TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

RUŽA
DODATAK PRIPRAVKA

ruza

Ruža Lat: Rosa centifolia. Eng: rose (the provence rose or cabbage rose or rose de mai)D: die rosen (zentifolie, provence-rose, oder kohl-rose). Fr: la rose (le rosier cent-feuilles). Imena su još i crvena ruža, Francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža. Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.ST.pr.n.e. Donose u Europu. Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva. Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine sa dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni. [...]

Nastavi dalje..

ROSOPAS
DODATAK PRIPRAVKA

rosopas

Rosopas - vaš tihi susjed. Lat. Chelidonium Maius L. Eng: Greater celandine / tetterwort. D: Das Schöllkraut. Fr. La chélidoine / Grande chélidoine. Rosopas pripada obitelji makova (Familiae Papaveraceae), a ljekarnički mu je naziv Herba Chelidonii maioris. Rosopas je zeljasta biljka, plavozelena, razgranjena i visoka 30 do 80 cm. Svi dijelovi biljke sadrže žuti mliječni sok. Listovi su izmjenični, donji su perasti, a gornji perasto izrezani. Cvjetovi su zlatnožuti, s četiri latice i brojnim prašnicima, združeni u paštitaste cvatove na vrhovima ogranaka. Plod je duga višesjemena komuška. Zanimljivo, sjemenke imaju privjeske koje mravi rado jedu i sakupljajući ih rasprostiru ovu vrstu. [...]

Nastavi dalje...

SIKAVICA





SIKAVICA - Silimarin

Latinski: Carduus marianum L.

Narodni nazivi: badelj, bijeli stričak, bodena neža, divji artičok, gospin trn, magareća salata, ostropec, ošebalj, ošljebad, sjekavica, šarena badeljka, šareni čkalj, trn svete Marije, zmijina trava.

Sikavica - kućni liječnik vaše jetre:

Opis biljke: razgranjena, smeđa sjajna stabljika, bogato je obrasla listovima. Listovi su proviđeni žutim bodljikama i bjelkasto su maljasti.

Nešto povijena velika cvjetna glavica ima purpurno-crvene cvjetove.

Sikavica je stepska i kamenjarska biljka koja potječe iz južne Europe, središnje Azije i sjeverne Afrike.

Poput zvjezdana i Ivančica, pripada porodici glavočika (Asteraceae ili Compositae), iako se na prvi pogled razlikuje od tipičnih članova te porodice.

Sikavica je do dva metra visoka, trnovita, zeljasta dvogodišnja biljka. Crveno-ljubičasti cjevasti cvjetovi združeni su u kuglaste glavice obavijene snažno trnovitim ovojnim listovima.

Iz cvjetova se razvijaju tamno sivi do crni sjajni plodovi (roške), s čuperkom svilenkastih dlaka na vrhu, koje služe za rasprostranjivanje. Samonikla je u sredozemlju, a uzgaja se u cijelom svijetu.

Vrijeme cvatnje: srpanj, kolovoz, a vrijeme sazrijevanja plodova kolovoz, rujan.

Stanište: prvobitno u stepama sjeverne Afrike; udomaćila se u južnoj Evropi i prodrla u srednjem vijeku u sjevernu Njemačku gdje se još ponekad uzgaja.

Uglavnom je udomaćena u zemljama Sredozemlja pa i kod nas dolazi u južnim krajevima s toplijom klimom. Uspijeva u mnoštvu na toplim, suhim i kamenitim položajima, susreće se često na željezničkim nasipima, a ne zaobilazi ni oranice.

Sikavicu su u srednjem vijeku bilinari visoko cijenili, a upravo je postala glasovita zaslugom narodnog liječnika Rademachera, koji ju je s mnogo uspjeha primijenio kao lijek kod kroničnih bolesti jetre i slezene, kod kašlja, kod krvavog izbacivanja sputuma, kod žutice i grčeva uzrokovanih žučnim kamencima.

Ljekoviti su dijelovi biljke plodovi (Fructus Cardui mariani ili Fructus Silybi) i biljka u cvatu (Herba Car dui mariani ili Herba Silybi).

