MEDVJEĐI LUK
MEDVJEĐI LUK
Lat: Allium ursinum
Eng: Ramsons.
D: Bärenlausch (njem.)
Obitelj: Liliaceae - ljiljani.
Narodni nazivi: Srijemuš, sremuš, crijemuš, divlji luk, šumski luk, medvjeđi luk.
Ova je biljka neopravdano zapostavljena.
U nekim knjigama o ljekovitom bilju ga uopće ne nalazimo ili je tek spomenut uz češnjak (bijeli luk).
Srijemuš, dar prirode, samonikli lijek, začin i hrana, djeluje blagotvorno kod visokog krvnog tlaka, arterioskleroze, povišenih masnoća u krvi, gripa, prehlade, bronhitisa…
Opis
Medvjeđi luk naraste 20-40 cm. Visoko, u zemlji ima uspravnu i tanku lukovicu, bijele ili žućkaste boje.
Iz lukovice u proljeće izrastu većinom 2 (rjeđe 3) eliptična, duguljasta i šiljasta lista, tamno zelene boje, sjajni, pri dnu se postupno sužavaju u dugačku peteljku.
Stabljika je uspravna, nešto uglasta i bez listova i na njoj se razvijaju u glavičastim cvjetovima mnogobrojni bijeli cvjetovi zvjezdasta oblika.
Kako se kod divljeg luka nikada ne razvijaju mlade lučice, to se njegovo razmnožavanje vrši samo putem sjemena koje je crne boje i kojeg najvećim dijelom raznose mravi.
Miris i okus: divlji se luk može utvrditi po jakom mirisu na češnjak još prije nego se zapazi u šumi.
Okus je sličan češnjaku samo je jači i više grize.
Vrijeme cvijetanja: svibanj, lipanj.
Stanište: Nalazi se često u velikom mnoštvu na humusom bogatom, dubokom i vlažnom zemljištu u sjenovitim bjelogoričnim šumama, te kraj rijeka i potoka i u dubokim vlažnim jarcima.
Branje i potreba:
Beru se listovi od kojih se pravi salata, a i lukovica koja je bjeličaste boje služi kao pikantan začin. Upotrebljava se svjež nadzemni deo biljke, koji se sakuplja prije cvjetanja.
Mladi listovi su odlična salata puna vitamina, dok su stariji jako ljuti. Lukovica se sakuplja prije sazrevanja sjemena i može se na hladnom očuvati nekoliko dana.
Za upotrebu su i nedozreli plodovi koji se pojavljuju ljeti.
U proleće srijemuš ima najača ljekovita svojstva, čisti krv, žuč i jetru od toksina nataloženih u organizmu tokom zime.
Ljekoviti dijelovi biljke:
Sabire se podzemna stabljika - lukovica (Bulbus Allii ursini), a i čitava biljka. Za sabiranje svježe biljke najbolje je vrijeme travanj i svibanj, a lukovica se sabire u ljetu i jeseni.
Biljka se ne smije sušiti jer sušenjem postaje nedjelotvorna. I lukovice se brzo sasuše, naročito u suhim podrumima i postaju neugledne.
Uzgoj:
Medveđi luk se može uzgajati u vrtu, na sunčanom ili polusjenovitom mjestu, te hranjivom, vlažnom i dobro dreniranom tlu. Razmnožava se sjemenjem u proljeće, te presađivanjem ili dijeljenjem lukovica u proljeće ili jesen. Ujesen se može presaditi u posudu, te uzgajati u zatvorenom.
MEDVJEĐI LUK
Ljekovita svojstva i primjena:
Divlji luk je bio poznat već i starim Rimljanima koji su mu, kao i danas neki narodni liječnici, dali prednost pred češnjakom. Divlji se luk ocjenjuje kao djelotvorniji ali i kao nedovoljno iskorišten prirodni produkt.
Ljekovite i djelotvorne tvari:
Divlji luk sadrži obilno eteričnog ulja u kojem je glavni sastavni dio vinilsulfid, osim toga vinilpolisulfid i tragovi merkaptana.
Od ostalih ljekovitih i djelotvornih tvari sadrži i vrijedne mineralne soli, sluz, šećer
Divlji luk je vrlo dobar lijek kod ovapnjenja žila (arterioskleroza), naročito ako je ovapnjenje već napredovalo.
Divlji luk se dosta preporučuje kod povišenog krvnog tlaka, kod crijevnog nametnika Oxyuris vermicularis kao i u bolestima jetre, a i odlično je sredstvo za čišćenje želuca i crijeva.
Poznati Kunzle pisao je slijedeće o divljem luku: "Ni jedna biljka na Zemlji nije tako djelotvorna za čišćenje želuca, crijeva i krvi kao divlji luk. Vječno boležljivi ljudi s lišajima, gnojnim čirevima, osipima, nadalje skrofulozni i bljedunjavi, trebalo bi da divlji luk cijene kao zlato.
Mladi ljudi cvjetali bi kao ruže i razvijali se kao jele na suncu."
Primjena divljeg luka jednaka je kao i kod češnjaka.
