TRANSLATOR














MAJČINA DUŠICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Timijan - lat. Thymus vulgaris. Obitelj: lamiaceae (labiatae) - usnatice. Farmakopejski naziv: serpylli herba - (sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka.) thymi herba = timijan, sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum. Narodna imena: tamjanika, bakina dušica, popovac… majčina dušica. Strana imena: Eng: wild – thyme. Fr: thym serpolet, D: quendel, Tal: pepolino.. Povijest i nastanak te objašnjenja naziva: thymus – od Grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po Grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke...[...]

Nastavi dalje...

BOKVICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Bokvica (plantaginaceae) plantago lanceolata (muška) D: spitzwegerich. Ostali nazivi: trputac, bukvica, duga bokva, mala bokvica, dugi trputac, mali trpotec, konjsko rebro, koncula, žilovlak, packavica. Ljekovite materije: Fitocidi, flavonoidi, tanini, saponini, iridoid glikozid (spajanje šečera i organske kiseline), sluzi, gorku tvar, soli i minerale. Ljekoviti dio biljke: Listovi pred cvjetanje ili dok biljka cvjeta. Stanište: Po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, šumama i drugim mjestima. Ima je po cijeloj Europi...[...]

Nastavi dalje...

KESTEN DIVLJI
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Kesten divlji (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) Botanički podaci: Kesten (aesculus hyppocastanum l., Hyppocastanaceae) je listopadno stablo guste okruglaste krošnje, visoko do 30 metara. Listovi su dlanasto sastavljeni od pet do sedam suličastih, pilastih, kratko ušiljenih liski, dugih i više od 20 cm. Cvjetovi su bijeli sa žutom ili crvenom mrljom, obostrano simetrični i združeni u velike, uspravne grozdaste cvatove. Plodovi su veliki, okrugli, zelenkasti i bodljikavi tobolci koji se otvaraju trima zaklopcima, a sadrže tri velike sjajne i smeđe sjemenke - divlje kestene...[...]

Nastavi dalje...

LIPA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Lipa. Lat: Tilia, Eng: Tilia, D: Die Linden, Fr: Tilia. Drugi nazivi: lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa. Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvjetovi su na dugoj stabljici što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvjetnim listom, a složeni su u štitaste cvatove. Pricvjetni su listovi duguljasti, blijedozelene boje, dugi do 8 cm i mrežasto isprepleteni žilicama. Plod je okrugao i ima jedno sjeme. Cvijet je vrlo ugodnog mirisa. [...]

Nastavi dalje...

KAMILICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet
Kamilica - matricaria recutita. Lat: matricaria chamomile l., Eng: german or blue chamomile, D: die echte kamille, Fr:camomille sauvage. Jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-50 cm. Tankog i razgranatog korjena, dvostruko perasto razdjeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranjena. Listovi su izmjenični, 2-3 puta perasto razdjeljeni, sa uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama.[...]

Nastavi dalje...

PERŠIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Peršin. Lat: Petroselinum sativum, Eng: Parsley, D: Die petersilie, Fr: Le persil. Ostali domaći nazivi: Peršun, petersilj, petrusimul, petroselin. Peršin pripada porodici štitarki (familiae umbelliferae - apiaceae), a ljekarnički su joj nazivi fructus petroselini i oleum petroselini. Uzgoj: Većina ljudi koja uzgaja peršin u svojim vrtovima, rabi jednogodišnje vrste, iako ima i višegodišnjih vrsta sa vrlo lijepim cvatom koji mogu i dekorirati vrt. Priprema i pohranjivanje: Najbolji način za korištenje peršina je u svježem stanju. Možete početi rezati vanjske listove čim izbije 5-6 stabljika. Stavite ih u vazu i ostat će nekoliko dana svježi, a u hladnjaku i cijeli tjedan. Možete ga osušiti u sušari, dehidratoru ili u pečnici, a može se i zamrznuti...[...]

Nastavi dalje...

CIKORIJA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Cikorija. Lat: Cichorium intybus, Eng: Chicory, D:gemeine wegwarte, Fr: la chicorée amere ou chicorée sauvage. Domaći nazivi: Vodopija, Goluguza, Kažiput, Konjska trava, Radić, Sunčevo cvijeće. Iz povijesti: Divlju Cikoriju, iz koje su danas nastale razne vrste, zbog njezine jestivosti koristili su u dalekoj prošlosti svi narodi sredozemlja. Uzgajali su je i poznavali njezinu ljekovitost Rimljani, Grci i Egipćani. [...]

Nastavi dalje...

