ORIGANO
ORIGANO
Lat: Origanum vulgare L.
Druga imena origana su divlji mažuran, mravinac, origanj, origan, vranilovka, vranilova trava.
Engleski naziv mu je: Marjoram, Oregano, Wild Marjoram, Wild Marjoram.
Njemački: Dost, Dosten, Echter Dost, Kostets, Oregano, Wilden Majoran, Wilder Dost, Wilder Majoran.
Francuski: Marjolaine sauvage, Origan vulgaire, talijanski Origano comune.
Slovenski: dobra misel, origano, vranilova trava, crnovrh, mravinac, džodžan, bakina dušica, vranilovka.
Origano (Origanum vulgare L.) pripada obitelji Usnjače (Familia Labiatae). Farmakopejski naziv mu je Herba Origanii, Oleum Origani cretici.
Prirodni je antiseptik, antispazmodik, adstrigent, antireumatik, aperitiv, aromatik, antiasmatik, antiinflamatorik, antidijaroik, antihelmetik, antibakterik, dermetik, digestiv, dijaforetik, diuretik, ekspektorant, emenagog, holeretik, karminativ, metabolik, sedativ, stimulans i tonik
Opis biljke:
Botaničke i morfološke karakteristike:
Origano je višegodišnja, zeljasta biljka, sa horizontalnim rizomom, aromatičnog mirisa i okusa.
Stabljika pri osnovi djelimično leži na zemlji, a ostalim djelom je uspravna, visoka 20-80cm, tamnozelena, često ljubičasta do tamna. Listovi su sa lisnom drškom. Liska je jajasta, na licu i na naličju sa utisnutim žljezdama.
Jedan do tri cvijeta, složeni u grupe, zajedno grade cvijet u vidu metlice. Čašica je zvonasta sa pet trouglastih zubaca. Krunica je svjetlo do tamnocrvena, katkada prljavobjela.
U mediteranskom području raste više divljih vrsta, pod zajedničkim nazivom-origami, s pretežno bjelim cvjetovima.
Listovi se beru prema potrebi, a najbolje prije cvatnje.
Stabljika je uspravna, pri dnu malo polegnuta s listovima koji su jajasti i šiljati.
Cvjetovi su grimiznocrveni ili svijetloružičasti složeni u četveroredne klasiče koji zajedno tvore metličaste cvatove.
Origano koji ima bijele cvjetove nije ljekovit.
Vrijeme cvatnje: VI. – VII. mjesec
Miris i okus: Miris biljke je ugodno aromatičan.
Stanište: Raste na obroncima brda, livadama, uz grmove, šikare, šumskim čistinama itd.
Branje i prerada: Bere se list, vršci s cvjetovima i listovima, stabljika nije ljekovita.
Sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu.
Osušenu biljku pospremimo u dobru hermetičku ambalažu.
Primjena:
Origano Origanum heracleoticum - samonikla mediteranska biljka rasprostranjena je duž cijele južne Europe. Ime biljke dolazi od Grčkog naziva oros ganos što znači radost planine.
Prema legendi sladak aromatičan miris origana stvorila je Afrodita kao simbol sreće. Mladence su krunili vjenčićima mravinca, koji se stavljao i na grobove kako bi donio mir dušama.
Grci su uživali u njegovu mirisu nakon kupke, kada su njegovo ulje utrljavali u čelo i kosu.
Postoje različite vrste origana koje se bitno razlikuju po količini i sastavu eteričnih ulja a najcjenjeniji je Grčki origano. Za začin se koriste osušeni listovi koji imaju prijatan slatkasti miris i pikantan okus.
Origano je najčešći u Talijanskoj kuhinji a neobilazan je kao začin za Talijanku picu, umake za tjesteninu, pri spremanju govedine i raznim vegetarijanskim jelima.
Origano je u Europu došao u srednjem vijeku i bio je vrlo popularna biljka za kitice i kupke.
Sok njegova lišća utrljavao se u namještaj i podove kao osvježavajuće laštilo.
