolesti, za bistrenje vida, za čišćenje crijeva prije i poslije operacije..... … Nastavi dalje... »

KUPINA: Rubus fruticosus L.

#2

Listovi djeluju stežući, dobro su i potpuno bezazleno sredstvo protiv proljeva, no pati li netko od začepljenosti, odnosno tvrde stolice, treba izbjegavati aromatični čaj od kupinova lišća bez dodavanja drugih ljekovitih biljaka. Vrlo dobri uspjesi u liječenju postižu se kod krvavog proljeva. Osobito se preporuča čaj od kupinova lišća kod krvavog proljeva dojenčadi, ako je to povezano sa sklonošću k tuberkulozi. Djelovanje čaja na čišćenje krvi smanjuje ili čak liječi kožne osipe, lišajeve i druge kožne nečistoće..... … Nastavi dalje... »

LEDINJAK - BOBOLJ ili ZLATICA: Ranunculus ficaria ili Ficaria verna

#2

Protiv hemoroida, protiv skorbuta (mlado lišće ima nešto veći postotak askorbinske kiseline). Ranije su se koristili za uklanjanje tzv. smokvinih bradavica, kožnih izraslina na spolnim organima uzrokovanih virusom. Njemački naziv Scharbockskraut podsjeća na skorbut, i vjerojatno se koristio kao izvor C-vitamina. U Primorju niće već u siječnju. Stežuća i ublažavajuća svojstva ledinjaka određuje i njegovu, isključivo vanjsku upotrebu u liječenju hemeroida, posebno onih koje krvare.... … Nastavi dalje... »

LJEKOVITA BISERKA: Lithosperrnum officinale L.

#2

Ova je biljka prirodni antiflogistik, abortiv, antispazmodik, diuretik, dijaforetik, dermetik, kontraceptiv i sedativ. Zrele sjemenke su diuretik, lithontripic i oksitocina. Ako se samelju u prah, koriste se u liječenju mokraćnog mjehura, artritisa i febrilnim poteškoćama. Infuzija lišća koristi kao sedativ. Korijen se koristi kao pročistać organizma. Sirup od uvarka od korijena i stabljike se koristi u liječenju eruptivnih bolesti poput velikih boginja, ospice i svraba...… Nastavi dalje... »

OGROZD: Ribes grossularia - Ribes uva-crispa

#2

Organske komponente u ogrozdu imaju pozitivno djelovanje na srce - smanjuju kolesterol, poboljšavaju protok krvi i jačaju srčani mišić. Dnevno konzumiranje ogrozda štiti od stresa, efikasno čisti organizam, savršeno je za jačanje i podizanje imuniteta. Korijen ogrozda je staro ljekovito narodno sredstvo. Pojačava izlučivanje mokraće i koristi se kod svih vodenih bolesti. Dobar je za liječenje katara želuca i crijeva, te kod visoke temperature... … Nastavi dalje... »

PAVITINA: Clematis vitalba

#2

Travari koriste Clematis recta kao tretman za sifilis, kronične bolesti kože, reume, gihta i bolesti kostiju. Iscjelitelji ga također primijuju kao oblog na plikovima, festering rana i čireva. Iscjelitelji koristi Clematis vitalba za liječenje bolesti koje utječu na muške genitalije i rane koje se slabo liječe. Neki ga mogu koristiti u vrlo malim količinama za unutarnje ili vanjske doze u liječenju migrene. Američki pioniri su vjerojatno naučili koristiti Clematis od Indijanaca... … Nastavi dalje... »

PRIMORSKI KRASTAVAC: Ecballium elaterium L.

#2

Najvažnije ljekovito djelovanje koje se primjenjuje u narodu je liječenje upale sinusa (sinusitis) tj. poticanje čišćenja upalnog sekreta. Također se koristio u liječenju edema povezanih sa slabim radom bubrega i problema sa srcem u obliku čaja od sušenih listova. Štrcalica ili primorski krastavac je u hrvatskoj flori jedina predstavnica obitelji bundeva koja nema vitice za penjanje, a i u doba dozrijevanja jedinstvena je po svojim eksplozivnim plodovima...… Nastavi dalje... »