PELIN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Pelin. Lat: Artemisia absinthium, Eng: Wormwood (absinth wormwood), D. Wermutkraut, Fr. Absinthe. Vrijeme cvatnje: lipanj-kolovoz. Miris i okus: Karakterističan miris, a okus jako gorak. Stanište: Pelin voli neobrađena, zapuštena mjesta, te raste uz putove, zidove, vinograde, na sunčanim kamenim obroncima. [...]

Nastavi dalje...

BOROVNICA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Borovnica. Vaccinium myrtillus (bobice,crne bobice,prava borovnica) Porodica: Vrijesovi, Ericaceae, LJekoviti dijelovi biljke: plodovi i listovi. Opis: Borovnica je grmolika biljka, te naraste obično do 50 cm.visine, te je relativno razgranjena. Grane su zelene i oštrobridaste, obrasle izmjeničnim listovima na kratkim peteljkama. Listovi su jajastog oblika,lagano zašiljeni prema vrhu. Borovnica ima zvonasto kuglaste cvjetove,iz kojih se početkom ljeta razvijaju sočne crnoplave bobice veličine graška, sa sjemenkama i sokom tamnoplave boje...[...]

Nastavi dalje...

LIMUN
DODATAK PRIPRAVKA

limun

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. U Europu je prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoforom Kolumbom. Riječ limun nastala je od arapske riječi limun...[...]

Nastavi dalje...

ČIČAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Čičak - (arctium lappa l., a. majus bernh., asteraceae). Čičak korijen (Bardanae radix) čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, veliki čičak, veliki lepuh. Eng: burdock. Botanički podaci: čičak je višegodišnja zeljasta biljka. Korijen je velik, sočan, razgranjen i do 60 cm. dug. Stabljika je uspravna, tvrda, žilava, razgranata i visoka do 150 cm. Listovi su vrlo veliki, s peteljkama, srcasti ili jajasti, s donje strane sivo-bijeli i pustenasto dlakavi, narovašeno-nazubljenih rubova. Prema vrhu stabljike listovi se smanjuju. Cvjetne glavice združene su u rahli grozdasti ili metličasti cvat, a nalaze se na kratkim stapkama. Vanjski ovojni listovi cvjetne glavice na vrhu nose kukice (takva glavica rasprostranjuje se kao cjelina i obično se naziva "čičak"). U sredini glavice nalaze se purpurno-ljubičasti cjevasti cvjetovi..[...]

Nastavi dalje...

STOLISNIK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Stolisnik. asteraceae-glavočike. Farmakopejski naziv: millefolii herba, folia et flores. Narodni naziv: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće. Povijest: legenda priča (Grčka mitologija) da je tijekom Trojanskog rata Ahileja koji je bio simbol hrabrosti i snage, bio ranjen u petu od njegova neprijatelja Parisa, krvareći odlazi do Afrodite koja mu opere petu stolisnikom, i od tada stolisnik prema tom mitu i Grčkom junaku dobiva ime Ahilej (achillea). No unatoč ljekovitosti Ahilej umire, a stolisnik ostaje vjeran pratitelj ranjenicima. Biljka se koristi već 2000.GODINA.[...]

Nastavi dalje...

RUSOMAČA
DODATAK PRIPRAVKA

rusomaca
Rusomača. Capsella bursa pastoris. Drugi nazivi: čobanska torbica, gusomača, gudomok, ćeslika, goramuk, hoću neću, kesica, pastirska torbica, rosomača, skrižan, surlin. Rusomača je uglavnom dvogodišnja biljka s vretenastim korjenom i uspravnom stabljikom visine do 40 cm. Listovi su prizemni, većinom perasto razdjeljeni. Listovi na stabljici su nerazvijeni i produženi. Gornji dio stabljike nosi bijele sitne grozdasto složene cvjetiće. Raste kao samonikla po livadama i uzgaja se u vrtovima. Za lijek sakuplja se cijela biljka sa cvjetovima, listovima i komušicama. Ljekovita je biljka koja djeluje na zaustavijanje raznih krvarenja. [...]

Nastavi dalje...

NEVEN
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Neven (calendula officinalis l. - asteraceae) Porodica; Compositae - glavočike, Farmakopejski naziv: calendulae flos, herba. Narodna imena: kalendula, prstenčac, bilec, ognjac, vrtni ognjač, zimorod, žutelj. Strana imena:Njemački: gartenringelblume. Engleski: Mary goldflower. Francuski: la fleur de souci. Talijanski: calendula. Neven se koristi od davnina i poznat je kao dragocjena ljekovita biljka. Može se čak reći kako je riječ o jednoj od najpoznatijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. [...]

Nastavi dalje...

