TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene...[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavin dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani.[...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima.[...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun...[...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica.[...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi.[...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom.[...]

Nastavi dalje...

RUŽA
DODATAK PRIPRAVKA

ruza

Ruža Lat: Rosa centifolia. Eng: rose (the provence rose or cabbage rose or rose de mai) D: die rosen (zentifolie, provence-rose, oder kohl-rose). Fr: la rose (le rosier cent-feuilles). Imena su još i crvena ruža, Francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža. Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.ST.pr.n.e. Donose u Europu. Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva. Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine sa dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni.[...]

Nastavi dalje..

ROSOPAS
DODATAK PRIPRAVKA

rosopas

Rosopas - vaš tihi susjed. Lat. Chelidonium Maius L. Eng: Greater celandine / tetterwort. D: Das Schöllkraut. Fr. La chélidoine / Grande chélidoine. Rosopas pripada obitelji makova (Familiae Papaveraceae), a ljekarnički mu je naziv Herba Chelidonii maioris. Rosopas je zeljasta biljka, plavozelena, razgranjena i visoka 30 do 80 cm. Svi dijelovi biljke sadrže žuti mliječni sok. Listovi su izmjenični, donji su perasti, a gornji perasto izrezani. Cvjetovi su zlatnožuti, s četiri latice i brojnim prašnicima, združeni u paštitaste cvatove na vrhovima ogranaka. Plod je duga višesjemena komuška. Zanimljivo, sjemenke imaju privjeske koje mravi rado jedu i sakupljajući ih rasprostiru ovu vrstu. [...]

Nastavi dalje...

KUPINA



KUPINA



KUPINA

Latinski: Rubus fruticosus L.

Engleski: Blackberry

Njemački: Die Brombeeren

Francuski: La mure

Kupina je naziv za nekoliko vrsta biljaka penjačica iz roda Rubus iz porodice ruža (Rosaceae).

Narodni nazivi: crna jagoda, črna jagoda, črna kupina, ežina, ježina, kopinje, kupinjača, kupjenak, crna malina, maljuga, rbida, robidnica.


KUPINA - DETALJI



Opis

Kupina je trajni grm s horizontalno položenim korijenjem koji tjera 1 do 3 metra duge grane što djelomično pužu po zemlji ili se penju po ostalom grmlju.

Mladi jednoljetni izdanci, koji leže na zemlji, ukorjenjuju se pri dodiru sa zemljom i druge godine tjeraju nadzemne grane koje nakon donošenja cvijeta i ploda ugibaju.

Iz podzemnog dijela biljke tjeraju novi izdanci koji preuzimaju ulogu odumrlih i tako se biljka trajno obnavlja.

Stabljika je većinom petorokutna i proviđena bodljikama savinutim prema dolje.

Listovi su na stabljici razmješteni po tzv. razmještaju 2/5. To znači, ako brojimo od jednog lista prema gore u spirali oko stabljike dva puta da dođemo do onog lista koji upravo stoji nad onim listom od kojeg smo počeli, tada je onaj list, do kojega smo došli nakon dva spiralna ophoda, peti list po redu. Listovi su perasto sastavljeni pa donji listovi imaju 5, a gornji 3 listića. Veliki, jajastog oblika i na vrhu zašiljeni perasti listovi, s gornje su strane glatki, a s donje strane gusto proviđeni pustenastim bijelim dlakama, dok je lisna peteljka proviđena bodljikama.

Mnogobrojni bijeli cvjetovi smješteni su u lažnom šticu. Svaki cvijet nosi mnogo pestića, a iz svakoga se razvije po jedna mala mesnata koštunica koja krije sjeme obavijeno u tvrdi ovoj. Sve te koštunice međusobno povezane sačinjavaju plod kupine.

Listovi i najgornji dijelovi stabljike, tj. vršci, djeluju na okus stežući, zreli su plodovi slatki, vrlo aromatični i prijatnog okusa. Kupina, a također i malina, dosta se uzgaja u vrtovima, no najmirisniji plodovi s karakterističnom aromom ne rastu u vrtovima, nego u slobodnoj prirodi, u šumi, toj ljekovitoj riznici.

