NAR
NAR
Lat: Punica granatum l.
Eng: Pomegranate
D: Der granatapfel oder grenadine
Fr: La grenade
Domaći nazivi: Dalmatinski šipak, jabuka zrnata, granat, mogran, mogranj škrletni, nar, pomagrane, šipak zrnati, morganj, morgan.
Opis biljke:
Botanički podaci i povijest:
Susretnete li u našem primorju nar (punica granatum l.), To malo stablo ili grm, vjerojatno nećete biti svjesni bogate povijesti koja je prožela ovu biljku, baš kao i cijenjeni sok skriven u prepoznatljivim velikim plodovima.
Prijevod sa latinskog jezika glasi otprilike; jabuka puna koštica.
Mogranj je zapravo nisko drvo s uskim ovalnim nasuprotnim listovima ili u čupercima, prekrasnim crvenim cvjetovima, proširenim crvenim cvjetištem u kojemu je oplodnica, a raste pojedinačno ili u manjim skupinama. Plod je velik i okrugao, obložen kožnatom korom u kojoj se nalaze brojne sočne sjemenke. U prirodi možemo naći divlji mogranj koji je sitan, a okus mu je kiselkast.
Cvate u svibnju i lipnju. Bez naročitog je mirisa, a okus ploda je kiselkasto-sladak. Raste u vrtovima i kao divlje drvo u prirodi. Beru se i spremaju njegov list, cvijet, plod, kora ploda, kora drveta i kora korijena.
Nar je jedan od najzanimljivijih egzotičnih plodova. Kožasta, žutocrvena ljuska obavija veliki broj sjemenki okruženih mesnatim, sočnim plodnim mesom. Ispod čvrste, ali tanke kore nara nalaze se stotine malih koštica okruženih prozirnom crvenom pulpom. Gorka, nejestiva membrana drži koštice, a ponekad vađenje koštica više izgleda kao borba, iako ne mora biti tako.
Osim ukusnih plodova nar ima vrlo lijepe cvjetove.
Povijest nara bogata je kao i njegovi plodovi sjemenkama. Već u starom Egiptu smatran je simbolom ljubavi i plodnosti. Zbog prekrasnih crvenih cvjetova u zemljama toplog podneblja često se uzgaja kao ukrasni grm. Ovo voće nije previše popularno zbog toga jer iziskuje priličan trud prije nego se spremi za jelo.
Prema najnovijim znanstvenim istraživanjima mogranj predstavlja traženi antioksidans. Od ploda mogranja se pripremaju poznata bezalkoholna pića kao npr. grenadine. Sjemenke mogranja se, kao ukusan začin dodaju raznim jelima, kao što su marinade od mesa i ribe, razni umaci i dr. Od kore se proizvode preparati za njegu kose.
Uzgoj:
Sijanje:
Isperite sjemenke u mlakoj vodi i ostavite ih nekoliko dana da se osuše. Tada ih položite na sloj navlažene vate i sve pokrijte prozirnim staklom. Na taj ćete način moći dobro pratiti proces klijanja. Čim sjemenke proklijaju pikirajte ih pomoću pincete u male cvjetne lončiće. Na toplom i vlažnom mjestu vrlo će brzo izrasti u lijepe male biljke.
Za uspješan rast naru je potrebno vrlo mnogo topline i svjetlosti. Ljeti će najbolje uspijevati vani na osunčanom mjestu. Za prezimljavanje mu osigurajte vrlo hladan prostor (oko 5 stupnjeva Celzijusa).
Zemlja i presađivanje:
Najpogodnija je humusna zemlja pomiješana s nešto ilovače i pijeska. Mlade biljke valja presaditi svake godine, a starije po potrebi, uglavnom vrlo rijetko. Želite li nar uzgajati kao lončanicu svakako odaberite sortu "Nana" patuljastog rasta. No, njeni cvjetovi i plodovi su znatno sitniji od ostalih vrsta.
