TRANSLATOR












MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. ..[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani.[...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica.[...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

JASENAK



JASENAK



JASENAK

Latinski: Dictamnus albus L.

Engleski: Fraxinella

Njemački: Diptam weisser

Talijanski: Frassinella

Francuski: La fraxinelle

Ljekarničko ime: Radix Dictamni albi

Obitelj: Rutaceae - rutvice

Drugi nazivi: Gorući grm, rutača, jasenica, rusten, vilino cvijeće

Jasenak (lat. Dictamnus albus) je vrsta višegodišnje biljke, jedina vrsta roda Dictamnus iz obitelji Rutaceae - rutvica.


JASENAK - DETALJI



Opis

Ova biljka raste oko 60 centimetara u visinu, a nekad i preko metar. Ima razgranat podanak iz kojeg se može razviti više stabljika.

Stabljika je pomalo gusto dlakava, a u gornjem dijelu ima crne žlijezde.

Cvjetovi rastu u piramidalnim grozdovima.

Jako elegantno izgledaju, a boja im varira, tako da se pojavljuju u različitim bojama: ljubičasta, crvena, plava, ali vrlo rijetko bijela.

Ima jednostruko neparno perasto sastavljene listove slične jasenovim (otud jasenak).

Zigomorfni, ružičasti, rjeđe bijeli cvjetovi nalaze se u grozdastu cvatu.

Cijela biljka, osim ako se zgnječi ili smrvi, intenzivno miriše na limun.

Sadrži dosta hlapljivog ulja.

Korijen (Radix Dictamni), ali i ostali dijelovi biljke rabili su se u pučkoj medicini.

U Hrvatskoj jasenak raste u svijetlim toploljubnim medunčevim šumicama, uz rubove šuma i šikara, na kamenitim šikarastim mjestima.

Biljka je nejestiva.

Unatoč ugodnom mirisu nalik na limun, njezini listovi imaju vrlo gorak i neukusan okus.

Stanište: Jasenak najčešće raste u kserotmnim šumama i šikarama zajednica hrasta meunca, na suhim rastresitim, blago do umjereno kiselim humusnim tlima. Najčešće dolazi na vapnenačkoj podlozi. Nastanjuje područja južne Europe, sjeverne Afrike i dio Azije. Sadi se od jeseni do proljeća.

Bere se: U proljeće se sabire lišće, u proljeće ili jesen kora i korijen, a u jesen plod, kada dozre. Pri branju izaziva na kozi crvenilo, bol i plikove, pa valja biti oprezan.

Ljekoviti dijelovi biljke: U proljeće ili u jesen sabire se kora i korijen, list u proljeće, a plod u jesen kad sazrije. Suši se na umjerenoj toplini i sprema na prozračnom suhom mjestu.

JASENAK



Ljekovito djelovanje:

Korijen liječi bolestikrvi dok suho lišće u obliku čaja služi protiv bolesti probavnih organa, tjera nametnike iz crijeva, čaj od plodova liječi bolesti bubrega.

Ova je biljka prirodni abortiv, antihelmetik, aromatik, antipiretik, antispazmodik, antihisterik, antibakterik, diuretik, digestiv, dijaforetik, emnenagog, hemolitik.

Sadrži: Eterično ulje, phenolcarbonsku kiselinu, šećer, trigonellin, cholin, alkaloid, dictamnin, saponin i vosku sličnu tvar. Kad se lisce protrlja prstima, mirise na limun. U biljci ima mnogo hlapljivog ulja, koje se oko biljke skuplja naročito pod večer, te se može i upaliti.

Zapaljiva svojstva:

Cijela biljka odiše aromom sličnom limunu ili vaniliji zbog eteričnih ulja koje ispušta, te se može osjetiti izdaleka.

U ljetnim mjesecima iz tih eteričnih ulja može se stvoriti mirisni plin, koji je ljepljiv na dodir te ima zapaljiva svojstva.

Plinske maglice izlučene iz cvjetova jasenka mogu se zapaliti ako se priđe s otvorenim plamenom.

Taj plin prekriva cijelu biljku, posebno cvjetove.

Ako se u tom razdoblju biljci približi vatra, onda će odjednom nastati prava mala eksplozija.

