TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene. ..[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje.[...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

RUŽA
DODATAK PRIPRAVKA

ruza

Ruža Lat: Rosa centifolia. Eng: rose (the provence rose or cabbage rose or rose de mai)D: die rosen (zentifolie, provence-rose, oder kohl-rose). Fr: la rose (le rosier cent-feuilles). Imena su još i crvena ruža, Francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža. Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.ST.pr.n.e. Donose u Europu. Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva. Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine sa dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni.[...]

Nastavi dalje..

ROSOPAS
DODATAK PRIPRAVKA

rosopas

Rosopas - vaš tihi susjed. Lat. Chelidonium Maius L. Eng: Greater celandine / tetterwort. D: Das Schöllkraut. Fr. La chélidoine / Grande chélidoine. Rosopas pripada obitelji makova (Familiae Papaveraceae), a ljekarnički mu je naziv Herba Chelidonii maioris. Rosopas je zeljasta biljka, plavozelena, razgranjena i visoka 30 do 80 cm. Svi dijelovi biljke sadrže žuti mliječni sok. Listovi su izmjenični, donji su perasti, a gornji perasto izrezani. Cvjetovi su zlatnožuti, s četiri latice i brojnim prašnicima, združeni u paštitaste cvatove na vrhovima ogranaka. Plod je duga višesjemena komuška. Zanimljivo, sjemenke imaju privjeske koje mravi rado jedu i sakupljajući ih rasprostiru ovu vrstu. [...]

Nastavi dalje...

ORIGANO



ORIGANO

Lat: Origanum vulgare L.

Druga imena origana su divlji mažuran, mravinac, origanj, origan, vranilovka, vranilova trava.

Engleski naziv mu je: Marjoram, Oregano, Wild Marjoram, Wild Marjoram.

Njemački: Dost, Dosten, Echter Dost, Kostets, Oregano, Wilden Majoran, Wilder Dost, Wilder Majoran.

Francuski: Marjolaine sauvage, Origan vulgaire, talijanski Origano comune.

Slovenski: dobra misel, origano, vranilova trava, crnovrh, mravinac, džodžan, bakina dušica, vranilovka.

Origano (Origanum vulgare L.) pripada obitelji Usnjače (Familia Labiatae). Farmakopejski naziv mu je Herba Origanii, Oleum Origani cretici.

Prirodni je antiseptik, antispazmodik, adstrigent, antireumatik, aperitiv, aromatik, antiasmatik, antiinflamatorik, antidijaroik, antihelmetik, antibakterik, dermetik, digestiv, dijaforetik, diuretik, ekspektorant, emenagog, holeretik, karminativ, metabolik, sedativ, stimulans i tonik

Opis biljke:

Botaničke i morfološke karakteristike:

Origano je višegodišnja, zeljasta biljka, sa horizontalnim rizomom, aromatičnog mirisa i okusa.

Stabljika pri osnovi djelimično leži na zemlji, a ostalim djelom je uspravna, visoka 20-80cm, tamnozelena, često ljubičasta do tamna. Listovi su sa lisnom drškom. Liska je jajasta, na licu i na naličju sa utisnutim žljezdama.

Jedan do tri cvijeta, složeni u grupe, zajedno grade cvijet u vidu metlice. Čašica je zvonasta sa pet trouglastih zubaca. Krunica je svjetlo do tamnocrvena, katkada prljavobjela.

U mediteranskom području raste više divljih vrsta, pod zajedničkim nazivom-origami, s pretežno bjelim cvjetovima.

Listovi se beru prema potrebi, a najbolje prije cvatnje.

Stabljika je uspravna, pri dnu malo polegnuta s listovima koji su jajasti i šiljati.

Cvjetovi su grimiznocrveni ili svijetloružičasti složeni u četveroredne klasiče koji zajedno tvore metličaste cvatove.

Origano koji ima bijele cvjetove nije ljekovit.

Vrijeme cvatnje: VI. – VII. mjesec

Miris i okus: Miris biljke je ugodno aromatičan.

Stanište: Raste na obroncima brda, livadama, uz grmove, šikare, šumskim čistinama itd.

Branje i prerada: Bere se list, vršci s cvjetovima i listovima, stabljika nije ljekovita.

Sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu.

Osušenu biljku pospremimo u dobru hermetičku ambalažu.

