TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. ThyMus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, Ljekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

RUŽA
DODATAK PRIPRAVKA

ruza

Ruža Lat: Rosa centifolia. Eng: rose (the provence rose or cabbage rose or rose de mai)D: die rosen (zentifolie, provence-rose, oder kohl-rose). Fr: la rose (le rosier cent-feuilles). Imena su još i crvena ruža, Francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža. Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.ST.pr.n.e. Donose u Europu. Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva. Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine sa dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni. [...]

Nastavi dalje..

ROSOPAS
DODATAK PRIPRAVKA

rosopas

Rosopas - vaš tihi susjed. Lat. Chelidonium Maius L. Eng: Greater celandine / tetterwort. D: Das Schöllkraut. Fr. La chélidoine / Grande chélidoine. Rosopas pripada obitelji makova (Familiae Papaveraceae), a ljekarnički mu je naziv Herba Chelidonii maioris. Rosopas je zeljasta biljka, plavozelena, razgranjena i visoka 30 do 80 cm. Svi dijelovi biljke sadrže žuti mliječni sok. Listovi su izmjenični, donji su perasti, a gornji perasto izrezani. Cvjetovi su zlatnožuti, s četiri latice i brojnim prašnicima, združeni u paštitaste cvatove na vrhovima ogranaka. Plod je duga višesjemena komuška. Zanimljivo, sjemenke imaju privjeske koje mravi rado jedu i sakupljajući ih rasprostiru ovu vrstu. [...]

Nastavi dalje...

SMILJE





SMILJE

Lat: Helichrysum italicum

Engleski: Immortelle

Njemački: Currykraut, Strohblume, Italienische Immortelle

Francuski: Immortelle d'Italie

Talijanski: Maredda, Elicriso

Drugi nazivi: smili, cmilje, zlatnocvita trava, zneljek, sneljek, laska kamilica, marjetica.

Helichrysum italicum je mediteranska biljka koja pripada obitelji Asteraceae.

Opis biljke:

Smilje (Helichrysum italicum) mediteranska je biljka koja raste na sunčanim kamenjarima, visoka do 60 cm, uskih listića i žutih cvjetova, tradicionalno upotrebljavana za tretiranje astme, migrene, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja.

Smilje je trajna zeljasta biljka sivkaste boje od obilja vunastih dlaka. Stabljika je uspravna, nerazgranjena, obrasla duguljastim listovima, a na vrhu nosi nekoliko žutih glavičastih cvatova.

Vrijeme cvatnje: lipanj, srpanj

Smilje - bezvremenska ljepota

Ljekoviti dio: cvijet.

Stanište: Raste na pijesku, uz obalu mora, opčenito u Dalmaciji, u kamenjarima i pukotinama stijena uz puno sunčeve svjetlosti. Prirodno mu je stanište Mediteran, južna Europa. Vrlo je otporan na studen, pa i ispod nule.

Na našim otocima vjeruje se da smilje u svojim cvjetovima akumulira sunčevu toplinu. Zbog toga žene paperjastim cvjetovima smilja pune jastuke kojima se griju kad zapuše hladna bura.

Smilje se mora destilirati u roku 24 sata nakon branja, a za terapeutsku upotrebu smatraju se najpoželjniji varijeteti bogati italodionima (oko 30%), neterpenskim diketonima, najefikasnijim poznatim spojevima koji pomažu apsorpciji hematoma, a također i iznimno djelotvorno utječu na regeneraciju tkiva.

Osim italodiona, eterično ulje smilja sadrži monoterpenske alkohole, monoterpene i estere.

Zahvaljujući svom sastavu, osim sto djeluje antihematomatično i regenerativno, smilje je također mukolitik, spazmolitik, djeluje snažno protuupalno i antioksidativno, antikoagulantno, stimulira rad hepatocita, smanjuje razinu kolesterola, pokazuje analgetičko djelovanje.

