TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Porodica: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke. [...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi.[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. [...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti.[...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje. [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae - glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA





CIKORIJA

Lat: Cichorium intybus

Eng: Chicory

D: Gemeine wegwarte

Fr: La chicorée amere ou chicorée sauvage

Domaći nazivi: vodopija, goluguza, kažiput, konjska trava, radić, sunčevo cvijeće, šurlin, plavulja, podrožnik, san toga.

Iz povijesti:

Divlju cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi Sredozemlja.

Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani.

Opis:

Kad kažemo cikorija, najčešće mislimo na frankovu kavovinu, od korijena cikorije, koja je izvrsna zamjena za našu uobićajenu jutarnju kavu, ili još češće kao dodatak kavi, a zovu je "sirotinjska ili ratna kava".

Jer sušenjem i prženjem korijena cikorije koji sadržava inulin, intibin, voćni šećer, biljne masti i bjelančevine nastaju tvari koje imaju karakterističan miris i okus, pa čak i boju sličnu kavi.

No ovdje se radi o cikoriji kao ljekovitoj biljci, o jestivoj cikoriji, lisnatoj biljci kojoj pripadaju lisnata cikorija, koja može biti žućkasta ili zelena te crvena cikorija koju u našim primorskim krajevima nazivaju radič a ima ga zelenog i crvenog.

Lisnata cikorija ima dugačke mesnate listove koji oblikuju valjkastu glavicu blijedožućkaste do bijele boje.

Višegodišnja zeljasta biljka, visoka 1,5 m. ima trajni, valjkasti i vretenasti korijen izvana žuckasto-bijele boje, a iznutra bijele boje. Stabljika je uspravna, čvrsta u gornjem dijelu razgranata.

Stabljika i listovi su pokriveni kratkim dlakama. Listovi su duguljasti, suženi u dršku, duboko režnjevito pilasto usiječeni.

Cijela biljka, pogotovo mlada ima mliječnog soka. Listovi su grubo nazubljeni i podsjećaju na maslačak. U pazuhu listova ili na vrhu grana razvijaju se pojedinačno po cijeloj biljci cvjetne glavice svetloplave boje.

Cvjetovi su svijetloplavi, vrlo lijepi i upadljivi, skupljeni uz glavice koje izbijaju pojedinaćno na stabljici ili na granama.

U primorskim krajevima, a sve češće i u unutrašnjosti, ta ista lisnata cikorija ima potpuno drugačiji izgled. Lišče joj je široko rasperjano, izrazito zelene boje jer listovi nisu vezivani te ne gubi klorofil. Gorkastog je okusa iz istog razloga; zeleni listovi zadržali su istu količinu glikozida i intibina.

Crvena cikorija uzgaja se pretežno u primorskim krajevima i u Sloveniji. Na tržnici ju prodaju pos imenom radić ili talijanski radić, iako se zapravo radi o cikoriji.

U rano proljeće na tržnice dospjeva i divlja samonikla biljka, koja se prodaje kao divlji radić, međutim to je zbrka. Tu se radi o maslačku, koji nema nikakve veze sa cikorijom ni sa radičem, no i on je vrlo zdravo i ukusno povrće, odnosno salata.


CIKORIJA - DETALJI



Stanište:

Pradomovina joj je Europa gdje je posvuda prisutna, ali se usomaćila i u Americi i Australiji.

Može ju se pronaći posvuda, raste kao korov, pored staza i puteva, po pašnjacima, livadama, obodima šuma.

Cikorija se od davnina upotrebljavala kao hrana i kao lijek, Antički su je narodi upotrebljavali kao salatu i povrće, stari Germani su je poznavali kao magično piće, a to dokazuje da je ova biljka vrlo ljekovita, hranjiva i zdrava.

Na našim tržnicama nailazimo uglavnom na tri vrste cikorije.

Prva i najzanimljivija je ona s dugačkim mesnatim listivima koji oblikuju valjkastu glavicu blijedožučkaste do bijele boje, imenom radić.

Radilo se o cikoriji ili radiću, zelenom, bjeličastom ili crvenom, uvijek se radi o istoj biljci i njezinim odlikama.

Vi ćete se od sada na tržnicama moći lakše odlućiti koju bi htjeli, za koju svrhu.

Bijeli izdanci cikorije su izuzetno bogati balastnim tvarima.

Cikorija se koristi uglavnom u narodnoj medicini za liječenje oboljenja jetre, za jačanje, za proljetno čišćenje organizma a također pomaže pri probavljanju hrane.

Efikasan je lijek i u snižavanju kolesterola i masnih tvari u krvi i rizika koji su s time povezani, visoki krvni tlak, arterioskleroza, infarkt i moždani udar.



CIKORIJA



Ljekoviti sadržaj:

Etolirani listovi sadrže 7,7% suhe tvari, 0,4% bjelančevina, 0,13% biljnih masti, 4,0% ugljikohidrata, 2,9mg vitamina C, provitamina A u tragovima, te razne mineralne sastojke kao što su magnezij, kalij, mangan, željezo itd.

Cikorija u svojem satavu ima do 20% inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu, kalij...