Origano voli posve sunčano mjesto, te suho, dobro drenirano lužnato tlo. Ima jaču aromu ako se sije na plodnijem tlu. Sije se u proljeće, a dijeli u proljeće ili jesen.
Cvijet privlači pčele i leptire!
Listove se koriste smrznuti ili osušeni, postavite ih u ulje ili ocat.
Sitno narezani listovi dodaju se salatama, maslacu, paprici, češnjaku, pizzama, rajčici, jajima i jelima od sira.
Dobro će djelovati i ako ga utrljajte u meso za roštilj.
Ljekovito djelovanje:
U receptima pučke medicine origano je poznat pod imenom mravinac ili vranilova trava kao i divlji mažuran.
Moje opredjeljenje za naziv origano nastalo je iz praktičkih razloga jer smatram da je pod imenom origano daleko poznatiji, isključivo kao začin.
Začini su najpoznatije preventivno sredstvo pomoću kojeg možemo direktno jačati naš imuno sustav kao i rad cjelokupnog metabolizma, a da je to tako pogledajmo u par primjera što unosimo u organizam ako začinimo jelo s origanom;
Sastojci origana alpha – humulene imaju antitumorsko djelovanje,
Delta – kadinene ima protudjelovanje za nastanak akni te stimulira testosteron hormon, ursolična kiselina (ursolic acid) djeluje kao anti HIV-a,
Antiartritik – protiv artritisa, antitumor (protiv tumora), antidijabetik (protiv dijabetesa ili šećerne bolesti), antihepatotoksik (protiv trovanja jetre), antiinflamatorik (protiv upalnih stanja), antihistamin protiv prevelikog izlučivanja histamina), antišok, antmutagenik (protiv mutacije stanica), antiviral (protiv virusa) te u prevenciji karcinoma.
Iz povijesti:
Origano je dobilo ime od Grčke riječi "oros" što u prijevodu znači planina i "ganos" što u prijevodu znači sreća.
Porijeklom iz južnih krajeva Europe, a danas najviše korišteni začin Italije, Amerike (SAD) i Meksika.
Sveta Hildegard preporučuje liječenje origanom, oboljenja kože i to psorijaze, nadraženosti kože itd.
Origano je biljka planete Merkura.
Uzgoj:
Origano voli posve sunčano mjesto, te suho, dobro drenirano lužnato tlo. Sije se u proljeće, a dijeli u proljeće ili jesen. Prije zime treba ga dobro porezati (na 1/3). Može se ugajati i u zatvorenom.
Listovi se beru prema potrebi, a najbolje prije cvatnje.
Cvijet privlači pčele i leptire
Prije zime treba ga pripremiti za mirovanje rezidbom na jednu trečinu biljke. Može se uzgajati i u zatvorenom. Listovi se beru prema potrebi, a najbolje prije cvatnje.
Kemijski sastav:
Origano sadrži 0,3 do 4,0% eteričnog ulja, ugljikohiodrate (53,9-64,4%), celulozu (11-15%), proteine (11-11,7%), lipide (6,4-10,2%), minerale i vitamine. Bogat je u kalcijumu (1576-1700 mg/100g), mangan (4667 mg/100g) i kalij (166-1700 mg/100g), a sadrži i značajnu koncentraciju vitamina A (6903 mg/100 g) i vitamina E (1690 mg/100g).
Kvantitativno dominantna komponenta eteričnog ulja origana je timol (do 65,7%), zatim karvakol (do 42%) i ? –terpinen (do 33,14%).
Ljekoviti sadržaj:
Origano sadrži: eterično ulje s karvakrol i timol, gorke tvari, tanina, kamfora, borneola, triterpen, gume, mineralnih soli i tvari koje djeluju antibakterijski itd.