Primjena u pučkoj medicini: svi navedeni načini liječenja potječu iz pučke medicine, jer u pučkoj medicini divlji luk uživa najviši ugled.
Uz to se još divlji luk preporučuje za ispiranje kod bijelog cvijeta, za čišćenje rana, pri čemu treba svježi sok kapati na teško zacjeljive rane i, konačno, kao lijek za pluća.
Kod prekomjerne sluzi u plućima starijih ljudi, gdje već ni jedan lijek ne djeluje, tvrda se sluz putem soka divljeg luka rastvara i dovodi do iskašljavanja.
Osobe osjetljive na želudac trebaju lukovicu divljeg luka razrezati i staviti močiti kroz 2-3 sata u toplo mlijeko i nakon toga mlijeko polako piti.
Primjena:
Nutricionisti uvjeravaju da su upravo sumporni spojevi u biljkama iz roda allium, odgovorni za djelovanje protiv povišenog krvnog tlaka i kolesterola.
MEDVJEĐI LUK
Kemijski sastav:
Osim alicilina koji ima antibiotsko djelovanje, srijemuš sadrži eterično ulje s alisulfidima – slično kao i u češnjaku, biološke katalizatore i do 15 % polisaharida (od voćnog šećera).
Mladi listovi sadrže 20-50 mg% vitamina C i malo karotina (7 mg%).
Lukovice sadrže manje ovih aktivnih sastojaka osim alicilina i neku tvar koja djeluje na maternicu.
Mnogi daju prednost srijemušu pred češnjakom.
Treba imati na umu da ova biljka raste nezagađena, bez umjetnih gnojiva i na čistom tlu.
Nažalost, srijemuš nije dostupan cijele godine.
Srijemuš ima i jednu veliku vrlinu; ubran može se u hladnjaku održati 7-10 dana.
Ljekovita svojstva:
Srijemuš može drastično utjecati na krvni tlak.
Šteta je što većina ljudi koji imaju problema s krvnim tlakom (a tu ih je najviše + 60 %) ne poznaju ovu nadasve ljekovitu biljku.
Mnogi ljudi bi mogli proljetnom srijemuš terapijom stabilizirati tlak na neko vrijeme
(dva - tri mjeseca) i odmoriti jetru od lijekova a uz to i smanjiti vrijednost ukupnog kolesterola.
Osnovna ljekovita svojstva su mu :
-smiruje i liječi kašalj
- jača srce i oslabljeni srčani mišić
- štiti kao preventiva od infarkta
- usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i smanjuje visoki krvni tlak
- poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje
- smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove
- omogućuje bolje izlučivanje žuči, koristi jetri,
- potiče na rad bubrege, smiruje upale mokraćnog mjehura i njegove upale,
- djeluje ljekovito na maternicu
- sprečava i liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume.
- odlično sredstvo kao kupka za nadraženu kožu, ekceme, dermatitisa, modrica, hematoma i rana.
Listovi medvjeđeg luka mogu se upotrijebiti kao zdravi dodatak salatama ili varivima, jer su mirisom i okusom nalik na češnjak.
To vrijedi i za lukovice, koje su bjelkaste i 2-5 cm. Dugačke, a kao vrlo pikantan začin mogu poslužiti i nedozreli plodovi, koji se na biljci javljaju tijekom ljeta.
U proljeće je ovaj luk najbolji lijek koji čisti krv, žuč i jetra od zimskih proizvoda sagorijevanja.
U bivšoj je državi, tadašnja armija imala specijalke u kojima su bile ucrtane lokacije obilnijeg rasta srijemuša.
Srijemuš nažalost ima samo jednu manu- nakon jela salate od srijemuša, ne idite među ljude, bar 1 dan jer miris češnjaka koji se "čuje" nakon konzumiranja je "mala beba" u odnosu na miris koji potječe od srijemuša.
Tinktura:
Tinktura od lukovica srijemuša(medvjeđi luk)
Pošto srijemuš nije dostupan cijele godine, dobro je napraviti njegovu tinkturu:
Lukovice u količini 300 grama oprati i očistiti. U široku posudu uliti 1 dcl. Rakije lozovače, dodavati jednu po jednu lukovicu te ih odmah gnječiti drvenom žlicom. Lukovice gnječiti u rakiji, da ne oksidiraju i potamne u dodiru sa zrakom. Kad su zgnječene, dobivenu kašu preliti u tamnu staklenku i dodati još 9 dcl. Rakije, sve dobro promiješati i dobro zatvoriti. Ostaviti da tako odstoji 15 – 20 dana, povremeno protresti. Nakon isteka 20 dana, lukovice protisnuti da puste svu tekućinu iz sebe, sve procijediti u tamnu staklenku ( bez lukovica), dobro zatvoriti i čuvati na tamnom mjestu.
Uzima se 2 – 3 puta dnevno po čajnu žlicu tinkture umiješane u malo hladne vode.
Tinktura od listova:
200 grama listova usitniti i preko njih preliti 1 litru rakije lozovače i odmah dobro zatvoriti. Ostavi se da odstoji 20 dana uz povremeno protresanje. Tekućina se procijedi, prelije u tamnu staklenku, dobro zatvori i čuva na tamnom mjestu.