Neposredno prije sazrijevanja sakupljaju se cvjetne glavice te se objese ili stavljaju na zračni i suhi prostor radi naknadnog dozrijevanja. Nakon toga se sjeme sakupi istresanjem iz cvjetnih glavica.

Ljekovite i djelotvorne tvari: u sjemenu su utvrđeni tanin, masno ulje, gorke tvari, amini, bjelančevina, nadalje tiranin, histamin i agmatin.

Ljekovito djelovanje: sjeme sikavice navodi se kao izvrstan prirodni lijek kod bolesti žuči i jetre, osobito kod oteklih jetara, upale jetre (hepatitis), kod bolesti slezene, žutice i grčeva uslijed žučnih kamenaca.




SIKAVICA



Ljekoviti dio - biljka u cvatu:

Djelovanje:

Silimarin je glavna ljekovita tvar iz sikavice, a on štiti i obnavlja stanice jetre. Zbog toga se čaj od sikavice može preporučiti kod otekle jetre, masne jetre, jetre oštećene alkoholom, lijekovima ili otrovima, upale jetre, žutice, grčeva usljed žučnih kamenaca, te kod bolesti slezene.

Ona se može korisitit i u obliku obloga kod proširenih vena i čireva.

Priprema čaja: 1 žličica sikavice se prelije s 2 dcl vrele vode, ostavi da ostoji 10 do 20 minuta, procijedi i nezaslađeno pije prije jela, 2 do 3 puta dnevno, polako u gutljajima.

Zbog svojega simetričnog oblika i zagasitih boja, sikavica je idealan partner šarenim cvjetnicama, kao što su vrtni stolisnik (Achillea), helenij (Helenium) i žuta pupavica (Rudbeckia).

U prirodnim i modernim vrtovima sikavice unose zanimljive akcente, a rado ih posjećuju i pčele.

Obilježja:

Jedna od najvažnijih vrsta je Echinops ritro. Ovisno o sorti, visina ove sikavice iznosi 60 do 100 cm, a cvjeta od srpnja do rujna modrim cvjetićima okupljenima u kuglast glavičasti cvat promjera oko 5 centimetara. Jedna od najboljih sorti je 'Veitch's Blue'. Echinops bannaticus također cvate od srpnja do rujna cvjetićima intenzivne modre boje.

Ova vrsta naraste 80 do 160 cm (kultivar 'Taplow Blue' 120 cm, 'Blue Glow' 160 cm). Echinops sphaerocephalus (npr. kultivar 'Arctic Glow' i 'Niveus') od srpnja do rujna cvate bijelim cvjetićima, a naraste 160 do 180 centimetara.

Položaj:

Budući da potječu iz sunčanih i vrućih krajeva, sikavicama najbolje odgovaraju sunčani položaji i propusno, oskudnije tlo bez mnogo hranjivih tvari. Na vlažnom tlu korijenje trune i biljku napadnu gljivice.



SIKAVICA (Echinops ritro)



Njega:

Sikavice se razmnožavaju sjemenom ili dijeljenjem u proljeće ili jesen.

Visoke vrste često trebaju potporanj kako ih snažan vjetar ne bi srušio i slomio.

Sikavica se sama rasijava ako ostavite glavice na biljci.

Ako vam to nije po volji, onda ocvale glavice odrežite prije nego što nastane sjeme.

Glavice su zimi vrlo dekorativne.

U podnebljima gdje su zime vlažne preporučuje se zaštititi podnožje biljke crnogoričnim grančicama.

Nema nikakve sumnje da je svijet današnjice posve drukčiji od svijeta u kojem se razvijao moderan čovjek. Kroz tisuće godina, sve strane tvari (ksenobiotici) s kojima se čovjek susretao dolazile su iz biljnog svijeta.

Neke otrovne biljke naučili smo izbjegavati zahvaljujući iskustvu, dok su druge sadržavale spojeve koje je naša jetra naučila prerađivati bez većih metaboličkih napora.

No, tada je došlo moderno doba.