Ljekoviti sadržaj: Eterična ulja, gorke tvari, bioflavonoid, arzanol

Iz naroda:

Još u Homerovo vrijeme Grci su cijenili smilje kao odličan lijek za rane, dok se u starim narodnim pjesmama smilje pominje kao lijep mirisni cvijet za kićenje djevojaka i momaka ("nit' je smilje nit' bosilje, već miriše duša djevojačka").

Smilje lijek opjevan unarodnim pjesmama.

Zbog ljepote i mirisa cvijeta i djeci su davana imena Smilja ili Smiljka te Smiljan, Smiljana...

U prošlosti su se osušeni i usitnjeni cvjetovi pušili u luli, kao preventiva asmatičnim napadima.

Korištenje u kuhinji: kao začin jelima od riže, mesa i složencima te slasticama. Jelima daje intenzivnu aromu, a upotrebljavaju se grančice i lišće.

Indikacije:

Indikacije: tretiranje hematoma, proširenih i upaljenih vena, tromboze, popucalih kapilara, sportskih ozljeda, ožiljaka, keloida, strija, kožnih alergija, atopijskog dermatitisa, psorijaze, reumatoidnog artritisa; stimulacija funkcije jetre.

Smilje se danas više spominje u domeni tradicionalnog travarstva, dok ga moderni pripravci vrlo rijetko sadrže.

Omiljeno narodno cvijeće i lijek za liječenje žuči (za izbacivanje žučnog kamenca) i organa za mokrenje.

Anti-age jedna je od najpoznatijih riječi Engleskog jezika, skovana u mudrim marketinškim strategijama više ili manje prirodne kozmetike.

Davno prije takvog trenda, naše prabake imale su jedino svoj okoliš.

U kamenu i kršu Sredozemnih zemalja, od Hercegovine i Korčule preko Sicilije i Korzike, pa sve do Španjolske, u kasno proljeće, ispod vrelog sunca cvatu milijuni malih sunaca.

Žuti cvjetovi smilja, skromni i uzvišeni, zaplijenili pažnju naših predaka svojim zamamnim i mekim mirisom.

Ne prozvali ga uzalud imortelle, (besmrtno).

Svake godine, na mjestima gdje samo rijetko bilje može naći svoj dom, uporni život cvate u svojoj besmrtnosti.

Kao kontrapunkt iz mahlerovih simfonija, smilje je, kroz bujni cvat na suhom kršu, davalo živost Dalmatinskim domovima i bezvremensku ljepotu koži generacija žena.

Naučeni smo kako je smilje biljka iz kozmetike, no travari su je stoljećima koristili i u druge svrhe.

Postoji mnogo vrsta smilja, a najpoznatija je helichrysum italicum.

Pripada velikoj, evolucijski razvijenoj obitelji asteraceae, u kojoj su mnoge aromatične ljekovite vrste, poput Rimske i Njemačke kamilice, te stolisnika. Smilje obično cvate u svibnju, kad se i sakuplja.

Koriste se njegovi cvjetovi, pogotovo za proizvodnju eteričnog ulja.

U fitoterapijske svrhe koristi se i cvijet, ali katkad i herba (zelen) biljke u cvatu.

Cvjetovi i listovi smilja sadrže jako gorke tvari, ftalide, te flavonoide.

Premda čaj smilja ima iznimno ugodan, gotovo parfemski miris, njegov je okus gorak. Po tome pomalo nalikuje na čaj cvijeta prave lavande, koji je također ugodna mirisa, ali gorka i neugodna okusa.




SMILJE - DETALJI



Gotovo zaboravljen u fitoterapiji:

Uporaba smilja u fitoterapiji gotovo je zaboravljena.

Kao mnoge gorke biljke, djeluje kao koleretik (potiče protok žuči), čime olakšava proces probave. Ipak, u toj primjeni istisnule su ga druge biljke, poput artičoke, čička, korijena maslačka i ostalih biljaka koje dominiraju tržištem.

U Hrvatskoj gotovo i ne postoji komercijalni preparat koji djeluje na jetru i žuč, a u čijem bi sastavu dominiralo smilje.

