TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima.[...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA. [...]

Nastavi dalje..

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

RUŽA
DODATAK PRIPRAVKA

ruza

Ruža Lat: Rosa centifolia. Eng: rose (the provence rose or cabbage rose or rose de mai)D: die rosen (zentifolie, provence-rose, oder kohl-rose). Fr: la rose (le rosier cent-feuilles). Imena su još i crvena ruža, Francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža. Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.ST.pr.n.e. Donose u Europu. Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva. Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine sa dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni.[...]

Nastavi dalje..

ROSOPAS
DODATAK PRIPRAVKA

rosopas

Rosopas - vaš tihi susjed. Lat. Chelidonium Maius L. Eng: Greater celandine / tetterwort. D: Das Schöllkraut. Fr. La chélidoine / Grande chélidoine. Rosopas pripada obitelji makova (Familiae Papaveraceae), a ljekarnički mu je naziv Herba Chelidonii maioris. Rosopas je zeljasta biljka, plavozelena, razgranjena i visoka 30 do 80 cm. Svi dijelovi biljke sadrže žuti mliječni sok. Listovi su izmjenični, donji su perasti, a gornji perasto izrezani. Cvjetovi su zlatnožuti, s četiri latice i brojnim prašnicima, združeni u paštitaste cvatove na vrhovima ogranaka. Plod je duga višesjemena komuška. Zanimljivo, sjemenke imaju privjeske koje mravi rado jedu i sakupljajući ih rasprostiru ovu vrstu. [...]

Nastavi dalje...

ŠAFRANIKA





ŠAFRANIKA

Latinski: Carthamus tinctorius L.

Obitelj: Asteraceae

Engleski: Safflower,bastard saffron

Njemački: Farberdistel, Safflor

Talijanski: Cartamo, zafferone, falso zafferone

Francuski: Carthame, safran, batard

Narodna imena: šafranika, žučica, turski cafran, divlji šafran

Opis:

Šafranika je biljka mediterana, a porijeklom je iz Egipta.

U 16. stoljeću je prenesena u Englesku, a odatle se raširila i na druga područja.

Šafranika je grmolika jednogodišnja biljka, kožastih, jajolikih i nazubljenih tamno zelenih listova.

Cvijet je jarko žute do narančaste boje, koji sušenjem prelazi u crvenu.

Šafranika se upotrebljava u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji te za bojanje tkanina u tekstilnoj industriji.

Ulje šafranike se koristi u prehrani, ima visok sadržaj linolne kiseline i vitamina K i E.

Sjemenke se koriste u prehrani kao začin, zamjena za vrlo skupi šafran. Odgovara joj hranjivo, rahlo tlo dobrih vodo-zračnih svojstava.

Sadi se od ožujka na osunčana mjesta i može narasti 60 – 130 cm.

Ulje šafranike postaje nezamjenjivo

Kao i kod sjemenki suncokreta, postoje dva tipa ulja šafranike. Jedno je takozvani oleinski tip, bogat omega-9 masnom kiselinom. Vrlo je stabilan na povišenoj temperaturi, pa se koristi za prženje i kuhanje, no nutritivno i kozmetički manje je vrijedan. Drugi tip je linolni tip, bogat esencijalnom omega-6 kiselinom.

Nju organizam ne može sam sintetizirati nego je moramo unositi hranom.

Ulje šafranike nema intenzivnu boju i miris, čak i kad je hladno prešano i nerafinirano, i to mu je prednost pred sličnim uljem, kao što je suncokretovo, koje ima karakterističan, prehrambeni miris i nije popularno u kozmetici.

Diskretna boja i miris učinili su ga popularnim čak i u slikarstvu jer za razliku od tradicionalnoga lanenog ulja, ne daje pigmentima tamniju nijansu.

U doba kad strah od masnog prestaje biti in, upotreba ovog tipa postala je mnogo češća. Linolni tip, osim što je nutritivno vrjedniji, nalazi svoju primjenu i u kozmetici. Već je davno došlo na vidjelo da su ulja bogata linolnom kiselinom vrijedan i vrlo svestran sastojak kozmetike.

Njeguje kožu, a njezin manjak utvrđen je u vrlo različitim bolestima i tegobama - od suhe kože do akni. Ovisno i o drugim sastojcima, ulja koja sadrže linolnu kiselinu nalaze svoju upotrebu u gotovo svim kozmetičkim proizvodima.

