TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa.[...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani.[...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje...[...]

Nastavi dalje...

LUK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Luk (lat. allium cepa) Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta...[...]

Nastavi dalje...

ČEŠNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Češnjak Lat. allium sativum l, Eng: garlic, D: knoblauch, Fr: l*ail cultive. Još je u starom rimu plinije stariji tvrdio: "nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući" Češnjak (lat. allium sativum l., porodica liliaceae; u nekim krajevima poznat i pod nazivom bijeli luk) je tisućljećima poznat kao univerzalni začin, ali i jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Uzgaja se u kulturi već više od 4000 godina. Pradomovina mu je srednja azija, a bio je poznat indijcima, grcima i starim rimljanima...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun...[...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja.[...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi.[...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

RUŽA
DODATAK PRIPRAVKA

ruza

Ruža. Lat: Rosa centifolia. Eng: rose (the provence rose or cabbage rose or rose de mai) D: die rosen (zentifolie, provence-rose, oder kohl-rose). Fr: la rose (le rosier cent-feuilles). Imena su još i crvena ruža, Francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža. Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.ST.pr.n.e. Donose u Europu. Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva. Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine sa dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni. [...]

Nastavi dalje..

ROSOPAS
DODATAK PRIPRAVKA

rosopas

Rosopas - vaš tihi susjed. Lat. Chelidonium Maius L. Eng: Greater celandine / tetterwort. D: Das Schöllkraut. Fr. La chélidoine / Grande chélidoine. Rosopas pripada obitelji makova (Familiae Papaveraceae), a ljekarnički mu je naziv Herba Chelidonii maioris. Rosopas je zeljasta biljka, plavozelena, razgranjena i visoka 30 do 80 cm. Svi dijelovi biljke sadrže žuti mliječni sok. Listovi su izmjenični, donji su perasti, a gornji perasto izrezani. Cvjetovi su zlatnožuti, s četiri latice i brojnim prašnicima, združeni u paštitaste cvatove na vrhovima ogranaka. Plod je duga višesjemena komuška. Zanimljivo, sjemenke imaju privjeske koje mravi rado jedu i sakupljajući ih rasprostiru ovu vrstu. [...]

Nastavi dalje...

MEDVJEĐI LUK





MEDVJEĐI LUK

Lat: Allium ursinum

Eng: Ramsons.

D: Bärenlausch (njem.)

Obitelj: Liliaceae - ljiljani.

Narodni nazivi: Srijemuš, sremuš, crijemuš, divlji luk, šumski luk, medvjeđi luk.

Ova je biljka neopravdano zapostavljena.

U nekim knjigama o ljekovitom bilju ga uopće ne nalazimo ili je tek spomenut uz češnjak (bijeli luk).

Srijemuš, dar prirode, samonikli lijek, začin i hrana, djeluje blagotvorno kod visokog krvnog tlaka, arterioskleroze, povišenih masnoća u krvi, gripa, prehlade, bronhitisa…

Opis

Medvjeđi luk naraste 20-40 cm. Visoko, u zemlji ima uspravnu i tanku lukovicu, bijele ili žućkaste boje.

Iz lukovice u proljeće izrastu većinom 2 (rjeđe 3) eliptična, duguljasta i šiljasta lista, tamno zelene boje, sjajni, pri dnu se postupno sužavaju u dugačku peteljku.

Stabljika je uspravna, nešto uglasta i bez listova i na njoj se razvijaju u glavičastim cvjetovima mnogobrojni bijeli cvjetovi zvjezdasta oblika.

Kako se kod divljeg luka nikada ne razvijaju mlade lučice, to se njegovo razmnožavanje vrši samo putem sjemena koje je crne boje i kojeg najvećim dijelom raznose mravi.

Miris i okus: divlji se luk može utvrditi po jakom mirisu na češnjak još prije nego se zapazi u šumi.

Okus je sličan češnjaku samo je jači i više grize.

Vrijeme cvijetanja: svibanj, lipanj.

Stanište: Nalazi se često u velikom mnoštvu na humusom bogatom, dubokom i vlažnom zemljištu u sjenovitim bjelogoričnim šumama, te kraj rijeka i potoka i u dubokim vlažnim jarcima.




MEDVJEĐI LUK - DETALJI



Branje i potreba:

Beru se listovi od kojih se pravi salata, a i lukovica koja je bjeličaste boje služi kao pikantan začin. Upotrebljava se svjež nadzemni deo biljke, koji se sakuplja prije cvjetanja.