Ipak, smilje ima i svojih prednosti - osim što djeluje na žuč, pojačava i lučenje probavnih sokova u želucu (stomahik) te lučenje probavnih enzima iz gušterače. Stoga bi bilo idealno za sve koji pate od otežane probave.

No, u tome su ga opet danas istisnuli biljni preparati koji sadrže tzv. Proteolitičke enzime (razgrađuju proteine iz hrane), poput ananasa i papaje.

Smilje se danas više spominje u domeni tradicionalnog travarstva, a vrlo rijetko sadrže ga moderni pripravci. Jedino što možemo reći je - šteta.

Smilje se uobičajeno koristi u obliku infuza (čaja), a danas rjeđe i tinktura.

S čajem ne treba pretjerati, prije svega zbog gorkog okusa: 2 čajne žličice suhog i usitnjenog smilja prelije se s 1,5 do 2 dcl kipuće vode, a svježe spravljen čaj pije se prije obroka jednom do dva puta dnevno, po potrebi.

Tinktura se spravlja u 45-postotnom etanolu: 1 kg suhe biljke ekstrahira se u 5 l etanola, a dnevna doza iznosi 2-4 ml u čaši vode, jednom do tri puta dnevno.

Osim običnog smilja, u fitoterapiji se puno koristi srodna vrsta - pješčarsko smilje (helichrysum arenarium). Neki ga autori hvale više kao ljekovitu vrsta i od poznatijeg smilja (helichrysum italicum).



Tajne eteričnog ulja:

Da bi se dobila 1 litra eteričnog ulja smilja potrebno je destilirati količinu od oko 1 tone cvjetnih glavica smilja, što uvelike određuje visoku cijenu tog eteričnog ulja, ali dobar berač može dnevno ubrati i 200 kila.

Da biste imali predodžbu evo jedne usporedbe - za 1 litru lavandinog ulja dovoljno je samo 50 kg lavandinih cvjetnih stabljika. Razlika je drastična, zar ne?

Božanstveni miris smilja, slatkast, slojevit i iznimno parfemski, davno je nagnao ljude na njegovu kozmetičku uporabu. Kao i u svih biljaka, miris mu potječe od njegova eteričnog ulja.

Vrlo je složenog sastava - sadrži spojeve poput nerola i neril-acetata te skupinu zanimljivih spojeva - italidioni, kojih gotovo i nema u drugim vrstama bilja.

Prije nego što je destilacija eteričnog ulja postala uobičajena, smilje se "potapalo", odnosno maceriralo u uljima poput masline ili badema, jer biljna ulja dobro otapaju eterično ulje.

Takav macerat poprimao bi ugodan miris cvjetova smilja.

Danas ga je nemoguće kupiti, povremeno ga rade znalci koji čitaju stariju fitoterapijsku literaturu, ili se sjećaju običaja naših baka i djedova. Koristio se prije svega u kozmetici i za njegu kože sklone upalama.

Otkako je destilacija potkraj 19. Stoljeća postala proširena u Europi, počela je i tržišna proizvodnja tog skupoga i dragocjenog ulja.

Smilje sadrži vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto). Mora se destilirati posve svježa, a ne sušena biljka.

Stoga je njegova cijena visoka, baš kao što i priliči jednoj biljci besmrtnosti.

Hrvatska je nekoć bila veliki proizvođač eteričnog ulja smilja, a danas ga, na žalost, često uvozimo. Uzgoj smilja nije kompliciran. Ako imate zemlju u Dalmaciji, posadite ga. Dalmatinsko smilje je kvalitetnije od istarskog, provansalskog, grčkog, talijanskog smilja koje kupujemo u našim drogerijama.

Proizvodnja eteričnog ulja smilja započela je početkom 20. stoljeća u Dalmaciji, a značajno mjesto u aromaterapijskoj praksi dobiva tek nakon 1980.-tih.