Čovjek je stvorio stotine tisuća novih kemijskih spojeva, mnogih do tada nepostojećih u prirodi.

Tisuće takvih spojeva koristimo kao da su oduvijek bili s nama.

Neki od njih dio su naše prehrane (od boja, aroma, do konzervansa), a drugi su lijekovi, koje s više ili manje uspjeha koristimo za liječenje ili uklanjanje simptoma bolesti.

Cijelu plejadu spojeva ljudi profesionalno susreću u svojim zanimanjima, tiskarama, kemijskoj, tekstilnoj i farmaceutskoj industriji, autolakirnicama i mnogim drugim mjestima.

Čak i ako pretpostavimo da je većina tih spojeva malo škodljiva, ostaje činjenica da moderna civilizacija ipak nameće sasvim drukčiji unos stranih molekula od onog kakav su imali naši pradjedovi. Htjeli ili ne, moramo ih ukloniti iz organizma.

Jetra, organ s druge strane ove priče, prilično je fascinantna.

Uspješno se nosi sa svom tom šumom spojeva. Nije jetra samo kemijska tvornica.

To je metabolički, imunološki i probavni organ, kojem je s vremena na vrijeme potrebno pomoći kad je stisnu neprirodan način života ili bolesti.

Međutim, unatoč agresivnom marketingu dodataka prehrani i lijekova, današnja medicina olako je potisnula preventivno pomaganje jetri i njezinu pridruženom organu, žučnom mjehuru.

Možda je vrijeme da poslušamo mudrost svih tradicionalnih medicina na planetu koje su iznimnu pažnju poklanjale zdravlju tih organa.

Golem broj ljekovitih biljaka odabran je upravo zbog povoljna djelovanja na jetru i njima su se liječile brojne bolesti koje s današnjeg aspekta nemaju previše veze s jetrom.

Razmislimo o promjeni ovog stava kroz upoznavanje još jedne svete biljke - sikavice.

Od biljke svete Marije do moderne farmakologije:

Sikavica (osljebod, silybum marianum (l.) Gaertn., Asteraceae) je u većini mediteranskih kultura vezana uz svetu Mariju i mlijeko koje se prolilo po ovoj biljci dok je dojila isusa.

Jedan od francuskih naziva je lait de notre-dame ili Marijino mlijeko.

Sličan mit postojao je u staroj Grčkoj i bio vezan uz Heru.

Nekoć ljudi nisu olako posvećivali biljke svetim osobama. One su to morale zaslužiti iznimnom ljekovitošću, poput gospine trave i gospina plašta.



SIKAVICA



Mlijeko čička:

Opravdavajući njegovo korištenje za zaštitu jetre, puno nas zna kako je mlijeko čička snažni antioksidant i jetreni detoksifikator. Širom svijeta osobe sa hepatitisom C radije uzimaju mlijeko čička nego li bilo koji vitamin, ili biljni dodatak hrani. Iako, kad se uzima oralno, ne pojačava bilo koje antivirusno svojstvo, mlijeko čička je pomoglo puno ljudi s hepatitisom C u sprječavanju napredovanja jetrenog oboljenja, te dajući bolje šanse za uspješan tretman. Sve dok u potpunosti ne shvate kako mlijeko čička može pomoći u bitki sa hepatitisom C, puno ljudi nije svjesno mogućnosti ove biljke u održavanju zdravlja jetre.

Iako mu antioksidativne kvalitete nisu upitne, stotine kliničkih ispitivanja su ispitale tvrdnje da mlijeko čička doista štiti jetru.

Mlijeko čička (sikavica-silimarin) može koristiti nekome sa hepatitisom C na slijedeće načine:

Mlijeko čička snižava nivo aspartat aminotransferaza (AST) – Krvni marker koji indicira oštećenje tkiva u jetri, AST je enzim koji se često mjeri za vrijeme tretmana hepatitisa C. Izvješće predstavljeno 2008 na međunarodnoj AIDS konferenciji iz male studije o mlijeku čička pokazalo je kako kod sudionika ko-inficiranih sa hepatitisom C i HIV-om, oni koji su uzimali mlijeko čička su imali prosječno smanjenje AST od 8.4 dok je placebo skupina pokazala prosječno povećanje AST od 27.9.