Primjena:

Origano Origanum heracleoticum - samonikla mediteranska biljka rasprostranjena je duž cijele južne Europe. Ime biljke dolazi od Grčkog naziva oros ganos što znači radost planine.

Prema legendi sladak aromatičan miris origana stvorila je Afrodita kao simbol sreće. Mladence su krunili vjenčićima mravinca, koji se stavljao i na grobove kako bi donio mir dušama.

Grci su uživali u njegovu mirisu nakon kupke, kada su njegovo ulje utrljavali u čelo i kosu.

Postoje različite vrste origana koje se bitno razlikuju po količini i sastavu eteričnih ulja a najcjenjeniji je Grčki origano. Za začin se koriste osušeni listovi koji imaju prijatan slatkasti miris i pikantan okus.

Origano je najčešći u Talijanskoj kuhinji a neobilazan je kao začin za Talijanku picu, umake za tjesteninu, pri spremanju govedine i raznim vegetarijanskim jelima.

Origano je u Europu došao u srednjem vijeku i bio je vrlo popularna biljka za kitice i kupke.

Sok njegova lišća utrljavao se u namještaj i podove kao osvježavajuće laštilo.

Origano voli posve sunčano mjesto, te suho, dobro drenirano lužnato tlo. Ima jaču aromu ako se sije na plodnijem tlu. Sije se u proljeće, a dijeli u proljeće ili jesen.

Cvijet privlači pčele i leptire!

Listove se koriste smrznuti ili osušeni, postavite ih u ulje ili ocat.

Sitno narezani listovi dodaju se salatama, maslacu, paprici, češnjaku, pizzama, rajčici, jajima i jelima od sira.

Dobro će djelovati i ako ga utrljajte u meso za roštilj.




ORIGANO

Ljekovito djelovanje:

U receptima pučke medicine origano je poznat pod imenom mravinac ili vranilova trava kao i divlji mažuran.

Moje opredjeljenje za naziv origano nastalo je iz praktičkih razloga jer smatram da je pod imenom origano daleko poznatiji, isključivo kao začin.

Začini su najpoznatije preventivno sredstvo pomoću kojeg možemo direktno jačati naš imuno sustav kao i rad cjelokupnog metabolizma, a da je to tako pogledajmo u par primjera što unosimo u organizam ako začinimo jelo s origanom;

Sastojci origana alpha – humulene imaju antitumorsko djelovanje,

Delta – kadinene ima protudjelovanje za nastanak akni te stimulira testosteron hormon, ursolična kiselina (ursolic acid) djeluje kao anti HIV-a,

Antiartritik – protiv artritisa, antitumor (protiv tumora), antidijabetik (protiv dijabetesa ili šećerne bolesti), antihepatotoksik (protiv trovanja jetre), antiinflamatorik (protiv upalnih stanja), antihistamin protiv prevelikog izlučivanja histamina), antišok, antmutagenik (protiv mutacije stanica), antiviral (protiv virusa) te u prevenciji karcinoma.

Iz povijesti:

Origano je dobilo ime od Grčke riječi "oros" što u prijevodu znači planina i "ganos" što u prijevodu znači sreća.

Porijeklom iz južnih krajeva Europe, a danas najviše korišteni začin Italije, Amerike (SAD) i Meksika.

Sveta Hildegard preporučuje liječenje origanom, oboljenja kože i to psorijaze, nadraženosti kože itd.

Origano je biljka planete Merkura.

Uzgoj:

Origano voli posve sunčano mjesto, te suho, dobro drenirano lužnato tlo. Sije se u proljeće, a dijeli u proljeće ili jesen. Prije zime treba ga dobro porezati (na 1/3). Može se ugajati i u zatvorenom.

Listovi se beru prema potrebi, a najbolje prije cvatnje.

Cvijet privlači pčele i leptire

Prije zime treba ga pripremiti za mirovanje rezidbom na jednu trečinu biljke. Može se uzgajati i u zatvorenom. Listovi se beru prema potrebi, a najbolje prije cvatnje.

Kemijski sastav:

Origano sadrži 0,3 do 4,0% eteričnog ulja, ugljikohiodrate (53,9-64,4%), celulozu (11-15%), proteine (11-11,7%), lipide (6,4-10,2%), minerale i vitamine. Bogat je u kalcijumu (1576-1700 mg/100g), mangan (4667 mg/100g) i kalij (166-1700 mg/100g), a sadrži i značajnu koncentraciju vitamina A (6903 mg/100 g) i vitamina E (1690 mg/100g).