SLADIĆ
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Sladić nije samo korektor okusa, nego drevna biljka iznimno zanimljivih ljekovitih svojstava i farmakološkog djelovanja. Propisivati ljekovite biljke u obliku čajeva, tinktura, SIPF-ova i sličnih pripravaka katkad je neugodan zadatak fitoterapeuta. Za razliku od kapsula i tableta moderne farmaceutske i dijetetske industrije, gdje su okusi maskirani različitim pomoćnim tvarima, takvi tipovi pripravaka potpuno su "goli" i otvoreni za najizbirljiviji od svih ljudskih osjetila - čulo okusa. Budimo iskreni, većina ljekovitih biljaka nije najugodnijeg okusa. Vrlo je malo biljnih lijekova ugodna okusa, a mnogi su gorki ili bljutavi. To se zasigurno ne odnosi na sladić, to jest slatki korijen. [...]

Nastavi dalje...

TROSKOT
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Troskot. Lat: polygonum aviculare. Eng: common knotgrass. D: der vogelknöterich, Fr: la renouée des oiseaux ou traînasse ou centinode ou herbe aux cent nouds. Druga imena troskota su još i oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik i troskovac. Latinski naziv aviculare dobiva po Grčkom "avis", što u prijevodu znači ptica, jer su ptice jele sjemenke troskota. Najstariji zapisi datiraju iz vremena Kineske dinastije Shin - nong oko 3000 godina prije rođenja Krista, koji govore o ljekovitoj uporabi troskota. Jednogodišnja je, niska, prilegla kozmopolitska biljka korov, visine do 40 cm. Gusto je razgranana, sastavljena od crvenkastih članka, s ovalnim izduženim linearnim listovima koji su zašiljeni ili tupi. [...]

Nastavi dalje...

MATIČNJAK
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna... Botanički podaci: Matičnjak (melissa officinalis l.) Je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata. Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema Latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje. [...]

Nastavi dalje...

VALERIJANA
DODATAK PRIPRAVKA

cvijet

Valerijana. Za nesanicu se kombira sa kamilicom za spravljanje umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog tlaka i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom valerijani se mogu dodati lipa i glog, za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Valerijana utječe na smanjenje krvnog tlaka, pa osobe koje inače imaju probleme izazvane niskim krvnim tlakom trebaju o tome voditi računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: Kod uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti, kod nesanice koja je posljedica nervoze, kod živčano srčanih tegoba propraćenim lupanjem srca i osjećajem straha u predjelu srca. Djelovanje valerijane: Valerijana ispoljava sedativno i spazmoličko djelovanje. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena, depresije izazvane tjeskobom. [...]

Nastavi dalje...

RUŽA
DODATAK PRIPRAVKA

ruza

Ruža. Lat: Rosa centifolia. Eng: rose (the provence rose or cabbage rose or rose de mai). D: die rosen (zentifolie, provence-rose, oder kohl-rose). Fr: la rose (le rosier cent-feuilles). Imena su još i crvena ruža, Francuska ruža, majska ruža, šipak i vrtna ruža. Domovina ruže je Perzija iz koje ju Rimljani u 1.ST.pr.n.e. Donose u Europu. Ruža je najpoznatiji cvijet na svijetu a simbol je čiste ljubavi, majčinske ljubavi, bezuvjetne ljubavi, erotičnosti i seksualnosti lišene osjećaja krivnje, prijateljstva i odanosti, a za umjetnike predstavlja neiscrpno nadahnuće stvaralaštva. Ruža je trajna bodljikava biljka, naraste do 2 m visine sa dugim granama i listovima srcolikog kopljastog oblika koji su na rubovima nazubljeni. [...]

Nastavi dalje..

ROSOPAS
DODATAK PRIPRAVKA

rosopas

Rosopas - vaš tihi susjed. Lat. Chelidonium Maius L. Eng: Greater celandine / tetterwort. D: Das Schöllkraut. Fr. La chélidoine / Grande chélidoine. Rosopas pripada obitelji makova (Familiae Papaveraceae), a ljekarnički mu je naziv Herba Chelidonii maioris. Rosopas je zeljasta biljka, plavozelena, razgranjena i visoka 30 do 80 cm. Svi dijelovi biljke sadrže žuti mliječni sok. Listovi su izmjenični, donji su perasti, a gornji perasto izrezani. Cvjetovi su zlatnožuti, s četiri latice i brojnim prašnicima, združeni u paštitaste cvatove na vrhovima ogranaka. Plod je duga višesjemena komuška. Zanimljivo, sjemenke imaju privjeske koje mravi rado jedu i sakupljajući ih rasprostiru ovu vrstu. [...]

Nastavi dalje...

MASLAČAK





MASLAČAK

Lat: Taraxacum officinale g.h. Weber ex wiggers

Eng: Blowball, lion's-tooth, cankerwort, milk-witch, yellow-gowan, Irish daisy, monks-head, priest's-crown and puff-ball.