Do nedavno su ga naši težaci bacali jer su ga smatrali bezvrijednom dračom. Ima par godina da ga skupljaju svi redom. Prodajemo ga velikim kozmetičkim kompanijama, koje poslije konačni proizvod vraćaju na naše tržište. Eterično ulja smilja sa raličitih lokaliteta se bitno razlikuje (kvalitetom i sastavom).

Arzanol:

Tražeći tako što sve smilje može nabasala sam i na taj arzanol. Arzanol je čudesan spoj koji se nalazi u smilju i nema mu sličnog u svijetu biljaka. Iz kila sušene biljke, uglavnom cvijeta, dobije se 780 mg tog arzanola posebnim vrstama ekstrakcije.

Znanstvenici su istaživali i dokazali njegovo protuuplano, anti-HIV i antioksidativno djelovanje. Raznolikost mehanizama djelovanja arzanola može biti korisna u liječenju bolesti kao što su autoimune bolesti i rak. Nastavljaju se i daljnja istrživanja aspekata arzanola.



SMILJE



Izbrisati tragove vremena na licu:

Kao imortelle, dobilo je reputaciju da ima moć izbrisati tragove vremena na licu.

Manje poetičnim riječima: djeluje protiv bora te revitalizira i regenerira umornu i zrelu kožu izloženu vanjskom i unutarnjem stresu.

Ta spoznaja iz klasične francuske škole aromaterapije postala je prava marketinška zlatna koka. Iskušali smo nekoliko takvih komercijalnih krema sa smiljem, od kojih su neke vrlo skupocjene.

Niti jedna ne miriši po smilju. Prava šteta.

Nije mi jasno, jer je miris eteričnog ulja smilja toliko snažan i karakterističan da je dovoljna vrlo mala količina, primjerice jedna kap na 50 g kreme, pa da krema dobije lijep miris buketa svježeg bilja.

A čak je i ta mala količina dovoljna za djelovanje.

Kako bilo, naša domaća biljka zavrjeđuje da se i sami poigrate njome. Stoga vam dajemo zgodnu recepturu za domaće anti-age ulje:

- 15 ml biljnog ulja argana, hladno prešanog i nerafiniranog

- 15 ml biljnog ulja ploda divlje ruže, hladno prešanog i nerafiniranog

- 2-4 kapi eteričnog ulja smilja.

- Zatvorite u bočicu od 30 ml i dobro izmiješajte.

Nanosi se u tankom sloju, najčešće navečer. To ulje iznimno je hranjivo i već nakon prvog nanošenja koža postaje življa i sjajnija.

Tijekom proizvodnje eteričnog ulja nastaje još jedan zanimljiv proizvod, hidrolat ili cvjetna vodica smilja. Nanesena sprejem na kožu, vlaži je i smiruje upale.

Posebno je ugodna mirisa.

Hematomi:

Osim aromaterapeuta, vrlo mali broj ljudi zna da je ulje smilja jedno od najboljih sredstava protiv hematoma (modrica).

To zanimljivo djelovanje otkrio je Francuski liječnik i aromaterapeut Daniel Pénoël.

Igrom slučaja, dobio je uzorak od nekoliko decilitara eteričnog ulja smilja prije odlaska u inozemstvo i ponio ga sa sobom. Jedne večeri napao ga je bernardinac i nekoliko puta ugrizao preko nogavica. Ne znajući što napraviti, uzeo je eterično ulje smilja i cijelu noć ga marljivo nanosio na ozljedu. Ujutro je zamijetio da na mjestu gdje su trebale biti modrice nije bilo ničeg, a rane su zacijelile puno brže od najoptimističnijih očekivanja.

To ga je nagnalo da na pacijentima ispita njegovo djelovanje i otkrio je da izaziva brzo povlačenje modrica, čak i onih "starih" žućkasto-zelenih modrica koje uporne ne prolaze. Uvidio je da na hematome brže djeluje čak i od drugih lijekova.