Tako je i s uljem šafranike, koje je postalo široko upotrebljavano, baš kao i daleko razvikanije bademovo ulje. Industrija je odmah pokazala veliko zanimanje i zbog njegove cijene, jer je povoljno i lako dobavljivo ulje.

Omjer niske cijene i povoljnog djelovanja na kožu pokazao se kao glavni as u rukavu te drevne biljke. Za razliku od petrokemijskih dodataka kozmetici, poput vazelina i parafina, ulje šafranike doista hrani kožu, mijenja njezin metabolizam i, što nam je svima bitno - daje ljepši izgled.

Međutim, to nisu jedini skriveni aduti. Ulje šafranike nema intenzivnu boju i miris, čak i kad je hladno prešano i nerafinirano, i to mu je prednost pred sličnim uljem, kao što je suncokretovo, koje ima karakterističan, prehrambeni miris i nije popularno u kozmetici.

Danas se ulje šafranike koristi i u prehrani, premda daleko zaostaje za svojim glavnim rivalima, uljem suncokreta i soje. Intenzivno se koristi u nekim zemljama, gdje se puno i uzgaja, poput Meksika, Egipta i Kine.


ŠAFRANIKA - DETALJI



Šafranika - zanimljivost:

Kanadski znanstvenici uspjeli su genetski modificirati biljku šafraniku. Insulin je prvi put izoliran 1922. godine, a sada je na pomolu otkriće jeftinijeg načina njegove proizvodnje. Znajući da godišnji troškovi liječenja dijabetesa iznose i do 132 milijarde dolara, ovo će svakako biti veliki napredak.

Genetski je modificirana na Sveučilištu Kalgari, tako što joj je dodan ljudski gen. Jednom kada se gen aktivira u ovoj biljci, on počinje proizvoditi inzulin mnogo brže od uobičajenih metoda.

Ovo je, zapravo, prva biljka koja proizvodi inzulin i to u velikim količinama. Površina od oko 65 km2 mogla bi zadovoljiti godišnje potrebe za inzulinom cjelokupne svjetske populacije oboljele od dijabetesa.

Neki znanstvenici, međutim, strahuju da bi, tijekom oprašivanja, gen koji proizvodi inzulin sa genetički modificirane šafranike mogao prijeći na običnu, koja bi također počela proizvoditi inzulin, čime bi on dospio u ljudsku prehranu i prouzročio probleme onima koji nisu dijabetičari.

Koristi se i u kulinarstvu kao zamjena za šafran.



Djelovanje:

- snažno protuupalno sredstvo (90% bolesti kože uzrokuju upale),

- štiti i čisti jetru (samočišćenje),

- pomaže kod ospica, akni, ekcema, psorijatičnih ljuskavica, čireva na koži (vanjski),

- protiv reume i bolova izazvanih vremenom,

- šafranika proizvodi biljni hormon koji sliči inzulinu (dijabetes 2),

- snižava kolesterol,

- pomaže kod opadanja kose i ćelavosti

Za razliku od vazelina i parafina, ulje šafranike doista hrani kožu, mijenja njezin metabolizam i daje ljepši izgled

Svaki put kad se neka biljka nađe u grobu egipatskog kralja Tutankamona, dobije auru veće važnosti.

Šafraniku (Carthamus tinctorius /Schmidt & Boudreaux/, Asteraceae) su stari Egipćani koristili za bojenje odjeće, ali ne znamo jesu li mogli i sanjati da će se tako "banalna" biljka toliko uzgajati izvan njihove države.

Od kozmetike i prehrane, pa čak i sredstava za mršavljenje, šafranika je postala prava zvijezda mnogih industrija.

Paradoks je što je u javnosti prilično nepoznata, pa je vrijeme da ispravimo tu nepravdu.

Povijest koja je krenula drukčijim smjerom

Ne znamo kad su ljudi počeli koristiti šafraniku, biljku intenzivno žutih cvjetova. Prvi sačuvani trag otkriven je na uzorcima tkanina iz egipatskih grobnica, pa je očito da se počela uzgajati prije nekoliko tisuća godina. Boja cvjetova potječe od tvari koje se nazivaju benzokinoni, a glavni kemijski spoj naziva se kartamin.

