TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usntice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene...[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje... [...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng:garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun... [...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca

Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

RUŽA
DODATAK PRIPRAVKA

ruza

Ruža Lat: Rosa centifolia. Eng: rose (the provence rose or cabbage rose or rose de mai)D: die rosen (zentifolie, provence-rose, oder kohl-rose). Fr: la rose (le rosier cent-feuilles). Imena su još i crvena ruža, Francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža. Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.ST.pr.n.e. Donose u Europu. Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva. Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine sa dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni. [...]

Nastavi dalje..

ROSOPAS
DODATAK PRIPRAVKA

rosopas

Rosopas - vaš tihi susjed. Lat. Chelidonium Maius L. Eng: Greater celandine / tetterwort. D: Das Schöllkraut. Fr. La chélidoine / Grande chélidoine. Rosopas pripada obitelji makova (Familiae Papaveraceae), a ljekarnički mu je naziv Herba Chelidonii maioris. Rosopas je zeljasta biljka, plavozelena, razgranjena i visoka 30 do 80 cm. Svi dijelovi biljke sadrže žuti mliječni sok. Listovi su izmjenični, donji su perasti, a gornji perasto izrezani. Cvjetovi su zlatnožuti, s četiri latice i brojnim prašnicima, združeni u paštitaste cvatove na vrhovima ogranaka. Plod je duga višesjemena komuška. Zanimljivo, sjemenke imaju privjeske koje mravi rado jedu i sakupljajući ih rasprostiru ovu vrstu. [...]

Nastavi dalje...

METVICA





METVICA

Lat: Mentha longifolia, Mentha piperita L.

Eng: Peppermint

D: Die Pfefferminze

Fr: La menthe poivrée

Obitelj: usnjače (labiatae)

Narodna imena: Menta, zlatna metvica, vrtna metvica, nana, crna metvica, paprena metvica.

Opis:

Paprena metvica (Mentha piperita L.), Mentha aquatica i M. spicata.

Uzgaja se nekoliko varijeteta i formi: varijetet officinalis forma rubescens (Mitcham), varijetet officinalis forma palescens (bijela), varijetet sylvestris forma rubescens i varijetet vulgaris.

Rasprostranjena je u Australiji, Americi, Europi i Aziji.

Također postoji i nekoliko hibridnih vrsta.

Metvica aromatična biljka, koja raste do visine 10 - 120 cm. Listovi su većinom tamno zelene boje.

Miris i okus: čitava je biljka vrlo aromatična i ugodna, balzamična mirisa, jaka i pomalo poput kamfora. Okus je poput kamfora, djeluje najprije zagrijavajuće, a nakon toga hladi.

Stanište: to je vrlo stara ljekovita biljka čija je prvotna domovina Daleki Istok (Kina, Japan), odakle je preko sjeverne Afrike i južne Europe došla u Englesku, gdje se krajem 17. stoljeća udomaćila, a preko Nizozemske u srednju Europu i naše krajeve. Uzgoj te biljke zahtijeva duboko zemljište, bogato humusom i vlagom. Biljka je vrlo podložna napadu hrđe.

Uvod:

Gotovo ni kod jedne biljke raznolikost upotrebe eteričnog ulja nije tako nadmašila čaj ili tinkturu kao kod paprene metvice.

Mnoge biljke koje koristimo u tradicionalnoj i modernoj fitoterapiji koriste se oduvijek. Povijest njihove medicinske primjene je duga, jer su ih naši davni preci susretali i otkrili u prirodi, a znanje o njihovoj upotrebi prenosilo se s koljena na koljeno.

Priča o paprenoj metvici nije takva. U prirodi je ne nalazimo, osim rijetko.

Ona je neplodan hibrid dviju drugih metvica - klasaste metvice (mentha spicata) i vodene metvice (mentha aquatica).

Premda je moguće da su je ljudi koristili relativno dugo, ona kao uzgojeni hibrid budi zanimanje u Europi tek u 18. Stoljeću, kad nalazimo i prve ozbiljnije zapise o njoj. Iako neplodna, paprena metvica agresivna je vrsta koja se širi i lako osvaja vrtove u kojima je zasađena.