Mladi listovi su odlična salata puna vitamina, dok su stariji jako ljuti. Lukovica se sakuplja prije sazrevanja sjemena i može se na hladnom očuvati nekoliko dana.

Za upotrebu su i nedozreli plodovi koji se pojavljuju ljeti.

U proleće srijemuš ima najača ljekovita svojstva, čisti krv, žuč i jetru od toksina nataloženih u organizmu tokom zime.

Ljekoviti dijelovi biljke:

Sabire se podzemna stabljika - lukovica (Bulbus Allii ursini), a i čitava biljka. Za sabiranje svježe biljke najbolje je vrijeme travanj i svibanj, a lukovica se sabire u ljetu i jeseni.

Biljka se ne smije sušiti jer sušenjem postaje nedjelotvorna. I lukovice se brzo sasuše, naročito u suhim podrumima i postaju neugledne.

Uzgoj:

Medveđi luk se može uzgajati u vrtu, na sunčanom ili polusjenovitom mjestu, te hranjivom, vlažnom i dobro dreniranom tlu. Razmnožava se sjemenjem u proljeće, te presađivanjem ili dijeljenjem lukovica u proljeće ili jesen. Ujesen se može presaditi u posudu, te uzgajati u zatvorenom.

MEDVJEĐI LUK



Ljekovita svojstva i primjena:

Divlji luk je bio poznat već i starim Rimljanima koji su mu, kao i danas neki narodni liječnici, dali prednost pred češnjakom. Divlji se luk ocjenjuje kao djelotvorniji ali i kao nedovoljno iskorišten prirodni pro­dukt.

Ljekovite i djelotvorne tvari:

Divlji luk sadrži obilno eteričnog ulja u kojem je glavni sastavni dio vinilsulfid, osim toga vinilpolisulfid i tragovi merkaptana.

Od ostalih ljekovitih i djelotvornih tvari sadrži i vrijedne mineralne soli, sluz, šećer

Divlji luk je vrlo dobar lijek kod ovapnjenja žila (arterioskleroza), naročito ako je ovapnjenje već napredovalo.

Divlji luk se dosta preporučuje kod povišenog krvnog tlaka, kod crijevnog nametnika Oxyuris vermicularis kao i u bo­lestima jetre, a i odlično je sredstvo za čišćenje želuca i crijeva.

Poznati Kunzle pisao je slijedeće o divljem luku: "Ni jedna biljka na Zemlji nije tako djelotvorna za čišćenje želuca, crijeva i krvi kao divlji luk. Vječno boležljivi ljudi s lišajima, gnojnim čirevima, osipima, nadalje skrofulozni i bljedunjavi, trebalo bi da divlji luk cijene kao zlato.

Mladi ljudi cvjetali bi kao ruže i razvijali se kao jele na suncu."

Primjena divljeg luka jednaka je kao i kod češnjaka.

Primjena u pučkoj medicini: svi navedeni načini liječenja potječu iz pučke medicine, jer u pučkoj medicini divlji luk uživa najviši ugled.

Uz to se još divlji luk preporučuje za ispiranje kod bijelog cvijeta, za čišćenje rana, pri čemu treba svježi sok kapati na teško zacjeljive rane i, konačno, kao lijek za pluća.

Kod prekomjerne sluzi u plućima starijih ljudi, gdje već ni jedan lijek ne djeluje, tvrda se sluz putem soka divljeg luka rastvara i dovodi do iskašljavanja.

Osobe osjetljive na želudac trebaju lukovicu divljeg luka razrezati i staviti močiti kroz 2-3 sata u toplo mlijeko i nakon toga mlijeko polako piti.

Primjena:

Nutricionisti uvjeravaju da su upravo sumporni spojevi u biljkama iz roda allium, odgovorni za djelovanje protiv povišenog krvnog tlaka i kolesterola.



MEDVJEĐI LUK



Kemijski sastav:

Osim alicilina koji ima antibiotsko djelovanje, srijemuš sadrži eterično ulje s alisulfidima – slično kao i u češnjaku, biološke katalizatore i do 15 % polisaharida (od voćnog šećera).

Mladi listovi sadrže 20-50 mg% vitamina C i malo karotina (7 mg%).

Lukovice sadrže manje ovih aktivnih sastojaka osim alicilina i neku tvar koja djeluje na maternicu.

