TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. ..[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima.[...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica.[...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi.[...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

RUŽA
DODATAK PRIPRAVKA

ruza

Ruža Lat: Rosa centifolia. Eng: rose (the provence rose or cabbage rose or rose de mai) D: die rosen (zentifolie, provence-rose, oder kohl-rose ). Fr: la rose (le rosier cent-feuilles). Imena su još i crvena ruža, Francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža. Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.ST.pr.n.e. Donose u Europu. Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva. Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine sa dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni.[...]

Nastavi dalje..

ROSOPAS
DODATAK PRIPRAVKA

rosopas

Rosopas - vaš tihi susjed. Lat. Chelidonium Maius L. Eng: Greater celandine / tetterwort. D: Das Schöllkraut. Fr. La chélidoine / Grande chélidoine. Rosopas pripada obitelji makova (Familiae Papaveraceae), a ljekarnički mu je naziv Herba Chelidonii maioris. Rosopas je zeljasta biljka, plavozelena, razgranjena i visoka 30 do 80 cm. Svi dijelovi biljke sadrže žuti mliječni sok. Listovi su izmjenični, donji su perasti, a gornji perasto izrezani. Cvjetovi su zlatnožuti, s četiri latice i brojnim prašnicima, združeni u paštitaste cvatove na vrhovima ogranaka. Plod je duga višesjemena komuška. Zanimljivo, sjemenke imaju privjeske koje mravi rado jedu i sakupljajući ih rasprostiru ovu vrstu.[...]

Nastavi dalje...

KRKAVINA



KRKAVINA



KRKAVINA

Latinski: Rhamnus frangula L.

Engleski: Buckthorn

Njemački: Kreuzdorn

Francuski: Nerprun

Talijanski: Frangola comune

Krkavina se još zove i crna joha, njezin znanstveni naziv je rhamnus frangula ili frangula Alnus

Sinonimi: Frangula alnus Mill, Frangula pentaphylla Gilib., Frangula vulgaris Hill.

Narodni nazivi: Kačje grozdje, krkov, krušina, krhlika, kršlika, pasdrenovina, pasja lijeska, pasja češnja, pasjakovina, pasje grozdje, pesikovina, smrdljika, trušlikovina, tršlika, tršlikovina, trušljika, žeslika, pasdrijen.

Rhamnus je rod od oko 150 vrsta (više-manje, jer su neke vrste stavljene u Frangula), koji su grmovi ili mala stabla, poznatiji kao buckthorns


KRKAVINA - DETALJI



Opis

Krkavina raste većinom kao grm od 2 do 3 m, a rjeđe kao drvo, visine 7 do 8 m.

Kora joj je u početku zelene, a kasnije smeđe-sive boje.

Listovi su obrnuto jajasti prema gore zašiljeni i nešto nazubljeni.

Cvjetovi su neugledne zelenkaste tvorevine, smješteni po 2 do 6 u pazuhu lista.

Iz cvijeta se razvije koštuničav plod u početku zelene, kasnije crvenkaste, a u sazrijevanju crno-ljubičaste boje. Sjajne bobice krkavine privlače ptice koje šire sjeme (fazani). Nisu jestive.

Krkavina se u prirodi mnogo susreće kao pratilac crne johe.

Žućkasto, kratko-vlaknasto drvo, lako lomljivo, imalo je nekada značenje u proizvodnji baruta.

Miris i okus:

Kora ima svojevrstan miris.

Žvakanjem kore pljuvačka se oboji žuto-smeđe, ima sluzav okus, u početku ugodan, slatkasto nagorak, a kasnije trulog okusa.

Svježa kora jako pobuđuje na povraćanje.

Vrijeme cvatnje: svibanj do lipnja. Plodovi dozrijevaju u kolovozu.

Stanište: uspjeva u nizinskim, svijetlim, bjelogoričnim šumama, u šikarama, na rubovima šuma te na obalama manjih rijeka i potoka.

Iako na nekim područjima raste u velikom mnoštvu, biljka se neracionalno iskorištava, te se njezina staništa osiromašuju i teško pomlađuju.

Branje i prerada:

Kora s grana i stabla skida se u proljeće (svibanj), tako da se nožem stvara spirala, a može se i svakih 20 cm nožem zasjeći te skidati kao cijev. Oguljenu koru sušiti na toplom i prozračnom mjestu, a može se odmah, svježa, usitniti. Kora je ljekovita suha, pa se upotrebljuje tek nakon godinu dana.