Zalijevanje i gnojidba:
Nar zalijevajte umjereno mlakom i omekšalom vodom. Prihranjujte otopinom tekućeg gnojiva jednom tjedno u vrijeme rasta, u proljeće i ljeto. Zimi zalijevajte samo povremeno, a prihranjivanje potpuno obustavite.
Zanimljivosti o naru:
Biljka je samonikla u Iranu, a područje njezina rasta rasprostire se sve do sjevera Indije.
Ljudi su je proširili po Mediteranu, današnjoj Armeniji, Turskoj i Kavkazu, a u doba kolonijalizma počela se uzgajati po svim kontinentima.
Spominje se u bibliji, vezana je uz tragičan Grčki mit o Perzefoni, a ukorijenjena je i u pričama mnogih drugih naroda starog svijeta.
Nađena je čak u Egipatskim grobnicama.
A vjeruje se da je drvo nara cvalo u rajskom vrtu Adama i Eve.
U Hrvatskom jeziku nazivaju ga i šipak ili mogranj, nar ili morgan.
Šipak u divljem stanju (poznat kao ljutun, naročito prisutan u dolini Neretve), niži trnovitiji grm, sa manjim i kiselim plodovima.(PUNICA Granatum var. Spontanea)
Pitomi šipak, jačeg i većeg rasta, krupnijih, slađih i jestivih plodova. (punica granatum var. Sative) ukrasni grm, uzgaja se zbog svog patuljastog rasta i malih plodova. Boja cvjetova varira ovisno o podvrsti od bijele do crvene.
Ima najbolje predispozicije za oblikovanje u bonsai. (punica granatum var. Nana)
Biljka voli suhu i toplu klimu, tlo vodopropusno, jer baš ne voli vlagu.
Šipak je polulistopadna biljka, (drvo ili grm) za blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za oštrijih zima izgubiti sve listove. Ima uspravne i razgranate grane, cvjetovi su zvonoliki a plod veličine jabuke, žućkasto crvene boje. Kora ploda je kožasta i ne jede se.
Unutar ploda tvrde kore (usplođa) kriju se sjemenke okružene sočnim mesom karakteristične crvene do crveno-ljubičaste boje, slatko-kiselo-trpkog okusa koji osvježava i gasi žeđ. Upravo je to glavni razlog njezine planetarne popularnosti. Premda poznata prije svega zbog svoje prehrambene vrijednosti, u tradicionalnoj medicini korišteni su različiti dijelovi biljke, od kore, korijena, listova, cvjetova, usplođa ploda i samih sjemenki.
Od početka 21. Stoljeća postoji gotovo nevjerojatna eksplozija znanstvenih radova, pa čak i kliničkih ispitivanja koji govore o utjecaju pripravaka dobivenih iz nabrojenih dijelova. Postoji i tvrtka koja temelji svoj istraživački rad na ljekovitom djelovanju nara.
Nar prozivaju novim supr - voćem, ima anti-aging učinak.
Fitoestrogeni iz koštica mogu umanjiti sindrome menopauze i postmenopauze, uključujući valove vrućine, jer sadrži tvari slične estrogenima.
Prema najnovijim istraživanjima nar se uspješno primjenjuje u liječenju opeklina, sadrži izuzetno velike količine fenolne elagične kiseline. Miješajući sastojke iz kore šipka i druge prirodne proizvode znanstvenici su stvorili snažnu smjesu u borbi protiv infekcija, inače otpornih i na jake antibiotike poput penicilina.
Losion sa sastojcima mediteranskog šipka nudi nadu u borbi protiv superbakterija MRSA (riječ je o bilo kojem soju staphylococcus aureus bakteriji otpornoj na veliku grupu antibiotika beta-laktama, među koje spadaju penicilin i cefalosporini). Znanstvenici se nadaju da će ovo dovesti do stvaranja losiona za bolničke pacijente, a možda i novog antibiotika. Potreba za novim metodama borbe protiv superbakterija sve je veća jer bakterije sve češće postaju otporne na uobičajene antibiotike.