Receptura za ulje protiv hematoma vrlo je jednostavna:

Nakapajte u bočicu od 10 ml 10-15 kapi eteričnog ulja smilja. Dodajte do ruba biljno ulje tamanua, hladno prešanog i nerafiniranog. Izmiješajte i mažite na područje modrice dva do tri puta dnevno.

Zanimljivo, ovo ulje odlično regenerira i ožiljke nakon operacijskih zahvata.

U Hrvatskoj postoji trend da se svi domaći proizvodi smatraju lošima, a uvozni kvalitetnima.

Ovaj članak je poziv da počnemo cijeniti i naše bogatstvo.

Smilje je jedno od takvih.

Možda nikad nećemo uspjeti postići količinu proizvodnje kao s početka i sredine 20. stoljeća, ali korak po korak započnimo koristiti naše botaničko bogatstvo.

Jedno do najvećih blaga upravo je smilje. Neka domaće eterično ulje smilja ispuni vaš dom.

U doba kad se ruše cijeli ekonomski sustavi, možda vas neće učiniti besmrtnima i imunima na potrese, ali vas može učiniti - ljepšima.



SMILJE



Njega kože:

Ukoliko kap eteričnog ulja smilja nanesemo na mjesto udarca, velika je mogućnost da modrica uopće neće nastati.

Ukoliko su već nastale, modrice premažemo u tankom sloju uljem ploda divlje ruže ili nekim drugim biljnim uljem, a preko toga kapnemo eterično ulje smilja – postupak ponavljamo 2 x dnevno tijekom 3-4 dana.

Ožiljci: za svježe ožiljke koristimo eterično ulje smilja u kombinaciji sa eteričnim uljem širokolisne lavande, te biljnim uljima nevena, kalofila i ploda divlje ruže.

Za stare ožiljke, uz smilje koristimo eterična ulja ružmarina verbenona i Španjolske lavande, u biljnim uljima ploda divlje ruže, centele, pšeničnih klica, kalofila i kantariona. Sličnu kombinaciju koristimo i za tretiranje strija.

Sportske ozljede i bolovi: na mjesto udarca i boli možemo nanijeti jednu kap smilja i jednu kap eteričnog ulja paprene metvice – djelovanje je trenutno.

Njega kože: u kombinaciji sa eteričnim uljem palmarose, koristimo ga za njegu zrele, suhe kože; zajedno sa eteričnim uljem njemačke kamilice u maceratu nevena izvrsno djeluje na ekceme i lišajeve; u varijanti sa eteričnim uljima narda, smriče i Njemačke kamilice, predstavlja rješenje za tretiranje psorijaze.

Krvožilni sustav: za tretiranje popucalih kapilara, eterično ulje smilja kombiniramo sa eteričnim uljima čempresa i limuna; kod rizika od tromboze vena smilje dodajemo eteričnom ulju čempresa; kod upaljenih vena , uz čempres, koristimo smilje i druga protuupalna ulja poput Njemačke kamilice i limunskog eukaliptusa.

Ulje za pripremu kože za sunčanje:

- 50 ml hladno prešanog ulja sezama

- 50 ml hladno prešanog ulja sjemenki marelice

- 15 kapi eteričnog ulja smilja

- 25 kapi eteričnog ulja prave lavande

- 10 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve

Svakodnevno mazati ulje na kožu barem tjedan dana prije izlaganja kože sunčevim zrakama. Isto ulje može se upotrijebiti i za njegu kože nakon sunčanja.

SMILJE



Recept I:

Djelovanje:

Čaj od smilja pomaže u liječenju probavnih tegoba, pospješuje lučenje žuči i izlučivanje vode iz organizma.

Smiljem se mogu liječiti i nametnici u crijevima. Kupke od smilja su korisne kod reume, gihta i kožnih oboljenja.

Priprema čaja:

1 do 2 žličice smilja se prelije s 2 dcl kipuće vode, ostavi 10 minuta poklopljeno, procijedi i pije 2 do 3 puta dnevno.

Smilje se koristi za liječenje:

- dišnih organa i kašlja

- osjetljivost nosnih sluznica

- alergija

- glavobolja

- reumatska groznica

- kožna oboljenja

Čaj:

1 čajna žličica usitnjenih cvjetova u 2 dcl vode.