Fr: "Dandelion," dent de lion, which means, lion's tooth.

Ljekarnički naziv: Taraxsaci radix, folia

Botanički podaci:

Pripada obitelji Compositae (Glavočike).

Ime mu dolazi od Arapske riječi "Tharakhchakon" ili od Grčke riječi "Tarraxos".

Biljke su prilagodljive za većinu tla i sjemenke ne ovise o niskim temperaturama prije nego što će proklijati, ali one moraju biti u vrhu 2,5 cm ispod tla.

Maslačak, taraxacum officinale g.h. Weber ex wiggers, trajna je zeljasta biljka sa snažnim vretenastim korijenom i listovima združenim u prizemnu rozetu. Postoji oko 20.000 vrsta tog zeljastog, jednogodišnjeg korova.

Listovi su suličasti, perasto urezani do duboko razdijeljeni.

Stabljiku bez listova nazivamo batvo i ona na vrhu nosi zlatnožuti cvat građen od velikog broja jezičastih cvjetova.

Svaka "latica" zapravo je jedan takav cvijet.

Plodići na vrhu nose čuperak dlaka koji sliči na padobran i omogućuje lako rasprostranjivanje vjetrom.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabire se korijen (Radix Taraxaci) biljka prije cvatnje ili kasnije u početku cvatnje (Herba Taraxaci) ili pak sami cvjetovi za vrijeme cvatnje (Flores Taraxaci). Sabire se i čitava biljka s korijenom (Radix Taraxaci cum herba).

Korijen u proljeće sadrži većim dijelom gorku tvar, korijen od sredine kolovoza do kraja rujna sadrži većinom inulin, a u listopadu je u korijenu najviše tarakserina i levulina.

Maslačak je upravo školski primjer koliko je važno brati određeni biljni dio u određeno godišnje doba, kada se može očekivati najbolja ljekovitost.

Prema Europskoj regulativi, ljekoviti su i korijen (taraxaci radix) i list (taraxaci folium). U modernoj fitoterapiji preferira se upotreba korijena, no učinkovitost se postiže i s listovima i s korijenom.

Od maslačka se upotrebljavaju svi dijelovi: cvjetovi, listovi i korijen. Iako su svi ljekoviti upotrebljavamo ih na različit način i u različite svrhe.

A cijela stabljika je bogata vitaminom C i mineralima.

Cvjetove beremo u razdoblju cvjetanja (od ožujka do svibnja, ovisno o području), listove beremo prije nego maslačak pođe cvjetati, dok se korijenje vadi u rano proljeće ili kasno ljeto (ranu jesen). Tada sadrži veliku količinu inulina, koji povoljno djeluje na probavu. Listovi i korijenje se suši na hladnom i prozračnom mjestu ili u pećnici na 40 stupnjeva.

U jesen, kad se bere, korijen sadrži visoke doze inulina (40 posto), koji dobro djeluje na probavu jer potiče kretnje (peristaltiku) crijeva. U proljeće, kad se korijen ne bere, sadržaj inulina je samo dva posto.

Biljka je puna mliječnog soka koji curi, ako se otrgne. Nije otrovna.

Sadržaj:

Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo. Pospješuje znojenje, odstranjuje otrovne tvari iz krvi i tijela, čisti sluznicu dišnih organa, te vraća snagu. Osim toga koristan je kod kožnih bolesti, alergija, čireva, debljine, povišenog kolesterola, slabokrvnosti i neredovitih menstruacija.

Kemijski sastav (aktivne tvari):

List: Sadrži seskviterpenske laktone, derivate taraksične kiseline, triterpene, sterole, flavonoide poput apigenina i luteolina, derivate cimetne kiseline.

Ističe se iznimno visok sadržaj kalija u listovima (do 4,5% u osušenom listu).

List: List maslačka je dobar diuretik, pa ga ESCOP. (Europski znanstveni komitet za fitoterapiju) preporučuje kod potrebe za pojačanim mokrenjem, primjerice kod čestih infekcija mokraćnog sustava, visokoga krvnog tlaka. Korijen također sadrži seskviterpenske laktone, sterole poput taraksosterola, derivate kavene kiseline i kalij.

Biljka sadrži željezo, natrij, fosfor i kalij (koji mu daje diuretičko svojstvo), eterično ulje, masne kiseline, kremičnu kiselinu, saponin, gorke heterozide: taraxacin i taraxacerin, holin, eterično ulje,smolu, inulin, šećer, encime, fitosterol, inozit, terpenske alkohole, taraxasterola i betaamirin, bjelančevine i vosak.