Kvantitativno dominantna komponenta eteričnog ulja origana je timol (do 65,7%), zatim karvakol (do 42%) i ? –terpinen (do 33,14%).

Ljekoviti sadržaj:

Origano sadrži: eterično ulje s karvakrol i timol, gorke tvari, tanina, kamfora, borneola, triterpen, gume, mineralnih soli i tvari koje djeluju antibakterijski itd.

Spojevi u origanu imaju različita svojstva te u ovom pregledu može se vidjeti njihova lepeza ljekovitog djelovanja; alpha-pinene, antibakterik, preventiva od karcinoma, antiinflamatorik, beta-bisabolene, antiviral, antiulcer, abortiv, beta-caryophyllene, antiacne – protiv akni, antiasmatik, antibakterial, anticarcinogenic – antikarcenogenik, antitumor, limonene, antibakterial, anticancer, antiviral, antitumor, cymene, analgetik, antibakterial, antiflu – protiv prehlade, antiviral – protiv virusa, herbicide, fungicide – protiv gljivica, cineole, antiallergenic – protiv alergija, antibronchitic – protiv bronhitisa, candidicide – protiv kandide, ekspektorant, thymol, antiacne, antiarteriosklerotik, antibakterial, antiinflamatorik, antioxidant, antimutagenik, antireumatik, kandidicide, urinary antiseptic, fungicid itd.



ORIGANO



Ljekovitost ulja:

Jak je antiseptik, a njegovo eterično ulje (5%) u tinkturi od ružmarina upotrebljava se za vanjsko utrljavanje u liječenju reumatizma i oboljelih zglobova

Jeste li znali da se origano može usporediti sa antibioticima, kao što su streptomicin, penicilin, vankomicin?

Ulje dobiveno iz lišća origana sadrži ljekoviti sastojak carvacrol koji posjeduje antibakterijska svojstva.

Ulje origana ima jako djelovanje na uobičajne patogene bakterije, kao što su Stafilokok, E-coli i listerija.

Naučno je dokazano da je ulje origana učinkovito protiv 25 vrsta bakterija, a također se može koristiti za uništavanje crijevnih parazita.

Međutim, ovo nije origano koji koristimo kao začin prilikom kuhanja, već je ovo druga vrsta origana pod nazivom Origanum vulgare.

Mnoge bakterije koje su otporne na antibiotike zabrinjavaju doktore, međutim naučno je dokazano da sastojak carvacrol koji se nalazi u ulju origana djeluje na njih.

Ulje origana ubija i spore bakterije, kao što s Bacillus cereus i Bacillus anthracis.

Ulje origana je jeftinije od antibiotika, pa bi bilo dobro da ga nabavite, jer vam je to prirodni antibiotik i nema posljedica.

Ne možete postati imuni na prirodni antibiotik, dok na one medicinski proizvedene možete.

Što se tiče origana kojeg često upotrebljavamo kao začin za pizzu i on ima ljekovito djelovanje.

Najvažnije ljekovite tvari origana su tanini i gorke tvari, te eterična ulja.

Upotrebljava se za liječenje usne šupljine, grla i bronha, kao i za liječenje sluznice želuca i crijeva.

Svojstva origana najbolje su očuvana ako se čuva u komadu, jer mljeven omogućava lakši kontakt sa kisikom iz zraka koji oksidira aktivne tvari.

Najbolje bi bilo da ga sameljete ili zdrobite prije same upotrebe.

Origano trebate dodavati u hranu u malim količinama.

Svakodnevnom upotrebom origana u prehrani hranu činite ukusnijom i mirisnom i preventirate nastanak bolesti.

Biljne kupke:

Osobe oboljele od kožnih bolesti (psorijaze, raznih kožnih nečistoća, učinit će veliko djelo za svoje zdravlje, ako u svoj jelovnik uvrste origano u vidu začina itd.).

Pomaže također kod bolesti želuca i crijeva (pomanjkanje želučanog soka, katara želuca i crijeva, nametnika i parazita, slabog pražnjenja crijeva, nadimanja, vjetrova, nadutosti, raznih grčeva, origano je začin koji pomaže kod neuroze želuca, gutanja zraka i štucavice, slabe probave itd.), respiratornih organa i puta (prehlade bronhija, kašlja, kašlja hripavca, katara bronha, infekcija pluća itd. ), bolesti jetre i žuči (za jače izlučivanje žuči, detoksikaciju – pročišćavanje jetre, kod žutice itd.), bolesti živaca (raznih živčanih smetnji, neuroza, depresija).