KRKAVINA



Ljekoviti dijelovi biljke:

Kao droga upotrebljava se od ove biljke kora (Cortex Frangulae).

U proljeće, kada sokovi počnu kolati biljkom, kora se lako odvaja od drveta, pa se tom prilikom sijeku deblje grane, a kora se obrezuje najprije u krug na svakih 20-30 cm, a nakon toga uzdužno. Zatim se oguli; takav način skidanja kore daje najkvalitetniju drogu u obliku cijevi.

Sušenje kore može se vršiti na suncu ili u hladu.

Kora mora odležati najmanje godinu dana pa tek nakon druge godine postiže svoje najveće ljekovito djelovanje.

Nakon treće godine brzo joj opada ljekovitost.

Kora se upotrebljava za Ijekovite svrhe tek pošto je odležala oko godinu dana, jer svježa kora izaziva neugodne pojave kao povraćanje i grčenje u probavilima.

Iz 3 kg svježe kore dobije se 1 kg suhe.

Zbog sadržaja purgativnih tvari (glikozid frangulin) vrlo je poznati lijek protiv začepljenosti.

Kao blago sredstvo uzima se kora bilo sama, bilo u obliku čaja sa drugim drogama.

Sporno je da li nakon sabiranja na 100° C stabilizirana svježa kora ima još punu ljekovitost.

Ova je biljka prirodni antiastmatik, antihelmetik, adstrigent, diuretik, depurativ, emetik, holagog, karminativ, katarik, laksativ, mikotik, purgativ, tonik i vermifug.

Uputa za pčelare:

Za pčelara je posebno važna jer krkavinu pčele posječuju gotovo cijelu pčelarsku sezonu

Biljka je otporna na sve vrste gljivica, ali i protiv jakog mraza.

KRKAVINA



Ljekovite i djelotvorne tvari:

U kori krkavine utvrđeni su oksimetilantrahinoni (vjerojatno jednaki emodinu rabarbare) frangula kiselina, jabučna kiselina, kalcijev oksalat, više smola i eterično ulje, flavonoidi, i tanini a dokazana je i velika količina vitamina C. Antrahinonski spojevi, frangulin, frangulanin, franganin, glukofrangulin, emodin, izoemodin, saponin, šećer, tanin, frangulinska kiselina.

Sušena kora krkavine mora sadržavati najmanje 7% glucofrangulinas, izražen kao glucofrangulin A.

Antrakinon spojevi (6-10%): emodol derivati, chrysophanol, frangulin, frangulósidos i B, formirani djelomičnom hidrolizom A i B. glucofrangulósidos, genin kao emodin, chrysophanol

Plod sadrži: glikozid ramnoksantin.

Glavni antraglikozid je jedan vrlo purgativan, svetlo-narandžast, amortan ramno-glikozid, glikofrangulin koji se za vreme sušenja i dugotrajnog čuvanja kore postepeno razlaže na glikozu i frangulin, koji je odavno poznat kao sastojak droge.

U drogi ima još i tanina, gorke materije, šećera i masti, slobodnih emodina, izoemodina, hrizofanske kiseline i drugih antrahinonskih derivata.

Gorčina droge može se odstraniti tretiranjem kore magnezijum-oksidom.

Primjena u pučkoj medicini:

Tek oko 1300. god. spominje se ta ljekovita biljka po prvi put, ali je nakon visoke ocjene njezine vrijednosti, kao jeftinog nadomjestka za vrlo skupu rabarbaru, gotovo posve pala u zaborav. Oko 1848. godine kora je uvedena u službenu upotrebu kao droga Cortex Frangulae i od tada je ponovo cijenjeno sredstvo za čišćenje.

Velika je prednost ovog lijeka da se primjenom ne stvara navika niti se umanjuje njegovo djelovanje kao kod mnogih drugih, osobito anorganskih sredstava. Kora krkavine i dugom upotrebom ne nadražuje sluznice crijeva, niti povećava islučivanja crijevne sluzi niti izaziva proširenja krvnih žila debelog crijeva. Ona se može slobodno primijeniti kod hemeroida, teškoća u crijevima, kod slabokrvnosti kao i kod trudnoće. Kori krkavine treba dati prednost pred svim anorganskim sredstvima za čišćenje pa čak i pred biljnim sredstvima kao aloj i ricinus.