Vrijeme cvatnje...stanište

Vrijeme cvatnje: lipanj do rujna, a zrelost plodova od kolovoza.

Stanište: kupina raste na šumskim čistinama i krčevinama, na rubovima šuma, na širokim svijetlim šumskim putovima, među grmljem, te uz rubove polja, na neplodnim zemljištima, vrlo često u velikoj množini.

Listovi kupine jasno pokazuju sadržaj vode samog staništa. Na suhim mjestima, s dubokom razinom podzemne vode, donja strana listova je pustenasto dlakava, a na vlažnim mjestima s visokom razinom podzemne vode raste kupina kojoj je donja strana listova gotovo potpuno gola.

Ova biljka poznata je još iz antičkih vremena, a rasprostranjena je većinom po sjevernoj polutki našeg planeta.

KUPINA



Koristi kao:

Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća.

U šaci punoj kupina naći će se oko 8 grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo 4 grama.

Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati kolesterol. Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego rajčica ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica.

Specifičan antioksidans kojeg sadrže - elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv raka.

Lako se konzervira kao sirup, slatko, marmelada te u zimskim mjesecima dobro dođe slabašnoj djeci, starijima i bolesnicima.

Plodovi kupine dobar su afrodizijak, pa ga zbog toga cijene u arapskom narodu, gdje njeguju i običaj žvakanja listova. Vina i sirupi od kupine također pojačavaju spolni nagon muškaraca.

Neki poznati sastojci su:

Ljekovite i djelotvorne tvari: utvrđeno je eterično ulje, tanin, pektin, jantarna, jabučna, oksalna, mliječna i salicilna kiselina, a značajan je i vitamin C.

Kupine su visoke prehrambene vrijednosti i sadrže vitamin C, K, B9 i i esencijalni mineral mangan.

Kupine grade imunitet jer sadrže vitamin C koji ima nekoliko važnih uloga, piše Daily Mail. Također, u kupinama ima, primjerice, dvostruko više tog vitamina nego u borovnicama.

"Vitamin C ključan je za imunitet i kardiovaskularni sustav jer snižava krvni tlak", rekla je doktorica Ursula Arens. Također je podsjetila da je vitamin C važan i u liječenju anemije jer pospješuje apsorpciju željeza u tijelu.

Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća. U šaci punoj kupina naći će se oko 8 grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo 4 grama. Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati kolesterol.

Kupine pomažu u borbi protiv kancerogenih bolesti

"Tanini, koji ublažavaju krvarenje ako su u pitanju manje ozljede, također se nalaze u kupinama", objašnjava doktorica Sarah Wilson, zaposlena u londonskoj bolnici Princess Grace. Wilson dodaje da su se u tradicionalnoj medicini često koristili oblozi od kupina da bi rane brže zarastale. Kad tanini dođu u dodir s ranom, pomažu da se tkivo prije stisne.

Osim u liječenju manjih ranica, te ukusne bobice pomažu i u borbi protiv kancerogenih bolesti jer sadrže antioksidante u kojima se nalaze antocijani što usporavaju rast kancerogenih stanica. I druge vrste crvenog voća i povrća sadrže antocijane, ali ih kupine, prema novijim istraživanjima, imaju u daleko većem postotku.

"Sadrže i spoj C3G koji pomaže u borbi protiv raka kože i jednjaka", objasnila je za Daily Mail doktorica Arens.

Ako pojedete dvije šake kupina dnevno, unijet ćete potrebnu dozu mangana u organizam. On je pak jedan od minerala koji su potrebni za čvršće i zdravije kosti.

Još je jedan korisni vitamin u kupinama - B9 - poznat kao folna kiselina. Zajedno s vitaminom B12 nužan je u stvaranju novih krvnih stanica. Folna kiselina često se preporučuje trudnicama jer sprečava defekt neuralne cijevi embrija.

Kupine imaju i lutein koji je dobar za zaštitu očiju jer može spriječiti štetu koju im čine ultraljubičaste zrake.