Kao hibrid, za razliku od svojih roditelja, stvorila je sasvim drukčiji tip kemijskih spojeva koji su vjerojatno odmah, prema mirisu, zaintrigirali ljude koji su je uzgajali.

Listovi paprene metvice, bogati mentolom, asociraju na svježinu, ugodan dah, olakšano disanje i spas za bilo kakav "višak topline".

Još su stari kinezi opisali upalu kao stanje u kojem se javlja višak elementa vatre, koja je došla pročistiti određeni problem u tijelu.

Poetski ili ne, danas znamo da je to djelomična istina.

No, upala ima svoju manu - već poznati osjećaj vrućine na mjestu upale i bol. Nije trebalo dugo da se shvati kako je paprena metvica pravi "vatrogasac".

Ako ništa drugo, onda zbog subjektivnog hlađenja na mjestu upale, i bolja je od svih metvica koje su se do tada sretale u prirodi, prije svega zbog idealna kemijskog sastava i veće razine mentola.




METVICA - DETALJI



Božja ljekarna:

Bog toliko ljubi čovjeka da je cijeli svijet stvorio za njega. On je predvidio čovjekovu ranjivost i slabost no dao mu je načine, dao mu je plodove s kojima čovjek može pobjediti i najteže bolesti. Nravno, ako ima vjere. Ako čovjek zna da je od Boga ljubljen, da je od Boga stvoren ako vjeruje u njegovu providnost, smislenost i volju, nema onoga što čovjek ne može učiniti.

Potrebno je samo malo ljubavi prema sebi i svijetu oko sebe, samo malo poniznosti prema svemu stvorenom. Potrebno je vidjeti lijek a ne ga zaobilaziti u širokom luku. Potrebno je biti hrabar i tražiti rješenje od Boga.

Metvica je Božja biljka koju mnogi ljudi svrstavaju u jednu od najljekovitijih na planetu. Ona se kao lijek upotrebljavala daleko u prošlosti, a također pripisivale su joj se božanske moći jer je bila univerzalan lijek za mnoge tegobe čovjeka.

Ona je danas široko rasprostranjen Božji lijek, ali samo mali broj ljudi zna da je to jedna od biljaka koju je potrebno imati uvijek u svome domu.

Metvica se može prepoznati među tisućama biljaka zbog svog jakog i izražajnog mirisa koji daje njana visoka količina metanola.

Mentol aktivira receptore osjetljive na hladnoću u koži i sluznici tkiva, zbog čega se javlja osjećaj hlađenja, a po kojemu je ova biljka i prepoznatljiva.

Mentol je čest sastojak zubnih pasti i vodica. On pomaže u sprečavanju bolesti desni i lošeg daha, a pijenje čaja od metvice općenito pomaže u održavanju oralnog zdravlja.

Metvica je odavno poznata po tome da smiruje probavni trakt, smanjuje bolove u želucu i crijevima, ublažava raznovrsne grčeve i mučnine, osobito one uzrokovane putovanjem.

Pospješuje mršavljenje, jer ima diuretičko djelovanje, potiče metabolizam i smanjuje apetit. Osim toga, čaj i drugi metvičini pripravci pokazali su se vrlo djelotvornima kod sindroma iritabilnog crijeva.

Ulje metvice:

Dobiva se destilacijom vodenom parom zeleni paprene metvice ubrane u doba rane cvatnje. Prodavač ili ljekarnik moraju imati certifikat o kemijskom sastavu eteričnog ulja. Pri kupnji ulja to se mora imati na umu, jer se pod nazivom "paprena metvica" ili "metvica" često prodaju opasna toksična ulja.

Eterično ulje metvice sadrži vitamine A i C, omega-3 kiseline te minerale željezo, mangan, magnezij, kalcij, kalij i bakar.