Kora krkavine preporuča se kod tromosti debelog crijeva i kod pomanjkanja peristaltike debelog crijeva, sve do kronično tvrde stolice i kod svih teškoća i bolesti koje nastaju kao posljedica toga: bolovi u debelom crijevu, osjećaj nadutosti, nateknuće jetre, zastoj izlučivanja žuči, upala žučne kesice, zgušćivanje žuči, i konačno, stvaranje žučnih kamenaca.

Nedovoljno pripremana (mora se zagrevati na 100° C bar jedan sat) ili neodležala kora ne sme se upotrebiti ni za čajeve ni u druge svrhe. Od oko 2 - 3 kg sirove kore dobiju se 1 kg suhe.

Stara, ispucala, natrula kora se ne skida jer nema nikakvu ljekovitu vrijednost.

Uzme li se veća količina čaja nego je propisano, javljaju se grčevi i bolovi u trbuhu. Mlada kora i bobice uzrokuju mučninu, povraćanje i krvavi proljev, upalu bubrega, a kod trudnica i pobačaj, jer sadrže rhamnus toxin, koji tek nakon dužeg stajanja prijeđe u druge spojeve pa prestaje djelovati.

Zato se kao lijek za "unutarnju" upotrebu uzima kora samo od dvogodišnje biljke, a i takva treba (kao što je rečeno), prije upotrebe odležati na suhom oko godinu dana.

Uvarak od mlade kore služi samo za vanjsku primjenu, za ispiranje tijela zahvaćenog svrabom, grintom ili gnojnim lišajem.

Ljudi s bolesnim bubrezima i trudnice ne smiju uzimati taj lijek jer, zbog nedovoljnog poznavanja biljke, može doći i do ozbiljnijih komplikacija.

Zapadna pučka medicina krkavinu koristi za liječenje akni, artritisa, analnih fisura, bolesti slezene, bubrežnih bolesti, bolesti metabolizma, ubrzanog rada srca, ciroze, ekcema, impentiga, bolesti jetre, hemeroida, herpesa, holecistitisa, krvarenja, kamenca žuči, karcinoma, komplikacija sa žuči i s jetrom, zatvora, parazita, plućnog edema, vrtoglavice, vodenih bolesti, za bistrenje vida, za čišćenje crijeva prije i poslije operacije.

KRKAVINA - SJEME



Mehanizam djelovanja:

-Laksativ ili purgativ, ovisno o dozi - bolesti želuca i crijeva (slab rad tankog crijeva, lijenost debelog crijeva, zatvor ili konstipacija, krčanje debelog crijeva, bolesti debelog crijeva, slaba peristaltika, hemeroidi, napetost trbuha, grčevi, kod bolesti koje su uzrok slabom radu crijeva , kao što su glavobolja, šum uha, omaglica, razni nametnici i paraziti u želucu i crijevima...

-Cholagogue (pojačava evakuacije žuči) - bolesti jetre i žuči (otečena ili tvrda jetra, ciroza, zastoj žuči, upale žučne vrećice, pojačano izlučivanje i stvaranje žuči, žučni grčevi, žutic itd)

- Kod bolesti slezene

- Za detoksikaciju cijelog organizma

- Kod bolesti kože (izvana, kora krkavine namočena u octu za liječenje raznih krasta na koži...)

Unutarnja upotreba:

- Povremeni zatvor

- Čišćenje utrobe prije operacije ili radioloških pregleda.

- Jetra i žuč diskinezije (smanjeno pražnjenje sadržaja žučnog mjehura).

- Vermifuge. Pomoćno sredstvo protiv glista tretmani (uklanjanje gliste).

Priprema čaja za čišćenje:

1 puna čajna žlica usitnjene kore od krkavine stavi se u hladnu vodu koliko je potrebno za 1 šalicu pa se sasvim malo prokuha. Čaj se pije navečer prije spavanja. Dnevna količina ne smije biti veća od 15 g kore, jer veće količine ili suvišno prokuhavanje kore može prouzročiti proljev nalik koleri.