Spojevi u origanu imaju različita svojstva te u ovom pregledu može se vidjeti njihova lepeza ljekovitog djelovanja; alpha-pinene, antibakterik, preventiva od karcinoma, antiinflamatorik, beta-bisabolene, antiviral, antiulcer, abortiv, beta-caryophyllene, antiacne – protiv akni, antiasmatik, antibakterial, anticarcinogenic – antikarcenogenik, antitumor, limonene, antibakterial, anticancer, antiviral, antitumor, cymene, analgetik, antibakterial, antiflu – protiv prehlade, antiviral – protiv virusa, herbicide, fungicide – protiv gljivica, cineole, antiallergenic – protiv alergija, antibronchitic – protiv bronhitisa, candidicide – protiv kandide, ekspektorant, thymol, antiacne, antiarteriosklerotik, antibakterial, antiinflamatorik, antioxidant, antimutagenik, antireumatik, kandidicide, urinary antiseptic, fungicid itd.
ORIGANO
Ljekovitost ulja:
Jak je antiseptik, a njegovo eterično ulje (5%) u tinkturi od ružmarina upotrebljava se za vanjsko utrljavanje u liječenju reumatizma i oboljelih zglobova
Jeste li znali da se origano može usporediti sa antibioticima, kao što su streptomicin, penicilin, vankomicin?
Ulje dobiveno iz lišća origana sadrži ljekoviti sastojak carvacrol koji posjeduje antibakterijska svojstva.
Ulje origana ima jako djelovanje na uobičajne patogene bakterije, kao što su Stafilokok, E-coli i listerija.
Naučno je dokazano da je ulje origana učinkovito protiv 25 vrsta bakterija, a također se može koristiti za uništavanje crijevnih parazita.
Međutim, ovo nije origano koji koristimo kao začin prilikom kuhanja, već je ovo druga vrsta origana pod nazivom Origanum vulgare.
Mnoge bakterije koje su otporne na antibiotike zabrinjavaju doktore, međutim naučno je dokazano da sastojak carvacrol koji se nalazi u ulju origana djeluje na njih.
Ulje origana ubija i spore bakterije, kao što s Bacillus cereus i Bacillus anthracis.
Ulje origana je jeftinije od antibiotika, pa bi bilo dobro da ga nabavite, jer vam je to prirodni antibiotik i nema posljedica.
Ne možete postati imuni na prirodni antibiotik, dok na one medicinski proizvedene možete.
Što se tiče origana kojeg često upotrebljavamo kao začin za pizzu i on ima ljekovito djelovanje.
Najvažnije ljekovite tvari origana su tanini i gorke tvari, te eterična ulja.
Upotrebljava se za liječenje usne šupljine, grla i bronha, kao i za liječenje sluznice želuca i crijeva.
Svojstva origana najbolje su očuvana ako se čuva u komadu, jer mljeven omogućava lakši kontakt sa kisikom iz zraka koji oksidira aktivne tvari.
Najbolje bi bilo da ga sameljete ili zdrobite prije same upotrebe.
Origano trebate dodavati u hranu u malim količinama.
Svakodnevnom upotrebom origana u prehrani hranu činite ukusnijom i mirisnom i preventirate nastanak bolesti.
Biljne kupke:
Osobe oboljele od kožnih bolesti (psorijaze, raznih kožnih nečistoća, učinit će veliko djelo za svoje zdravlje, ako u svoj jelovnik uvrste origano u vidu začina itd.).
Pomaže također kod bolesti želuca i crijeva (pomanjkanje želučanog soka, katara želuca i crijeva, nametnika i parazita, slabog pražnjenja crijeva, nadimanja, vjetrova, nadutosti, raznih grčeva, origano je začin koji pomaže kod neuroze želuca, gutanja zraka i štucavice, slabe probave itd.), respiratornih organa i puta (prehlade bronhija, kašlja, kašlja hripavca, katara bronha, infekcija pluća itd. ), bolesti jetre i žuči (za jače izlučivanje žuči, detoksikaciju – pročišćavanje jetre, kod žutice itd.), bolesti živaca (raznih živčanih smetnji, neuroza, depresija).
Izrada biljnih kupki s lišćem origana prilično pomaže kod kožnih oboljenja, nazeba, kod ugriza otrovnih životinja i kod žena koje imaju problema s maternicom.
Svježi sok biljke liječi tegobe uha i to gluhoće kao i bolova uha od prevelike buke, galame itd.