Izrada biljnih kupki s lišćem origana prilično pomaže kod kožnih oboljenja, nazeba, kod ugriza otrovnih životinja i kod žena koje imaju problema s maternicom.

Svježi sok biljke liječi tegobe uha i to gluhoće kao i bolova uha od prevelike buke, galame itd.

Kod svih ovih napomenutih oboljenja origano u vidu praška ili svježeg lista može pridonijeti poboljšanju bolesti, a svakako da redovitom primjenom čajnih napitaka i kupki možemo znatnije utjecati na sam tijek oboljenja.



ORIGANO - DETALJI



Način primjene i doziranje:

Mast protiv reume. Od origana se izrađuje mast za reumatičare koja je dosta tražena, kao i kod raznih glavobolja i migrena.

Eterično ulje origana dobiva se vodenom destilacijom, ulje je svijetložute boje, rabi se samo za vanjsku uporabu, a rabimo ga za masažu (reumatski bolovi, mišićni bolovi, glavobolje, upalni procesi za relaksaciju itd.), biljne kupke (kožne bolesti, osipi kože koji svrbe jako, svrbeža nepoznatog porijekla, za relaksaciju nervnog sustava, neuroza itd.), komprese (kod raznih mišićnih i reumatskih bolova, upalnih procesa, prehlade, kašlja itd.), inhalacije (prehlade, začepljenje nosa, bronhitisa itd.).

Studije su pokazale kako ova biljka ima niz antibakterijskih, fungicidnih, antiviralnih i antioksidantnih svojstava, pa se, osim u kuhinji, origano koristi i u medicinske svrhe.

Origano je djelotvoran kod akni, artritisa, kancerogenih oboljenja, upalnih stanja i mutacija stanica.

Potiče probavu i funkcioniranje jetre i žuči te se uspješno primjenjuje kod akutne i kronične upale sinusa, viroze, gripe i prehlade, ali i kronične glavobolje

Pučka zapadna medecina:

za liječenje;

Bronhitisa, bolesti kože, bolesti živaca, crijevnog katara, crijevnih komplikacija, ekcema, grla, grčeva, grčeva mišića, hripavca, krvarenja, kašlja, kašlja depresivnog, kašlja hripavca, komplikacije želuca, lošeg apetita – teka, lošeg kašlja, neredovitih mjesečnica, nametnika i parazita u crijevima, osipa kože koji svrbi, poremećaje metabolizma, reuma, raznih porezotina, svrbeža, upale jednjaka, upale usta, zubobolje, želučanog katara itd.

Rabi se za kupke, za ispiranje grla, za smanjivanje seksualnih želja, za obloge, za stavljanje kompresa, za izazivanje znojenja itd.

U kuhinji kao veliki začin za razna jela, u kozmetici za njegu kože lica, u domaćinstvu protiv moljaca te za aromaterapiju.

Iz naroda:

Vranilova trava je izuzetno aromatična biljka prijatnog mirisa i ukusa, koja u jednom svom segmentu podseća na majčinu dušicu, u drugom na nanu, a u trećem na origano.

U narodu se koristila kao sredstvo za farbanje vune, konoplje i pamuka. Od nje se dobijala vrana (crna) boja, uz dodatak kara boje, koja se dobijala od zelene galice

Vranilovu travu u narodu nazivaju sirotinjskim antibiotikom jer ima izražena antibiotska svojstva koja joj daje timol, najjači antiseptik. Zbog velike količine timola koristi se i kao jako baktericidno sredstvo protiv upale grla, prehlade, gripa, a u obliku inhalacije upotrebljava se i protiv bronhitisa i astme.

Vranilova trava (origanum vulgare) u narodu se naziva i mravinac, crnovrh, origanj, crna nana i džodžan i omiljena je trava na prostoru Crne Gore.

Na ovim prostorima najčešće se koristi protiv infekcija mokraćnih kanala, jer je to biljka koju podjednako ne vole ni kandida ni ešerihija coli.