Inulin je poznat po tome što se radi o hrani za dijabetičare koji lakše podnose fruktozu od gluktoze.

On je polifruktozid, spoj izgrađen od fruktoznih podjedinica, nakon što uđe u organizam, samo se manji dio inulina razgradi, a veći dospjeva u debelo crijevo nerazgrađen.

Korijen cikorije lisnate sadrži više ljekovitih aktivnih tvari nego list te se uvijek preporučuje u pripravcima miješati list i korijen.

Korijen se vadi iz zemlje (u jesen) i očisti, isječe po dužini i naniže na konac, tako se sušu negdje u hladu na vjetrovitom mjestu.

Listovi i cvjetovi su rijetko u upotrebi, beru se za vrijeme cvata biljke.

Cikorija je danas poznata kao kultivirana biljka, nastala iz divlje cikorije koju često nalazimo kao korov, lako se razmnožava i može se naći skoro svugdje.

Ljekovita svojstva i djelovanja sastojaka cikorije lisnate danas su predmet znanstvenih istraživanja naročito onih koja se odnose na liječenje bolesti srca.

Listovi i korijen cikorije lisnate koriste se u proizvodnji biomase i komposta, a poradi velikog sadržaja ugljikohidrata, inulina sličnog škrobu, prerađuje u alkohol.

Zapadna pučka medicina rabi cikoriju lisnatu za liječenje bolesti želuca i crijeva, parazita u crijevima, bolesti jetre, povećane jetre i žutice, srca, gihta, kostobolje, reume, ubrzanog bila.



CIKORIJA - KORIJEN



Iz kulinarstva:

Salata od listova i korijena lisnate cikorije poznato je pučko ljekovito sredstvo za liječenje probavnih organa.

Poradi gorčine dobro je listove miješati s drugim vrstama salata. Oprani busen cikorije lisnate s korijenom dobro je kratko prepržiti na vrućem maslinovom ulju, toliko da uvene, i poslužiti kao prilog drugim jelima.

Listovi i korijen cikorije mogu se dodati ostalim vrstama povrća kod pripreme sokova pomoću miksera.

Ljekovito djelovanje:

U pučkoj medicini cikorija od davnina predstavlja ranu proljetnu prirodnu hranu, i to najčešće u miješanim salatama od divljeg samoniklog jestivog bilja i kao omiljeno rano povrće.

U proljetnim kurama, cikorijom pročišćavamo organizam, a preporučuje se osobama sa slabim apetitom. U pučkoj medicini rabi se za liječenje:

- bolesti jetre i to naročito za detoksikaciju jetre

- bolesti probavnog sustava, detoksikacije probavnog sustava i boljeg pražnjenja crijeva te protiv nametnika,

- poremećaja metabolizma i to naročito metabolizam bjelančevina i masti,

- dijabetesa,

- gihta i reume,

- ozljeda kože i mišića te modrica i hematoma od padova ili udaraca,

- bolesti srca i to kod ubrzanog rada srca,

- bolesti mokraćnih organa,

- vodenih bolesti.

Cikorija je izvrsno sredstvo za proljetnu detoksaciju, i brigu za tijelo.

Ona je pouzdan pomoćnik pri mršavljenju i ostvarenju idealne tjelesne težine.

Naravno, nemojte očekivati čuda, detoksacija je tek baza od koje se kerće dalje.



CIKORIJA - CRVENA I BIJELA



Čaj :

(za navedena oboljenja)

1 žlica mješavine suhih listova i korijena, 2 dcl. vode

Priprema: vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i nakon pola sata procijediti.

uporaba: uzimati 2-3 šalice čaja na dan, može zaslađen s medom.

Napomena: ako se čaj priprema od svježih listova i korijena, uzimati dvije jušne žlice usitnjenog bilja.

Tinktura:

(za navedena oboljenja)

200 grama korijena, 100 grama listova, litra 50-postotnog alkohola

Priprema: korijen očistiti i usitniti te preliti alkoholom i začepljeno držati na toplom mjestu 30 dana, procijediti.

Uporaba: uzimati tri puta na dan po 10-15 kapi s čajem, sokom ili s malo vode.

Krumpir salata s cikorijom:

Krumpir salata s cikorijom:

3-4 krumpira, 2 struka cikorije, 1 glavica crvenog luka, sol, papar, ulje, po ukusu (preporuka maslinovo,ili bučino). Skuhajte krumpire, ogulite ih i narežite na ploške. Očistite i operite cikoriju, te je narežite na rezance. Luk očistite i narežite na ploške, sve to pomiješajte i začinite.

Ova salata se može pripremiti i sa kuhanim grahom (sa ili bez krumpira),sa kuhanim jajima, i mnogo drugih kombinacija po vašem ukusu.

Salata od cikorije može se oplemeniti mješanjem s drugim salatama i voćem, pri čemu se njen nagorak okus znatno gubi, napr. s narančama, ananasom ili jabukama. Ili, druge salate možete oplemeniti gorkastim okusom cikorije, pa dobiti ukusnu i estetski dekoriranu salatu, osobito ako koristite crvenu cikoriju.

CIKORIJA - KAVOVINA



molimo pročitati izjavu