Ulje mora sadržavati: 30-55% mentola, 14-32% mentona, 2,8-10% mentil-acetata, 1-9% mentofurana, 3,5-14% cineola, manje od 4% pulegona i manje od 1% karvona. Isključivo ulja koja zadovoljavaju takav kriterij dopuštena su za upotrebu.

Ima vrlo zanimljivu primjenu potkrijepljenu brojnim kliničkim studijama. Upravo je to ulje dokaz kako aromaterapija (upotreba eteričnih ulja za pomoć i liječenje tegoba i bolesti) pripada u službenu medicinu kao dio fitoterapije.

Službeno je odobreno kao lijek oralnim putem kod: nadutosti, iritabilnog kolona, prehlade i kašlja.

Vanjska primjena (mazanjem na kožu i inhalacijama) odobrena je u sljedećim bolestima: migrena, reumatske tegobe, pruritus (svrbež) kože, alergijske upale kože.

Objavljeno je osam kliničkih studija o upotrebi eteričnog ulja paprene metvice kod iritabilnog kolona, te jedna studija u primjeni kod migrene, na osnovi kojih su regulatorne agencije dale dozvolu za upotrebu ovog eteričnog ulja kao lijeka.

U aromaterapiji se oralna upotreba preporučuje još i kod manjih jetrenih i žučnih tegoba te kod akni.

Povoljno djeluje i kod upaljenih mišića. U neko bazno ulje dodajte par kapi eteričnog ulja metvice i koristite ga u masaži.

Metvica je također jedan od zahvalnijih začina u kulinarstvu a stavlja se i u slana i u slatka jela.

Svjedočanstva ljudi o metvici govore kako je vrlo ljekovita biljka koja zaista pomaže kod raznih tegoba.

To je biljka koja može samo pomoći čovjeku ali ne i odmoći. Zbog toga usudite se probati i ne zaboravite Bogu s vremena na vrijeme reči hvala.

Eterično ulje: (za navedena oboljenja)

Uporaba: 2-4 kapi, 3-4 puta na dan na kocki šećera, meda ili čaja. Uzimati po terapijskoj uputi do 10 dana, s pauzom od tjedan dana.

Mentha aquatica.L, Mentha spicata.L, Mentha piperita L.



Svestrana biljka:

Gledamo li opise u modernoj fitoterapijskoj literaturi, možda ćemo misliti da je opis "svestrane biljke" pomalo nezaslužen.

Naime, paprena metvica uglavnom se koristi za manje probavne tegobe.

Otežanu probavu (dispepsija) i gastritis.

Tradicijski, čaj se koristio i kod migrene, nesanice, nervoze (neki su rekli da "hladi usijanu glavu"), ali i u oblozima kod svrbeža i crvenila kože.

Osim što hladi zbog prisutnosti mentola, sadrži niz drugih kemijskih spojeva, poput flavonoida koji pridonose njezinu učinku na smirenje boli i spazma (grča) mišića u probavnom sustavu.

To je korisna informacija za sve koji olako posežu za modernijim lijekovima koji se koriste kod takvih tegoba.

Kupelj: (za liječenje raznih kožnih nečistoća)

1 kg paprene metvice, 4l vode. Priprema: metvice kratko prokuhati u vodi, poklopiti nakon jednog sata. Uporaba: uliti u pripremljenu kupelj, za liječenje razih kožnih nečistoća.

Oralna upotreba:

Kod oralne upotrebe eteričnog ulja paprene metvice obvezno vodite računa da ono ima certifikat kemijskog sastava.

U suprotnom, mogu se javiti opasne nuspojave, čak sa smrtnim ishodom! Kod manjih probavnih tegoba piju se 1-4 kapi (ovisno o kapalici), obično maksimalno dvije kapi, na malo šećera ili kao emulzija u vodi, 3 puta dnevno nakon jela.

Obvezno se savjetujte s liječnikom ili farmaceutom koji uz to i poznaju upotrebu ljekovitog bilja.

Kod iritabilnog kolona piju se veće količine ulja, 0,2-0,4 mL tri puta dnevno.