Za razliku od mnogih drugih prirodnih boja na bazi spojeva antocijana, poput boja cvjetova sljeza, plodova grožđa i korijena cikle, kartamin je iznimno stabilan spoj koji ne blijedi. Najviše voli prirodni tekstil, poput vune i pamuka, a manje sintetske tekstilne materijale. Pojavom sintetskih boja upotreba sušenih cvjetova za bojanje tkanina pala je u zaborav, da bi doživjela veliku renesansu prije desetak godina, kad su se ekološka (biološka) načela prirodnije prehrane počeli seliti i u tekstilnu industriju. Kroz brojna stoljeća šafranika se uglavnom koristila kao bojilo i nijedna druga upotreba nije imala veće značenje.

Moć bojanja koristila se i u kulinarstvu, gdje je šafranika zamjenjivala šafran, koji se nekoć plaćao suhim zlatom. Otud i ime šafranika, odnosno lažni šafran.

Ipak, malo po malo, uvidjele su se i druge blagodati ove biljke. Sjemenke su bogate uljem, a kako je uzgoj šafranike relativno jednostavan, počelo se intenzivno proizvoditi.

ŠAFRANIKA



Ako niste znali...

Mnoga se ulja koriste u kozmetici i prehrani, tako da bismo mogli reći kako je i šafranika samo jedno u nizu. Doista, prisutnost linolne kiseline i nije tako dramatično rijetko među biljnim uljima, a i ona sama nije nikad doživjela medicinski uspjeh omega-3 masnih kiselina iz ulja poput lanenog i ribljeg. To je i potpuno logično, jer današnja istraživanja pokazuju kako nam u prehrani uglavnom ne nedostaje omega-6, nego omega-3 masnih kiselina.

Stoga, paradoksalno, ulja s omega-6 masnim kiselinama smatramo potrebnijim u kozmetici nego u modernoj zapadnoj prehrani. Kad bismo već pomislili da ćemo i šafraniku žigosati znakom uobičajeno, stara je lukavica izvukla svoj zadnji fitokemijski adut i ostavila nas bez riječi.

U odnosu na druga biljna ulja, ulje šafranike sadrži veću količinu konjugirane linolne kiseline (CLA). Konjugirana linolna kiselina je u biti smjesa različitih molekula (izomera), no znanosti je počela biti zanimljiva tijekom istraživanja nutritivnih čimbenika iz hrane, koji sprječavaju nastanak tumora. Izolirana je najprije iz mesnih namirnica, a potom i iz biljnih.

No, puno tvari djeluje protiv tumora i ova bi molekula prošla nezapaženo da nije zamijećeno još jedno njezino djelovanje - smanjenje masnog tkiva u eksperimentalnih životinja te njihova preraspodjela. Debljina (pretilost) je postala ozbiljan zdravstveni problem modernih i bogatih država, pa je službena medicina tijekom posljednjih dvadesetak godina u tridesetak kliničkih studija dokazala učinak CLA na pretilost. Zamijećeno je da djeluje baš onako kako su se nadali najbolji optimisti - pomalo selektivno, uklanjajući najnezgodnije naslage na trbuhu. Zvuči kao bajka: tko nađe lijek protiv pretilosti, postaje milijarder. Ipak, kao i kod svakog lijeka protiv pretilosti, tako je i kod CLA vrlo bitna i promjena nezdravih navika, a prije svega redovita tjelovježba.

Naravno, bitna je i doza. Naime, potrebno je uzeti 3,4 do 3,6 grama CLA dnevno da bi pokazala djelovanje. Nedavne kliničke studije čak su natjerale proizvođače kapsula s CLA da modificiraju doze kako bi se postigli učinci. Kao i svaka prirodna tvar, upotreba CLA nije bez kontroverzi, pogotovo jedan njezin oblik (trans-10, cis-12), koji može izazvati neželjene učinke na metabolizam šećera i masti. Srećom, ovaj oblik ne dominira u biljnom ulju šafranike.

Premda ulje šafranike sadrži CLA, nemoguće je dnevno pojesti toliko ulja da se dobije učinak mršavljenja. Štoviše, količina ulja potrebnog da se dobije potrebna dnevna količina CLA izazvala bi suprotan učinak. Ipak, to je dalo marketinšku prednost kozmetici namijenjenoj mršavljenju i rješavanju celulita, jer i male količine CLA, zajedno s drugim aktivnim tvarima, mogu biti jezičac na vagi koji će značiti razliku između uspjeha i neuspjeha.