Čitava biljka sadrži holin, gorku tvar, škrob, koji se kod duljeg čuvanja pretvara u voćni šećer, saponin, mast, jedan enzim, tragove eteričnog ulja, vosak, sluz, kaučuk, šećer, bjelančevinu, levulin i taraksin.

Čitava biljka sadrži, osim već navedenog inulina i tarakserina, u korijenu još mnogo kalija i ostalih mineralnih soli, kalcij, mangan, natrij, kremičnu kiselinu, sumpor i obilnije vitamina C.

Sadržaj vitamina C naročit je u proljeće u svježim listovima.


MASLAČAK



Korijen:

Korijen maslačka izvanredan je koleretik jer potiče stvaranje i lučenje žuči. Potiče apetit, stoga ga ESCOP preporučuje kod probavnih tegoba, nedovoljna lučenja žuči i manjka apetita.

U modernoj fitoterapiji korijen maslačka koristi se kod drenaže (čišćenja) jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožne tegobe, pretilost (debljina) i celulit.

Djelovanje kod celulita opravdano je prije svega zbog zanimljive kombinacije djelovanja i na jetru i na bubrege, jer je korijen maslačka također blagi diuretik.

Uz takve tegobe, maslačak je dodatna terapija kod povišenog kolesterola, gdje se koristi zajedno s drugim biljkama, prije svega listom artičoke (cynara scolimus) i sjemenkama piskavice (trigonella foenum graecum).

U fitoterapiji, korijen maslačka je dodatna terapija, zajedno s korijenom čička (arctium lappa), kod svih kožnih tegoba (akni, psorijaze, ekcema...).

UNIŠTAVA STANICE RAKA U ROKU 48 SATI

Znanstvenici su otkrili da je korijen ove biljke "djeluje" bolje od kemoterapije, jer ubija samo stanice raka, korijen maslačka utječe na stanice raka i uništava ih u samo 48 sati, ostavljajući zdrave stanice nepromijenjene.

Sveučilište u Windsoru u Kanadi provelo je studiju na Odjelu za kemiju i biokemiju, a rezultati su dali novu nadu pacijentima koji boluju od raka.

Otkriveno je da je korijen maslačka učinkovito "ubija" stanice zahvaćene rakom bez štetnog utjecaja na druge stanice u tijelu.

Zaključeno je da se s kontinuiranim liječenjem uz pomoć ove biljke, većina stanica raka mogu biti uništene i zbog tih odličnih rezultata, istraživački tim je dobio dodatnu podršku za nastavak ispitivnja ove biljke.

John DiCarlo, u dobi 72g, je bio svjedok ljekovitog svojstva korijena maslačka, a liječio je rak gotovo tri godine.

Kao alternativu je pio čaj korijena maslačka, a nakon samo četiri mjeseca, otišao je u potpunoj remisiji, piše Webtribune.

Maslačak - droga

Tradicionalna upotreba maslačka:

Maslačak je tradicionalna biljka naših krajeva koja se preporučivala kod niza bolesti, od visokoga krvnog tlaka, "trovanja krvi", reumatoidnog artritisa, plućnih tegoba, žutice, bolesti bubrega te kožnih tegoba.

Čini se da su "naši stari" dobro uvidjeli njegovo općenito dobro djelovanje na organe za izlučivanje, jetru, žuč i bubrege, stoga je djelovanje na te sustave posljedično olakšavalo tegobe zbog drugih bolesti.

Zanimljivi su narodni recepti u kojima bi se svjež korijen potapao u vino ili rakiju, što govori da su ljudi prepoznavali da je maslačak ljekovitiji kad je svjež.

Način primjene i doze:

Čaj od lista maslačka trebale bi upotrebljavati osobe koje pate od čestih upala mokraćnog mjehura. Čaj od listova maslačka priprema se tako da žličicu sušenih listova prelijete s 2 dl vrele vode. Poklopite, te nakon 10 do 15 minuta procijedite. 3 – 5 grama korijena stavi se u mlaku vodu. Zagrije i kuha 10 minuta. Procijediti, te najbolje je piti dva do tri puta na dan, pola sata prije obroka.

Sadržajne tvari u biljnim dijelovima mijenjaju se prema godišnjoj dobi. Tako je Wasicky dokazao da svježi korijen, iskopan u proljeće (od sredine ožujka do sredine travnja), sadrži 17-20 % šećera i levulina.

Prema sredini kolovoza, umjesto mliječnog soka, stvara se inulin. Mliječni sok je emulzija, koja se sastoji od bjelančevine, smole, smoli slične tvari tarakserina i gorke tvari taraksina.

Univerzalnim se smatra čaj od 10 g suhog lista maslačka, koji se moči 12 sati u 2,5 dl vode, potom se doda 1 velika žlica meda, pa se sve zajedno kuha 5 minuta.