U Crnoj Gori, posebno na sjeveru zemlje, koriste je i kao čaj za pospešivanje izlučivanja želudačnog soka, ali i kao lijek za hemoroide.

Inače je srodna vrsta sa origanum heracleotium, koga poznajemo kao najčešći dodatak pizzi i drugim jelima.

Čest je dodatak jelima u mnogim kuhinjama, posebno u mediteranskoj.

Poboljšava cirkulaciju i čisti organizam, smatraju je afrodizijakom.

ORIGANO



Čaj za jačanje imuniteta:

Čaj za jačanje imuniteta:

- 50 grama vranilove trave, 50 grama koprive, 50 grama ruzmarina, 50 grama nane, 50 grama hibiskusa, 50 grama ehinacee, 100 grama sušenog šumskog voća.

Pomiješati sve sastojke. Staviti litru vode da prokipi, pa sipati tri žlice te mješavine. Ostaviti da stoji 30 minuta. Nakon toga procijediti i piti tokom dana čaj zaslađen medom.

Čaj:

Čaj od origana pomaže kod bronhitisa, prehlade ili upale grla, ali i kod bolova u crijevima.

Kako ga napraviti?

Jednostavno: 1 čajnu žličicu usitnjenih listova origana prelijte šalicom vruće vode i pustite odstajati desetak minuta.

5 g origana, 2 dl vode.

drugi naćin:

Bilje prelijemo s kipućom vodom i pustimo poklopljeno da odstoji pola sata, procijedimo.

Čaj pijemo u gutljajima kod slabog i neuroznog želuca, gutanja zraka i štucanja.

Tinktura:

Vinska tinktura:

3 g origana, 1 dl vina

Močimo origano 5 dana u vinu i procijedimo. Pijemo natašte po jednu malu čašicu kod katara želuca i crijeva kao i kod grčeva.

Infuz:

5 g origana, 1 dl vode

Bilje prelijemo vrućom vodom, poklopimo da odstoji najmanje 4 sata i procijedimo.

Grgljajući ispiremo usta i grlo kod raznih oboljenja.

Ulje:

Za ulje od origana koje je melem na problematičnu kožu potrebno vam je 200 g cvjetova i listova i litra maslinovog ulja. Usitnjeni origano zalite maslinovim uljem te držite na toplom mjestu 40 dana. Bocu povremeno dobro protresite, nakon toga procijedite i dobro zatvorite.

Pripremljenim uljem masirajte oboljela mjesta.

Eterično ulje origana iznimno je cijenjeno i često se koristi u aromaterapiji.

Origano je i jedan od najjačih prirodnih antioksidansa.

Primjerice, ima 42 puta više antioksidativne aktivnosti nego jabuke - u odnosu na povrće konzumiranjem origana dobivamo antioksidativnu aktivnost bez kalorija koje unosimo zajedno sa hranom.

Iz kulinarstva:

Origano u kuhinji:

- Na pizzi.

- Za jela s rajčicom i meso s roštilja.

- Za talijanska i grčka jela, i za ribu.

- Za meksička jela, npr. Burrito i nadjeve za taco.

- Za prženo i zapečeno povrće, npr. Patlidžane, tikvice i papriku.

- Za jela od sira i jaja.

- Za jela od graha i npr. Chili con carne.

- Za salate intenzivnog okusa, npr. S feta sirom.

- Za kiseljenje sira, rajčica i maslina.

- Za aromatiziranje octa i ulja.

Origano danas predstavlja klasičan začin za pizze i jela od rajčica, koja su nezamisliva bez origana.

U kulinarstvu origano se koristi za dobivanje jače arome kod raznih pečenja, salata, masnog svinjskog pečenja kao i juha od graha i graška, origano se javlja u raznim začinskim mješavinama kao što je chill prah.

U domaćinstvu se koriste i svježi listovi origana kao začin.

Dodavanjem origana kao začina u dijetalnim jelima, odnosno u dijetoterapiji možemo mnogo poboljšati sam okus hrane pogotovo kod neslanih jela, raznih juha od povrća kojima daje aromu, a i kao stimulans za rad pojedinih organa.

Kontraindikacije:

Origano ne bi smjele uzimati trudnice u bilo kojem obliku, čak ni u uljima za masažu.

Jetra u malim količinama kao začin izvrsno podnosi origano, ali u učestalosti uporabe i velike količine, čine osjetljivom i bolesnom.

molimo pročitati izjavu