Takva količina ulja ne smije se uzimati na prethodno navedeni način, nego isključivo u posebnim kapsulama koje se otapaju u crijevima (enteričke kapsule). Na žalost, u Hrvatskoj takve kapsule još nisu registrirane, za razliku od zemalja Europske unije.

Dermalna upotreba:

Kao i kod oralne upotrebe, treba biti siguran u kemijski sastav eteričnog ulja. Kod dermalne i inhalacijske upotrebe patvorenih ulja nepoznata sastava može doći do iritacije, toksičnosti za živčani sustav (smušenost, vrtoglavica), a kod djece upotreba eteričnih ulja nekih drugih vrsta metvica može izazvati i zastoj disanja!

U slučaju pruritisa (svrbeža) i manjih iritacija kože koristi se 1-2,5 posto eteričnog ulja paprene metvice otopljenog u lako upijajućem baznom (masnom) ulju. Primjerice, u 20 ml hladno prešanog, nerafiniranog ulja makadamije ili badema, nakapa se 5-10 kapi eteričnog ulja paprene metvice i promiješa.

Takva uljna otopina nanosi se na čistu kožu u tankom sloju dva puta dnevno.

U slučaju migrene pripremaju se otopine više koncentracije, obično od 10%. Tako se u 20 ml već nabrojenih baznih ulja doda 40 kapi eteričnog ulja paprene metvice. Nanosi se na čelo, sljepoočnicu te stražnji dio vrata. U slučaju akutne boli, tijekom dva sata se nanosi svakih 30 minuta (ukupno četiri puta), a potom svaka tri sata do prestanka boli.

Takav se pripravak ne koristi u preventivne svrhe!



KUDRAVA METVICA



Inhalacija:

Treba iznimno paziti da otopina ne dođe u dodir s očima, niti da se ulje nanosi na obraze.

Dođe li u dodir s očima, treba oko zatvoriti i isprati ga vatom natopljenom čistim baznim uljem poput bademovog ulja, te potražiti pomoć liječnika.

Inhalacijska upotreba:

U posudu za inhalaciju sa spremnikom ulije se kipuća voda. Nakon toga se doda samo jedna kap eteričnog ulja paprene metvice, oprezno se inhalira oko jedne minute, a potom se doda druga kap, te ponovno inhalira oko jedne minute. Na taj način ukupno se inhalira 4-5 kapi (kod djece 3- 4 kapi). Inhalacije se primjenjuju dva puta dnevno.

Inhalacije paprenom metvicom u medicinskoj aromaterapiji relativno se rijetko izvode jer se umjesto paprene metvice preferiraju eterična ulja koja bolje djeluju antibakterijski i antiviralno, primjerice niauli kemotip cineol/viridiflorol (Melaleuca quinquenervia) ili mirta kemotip cineol (Myrtus communis).

Inhalacija je vrlo djelotvorna kod jake migrene, glavobolje izazvane upaljenim sinusima, i drugim poteškočama sa dišnim putovima.

Tinktura:

Paprena metvica se, kao i prije, koristi u obliku infuza (čajeva) i tinktura.

Infuz se spravlja na sljedeći način:

Jedna žlica listova metvice prelije se s dva decilitra kipuće vode i ostavi pokriveno 10 minuta. Ocijedi se i pije, svježe spravljen, dva, tri puta dnevno ili prema potrebi.

Tintkura se priprema u 45 do 60-postotnom etanolu:

Na 1 kg. Suhe biljke koristi se 5 litara etanola i ostavlja se macerirati dva tjedna.

Ona se danas rijetko koristi, no često je prisutna u smjesi s drugim ljekovitim biljkama. Ne čudi nas što je završila i u iberogastu, biljnom lijeku koji su koristile kod probavnih tegoba.

Tinktura paprene metvice sadrži i veću razinu otopljenoga eteričnog ulja. Koja dodatna svojstva joj to daju, upoznajmo kroz priču o njemu.

Čaj:

Jedna žlica suhog lista prelije se sa 200 ml. Kipuće vode, ostavi stajati 10 -15 minuta i procijedi.