Priprema: Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti da malo odstoji, procijediti.

Uporaba: Piti 2 -3 šalice čaja dnevno., zaslađeno medom ili šećerom, prema želji.

Smilju možemo dodati stolisnik, kamilicu, metvicu i trputac.

Čaj za izbacivanje žučnog kamenca:

3 žlice cvijeta popari se sa pola litra kipuče vode, poklopi, ostavi cijelu noć i sutradan popije u 3 doze prije jela.

Ulje za tretman bora:

- 14ml biljno ulje divlje ruže

- 10ml biljno ulje noćurak ili macerat centelle

- 5ml biljno ulje sjeme nara

- 1ml biljno ulje sjemena mrkve

- 7 kapi e.u. smilje

- 8 kapi e.u. bušin

- 10 kapi vitamin E (d-alfa tokoferol)

Ulje protiv mišićnih bolova (za odrasle):

- 80 ml hladno prešanog ulja makadamije

- 20 ml macerata kantariona

- 15 kapi eteričnog ulja smilja

- 25 kapi eteričnog ulja prave lavande

- 25 kapi eteričnog ulja ružmarina kemotip cineol

- 15 kapi eteričnog ulja ružmarina kemotip kamfor

- 20 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa

Mazati ulje na bolno područje više puta na dan. Ne izlagati se sunčevim zrakama 12 sati nakon mazanja tim uljem.

Osim eteričnog ulja od cvjetnih glavica smilja može se napraviti i macerat:

Macerat je hladni ekstrakt biljke dobiven namakanjem svježeg ili osušenog biljnog materijala u nekom biljnom hladno prešanom ulju.

Macerat smilja sam napravila tako što sam staklenu teglicu napunila cvjetnim glavicama tek ubranog smilja i prelila maslinovim uljem, ostavila da stoji na suncu nekih 45 dana i nakon toga procijedila u tamnu bocu.

U maceratu su sačuvani korisni sastojci smilja u mnogo manjoj količini nego što je to u eteričnom ulju, ali opet dovoljno da vam pruži blagotvorni dodir sunca i ljeta usred hladne zime. A kada bi u macerat dodali nekoliko kapi čistog eteričnog ulja smilja, učinak bi bio višestruk.

Ulje, odnosno macerat: 200 g suhih cvjetova smilja, litra maslinova ulja.

Priprema: Cvjetove smilja staviti u bocu te nalijati maslinovo ulje. Začepiti bocu i držati mjesec dana na toplom mjestu. Procijediti nakon dobrog mućkanja.

Ulje:

Uporaba: Uljem mazati oboljela mjesta, a za unutarnju uporabu savjetovati liječnika. Smilje je rijetko i skupo ulje, ali zbog svojih svojstava nezaobilazno u maloj kućnoj ljekarni. Ukoliko si ga želite priuštiti, budite sigurni da kupujete ulje dobiveno od varijeteta bogatih italodionima – samo takvo ulje pokazuje punu terapeutsku vrijednost.

Kap smilja će u terapeutskom smislu usavršiti svaki preparat namijenjen tretiranju bakterijskih infekcija, rinitisa, bronhitisa, kašlja, astme, prehlade, gripe i groznice....

Izražena regenerativna svojstva ulja smilja, čine ga uljem od neprocjenjive vrijednosti za zacjeljivanje kože u slučajevima akni, čireva, opekotina, rana, ožiljaka, psorijaze, ekcema, ogrebotina, uboda insekata, opekotina od sunca, te za tretiranje gljivičnih oboljenja...

Ulje djeluje protudepresivno, a ne uspavljuje, nego tonizira i okrepljuje.

Vrlo je djelotvorno u tretiranju stanja iscrpljenosti, malaksalosti, apatije i letargičnosti. Uravnotežuje emocije, bistri misli, potiče pozornost, intuiciju i kreativnost. Iz svega rečenog neminovno slijedi zaključak da s primjenom ulja smilja treba pokušati olakšati tegobe koje ulaze u opis sindroma kroničnog umora.