Ipak, to se događa samo starijim biljkama, jer mlade biljke ne izlučuju dovoljno hlapljivog ulja.

Također, u sumrak se bez visokih temperatura kod ovih biljaka može vidjeti mali plavičasti plamen.

Zbog svih tih pojava, mnogi misle da je upravo ona "gorući grm" iz Biblije.

JASENAK



Primjena u pučkoj medicini:

Kontrolirajte neurozu i epilepsiju s ovom mirisnom biljkom

List i koru jasenaka rabimo za liječenje grčeva u želucu, skorbuta, katara ili sluzi iz želuca i crijeva

U Francuskoj i Njemačkoj tradicionalno se jasenak rabi kao ljekovito sredstvo za liječenje malokrvnosti, bljedoće i opće slabosti.

Englezi za jasenak bijeli rabe naziv – gorući grm ili plin biljka.

Korijen jasenaka se u pučkoj medicini rabi kao dobro biljno ljekovito sredstvo za jačanje (tonik);

-bolesti kože (ekcem, gljivične i bakterijske infekcije),

-jače izlučivanje mokraće (diuretik ) i znoja ( dijaforetik),

-neurozu i epilepsiju (prašak), liječenje groznica i visokih temperatura, skorbuta, za liječenje ženskih tegoba s maternicom, i to naročito kod neredovitog mjesečnog ciklusa (emenagog),

-kao prirodni kontraceptiv, za uklanjanje nametnika u crijevima te ga rabimo za istjerivanje crva, glista, ameba (vermifug ili antihelmetik),

-kod bolesti bubrega i mjehura (nefritisa, cistitisa, katara, bakterijskih infekcija itd.), za umirenje grčeva (antispazmodik – naročito kod grča želuca itd.),

-liječenje histerije, neuroze, slabih živaca (pije se čaj koji pripremamo od korijena i lišća jasenka), ali je bitno da bolesnici vole i podnose miris jasenka. Čaju za jače djelovanje možemo dodati matičnjak i valerijanu.

List i koru jasenaka rabimo za liječenje grčeva u želucu, skorbuta, katara ili sluzi iz želuca i crijeva, žutice, kod bolesti krvi, reume i artritisa te kod nesvjestice.

U nedostatku korijena jasenka možemo rabiti sjeme koje također služi kod navedenih bolesti. Kora korijena je dobar lijek za iscrpljen organizam i malokrvnost. Liječi bolesti krvi.

Koristi kao:

Jasenak bijeli rabimo kao abortiv, antihelmintik, aromatik, antipiretik, antispazmodik, antihisterik, antibakterik, antikonvulzant, antireumatik, diuretik, digestiv, dijaforetik, emenagog, ekspektorant, galaktogen, hemolitik, homeopatik, kontraceptiv, katarik, rubefacijens, stimulans, tonik, vermifug.

Osim njegove vatrene prirode, privlačan je i kao dodatak rubnoj gredici zbog svojih stabljika visokih i do l m koje u lipnju i srpnju nose mirisne bijele cvjetove.

JASENAK



Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Ako se 3 velike žlice suhe kore korijena popare s 1 I kipuće vode, pa se to ostavi da stoji 1 sat i procijedi, dobiva se čaj (pije se triput dnevno po 1 šalica) koji pomaže protiv bolesti krvi, pospješuje mokrenje, znojenje i izlučivanje sluzi, liječi od groznice, ublažuje grčeve i cisti od glista.

Protiv glista je još djelotvorniji čaj od lišća, koji liječi i probavne organe.

Čaj od plodova liječi bubrege.

Za umirenje u slučaju histerije, neurastenije i nervoze treba 1 veliku žlicu mješavine od 10 g korijena jasenka, 10 g matičnjaka (Melissae officinalis) i 70 g odoljena (Valeriana officinalis) popariti s 2 dl kipuće vode, poklopiti,ostaviti da stoji 1 sat, procijediti i piti nezaslađeno prije jela, a zaslađeno poslije jela, obično pred spavanje.

JASENAK



Nuspojave:

Kontraindikacije: Kod nekih osoba izaziva alergije na dodir, a kod branja plikove i crvenilo kože praćeno s jakom boli.

U većim količinama pijenje čaja mora biti pod kontrolom liječnika.

Čaj ne bi smjele uzimati trudnice.

molimo pročitati izjavu