KUPINA - CVAT



Ljekoviti dijelovi biljke:

Sabiru se mladi i nježni listovi (Folia Rubi fruticosi) i gornji cvjetni vrhovi, i to u proljeće od travnja do kraja svibnja.

Listovi kupine moraju se sabirati bez lisne peteljke. Ako je potrebno sabiranje korijena, tada se on iskapa u veljači, a najkasnije u ožujku.

Sušenje se obavlja u hladu.

Plodovi (Fructus Rubi fruticosi) se sabiru u vrijeme sazrijevanja, pri tom treba paziti da nisu crvljivi ili napadnuti drugim nametnicima.

Plodovi se konzerviraju ili se ulažu u rakiju.

Listovi, vrškovi i korijen iziskuju vrlo pažljivo sušenje, a čuvati se moraju na vrlo suhom mjestu kako nebi izgubili aromu.

Katkada se suše i plodovi; sušenje se mora provesti vrlo pažljivo i polagano.

Ljekovito djelovanje:

Listovi djeluju stežući, dobro su i potpuno bezazleno sredstvo protiv proljeva, no pati li netko od začepljenosti, odnosno tvrde stolice, treba izbjegavati aromatični čaj od kupinova lišća bez dodavanja drugih ljekovitih biljaka.

Vrlo dobri uspjesi u liječenju postižu se kod krvavog proljeva. Osobito se preporuča čaj od kupinova lišća kod krvavog proljeva dojenčadi, ako je to povezano sa sklonošću k tuberkulozi.

Od vrlo je dobrog ljekovitog djelovanja uzimanje čaja kroz duže vrijeme kod krvarenja želuca, upale crijeva, a prije svega kod kroničnog nadražaja slijepog crijeva.

To isto vrijedi i kod bijelog cvijeta.

Čaj od kupinova lišća djeluje na rastvaranje sluzi i pospješuje njezino izbacivanje.

Djelovanje čaja na čišćenje krvi smanjuje ili čak liječi kožne osipe, lišajeve i druge kožne nečistoće.

Uživanje čaja od kupinovog lišća preporuča se i kod bljedoće.

Čaj je, konačno, od značenja i za žene u drugom stanju jer pridonosi elasticitetu mekih dijelova pred porodom.

Osušeni i sitno izrezani korijen kupine, pripremljen kao čaj, djelotvoran je za one koji boluju od vodene bolesti.

Plodovi, uživani uveče svježi ili konzervirani, ne samo da su užitak na završetku napornog dana, nego djeluju umirujuće kod nervoznih koji pate od nesanice.

Listovi kupine i mladi izdanci kupine dio su kućnog čaja koji bi trebalo piti umjesto ruskog čaja.

KUPINA



Iz starih bilinarskih knjiga i pučke medicine:

"Svi oni koji u sebi ne mogu držati hranu i povraćaju, neka jedu plodove jer su im korisni i neka smrve zeleno lišće kupine i polože ga kao oblog na želudac.

Korijen kuhan u vinu ili uziman stučen u prah mrvi bubrežne kamence.

Iz kupinova cvijeta destiliraju u inozemstvu tekućinu koja vrlo koristi bolesnim očima.

Kupinovo lišće ili mladi izdanci, kuhani u vinu, služe topli za ispiranje usta i liječe gnojnu upalu usta i učvršćuje zube." (Iz "New Kreutterbuch", od dra Mattiolija, 1570. god.)

U pučkoj medicini upotrebljavaju se listovi kupine za klistir kod upale debelog crijeva (kolitis) kao i kod krvarenja kojima su uzrok hemeroidi.

Recepti:

Čaj

Jušnu žlicu usitnjenog lista kupine preliti s 2 dl vruće vode, poklopiti i nakon jednog sata procijediti. Piti do tri šalice čaja na dan.

Sok

Pet kg kupina izmiješati s 1 kg šećera i 1,5 l vode. Ostaviti da odstoje preko noći na hladnome. Sutradan dobro ispasirati, a sok zagrijavati do 75° C, vruć uliti u već pripremljene sterilizirane ili zagrijane boce i odmah hermetički zatvoriti. Pohraniti na hladno mjesto.