Recept za ulje maslačka (macerat)

Otklanja bolove i pomaže kod cističnih, bolnih i otečenih dojki!

Ulje maslačka neškodljivo olakšava bol, godi artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži.

Cvjetovi imaju poseban učinak na dojke. Redovita upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osjećaja. Kada se redovito aplicira na dojke ulje maslačka daje bolji osjećaj dobrostanja i jača imunitet te pomaže i u prevenciji raka.

Bol u grudima ili osjetljivost prije menstruacijskog ciklusa, ciste, dobroćudne vezivne kvržice (fibromi), mastopatija (fibrocistična mastopatija) veoma su rasprostranjene bolesti od kojih pati sve veći broj žena diljem svijeta. Kao jedan od glavnih krivaca nastanka tih dobroćudnih bolesti je sve veći stres kojem smo svakodnevno izloženi.

Bol u grudima često izazivaju ciste – vrećice ispunjene tekućinom koje tijekom menstrualnog ckusa mijenjaju oblik i veličinu. Na dodir su uglavnom mekane, glatke i pokretne, ali ako su poprilično napunjene vodom, na dodir mogu biti i čvrste.

Kada se ulje cvjetova maslačka kombinira s uljem korijena maslačka može pomoći kod manjih infekcija, olakšati otečene mliječne žlijezde i smanjiti ciste u grudima.

Cvjetovi maslačka sadrže lecitin čija topikalna primjena pomaže kod bolesti poput psorijaze.

Ulje cvjetova maslačka može se koristiti za masažu cijelog tijela i za smanjivanje napetosti u čitavom tijelu.

Pogodno je i za tretiranje mačaka jer je blago i ne sadrži salicilate koji bi im mogli naštetiti.

TREBAT ĆE VAM:

Cvjetovi maslačka

Kvalitetno hladno prešano ulje (badem, marelica, makadamija, maslina, sezam ili ulje sjemenki grožđa). Ispunite pola do dvije trećine male staklenke s cvjetovima maslačka. Prelijte ulje preko cvjetova do vrha tako da ih potpuno prekrije. Promiješajte smjesu da izađu mjehurići zraka. Stavite gazu na vrh staklenke i pričvrstite je gumicom ili vezicom. Ostavite staklenku na sunčanom toplom mjestu dva tjedna ili dok cvjetovi ne poprime smeđu boju. Nakon toga, procijedite ulje u steriliziranu tamnu bocu. Čuvajte ulje na hladnom tamnom mjestu.

Brzi recept za ulje cvjetova maslačka:

Ako vam je predugo čekati 2 tjedna, ulje možete pripremiti i na drugi način. Ispunite dvije trećine staklenke s cvjetovima i prelijte ih preko vrha odabranim uljem. Ulijte cvjetove i ulje u posudu s dvostrukim dnom i polako zagrijavajte na najslabijoj vatri oko 30-60 minuta. Ulje ne smije biti prevruće jer ne želite da se cvjetovi skuhaju. Što ste duže u mogućnosti zagrijavati ulje na najslabijoj vatri to ćete imati jači lijek. Ulijte smjesu natrag u staklenku i ostavite je jedan dan na suncu i zatim je procijedite. Iako je ovaj recept brži, preporuka je da radite na ovaj sporiji način.

Kad je ulje pripremljeno, umasirajte ga na bolno mjesto više puta dnevno.

MASLAČAK



Djelotvornost i priprema:

Iskopani korijen se očisti od nadzemnih dijelova te se ili naniže na konac i objesi ili, ako se radi o većim količinama, rasprostre u hladu na prozračnom mjestu radi sušenja.

Listovi i cvjetovi suše se također u hladu, no s obzirom da su listovi skupljeni u rozetu, treba ih prilikom stavljanja na sušenje pojedinačno odvojiti, jer se inače teže suše, a za nepovoljnog i vlažnog vremena mogu postati i pljesnjivi. Osušeni korijen je jako smežuran, na prijelomu ravan, sivo-bijele boje, a u sredini prijeloma žuto obojen.

Ljekovito djelovanje: u službenoj je upotrebi biljka u cvatu ili korijen s biljkom ili sam korijen. Iz korijena se izrađuje ekstrakt (Exlractum Taraxaci).

U pučkoj medicini sabiru se cvjetovi.

Neobično bogatstvo ljekovitih tvari i tvari potrebnih za izgradnju, čini maslačak izvanredno ljekovitom biljkom, čije se značenje premalo cijeni, jer raste u velikom mnoštvu, daje mu se nepotreban biljeg "korova".