Kemijski sastav:
Prosječna energetska vrijednost 100 g nara je 310 kJ (74 kcal).
Bogat je izvor kalija, a sadrži i magnezij, fosfor, kalcij, željezo, bakar.
Od vitamina sadrži karotenoide, nešto vitamina skupine B1, B2, B6, B5, (pantotensku kiselinu) a sadržava i vitamin B3 (niacin), te vitamine C. i A.
Ljekoviti sadržaj: bjelančevine 1/5 %, masti 0,5 %, ugljikoihidrati, voćne kiseline, autocijanin, tiamin, riboflavin, niacin, pelletierin, unicin, manit, biljna vlakna, smole, škrob, natrij, tanin itd.
NAR - DETALJI
Sok i njegovo djelovanje:
Sok - primjena soka sočnog mesa oko sjemenke danas se eksplozivno širi u tzv. funkcionalnim sokovima. Boja soka potječe od antocijana, spojeva kojima je dokazan antioksidativni i imunomodulatorni učinak. Svježe iscijeđeni sok iznimno je bogat vitaminom C te pantotenskom kiselinom. Premda sam za sebe sok nije lijek, dokazano je njegovo povoljno djelovanje na aterosklerozu, pa se preporučuje svim ljudima koji imaju neravnotežu lipida kolesterola u krvi.
Zanimljiva je činjenica da neki spojevi iz soka potencijalno mogu pomoći kod tumorskih bolesti, a svježi sok iz ploda sprječava nastajanje zubnog plaka, što može biti korisna informacija robinzonskim turistima.
Izraelski znanstvenici su dokazali da jedna čaša soka od nara dnevno, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
U odnosu prema drugim voćnim sokovima, vinu i zelenom čaju, sok od nara sadrži največi udio antioksidanta koji štite tijelo od slobodnih radikala koji se nalaze u krvi.
Slobodni radikali mijenjaju kolesterol u procesu oksidacije, za koji se smatra da ubrzava proces zadebljanja krvnih žila i smanjenja njihove elasričnosti. Sok od nara smanjuje oksidaciju kolesterola za pola.
Tokom studije testiran je kod muškaraca nivo PSA (specifičnih antigena prostate) koje proizvode stanice raka. Nivo PSA udvostručila bi se za 54 mjeseca kod muškaraca koji su konzumirali čašu soka od nara dnevno, a kod onih koji nisu pili sok za samo 15 mjeseci. Iako se još uvijek ne zna tačno zbog kojih sastojaka nar tako djeluje, rezultati istraživanja jasno pokazuju da usporava rast raka prostate za trećinu.
Ispitanicima je stvaranje PSA usporeno usprkos činjenici da su samo pili sok od nara, a nisu koristili skupe lijekove ili konvencionalnu terapiju protiv raka.
Doza soka nije ograničena jer nisu opisane nuspojave. Ipak, valja paziti da u proizvodnom procesu nije došlo do prijenosa većih količina tanina u sok koji može opteretiti probavni sustav. To se prepoznaje po jako trpkom (stežućem) okusu.
Moguće primjene nara:
Proljev:
- Snižava temperaturu
- Jača srčani mišić.
- Pomaže kod menopauze.
- Jača tijelo.
- Pomaže zdravlju kože
- Nos i polipi.
- Jača imunološki sustav.
- Daje energiju kod umora.
- Spriječava ovapnjenje u arterijama i venama.
- Razinu kolesterola u krvi i snižava krvni tlak.
- Za pluća i grlo.
- Pomaže sprečavanju srčanih palpitacija.
- Za upale želuca i usta.
- Za liječenje ameba, bolesti srca, dizmterije, gihta, glavobolje, grčeva želuca, izostale mjesečnice, crijevnih parazita, noćnog znojenja, bolesti usta.