Uzima se isto kao i gornja tinktura.
Vino:
Vino od srijemuša-medvjeđi luk
Uzme se 2,5 dl bijelog kvalitetnog vina koje mora zakipjeti, i preliti sa 50 grama svježih listova srijemuša, koji se ostave stajati pokriveni 15-20 minuta. Tekućinu procijediti, zasladiti medom i uzimati gutljajima tijekom dana.
Osim kao lijek, srijemuš se koristi kao začin i ukusno povrće.
Usitnjeni listovi i sočne lukovice mogu se dodavati juhama, jelima od mesa, kuhanom i pirjanom povrću, varivima i sendvičima.
Naravno, biljka srijemuš se koristi samo u svježem obliku.
Sušenjem i kuhanjem nestaju njegova ljekovita svojstva.
Kao dobru salatu za proljetno čišćenje probajte mješavinu od po 1/3 srijemuša, maslačka ili radiča i zelene salate.
Obavezno s maslinovim uljem.
MEDVJEĐI LUK U KULINARSTVU
U kulinarstvu:
Krem juha od medvjeđeg luka:
500 g. Krumpira, 1 glavica crvenog luka, 2 žlice maslaca ili ulja (maslinovo), 1 litra temeljca od mesa ili povrća, 100 g. Listova medvjeđeg luka, 1 dcl. Kiselog vrhnja, 1 dcl. Vrhnja za kuhanje, Sol, papar.
Krumpir i crveni luk sitno narezati, kratko popirjati na maslacu ili ulju, te preliti
temeljcem. Juhu zakipiti, dodati usitnjene listove medvjeđeg luka te lagano kuhati 10-12 min. Smanjiti vatru i štapnim mikserom kremasto umiješati uz dodavanje kiselog vrhnja. Juhu začiniti, preliti vrhnjem za kuhanje. Poslužiti ukrašenu cvjetovima medvjeđeg luka.
Umak od medvjeđeg luka:
100 g. Medvježeg luka, Sol i maslinovo ulje.
Listove medvjeđeg luka sitno narezati, posoliti te ostaviti da odstoji 10-15 min. Osoljene listove staviti u staklenku, preliti maslinovim uljem i dobro zatvoriti. Umak čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Rok uporabe: 12 mjeseci. Otvoren umak čuvati u hladnjaku a po potrebi dodati još ulja. Prilikom korištenja, u umak od medvjeđeg luka može se umiješati ribani parmezan ili neki drugi ribani sir po ukusu.
Gusta juha od medvjeđeg luka:
40-50 g listova medvjeđeg luka, 2 žlice maslaca ili ulja, 1 litra juhe od mesa ili povrća, 2 žlice pšeničnog brašna,2 žlice vrhnja za kuhanje ili milerama, sol, papar.
Listove medvjeđeg luka bez peteljki, sitno narezati. Brašno popržiti na maslacu ili ulju, preliti juhom, umiješati pola usitnjenog medvjeđeg luka te lagano kuhati (7 min.). Dodati ostatak medvjeđeg luka i kratko prokuhati. Štapnim mikserom kremasto umiješati juhu ili ju uliti u električni mikser pa umiješati. Zatim dodati vrhnje za kuhanje ili mileram, začiniti, solju i paprom, te odmah poslužiti.
Sirup od medvjeđeg luka:
Medvjeđi luk ili srijemuš (Allium ursinum) čisti krv, pospješuje bolji rad bubrega i jetre, te jača oslabljeni organizam.
200 g medvjeđeg luka, 1,5 l hladne vode, l kg šećera ili meda
Svježi medvjeđi luk s lukovicom samljeti ili sitno narezati, te preliti hladnom vodom. Nakon što pokriveno odstoji preko noći, tekućinu procijediti, a medvjeđi luk dobro protisnuti. Tekućinu zakuhati, umiješati šećer ili med, te lagano kuhati 10-15 minuta. Uzimati 3 puta na dan po 1 žlicu.
Napomena:
Druge biljke tako ne mirišu.
Ukoliko niste sigurni, ne berite, radije pitajte nekoga tko poznaje biljke.
Uvjetno je list srijemuša sličan s listom đurđice jer je kod đurđice list više kožast i naravno, ne miriši po češnjaku, te iz zemlje izlazi prilično usukan poput neke cjevčice, dok s mrazovcem ne bi trebalo biti zabune jer on raste u jesen i to isključivo po livadama.
Srijemuš najviše voli potočne doline i zasjenjena mjesta gdje ima dosta vlage.
Ne berite medvjeđi luk ako niste sigurni; lako ga je zamijeniti za otrovni mrazovac, đurđicu ili čemeriku, jer im je lišće posve nalik na lišće medvjeđeg luka, a i stanište medvjeđeg luka i đurđice je slično – sjenovita i vlažna mjesta!
Srijemuš voli zdrava tla a uz potok obilno raste.
Nijedna biljka koja je slična srijemušu ne miriše na bijeli luk.