Primjena u pučkoj medicini: kod naroda vrijedi kora od krkavine kao dobro sredstvo protiv glista. Kora krkavine pomiješana s raznim drugim ljekovitim biljem pije se kao čaj koji čisti krv.

Za ispiranje upaljenih usta kod djece upotrebljava se mlaki uvarak od kore, kuhane u octu.

Ostrugani unutarnji dio kore, pripravljen kao uvarak, služi kao kupelj kod krasta i svraba.

Kora kratko prokuhana u čistom jabučnom moštu, odmah procijeđena, odličan je domaći lijek protiv ovapnjenja žila i protiv moždane kapi za osobe koje su tome sklone.

U slučaju izostanka menstruacije valja uzeti po 15 g krkavine, ploda pasdrijena, rusomače (Capsella bursae pastoris), rutvice (Ruta graveolens), stolisnika i kamilice i 10 g korijena omana (Inula helenium), dvije velike žlice te mješavine popariti sa 4 dl kipuće vode, poklopiti i ostaviti da stoji preko noći, a ujutro procijediti. Pije se toplo, pola natašte, a pola prije večere.

RHAMNUS FALLAX BOISS - žestika i RHAMNUS CATHARTICA L. - pasjakovina



U iste svrhe liječenja mogu se primijeniti i slijedeće biljke:

1) RHAMNUS FALLAX BOISS - žestika

Sinonimi: Rhamnus alpina (L.) S. S. - Rhamnus carniolica A. Kern

Narodni nazivi: ljigovina, orehovac, pasja lijeska, smrdika, smrdljika.

Žestika je biljka, dosta rasprostranjena kod nas u višim predjelima kao grm, visine do 3 m. Često raste u velikom mnoštvu na većim visinama, najviše u bukovim šumama niskog i rijetkog sklopa, na suhim i sunčanim položajima. Upotrebljava se kora žestike (Cortex Rhamni fallacis).



2) RHAMNUS CATHARTICA L. - pasjakovina

Narodni nazivi: bijela pasjakovina, kozja črešnja, krkavina obična, metuljeve jagode, pasdren, pasdrijen, pasja drenjina, pasje drvo, pasji dren, psikovina.

Biljka je također kod nas rasprostranjena kao grm te raste na suhim i sunčanim mjestima u svjetlijim šumama i šikarama.

Upotrebljava se, iako rjeđe, kora (Cortex Rhanini catharticae) i okrugle crne bobe gorkog okusa (Fructus Rhamni catharticae).

Kontraindikacije i mjere opreza:

Popratne pojave: zadržavanje toksina u crijevima koje uzrokuje glavobolju, osjećaj vrtoglavice, šum u ušima, ograničenu sposobnost razmišljanja, lupanje srca i dr. nestaju upotrebom kore od krkavine.

Konzumiranje bobica ili žvakanje svježe kore izaziva jaki nadražaj sluznice gastrointestinalnog trakta te povraćanje i proljev, čak i krvavi.

Kontraindicirana u trudnoći, laktacije, menstruacija, začepljenja crijeva, akutne trbuha, gastroduodenalnih ulkusa, sindroma iritabilnog crijeva, Crohnova bolest, hemoroida, cistitis, renalne ili srčani isuficiencia.

Ne propisuje oblike za doziranje s alkoholnim sadržajem za oralnu primjenu u djece mlađe od dvije godine ili ljudi koji prolaze odvikavanje ovisnosti o alkoholu.

Gastoenteritis; krkavine može uzrokovati crijevne grčeve sa popračenom boli.

Kora treba biti dobro osušena i dobi (barem godinu dana), tako da se transformacija anthrones i antrakinon anthranols neophodnih za terapijsku uporabu događa.

Započnite tretman sa malim dozama.

Uporaba svježe biljke, visoke doze, dugotrajno liječenje ili zbog individualne osjetljivosti na krkavinu, može dovesti do velike boli grčeva gastrointestinalne iritacije s jakim crijevnim grčevima, povraćanje i mučnina.

Vaše daljnje korištenje (zlouporaba) uzrokuje gubitak elektrolita, posebno kalija (što bi moglo dovesti do neizravnog pojačanje učinka cardiotóticos).

Za liječenje kronične ili uobičajenog zatvor, preporuča se korištenje laksativa mehanike, i uvesti potrebne moficicaciones u prehrani i navikama.

molimo pročitati izjavu