Intravenozno mlijeko čička pokazuje antivirusnu aktivnost – Objavljeno u studenom 2008. godine u žurnalu Gastroenterology, istražitelji su otkrili kako je velika doza silibina (najaktivniji sastojak mlijeka čička), primijenjena intravenozno, bila dobro podnošena od strane sudionika. Dodatno, intravenozni silibin je pokazao značajni antivirusni efekt protiv hepatitisa C prilikom punog doziranja pegiliranog interferona/ribavirina kod osoba koje nisu imale odgovor na terapiju. Ovo smanjenje viremije kod hepatitisa C je bilo naznačeno kao ovisno o količini doze.

Mlijeko čička pomaže regeneriranju jetrenog tkiva – Za osobe sa kroničnim hepatitisom C, mogućnost regeneriranja jetre je ključna za oporavak oštećenih jetrenih stanica. Mlijeko čička zaista pomaže jetri da se sama regenerira stimulirajući rast jetrenih stanica koje zamjenjuju dijelove koji su oštećeni. Kao što je objavljeno 2008 godine u lipanjskom izdanju „Pharmacognosy Reviews“, mlijeko čička stimulira vitalnu sintezu proteina preko RNA enzimske polimeraze 1.Silibinin, za koji se vjeruje da je odgovoran za ovaj proces može ovo postići imitirajući steroidni hormon.

Mlijeko čička smanjuje zalihe željeza u ljudskom tijelu – Eksperimentalne i kliničke studije sugeriraju kako višak željeza može pogoršati oštećenje jetre kod pacijenata sa kroničnim virusnim hepatitisom povećavajući rizik od hepatične fibroze i ciroze, pogodujući razvitku raka jetre i sprječavajući stalni virološki odgovor na antivirusnu terapiju. Studija objavljena 2008 godine u rujanskom broju „Journal of Clinical Gastroenterology“ pokazuje kako je tretman silibinom phytosomom bio povezan sa smanjenjem zaliha željeza u tijelu posebno među pacijentima sa uznapredovanom fibrozom.

Većina njegovih zagovornika vjeruje u mlijeko čička kao zaštitnika jetre zbog toga što je snažan antioksidant, i pomaže u detoksifikaciji otrova. Ipak, manje poznata četiri svojstva, koja su gore opisana, čine mlijeko čička jednostavnijim za uporabu za svakoga tko živi s kroničnim hepatitisom C.

SIKAVICA



Način primjene i doziranje:

U medicini se koristi plod.

Kroz brojna ispitivanja uvidjelo se kako je biljka slabije učinkovita kao infuz ili dekokt (čaj), jer se aktivni spojevi slabo otapaju u vodi.

Nekoć popularne tinkture potisnuli su moderni pripravci spravljeni od suhih standardiziranih ekstrakata.

Kemijski spojevi zaduženi za djelovanje su flavanolignani, u farmaceutskoj praksi olako nazvani kao silimarin, što katkad ostavlja dojam kako je silimarin jedan spoj. Silimarin je kompleks različitih spojeva (silibina a i b, izo-silibina a i b, silikristina i silidianina).

Sadrži i flavonoide poput kvercetola i taksifolina

Premda nema praktičnog značenja, sjemenke sadrže i iznimno kvalitetno biljno ulje bogato linolnom kiselinom i sterolima.

Kako to i biva u biljnom svijetu, ne postoji jedan spoj čiju bismo ljekovitost posebno istaknuli, nego svi zajedno ostvaruju više bioloških učinaka koji dovode do ljekovitog djelovanja, a to je regeneracija jetre i njezina zaštita od oštećenja izazvanog različitim uzrocima.

Čitajući velik broj znanstvenih radova koji su pokušali rasvijetliti farmakologiju ove biljke, moram priznati da vrlo malo njih može jasno uputiti na njezin mehanizam djelovanja.