Mnogi daju prednost srijemušu pred češnjakom.

Treba imati na umu da ova biljka raste nezagađena, bez umjetnih gnojiva i na čistom tlu.

Nažalost, srijemuš nije dostupan cijele godine.

Srijemuš ima i jednu veliku vrlinu; ubran može se u hladnjaku održati 7-10 dana.

Ljekovita svojstva:

Srijemuš može drastično utjecati na krvni tlak.

Šteta je što većina ljudi koji imaju problema s krvnim tlakom (a tu ih je najviše + 60 %) ne poznaju ovu nadasve ljekovitu biljku.

Mnogi ljudi bi mogli proljetnom srijemuš terapijom stabilizirati tlak na neko vrijeme (dva - tri mjeseca) i odmoriti jetru od lijekova a uz to i smanjiti vrijednost ukupnog kolesterola.

Osnovna ljekovita svojstva su mu :

-smiruje i liječi kašalj

- jača srce i oslabljeni srčani mišić

- štiti kao preventiva od infarkta

- usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i smanjuje visoki krvni tlak

- poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje

- smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove

- omogućuje bolje izlučivanje žuči, koristi jetri,

- potiče na rad bubrege, smiruje upale mokraćnog mjehura i njegove upale,

- djeluje ljekovito na maternicu

- sprečava i liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume.

- odlično sredstvo kao kupka za nadraženu kožu, ekceme, dermatitisa, modrica, hematoma i rana.

Listovi medvjeđeg luka mogu se upotrijebiti kao zdravi dodatak salatama ili varivima, jer su mirisom i okusom nalik na češnjak.

To vrijedi i za lukovice, koje su bjelkaste i 2-5 cm. Dugačke, a kao vrlo pikantan začin mogu poslužiti i nedozreli plodovi, koji se na biljci javljaju tijekom ljeta.

U proljeće je ovaj luk najbolji lijek koji čisti krv, žuč i jetra od zimskih proizvoda sagorijevanja.

U bivšoj je državi, tadašnja armija imala specijalke u kojima su bile ucrtane lokacije obilnijeg rasta srijemuša.

Srijemuš nažalost ima samo jednu manu- nakon jela salate od srijemuša, ne idite među ljude, bar 1 dan jer miris češnjaka koji se "čuje" nakon konzumiranja je "mala beba" u odnosu na miris koji potječe od srijemuša.

Tinktura:

Tinktura od lukovica srijemuša(medvjeđi luk)

Pošto srijemuš nije dostupan cijele godine, dobro je napraviti njegovu tinkturu:

Lukovice u količini 300 grama oprati i očistiti. U široku posudu uliti 1 dcl. Rakije lozovače, dodavati jednu po jednu lukovicu te ih odmah gnječiti drvenom žlicom. Lukovice gnječiti u rakiji, da ne oksidiraju i potamne u dodiru sa zrakom. Kad su zgnječene, dobivenu kašu preliti u tamnu staklenku i dodati još 9 dcl. Rakije, sve dobro promiješati i dobro zatvoriti. Ostaviti da tako odstoji 15 – 20 dana, povremeno protresti. Nakon isteka 20 dana, lukovice protisnuti da puste svu tekućinu iz sebe, sve procijediti u tamnu staklenku ( bez lukovica), dobro zatvoriti i čuvati na tamnom mjestu.

Uzima se 2 – 3 puta dnevno po čajnu žlicu tinkture umiješane u malo hladne vode.

Tinktura od listova:

200 grama listova usitniti i preko njih preliti 1 litru rakije lozovače i odmah dobro zatvoriti. Ostavi se da odstoji 20 dana uz povremeno protresanje. Tekućina se procijedi, prelije u tamnu staklenku, dobro zatvori i čuva na tamnom mjestu.

Uzima se isto kao i gornja tinktura.

Vino:

Vino od srijemuša-medvjeđi luk

Uzme se 2,5 dl bijelog kvalitetnog vina koje mora zakipjeti, i preliti sa 50 grama svježih listova srijemuša, koji se ostave stajati pokriveni 15-20 minuta. Tekućinu procijediti, zasladiti medom i uzimati gutljajima tijekom dana.

Osim kao lijek, srijemuš se koristi kao začin i ukusno povrće.

Usitnjeni listovi i sočne lukovice mogu se dodavati juhama, jelima od mesa, kuhanom i pirjanom povrću, varivima i sendvičima.