Čaj od metvice smiruje živce, utječe na izlučivanje urina, želučanih sokova i žuči, te je odlično sredstvo protiv povračanja.

Metvičina voda vrlo je dobra za ispiranje usta kod upale zubnog mesa, zubobolje i ranjavog jezika.

Čajna mješavina za bolesti žuči i jetre:

100 g listova paprene metvice, 50 g korijena srčanika, 50 g korijena gladiša, 10 g kore krkavine. Od te mješavine uzima se 1 čajna žlica za 1 šalicu čajnog oparka, a piju se dnevno 2 do 3 šalice u gutljajima.

Čajna mješavina kod visokog tlaka i nepravilnog rada srca:

100 g listova paprene metvice, 100 g kamilice, 50 g stolisnika, 50 g sjemena anisa, 50 g komorača, 50 g kima. Količina i uzimanje kao kod gornjeg čajnog recepta.

Čaj: (za umirenje, hipohondriju, melankoliju, histeriju, rastresenost)

50 g metvice, 25 g gorke djeteline, 25 g valerijane, 20 g matičnjaka, 20 g lavande

Priprema: od bilja napraviti čajnu mješavinu. Tri jušne žlice mješavine preliti s 2 litre kipuće vode, poklopiti i nakon jednog sata procijediti.

Uporaba: uzimati po jednu šalicu natašte ujutro i navečer prije spavanja, zaslađeno medom.

Čaj: (za liječenje prehlade, gripe, nazeba, bronhitisa, groznice)

1 jušna žlica paprene metvice, 2 dl vode, 1 jušna žlica soka limuna, 1 žlica meda. Priprema: vrućom vodom preliti bilje, poklopiti da odstoji 15 minuta i procijediti. Dodati meda i soka limuna. Uporaba: piti vrući čaj u količini od 2-3 šalice čaja na dan.

Čaj: (za liječenje neuroze želuca)

50 g paprene metvice, 50 g stolisnika, 50 g valerijane, 2 dl vode.

Priprema: bilje dobro izmiješati. Uzeti jednu jušnu žlicu čajne mješavine, preliti vrućom vodom bilje, poklopiti da odstoji 15 minuta i procijediti.



METVICA



Način primjene i doziranje:

Otkriveno blago paprene metvice;

Bogatstvo paprene metvice leži u njezinu eteričnom ulju.

Osim što sadrži mentol, u sastavu ulja nalazi se uravnotežena smjesa drugih spojeva, poput mentona, mentil-acetata i mentofurana.

To svestrano ulje koristi se kod svrbeža kože, migrene i drugih oblika glavobolje, opeklina, probavnih tegoba, iritabilnog kolona te kao analgetik kod bolnih mišića i zglobova.

Takvim impozantnim popisom diči se rijetko koje eterično ulje.

Ulje paprene metvice klinički je najispitivanije eterično ulje i stoga se i danas, što je rijetkost među eteričnim uljima, klasificira više kao lijek, a ne samo kao puki ugodni miris u lampici.

Ljudi su toliko bili fascinirani mentolom da su nekoć htjeli postići što veću koncentraciju mentola.

Stoga su i otkrili vrstu japanska metvica (mentha arvensis), iznimno bogatu mentolom, čije su ulje dodatno pročišćavali dobivajući mentol.

Danas se mentol dobiva i sintetskim putem.

Upravo taj čisti mentol sastojak je gelova protiv bolova i za tuširanje koji hlade.

Premda znamo da je mentol analgetik, eterično ulje metvice ima uravnoteženiji kemijski sastav od čistog mentola ili ulja japanske metvice, i time je manje štetno.

Menton, mentil-acetat i mentofuran, te drugi spojevi potpomažu djelovanje mentola, pogotovo ono koje je vezano uz mišićni spazama (migrena, probavne tegobe, iritabilni kolon).

Tajna ovog ulja je u znanju o njegovoj primjeni i dozi. Koristi li se izvana, treba znati da pretjerivanje može biti neugodno, jer osjećaj hlađenja može biti neugodan, a ulje može iritirati kožu.