Sirup

1 kg kupina zgnječiti u emajliranoj posudi i ostaviti da odstoje preko noći na hladnome. Sutradan procijediti kroz sokovnik ili lanenu krpu i staviti kuhati. Kad sok zavrije dodati 1 kg šećera i kuhati stalno miješajući do željene gustoće. Još vrući sirup uliti u pripremljene sterilizirane boce i hermetički zatvoriti. Pohraniti na hladno mjesto.

Marmelada

Pet kg kupina zgnječiti ili, još bolje, pasirati. Dodati 1,5 kg šećera i kuhati stalno miješajući, sve dok smjesa ne bude gusta toliko da se teško odvaja od kuhače. Vruću marmeladu polako lijevati u već pripremljene tople staklenke i staviti ih u mlaku pećnicu da se na marmeladi stvori tanka korica. Staklenke s marmeladom pokriti i staviti da se hlade. Sutradan ih hermetički zatvoriti i pohraniti na hladno mjesto.

Vino

Pet do sedam kg kupina slagati u staklenku od deset litara, i to tako da se svaki red šećeri s ukupno 1,5 kg šećera. Kad je staklenka puna zatvoriti je dvostrukom gazom ili poklopcem. Ostaviti na toplome tri tjedna, tj. 21 dan. Kad kupine isplivaju na površinu treba ih odstraniti i ocijediti ih od soka. Sok potom procijediti i uliti u staklenku da odstoji još tjedan dana. Vidljivi talog koji se kroz to vrijeme pojavi odstraniti pažljivim pretakanjem u boce, začepiti ih dvostrukom gazom i pohraniti na tamno i hladno mjesto. Vrenje vina prestaje nakon tri tjedna i tada boce treba začepiti plutanim čepom. Kupinovo vino držati na tamnom i hladnom mjestu, najbolje u podrumu.

Evo recepta za izvanredni biljni čaj:

10 dijelova listova maline

2 dijela listova kupine

5 dijelova listova šumskih jagoda

1 dio plodova borovice

Protiv pušenja

Žvakanje mladih izdanaka, pupoljaka kupine, pomaže nastojanja u prestanku pušenja, jer poslije žvakanja, cigareta nikako ne paše.

KUPINA



Uzgoj kupina – tlo, položaj i klima

Kupina voli tople i osunčane položaje. Manjak svjetlosti uslijed sjene ili pretežno oblačnog vremena nepovoljno će se odraziti na kvalitetu plodova.

S druge strane, topli i suhi vjetrovi mogu ugroziti uzgoj kupina tako što će isušiti zemljište i žig tučka, čime će se onemogućiti oplođivanje cvjetova.

Stoga treba birati položaje zaštićene od vjetra ili postaviti nasade u smjeru puhanja dominantnih vjetrova određenog područja. Ako nema opasnosti od vjetrova, uobičajen položaj za sadnju kupina je u pravcu sjever – jug.

Što se tiče hladnoće, kupina je dosta otporna na mraz. U umjerenom klimatskom pojasu kupina će se uspješno oduprijeti i proljetnom i zimskom mrazu. Međutim, oštriji zimski dani bez zimskog pokrivača mogli bi ugroziti plitak korijenski sustav kupine, osobito ukoliko je tlo pretjerano vlažno.

Kada kupujete sadnice, odaberite one koje su testirane na prisutnost bolesti i štetnika. Suhe sadnice treba potopiti u vodu barem nekoliko sati prije sadnje. Za uspješan uzgoj kupina nužna je umjerena vlažnost tla. Gnojidba kupina obavlja se dva puta godišnje – u rano proljeće (tijekom ožujka) te u jesen nakon berbe (najbolje početkom listopada).

Kupina se sadi u kasnu jesen ili zimi, sve do početka travnja.

Nuspojave:

Pati li netko od začepljenosti, odnosno tvrde stolice, treba izbjegavati aromatični čaj od kupinova lišća bez dodavanja drugih ljekovitih biljaka.

molimo pročitati izjavu