Sjeme svježeg nara pomiješana s medom protiv bolova u uhu.
Kora stabla koristi se u liječenju raznih bakterijskih i virusnih infekcija.
Dobar za balansiranje razine šećera u krvi kod dijabetičara.
Sok nara pomiješan s medom i previti na rane, te čireve u ustima .
Korijen ili kora korijena se kuha s vodom, primjena za unutarnje rane
Cvijet se koristi u liječenju proljeva, uključujući i dizenteriju, bolnog želuca i kašlja.
Kao prepreku za razvoj stanica raka, posebno kože i rak prostate, uključujući rak dojke.
Iscijeđeni voćni sok ili sjemenke su dobar diuretik.
Osušeni šipak, korijen, stabljika i grančica je služila protiv trakavice.
Kora korijena se rabi za liječenje raznih parazita i neredovite mjesečnice.
NAR
Ulje - način primjene i doziranje:
Ulje sjemenki nara - ovo ulje u našim je krajevima, nažalost, malo poznato.
Sjemenke ga sadrže u količini od 20 posto.
U kemijskom sastavu ističe se vrlo rijetka masna, punicična kiselina, koju ne nalazimo gotovo ni u jednom komercijalno dostupnom biljnom ulju.
Punicična kiselina je tzv. Konjugirana masna kiselina kojoj je dokazano iznimno protuupalno i antitumorsko djelovanje, jer smanjuje stvaranje proupalnih prostagladnina. Jedini sličan komercijalno razvikan spoj je konjugirana linolna kiselina (cla).
Ulje sadrži i visoku dozu srodnika vitamina E (-tokoferol), te složeni lipid cerebrozid, inače potreban živčanim stanicama.
Ulje sjemenki nara korisno je kao dodatak prehrani u slučaju različitih upalnih bolesti, problema s neravnotežom lipida u krvi te kod hormon-ovisnih tumora (poput tumora dojke).
Postoje i skromni izvještaji o povoljnom djelovanju kod menopauzalnih tegoba.
No, ipak je poznatije u kozmetici, i to vrlo skupoj i luksuznoj, s obzirom na to da je cijena ulja nara vrlo visoka.
Djeluje povoljno na zacjeljivanje rana, na pomlađivanje kože i u tretmanima protiv bora.
Kao ulje za njegu kože obično se miješa s drugim baznim uljima kako bi mu se ubrzala apsorpcija kroz kožu i poboljšala tekstura i osjećaj na koži (skin-feeling).
Jednostavna receptura za ulje protiv bora na bazi nara glasi:
15 ml ulja nara (punica granatum), 15 ml ulja badema (prunus amygdalus) ili ulja argana (argania spinosa), 8 kapi eteričnog ulja bušina (cistus ladanifer), 10 kapi eteričnog ulja Arapskog tamjanovca (boswelia carteri).
Primjenjuje se jednom do dva puta dnevno na čistu kožu.
Doza ulja za lokalnu upotrebu nije ograničena, a oralnim putem ograničena je na nekoliko grama na dan. Visoka cijena zasigurno će spriječiti moguće pretjerivanje u dozi.
Pripravci:
Pripravci drugih dijelova biljke (korijen, kora debla, cvijet, usplođe ploda) uglavnom sadrže tanine kao aktivne spojeve.
Bez obzira na brojne eksperimentalne farmakološke podatke o djelovanju na tumore i upalu, ne preporučuje se uzimanje ovakvih pripravaka bez nadzora stručne osobe, jer sadržaj tanina može djelovati štetno na organizam.
U tradicionalnoj medicini koristili su se usplođe ploda i kora debla zbog sadržaja tanina, i to za liječenje proljeva i manjih ozljeda kože, te za grgljanje kod infekcija usta i grla.
Takva uporaba zadržala se dugo u Dalmaciji i na jugu Hrvatske.
Danas je zaboravljena, jer se u tu svrhu koriste sigurnije biljke, kao što su infuzi (čajevi) lista maline i kupine koji također sadrže tanine.