Naravno, biljka srijemuš se koristi samo u svježem obliku.

Sušenjem i kuhanjem nestaju njegova ljekovita svojstva.

Kao dobru salatu za proljetno čišćenje probajte mješavinu od po 1/3 srijemuša, maslačka ili radiča i zelene salate.

Obavezno s maslinovim uljem.

MEDVJEĐI LUK U KULINARSTVU



U kulinarstvu:

Krem juha od medvjeđeg luka:

500 g. Krumpira, 1 glavica crvenog luka, 2 žlice maslaca ili ulja (maslinovo), 1 litra temeljca od mesa ili povrća, 100 g. Listova medvjeđeg luka, 1 dcl. Kiselog vrhnja, 1 dcl. Vrhnja za kuhanje, Sol, papar.

Krumpir i crveni luk sitno narezati, kratko popirjati na maslacu ili ulju, te preliti temeljcem. Juhu zakipiti, dodati usitnjene listove medvjeđeg luka te lagano kuhati 10-12 min. Smanjiti vatru i štapnim mikserom kremasto umiješati uz dodavanje kiselog vrhnja. Juhu začiniti, preliti vrhnjem za kuhanje. Poslužiti ukrašenu cvjetovima medvjeđeg luka.

Umak od medvjeđeg luka:

100 g. Medvježeg luka, Sol i maslinovo ulje.

Listove medvjeđeg luka sitno narezati, posoliti te ostaviti da odstoji 10-15 min. Osoljene listove staviti u staklenku, preliti maslinovim uljem i dobro zatvoriti. Umak čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Rok uporabe: 12 mjeseci. Otvoren umak čuvati u hladnjaku a po potrebi dodati još ulja. Prilikom korištenja, u umak od medvjeđeg luka može se umiješati ribani parmezan ili neki drugi ribani sir po ukusu.

Gusta juha od medvjeđeg luka:

40-50 g listova medvjeđeg luka, 2 žlice maslaca ili ulja, 1 litra juhe od mesa ili povrća, 2 žlice pšeničnog brašna,2 žlice vrhnja za kuhanje ili milerama, sol, papar.

Listove medvjeđeg luka bez peteljki, sitno narezati. Brašno popržiti na maslacu ili ulju, preliti juhom, umiješati pola usitnjenog medvjeđeg luka te lagano kuhati (7 min.). Dodati ostatak medvjeđeg luka i kratko prokuhati. Štapnim mikserom kremasto umiješati juhu ili ju uliti u električni mikser pa umiješati. Zatim dodati vrhnje za kuhanje ili mileram, začiniti, solju i paprom, te odmah poslužiti.

Sirup od medvjeđeg luka:

Medvjeđi luk ili srijemuš (Allium ursinum) čisti krv, pospješuje bolji rad bubrega i jetre, te jača oslabljeni organizam.

200 g medvjeđeg luka, 1,5 l hladne vode, l kg šećera ili meda

Svježi medvjeđi luk s lukovicom samljeti ili sitno narezati, te preliti hla­dnom vodom. Nakon što pokriveno odstoji preko noći, tekućinu procije­diti, a medvjeđi luk dobro protisnuti. Tekućinu zakuhati, umiješati šećer ili med, te lagano kuhati 10-15 minuta. Uzimati 3 puta na dan po 1 žlicu.

Napomena:

Druge biljke tako ne mirišu.

Ukoliko niste sigurni, ne berite, radije pitajte nekoga tko poznaje biljke.

Uvjetno je list srijemuša sličan s listom đurđice jer je kod đurđice list više kožast i naravno, ne miriši po češnjaku, te iz zemlje izlazi prilično usukan poput neke cjevčice, dok s mrazovcem ne bi trebalo biti zabune jer on raste u jesen i to isključivo po livadama.

Srijemuš najviše voli potočne doline i zasjenjena mjesta gdje ima dosta vlage.

Ne berite medvjeđi luk ako niste sigurni; lako ga je zamijeniti za otrovni mrazovac, đurđicu ili čemeriku, jer im je lišće posve nalik na lišće medvjeđeg luka, a i stanište medvjeđeg luka i đurđice je slično – sjenovita i vlažna mjesta!

Srijemuš voli zdrava tla a uz potok obilno raste.

Nijedna biljka koja je slična srijemušu ne miriše na bijeli luk.

molimo pročitati izjavu