Miris eteričnog ulja smilja je nekako drugačiji, čak i lagano odbojan. Taj miris ne osvaja na prvi udah kao melisa, lavanda, naranča, bergamot, mandarina...neće vas ni oboriti s nogu kao što to čine mirisi ruže, nerolija, jasmina, ylang-ylanga... Ne, miris smilja će vam približiti lice zemlji tako da vas gotovo uguši ta prašnjavost suhog tla na kojem raste, a ujedno će vas tako utopliti kao što vas sunce grije dok opušteno ležite na kamenoj ploči blizu mora. Smilje možda neće osvojiti vaše nosnice, ali u dodiru s tijelom i dušom postaje nezamjenjiva utjeha.

SMILJE



O branju i pripremanju smilja:

Sakupljaju se svježi cvjetovi u početku cvatnje, sa što kraćom stapkom, najbolje u vrlo ranu zoru. Cvijet se lako upali, pa ga treba destilirati u istom danu. Od tone cvijeta se dobije litra ulja. Cvjetne glavice sakupljamo prije otvaranja, te ih sušimo u sjeni na vrućem zraku.. Suhe cvjetove čuvamo u hermetički zatvorenim posudama.

Ako se od cvijeta radi macerat, ili se ostavlja za pripremanje čajeva, najbolje je brati samo cvijetove, bez stapki, jer stapke sadrže deset puta manje eteričnog ulja. Ipak, stapke je teško brati i odvajati. Također, ovo cvijeće se odmah nakon branje mora rasprostrijeti za sušenje u hladnoj i suhoj prostoriji. Macerati se rade tako da se suhe biljke potope u stabilno ulje, npr. maslinovo i ostave dobro zatvoreni više od mjesec dana na toplini od otprlike 40 stupnjeva. Sunce bi trebalo izbjegavati zbog toga što ulja na visokim temperaturama i svijetlosti nepotrebno oksidiraju.

Pretpostavljam da bi zbog toga svega sa maceratom smilja u maslinovom ulju bilo više nego poželjno začinjati salate i druga jela (iako je malo gorko) i bilo bi zdravo i piti čaj od smilja.

Da li nešto usporava starenje je prilično teško dokazivo jer se ne može uzeti u obzir kojom brzinom bi neka osoba inače starila.

Ne vjerujem da se postojeće bore brišu, ali svakako mislim da je svakodnevno mazanje smiljem poželjno, jer osim djelovanja na ljepotu i svježinu kože, može popraviti i neke druge nepravilnosti kože.

Neka smilje, pogotovo ako živite u Dalmaciji ili južnoj Hercegovini, postane biljka koju ćete uvijek imati u kući. Hercegovačko i južnodalmatinsko smilje je daleko najveće kvalitete i time najcjenjenije na tržištu. Kao i naša kadulja. Za razliku od dalmatinske lavande tj. lavandina, i dalmatinskog ružmarina koji nemaju neku vrijednost.

Dalmatinsko smilje je kvalitetnije od istarskog, provansalskog, grčkog, talijanskog smilja koje kupujemo u našim drogerijama. Uzgoj smilja nije kompliciran. Ako imate zemlju u Dalmaciji, posadite ga.

Kontraindikacije:

Eterično ulje smilja kontraindicirano je trudnicama, osobama koje boluju od epilepsije, te teškim kroničnim bolesnicima, posebno ako je riječ o bolestima srca, želuca i jetre.

Smilje uzrokuje vazodiletaciju. Smanjuje sadržaj alfa globulina u krvi, a povećava sadržaj beta i gama globulina.

Osobe sa bolestima pretjeranog krvarenja bi trebale konzultirati liječnika pri korištenju smilja. Osobe koje imaju začepljene krvne žile od ovoga možda mogu imati prednost. Svejedno, priupitajte liječnika.

molimo pročitati izjavu