Kod svih ovih napomenutih oboljenja origano u vidu praška ili svježeg lista može pridonijeti poboljšanju bolesti, a svakako da redovitom primjenom čajnih napitaka i kupki možemo znatnije utjecati na sam tijek oboljenja.
ORIGANO - DETALJI
Način primjene i doziranje:
Mast protiv reume. Od origana se izrađuje mast za reumatičare koja je dosta tražena, kao i kod raznih glavobolja i migrena.
Eterično ulje origana dobiva se vodenom destilacijom, ulje je svijetložute boje, rabi se samo za vanjsku uporabu, a rabimo ga za masažu (reumatski bolovi, mišićni bolovi, glavobolje, upalni procesi za relaksaciju itd.), biljne kupke (kožne bolesti, osipi kože koji svrbe jako, svrbeža nepoznatog porijekla, za relaksaciju nervnog sustava, neuroza itd.), komprese (kod raznih mišićnih i reumatskih bolova, upalnih procesa, prehlade, kašlja itd.), inhalacije (prehlade, začepljenje nosa, bronhitisa itd.).
Studije su pokazale kako ova biljka ima niz antibakterijskih, fungicidnih, antiviralnih i antioksidantnih svojstava, pa se, osim u kuhinji, origano koristi i u medicinske svrhe.
Origano je djelotvoran kod akni, artritisa, kancerogenih oboljenja, upalnih stanja i mutacija stanica.
Potiče probavu i funkcioniranje jetre i žuči te se uspješno primjenjuje kod akutne i kronične upale sinusa, viroze, gripe i prehlade, ali i kronične glavobolje
Pučka zapadna medecina:
za liječenje;
Bronhitisa, bolesti kože, bolesti živaca, crijevnog katara, crijevnih komplikacija, ekcema, grla, grčeva, grčeva mišića, hripavca, krvarenja, kašlja, kašlja depresivnog, kašlja hripavca, komplikacije želuca, lošeg apetita – teka, lošeg kašlja, neredovitih mjesečnica, nametnika i parazita u crijevima, osipa kože koji svrbi, poremećaje metabolizma, reuma, raznih porezotina, svrbeža, upale jednjaka, upale usta, zubobolje, želučanog katara itd.
Rabi se za kupke, za ispiranje grla, za smanjivanje seksualnih želja, za obloge, za stavljanje kompresa, za izazivanje znojenja itd.
U kuhinji kao veliki začin za razna jela, u kozmetici za njegu kože lica, u domaćinstvu protiv moljaca te za aromaterapiju.
Iz naroda:
Vranilova trava je izuzetno aromatična biljka prijatnog mirisa i ukusa, koja u jednom svom segmentu podseća na majčinu dušicu, u drugom na nanu, a u trećem na origano.
U narodu se koristila kao sredstvo za farbanje vune, konoplje i pamuka. Od nje se dobijala vrana (crna) boja, uz dodatak kara boje, koja se dobijala od zelene galice
Vranilovu travu u narodu nazivaju sirotinjskim antibiotikom jer ima izražena antibiotska svojstva koja joj daje timol, najjači antiseptik. Zbog velike količine timola koristi se i kao jako baktericidno sredstvo protiv upale grla, prehlade, gripa, a u obliku inhalacije upotrebljava se i protiv bronhitisa i astme.
Vranilova trava (origanum vulgare) u narodu se naziva i mravinac, crnovrh, origanj, crna nana i džodžan i omiljena je trava na prostoru Crne Gore.
Na ovim prostorima najčešće se koristi protiv infekcija mokraćnih kanala, jer je to biljka koju podjednako ne vole ni kandida ni ešerihija coli.
U Crnoj Gori, posebno na sjeveru zemlje, koriste je i kao čaj za pospešivanje izlučivanja želudačnog soka, ali i kao lijek za hemoroide.
Inače je srodna vrsta sa origanum heracleotium, koga poznajemo kao najčešći dodatak pizzi i drugim jelima.
Čest je dodatak jelima u mnogim kuhinjama, posebno u mediteranskoj.