Ako se uzme u obzir samo poboljšanje u cjelokupnoj izmjeni tvari, kao i visoko djelovanje na čišćenje krvi, tada se mogu utvrditi još mnogi oblici liječenja, kao kod gihta, reumatizma, skrofuloze, kožnih ekcema, lišaja, oteklina, čireva, krvnih bolesti, debljine, staračkih pojava, pomanjkanja apetita, lijenosti crijeva, kod smetnji u radu jetre i žuči, kao i kod pojave vode u prsima i trbuhu.

Maslačak se, osim toga, jako preporučuje kod šećerne bolesti.

Prije svega, korijen ima ljekovitu snagu da rastvara, osvježuje, čisti, otvara, da izlučuje znoj i da jača.

Korijen utječe na sva izlučivanja iz tijela, naročito žuči, otklanja zastoje, smetnje i nakupljanje sluzi, djeluje bezbolno na izlučivanje mokraće jer otklanja iz tijela otrovne tvari koje čine tijelo umornim, korijen djeluje na osvježavanje i jačanje (tonično).

Najdjelotvorniji i najljekovitiji je svježe istiješteni sok kojega treba uzimali dnevno 2-3 jedaće žlice, najmanje kroz 3-4 tjedna.

Za čaj, uglavnom zimi, upotrebljava se mješavina osušenih listova, cvjetova i sitno izrezanog korijena maslačka; uzima se 1-2 čajne žlice za 1 šalicu čaja, a piju se dnevno 2-3 šalice. Dodatkom meda, umjesto šećera, povisuje se ljekovito djelovanje.

List:

Infuz se priprema tako da se 4 - 10 grama suhog lista prelije sa 250 ml. Kipuće vode, ostavi stajati 10 minuta i procijedi. Ta količina priprema se tri puta na dan i pije između obroka.

Tinktura koju kupujete mora biti spravljena od jednog dijela suhe biljke na pet dijelova 25-postotnog etanola. Pije se u dozi od 2-5 ml. U čaši mlake vode tri puta na dan.

Svjež sok, ako je dostupan, pije se u dozi od 5 do 10 ml. Dva puta na dan.



MASLAČAK - DETALJI



Dijetalni recept:

Korijen:

Dekokt se priprema tako da se 3 - 5 grama korijena stavi u mlaku vodu, grije i kuha 10 minuta. Makne se s vatre, procijedi i pije dva do tri puta na dan, pola sata prije jela.

Tinktura mora biti pripremljena od jednog dijela suhe biljke na pet dijelova 25-postotnog etanola. Pije se u dozi od 5 do 10 ml. U pola čaše mlake vode tri puta na dan.

Sipf (integralna suspenzija ljekovitog bilja) najdjelotvorniji je poznati pripravak korijena maslačka jer je pripremljena od svježeg, nesušenog korijena, sa zadržanim visokim sadržajem kalija i osjetljivih glikozida.

Pije se u dozi od 5 ml. Dva do tri puta na dan u pola čaše mlake vode pola sata prije obroka. Upravo je sipf najdjelotvorniji u kurama mršavljenja i tretmanu celulita.

Recepti:

Primjena u pučkoj medicini: kod malo se ljekovitog bilja tako pokriva primjena u znanstvenoj i pučkoj medicini, kao kod maslačka.

Dvije mogućnosti primjene maslačka treba još spomenuti radi njihova utjecaja na zdravlje i na opće jačanje, a to su maslačkovo vino i maslačkov sirup.

Vino od maslačka: 6 litara po suhom vremenu ubranih, dobro stisnutih i raščehanih cvjetnih glavica maslačka, kuha se sa 6 litara svježe vode, uz dodatak po 2 kore limuna i naranče kroz 1/4 do 1/2 sata.

Nakon toga se čitava masa procijedi kroz lanenu krpu, ocijeđenom se soku doda 3 kg šećera i sok od 2 limuna i 2 naranče, sve se dobro promiješa i ostavi da se sok ohladi.

Sada se u pola šalice mlake vode rastopi toliko kvasca (germe) da nastane zasićena i kašasta otopina. Ta se otopina pomiješa s ohlađenim sokom i kroz 5 dana prepusti vrenju, najbolje u blizini štednjaka. Čim je tekućina dobro provrela, ponovo se procijedi kroz lanenu tkaninu i puni u jake vinske boce ili u boce za pjenušavo vino.

Boce prije toga treba dobro oprati, a isto tako i čepove koji moraju dobro zatvarati bocu. Najbolje je napunjene boce začepiti strojem za čepljenje boca.

Čepove na boci treba dobro povezati i zapečatiti pečatnim voskom te spremiti u hladan podrum na tamnom mjestu, ulaganjem grla boce prema dolje u nasipani pjesak.