Zanimljivo je da se tanin koristi i u kozmetičke svrhe, u sredstvima za osobnu higijenu, prije svega šamponima za bolje fiksiranje boje na kosi.
Čak i u takvim sredstvima treba dobro poznavati dozu, jer u suprotnom mogu djelovati neugodno stežući kožu.
Doza usplođa ploda kod proljeva iznosi jednu do dvije čajne žličice, od kojih se spravlja dekokt kuhanjem u 2 dcl vode tijekom deset minuta.
No, postoje sigurnije biljke za tu svrhu, pogotovo za djecu, poput listova maline i kupine od kojih se spravlja čaj (infuz).
Primjena u kozmetici:
Tanin iz nara koristi se u sredstvima za osobnu higijenu, prije svega šamponima za bolje fiksiranje boje na kosi.
Šampon za obojenu kosu s ekstraktom nara - pogodan je za pranje svih tipova obojene kose, bez obzira na metodu bojenja. Obogaćen zaštitnim, obnavljajućim i hranjivim sastojcima, pomaže očuvanju prirodne ljepote kose.
Ekstrakt nara učvršćuje boju kose, a nježna osnova za pranje štiti od prebrzog ispiranja boje. Boja je dvostruko postojanija nakon primjene šampona za obojenu kosu s ekstraktom nara.
NAR - PLOD
Recepti:
Čaj:
1 čajna žlica nara prelije se s 2 dl vruće vode, poklopi i nakon pola sala kratko prokuha. Čaj treba ohladiti i procijedili te piti u gutljajima tokom dana, 2 - 3 šalice.
Ocat:
1-2 mogranja, 1 l. jabučnog octa.
Priprema: Mogranj usitniti i staviti u bocu zajedno s korom, Preliti octom i ostaviti da se kora moči 30 dana te procijediti. Uporaba: Preporuča se osobama koje imaju amebe ili druge crijevne parazite kao začin salatama.
Priprema sirupa:
Sirup se može praviti i od šipka ljutunca. Bobice dobro očistite od žute opne, trudite se da vam ni malo tog gorkog žutog omotača ne upadne među bobice jer je blago otrovno.
Kad očistite količinu da masa bobica iznosi 1 kg (ili više ali tada u omjeru 1:1 povećavate i šećer) redajte u veću posudu red bobica, pa pospite šećerom. Malo pritisnite rukama pa tako ponovite dok ne potrošite sve bobice.
Ostavite preko noći a sutra dobro promiješajte. Ostavite još nekoliko sati uz povremeno mješanje a onda smjesu sameljite (multipraktik, blender, mlin za meso…) Procijedite kroz gusto cjedilo i odmah punite pasterizirane boce.
Kolač od nara (za 10 porcija)
8 jaja, malo soli, 1,5 šalica šećera u prahu, naribana kora 1 limuna, naribana kora 1 naranče, 3 šalice mljevenih badema, 2 nara, jedan iscijeđen i jedan u košticama.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i obložite lim sa papirom za pečenje. Razdvojite bjelance od žumanca. Bjelanca stucite sa malo soli dok ne očvrsnu, ali tako da ne budu pretvrda, te dodajte pola šalice šećera. Ostatak šećera i naribane kore dodajte žumancima i pjenasto stucite, tada umješajte i bademe. U ovo lagano umješajte stučena bjelanca (najbolje da dodajete bjelanca postepeno sa vilicom).
Ulijte u namašćen obloženi lim i pecite oko 40 minuta. Ako je kolač dobio smeđu boju, no još je mekan na sredini prekrijte ga lagano aluminijskom folijom.
Kada je kolač pečen, izvadite ga i prelijte po njemu sok od nara dok je još vruć i u limu. Ostavite kolač da se ohladi i upije sok, prije nego ga maknete iz lima. Stavite kolač na tanjur za serviranje i ukrasite košticama nara.