A to nam je svima bitno, zar ne?

Mudri su oni koji žele izgledati ljepše zbog ljubavi prema sebi, a ne zbog taštine. Naučimo nešto od simbolike šafranike. Njezina vrijednost stoljećima se mjerila u taštini, boji za odjeću koju nosimo izvana, a prava vrijednost otkrila tek iznutra, u skrivenim sjemenkama. Tako su i naša vrijednost i ljepota, baš poput te sjemenke, skrivene upravo iznutra.

Za trbuh bez strija:

Gotovo svaku buduću mamu muče strije, koje se često pojavljuju na trbuhu, grudima ili bokovima. Specifična njega može sačuvati i ojačati kvalitetu kolagenih i elastinskih vlakana.

ELANCYL krema protiv strija a’ 150 ml, koja sadrži ulje šafranike i morskih algi, kompleks za restruktuiriranje i provitamin B5, pojačava otpornost kože na rastezanje i vrlo je učinkovita u prevenciji pojave strija (trudnoća, nagle promjene tjelesne mase, pubertet).

Budućim mamama preporučuje se korištenje ove kreme već od četvrtog mjeseca trudnoće.

ŠAFRANIKA



Kemijski sastav i upotreba:

Drogu šafranika (Carthami tinctorii flos), koja se nekada upotrebljavala kao zamjena za šafran, čine suhi cvetni listići i poznata je pod imenom karmatni cvijet. Sadrži dvije osnovne boje: u vodi rastvorljivu žutu boju (saflorna žuta) i u mastima rastvorljivu crvenu boju (saflorna crvena – Carthaminum) odnosno flavonoidni glikozid kartamin. Boja se koristi u farmaciji, prehrambenoj industriji (za bojenje životnih namirnica, naročito raznih vrsta tijesta), proizvodnji vina i likera i u kozmetici. Sastojak je u nekim biljnim smjesama koji se koristi radi ljepšeg izgleda kao dekolorant, a pojavljuje se i kao falcifikat skupom šafranu (Croci stigma).

Droga između ostalog sadrži i puno triterpena: amirine, arnidiol, faradiol. Sadrži 2-5% saponozida.

Sjeme šafranike sadrži 14 – 20% masnog ulja i dosta bjelančevina, a koristi se za proizvodnju jestivog ulja i u medicinske svrhe. Njeno masno ulje je bogato linolnom kiselinom koja ima veliki biološki značaj. Samljeveno sjeme odlično je krmno bilje za domaće životinje. Mladi izdanci biljke koriste se kao povrće, naročito sorte bez bodlji koje se mogu koristiti i kao stočna hrana.

Kemijski – farmakopejski sastav: Eterično ulje, triterpenski glikozidi i triterpenski aglikoni, karotinoidi, flavonoidi, gorke tvari.

Uzgoj:

Uzgaja se u toplim sunčanim predjelima, na dubokom i plodnom zemljištu. Nakon jesenjeg dubokog oranja u drugoj polovini travnja sije se direktno u rastresito i dobro pripremljeno zemljište, u obilježene redove međusobno udaljene 50-60 cm i na tri cm dubine. Količina potrebnog sjemenja je 2-3 kg/ha.

Nakon nicanja biljčice se prorijede na 15 – 20 cm biljka od biljke.

Skupljene cvjetne latice suše se u tankom sloju na suhom i prozračnom mjestu.

Pri umjetnom sušenju temperatura ne smije biti veća od 40C. Na višoj temperaturi droga gubi prvobitnu boju.

Osušena droga je jako higroskopna, pa se pakira iznad kreča. Droga smije sadržavati najviše 10% vlage.

Približan prinos droge sa jednog hektara je 1.500 kg.

Kemijski sastav ulja:

Ulje se također koristi u mnogim preparatima.

Korijen se ne koristi u liječenju.

Zašto je ljekovit?

Ljekoviti sadržaj: kalendulin, karotinoidi, albumin, likopen, flavonoidi, organske kiseline: jabučna, salicilna, palmatinska, voloksantin, citroksantin, rubiksantin, smole, žuto mastilo, šećer, bjelančevine, encimi, guma, fitosterol, kalcij, sumpor, vitamin A-karotenoid, esencijalno ulje koje sadrži seskviterpenske okside.



ŠAFRANIKA



Oprez:

Nemaju toksina i ne izazivaju nuspojave.

molimo pročitati izjavu