Koristi li se oralnim putem, oprez je još potrebniji, jer ulje u velikim dozama može biti toksično i iritirati sluznicu probavnog sustava.

Kad se koristi izvana, u obliku uljnih otopina ili gelova kod svrbeža kože, obično se primjenjuje u maloj količini, oko 1 do 2 posto.

Tek se kod migrene koristi u većim postocima, 10 do 20 posto, razblažen u nekom biljnom ulju.

Čisto ulje primjenjeno na kožu može izazvati crvenilo i neugodu.

U kozmetici, poput gelova za tuširanje, nalazi se u niskom postotku, od 0,1 do 0,5 posto, ovisno o intenzitetu hlađenja koji se želi postići.

Oralni oblici tog ulja moraju se davati u kapsulama, obično u dozi od 50 do čak 400 mg. I više su namijenjeni liječenju, a ne laičkoj upotrebi.

Veliki potrošači ovog ulja su proizvođači pasta za zube i guma za žvakanje, zbog osvježavanja daha i oralne higijene.

Prema Europskoj regulativi, i to s pravom, eterično ulje paprene metvice treba izbjegavati kod malih beba jer može izazvati smetnje u disanju.

Metvica smanjuje dlakavost;

Dvije do pet šalica čaja od zelene metvice može smanjiti pojačanu dlakavost kod žena.

Ovaj napitak dnevno snižava nivo muških polnih hormona koji nekim ženama uzrokuju nepoželjnu dlakavost lica ili nogu.

Muškarcima se pretjerano uživanje u čaju od metvice ne preporučuje, jer rezultira smanjenjenim Libidom.

METVICA - ČAJ



Recept I:

Paprena metvica u kulinarstvu;

Ako sve medicinske upotrebe ove biljke nisu dovoljne da je zavolite, razmislite od upotrebi u kulinarstvu.

Svježi listići metvice začin su ljetnim salatama, kus-kusu te intrigantnim umacima, bilo u veganskim ili mesnim specijalitetima.

Eterično ulje paprene metvice koristi se kao začin u popularnim slatkišima ("ledene kocke", "after eight"), brojnim bombonima i sličnim slatkim proizvodima.

Budite oprezni ako koristite eterično ulje kao začin - svako pretjerivanje može učiniti jela i slatkiše nejestivima.

Liker od paprene metvice:

200 g svježe paprene metvice potopiti u 3 dcl komovice, dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji 4-6 dana. Zatim procijediti. U 2 dcl vode ukuhati 200 g šečera, ohladiti i umiješati u ocijeđenu komovicu. Ako je prejako, dodati još komovice.

Kontraindikacije i nuspojave paprene metvice

Paprena metvica ne smije se primjenjivati na djeci mlađoj od jedne godine.

Na djeci mlađoj od sedam godina ne smije se primjenjivati nerazrijeđeno ulje niti ga se smije inhalirati.

Oralna upotreba ulja izbjegava se kod ljudi koji piju blokatore histaminskih receptora tipa 2 (lijekovi za smanjenje kiselosti želuca).

Upotrebu ulja općenito treba izbjegavati u prva tri mjeseca trudnoće.

Oralna upotreba većih količina ulja može izazvati žgaravicu, a u vrlo visokim dozama mučninu, mršavljenje, duljom primjenom i probleme sa srcem.

Vrlo rijetko, neki ljudi budu preosjetljivi na mentol, pa se u tom slučaju ne smije koristiti ulje metvice. Iznimno rijetko, nakon inhalacije kod odraslih ljudi, može se javiti stezanje bronhalnih mišića i otežano disanje, pa tada treba zatražiti liječnički savjet i izbjegavati inhalacije uljem metvice.

Duljom primjenom ulja, može se izazvati mučnina, mršavljenje, probleme sa srcem.

Kod rijetke genetske bolesti u kojoj ljudi nemaju enzim glukoza-6-fosfat dehidrogenazu eterično ulje se ne smije primjenjivati oralno.

Pripravci lista paprene metvice posve su sigurni za upotrebu.

METVICA



molimo pročitati izjavu