Poboljšava cirkulaciju i čisti organizam, smatraju je afrodizijakom.
ORIGANO
Čaj za jačanje imuniteta:
Čaj za jačanje imuniteta:
- 50 grama vranilove trave, 50 grama koprive, 50 grama ruzmarina, 50 grama nane, 50 grama hibiskusa, 50 grama ehinacee, 100 grama sušenog šumskog voća.
Pomiješati sve sastojke. Staviti litru vode da prokipi, pa sipati tri žlice te mješavine. Ostaviti da stoji 30 minuta. Nakon toga procijediti i piti tokom dana čaj zaslađen medom.
Čaj:
Čaj od origana pomaže kod bronhitisa, prehlade ili upale grla, ali i kod bolova u crijevima.
Kako ga napraviti?
Jednostavno: 1 čajnu žličicu usitnjenih listova origana prelijte šalicom vruće vode i pustite odstajati desetak minuta.
5 g origana, 2 dl vode.
drugi naćin:
Bilje prelijemo s kipućom vodom i pustimo poklopljeno da odstoji pola sata, procijedimo.
Čaj pijemo u gutljajima kod slabog i neuroznog želuca, gutanja zraka i štucanja.
Tinktura:
Vinska tinktura:
3 g origana, 1 dl vina
Močimo origano 5 dana u vinu i procijedimo. Pijemo natašte po jednu malu čašicu kod katara želuca i crijeva kao i kod grčeva.
Infuz:
5 g origana, 1 dl vode
Bilje prelijemo vrućom vodom, poklopimo da odstoji najmanje 4 sata i procijedimo.
Grgljajući ispiremo usta i grlo kod raznih oboljenja.
Ulje:
Za ulje od origana koje je melem na problematičnu kožu potrebno vam je 200 g cvjetova i listova i litra maslinovog ulja. Usitnjeni origano zalite maslinovim uljem te držite na toplom mjestu 40 dana. Bocu povremeno dobro protresite, nakon toga procijedite i dobro zatvorite.
Pripremljenim uljem masirajte oboljela mjesta.
Eterično ulje origana iznimno je cijenjeno i često se koristi u aromaterapiji.
Origano je i jedan od najjačih prirodnih antioksidansa.
Primjerice, ima 42 puta više antioksidativne aktivnosti nego jabuke - u odnosu na povrće konzumiranjem origana dobivamo antioksidativnu aktivnost bez kalorija koje unosimo zajedno sa hranom.
Iz kulinarstva:
Origano u kuhinji:
- Na pizzi.
- Za jela s rajčicom i meso s roštilja.
- Za talijanska i grčka jela, i za ribu.
- Za meksička jela, npr. Burrito i nadjeve za taco.
- Za prženo i zapečeno povrće, npr. Patlidžane, tikvice i papriku.
- Za jela od sira i jaja.
- Za jela od graha i npr. Chili con carne.
- Za salate intenzivnog okusa, npr. S feta sirom.
- Za kiseljenje sira, rajčica i maslina.
- Za aromatiziranje octa i ulja.
Origano danas predstavlja klasičan začin za pizze i jela od rajčica, koja su nezamisliva bez origana.
U kulinarstvu origano se koristi za dobivanje jače arome kod raznih pečenja, salata, masnog svinjskog pečenja kao i juha od graha i graška, origano se javlja u raznim začinskim mješavinama kao što je chill prah.
U domaćinstvu se koriste i svježi listovi origana kao začin.
Dodavanjem origana kao začina u dijetalnim jelima, odnosno u dijetoterapiji možemo mnogo poboljšati sam okus hrane pogotovo kod neslanih jela, raznih juha od povrća kojima daje aromu, a i kao stimulans za rad pojedinih organa.
Kontraindikacije:
Origano ne bi smjele uzimati trudnice u bilo kojem obliku, čak ni u uljima za masažu.
Jetra u malim količinama kao začin izvrsno podnosi origano, ali u učestalosti uporabe i velike količine, čine osjetljivom i bolesnom.