Nakon 2 mjeseca piće je zrelo za uživanje i može se gotovo neograničeno držati. Ispravno pripremljeno vino od maslačka je svijetlo poput vode, vrlo jako, te se prilikom točenja pjeni kao šampanjac.

Priprema čaja: 1 do 2 žličice korijena ili lista ili mješavine stavi se u 2 dcl vrele vode, ostavi da odstoji 10 do 15 minuta, procijedi i pije 2 do 3 šalice dnevno. Dodatkom meda pojačava se ljekoviti učinak.

Čaj za liječenje žučnog kamenca:

40 gr. korijena maslačka, 40 gr. vodopije (Cichorium intybus), 20 gr. metvice (Mentha piperita). Od ove mješavine uzeti 3 žlice, pofuriti sa 1 l kipuće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata. Pije se svaka dva sata po jedna velika žlica.

Med od maslačka:

50 svježih cvjetova maslačka potopiti sa hladnom vodom (1litra), 1 žlica limunske kiseline ili sok od 2 cijela limuna. Ostaviti da odstoji 12 sati, Zakuhati odstajan maslačak s 2 kile šečera (pola sata), Zatim procijediti, pa kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne.

MASLAČAK SJEME



Recept za sirup:

Sirup od masalčka:

Radi se isto kao i med, ali se poslije cijeđenja dolije još pola litre vode i kuha se samo 10 minuta.

Od cvjetova maslačka se priprema sirup, koji možete koristiti za zaslađivanje čaja ili ga uzimati na žlicu.

Priprema se na način da se četiri pregršti (osam punih šaka) cvjetova maslačka prokuhaju u dvije litre vode, procijedi, te se vrućem soku doda 1.5 kg šećera, te sok iscijeđena dva limuna.

Smjesu je potrebno vratiti na vatru, te kuhati uz stalno miješanje dok ne nastane gušća smjesa, poput sirupa. Smjesu treba uliti u boce i držati na hladnom i suhom mjestu

Tako dobiveni sirup, ako je pažljivo pripremljen, jedva da se po okusu razlikuje od meda. On djeluje na jačanje, čišćenje krvi i na pospješenje probave.

Kulinarstvo:

Krumpir salata sa maslačkom:

4 -5 krumpira kuhanih u ljusci

2 -3 tvrdo kuhanih jaja

1 glavica crvenog luka

5-6 strukova maslačka lista (ubrati ga prije cvatnje)

2 žlice maslinovog ulja

2 žlice jabučnog octa ili sok od 2 limuna

Sol * papar *

Ogulite kuhane krumpire i oljuštite jaja. Krumpire, jaja i crveni luk izrežite na ploške i pomiješajte. Maslačak operite i izrežite na rezance te umiješajte s krumpirima. Zatim sve začinite sa uljem, octom, solju i paprom. Po ukusu možete dodati žlicu kefira ili vrhnja, a može i majoneza ili senf.

ČAJ OD MASLAČKA



M A S L A Č A K

Maslačkov se cvijet

spremio za let.

Na glavicu žutu,

jednog ljetnog dana,

stavio kacigu

s tisuću padobrana.

Sada samo čeka

vjetrić izdaleka,

ili dječja usta

da uz smijeh i buku,

bijele padobrančiće

otpuhnu iz ruku.

Sretan se rasprši

na sve strane svijeta,

spreman da na godinu

ponovo procvjeta.

autor-meni nepoznat

Napomena:

Listovi i korijen često se kod branja, naročito prije cvatnje, zamjenjuju s divljom cikorijom ili vodopijom (Cichorium intybus L.). Razlika je samo u tome što je osušeni korijen vodopije svijetle boje i na prijelomu više drvenast, a list ima vršnu cjepku mnogo dulju nego list maslačka. U pučkoj medicini i ta se biljka, a naročito korijen (Radix Cichorii), upotrebljava u ljekovite svrhe.

Kontraindikacije:

Ni list, ni korijen ne smiju se piti kod opstrukcije (začepljenja) žučnih vodova.

Oprez je potreban kod žučnih kamenaca, jer koleretično djelovanje maslačka može pokrenuti "uspavane" žučne kamence.

Ako pijete lijekove kardiotonične glikozide (digitalis), savjetujte se s fitoterapeutom - farmaceutom ili liječnikom.

Kod nasljednih sindroma povišenog bilirubina (gilbertov, crigler-najjarov, dubin johnsonov sindrom) treba biti oprezan i koristiti dvostruko manju dozu od preporučene.

U slučaju boli, mučnine i drugih simptoma, treba prestati piti pripravke maslačka. Maslačak trebaju izbjegavati osobe alergične na cijelu obitelj asteraceae, kojoj maslačak i pripada.

molimo pročitati izjavu