Zna se da ekstrakt sikavice sprječava oštećenja različitih tipova stanica u kulturi i oštećenja jetre u eksperimentalnih životinja, povećava sintezu proteina i nukleinskih kiselina u stanicama i pojačava regeneracijske procese.

Smatralo se da su u to upleteni mehanizmi koji sprječavaju nastanak opasnih metabolita u jetrenim enzimima citokromima koji, među ostalim, obrađuju i štetne tvari.

Objavljeni su brojni radovi o antioksidativnim učincima ekstrakta sikavice, no flavonoidi i flavanolignani su tvari koje in vitro lako iskazuju antioksidativne učinke, koji često nemaju veze sa stvarnim djelovanjem u ljudskom tijelu.

U znanstvenom smislu, mit o antioksidansima prestao je imati prijašnji kredibilitet i postao je više marketinški termin.

Vrlo vjerojatno sikavica ostvaruje i imunomodulatorne učinke, sprječavajući imunološki sustav da svojim djelovanjem razori tkivo jetre, a flavonoidi i flavanolignani su poznati spojevi koji ostvaruju takve učinke.

Kako god bilo, kliničkim ispitivanjima dokazano je kako ekstrakt sikavice usporava proces propadanja jetrenog tkiva i djeluje regenerirajuće.

Kronična upotreba različitih lijekova, nepravilna prehrana, profesionalna izloženost opasnim kemikalijama, oštećenja jetre izazvana sintetskim i biljnim otrovima (poput otrova gljiva koji napadaju jetru), virusni i autoimuni hepatitis - sve su to stanja koja zahtijevaju dulju primjenu sikavice.

Kako se koristi i koliko je sigurna?

Najčešće se komercijalno proizvodi kao suhi standardizirani ekstrakt u obliku kapsula ili tableta.

Prema europskim propisima, trebalo bi dnevno uzeti količinu ekstrakta koji sadrži 200 do 400 mg silimarin grupe spojeva.

Kako je sikavica posve neškodljiva i podesna za dugotrajnu upotrebu, ako je potrebno, uvijek bi trebalo razmisliti o upotrebi najveće propisane doze, a ne najmanje.

Moderni terapijski sustavi pokušali su poboljšati apsorpciju tvari iz sikavice, pa na tržištu postoje pripravci sa silimarinom u lecitinskom kompleksu koji to omogućuje.

Sikavica ulazi i u složene pripravke s više biljnih vrsta, poput iberogasta, koji djeluju na probavni sustav.

Treba upamtiti kako postoje dvije grupe ljekovitih biljaka koje djeluju na jetru - velika grupa potiče proizvodnju ili lučenje žuči, dok druga, manja direktno štiti jetru od oštećenja.

Sikavica ne povećava lučenje žuči, nego samo djeluje hepatoprotektivno.

Stoga ju je mudro koristiti s biljkama koje djeluju na lučenje žuči, poput lista artičoke, u obliku sipf pripravka, kako bi se povećala učinkovitost.

Možemo zaključiti kako je sikavica sigurna i netoksična biljka, koja nema jasnih kontraindikacija, a unatoč tome što djeluje na jetru, uglavnom se ne kosi s primjenom lijekova.

Upotrebljava se ili u obliku čaja, 1 puna čajna žlica droge za 1 šalicu, a pije se 2-3 šalice tokom dana nezaslađeno i u gutljajima ili se uzme 1 čajna žlica fino stucanog sjemena 4-5 puta dnevno, nakon čega se zalije s nešto vode ili 15-25 kapi tinkture od sikavice, također 4-5 puta dnevno.

Primjena u pučkoj medicini: uz već navedenu primjenu sikavica se u pučkoj medicini primjenjuje još kod čireva potkoljenice (ulcus cruris), kod opakih izjedajućih čireva kože (ulcus rodens) i kod proširenih vena (variccs).

Primjenjuje se dijelom posipanjem bolesnih mjesta prahom od sjemena ili oblozima pripremljenim od čaja sikavice, odnosno, kurama čaja.

molimo pročitati izjavu